Dodaj do ulubionych

Związki Przemyśla z Ukrainą

02.06.02, 13:25
Jak są one obecnie silne ( szczególnie chodzi mi o Lwów). Z tego co wiem, to
mimo 50 lat oddzielenia granicą związki takowe istnieją.
I czy dużo osób z Przemyśla i okolic ma rodziny na Wschodzie ?
Obserwuj wątek
    • wook Re: Związki Przemyśla z Ukrainą 02.06.02, 13:43
      malopolanin napisał(a):

> Jak są one obecnie silne ( szczególnie chodzi mi o Lwów). Z tego co wiem, to
      > mimo 50 lat oddzielenia granicą związki takowe istnieją.
      > I czy dużo osób z Przemyśla i okolic ma rodziny na Wschodzie ?

Związki istnieją i są dosyć silne mimo pewnych rozbieżności, duzo dobrego w
      stosunkach robi Instytut Południowo-Wschodni, władze miasta też próbują
      utrzymywać poprawne kontakty, PTTK organizuje tanie jednodniowe wycieczki do
      Lwowa ze zwiedzaniem, przez Centrum Kulturalne organizowane są wyjazdy do Opery
      Lwowskiej, ale wychodzi drogo, lepiej więc pojechać samemu bo na miejscu bilety
      są tanie.
      Rodziny za granicą - ozywiście są jaki procent tego nie wiem.
      • gofa Re: Związki Przemyśla z Ukrainą 02.06.02, 15:11
        związki są...jak w większości przygranicznych miast...tylko że sprawa jest o
        tyle dziwna ze przemyslanie roznie reaguja na slowo ukraina... widac nawet w
        postach... brak jest pewnego rodzaju zrozumienia sytuacji, a wiekszosc ludzi
        opiera sie na stereotypach...niestety...
        • malopolanin Re: Związki Przemyśla z Ukrainą 02.06.02, 16:01
          gofa napisał(a):

> związki są...jak w większości przygranicznych miast...
          Uważam, że związki te są jerdnak o wiele większe niż dwóch pierwszych z brzegu
          miast granicznych. Przemyśl był zawsze związany ze Lwowem, to tam była siedziba
          województwa. Rozwój kontaktów jest całkowice zrozumiały.

• Gość: flip Re: Związki Przemyśla z Ukrainą IP: *.p.lodz.pl 02.06.02, 17:07
            A propos: czy w "greckim" seminarium duchownym jest znowu "greckie" seminarium?
            To ten wielki gmach na prawo w dole ulicy, patrzac od Karmelitow.
            • beskider Re: Związki Przemyśla z Ukrainą 04.06.02, 00:27
              Gość portalu: flip napisał(a):

> A propos: czy w "greckim" seminarium duchownym jest znowu "greckie" seminarium?
              >
              > To ten wielki gmach na prawo w dole ulicy, patrzac od Karmelitow.

Nie , tam tymczasowo mieszka grekokatolicki arcybiskup, a reszte wynajmuje sie
              na roznego rodzaju biura :))) Klerykow jest za malo zeby utrzymac tak duzy
              budynek. Z tego co wiem to grekokatoliccy kandydaci na kapłanów (jest ich raptem
              kilku) uczą sie w normalnym seminarium (na ul. Katedralnej , po drodze na Zamek)
              Moze mają tam jakieś swoje dodatkowe programy, albo cuś :)
              pozdrawiam
              • Gość: flip Re: Związki Przemyśla z Ukrainą IP: *.p.lodz.pl 04.06.02, 17:52
                Aha. Dziekuje.
                Tak sobie mysle, ze z ukrainskosci mozna by zrobic niezly produkt eksportowy
                Przemysla. Wyjazd na Ukraine nadal wiaze sie z gotowoscia na pewne spartanskie
                warunki. Moze wiec Ukraina mogla by sie "sprzedawac" wlasnie w Przemyslu?
                Przemysl to urocze miasto, ale uroczych miast jest na peczki. Zadne z nich nie
                jest jednoczesnie srodkowoeuropejskie, polskie i ukrainskie zarazem.
                • wook Re: Związki Przemyśla z Ukrainą 04.06.02, 19:09
                  hahaha ciekawe spostrzeżenie!
                • Gość: beskider Re: Związki Przemyśla z Ukrainą IP: *.toya.net.pl / 10.0.217.* 04.06.02, 22:54
                  Ciekawa opinia... Tylko ze moim zdaniem wynikajaca z roznicy perspektywy
                  osoby mieszkajacej w srodkowej Polsce, a mieszkancami (lub bylymi
                  mieszkancami) Przemysla. Tej Ukrainy w Przemyslu nie ma zbyt wiele, raptem 2
                  koscioly, jedna szkola, klasztor, arcybiskup i wiele asocjacji dla ludzi z
                  innych stron kraju... Ukrainskosc to , biorac pod uwage ruch turystyczny
                  slaby produkt eksportowy... Dzis wszystko sprzedaje sie lepiej: polskosc,
                  galicyjskosc, austriackosc, czy wegierskosc... Te walory Przemysl ma takze do
                  zaoferowania. Dla zwyczajnego mieszkanca Przemysla ukrainskosc to masa
                  przyjezdnych na dworcu i w okolicach bazaru. I te kobiety stojace przy
                  ruchliwych przejsciach dla pieszych, szepczace -"papierosy... papierosy...
                  Monte Carlo, Monte Carlo... "
                  I nie chce tu umniejszac roli mniejszosci narodowych w ksztaltowaniu oblicza
                  miasta, bo historia i przygraniczne polozenie robia swoje, ale rzeczywistosc
                  tez troche odbiega od powszechnych wyobrazen. Gdyby ukraiskosc miala sie stac
                  naszym towarem eksportowym byloby to chyba troche sztuczne i troche
                  przeklamane. Zreszta jako mieszkaniec Lodzi, miasta trzech narodow, powinienes
                  o tym wiedziec. Dzis niemieckosc, ani kultura zydowska nie sa glownymi
                  produktami eksportowymi Lodzi w branzy turystycznej...
                  • Gość: flip Re: Związki Przemyśla z Ukrainą IP: *.p.lodz.pl 04.06.02, 23:17
                    Produktem eksportowym Lodzi sa dzisiaj tylko knajpy, a niemieckosc, zydowskosc,
                    mityczne trzy kultury to glownie lanie wody i bicie piany. Nie o wode i piane
                    jednak chodzi. Na tych rzeczach mozna robic turystyke, jesli by sie o niej
                    powaznie myslalo.

Wydaje sie, ze ludnosc zadna wrazen z roznych europ zachodnich nie ma pojecia o
                    tych handlarzach ukrainskich. I byc moze nawet by ich nie dostrzegla, gdyby nie
                    rzucali sie w oczy. A rzucaja sie, bo Przemysl ma ogolnie malo do zaoferowania,
                    niestety. Niech sobie wymysla galicyjskosci, wegierskosci i inne rzeczy - ale
                    od nich sa juz duzo lepsi, chocby Krakow. Do Przemysla daleko i niewygodnie sie
                    jedzie - wiec jak juz sie jedzie to po cos specyalnego. Tym czyms moze byc
                    Ukraina, umiejetnie sprzedana, w otoczce galicyjskosci i innych takich
                    sympatycznych rzeczy. Mozna by nawet sie posunac dalej i powiedziec, ze jesli
                    tam nie ma Ukrainy, to trzeba by ja wymyslic :-) Malo kto pyta o autentycznosc,
                    a wszyscy chca Czegos, skoro juz traca czas zamiast jechac po raz kolejny do
                    tej strasznej Francji.
                    • Gość: beskider Re: Związki Przemyśla z Ukrainą IP: *.toya.net.pl / 10.0.217.* 04.06.02, 23:52
                      Z tym dojazdem to roznie bywa... Np z perspektywy Krakowa do Przemysla jedzie
                      sie 3 godziny i pociagi kursuja mniej wiecej co 2 godziny, natomiast do Lodzi
                      w sezonie sa dwa pociagi, a poza sezonem jeden... Nie chce sie tu
                      wyzlosliwiac, bo akuratnie lubie Lodz. Zreszta mam przyjemnosc mieszkac w
                      Lodzi, oraz w Przemyslu:) Jak sie jedzie w te strony pociagiem do Zagorza, to
                      rzeczywiscie, mozna pomyslec ze to koniec swiata :) Znam wiele miast z gorsza
                      komunikacja, chocby pobliskie Krosno i Sanok
                      pozdrawiam
                      • Gość: flip Re: Związki Przemyśla z Ukrainą IP: *.p.lodz.pl 04.06.02, 23:56
                        Mam tutaj na mysli gust zachodni. Dla niego prawie wszedzie w PL jest daleko i
                        niewygodnie - bo wystarczy porownac cokolwiek. A z Lodzia oczywiscie jest
                        fatalnie.

pzdr
                  • Gość: flip Re: Związki Przemyśla z Ukrainą IP: *.p.lodz.pl 05.06.02, 00:27
                    Gość portalu: beskider napisał(a):

Ukrainskosc to , biorac pod uwage ruch turystyczny
                    > slaby produkt eksportowy... Dzis wszystko sprzedaje sie lepiej: polskosc,

Sprobuj sprzedac polskosc poza Krakowem i Warszawa.

> galicyjskosc, austriackosc, czy wegierskosc... Te walory Przemysl ma takze do
                    > zaoferowania.

Ma.

> Gdyby ukraiskosc miala sie stac
                    > naszym towarem eksportowym byloby to chyba troche sztuczne i troche
                    > przeklamane.

Naszym? Chyba ze Przemysla. Przemysl powinien martwic o siebie przede wszystkim.
                    Ludzie dlatego kupuja te rozne roznosci na bazarach, bo sa biedni. A turystyka
                    umyka im kolo nosa.

• Gość: beskider Re: Związki Przemyśla z Ukrainą IP: *.toya.net.pl / 10.0.217.* 05.06.02, 04:01
                      Pisząc "naszym" miałem oczywiscie na myśli Przemyśl i przemyślan, bo duchowo i
                      mentalnie czuję się mieszkańcem tego miasta :)))
                      Nie rozumiem zatem celowosci uwagi :)
                      pozdrawiam
                      • Gość: flip Re: Związki Przemyśla z Ukrainą IP: *.p.lodz.pl 05.06.02, 12:50
                        OK.
              • Gość: P.S. Re: Związki Przemyśla z Ukrainą IP: *.lublin.cvx.ppp.tpnet.pl 07.06.02, 23:10
                beskider napisał(a):

> Gość portalu: flip napisał(a):
                >
                > > A propos: czy w "greckim" seminarium duchownym jest znowu "greckie" semina
                > rium?
                > >
                > > To ten wielki gmach na prawo w dole ulicy, patrzac od Karmelitow.
                >
                > Nie , tam tymczasowo mieszka grekokatolicki arcybiskup, a reszte wynajmuje sie
                > na roznego rodzaju biura :))) Klerykow jest za malo zeby utrzymac tak duzy
                > budynek. Z tego co wiem to grekokatoliccy kandydaci na kapłanów (jest ich rapte
                > m
                > kilku) uczą sie w normalnym seminarium (na ul. Katedralnej , po drodze na Zamek
                > )
                > Moze mają tam jakieś swoje dodatkowe programy, albo cuś :)
                > pozdrawiam

Klerycy greckokatoliccy w Przemyślu to zakonnicy (bazylianie). Kandydaci na
                kapłanów diecezjalnych w liczbie kilkunastu (a nie kilku) z obu eparchii
                UKGK w Polsce uczą się w Lublinie.

• hrin Re: Związki Przemyśla z Ukrainą 10.06.02, 20:40
                grkokatoliccy klerycy kształcą sie w lublinie na kulu
          • gofa Re: Związki Przemyśla z Ukrainą 02.06.02, 17:41
            malopolanin napisał(a):

> gofa napisał(a):
            >
            > > związki są...jak w większości przygranicznych miast...
            > Uważam, że związki te są jerdnak o wiele większe niż dwóch pierwszych z brzegu
            > miast granicznych. Przemyśl był zawsze związany ze Lwowem, to tam była siedziba
            >
            > województwa. Rozwój kontaktów jest całkowice zrozumiały.

ok masz racje... i ja tez mam racje :) tylko kazdy z nas myslal o czyms innym...
            ja myslama o zwiazkach powiedzmy...etnograficzno-socjologiczno-
            psychologicznych ....ufff...:)
            • wook Re: Związki Przemyśla z Ukrainą 05.06.02, 08:36
              Z tymi różnościami co pisze flip na bazarze to jest różnie, praktycznie towaru
              typowo z Ukrainy to jest garstka, troche żelastwa, czasami prześcieradła,
              jakieś paski i duperele. Ukraińcy którzy handluja na przemyskim bazarze
              zaopatrują się w towar w naszych hurtowniach. Ceny niejednokrotnie są wyzsze
              niż na polskim bazarze, a nawet niż w sklepie, ale oczywiście większość rzeczy
              można kupić taniej i co ważniejsze można się potargować, bazar nie jest już
              eldoradem dla sprzedających, ani kupujących. Dla przeciętnego obywatela czy
              turysty związki Przemyśla z Ukrainą będą się na pierwszy rzut oka kojarzyć z
              bazarem i całą jego otoczką, tym bardziej że w okolicach bazaru, dworca i
              przylegających ulic wszystkie tablice, reklamy, szyldy są dwujęzyczne.
              • Gość: flip Re: Związki Przemyśla z Ukrainą IP: *.p.lodz.pl 05.06.02, 13:14
                Taaak. Taki bazar to jest tez "towar" dla koneserow. Spotkalem mnostwo ludzi,
                ktorzy na egzotyczne bazary chodza namietnie.
                Ale - do licha - Ukraina to nie jest tylko bazar. Niechze sie pojawi cos wiecej
                i ciekawiej. Czy naprawde zadni artysci ukrainscy nie chcieliby sie pokazywac w
                Przemyslu, zwlaszcza, gdyby ten stal sie osrodkiem turystyki? Czy nie mozna
                zrobic jakiegos centrum kultury, albo odpowiedniego "zywego" muzeum"? A moze
                tam powinna powstac jakas instytucja, w ktorej w ciekawy sposob prezentowaloby
                sie wspolne dziedzictwo i probowalo publicznie rozmawiac o problemach? Czy
                wreszcie po knajpach Ukraincy (polscy i ukrainscy) nie moga spiewac wieczorem?
                Niech spiewaja i oni, i nasi. Wtedy bedzie ciekawiej.
                • wook Re: Związki Przemyśla z Ukrainą 05.06.02, 13:32
                  Owszem są zapraszane zespoły i organizowane koncerty, ale za mało to jest
                  reklamowane i informacje docierają do nielicznych, ja przypadkiem kiedyś
                  znalazłem się na koncercie ludowego zespołu z Karpat Wschodnich - nie żałuję i
                  nawet kupiłem ich kasetę, ostatnio przy okazji jakiejś imprezy na Rynku też
                  występował zespół ze Lwowa, więc powoli cos w tej materii się dzieje.
                  • Gość: flip Re: Związki Przemyśla z Ukrainą IP: *.p.lodz.pl 05.06.02, 13:49
                    No i bardzo dobrze :-)
                    • Gość: beskider Re: Związki Przemyśla z Ukrainą IP: *.toya.net.pl / 10.0.217.* 05.06.02, 15:38
                      Wooku, a co to za zespol, ten z Karpat ?
                      Bardzo jestem ciekawy....
                      Wogole kultura Karpat Ukrainskich i Rumunskich ... rewelacja
                      • malopolanin Re: Związki Przemyśla z Ukrainą 05.06.02, 21:31
                        Tak: Łemkowie, Bojkowie, Huculi...
                        Z pewnością Przemyśl ze Lwowem mają szansę być centrami polskiej i ukraińskiej
                        kultury, a także tu symbolicznie powinno dokonać się polsko - ukraińskie
                        pojednanie. Jednak imprez polskich we Lwowie i ukraińskich w Przemyślu jest o
                        wiele za mało, wciąż panują uprzedzenia :(
                        Bez urazy, ale obecnie wydaje mi się, że więcej imprez ukraińskich organizuje
                        się w Krakowie we współpracy konsulatu Ukrainy i Centrum Kultury Ukraińskiej na
                        Kanoniczej. Wierzę, że wkrótce się to zmieni i Galicja, jak na nią
                        przystało,znowu zasłynie z opiewania wielu kultur.
                        Ostatnio np.Ukraińska Cerkiew Grekokatolicka ostatecznie odzyskała cerkiew przy
                        Wiślnej w Krakowie i planuje tam przeniesienie seminarium duchownego z Lublina.
                        Planuje też odzyskanie zaginionego po 1947 ikonostasu Jana Matejski - jedynego
                        wykonanego przez naszego mistrza.
                        Także kultura wschodnia coraz bardziej się rozwija.
                        • Gość: P.S. Re: Związki Przemyśla z Ukrainą IP: *.lublin.cvx.ppp.tpnet.pl 07.06.02, 23:07
                          malopolanin napisał(a):

> Ostatnio np.Ukraińska Cerkiew Grekokatolicka ostatecznie odzyskała cerkiew przy
                          > Wiślnej w Krakowie i planuje tam przeniesienie seminarium duchownego z Lublina.

To są nie tyle "plany UKGK", ile marzenia co poniektórych krakowian wyznania
                          greckokatolickiego. Seminarium gr. kat. istnieje sobie w Lublinie i ma się
                          zupełnie dobrze.
                      • wook Re: Związki Przemyśla z Ukrainą 07.06.02, 07:42
                        Gość portalu: beskider napisał(a):

> Wooku, a co to za zespol, ten z Karpat ?
                        > Bardzo jestem ciekawy....
                        > Wogole kultura Karpat Ukrainskich i Rumunskich ... rewelacja

To był zespół huculski "Czeremosz", grają na fletach i piszczałkach, dudach,
                        skrzypce (ale te ich!) harmonia czasami i prosty zestaw perkusyjny, acha jeszcze
                        na takiej metalowej blaszce i liściu.
                        Kurde! wcięło mi kasetę, została tylko pocztówka z członkami zespołu;)
                        • gofa Re: Związki Przemyśla z Ukrainą 07.06.02, 10:32
                          znalazłam cos: www.olszowka.most.org.pl/ - wielokulturowosc w
                          Karpatach...projekt na ktory Stowarzyszenie Olszowka dostalo pieniadze z
                          Fundacji Forda i Akademii Rozwoju Filantropii w Polsce w ramach
                          programu "Dialog dla Przyszłości" ...BARDZO interesujace :)))
                          • wook Re: Związki Przemyśla z Ukrainą 07.06.02, 14:36
                            obejrzałem, troszkę poczytałem, ciekawe:)
                            • gofa Re: Związki Przemyśla z Ukrainą 07.06.02, 17:09
                              a jesli chodzi o karpaty i muzyke to przypomnialo mi sie ze chyba byl taki
                              zespol...ATMAN...i plyta Karpaty Magiczne albo jakos tak...:)))
                              • hrin Re: Związki Przemyśla z Ukrainą 10.06.02, 21:03
                                panowie tak sobie tutaj wesoło dyskutują o tym jak by to z ukraińskości
                                przemyśla zrobić towar,ale wyrażnie nie znają realiów tego miasta(a raczej jego
                                mieszkańców)pomimo tego że niktórzy twierdzą że tu mieszkają(apropo to jestem z
                                przemysla ale studiuje w łodzi).Nie da sie ukryć że przemyśl jest pięknym
                                miastem malowniczo położonym z bogatą historią którą mozna by bardzo dobrze
                                sprzedać.Połączenie ukraiństwa polskosci i galicyjskości,razen z bliskością
                                bieszczad i lwowa jest to wielki kapitał.Niestety przemyślem rządząludzie
                                ograniczeni dbający tylko o własne stołki,a przede wszystkim uprzedzeni do
                                ukraińców ,żyjący swoimi własnymi fobiami(strachu przed ukraińcami).Przy okazji
                                problem ukraińców jest bardzo dobrym tematem zastępczym , odwraca uwage
                                mieszkańców od nieudolności władz,które są jedną wielką kliką.
                                Za urzędowania św.pamięci prezydenta Sawickiego zaprzepaszczono wielką szanse
                                utworzenia w przemyślu uniwersytetu polsko-ukraińskiego ,który na pewno by
                                orzywił życie miasta znalazło by sie wiele nowych miejsc pracy, pojawiła by sie
                                inteligentna młodzież która mogła by mieć jakieś ciekawe pomysły na rozwój
                                miasta,tworzenie miejsc pracy.I miasto by sie rozwijało ,osobiście uważam że
                                prezydent i spółka (między innymi arcybiskup Tokarczuk) obawiali sie że
                                pojawienie się młodych wykształconych ludzi może zachwiać ich pozycją ich
                                monopolem na władze.
                                Co do tego że w krakowie organizuje się więcej imprez ukr niż w przemyślu ma to
                                związek z tródnościami stwarzanymi przez władze i środowiska skrajnie
                                prawicowe.
                                • hrin Re: Związki Przemyśla z Ukrainą 10.06.02, 21:13
                                  z drugiej strony mniejszosć ukraińska ( do której też należe)nic nie robi w
                                  kierunku rozwoju miasta,już nie chodzi mi o rozwój gospodarczy (bo tu akurat
                                  mielibyśmy się czym pochwalić) tylko kulturalnym,zauważyłem że srodowiska
                                  ukraińskie przyjeły przemyską mentalność ,ukeraińską szkołą rządzi klika (dwie
                                  trzy rodziny) , wcześniejsze władze związku ukraińców w polsce oddział w przem
                                  stosowały taktyke nic na siłe(dlatego festiwal kul ukr odbył sie w
                                  sopocie),teraz jest szansa na jakieś zmiany ponieważ do władz związku
                                  dopuszczono młodych ludzi ,ale pożyjemy zobaczymy
                                  pozdrawiam wszystkich a szczególnie kolege z łodzi
                                  • Gość: flip Re: Związki Przemyśla z Ukrainą IP: *.p.lodz.pl 10.06.02, 21:26
                                    Dziekuje. Wychodzi na to, ze Lodz siedliskiem hydry jest :-)
                                • malopolanin Re: Związki Przemyśla z Ukrainą 10.06.02, 21:16
                                  Ja Przemyśl znam tylko z odwiedzin. O napiętej sutuacji tylko słyszałem, więc
                                  staram się tematu nie rozdrażniać tylko pytać. Czasem nawet łatwiej jest
                                  dyskutować z dala od problemu.
                                  Od zawsze uważałem, że wielokulturowość i wielonarodowość tylko wzbogacają
                                  atrakcyjność danego regionu.
                                  A dawne zaszłości to temat na osobną i poważną dyskusję, bez prowokacji. Myślę,
                                  że pogadamy o tym niedługo, gdyż będzie można tworzyć na portalu Gazety forum
                                  prywatne, gdzie każdy będzie sobie modelatorem.

P.S.Nie wiesz może Hrin, co planują zrobić w cerkwi w Krakowie na Wiślnej? Bo
                                  ja słyszałem ( co zostało tu zdementowane), że ma tam być seminarium ? A jeśli
                                  nie seminarium to co ?
                                  Czy odzyskali już ikonostas Matejki?

Nie mogę znaleźć na te pytania odpowiedzi :(
                                  • hrin Re: Związki Przemyśla z Ukrainą 11.06.02, 14:32
                                    niestety nie mama pojęcia co oni tam zrobią
                                    ale z tego co wiem to nad remontowaną cerkwią są pokoje które są wynajmowane
                                    studentom (głównie ukraińskim)
                                  • hrin Re: Związki Przemyśla z Ukrainą 14.06.02, 01:05
                                    >
                                    > P.S.Nie wiesz może Hrin, co planują zrobić w cerkwi w Krakowie na Wiślnej? Bo
                                    > ja słyszałem ( co zostało tu zdementowane), że ma tam być seminarium ? A jeśli
                                    > nie seminarium to co ?
                                    > Czy odzyskali już ikonostas Matejki?
                                    >
                                    > Nie mogę znaleźć na te pytania odpowiedzi :(
                                    co do cerkwi to sie na 99% dowiedzialem ze zrobia tam klasztor razemz seminarium

• malopolanin Re: Związki Przemyśla z Ukrainą 14.06.02, 09:01
                                      hrin napisał(a):

> co do cerkwi to sie na 99% dowiedzialem ze zrobia tam klasztor razemz seminariu
                                      > m

Czyli jednak w TV nie kłamali :)
                                    • Gość: P.S. Re: Związki Przemyśla z Ukrainą IP: *.lublin.cvx.ppp.tpnet.pl 18.06.02, 03:48
                                      hrin napisał(a):

> co do cerkwi to sie na 99% dowiedzialem ze zrobia tam klasztor razemz seminariu

Akurat! Jedynym męskim zakonem greckokatolickim w Polsce są bazylianie, którzy
                                      mają na te cele klasztory w Warszawie i Przemyślu.
                                      A seminarium było, jest i będzie w Lublinie, amen!

• beskider Re: Związki Przemyśla z Ukrainą 11.06.02, 17:21
                                  hrin napisał(a):

> panowie tak sobie tutaj wesoło dyskutują o tym jak by to z ukraińskości
                                  > przemyśla zrobić towar,ale wyrażnie nie znają realiów tego miasta(a raczej jego
                                  >
                                  > mieszkańców)pomimo tego że niktórzy twierdzą że tu mieszkają(apropo to jestem z
                                  >
                                  > przemysla ale studiuje w łodzi)

A CZY TO ZABRONIONE? UWAZAM ZE NAJOMOSC REALIOW NIE MA TU NIC DO RZECZY, TO ZE
                                  STYUACJA NIE ROZWIJA SIE POMYSLNIE NIE ZNACZY ZE NIE MAMY DYSKUTOWAC NA TEMAT
                                  JAK POWINNO BYC I CO NALEZALOBY ZROBIC :)))) A REALIA, UWIERZ MI, ZNAM DOBRZE :)
                                  [DUZE LITERY STOSUJE W CELU LATWIEJSZEGO WYROZNIENIA TEKSTU]

>.Nie da sie ukryć że przemyśl jest pięknym
                                  > miastem malowniczo położonym z bogatą historią którą mozna by bardzo dobrze
                                  > sprzedać.Połączenie ukraiństwa polskosci i galicyjskości,razen z bliskością
                                  > bieszczad i lwowa jest to wielki kapitał.

WE WSZYSTKIM SIE ZGADZAMY :)

> Niestety przemyślem rządząludzie
                                  > ograniczeni dbający tylko o własne stołki,a przede wszystkim uprzedzeni do
                                  > ukraińców ,żyjący swoimi własnymi fobiami(strachu przed ukraińcami).Przy okazji
                                  >
                                  > problem ukraińców jest bardzo dobrym tematem zastępczym , odwraca uwage
                                  > mieszkańców od nieudolności władz,które są jedną wielką kliką.

TU TEZ SIE ZGADZAM, SZCZEGOLNIE CO DO KLIKI... CO DO TEMATYKI... MOZE TO
                                  ROZNICA SRODOWISKA, ALE MAM WRAZENIE ZE TEMATYKA UKRAINSKA JUZ DAWNO ZESZLA Z
                                  AFISZA MISZKANCOW PRZEMYSLA, STALA SIE NAWET NIEMODNA. SA NOWE PROBLEMY W STYLU
                                  ZAPOBIEZENIA BUDOWIE HIPERMARKETU ITD :) UWAZAM ZE TO DOBRZE BO POPRZEDNIO NAWET
                                  MALE, NIC NIE ZNACZACE SPRAWY POWODOWALY NIEPROPORCJONALNE REPERKUSJE...

> Za urzędowania św.pamięci prezydenta Sawickiego zaprzepaszczono wielką szanse
                                  > utworzenia w przemyślu uniwersytetu polsko-ukraińskiego ,który na pewno by
                                  > orzywił życie miasta znalazło by sie wiele nowych miejsc pracy, pojawiła by sie
                                  >
                                  > inteligentna młodzież która mogła by mieć jakieś ciekawe pomysły na rozwój
                                  > miasta,tworzenie miejsc pracy.I miasto by sie rozwijało ,osobiście uważam że
                                  > prezydent i spółka (między innymi arcybiskup Tokarczuk) obawiali sie że
                                  > pojawienie się młodych wykształconych ludzi może zachwiać ich pozycją ich
                                  > monopolem na władze.

ZGADZAM SIE Z TOBA W PELNI, ZRESZTA NIE TYLKO JA, CO DO POLITYKI WLADZ MIASTA W
                                  SPRAWIE UNIWERSYTETU, ROZWOJU LOKALNEGO ITD. ZRESZTA PRZESZUKAJ INNE WATKI...
                                  POZDRAWIAM SERDECZNIE

• Gość: mario Re: Związki Przemyśla z Ukrainą IP: *.przemysl.cvx.ppp.tpnet.pl 11.06.02, 12:40
      Przemyśl żyje z tego, że kilkunastu lokalnych biznesmenów prowadzi działalność
      gospodarczą opartą na eksporcie na Ukrainę. Niestety lokalne władze tego nie
      doceniają, widząc w nich jedynie przestępców chcących wyłudzić podatek VAT.
      • wook Re: Związki Przemyśla z Ukrainą 11.06.02, 21:13
        No cóż władzę mamy taką jaką mamy. Nie od dzisiaj prywatna przedsiębiorczość
        jest postrzegana jako działalność na skraju legalności. Za czasów komuny
        prywaciarze byli "szukani" na każdym kroku, dzisiaj w dobie rozwoju
        przedsiębiorczości mimo zmiany ustroju i większej swobody gospodarczej dalej
        są tłamszeni, a nowa ustawa o kontroli skarbowej wbrew temu co się mówi może
        to jeszcze bardziej pogłębić. Mozna tylko życzyć wytrwałości przedsiębiorcom
        którzy prowadzą interesy za granicą i w Polsce.
        • wook Re: Związki Przemyśla z Ukrainą 19.06.02, 16:48
          Jeszcze jeden pozytywny przykład kontaktów na linii Przemyśl - Lwów, na
          zaproszenie Instytutu Południowo-Wschodniego zostało zaproszonych parę osób z
          wydziału historii uniwersytetu lwowskiego którzy piszą prace dotyczące
          stosunków polsko - ukraińskich i historii Polski, mieli oni możliwość
          korzystania z przemyskich bibliotek i archiwów, uczyli sie też języka polskiego.
          • hrin Re: Związki Przemyśla z Ukrainą 23.06.02, 05:55
            ooooo widze ze temat wygasa dla tego zdecydowalem sie cos napisac (nie da sie
            ukryc ze jestem mocno wstawiony)ale ta wodka w usa jest prawie tak tania jak w
            przemyslu we lwowie na pewno jest tansza
            pozdfrawiam
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka