Dodaj do ulubionych

Dziwna firma ....

13.04.07, 17:58
Złozyłam kilka dni temu zamówienie z kat 4, które w strefie konsultantki ma
status jako pobrane do realizacji (od ponad dwóch tygodni), kolejne zamówienie
złożyłam z katalogu 5 i jutro je dostanę, ale tylko je. Zamówienia 4 nie
dostanę, chociaż zlożyłam zamówienie w terminie (jego status na stronie, nadal
pobrane do realizacji - kartonów zero). Zadzwoniłam dzisiaj na "wspaniałą"
linię AVON i pierwsze co to wysłuchałam nudnej i natrętnej,
kilkunasto-minutoej reklamy kremów, które ja jako konsultantka już doskonale
znam z reklamy w katalogu (oczywiście "bogata" konsultantka płaci za rozmowę
międzymiastową 0 22 ...). Co dowiedziałam się na infolini? A to że moja
płatność za fakturę dotarła o jeden dzień za późno i Avon nie zrealizuje
mojego zamówienia z katalogu 4. To mogli mi to chociaż napisać w zakładce masz
wiadomość, bo wydaje mi się, że taka zakładka mogła by się do tego przydać.
Ależ nie, po co, w tej "grze" Avon kontra konsultantka, to tylko Avon ma prawo
do błędu (nagminne braki, za które konsultanta śweci oczami przed klientami).
Przecież są różne sytuacje, w których konsultantka może spóźnić się z zapłatą
faktury, ale skoro składa zamowienie to chciałaby je dostać, albo wiadomość,
że go nie dostanie. Wychodzi na to, że firma, ktora chce sprzedawać towar,
jednak go nie chce sprzedawać...
Obserwuj wątek
    • misiu235 Re: Dziwna firma .... 13.04.07, 18:25
      Bardzo szybko do nich zadzwoniłaś i dałaś znać, że nie masz paczki...
      Z tego co wiem (to mówiono mi), to jeżeli pieniążki nie dojdą w terminie, to
      przesyłka zostaje zatrzymana. Dostarczona ona zostaje dopiero po zaksięgowaniu
      pieniążków na koncie avon'u. A jeżeli kasa nie wpłynęła do ostatniego dnia
      składania zamówień z kat. 04, to nie zostało ono zrealizowane i już nie będzie.
      Mi się wydaje, że ponad 2 tygodnie na zapłacenie rachunku to dużo - w sklepie
      nie masz takiej możliwości, by brać "na krechę".
      A dziwić cię nie powinno, że nie dostałaś paczki, skoro nie zapłaciłaś za
      poprzednią.
      Dziwne jest wg. mnie twoje podejście do tego.
      Avon dziwną firmą nie jest, bo kto chciałby komuś coś dawać i czekać na
      pieniądze za to na wieczne nieoddanie!
      • kate_6 Re: Dziwna firma .... 13.04.07, 18:47
        Dobry sprzedawca (w tym przypadku Avon) powiniem powiadomić swojego klienta
        (konsultantke), że nie otrzyma towaru (a moje zamówienie wisi na stronie jako
        pobrane do realizacji - wproadzają w błąd takim komunikatem). Moi klienci nie
        dzwonią do mnie z zapytaniami kiedy bedzie ich zamówienie, tylko ja do nich
        dzownie. Poprawkę trzeba miec też na to, że konsultantka też człowiek i ma prawo
        jej się coś przytrafić, że nie zapłaci faktury w terminie, a dobra firma powinna
        się też troszkę zainteresować co się dzieje (zakładka masz wiadomość, e-mail,
        telefon - można na tyle sposobów), ale po co?
        • asiak55 Re: Dziwna firma .... 13.04.07, 19:08
          gdy wpłata przyszła za późno to powinni kurierem wysłac paczkę za dodatkową
          opłatą. moi klienci często spóźniają się niestety z zapłaceniem mi i wtedy muszę
          ze swojej kasy za nich zakładać żeby nie mieć takich problemów jak Ty.
          • kate_6 Re: Dziwna firma .... 13.04.07, 19:21
            Dlaczego Avon może popełniać błedy (a popełnia ich trochę dużo w skali roku,
            braki, braki i jeszcze raz braki, a najgorsze na święta), a konsultantka nie ma
            prawa do błedu? Czasem konsultantka zawini tym, że nie zaplaci faktury w
            terminie, ale czasem są tez siły wyższe, które uniemożliwiają zapłacenie faktury
            w terminie.
            Konsultantka ma tylko sprzedawać, sprzedawać, sprzedawać, ale ile się z tym
            czasem namęczy i ile nerwów kosztuje ją to aby znów pójść do "Pani Kowalskiej i
            wytlumaczyć, że szminka będzie w kolejnych zamówieniach...". Tego nikt nie widzi sad
            • kate_6 Re: Dziwna firma .... 13.04.07, 19:32
              W firmie Avon ciężko jest z wymianą informacji na poziomie firma - kosultatka.
              Jest strona, strefa konsultantki, zakladka masz wiadomość, przecież można ją
              wykorzystać w celu wymiany informacji.
              Zapis przy złożonym zamowieniu "pobrane do realizacji" wprowadza w błąd, też
              można napisać coś innego.
              Reaklamują się z infolinią AVON NON STOP, która jest tak źle pomyślana, że
              dzwoniąc słucham reklam i nabijam kieszeń operatorom telefonicznym.
              • justa_79 Re: Dziwna firma .... 13.04.07, 20:02
                również uważam, że strefa konsultantki powinna być wykorzystywana do
                przekazywania takich informacji. w Oriflame po zalogowaniu zawsze mam
                informację, jeśli faktura jest przeterminowana, wtedy jest na czerwono
                informacja o długu i nie ma możliwości zrealizowania kolejnego zamówienia
                kredytowego (a jedynie za pobraniem).
                • zabula87 Re: Dziwna firma .... 13.04.07, 21:33
                  Masz racje justa, to co najbardziej podoba mi sie w oriflame to to, że na
                  bieżąco dostaję informacje jak nie na maila to na koncie na stronie oriflame. W
                  avonie czasem coś kupie od koleżanki, ale jak widziałam jakie miała kłopoty z
                  oddaniem produktu, który jej zwróciłam to szczerze nie chciałabym być
                  konsultantką. Ja jak zwracam do podchodze do okienka, wypełniam kwitek, oddaje
                  produkt i w nastepnym zamówieniu mam kwote pomniejszoną o oddany produkt i z
                  głowy. Ważne, żeby w firmie była dobra ogranizacja. Może waro częsciej pisać do
                  avonu z jakimiś sugestiami, propozycjami, z tym co nie odpowiada lub chce się
                  zmienić. Wkońcu to konsultantki na nich zarabiają.
    • avoniunia Re: Dziwna firma .... 13.04.07, 21:13
      Składasz zamówienie przez internet i widzisz saldo oczekiwane w kwocie...x, co
      oznacza, że kasy nie ma na koncie, na co liczysz?
      Ja pracuję 10 lat i wiem, że jeśli chodzi o kasę wszyscy są równi-KK, Lider i
      OMS, i dobrze.
      Co do powiadamiania KK o różnych sytuacjach na jej koncie, czy o jej paczkach,
      to jak sobie to wyobrażasz? Przecież sztab ludzi musiałby śledzić losy setek
      tysięcy zamówień???
      Logistycznie małao prawdopodobne.
      Bądź w porządku - dałaś ciała - płacisz "frycowe".
      Nie ma się co obrażać.
      • justa_79 Re: Dziwna firma .... 14.04.07, 11:02
        avoniunia napisała:
        > Co do powiadamiania KK o różnych sytuacjach na jej koncie, czy o jej
        paczkach,
        > to jak sobie to wyobrażasz? Przecież sztab ludzi musiałby śledzić losy setek
        > tysięcy zamówień???

skoro inne firmy to stosują, to znaczy, że nikt nie musi śledzić. system
        automatycznie odnotowuje, czy płatność wpłynęła, czy nie i wyświetla odpowiedni
        komunikat.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka