Dodaj do ulubionych

Sprzeczka osła z tygrysem

18.06.23, 12:14
Osioł powiedział do tygrysa: "Trawa jest niebieska".
Tygrys odrzekł: "Nie, trawa jest zielona".
Dyskusja stawała się coraz bardziej zażarta i obaj postanowili przedłożyć sprawę pod ocenę króla zwierząt, udając się do lwa. Jeszcze zanim doszli do leśnej polany, na której lew siedział na swym tronie, osioł zaczął krzyczeć: "Wasza wysokość, czyż nie jest prawdą, że trawa jest niebieska?"
Lew odpowiedzial: "Jest prawdą, że trawa jest niebieska".
Osioł pobiegł naprzód i mówił dalej: "Tygrys się za mną nie zgadza, zaprzecza mi i mnie denerwuje. Proszę, ukaraj go."
Król zwierząt oświadczył: "Tygrys będzie ukarany 5-cio letnim milczeniem."
Osioł podskoczył z radości i zadowolony odgalopował, powtarzając bez przerwy: "Trawa jest niebieska..."
Tygrys zaakceptował swą karę, ale zapytał lwa: "Wasza wysokość, dlaczego mnie ukaraleś, przecież wiadomo, że trawa jest zielona?"
Lew odpowiedział: "Faktycznie, trawa jest zielona."
Tygrys zapytał: "Więc czemu mnie ukaraleś?"
Lew odrzekł: "To nie ma nic wspólnego z pytaniem czy trawa jest niebieska czy zielona. Kara jest dlatego, ponieważ nie jest możliwe, żeby odważne, inteligentne stworzenie jakim ty jesteś traciło swój czas na sprzeczanie sie z osłem i jeszcze na dodatek zawracało mi głowę tym pytaniem. Najgorszą stratą czasu jest sprzeczanie się z głupcem i fanatykiem, który ma gdzieś prawdę i rzeczywistość, a ma tylko na względzie zwycięstwo swoich własnych wierzeń i iluzji. Istnieją ludzie, którzy pomimo wszystkich dowodów im przedstawionych, nie posiadają zdolności zrozumienia oraz inni zaślepieni egoizmem, nienawiscią i urazami. Nie trać nigdy czasu na dyskusje nie mające sensu. Kiedy wrzeszczy ignorancja, inteligencja milczy. Twoj pokój ducha i wewnętrzny spokój sa więcej warte.

(Autor nieznany)
Obserwuj wątek
    • oszol-lom-z-rm Re: Sprzeczka osła z tygrysem 18.06.23, 12:33
      Sam to wymysles?
    • a.jej.rkoniak Re: Sprzeczka osła z tygrysem 18.06.23, 14:59
      Madry głupiemu ustępuje, dlatego ten świat tak wygląda.
      za Sztaudyngerem
    • polski_francuz Uparty jak tygrys 18.06.23, 15:29
      de_oakville napisał:

" Osioł powiedział do tygrysa: "Trawa jest niebieska". Tygrys odrzekł: "Nie, trawa jest zielona".

Lew ma sile i szybokosc tygrys tez w troche mniejszym zakresie; A co ma osiol? Ano, ma upor. I mowiac szczerze, ten upor mi lezy i mi sie podoba. Co do koloru trawy? Moze, ten osiol byl daltonista? Zdarza sie pewnie i oslom:)

Pozdro

PF
      • a.jej.rkoniak Re: Uparty jak tygrys 18.06.23, 15:59
        osły widzenie mają dwuchromatyczne, dobrze rozróżniają zieleń i niebieski, nie widzą czerwonego
        człowiek widzi trójchromatycznie, a rzekomo niektóre panie mają cztery różne receptory i widzą jeszcze więcej odcieni
        szkoda, że nie jestem kobietą ;(
    • felusiak1 Re: Sprzeczka osła z tygrysem 18.06.23, 19:32
      Ciekawe. Zatem dlaczego nieustannie przekonujesz, ze trawa jest niebieska?
      • j-k zielone ,czy niebieskie ? 18.06.23, 20:00
        felusiak1 napisał:
        > Ciekawe. Zatem dlaczego nieustannie przekonujesz, ze trawa jest niebieska?

bo w poswiacie ksiezyca i po spozyciu,

istotnie taka jest.

sprawdzalem - ze skutkiem pozytywnym.

dopiero nad ranem czlek stwierdza, ze jednak pomylil KOLOR...
        • horpyna4 Re: zielone ,czy niebieskie ? 18.06.23, 20:56
          Niektóre ogrodowe odmiany wydmuchrzycy piaskowej (np. 'Blue Dune') mają kolor bardziej niebieski, niż zielony.
        • a.jej.rkoniak Re: zielone ,czy niebieskie ? 19.06.23, 00:39
          wystarczy wziąć pod uwagę jeden z elementów równania określającego "kolor" przedmiotu. Jest to całka oznaczona w funksji długości fali, a zawierająca rozkład spektralny źróła światła, czułości spektralnej oka oraz rozkłądu spektralnego pochłaniania promieniowania przez obserwowany przedmiot.
          Spożycie nie wpływa na percepcję barw, po ciemku wszystko jest szare.
          Jasiu, znowu ci glikol szkodzi.
          • dunajec1 Re: zielone ,czy niebieskie ? 19.06.23, 03:46
            Osiol, to jaki kolor ma w koncu ta trawa?
            Bo siano raczej zielone nie jest, nie mowiac o owsie.
      • boomerang Re: Sprzeczka osła z tygrysem 19.06.23, 06:01
        > Ciekawe. Zatem dlaczego nieustannie przekonujesz, ze trawa jest niebieska?

No właśnie!
    • boomerang Re: Sprzeczka osła z tygrysem 19.06.23, 06:03
      Osobiście lubię osiołki.
      • boavista4 Re: Sprzeczka osła z tygrysem 19.06.23, 16:44
        Najbardziej lubie sekretarza Bean, przewodniczacego siu-siu, ambassadors D'Upal, generala Szczekacza I prezydenta Duda. Osiol to symbol demokratow w USA, I to jest doskonale zestawienie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka