formless6 01.02.08, 09:03 Hej czy ktoś z Was robił doktorat z wolnej stopy? Czy są jakieś możliwości sfinansowania obrony przez jakiś ośrodek akademicki z dziedzin humanistycznych? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
niewyspany77 Re: Doktorat "z wolnej stopy" 01.02.08, 11:06 tu masa ludzi robu lub robila z wolnej. a obrone na obecna chwile masz za friko Odpowiedz Link
flamengista ciekawy artykuł 01.02.08, 18:09 dzis.dziennik.krakow.pl/public/?2008/02.01/Kraj/06/06.html dotyczy również perspektyw "wolnostopowców"... Odpowiedz Link
majkamarwicz pytanie 24.06.08, 10:42 a czy robiąc doktorat tak z wolnej topy trzeba potem przed obroną pozdawać te wszystkie egzminy, co na studiach doktranckich mieli? Odpowiedz Link
malgunia Re: pytanie 24.06.08, 10:45 Nie trzeba wszytkich, tylko 3, przedmiot kierunkowy, przedmiot "do wyboru" i jezyk Odpowiedz Link
niewyspany77 Re: pytanie 24.06.08, 11:13 No, dodac nalezy ze do wyboru sa zazwyczaj dwa, a czasem wyboru nie ma :D a jezyk obojetnie byle nowozytny. No chyba ze sie jest filologiem jakimstam to wtedy ma sie przerabane na max ;) Odpowiedz Link
bogema Re: pytanie 26.06.08, 18:26 Ja jestem filologiem jakimśtam i robię doktorat z wolnej stopy. Dlaczego mam przerąbane? Odpowiedz Link
niewyspany77 Re: pytanie 26.06.08, 18:49 Gdyz jako jezyk obcy nie mozesz zdawac filologii jakiejstam. Czyli jak jestes anglista to musisz zdawac niemiecki, francuski, hiszpanski, czy co tam jeszcze jest do wyboru. Odpowiedz Link
kamilica Re: pytanie 26.06.08, 19:19 Fakt, filolog nie może zdawać języka kierunkowego, ale zazwyczaj ma w zanadrzu inny język. Jeśli nie, to ma problem. Gorzej takimi osobami jak na przykład ja, które skończyły dwie filologie (chorwacką mgr i angielską licencjacką). Na szczęście mój doktorat ma niewiele wspólnego z językiem angielskim. Jeśli nie pozwolą mi zdawać angielskiego to rzeczywiście mam przerąbane. Będę dobrej myśli, a niedługo wszystkiego się dowiem u źródła. Odpowiedz Link
nfaporanek Re: pytanie 27.06.08, 13:36 Lepszy bosniacki. Ja bym stawial na slowacki (dialekt orawski badz spiski) albo na dolnoluzycki... Odpowiedz Link
nfaporanek Re: Doktorat "z wolnej stopy" 27.06.08, 13:34 Trudno jest znalezc sponsora w dziedzinie nauk ekonomicznych, wiec... Odpowiedz Link