illusion-of-wind
02.07.13, 11:36
Witam,
potrzebuję pomocy od bardziej doświadczonych kolegów. Od razu przepraszam za ewentualne błędy, ponieważ polski jest dla mnie językiem obcym.
Chciałabym usłyszeć wasze doświadczenia współpracy z promotorem. Czy często jest dostępny? Czy dużo pomaga? Czy udziela korzystnych informacji?
Od roku jestem umówiona z pewną Panią Profesor o opiekę naukową, tylko że w ciągu roku Pani Profesor miała czas na 2 spotkania ze mną i 2 rozmowy telefoniczne. Teraz, kiedy jest pora na składanie papierów na studia, odkłada z tygodnia na tydzień napisanie zgody na opiekę naukową (bez której nie da się złożyć papierów). Obiecała również dowiedzieć się o zgodę Dyrektora katedry, która też jest potrzebna do kompletu dokumentów, i też nic.
Zaczynam się zastanawiać nad tym, że jeśli na starcie mam podobne utrudnienia z promotorem, to co dalej? Być może, jest to normalna sytuacja w środowisku naukowym i każdy promotor nigdy nie ma czasu na doktorantów. Obawiam się jednak, że ta Pani Promotor nie będzie bardzo pomocna przy napisaniu rozprawy. Oczywiście, nie oczekuję od niej, żeby pisała za mnie, ale polecenie źródeł, pomóc w przeprowadzeniu badania i w miarę szybkie przeczytanie napisanych rozdziałów - to chyba nie za duże oczekiwania?
Będę bardzo wdzięczna za wasze opinie!