de_oakville
18.06.23, 12:14
Osioł powiedział do tygrysa: "Trawa jest niebieska".
Tygrys odrzekł: "Nie, trawa jest zielona".
Dyskusja stawała się coraz bardziej zażarta i obaj postanowili przedłożyć sprawę pod ocenę króla zwierząt, udając się do lwa. Jeszcze zanim doszli do leśnej polany, na której lew siedział na swym tronie, osioł zaczął krzyczeć: "Wasza wysokość, czyż nie jest prawdą, że trawa jest niebieska?"
Lew odpowiedzial: "Jest prawdą, że trawa jest niebieska".
Osioł pobiegł naprzód i mówił dalej: "Tygrys się za mną nie zgadza, zaprzecza mi i mnie denerwuje. Proszę, ukaraj go."
Król zwierząt oświadczył: "Tygrys będzie ukarany 5-cio letnim milczeniem."
Osioł podskoczył z radości i zadowolony odgalopował, powtarzając bez przerwy: "Trawa jest niebieska..."
Tygrys zaakceptował swą karę, ale zapytał lwa: "Wasza wysokość, dlaczego mnie ukaraleś, przecież wiadomo, że trawa jest zielona?"
Lew odpowiedział: "Faktycznie, trawa jest zielona."
Tygrys zapytał: "Więc czemu mnie ukaraleś?"
Lew odrzekł: "To nie ma nic wspólnego z pytaniem czy trawa jest niebieska czy zielona. Kara jest dlatego, ponieważ nie jest możliwe, żeby odważne, inteligentne stworzenie jakim ty jesteś traciło swój czas na sprzeczanie sie z osłem i jeszcze na dodatek zawracało mi głowę tym pytaniem. Najgorszą stratą czasu jest sprzeczanie się z głupcem i fanatykiem, który ma gdzieś prawdę i rzeczywistość, a ma tylko na względzie zwycięstwo swoich własnych wierzeń i iluzji. Istnieją ludzie, którzy pomimo wszystkich dowodów im przedstawionych, nie posiadają zdolności zrozumienia oraz inni zaślepieni egoizmem, nienawiscią i urazami. Nie trać nigdy czasu na dyskusje nie mające sensu. Kiedy wrzeszczy ignorancja, inteligencja milczy. Twoj pokój ducha i wewnętrzny spokój sa więcej warte.
(Autor nieznany)