04.03.11, 20:07
Czy chęć posiadania własnego dziecka ze świadomością własnych ułomności nie jest egoizmem? Taką ułomnością jest niewątpliwie brzydota czy nieśmiałość. Czy nie obawialibyście się skazywać własnych dzieci na los Wam przypisany? Ja mam tą świadomość, nie mógłbym nic zaoferować i przekazać dlatego ponad wszelką wątpliwość nie chcę mieć własnych dzieci.
Obserwuj wątek
    • neotehuana Re: egoizm 04.03.11, 20:25
      Nie chcialabym, zeby moje dziecko mialo moja osobowosc i pesymistyczne czy depresyjne podejscie do zycia. Nigdy nie skazalabym drugiej osoby na ten los.
      • noajdde Re: egoizm 04.03.11, 20:29
        Zatem nie tylko ja myślę w ten sposób.
        • konto_wolne Re: egoizm 04.03.11, 20:32
          ale mi chodziło o chwyt, bo treść... psieprasiam..., ale pożal się boże...
          wyjaćnić czemu?
          wink
    • konto_wolne Re: egoizm 04.03.11, 20:28
      Świetnie Facet, Tak Trzymaj. Jesteś z Wyższej Półki paczę wink
    • beja_81 Re: egoizm 04.03.11, 20:32
      noajdde napisał:

> Czy chęć posiadania własnego dziecka ze świadomością własnych ułomności nie jes
      > t egoizmem? Taką ułomnością jest niewątpliwie brzydota czy nieśmiałość.

To dzieci nie przychodzą na świat w wyniku miłości dwojga kochających się osób (pomijam tu oczywiście inne przypadki, tudzież "wpadki")?
      Hm...to jestem z innego świata chyba...
      • konto_wolne Re: egoizm 04.03.11, 20:41
        Taką ułomnością jest niewątpliwie brzydota czy nieśmiałość.
        a jak selekcja genetyczna to odrzuci i weźmie te 99% dobrych? big_grin
        • noajdde Re: egoizm 04.03.11, 20:43
          ?
      • noajdde Re: egoizm 04.03.11, 20:42
        Można kogoś kochać i jednocześnie nie skazywać na cierpienie innego człowieka. Oczywiście to podejście czysto teoretyczne bo nawet gdybym chciał mieć własne dziecko to i tak nigdy bym go nie miał z tej prostej przyczyny, że jestem sam. Moim zdaniem ludzie biedni i brzydcy powinni mieć zakaz posiadania dzieci.
        • polka-dot Re: egoizm 04.03.11, 21:03
          A ja myślę, że zakaz posiadania dzieci powinni mieć ludzie źli i głupi.
        • beja_81 Re: egoizm 04.03.11, 21:05
          Ooo...dyktator przez Ciebie przemawia...
        • beja_81 Re: egoizm 04.03.11, 21:05
          A gdyby Twoja wybranka chciała mieć z Tobą dziecko?
          • noajdde Re: egoizm 04.03.11, 21:28
            To dopiero imaginacja.
            • beja_81 Re: egoizm 04.03.11, 21:40
              Pytanie jak pytanie...
              A, że nierzeczywiste to oczywiste...suspicious
        • czarodziejka99 Re: egoizm 04.03.11, 21:06
          noajdde napisał:

Moim zdaniem ludzie biedni i brzydcy powinni mieć zakaz posiadania dzieci.

Wiesz co pomysl zanim cos napiszesz.......zaczynasz mnie przerażac....czy to znaczy ze biedni i brzydcy nie mają prawa do miłości.......uwierz mi ze maja i cenią bardziej drugiego człowieka.......bardziej niz ci piękni i bogaci.
          • noajdde Re: egoizm 04.03.11, 21:27
            "czy to znaczy ze biedni i brzydcy nie mają prawa do miłości" - tego nie napisałem. Zanim jednak zdecydują się na dziecko powinni przemyśleć, czy będzie szczęśliwe. Miłość rodziców czasem może nie wystarczyć.
            • czarodziejka99 Re: egoizm 04.03.11, 22:04
              noajdde napisał:

> "czy to znaczy ze biedni i brzydcy nie mają prawa do miłości" - tego nie napisa
              > łem. Zanim jednak zdecydują się na dziecko powinni przemyśleć, czy będzie szczę
              > śliwe. Miłość rodziców czasem może nie wystarczyć.
              Zapytam wiec......czy Ty lubisz siebie?.....i z czego Twoim zdaniem wynika szczęsliwośc człowieka?
    • whenisnow Re: egoizm 04.03.11, 21:09
      1) Każdy człowiek ma jakieś wady i ułomności, a brzydota lub nieśmiałość nie są chyba najgorszymi rzeczami, jakie mogą się przytrafić w życiu.
      2) Masz coś do zaoferowania ludziom na forum, więc pewnie miałbyś też coś do przekazania dziecku.
      3) Dziecko nie jest plasteliną w rękach rodzica i ma swój własny los.
      4) I jeszcze kwestia w którym momencie te przykładowe brzydota i nieśmiałość miałyby być dyskwalifikujące.
      • noajdde Re: egoizm 04.03.11, 21:30
        Każdy wie, że ludziom brzydkim znacznie trudniej jest osiągnąć jakikolwiek sukces w życiu.
        • whenisnow Re: egoizm 04.03.11, 21:37
          Niektórzy ludzie stawiają sobie cele, których osiągnięcie ma niewiele wspólnego z urodą.
          Poza tym statystyka ma się nijak do konkretnego życia.
        • polka-dot Re: egoizm 04.03.11, 21:38
          Oczywiście, dlatego powinny być specjalne ulgi podatkowe dla brzydkich. Albo podatek od urody. Jeśli chcemy społeczeństwa sprawiedliwego.
          • noajdde Re: egoizm 04.03.11, 21:47
            Świat nigdy nie będzie sprawiedliwy to oczywiste. Urodziwych nie ma co faworyzować ponieważ już są. Ludzie świadomi decydując się dzisiaj na dziecko myślą o jego przyszłości, zastanawiają się czy podołają finansowo rzadko jednak biorą pod uwagę aspekt o którym wspominam.
        • beja_81 Re: egoizm 04.03.11, 21:41
          Taaa...bo urodziwi to mają wszystko podane na tacy ...
          • beja_81 Re: egoizm 04.03.11, 21:42
            Brzydalu numer jeden na tym forum ... nie zasłaniaj się brzydotą...
          • noajdde Re: egoizm 04.03.11, 21:43
            Dokładnie tak.
            • polka-dot Re: egoizm 04.03.11, 21:47
              Jest to fakt stwiardzony naukowo, że ładnym jest łatwiej. Więc jeśli nie podatki, to może NFZ pokrywałby koszy operacji plastycznych? A społeczeństwu to i tak mogłoby się opłacać, bo taka brzydula, która normalnie nie miałaby szansy na prokreację, po interwencji medycyny estetycznej być może znalazłaby partnera?
              • polka-dot Re: egoizm 04.03.11, 21:49
                A jak wiemy społeczeństwo się starzeje...
              • noajdde Re: egoizm 04.03.11, 22:04
                To nie jest głupi pomysł. Czy to nie ty pisałaś niedawno o tym jak to w dawnych czasach pieniądze uzyskane z zamążpójścia pięknych panien szły na "uatrakcyjnienie" oferty brzydali?
                Nie chcecie się zgodzić z moimi poglądami, tymczasem są one realizowane w naturze. Nieatrakcyjne osobniki nie mają szans na prokreację właśnie dlatego, że są nieatrakcyjne. Człowiek jako istota myśląca czasem potrafi się przeciwstawić naturalnemu porządkowi. Człowiek jako istota myśląca będąc ułomnym jest w stanie zaakceptować czyjąś ułomność a z ewolucyjnego punktu widzenia to droga do nikąd. Wiem czym jest samotność i nikomu jej nie życzę. Skoro jednak ktoś jest nieatrakcyjny i żyje z pełną tego świadomością nawet jeśli w końcu kogoś pokocha nie powinien krzywdzić kolejnego pokolenia.
                • beja_81 Re: egoizm 04.03.11, 22:13
                  Wiesz co...teraz znowu się zasłaniasz...ale jakąś ewolucją...A mi się zdawało, że w tej całej ewolucji to chodziło o siłę fizyczną, mocne geny itd. O urodzie to tam nic chyba mowy nie było..."Małpolud" brał "wybrankę" za włosy i do dzieła...myślisz, że myślał o swojej lub jej brzydocie?

Wniosek mam jeden...boisz się życia i skrywasz się za teoriami, które można o kant d... rozbić.

Tyle w tym temacie...ode mnie.
                  • polka-dot Re: egoizm 04.03.11, 22:19
                    Tu się mylisz. Uroda świadczy właśnie o dobrych genach smile A samce najczęściej biją się między sobą.
                    • beja_81 Re: egoizm 04.03.11, 22:23
                      hm...a czy dla samicy nie liczy się przypadkiem poorany pysk samca...?
                      • polka-dot Re: egoizm 04.03.11, 22:27
                        To nie ma zazwyczaj znaczenia. Jeśli tylko wygrał i przepędził rywala. O urodzie decyduje np. długi ogon i jaskrawe piórka. Albo poroże smile
                        • beja_81 Re: egoizm 04.03.11, 22:38
                          ale ja tu o ludziach, nie zwierzętach smile
                          • polka-dot Re: egoizm 04.03.11, 22:40
                            A, u ludzi to tak jak kolega powiedział wink. O urodzie świadczy symetria twarzy i gruby portfel.
                            • polka-dot Re: egoizm 04.03.11, 22:41
                              I oczywiście o dobrych genach smile
                            • beja_81 Re: egoizm 04.03.11, 22:43
                              O...a to dobre..., bo dla mnie uroda to uroda...
                              W takim razie jestem z innego gatunkubig_grin
                              • noajdde Re: egoizm 04.03.11, 22:47
                                Faktycznie, jednym bardziej podoba się to, innym tamto. Jednak brzydal w oczach wszystkich będzie brzydalem. Zaś osoba urodziwa w niczyich oczach brzydalem nie będzie.
                    • noajdde Re: egoizm 04.03.11, 22:30
                      ...to po pierwsze. Po drugie siła fizyczna mężczyzn w dzisiejszych czasach została zastąpiona przez grubość portfela. Taka mieszanka uroda+pieniądze dają największe szanse odniesienia w życiu sukcesu. Piękne kobiety lgną do bogatych mężczyzn co jest całkowicie poprawne. Brak obu czynników jest niepoprawny.
                      • polka-dot Re: egoizm 04.03.11, 22:37
                        Statystycznie rzecz biorąc - masz rację. Ale jak ktoś opiera swoje życie na statystyce, to się może nieźle przejechać...
                  • noajdde Re: egoizm 04.03.11, 22:49
                    Raczej dorabiam teorie do własnych spostrzeżeń i doświadczeń.
                • polka-dot Re: egoizm 04.03.11, 22:16
                  noajdde napisał:

> Czy to nie ty pisałaś niedawno o tym jak to w dawnych
                  > czasach pieniądze uzyskane z zamążpójścia pięknych panien szły na "uatrakcyjn
                  > ienie" oferty brzydali?

Nie to nie ja byłam smile

> Nie chcecie się zgodzić z moimi poglądami,

Nie do końca.
                  Chęć posiadania dzieci w ogóle jest egoistyczna. Przecież nie robimy tego, bo ten świat jest tak cudowny i życie jest bajką. Pozatym nieistniejace dzieci nie wiedzą, że nie istnieją. Sprowadzamy dzieci na ten świat wyłącznie ze wzgledu na siebie. Po to, żeby ktoś nas kochał, podziwiał, po to, żebyśmy byli komuś potrzebni, po to, żeby nadać sens swojemu życiu. Niektórzy po to, żeby ktoś się nimi zaopiekował na starość... To wszystko są egoistyczne pobudki. Co nieoznacza, że nie chciałabym mieć dziecka. Ale wiem, że zrobiłabym to dla siebie, a nie dla niego.
                  Interesujesz się ewolucją?
    • polka-dot Re: egoizm 04.03.11, 21:43
      Właśnie sobie uświadomiłam, że według Ciebie np. Adam Małysz nie powinien był mieć dziecka. No, bo nie oszukujmy się, nie jest jakoś specjalnie urodziwy i na pewno był nieśmiały...
      • noajdde Re: egoizm 04.03.11, 21:50
        Ale jest bogaty, to otwiera bardzo wiele drzwi. Niektórzy zdołają osiągnąć sukces, jednak ci, którym się ta sztuka nie uda nie powinni spychać ciężaru na kolejne pokolenie.
        • beja_81 Re: egoizm 04.03.11, 21:55
          ale zanim doszedł do tego "bogactwa" prowadził skromne życie...tylko ciężki wysiłek, marzenia i treningi doprowadziły go do tego co ma dziś...Tego jak rozumiem już nie widzisz? Poza tym swoją żonę też poznał jeszcze zanim zaczął odnosić sukcesy.
          • polka-dot Re: egoizm 04.03.11, 22:00
            Masz całkowitą rację Beja. Niektórzy widzą tylko to, co chcą widzieć. Jak Małysz poznał swoją żonę, to pewnie był niezbyt ineresującym chłopakiem... w każdym razie według tych kryteriów, o których tu mówimy. Pieniądze i sława przyszły duuużo później
            • noajdde Re: egoizm 04.03.11, 22:10
              Nie znam historii Małysza więc nie mogę się wypowiadać. Faktem jest, że sława i pieniądze to walory, które czasem potrafią zepchnąć aspekt urody na dalszy plan.
              • beja_81 Re: egoizm 04.03.11, 22:14
                ale się wypowiedziałeś...kilka postów wyżej...
        • whenisnow Re: egoizm 05.03.11, 13:47
          Czyli wszyscy powinni dążyć do "osiągnięcia sukcesu"? A jeśli ktoś nie potrzebuje być bogaty, piękny i podziwiany, to chyba ma prawo przekazać swoje wartości dzieciom? Nie wszyscy muszą iść tym samym torem i bać się bycia innym.
    • baenzai Re: egoizm 04.03.11, 22:27
      Tylko skąd wiadomo, że dziecko odziedziczy większosc naszych negatywnych cech? Albo z drugiej strony - czy dziecko rodzica bez większych wad na pewno wyrośnie na kogoś podobnego?

Czytałem kiedyś artykuł o dzieciach nazistów - owszem, znalazło się kilku wybielających swoich ojców (czyli można powiedziec, że niedaleko padło jabłko od jabłoni) ale większosc zdecydowanie odcina się od III Rzeszy, niektórzy zmieniali nazwiska, zostali pożądnymi ludźmi, jeden nawet jest misjonarzem.

Inny przykład to te różne monarchie, chociażby w Polsce - często było przecież tak, że dobry król spłodził syn nieudacznika albo odwrotnie.
      • polka-dot Re: egoizm 04.03.11, 22:36
        > Tylko skąd wiadomo, że dziecko odziedziczy większosc naszych negatywnych cech?

To nie miejsce, żebyśmy omawiali mechanizmy dziedziczenia, ale myślę, że chyba wszyscy sie zgodzą ze stwierdzeniem, że dzieci są na ogół, do pewnego stopnia podobne do rodziców.

> Czytałem kiedyś artykuł o dzieciach nazistów - owszem, znalazło się kilku wybie
        > lających swoich ojców (czyli można powiedziec, że niedaleko padło jabłko od jab
        > łoni) ale większosc zdecydowanie odcina się od III Rzeszy, niektórzy zmieniali
        > nazwiska, zostali pożądnymi ludźmi, jeden nawet jest misjonarzem.

No wiesz, a może to zwykły konformizm, a nie zadna porządność? Poza tym, trudno nie odcinać się od Trzeciej Rzeszy w dzisiejszym świecie...

> Inny przykład to te różne monarchie, chociażby w Polsce - często było przecież
        > tak, że dobry król spłodził syn nieudacznika albo odwrotnie.

A skąd wiadomo, że to na pewno król spłodził?
        • baenzai Re: egoizm 04.03.11, 23:55

polka-dot napisała:

> To nie miejsce, żebyśmy omawiali mechanizmy dziedziczenia, ale myślę, że chyba
          > wszyscy sie zgodzą ze stwierdzeniem, że dzieci są na ogół, do pewnego stopnia p
          > odobne do rodziców.

Ale nie są ich klonami. Ilu dzieci słynnych sportowców czy muzyków zrobiło podobną karierę co rodzice? 1 na milion? Skoro talent w tych dziedzinach jest bardzo rzadko dziedziczny to skąd wiadomo, że np. nieśmiałosc jest znacznie częściej?

polka-dot napisała:
          > No wiesz, a może to zwykły konformizm, a nie zadna porządność? Poza tym, trudno
          > nie odcinać się od Trzeciej Rzeszy w dzisiejszym świecie...

Skoro jeden został lekarzem, drugi misjonarzem w Afryce, trzeci założył jakąś fundację, czwarty został jeszcze kimś tam innym i w swoim życiu pomogli wielu ludziom to chyba mogę domniemac, że są inni niż ich ojcowie. Mogli przecież zostac gangsterami, neo-nazistami czy coś w tym stylu. ; )

> A skąd wiadomo, że to na pewno król spłodził?

Może nie we wszystkich ale na pewno w większości. Chyba, że jesteś zwolenniczką tezy o puszczaniu się królowych na lewo i prawo - może to doprowadziło do upadku kilku dynastii i rozbiorów? ; )

Zresztą czy ty nigdy nie widziałaś np. że jedno z rodzeństwa jest głupsze/mniej zdolne/brzydsze/bardziej nieśmiałe od drugiego? W takich przypadkach też twoim zdaniem te dzieci spłodził inny ojciec?
      • noajdde Re: egoizm 04.03.11, 22:37
        Czy bardziej prawdopodobne jest, że brzydale spłodzą brzydala czy, że zrobi to piękna para? Wszystkiego nie można przewidzieć ale można zminimalizować ryzyko lub zwiększyć szanse.

Nie wiem co miałeś na myśli pisząc o nazistach, wolałbym jednak byś nie poruszał więcej tej kwestii. Nie piszę o eksterminacji, każdy ma prawo żyć lub odebrać sobie życie kiedy zechce. Piszę o niekrzywdzeniu.
    • jejek11 Re: egoizm 05.03.11, 10:34
      Czy ja wiem.. może być brzydkie, albo mało inteligentne - ale bardzo szczęśliwe. Gdybyś miał poważną genetyczną chorobę - wtedy może takie myślenie miałoby uzasadnienie.

U mnie niechęć posiadania dzieci wynika głównie z egoizmu, jest mi dobrze, tak jak jest, pomijając oczywiście kwestie, że i tak raczej mi to nie groziwink
    • s-t-x Re: egoizm 05.03.11, 13:06
      najlepiej potomstwo traktować przedmiotowo tak jak pena moja inteligentna znajoma. cytat. dziecko podobno świetnie reguluje organizm kobiety,tylko kto je potem weźmie?
      • jejek11 Re: egoizm 05.03.11, 15:30
        dobre.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka