Dodaj do ulubionych

corobowe ZUS

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.07.11, 14:50
Witam, mam pytanie do osób, którym nie są obce potyczki z ZUSem.
Prowadzę działalność gospodarczą, obecnie jestem na chorobowym, ale nie mam prawa do zasiłku chorobowego bo miałam nieterminowo zapłacone składki w ostatnim czasie. mam w związku z tym pytanie, czy mogę sobie obniżyć wielkość składek jeżeli nie mam prawa do zasiłku chorobowego? czy wręcz przeciwnie - mam zwolnienie lekarskie i płacę składki w całości tak jakbym go w ogóle nie miała??nadmieniam, że zwolnienie zostało doręczone do ZUS terminowo.
Obserwuj wątek
    • Gość: zoli Re: corobowe ZUS IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.07.11, 16:35
      mimo tego, że jesteś chora, składki musisz płacić w całości w pełnej wysokości, chyba że w Urzędzie Miejskim zgłosisz przerwę w prowadzeniu działalności
    • Gość: zet Re: corobowe ZUS IP: *.183.187.71.dsl.dynamic.t-mobile.pl 15.07.11, 16:42
      Trzeba było od razu złozyć wyjaśnienie do ZUSu dlaczego składki nie byly zapłacone w terminie.Oni tam wielce nad tym obradują,ale generalnie uwzględniają i przywracają wypłatę chorobowego. A jeśli nie chcessz to możesz zrezygnować z opłacania składki chorobowej,wtedy oczywiście nie bedzie możliwości starania się o zasiłek chorobowy.
      • haba.baba Re: corobowe ZUS 15.07.11, 16:55
        tak,oni mają takie przepisy że jedno dniowe opóznienie w płaceniu składek tracisz wszystkie należne świadczenia,trochę głupie ale tak jest.
    • Gość: plonmk Re: corobowe ZUS IP: *.walbrzych.vectranet.pl 15.07.11, 20:41
      nie płaciłaś w terminie masz zaległości nie dostaniesz ani grosza i jest to prawidłowe działanie, nie wyżebrasz nic choćbyś sie zesrała z boleści w tym zusie. nara
    • Gość: siwy Re: corobowe ZUS IP: *.walbrzych.vectranet.pl 31.07.11, 18:05
      na chorobowym nie placisz zusu
      • Gość: zoli Re: corobowe ZUS IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.08.11, 16:58
        nie płaci ZUS, jeśli ma wypłacany zasiłek chorobowy

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka