Dodaj do ulubionych

Węgiel dofinansowanie , węgiel za darmo!!!!!!!!!!!

IP: *.ssp.dialog.net.pl 04.10.11, 12:56
Jak wiadomo MOPS w wchu zawsze dawał dofinansowanie na węgiel albo na całość zakupionego węgla , biednym rodzinom , teraz chodzą słuchy po mieście iż MOPS nie daje dofinansowania na opał biednym rodzinom , bo pieniądze zostały wstrzymane , pytanie jest takie , kto wstrzymał wypłaty na ten cel? , i dlaczego zostały wstrzymane ? skąd te rodziny teraz wezmą na opał ? bo np rodzina 4 osobowa w której ociec zarabia 1000 zl a matka 800 zl i mają dzieci w wieku szkolnym i im ledwo starcza na utrzymanie się , a teraz będą musieli kupić węgiel ale nie wiedzą za co. Czy to efekt długów które narobił Kruczkowski w miejskich spółkach , zbierając na waciki ? a teraz miasto szuka oszczędności kosztem biedniejszych ?
Obserwuj wątek
    • Gość: gosc Re: Węgiel dofinansowanie , węgiel za darmo!!!!!! IP: *.ssp.dialog.net.pl 04.10.11, 13:19
      Nareszcie!
      Pierwszy dobry pomysl!
      • haba.baba Re: Węgiel dofinansowanie , węgiel za darmo!!!!!! 04.10.11, 13:44
        Przy dochodzie 900 zł netto na 3 osoby już deputat pieniężny się nie należał tylko bony żywnościowe ,a był też dodatek mieszkaniowy udzielony tak że to też wchodzi w dochód i niestety wniosek rozpatrzony negatywnie ,a tu dochód 1800 zł i o węglu się marzy,myślę że są bardziej potrzebujący.
        • Gość: wch do haba.baba IP: *.ssp.dialog.net.pl 04.10.11, 15:28
          to byl przyklad a rodzina ma mniejszy dochod i nie dostanie wiele osob , ale niektorzy nie potrafia tego zrozumiec
          • Gość: anna Re: przesada IP: *.ssp.dialog.net.pl 05.10.11, 07:46
            bez przesady ludzie pracujacy nie korzystajacy z mops mniej zarabiaja niz ci co maja zasilki i tez musza jakos zyc i nikt nie narzeka na forum
            • Gość: pedro Re: przesada IP: 217.170.102.* 05.10.11, 09:04
              Dokładnie. Jak ja płaczę że nie mam na węgiel to po prostu idę pracować albo myśleć o tym czym napalę za 2 lata. Komunistyczny mental, tylko "daj".
              • Gość: bogacz Re: przesada IP: *.walbrzych.vectranet.pl 05.10.11, 09:28
                ja też chce!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ale moje zarobki przekraczają około 60 zł, no i brak jak jakikolwiek pomocy za strony państwa-to się nazywa sprawiedliwość. Muszę zacząć pracować na czarna wtedy wpadnie mi parę groszy, dodatek mieszkaniowy+rodzinne na 3 dzieci+dopłat w węgiel+bony na żywność+dopłata do księże dla dzieci itd.to Po co ja wo-gule pracuje za 1300 zł.Frajer ze mnie!!!!!!!!!!
            • haba.baba Re: przesada 05.10.11, 13:37
              to wszystko jest chore,nie wiem jak to załatwiają,że dostają bo człowiek uczciwy w potrzebie nie ma szans aby coś dostać,pani która była na wywiadzie zaproponowała sprzedaż auta,które jest dorobkiem życia i służy osobie niepełnosprawnej do transportu,na kredyt nie było szans,bo był dochód za niski i spłacało się już ratę miesieczną wysokości 120 zł,a choroba przyszla nagle i zdaniem orzecznika byłam zdolna wykonywać swoje zawody,procedura odwołania to wszystko trwało 5 miesięcy i trza było żyć,rachunki płacić a o lekach nie wspomnę,a państwo jest w porządku bo jak przyznano rentę to wszystko wyrównali,dobrze że sąsiedzi,rodzina pomagali bo z elektrowni pilnują swoich rachunków i moje tłumaczenia na nic się zdały,biegiem z rachunkiem na Wysockiego,aby licznik nie został zdjęty.Tak nam pomagają,rozumiem ludzi w potrzebie ale naprawdę Ci co korzystają niech im się bardziej przyjrzą i może jak mają zdrowie to niech odpracują a nie tylko brać bo są tacy co podchodzą do tego mi się należy,i są tacy co pracują nie zarejestrowani i im się należy.
              • Gość: obserwatorka Re: przesada IP: *.adsl.inetia.pl 05.10.11, 18:03
                Witam wszystkich! tak sie składa że mieszkam nie daleko punktu w którym wydają dary dla biednych!! to jest masakra tam stoi sama patologia i damy w ciuchach z dobrych sklepów. biednych tam nie widać. Podjeżdzanie po ( 6kg cukru, karton mleka i płatki kukurydziane) taxi i usmiech na twarzy to jest rozpacz nigdy w naszym kraju nie będzie dobrze
                DO ROBOTY OBIBOKI ULICE ZAMIATAĆ !!
                bo wielu naprawde biednych ludzi którzy zasługują na pomoc Państwa tam nie ma.
                • Gość: widz Re: przesada IP: *.ip.netia.com.pl 07.10.11, 11:18
                  Zgadzam się w pełni! Też widzę te piękne korowody ustawiające się od 5 rano na Niepodległości kiedy dają dary. A korowody są piękne gdyż co druga osoba z kolejki odpicowana, wymalowana, przez telefon komórkowy nawija i do tego ci ludzie przyjeżdżający samochodami albo taksówkami! Ludzie to jest parodia jakaś! Litości! Jak to funkcjonuje!? Przekręt i tyle.

A tak mówią o sobie:
                  "Jestem osobą bezrobotną. Żyję z konkubinatu. Mam 4 dzieci, jedno nawet chyba moje. Konkubina jest zarejestrowana w Miejsko-Gminnym Ośrodku Pomocy Społecznej, oczywiście jako samotna matka. Pobiera zasiłki jakie tylko są. Full socjal - czynsz za mieszkanie płaci MGOPS. 2 tony węgla, jakie otrzymaliśmy na zimę z ośrodka pomocy społecznej sprzedaliśmy po 500 zł za tonę. Po co mi węgiel, jak i tak ciągnę za darmo prąd z klatki schodowej. Żarcia mam tyle, że zjeść się nie da. Makaron, cukier, ryż sprzedajemy znajomym. Sklepy nie chcą, bo żywność jest opisana "Pomoc społeczna - nie na sprzedaż". Dzieci mają ciuchy z darów. Wszystko nówki, jedzenie w szkole za darmo. Kolonie, półkolonie - wszystko za free. Teraz jeszcze podobno biedne dzieci mają dostawać laptopy. Jakaś akcja Unii Europejskiej. Opchnie się i parę groszy będzie. Kredyty mam wszędzie, gdzie dali. Nigdzie nie spłacam. Mogą mi skoczyć. Komornik i tak nie ma mi co zabrać. Durnie z banków przysyłają jakieś upomnienia, ale nawet nie czytam tego. Od razu wyrzucam do śmietnika, a zresztą jakby co, to konkubina z dziećmi zrobi takie przedstawienie, że urzędnicy przy dziennikarzach będą musieli nas jeszcze przepraszać. Tylko jak kontrola z pomocy społecznej ma przyjść to laptop i LCD chowamy. Nie ma z tym jednak problemu, bo zawsze się zapowiadają. Tak że żyje się w Polsce dobrze, tylko trzeba pogłówkować. Kablówkę mam za darmo. Wkłułem się w kabel w sieni, tak że od rana piwko, papierosek i Eurosport. No, nie będę wam dłużej przeszkadzał. Bierzcie się do roboty, bo ktoś musi zarobić na nas biednych, pokrzywdzonych przez los... Ja nigdy nie poszedłbym do pracy za 2 tys. zł!!! "

Tragedia!

• Gość: ..... Re: Węgiel dofinansowanie , węgiel za darmo!!!!!! IP: *.walbrzych.vectranet.pl 05.10.11, 19:33
      jeżeli ktoś nie wie to pomoc społeczna jest od pomagania najuboższym na rzeczy niezbędne takie jak jedzenie. pomoc w dawaniu produktów żywnościowych nie pieniędzy nawet tzw. "patologii" jest obowiązkiem, bo alkoholizm to choroba. jeśli ktoś nie pije, jest zdrowy ma dwie ręce to może pracować, a nie wyłudzać pieniądze od państwa. i zawsze może porąbać starą kanapę żeby ją spalić w piecu jak nie może zarobić na węgiel. nigdzie nie jest napisane, że ktoś komuś musi kupić węgiel.
      • Gość: wch ty ... wielokropek IP: *.ssp.dialog.net.pl 05.10.11, 20:36
        jest w ustawie o pomocy spolecznej wiec nie swiruj
      • Gość: cde Re: Węgiel dofinansowanie , węgiel za darmo!!!!!! IP: *.walbrzych.vectranet.pl 05.10.11, 21:20
        a palenie papierosów też choroba, no i są drogie,potrzebuje dotacji,wydam na fajki, wersalkę spale, ale kasę wyłudzę i będę zadowolony.A tak na serio zdrowie na pice na, ALE NIE MA ZDROWIA NA PRACE ciekawe stwierdzenie ......
    • Gość: podatnik Re: Węgiel dofinansowanie , węgiel za darmo!!!!!! IP: *.181.143.176.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 06.10.11, 00:51
      Do obrońcy alkoholików,owszem alkoholizm to choroba ale wyobraź sobie że ją też można leczyć ,więc niech ich leczą a nie idą na łatwiznę .Pomoc państwa to nic innego jak nasze pieniądze tzn.podatki które płacimy,jak ktoś ma taki tok myślenia jak Ty ,to może wszyscy bądźmy alkoholikami ,wtedy państwo raczej nam nie da, bo nie będzie miał kto na nas zapie.........ać
    • Gość: adela Re: Węgiel dofinansowanie , węgiel za darmo!!!!!! IP: *.versanet.de 06.10.11, 09:07
      Naprawde biedny i potrzebujacy wstydzi sie isc prosic o pomoc. Tylko stworzylismy patologie tak dajac ta pomoc do reki za nic. Rozumieja to ci ktorzy mieszkaja wsrod takich rodzin.Latami zyja z pieniedzy NASZYCH i zrobili sie teraz agresywni jak im sie nie da. Twierdza ze im sie wszystko nalezy. Druga strona medalu to to,ze wiekszosc bierze i jeszcze zarabia na "czarno" ukrywajac swoje dochody. Duzy procent pracuje przy kopaniu wegla. Mnie jak bieda-brak pracy dotnal to po lesie chodzilismy po chrust i szyszki. Teraz, 3 lata temu a nie w zamieszchłych czasach.Reki nie wyciagnelismy po pieniadze i w chorobe alkoholowa tez nie wparlismy,a bylo by najprosciej. Tylko pija,awanturuja sie, kradna i rozmnazaja. Bo na prace sa za chorzy.
      • Gość: pedro Re: Węgiel dofinansowanie , węgiel za darmo!!!!!! IP: 217.170.102.* 06.10.11, 09:19
        Dokładnie. Kiedyś znajomy na wiosce Ukraińskiej miał taką przygodę: Szedł sobie przez tą wieś a tu stado chudych gęsi gęga więc rzucił im kawałek chleba. Zrobiły się nachalne , więc dał im jeszcze. Wtedy zrobiły się agresywne, więc zaczął uciekać rozdzielając kopniaki.
        Tak samo jest z alkoholikami i cwaniakami. Ciekawe , że w społecznościach gdzie nie ma socialu alkocholizm występuje tylko u ludzi którzy zarabiają cokolwiek, i to w o wiele mniejszych ilościach.
    • Gość: Pracujący Re: Węgiel dofinansowanie , węgiel za darmo!!!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.10.11, 21:58
      DO ROBOTY !!!! Za pracę niech się wezmą, a nie łapy wyciągają. Jak go stać na chorobę alkoholową-to go stać na węgiel. A jak pracy nie ma, to ma dużo czasu na ścięcie sobie drzewa z ogródka na opał.
      Rozgonić, 'skopać' ich, jak te przykładowe gęsi. Zlikwidować socjale dla patologii i oszustow!!
      • Gość: oooo Re: Węgiel dofinansowanie , węgiel za darmo!!!!!! IP: *.play-internet.pl 07.10.11, 06:49
        nie wrzucajcie ludzi biednych do jednego wora z patologią nie przyszło wam do głowy ze w tej jak to nazywacie patologi są nic nie winne dzieci ? ze bez tych pieniazków na opał ich rodzice nie dadzą rady kupic tego opału ? nie wszyscy chleją i nic nie robią znam cieżko pracujące osoby za grosze którym po zapłaceniu rachunków ledwo co zostaje na zycie i korzystają z pomocy Mopsu ze względu na dzieci to nie ich wina ze w naszym kraju cieżko utrzymac rodzine z naszych pensji zastanówcie zanim wylejecie wiadro pomyj na biednych ludzi
        • Gość: Gnu Re: Węgiel dofinansowanie , węgiel za darmo!!!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.10.11, 07:18
          Aktualnie nie ma pieniędzy na węgiel w MOPS, a czy będą nie wiadomo. Jest za to akcja "Odpracuj zadłużenie czynszowe" ale jakoś za wielu chętnych nie ma, wszyscy nie mogą, większość chora. ;) Dlatego do cholery pytam się, dlaczego mają dostawać węgiel, mi jakoś nikt na węgiel nie da, musiałem myśleć wcześniej, mam już 2 tony, potrzebuje 4. Ostatnio akurat zrzucałem sobie węgiel i podszedł standardowy puszkołak poszukać puszek, no to pytam go czy chce sobie coś zarobić, pomóc mi zrzucić, no oczywiście nie był chętny. ;)
        • Gość: Pracujący Re: Węgiel dofinansowanie , węgiel za darmo!!!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.10.11, 08:53
          Stała wczoraj koło bloku mamusia, jakoś niecały miesiąc po porodzie trzeciego dziecka, obok niej wózek z maleństwem, w łapie butelka z piwem, a koło nogi 2 puste. Myślisz, że ona da się nazwać patologią??? Pewnie nie, to kolejna biedna i potrzebująca, a jeszcze chorobę alkoholową można jej dopisać - bidulka - do cholery!!!
    • Gość: adela Re: Węgiel dofinansowanie , węgiel za darmo!!!!!! IP: *.versanet.de 07.10.11, 11:17
      Pomagac to powinni wlasnie tym ktorzy pracuja i im nie starcza.Oplaca dojazdy do pracy, niekiedy sasiadce cos zaplaca za przyprowadzenie dziecka ze szkoly i przypilnowanie(rodzice pracuja). W wiekszosci ci co nie pija a wpadli w zadluzenie z powodu braku pracy , nie dostana pomocy zadnej.Przyjdzie pani z Mopsu i stwierdzi,ze maja jeszcze co sprzedac. Mojej kolezanki corka zachorowala,potrzebne byly leki,maz zwolniony,ona bez pracy. Wszystko w jednym krotkim czasie.Prosili o wykupienie lekow dla corki,prace nie wiadomo kiedy beda mieli.Nie dostali ani zlotowki,butelki po podlodze sie nie poniewieraly i stal telewizor.Ja znam tych biednych bezrobotnych,te biedulki dzieci.Czy wszyscy pracujacy maja komputery?Oni maja(mowie o tych co jeszcze nie do konca mozgi im alkohol wypalil, o tych co zyja za nasze pieniadze).Czy wszyscy pracujacy byli na wczasach? Oni byli.I wlasnie dobry przyklad.Mozna odpracowac dlug za mieszkanie.Ilu ich sie zglosilo? Czekaja az im umoza. Nasze rzady nauczyly ich nierobstwa,wyciagania lap,alkoholizmu.Nie dalaby nic,ani grosza. Wynagradzac trzeba tych co cos robia,chca wychowac swoje dzieci na porzadnych ludzi,ktorzy beda na siebie zarabiac.A nie nastepne pokolenie wyciagajace lapy, bo rodzice ich dobrze szkola jak zadac to co im "sie nalezy".Kradna-to co, pojda do wiezienia(znow ich utrzymujemy). A jak wyjda zyskuja wyzszy statut w swoim srodowisku i dopiero mieszaja,dopiero pija,kradna,sa chorzy na prace.NIE, NIE dalabym NIC.
      • Gość: EMIGRANT Re: Węgiel dofinansowanie , węgiel za darmo!!!!!! IP: *.ssp.dialog.net.pl 07.10.11, 13:20
        Te posty nakręcają tylko znieczulice a nie rozwiązują problemów aspołecznych…
        Prawda jest taka ze pomoc jest nieskuteczna a często ludzie pozostawieni sami sobie nie są wstanie o własnych siłach wyjść z uzależnień przykład alkoholizm a kierowcy Tworzymy program bierzemy kasę i problem z głowy –Biedni urzędnicy (!?)
        A wspaniały program to na dwa lata zabieramy prawo jazdy i chory człowiek ALKOHOLIK po dwóch latach jest kierowcą ………… inteligentna bestia(!)
        Dlaczego ten sam chory człowiek w innym kraju jest nękany próbami wątrobowymi ,nigdy nie wie kiedy będzie kontrola a po 3 wynikach pozytywnych tłumaczy mu „Urzędnik „ jest pan nadal chory i przez kolejne 3 lata nie będzie Pan kierowcą…
        _____________________________________________________________________________
        Pomoc społeczna jest w każdym kraju może „urzędnicy „ powinni korzystać z doświadczeń lepie radzących sobie kolegów z innych krajów (?!) Prawnicy i ustawodawcy TEŻ

• haba.baba Re: Węgiel dofinansowanie , węgiel za darmo!!!!!! 07.10.11, 13:57
          Widzę że nie tylko ja jestem zbulwersowana,jest nas więcej,chyba musimy iść pod MOPS albo ratusz,jak "busiarze" też nie wiem o co im chodzi kontrola jak kontrola musi być,też wszyscy chcą bezpiecznie dojechać,jeśli jest wszystko w porządku to czego sie bać.
    • Gość: Bogdan Re: Węgiel dofinansowanie , węgiel za darmo!!!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.10.11, 12:57
      masz racje . trzeba spłacać zaciągnięte długi za starą kopalnie , za zakupiony budynek od ZUS-u , za budowę akwapakru , inwestycje kanalizacyjne , długi spółek itp.
      • Gość: mieszkanka-w-ch Re: Węgiel dofinansowanie , węgiel za darmo!!!!!! IP: *.ssp.dialog.net.pl 18.10.11, 11:54
        problem jest o wiele większy.
        1.Czesc osob nie znajdzie pracy gdyz w Wałbrzychu jest tragicznie z pracą.
        Nie prawdą jest że nikomu nie cche się pracowac gdyż to zwykła propaganda a każdy z nas żyje w wolnym miescie i wystarczy pochodzic za pracą aby to stwierdzic jak bardzo jest żle.Zresztą nowych miejsc prac nie przybywa a przemysł nie ma..
        2.Wzrost przestępczości.Myłśicie ze po tej zmianie bedzie bezpieczniej na ulicach?,ze kobiety nie będą napadane wieczorami wracając z pracy lub jawnie w dzien?Juz teraz jest ogrom tego problemu .
        3.Drodzy Wałbrzyszanie-a co z ciągle istniejącymi Biedaszybami?dlaczego o tym się nie mówi?To jakiś temat tabu?Nie będziesz miec wegla to pojdziesz i ten węgiel wykopisz,wytniesz resztki drzew jakie pozostały.
        8lat jednego prezydenta-żadnych reacji.Nowy prezydent-pewnie,zobaczymy zimą jak będzie się pięknie żyło w Wałbrzychu.
    • Gość: xx Re: Węgiel dofinansowanie , węgiel za darmo!!!!!! IP: 89.174.99.* 18.10.11, 13:40
      Najlepisi sa Ci co nic nie robia , mlodzi ludzie siedza w domu bo nie oplaca isc sie do roboty za tysiac zlotych jak opieka daje prawie 1000zl na rodzine. Najlepiej nic nie robic tylko czekac az ktos przyniesie, pozyczy, da!!!
      oczywiscie nie wszyscy bo rozumiem sytuacje rodzin, ktrzy sa w trudnej sytuacji zyciowej nie na wlasne zyczenie! ale duzo osob korzystajacych z MOPS to prawdziwe nieroby!!!
      • Gość: ????? Re: Węgiel dofinansowanie , węgiel za darmo!!!!!! IP: *.walbrzych.vectranet.pl 18.10.11, 16:14
        Zdecydowana większość...
        • Gość: do xx Re: Węgiel dofinansowanie , węgiel za darmo!!!!!! IP: *.play-internet.pl 18.10.11, 21:15
          jakie 1000 zł na rodzine daje opieka ? ludzie skąd wy bierzecie takie bzdurne informacje ? zanim napiszesz takiego newsa wyssanego z palca lepiej sie zastanów !!!!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka