Dodaj do ulubionych

Vectra - dekoder - problem

IP: 195.14.65.* 12.11.09, 08:19
Witam,
Wczoraj wieczorkiem wystąpił u mnie mały problemik z kablówką Vectry,
a mianowicie przy użytkowaniu TV przez dekoder zniknął obraz (jest
czarny) ale dźwięk został. Dodam tylko, że bezpośrednio z kabla
prawie wszystko hula.
Czy ktokolwiek z Was spotkał się z takim zachowaniem urządzenia? Jak
sądzicie, czy jest to wina samego dekodera czy emisji sygnału przez
dostawcę?
Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • Gość: qwerty Re: Vectra - dekoder - problem IP: *.walbrzych.vectranet.pl 12.11.09, 09:34
      te dekodery z vectry to jedno wielkie nieporozumienie! ja wlasnie musze jechac oddac na wymianke nowy dekoder, bo ten nie dziala. paranoja! daja cos co moze zadziala, a jak nie to trac czas, jezdzij i wymieniaj.

a tak na marginesie najlepiej zadzownic na infolinie vectry. tam mily pan/pani powie Ci co najlepiej zrobic w Twoim przypadku.
      • Gość: CV Re: Vectra - dekoder - problem IP: *.walbrzych.vectranet.pl 12.11.09, 22:30
        Jak sie grzebie i cuduje z dekoderem to tak jest. Dekodery te są dobrym sprzętem
        dobrej firmy, jednak jak zawsze wystepuja wadliwe.
    • Gość: aaa Re: Vectra - dekoder - problem IP: *.ssp.dialog.net.pl 12.11.09, 17:38
      zazwyczaj wystarczy wyjac i wlozyc karte, czasami wylaczyc i wlaczyc
      zasilanie (kabel) i wraca do normy, a jak nie to zazwyczaj cos po
      ich stronie. one tak maja jak sie nagrzeja
    • Gość: ksiendzu rydzu Re: Vectra - dekoder - problem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.11.09, 22:36
      Witaj

Połóż dekoder obok świętego obrazka i po 5 minutach podłącz do prądu, zadziała na pewno !!
    • Gość: asd Re: Vectra - dekoder - problem IP: *.ssp.dialog.net.pl 13.11.09, 08:41
      aaa ma racje. tez mam ten dekoder i wystapila dokladnie taka sama sytuacja jak u
      ciebie. wyciegniecie z gniazdka kabla zasilajacego na chwile pomaga
    • Gość: karola Re: Vectra - dekoder - problem IP: *.ssp.dialog.net.pl 13.11.09, 10:58
      ja tez musiałam wymienić dekoder bo był wadliwy...
      • Gość: to tylko ja Re: Vectra - dekoder - problem IP: *.walbrzych.vectranet.pl 13.11.09, 19:24
        Dzięki wszystkim za podpowiedzi. Zabieg z odłączeniem napięcia
        zadziałał. Ciekawostka, że mam ten dekoder od miesiąca i może razem 20
        roboczo-godzin zrobił. Jeśli jeszcze rok poużywam go, to raczej ciemno
        to widzę.
        A tak przy okazji... się nie bierze i się nie grzebie, bo nie ma w
        czym. Chyba, że mówisz o grzebaniu pilotem w dostępnych opcjach
        ustawień.
        • Gość: cyfra tez Re: Vectra - dekoder - problem IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.12.09, 16:49
          heh nie trzeba grzebac - technika ma to do siebie ze sie czasem psuje. Ja mam bardzo podobną sytuację z dekoderem cyfry - generalnie jak go właczam po powrocie z roboty to nie mam ani wizji ani dzwieku :) caly czas pomaga odlaczenia nawet na pare sekund dekodera od pradu. na infolini mi powiedzieli ze powinienem go oddac i pewnie niedlugo to zrobie ale wczesniej chce poogladac rzeczy ktore ponagrywalem.. masz ci babo placek.. wlasnie szukam po forach czy oby nie da sie z tym czegos zrobic bez wymieniania
          • Gość: brech Re: Cyfra - dekoder - problem IP: 88.156.80.* 11.12.09, 12:34
            a grzeje ci sie jakoś bardzoej ten dokoder??
            • Gość: cyfra tez Re: Cyfra - dekoder - problem IP: 88.156.80.* 11.12.09, 14:38
              a grzeje się.. tylko przyznam sie szczerze ze nie wiem czy on tak zawsze mial czy zaczal sie grzac niedawno. w sumie stoi w takim scisku ze tylko go z przidu moge pomacac :d
              • Gość: robson Re: Cyfra - dekoder - problem IP: *.mobile.playmobile.pl 13.12.09, 19:21
                mam to samo z dekoderem cyfry - gdy wlaczam po jakims tam czasie to albo nie ma wizji i dzwieku albo mam porozmazywany totalnie obraz.. pomaga wylaczenie z pradu na chwile.... ale ile tak moze. rozbawila mnie rozmowa z infoinia cyfry - po tym jak mi pan konsultant kazal zresetowac dekoder, ja powiedziale "o dziala!" a pan mi na to "rozumiem", a ja "ale ja nie rozumiem dlaczego raz dziala a raz nie", a pan na to "hmmm ja tez.." - grunt to poczucie humoru
    • Gość: omf opóźnienia IP: *.ssp.dialog.net.pl 11.12.09, 13:23
      swoją drogą ta cała cyfrówka vectry ma aż sekundę opóźnienia w nadawaniu
      względem analoga, włączcie sobie jednocześnie 2 TV - jeden z dekoderem drugi
      analog...
      • Gość: wert Re: opóźnienia IP: *.ssp.dialog.net.pl 11.12.09, 13:32
        sekunde?! Ja mam chyba ze trzy...!
        • Gość: omf Re: opóźnienia IP: *.ssp.dialog.net.pl 11.12.09, 14:34
          w sumie to powyżej sekundy, przed chwilą sprawdzałem i jest blisko 2s
      • Gość: tech-iq Re: opóźnienia IP: 88.156.80.* 11.12.09, 14:33
        chlopaki.. opoznienia w cyfrowce beda zawsze wzgledem analogu - niezaleznie od tego kto wam ten sygnal dosyla - to juz specyfika tego sygnału - ten czas sie bierze z potrzeby na kompresje sygnału, szyfrowanie a pozniej przetworzenie tego z powrotem przez dekoder. Nie ma tu nad czym dumac...
      • listoros Re: opóźnienia 13.12.09, 19:49
        a to jakas nowa zabawa jest, ogladanie tych samych kanalow na dwoch roznych telewizorach? Szukanie dziury w calym... przeciez wiadomo ze cyfrowy sygnal ma opoznienia.. co to za ameryki odkrywanie na nowo :) jak dla mnnie - moze to byc i 10 sekund opoznienia - nie oglada naraz i analogu i cyfry.
        • Gość: aaa Re: opóźnienia IP: *.ssp.dialog.net.pl 13.12.09, 19:57
          To jak chcesz wykrzykiwać aplauz po kilku sekundach niż kibice na danym
          wydarzeniu, to proszę bardzo. Mi takie coś raczej się nie podoba. Wolałbym
          równocześnie - tak jak to było na analogu. Może z czasem sytuacja się poprawi...
          Oby.
          • listoros Re: opóźnienia 15.12.09, 15:08
            najbardziej lubie "wykrzykiwać aplauz" razem z kibicami w danym miejscu, siedząc na trybunach.. jak już oglądam w telewizji to te sekundy nie robią różnicy
            • Gość: aaa Re: opóźnienia IP: *.ssp.dialog.net.pl 15.12.09, 15:27
              Może dla Ciebie. Nie dość, że telewizja cyfrowa, to fatalna jakość obrazu na LCD
              itp. (mówię tu o dekoderze polsatu i hdmi, z wyłączeniem kanałów HD, których jak
              na razie jest tyle co kot napłakał), to do tego dochodzą jeszcze te
              opóźnienia... Na dobrą telewizję przyjdzie nam jeszcze poczekać.
              • listoros Re: opóźnienia 15.12.09, 15:53
                kurka siwa nie wiem jak to jest z polsatem cyfrowym i jakoscia nadawanych przez nich kanalow.. ale czasem to moze byc wina dziadoskiego kabla hdmi. Mozna zawsze wybrobowac lepszy kabel albo inne polaczenie. mam vectra, łacze sie przez hdmi, telewizor mam lcd i do tego spory (42'') i na jakosc nie narzekam. Jasne- kanałów w HD jeszcze jest w sumie tylko parenaście ale co chwila pojawiaja sie nowe i pewnie beda sie pojawiac do czasy az o analagu i SD juz zapomimuy:D
                • Gość: aaa Re: opóźnienia IP: *.ssp.dialog.net.pl 15.12.09, 16:20
                  Oby nastąpiło to jak najszybciej. A dla nie wiedzących - SD to nie karty pamięci
                  w tym przypadku, tylko Standard Definition. Czyli dotychczasowe telewizory
                  kineskopowe (tak najprościej można to wytłumaczyć). HD to High Definition (LCD,
                  plazmy idt.). W tym przypadku mamy do czynienia z wysoką rozdzielczością
                  1920×1080 (jeżeli mówimy o Full HD) przy formacie ekranu 16:9. Ale nie będę już
                  mieszał :P
    • Gość: w Re: Vectra - dekoder - problem IP: *.ssp.dialog.net.pl 11.12.09, 14:38
      Jeśli już o dekoderach mowa to właśnie się dowiedziałem że kolejny dodatkowy
      dekoder to 9,99zł do abonamentu i 99zł kaucji.
      No i interesik się zacznie kręcić gdy wyłączą już mocno zabiedzony pod względem
      kanałów, analog.
      • blisteq Re: Vectra - dekoder - problem 11.12.09, 15:13
        analog poprostu jest stopniowo wyłączany.. zgodnie z przepisami UE ma zniknąć na amen do konca 2013 r. i zostaje tylko tv cyfrowa
        • Gość: ss Re: Vectra - dekoder - problem IP: *.ssp.dialog.net.pl 11.12.09, 15:21
          Przepisy UE nie raz utwierdzają w przekonaniu że ta instytucja to narzędzie
          lobbystów
          • blisteq Re: Vectra - dekoder - problem 11.12.09, 15:42
            Gość portalu: ss napisał(a):

> Przepisy UE nie raz utwierdzają w przekonaniu że ta instytucja to narzędzie
            > lobbystów

hehe pewnie w wielu przypadkach tak wlasnie jest.. ale sygnal telewizji analogowej mówiąc delikatnie mąci w komunikacji. Gdzies czytalem w necie ze przez nasza telewizja analogową w niemczech na jakims terytoruim nie moga odbierac jakiegos konkretnego radia bo sie pasma mieszaja.. fakt - moze to tez spisek :d
            • listoros analogowy spisek 13.12.09, 19:52
              Tak - to spisek anglosaskich imperialistów :)
              no dajcie spokoj...
              • Gość: ulalala Re: analogowy spisek IP: *.ssp.dialog.net.pl 13.12.09, 20:05
                Nie żaden spisek a marketing providerów [;
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka