Dodaj do ulubionych

KĄCIK KULINARNY

01.12.04, 18:01
Każdy z nas lubi dobrze, smacznie i zdrowo zjeść. Często te najsmaczniejsze
potrawy robimy sobie sami.
Zapraszam do podzielenia się przepisami kulinarnymi każda rodzina ma tzw.
specialite de la maison.

Na dobry początek zareklamuje własny przepis na męski smakołyk na jesienne
zimne dni. Przepis jest prosty łatwy wręcz niepozorny ale ten kto tego nie
spróbuje wiele straci!

SMALEC DO CHLEBA

Potrzeba: 500 g świerzej słoniny, 250 g łopatki lub karkówki, 2 średnie
cebule, 7 ząbków czosnku, 1 średnie jabłko, majeranek,pieprz, sól, przyprawa
w płynie maggi.

Wykonanie:
1. Słoninę pokroić w drobną kostkę. Wrzucić do dużego rondla. Wlać szklanke
wody i podgrzewą od czasu do czasu mieszająć. Podgrzewać do czasu aż skwarki
zaczną być przeźroczyste.
2. Mięso opłukać usunąć żyły i błony pokroić w drobną kostkę i dodać do
roztopionego tłuszczu smażyć godzinę.
3.Cebulę obrać osączyć i drobno posiekać. Dodać do rondla i dalej smażyć do
czsu, aż się lekko zarumieni.
4. Obrać jabłko i zetrzeć na tarce do rondla,. Następnie dodać rodrobniony
czosnek, pieprz, majeranek i magge. Chwilę przesmażyć i już gotowe.

Uwagi: Smalec zyska na smaku gdy dodamy wraz z słoniną tłuszcz z gęsi lub
kaczki. Zamiast mięsa można dodać boczek lub białą kiełbasę. Skwarki nie mogą
być zbyt mocno zesmażone i należy bardzo uważać aby nie przypalić cebuli.
Obserwuj wątek
    • petit7 Re: KĄCIK KULINARNY 02.12.04, 17:13
      Może coś na słodko?

      CIASTKA OWSIANE:

      Potrzeba; 100g płatków owsianych, 100g mąki, 100g miękkiego masła, 80g
      brązowego cukru, 2 łyżki rodzynek, 2 łyżki pokruszonych orzechów laskowych, pół
      łyżeczki proszku do pieczenia, 2 roztrzepane jajka i szczypta soli.

      Wymieszać wszystkie suche składniki, dodać jajka i masło i dokładnie połączyć.
      Na blachę wyłożoną pergaminem nakładać łyżką małe placki ciasta, przygnieść.
      Wstawić do piekarnika o temp. 180 stopni na 15 minut. Są super, kiedy wystygną
      i zrobią się kruche.
      Smacznego!!!
    • anielica555 Re: KĄCIK KULINARNY 16.12.04, 10:00
      Ciasteczka cynamonowe

      125 gram cukru
      250 gram mąki
      1 łyżeczka proszku do pieczenia
      aromat rumowy
      1 pełna łyżeczka cynamonu
      1 jajko
      150 gram masła
      około 60-70 gram rodzynek

      Mąkę, proszek do pieczenia, cynamon wymieszać z cukrem i posiekać z masłem.
      Dodać jajo i suche rodzynki i szybko zagnieść.
      Można wałkować ciasto, podsypując je mąką, żeby się nie przyklejało do blatu i
      wycinać foremkami różne kształty.
      Ciasteczka piecze się dość krótko, jakieś 10 minut, nie pozwalając, żeby się
      przyrumieniły, bo mogą być za twarde. Trochę podrosną w piekarniku, więc nie
      należy ich kłaść bardzo blisko siebie. Temperatura około 180 stopni, wyciągamy,
      kiedy naciśnięte na środku palcem będą się lekko uginać, ale spód będzie lekko
      złoty.
      Ja piekę bez rodzynek.
      • wygadana Re: KĄCIK KULINARNY 28.03.05, 09:38
        Dostałam i sprawdziłam przepis na pieczoną białą kiełbasę.
        Co trzeba:
        1 kg białej kiełbasy surowej, pół szklanki oliwy, 1/3 szklanki sosu sojowego, 2
        cebule, 2 ząbki czosnku, pieprz.
        Wykonanie:
        kiełbasę ponakłówać szpikulcem i zalać oliwą z sosem sojowym posiekaną, cebulą
        zgniecionym czosnkiem i pieprzem. Zostawić na noc w lodówce. Rano włożyć do
        nagrzanego piekarnika i piec 1,5 godziny w temp. 170 stopni.
        Smakuje super nawet na zimno.
        • zohra Re: KĄCIK KULINARNY 10.04.05, 21:06
          A ja mam pyszny przepisik na pyszne ciacho z banankamismile
          oto jak go wykonac:
          20dkg mąki (to jest 2.5 szkalnki)
          20dkg cukru (2 niecałe szklanki)
          10dkg masła lub margaryny
          2 jaja
          1.5 łyzeczki sody oczyszczonej
          1 cukier waniliowy
          3 bardzo dojrzałe bananki
          bananki zgnieść i połaczyc ze wszystkimi składnikami. Wlać do foremki
          (keksówki) i piec w temp.200C przez ok. 1 h. smacznegosmile
    • pataryna Re: KĄCIK KULINARNY 14.04.05, 13:10
      Może ktoś podzieli się jakimś oryginalnym daniem ? Takim, którym mozna się
      pochwalić przynosząc np. na parapetówkę, grillek... I tylko nie coś do
      pieczenia, nie cierpię piec ciastek, ciast itp.
      • j.laskowice Re: KĄCIK KULINARNY 16.04.05, 22:25
        Zaczyna się sezon wycieczek. Ja ze swoją paczką wybieram się w długi weekend
        góry na survivalową wycieczkę.
        Na takich wycieczkach jest też specjalna kuchnia, kuchnia leśna. Podam jeden z
        wielu wykorzystywanych przez nas przepisów.
        Pieczony gad:
        Co trzeba; 1 kg mąki pszennej, 2 jajka, 4 łyżki oliwy, woda, cukier lub sól do
        smaku.
        Obróbka; ciasto ugniatamy i wyrabiamy. Lepimy pasek grubości kciuka i owijamy
        nim patyk, tak aby między zwojami była przestrzeń.
        Piczemy go na ognisku.

        Można z tego samego ciasta również uformować krążki o gróbości pólcentymetra i
        pieczemy je na blasze nad ogniskiem.
        • wygadana Re: KĄCIK KULINARNY 29.04.05, 16:30
          Pomóżcie, szukam przepisu na tzw. śląski garnek. Do garka wkłada się ziemniaki
          boczek cebule i coś tam jeszcze i cały garnek wkłada się w ognisko. Po godzinie
          się wyciąga. Potrzebuje szczegółów.
          Pomóżcie
          • heymdall Re: KĄCIK KULINARNY 27.05.05, 11:41
            coś z kuchni środkowoazjatyckiej..Czybureki: www.tatarzy.tkb.pl/tradycje/kuchnia/8.htm .w każdym razie, ja obuywam się bez pietruszki, a do mięsa dodaję dość dużo marchwi startej jako wypełniacza i odrobinę śmietany dla lekko kwaśnego smaku...
            • djmixer1 Placek bez pracy 21.10.05, 22:39
              Moja dziewczyna taki robi
              Placek bez pracy
              2 jaja
              2 szklanki mąki
              szklanka cukru
              szklanka śmietany
              2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
              aromat waniliowy
              smażona skórka pomarańczowa
              ewentualne rodzynki

              Cukier, śmietanę, jaja dokładnie wymieszać, wsypać mąkę połączoną z proszkiem
              do pieczenia, dodać aromat i ewentualnie rodzynki, wymieszać. Włożyć do wąskiej
              blaszki i piec w średnio nagrzanym piekarniku 30 - 40 minut.

    • jasfinks Re: KĄCIK KULINARNY 21.10.05, 23:46
      Polecam sprawdzony przepis z książki "Ojca Grande przepisy na zdrowe życie":

      "KARKÓWKA W JARZYNACH, którą żartobliwie nazwano karkówką a la ojciec Grande,
      ma rewelacyjny smak i zapach, spożywać ją można na gorąco i na zimno, bez obawy
      o cholesterol. Wlewamy na dno brytwanny dwie łyżki oleju, kładziemy kilka
      cienkich plastrów słoniny, na nie sparzone liście kapusty i karkówkę w całości.
      Okładamy ją pociętymi w plastry warzywami: marchwią, cebulą, ziemniakami. Można
      dodać jabłka obrane z łupiny, pocięte na ćwiartki. Wszystko to należy posypać
      pieprzem i cynamonem, dodać jagody jałowca, piec pod przykryciem. W trakcie
      pieczenia wlać szklankę białego wina. Zapach będzie taki, że poczują go sąsiedzi
      z najwyższego piętra!"

      Książka z przepisami Ojca Grande, zakonnika z klasztoru bonifratrów we
      Wrocławiu,jest prawdziwym bestsellerem i naprawdę warto ją mieć w domu! Można ją
      kupić np w aptece bonifratrów przy ul. Traugutta we W-wiu.
      • wygadana Re: KĄCIK KULINARNY 15.11.05, 17:56
        Frutti di mare (potrawa zdrowa i pachnąca)!

        Porcje: dla 2 - 3 osób Koszt: 15 zł Trudność: prosty Czas: 20 min.

        Składniki:
        mieszanka owoców morza (mrożonka), olej z oliwek, bulion, czosnek, koncentat
        pomidorowy, makaron

        Jak przyrządzić?
        Na patelni podsmażyć owoce morza na oliwie z oliwek (na 300 g owocow morza trzy
        łyżki oliwy) ok. 7 minut, do nich wrzucić 3 ząbki czosnku (posiekanego) Po
        siedmiu minutach wlać szklankę bulionu rosołowego lub szklankę kostki
        rosołowej. Nie przyprawiać nic więcej, bo stracimy smak owoców. Smażyć ok. 20
        min. Po 20 min. dodać jedną lub dwie łyżki koncentratu pomidorowego, szybko
        mieszając. I danie gotowe - podawać z makaronem.


        Uwagi:
        Nie dodawać zbyt dużo koncentratu pomidorowego. Nie gotować dłużej niż 20 minut.
        Bardzo szybkie i łatwe do zrobienia danie, a jest pyszne.

        Smacznego!
            • ania55231 Re: KĄCIK KULINARNY 16.02.06, 21:40
              Salatka: Fileta z kurczaka pokroić na małe paseczki, podsmażyć na oleju z
              przyprawą gyros, odsączyć na ręczniku papierowym. Pokroić: kapustę pekińską,
              czerwoną paprykę, korniszony, dodać kukurydze z puszki i tego kurczaka. Polać
              sosem - ketchup z majonezem + wyciśnięty czosnek. Doprawić solą i pieprzem.
              Podobno pyszna. Robiłam, ale nie jadłam, bo nie jem mięsa. Za to goście byli
              zachwyceni.
                • wygadana Re: KĄCIK KULINARNY 23.04.06, 09:26
                  Super śniadanie pasta rybna.
                  Potrzeba wędzona makrela, jajko gotowane na twardo, drobno pokrojona cebulka,
                  majonez, odrobina musztardy i przyprawy.
                  Rybę obieramy usuwamy ości i miksujemy z jakiem, dodajemy cebulkę, majonez,
                  musztardę i przyprawy.

                  Smacznego
                  • ania55231 Re: KĄCIK KULINARNY 23.04.06, 09:55
                    Ciasteczka serowe (np. do piwa):
                    Tyle samo mąki, sera białego i masła - ja dałam po 25dkg i sól. Trzeba zagnieść
                    ciasto i dać do lodówki. Potem rozwałkowuje się, wykrawa prostokąty lub małe
                    kółka, smaruje jajkiem, posypuje solą czosnkową i ziołami prowansalskimi.
                    Piecze się ok. 20min. Można posypać samym oregano, samą solą albo ziołami do
                    pizzy.
                  • lavendowa Re: KĄCIK KULINARNY 26.04.06, 22:54
                    Uwielbiam pasty
                    Najczęściej jem je na niedzielneśniadanie
                    Oprócz rybnej robię też samą jajeczną: żółty serek, jajka , szczypiorek,
                    majonez, nieraz korniszonek
                    albo szynkową z dodatkiem białego serka
                    pastę można zrobić ze wszystkiego najlepiej z resztek których nikt już nie chce
                    jeść i zalegają w lodówce, zawsze może wyjść coś nowego
                    Ostatnio smakuje mi taka:
                    serek wiejski
                    korniszonek
                    tuńczyk z puszki
                    pomidor
                    cebulka
                    sól, pieprz
                    odrobinka majonezu
                    pychotka
                    • wygadana Re: Tiramisu 29.04.06, 12:00
                      200 ml śmietany, 5 łyżek cukru, 4 żółtka, 50 dag sera mascarone, 20 dag
                      podłużnych biszkoptów, 4 łyżki mocnej kawy, 4 łyżki likieru amaretto, kakao w
                      proszku.
                      Ubić na sztywno śmietanę z jedną łyżka cukru. Żółtka z resztą cukru utrzeć na
                      kogek mogel, stosując najszybsze obroty mixera. Dodawać do tego po łyżce sera a
                      potem ubitą śmietanę na niskich obrotach mixera.W foremce ułożyć biszkopty.
                      Skropić mieszanką kawy i likieru oraz posmarować kremem. Posypać z wierzchu
                      kakao, wstawić do lodówki na 2 godz.
                        • wygadana Ciasto z rabarbarem 20.05.06, 08:12
                          Teraz kiedy nie ma jeszcze dużego wyboru owoców (na truskawki trzeba jeszcze
                          poczekać) warto upiec ciasto z rabarbarem. Dziś mam zamiar zrobić takie:
                          250 g margaryny do pieczenia
                          1 szklanka cukru
                          3 łyżki wody
                          2 jaja
                          2 szklanki mąki pszennej
                          1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
                          no i rabarbar

                          Margarynę z cukrem i wodą rozpuścić w rondelku (nie gotować).
                          Jak ostygnie dodać jajka, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i dokładnie
                          zmiksować.
                          Ciasto wylać na wysmarowaną tłuszczem i wysypaną bułką tartą prostokątną blachę.
                          Na wierzchu delikatnie poukładać obrane i pokrojone w cząstki rabarbaru.
                          Układamy je w niewielkich odstępach od siebie, tak aby ciasto miało szansę
                          wyrosnąć.
                          Pieczemy je na złoty kolor w temperaturze ok. 180-200 stopni.
                          Gotowe obficie posypujemy cukrem pudrem.

                            • wygadana Re: Ciasto z rabarbarem 29.07.06, 09:46
                              A może leczo z cukini:

                              - 3 cukinie
                              - 1 por
                              - 2 ząbki czosnku
                              - 2 pomidory bez skórki
                              - 1 czerwona papryka
                              - koperku
                              - 3 plasterki boczku wędzonego lub kiełbasa
                              - ok. 50 g masła
                              - ok. 1 szklanki wody
                              - sól, pieprz, oregano.
                              Rozpuszczamy masło i smażymy na nim pokrojoną w kostkę paprykę oraz boczek,
                              por w plasterkach i zmiażdżony czosnek. Jak zmięknie dolewamy wody, wsypujemy
                              przyprawy i dorzucamy wcześniej obraną ze skórki i pokrojoną plasterki (około 1
                              cm). Kiedy cukinia zmięknie dodajemy pomidory pokrojone w kostkę i jeszcze
                              chwilę dusimy. Posypujemy koprem i gotowe.
    • 2uboot2 Czy ktoś degustował zupę rybną? 29.07.06, 11:22
      Czy można takową zupę sporządzić z ryb słodkowodnych/lokalnych?
      Kiedyś słyszałem że ktoś coś insynuował, jakoby pitrasił takową zupę z jazgarzy,
      ale to raczej mało prawdopodobne.
      W TV widywałem gotowanie live zupy rybnej z ryb takich jak sum, lub płastugi.
      Ktoś ma jakieś doświadczenia w tej potrawie (wrażenia smakowe)?
      Wiem że w Rosji cieszy się dużą popularnością i estymą (w okolicach Bajkału
      bardzo popularna).
    • kaja5013 Re: KĄCIK KULINARNY 10.01.07, 13:05
      Sałatka:
      puszka kukurydzy
      3 udka wędzone z kurczaka
      5-6 ugotowanych jaj
      4-5 ogórków kiszonych
      1 zielona papryka
      1 czerwona papryka
      1 cebula
      słoiczek majonezu
      pieprz,vegeta
      Wszystko kroimy w kosteczkę i mieszamy(mozna dodac odrobinę sera żółtego).
    • kaja5013 Re: KĄCIK KULINARNY 10.01.07, 13:12
      Zapiekanka makaronowa
      makaron świderki,kiełbasa(moze byc podwawelska),pieczarki,cebula,kukurydza,ser
      żółty,vegeta,sól,pieprz.Makaron ugotować,pieczarki ,cebulę i kiełbasę
      podsmażyć.Połaczyć makaron z wędliną,pieczarkami i cebulą.Dodać kukurydze i ser
      żółty.Doprawić vegetą i pieprzem.Dodać troche ketchupu i czosnku.Wszystko
      wymieszac i posypać serem żółtym.Piec 20-30 minut w 150-180 stopniach.Nie
      podaję proporcji bo sama daje wszystkiego na okosmile
    • kaja5013 Re: KĄCIK KULINARNY 10.01.07, 13:24
      Lasagne
      makaron(9 płatków-3 na jedną warstwę)
      sos beszamelowy:
      2 łyżki masła,2 łyżki mąki, 1,5szklanki mleka,sól,pieprz.
      Nadzienie:
      0,5 kg miesa mielonego,2 srednie cebule,sos do spagetti,2-3 ząbki
      czosnku,sól,pieprz,bazylia,oregano.
      20-30 dag sera żółtego.
      Gotowac makaron 3-4 minuty w osolonej wodzie z dodatkiem oliwy.Porozkładac
      osobno na talerz zeby się nie posklejał.
      Dusimy mieso,cebule i zalewamy sosem do spagetti,wciskamy praske czosnku i
      doprawiamy.
      Sos beszamelowy:
      Do rondelka wkładamy masło i roztapiamy.Wsypujemy makę i mieszamy do otrzymania
      jednolitej konsystencji.Wlewamy częsc mleka i energicznie
      mieszamy.Doprawiamy.Powinien miec konsystencje gęstej śmietany.Naczynie
      zaroodporne smarujemy masłem na dno kładziemy 3 płaty makaronu na to sos
      beszamelowy ,nadzienie i posypujemy startym serem.Powtarzamy czynnosć 3 razy.Na
      wierzchu mozna posypac ser bazylią lub oregano.Piec 20 minut w 180 stopniach.
            • wygadana Re: KĄCIK KULINARNY 29.10.08, 15:22
              Ponoć idzie kryzys. Mam przepis na tanią a smaczną zupę- zalewajkę.
              Składniki:
              0,5 kg ziemniaków
              1 litr wywaru mięsnego
              15 dag wędzonego boczku lub kiełbasy
              włoszczyzna
              łyżka oleju
              2 duże cebule
              4-5 ząbków czosnku
              kilka suszonych grzybów
              ½ litra białego barszczu
              majeranek
              pieprz, sól

              Sposób przyrządzania:
              W wywarze mięsnym ugotować ziemniaki. Grzyby namoczyć w małej ilości
              wody i pokroić. Włoszczyznę obrać i razem z grzybami dodać do
              gotujących się ziemniaków. Gdy warzywa będą miękkie, wyjąć je. Na
              patelni podgrzać tłuszcz, zrumienić cebulę pokrojoną w kostkę oraz
              pokrojony boczek (można dac kiełbasę). Dodać do ziemniaków, wlać
              biały barszcz, chwilę pogotować. Przyprawić zupę solą, pieprzem,
              majerankiem i czosnkiem.
    • 1.karol7777 Re: KĄCIK KULINARNY 02.08.08, 12:16
      Naczytałem się sporo przy okazji czytania historii,
      o kuchni staropolskiej innych europejskich kuchniach z tradycjami.
      Może ktoś ma wypróbowany przepis, lub zna jeszcze z czasów naszych
      babć czy może, znał może ktoś kogoś z niemieckich Ślązaków, który
      przekazał taki przepis.

      Zainteresował mnie szczególnie temat o wykorzystywaniu leśnych ziół
      i owoców, mało obecnie znanych i używanych.
      Kupić też nie można. Na internecie jest sporo przepisów, które
      znalazłem, ale wiecie może na temat więcej, z własnych doświadczeń
      macie jakieś sprawdzone przepisy.

      A więc, czy znacie jakiś dobry przepis na nalewkę z czosnku
      niedźwiedziego, podobno w Niemczech i Rosji bardzo znany, u nas mało
      wykorzystywany. Dotychczas używam tego czosnku niedźwiedziego jako
      podkładki do mięs czy dodatku do potraw nie mięsnych.
      Dwa razy próbowałem nalewek z tego leśnego czosnku,
      ale nie smakowało mi tak jak powinno, z przepisów internetowych.
      Czy warto dodawać miód, jakie jeszcze przyprawy?
      Cenię ten czosnek leśny, gdyż ma o wiele więcej wartości odżywczych
      niż zwykły czosnek.

      Następnie żurawina. Znany owoc leśny, znacie sprawdzone przepisy,
      nie lubię takiej żurawiny sprzedawanej w sklepach,
      smakuje jak zwykły przesłodzony dżem. Chciałbym przyrządzić
      żurawinę na occie (nie jestem pewien czy dobrze napisałem occie).

      W naszych lasach jest też dużo czeremchy, różnych odmian, znam
      odmianę amerykańską, wiekszość z nich to samosiejki,
      zdziczałe, pozostałość po ogrodach niemieckich.
      Soki z czeremchy mają w sobie sporo goryczy, pomimo wszelkich starań
      nie można się tej goryczki pozbyć.
      Szwedzi i Niemcy wykorzystują czeremchę również na słono, nie mam
      jednak dokładnego przepisu.

      Następnie niejadalny owoc pigwy, dopiero po zagotowaniu jest pyszny,
      a kompoty wyszły mi znakomite, o niesamowitym aromacie.
      Ma ktoś sprawdzony sposób na pigwę. Co jeszcze przyrządzacie z pigwy.

      Sporo też jest morwy na naszym terenie, wiadomo, ze podczas wojny
      bardzo przydatne drzewa oczywiście w wiadomy sposób wykorzystywane
      dla jednostek spadochronowych.
      Obecnie jestem na etapie nalewki z morwy. Nie wiem czy się uda.
      Czy warto przymrozić, przyrządzając do soków czy nalewek?

      I jeszcze jarzębina. Dzisiaj ozdoba przydrożnych ulic, te właściwie
      są nie do jedzenia przy drogach.
      Dawniej szeroko wykorzystywana przez Niemców.
      Próbowałem kilku przepisów na jarzębinę, jednak jarzębina nadal nie
      przypadła mi do gustu mojego podniebienia.
      Zna ktoś sprawdzony sposób na jarzębinę.

      Uwielbiam soki z mniszka, kolega, nie lubiący nowości w kuchni,
      właściwie zmuszony d wypicia, uznał, że to mieszanka jakichś owoców
      i miodu.

      Swoiste, że sąsiedni naród, a tak bardzo ma kuchnię różniącą się od
      naszej.
      Szparagi powszechne, jadalne kasztany, a my na Śląsku odkrywamy co
      rosło w ogrodach niemieckich.
      Komuniści, chcąc zatrzeć wszelkie ślady po niemieckim Śląsku srogo
      obeszli się również z ogrodami niemieckimi
      Młodsze pokolenie Niemców nie zna już przepisów poprzedniego
      pokolenia.

      Jakie jeszcze znacie owoce i zioła leśne wykorzystywane w kuchni?
      oprócz tych powszechnie znanych, poziomek, jerzyn
      oraz mniej znanych jak tarnina, bez czarny i mirabelki ( jeden z
      ulubionych owoców niemieckich).
        • dorkasz1 Re: KĄCIK KULINARNY 21.12.08, 11:59
          A tak bliżej? Jakie te ciastka miałyby być?
          Najprostszy na świecie przepis już ktoś tu zamieścił. Po tyle samo białego sera,
          mąki i masła lub margaryny. Ser zmielić, posiekać i zagnieść z mąką i tłuszczem.
          Ktoś tu na Forum piecze ciastka na słono, ja piekę również na słodko. Daję na
          środek kapkę dżemu. Po upieczeniu posypuję cukrem pudrem. Albo w pokrojone w
          prostokąty ciasto zawijam małe kawałeczki jabłka posypanego cynamonem i robię
          rożki. Po upieczeniu cukier puder.
          • dorkasz1 Re: KĄCIK KULINARNY 21.12.08, 12:05
            Całkowita prościzna to:
            1. Kupić w Biedronce dwa ciasta francuskie (leżą w chłodni, zwinięte w ruloniki).
            2. Do tego zakupić puszkę masy makowej.
            3. Pokroić ciasto na kwadraty ok. 5x5cm.
            4. Na środek kwadratu położyć pół łyżeczki masy i zebrać razem cztery rogi
            ciasta tworząc sakiewkę. Troszkę maku może wystawać. Tylko rogi skleić razem.
            5. Upiec w bardzo gorącym piekarniku.
            6. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem lub polukrować.
            Najprostszy lukier: cukier puder utrzeć z sokiem cytrynowym i kropelką rumu(rum
            niekoniecznie, ale lukier od niego fajnie błyszczy).
    • joanna0411 Re: KĄCIK KULINARNY 21.12.08, 23:07
      Skoro idą Święta to ja mam przepis na rybę w galarecie.



      Ryba w galarecie

      Ugotować rosół z głów i płetw z karpia z przyprawami tak jak rosół z
      kury, czyli liść laurowy, ziele angielskie, marchewka, pietruszka,
      seler, por, doprawić do smaku. Gdy wszystko będzie miękkie to
      odcedzić rosół do niskiego garnka.

      Resztę karpia poporcjować (pół dzwonki). Do gotującego się rosołu
      łyżką cedzakową wkładać porcje karpia delikatnie i ugotować ( około
      5 min) uważać żeby się nie rozgotował. Delikatnie wyjąć łyżką
      cedzakową. Wkładać i gotować kolejne porcje.

      Rybę ugotowaną poukładać na półmiskach, udekorować ugotowaną
      marchewką i innymi warzywami wg własnego uznania, ewentualnie
      ugotowanym jajkiem.

      Resztę rosołu sklarować. Czyli:



      Białka ( 2 szt.) rozbić z łyżką octu i wlać do gotującego się
      rosołu, wymieszać, zagotować i odstawić z ognia. Ścięte białko ma
      opaść na dno. Potem przecedzić lub zlać z wierzchu rosół tak, aby
      białko zostało na dnie. Doprawić rosół jeszcze ewentualnie sokiem z
      cytryny ( ma być lekko kwaskowaty). Żelatynę rozpuścić wg przepisu
      zależnie od ilości rosołu, wlać do rosołu i tym wywarem zalać
      wcześniej przygotowanego karpa. Odstawić do zastygnięcia.





      Smacznego!!!!!!
    • mooreland Re: KĄCIK KULINARNY 22.12.08, 00:53
      Witam,
      Cos prostego i szybkiego a bardzo dobrego dla tych co lubia slodkie(
      ja nie przepadam)
      Oryginalny przepis na jedne z tysiaca francuskich crepes.
      95 g mąki
      3,5 łyżki kakao
      1,5 łyżki cukru
      2 duże jajka
      250 g mleka tłustego
      3 łyżki piwa, o temp. pokojowej
      30 g masła, roztopionego (koniecznie prawdziwego ! president lub
      finskie)

      Wszystko zmiksować, ale niezbyt długo - tylko tak, by składniki się
      połączyły.
      Ciasto będzie rzadkie.
      Należy odstawić je na 24 h ! Nie skracac cyklu dojrzewania!
      Smażyć ok. 20 sekund z każdej strony.
      Podawać z bitą śmietaną.
      Malesniki wyjda cienkie jak bibulka. Jezeli jest ktos zainteresowany
      innymi francuskimi nalesnikami prosze pisac ale bede dopiero po
      swietach.

      Smacznego!
      • dorkasz1 Re: KĄCIK KULINARNY 22.12.08, 12:41
        Moja Mama nie robiła pierogów z kapustą i grzybami, tylko gołąbki, teraz ja też
        takie robię. Poniżej przepis:

        GOŁĄBKI WIGILIJNE

        • 2/3 szklanki kaszy jęczmiennej ugotować z kostką bulionu warzywnego
        • 5-6 ziemniaków zetrzeć tak jak na placki i odcisnąć sok
        • grzyby suszone namoczyć i ugotować, pokroić w paski, jeśli mamy mało grzybów
        można uzupełnić duszonymi pieczarkami
        • niedużą cebulę pokroić w kostkę i udusić, pod koniec duszenia dodać ugotowane
        grzyby
        • małą kapustę obgotować i rozdzielić liście

        Masę do nadziewania gołąbków dobrze doprawić solą i pieprzem (musi być pikantne)
        i wymieszać. Zawinąć w kapustę i upiec pod przykryciem lub ugotować. Można
        ugotować dzień wcześniej. Zrobić do tego sos grzybowy z prawdziwą śmietaną i
        odrobiną soku z cytryny (musi być dosyć wyrazisty).

        SMACZNEGO
    • librys Re: KĄCIK KULINARNY 25.12.08, 10:34
      Czy w kąciku kulinarnym znajdzie się miejsce na przepisy na drinki?
      Teraz w święta i w sylwestra można trochę poeksperymentować, a
      wściekły pies wszystkim się znudził.
      • cindirella70 Re: KĄCIK KULINARNY 19.01.09, 20:45
        To przepis na zupę rybną po kaszubsku.Wypróbawałam-bardzo
        dobra.Ciekawie smakuje dzięki grzybom.

        50 dag ryb np.dorsza, płoci,okonia ja użyłam mintaja
        40 dag warzyw(marchew,pietruszka,seler,por)
        1 mała cebula
        100 ml śmietany(lepiej słodkiej)
        2 żółtka
        sok cytrynowy
        5g suszonych grzybów
        1 łyżka posiekanej natki pietruszki
        sól,pieprz
        (dodałam bulion warzywny w kostce)


        Ryby umyć i włożyć do 1,5 l wrzącej wody.Warzywa umyć i włożyć do
        ryby razem z suszonymi grzybami.
        Całość gotować pod przykryciem.
        Rybę wyjąć gdy będzie miękka,oczyścić z ości(jeśli są),podzielić ją
        na małe kawałki.
        Wywar gotować nadal,aż grzyby będą miękkie,następnie
        przecedzić.Powinno zostać ok 1 l wywaru.W razie potrzeby dodać
        gotowanej wody.
        Żółtka połączyć ze śmietaną i wymieszać,dodać do wywaru i stale
        mieszając podgrzewać(nie zagatować).
        Zupę doprawić pieprzem i sokiem z cytryny.
        Do zupy włożyć rybę delikatnie wymieszać i podgrzać.
        Przed podaniem posypać zieloną pietruszką.

        Pozdrawiam i życzę smacznego
      • anna0601 Re: KĄCIK KULINARNY 08.05.09, 10:05
        Jeśli lubisz dania z ryżem to jest to szybkie i dania na 4 osoby.
        KURCZAK PO NEPALSKU.
        Kawałki kurczaka natarte pieprzem i czosnkiem podrumienic na tłuszczu.
        Wyciągnąc mięso a na tym tłuszczu podsmażyc cebulę a pod koniec dodac 1 szklankę
        suchego ryżu - zeszklic - posypac 1 łyżeczką cynamonu i 2 łyżeczki curry. Na to
        położyc kurczaka i zalac 3 szkl. wody.Doprawic do smaku, dusic do czasu
        "sypkiego ryżu". Curry można dodac więcej, w zależności jak kto lubi pikantne.
        Smacznego!!!!!!!!!!!!
          • heymdall Re: KĄCIK KULINARNY 11.12.09, 18:49
            no wigilia to zwykle standard, ale ostatnio oszalałem na punkcie makaronu z
            pesto i smażonymi orzeszkami piniowymi .. ugotować makaron, podsmażyć na oliwie
            orzeszki pinii - dodać pesto, ciut przyprawić i zmieszać z makaronem .. żadna
            filozofia w sumie ..
            --------------------------------------------------------------
            Gdyby ktokolwiek przyłapał mixerka na gwałceniu osła, to każdy sąd mixerka
            uniewinniłby, gdyż spółkowanie w ramach jednego gatunku nie jest zakazane ..
        • heymdall Re: KĄCIK KULINARNY 11.12.09, 18:52
          prawie jak pilaw - w ogóle dziwię się, czemu w Polsce GOTUJE się ryż ..
          dostajemy potem zbryloną papkę, która uważam za kulinarną zbrodnię ..najlepszy
          jest przyrządzany na sposób wschodni: pierw SMAŻONY z przyprawami dodanymi pod
          koniec a potem zalewany wodą ..
          --------------------------------------------------------------
          Gdyby ktokolwiek przyłapał mixerka na gwałceniu osła, to każdy sąd mixerka
          uniewinniłby, gdyż spółkowanie w ramach jednego gatunku nie jest zakazane ..
          • soeinmyst Re: KĄCIK KULINARNY 12.12.09, 14:18
            no, masz racje heymdall, ja od pewnego czasu mieszkam na innym kontynencie i tutaj na okraglo jemy WOK i dania afrykanskie, takie placki z manioku - dobre, ale juz mam dosyc wink. teskno no naszych polskich potraw wink
            • soeinmyst Re: KĄCIK KULINARNY 12.12.09, 14:21
              soeinmyst napisał:
              mialo byc do naszych np. sledzi smile
              > no, masz racje heymdall, ja od pewnego czasu mieszkam na innym kontynencie i tu
              > taj na okraglo jemy WOK i dania afrykanskie, takie placki z manioku - dobre, al
              > e juz mam dosyc wink. teskno no naszych polskich potraw wink
          • wygadana Re: KĄCIK KULINARNY 09.04.10, 19:22
            Szukam sprawdzonego przepisu na zupę rybną. W sieci znalazłam kilka
            przepisów ale żaden mi nie odpowiada. Chodzi mi o zupę w którą
            jadłam raz na Węgrzech. Było w niej sporo warzyw i kawałki ryby w
            kształcie kostek (nie były rozgotowane).
            Może ktoś ma taki przepis?
            • heymdall Re: KĄCIK KULINARNY 09.04.10, 19:33
              pychotka.pl/przepisy-kulinarne/ryby/bouillabaisse-%11-zupa-rybna.html
              zastrzegam, że nie jadłem jeszcze
              --------------------------------------------------------------
              Gdyby ktokolwiek przyłapał mixerka na gwałceniu osła, to każdy sąd mixerka
              uniewinniłby, gdyż spółkowanie w ramach jednego gatunku nie jest zakazane ..
    • lilka120 Re: KĄCIK KULINARNY 14.03.11, 11:46
      Jajka z sosem czosnkowym i kukurydzą
      Składniki:
      - 10 jajek
      - sos czosnkowy
      - puszka kukurydzy
      - przyprawy

      Robimy sos czosnkowy: 3 duże łyżki jogurtu naturalnego mieszamy z 3 łyżkami majonezu, dodajemy 2 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę, szczypta wegety i pieprzu, mieszamy odstawiamy do lodówki na 15min. Można użyć gotowego sosu, ale ten domowy jest lepszywink
      Gotujemy jajka na twardo, przekrajamy na pół, polewamy sosem i posypujemy kukurydząwink

      Smacznego.




    • j.laskowice Re: KĄCIK KULINARNY 01.12.11, 11:48
      Przepis na tanią zupę - kryzysówkę:
      Wodzionka, czyli śląska zupa z czerstwego chleba

      składniki

      5-6 kromek mocno czerstwego chleba
      6 ząbków czosnku
      15-20 dag słoniny
      4 szklanki bulionu
      sól
      2 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki

      sposób przygotowania


      1. Obrane ząbki czosnku bardzo drobno posiekaj, następnie rozetrzyj ze sporą szczyptą soli.
      2. Chleb pokrój na sporą kostkę.
      3. Słoninę pokrój na małą kostkę, wrzuć na patelnię, lekko posól i wytop chrupiące skwarki.
      4. Bulion doprowadź do wrzenia.
      5. Kostki chleba i czosnek rozłóż do 4 talerzy, dodaj skwarki i po łyżce wytopionego z nich tłuszczu. Zalej wrzącym bulionem.
      6. Posyp natką pietruszki i od razu podawaj.


      Dodatkowe informacje Zupa najlepiej smakuje na domowym, mięsnym bulionie, niemniej jednak można ją również przygotować na bulionie z kostki.
      Smak zupa będzie miała bogatszy, jeśli do jej przygotowania użyjesz wędzonej słoniny.
    • wygadana Re: KĄCIK KULINARNY 18.11.12, 10:46
      Dostałam od koleżanki pół wiadra korzeni topinambura. Inna nazwa tej rośliny to słonecznik bulwiasty. Wyhodowali tego dużo na działce. Szukam sprawdzonego przepisu na potrawę z tej rośliny.
Inne wątki na temat:

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka