Dodaj do ulubionych

Lekcja historii dla iczkopodobnych;)

07.02.12, 20:26
"Do tej pory byłem pewien, że 15 lipca 1410 roku na polach pod Grunwaldem starły się ze sobą wojska polsko-litewskie i krzyżackie (zasilone rycerzami z zachodniej Europy).
Z błędu wyprowadził mnie jednak znany polski reżyser Janusz Kijowski (twórca m.in. filmów „Kung-Fu” i „Tragarz puchu”), obecny dyrektor Teatru im. Stefana Jaracza w Olsztynie, który w trakcie dyskusji na temat polskiego patriotyzmu i sensowności urządzania historycznych widowisk rekonstrukcyjnych zapytał:
- Co jest porywającego w fetowaniu bitwy średniowiecznej, gdzie azjatycka dzicz starła się z cywilizacją zachodnią?
No cóż, nasi mediewiści będą teraz zmuszeni do poczynienia daleko idących zmian w swych pracach historycznych. Zamiast jako o przedmurzu chrześcijaństwa trzeba bedzie pisać o Polsce jako o azjatyckiej dziczy.
Na myśl przychodzą mi różne komentarze do wypowiedzi Kijowskiego, ale nie ośmielę się ich tutaj zwerbalizować."
bukojer.salon24.pl/388766,nie-przedmurze-ale-dzicz#comment_5686814

Obserwuj wątek
    • Gość: Ika Niedaleko prawdy. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.02.12, 21:37
      Prawdopodobnie Kijowski miał troche racji używając okreslenia dzicz azjatycka.

Po stronie Polsko Litewskiej walczyli Tatarzy.

W skład wojsk koronnych czyli polskich wchodziły jednostki "czysto tatarskie" pod komendą chana Dżelal Ed Dina, syna Tochtamysza.W/g Długosza było ich 300.
      w/g innych źródeł około 3 tysięcy.

Oprócz tego byli też Litwini pochodzenia tatarskiego w chorągwiach litewskich,
      według ruskiego kronikarza "2 ordy", czyli jakieś 15-20 tysięcy, ale ten raczej starał się pisząc to, podkreślić zasięg terytoriów pod rządami Wielkiego Księcia
      Witolda (w końcu mało kto ma pod swoją komendą 2 ordy tatarskie).

Inne źródla w tym Długosz podaje że u Witolda była orda Tatarow czyli nie mniej jak 7 tysięcy wojowników.

Historycy okresu średniowiecza uważają że bitwę tą można uznać za początek staropolskiej sztuki wojennej, która była syntezą wpływów wschodnich i zachodnich.

Odbiegała więc i to zasadniczo od dotychczas stosowanych taktyk wojennych rycerstwa europejskiego.A Krzyżacy wraz z zaproszonym rycerstwem europejskim stosowali swoją rycerska taktykę.

Odnosnie dziczy azjatyckiej to taka informacja poszła do wszystkich krajów uwczesnej Europy.
      Wynikała ona z tego,że rycerstwo całej Europy stosowało zbroję typu płytowego.
      Takie same zbroje miały chorągwie koronne.

Jedną rzecz można stwierdzić z całą pewnością – uzbrojenie Litwinów, Rusinów i Tatarów było inne niż to, które używali Niemcy, Szwajcarzy, Krzyżacy, Czesi czy Polacy walczący pod Grunwaldem.
      I zabójcza manewrowość tych wojsk całkowicie rozbiła szyki rycerzy zakonu.
      Zapamiętali i podali w Europę właśnie walki tych oddziałów nacierających ze wszystkich stron z impetem uciekających by ponownie nacierać za goniacymi ich rycerzami unicestwiając ich na polu bitwy całkowicie inną /w ich pojęciu barbarzyńską/techniką walki.

• fanka_online Re: Niedaleko prawdy. 07.02.12, 21:43
        Wiedziałam że cię uszczęśliwię tym linkiem!;)))
        Teraz Darino może zabierze głos n/t rasy dzikich panów itp....;)
        • Gość: Ika Ciągnie Panią do piaskownicy. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.02.12, 21:57
          Pani Faniu.zmusza mnie Pani ponownie do niepoprawnej pisowni,by mogła sie Pani wykazać.

Wiedzą to Pani nigdy mimo wieku nie grzeszyła.

A zbyt prostackie pytania w Pani wydaniu są naprawdę dla mnie jako młodej osoby mocno żenujące.
          Rozumiem,że z wiekiem ciągnie Panią do piaskownicy.

W tym sęk ,ze ja niedawno tę piaskownicę opusciłam i nie zamierzam do niej wracać.
          Uważam okres bardzo wczesnego mojego dzieciństwa za zamknięty.

Mam nadzieję,ze dobrze mnie Pani zrozumiała.
          • fanka_online Re: Ciągnie Panią do piaskownicy. 07.02.12, 21:59
            Gość portalu: Ika napisał(a): Mam nadzieję,ze dobrze mnie Pani zrozumiała.

Nic a nic!:(
            • wampir-wampir Re: Ciągnie Panią do piaskownicy. 07.02.12, 22:00
              O rany, to coś naprawdę myśli, że ten bełkot może być zrozumiały :-(((
              • fanka_online Re: Ciągnie Panią do piaskownicy. 07.02.12, 22:03
                Dzięki Wampirku, bo już myślałam że tylko ja tego nie potrafię pojąć;)
            • Gość: Ika Pani Faniu jest Pani urocza? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.02.12, 09:50
              No dobrze .Niech tak będzie.
              Muszę to jednak powtórzyć.

Pani Faniu jest Pani urocza?

I niech tak pozostanie.
        • darino rasa 08.02.12, 13:33
          > Teraz Darino może zabierze głos n/t rasy dzikich panów itp....;)

Myślę, że wtedy jeszcze Polacy (czy raczej warstwa rządząca państwa polskiego) byli skromnymi ludźmi :). Dopiero endecja w końcu XIX wieku namąciła im w głowach :).
          • gate.of.delirium Re: rasa 08.02.12, 14:42
            darino napisał:

> Myślę, że wtedy jeszcze Polacy (czy raczej warstwa rządząca państwa polskiego)
            > byli skromnymi ludźmi :).
            Dopiero endecja w końcu XIX wieku namąciła im w głowa
            > ch :).

Czego się nie da powiedzieć o ruskich bojarach, którzy otruli kniazia halickiego, Bolesława Jerzego... Ciekawe, że już w XIV wieku Rusini mieli namieszane w głowach i to bez endecji...
            • Gość: Ika Szlachtowano się i truto,że aż miło. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.02.12, 15:14
              Zapewne nic nie wiesz jak wzajemnie sie truli i zabijali wszyscy książenta i królowie z rodu Piastów.
              Dopiero Jagiełło wystraszył naszych możnych tak mocno,że powodowani strachem woleli nie ryzykować.Było to tak skuteczne ,że jak długo panowali Jagielonowie nikomu z możnych nawet do głowy nie przyszło sięgać po truciznę lub sztylet.

A w okresie nie tylko średniowiecza ale też później na wszystkich dworach Europy szlachtowano się i truto,że aż miło.

Nawet w Watykanie spora część Papieży zaznała smaku trucizny.Ostatni to Jan Paweł I-który koniecznie chciał zobaczyć pieniądze Watykanu i je kontrolować.
              Pieniędzy nie zobaczył ale truciznę dostał i sprawa została rozwiązana.
              • gate.of.delirium IKA - z Tarnobrzega wraca lebiega... 08.02.12, 15:20
                Gość portalu: Ika napisał(a):

Wyrzucili Cię z Tarnobrzegu, że się tak nakręcasz ?
                • Gość: Ika Pognałam Lechowskiego. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.02.12, 16:31
                  Nie .Pognałam tam Lechosia czyli Lechowskiego 51.
                  Tam mu daje do wiwatu demaskując jego totalna glupotę na każddym możliwym kroku.
                  Zobacz prychnął z naszego forum tylko tutejsza sfora pozostała osierocona i z wściekłości gryzie własny ogon nie mając w niczym żadnych argumentow a szczegolnie w swoim " patriotyźmie"
      • gate.of.delirium 7 tys.Tatarów pod Grunwaldem ??? 07.02.12, 23:20
        Koń by się uśmiał, nawet kary...

> W skład wojsk koronnych czyli polskich wchodziły jednostki "czysto tatarskie"
        > pod komendą chana Dżelal Ed Dina, syna Tochtamysza.

??? Ta bzdura to też na poważnie ?!
        • Gość: Ika Wystarczy 1410 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.02.12, 23:39
          Widzę gate.of.delirium że masz dużą wiedzę o Grunwaldzie.
          Zapamientałeś zapewne 1410 i to nie jak datę ale proporcje do produkcji bimbru.
          "Prawdziwi patrioci" to mają do siebie,że emanuja -patriotyczną- wiedza.
          • Gość: Jurand Re: Wystarczy 1410 IP: *.przemysl.hypnet.pl 08.02.12, 17:12
            Ika - świetnie sobie radzisz z wykladem historii, dla tych maluczkich z rozdziawionymi " japami "przy twojej szacownej osobie.
            Jeszcze uświadom tych twoich oponentów i spec - speców od ćwierć i półprawd -że Jagiello nie byl poganinem ( jak określa go do tej pory wielu szanowanych cymbało-historyków w Polsce) Miał pochodzenie nie tylko litewskie lecz i ruskie bo zrodzony z matki Rusinki .która go ochrzcila w rycie bizantyjskim lub inaczej mówiąc prawoslawnym - nie kojarzyć z PAKP bo to nie ten charakter ( o czym zapominają historycy lub nie chcą o tym wiedzieć przypisując mu pochodzenie jedynie litewskie. Coś ich to ruskie pochodzenie bardzo piecze lub pali w czterech literach )
            Poniżej wklejam cytat z Wikipedii -dla niedowiarków ( mozna zajrzeć do tej niezaleznej encyklopedii i nternetowej )
            CYT:
            Po śmierci króla Ludwika Węgierskiego na tronie Polski została osadzona w 1384 jego najmłodsza, jedenastoletnia córka, Jadwiga Andegaweńska. Panowie krakowscy postanowili wydać ją za Jagiełłę. 14 sierpnia 1385 została zawarta unia w Krewie. 11 stycznia 1386 w Wołkowysku panowie małopolscy formalnie dokonali wyboru Jagiełły na tron polski. 15 lutego 1386 władca przyjął chrzest i imię Władysław, po swoim ojcu chrzestnym Władysławie Opolczyku. Na matkę chrzestną poproszono Jadwigę Pilecką z Melsztyna h. Leliwa, wdowę po wojewodzie sandomierskim Ottonie z Pilczy. Wbrew obiegowej opinii Jagiełło nie był poganinem w momencie chrztu. Jeszcze w dzieciństwie został ochrzczony, przez swoją matkę – ruską księżniczkę – w Kościele prawosławnym. Po zawarciu unii z Polską przyjął chrzest ponownie, tym razem w obrządku łacińskim i przeszedł na katolicyzm[2]. Trzy dni po chrzcie Jagiełło poślubił Jadwigę, zaś 4 marca 1386 w katedrze wawelskiej został koronowany na króla Polski przez arcybiskupa gnieźnieńskiego Bodzantę. Opierając się na duchowieństwie polskim, w 1387 przeprowadził chrystianizację Wielkiego Księstwa Litewskiego. Sam przetłumaczył wówczas dla swojego ludu Modlitwę Pańską i Skład Apostolski.
            I coś jeszcze z naszych przemyskich stron z odniesieniem do tego króla :
            cyt.
            Jak donosi Jan Długosz, w drodze na Ruś król zatrzymał się w Medyce, gdzie przeziębił się, słuchając śpiewu słowika i wkrótce zmarł w Gródku Jagiellońskim w 1434. Po nim królem polskim został jego syn Władysław III Warneńczyk.

Władysław II Jagiełło był najdłużej panującym królem Polski. Zasiadał na polskim tronie przez 48 lat 2 miesiące i 27 dni.
            • Gość: Ika Chrzest Jagiełły w rycie wschodnim IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.02.12, 18:12
              Co tutaj tłumaczyć jak wszystko napisałeś.
              Rozumiem,ze prawda boli"patriotów" nawet w takich kwestiach jak wyznanie.

Oczywiście,ze od dzieciństwa Jagiełło nie był poganinem tak samo jak Wielki Książę Litewski Witold.
              Oni jak też ich dwory byli chrześciajami w rycie bizantyjskim.

Nie w smak to było Krzyżakom.Rozpowszechniali,że Litwa jest pogańska.Nikt wówczas nie sprawdzał i dane Krzyżaków zostały przyjęte jako obowiązujące.Tymi danymi tez dysponowała Korona.

A dlaczego zmienił ryt i przeszedł na katolicyzm.ponieważ niczego to nie zmieniało a było dobrym posunięciem politycznym.

Korona doskonale wiedziała jakim cechami osobistymi dysponuje Jagiełło.Korona zmusiła Jadwigę do małżeństwa z Jagiełłą/Jadwiga w tym czasie wzdychała do młodego Habsburga/
              Korona zrobiła najlepszy interes w całej historii Polski.A Jagielonowie to okres potęgi Polski nie tylko militarny ale także gospodarczy.Byliśmy w tym czasie mocarstwem.

A po Jagielonach to już równia pochyła i to w dół,praktycznie do dzisiaj.
        • fanka_online Re: 7 tys.Tatarów pod Grunwaldem ???;) 08.02.12, 17:43
          Zastanawiające, czy rocznicę bitwy pod Grunwaldem obchodzi się w Ułan Bator.
          • Gość: Ika Re: 7 tys.Tatarów pod Grunwaldem ???;) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.02.12, 17:55
            Pani Faniu.Jak zwykle coś tam Pani słyszała i chce tym sie pochwalić.

No dobrze wiemy,że Pani nie tylko jest urocza ale nawet ambitna.
            Wielka szkoda ,ze niestety z wiedzą to u Pani bardziej niż krucho.

Nie wiem czy Pani wiadomo ale Ułan Bator jest stolicą i była stolicą Mongolii a lud który tam zamieszkuje zwany jest Mongołami.

Tatarzy natomiast zamieszkiwali na Krymie i w okolicy Krymu to jest nad Morzem Czarnym.Zamieszkiwali tam od zawsze do czystki stalinowskiej gdzie przesiedlono ich na inne terytoria Sowietów.
            W okresie bitwy pod Grunwaldem były to terytoria zależne od Wielkiego Księstwa Litewskiego zatem ich obecność pod Grunwaldem nie dziwi.

Dziwi oczywiście Panią.Ale nazwijmy to zdziwienie zdziwieniem głupiej blondynki.

Proszę oczywiscie Panią Faniu o korektę ortograficzną.Na tym się Pani zna.I to chyba dla Pani wystarczyjeżeli chodzi o wiedzę w czymkolwiek.
            • wampir-wampir Re: 7 tys.Tatarów pod Grunwaldem ???;) 08.02.12, 18:05
              A teraz iczko-kretynko otwórz sobie stronę jedynego dostępnego twemu ptasiemu móżdżkowi źródła wiedzy i wykuj na pamięć to zdanie: [i]wszyscy Tatarzy są potomkami plemion tworzących Złotą Ordę.
              Bye-bye :P

pl.wikipedia.org/wiki/Tatarzy
              • Gość: Ika Re: 7 tys.Tatarów pod Grunwaldem ???;) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.02.12, 18:59
                Poczytaj sobie dokładnie to może zrozumiesz.
                Jeszcze raz przeczytaj dokładnie i pomyśl.
                Przeczytaj dokładnie i wyciągnij wnioski.

Rozumiem,ze myślenie i wyciaganie wniosków to już pza waszym zasięgiem.

• wampir-wampir Re: 7 tys.Tatarów pod Grunwaldem ???;) 08.02.12, 19:04

> Poczytaj sobie dokładnie to może zrozumiesz.
                  > Jeszcze raz przeczytaj dokładnie i pomyśl.
                  > Przeczytaj dokładnie i wyciągnij wnioski.
                  >
                  > Rozumiem,ze myślenie i wyciaganie wniosków to już pza waszym zasięgiem.

O, iczka-kretynka zajrzała do linka ;-)))
                  No to pomyśl, pomyśl, wiem że odbiór ironii może być za trudny dla kogoś, kto ma dwa zwoje mózgowe mniej niz dżdżownica, ale jeśli potrenujesz... w końcu siedzisz tu 24h na dobę :P
            • fanka_online Re: 7 tys.Tatarów pod Grunwaldem ???;) 08.02.12, 18:06
              Iczku, cóś ci się z łoczkami ostatnio porobiło bo spacje i przecinki/kropki ci się merdają z literkami:(
              Ukularki nowe proszę sobie zrobić......cylindryczne najlepiej.
              • Gość: Ika Re: 7 tys.Tatarów pod Grunwaldem ???;) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.02.12, 19:02
                Pani faniu.Przecież Pani powierzyłem czynności proste nie wymagające myslenia gdzie wystarczy tylko nawyk.

To Pani dba o moja ortografię.No dobrze literówkę też Pani powierzam

Zadowolona prawda.
                • fanka_online Re: 7 tys.Tatarów pod Grunwaldem ???;) 08.02.12, 19:04
                  Iczku, nie przesilaj wzroku! Wyłącz lapka, bo ci szkodzi!
                  No i zdecyduj się, jakiej płci jesteś;)
            • gate.of.delirium IKA tworzy, aż kary bachmat rży... 08.02.12, 20:55

> Tatarzy natomiast zamieszkiwali na Krymie i w okolicy Krymu to jest nad Morzem
              > Czarnym.Zamieszkiwali tam od zawsze do czystki stalinowskiej gdzie przesiedlo
              > no ich na inne terytoria Sowietów.

IKA ! Przestań klepać te duby smalone, bo tatarskie bachmaty padną z zarwanymi bokami...

www.szlaktatarski.pl/pochodzenie-tatarow
              pl.wikipedia.org/wiki/Tatarzy
    • Gość: Ika Re: Lekcja historii dla iczkopodobnych;) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.02.12, 21:07
      Wiedziałam,ze nie przejdzie przy waszych bystrych umysłach .
      Zaczynamy od początku

Poczytaj sobie dokładnie to może zrozumiesz.
      Jeszcze raz przeczytaj dokładnie i pomyśl.
      Przeczytaj dokładnie i wyciągnij wnioski.

Rozumiem,ze myślenie i wyciaganie wniosków to już pza waszym zasięgiem.

• fanka_online Re: Lekcja historii dla iczkopodobnych;) 08.02.12, 21:10
        Szanowny Iczku, ulubieńcu Mykołki....czy byłbyś tak uprzejmy i przekwaterował się na stałe na jakieś forum dla durnowatych? FT na przykład? Tam może jeszcze zrobisz karierę.....ale najpierw zrób sobie nowe cwikierki, proszę;)
      • wampir-wampir Re: Lekcja historii dla iczkopodobnych;) 08.02.12, 21:10
        A dlaczego piszesz o sobie w liczbie mnogiej, iczku?
        • fanka_online Re: Lekcja historii dla iczkopodobnych;) 08.02.12, 21:12
          Bo ono nie może się zdecydować czy być chłopczykiem, czy dziewczynką. Może będzie z onego kolejna posłanka?;)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka