Dodaj do ulubionych

Zamek Książ błedy co z tym robić ?????

IP: *.ssp.dialog.net.pl 07.01.12, 21:13
Witam na wikipedii Zamek Książ na początku jest zapis " Książ (niem. Fürstenstein) – zamek, obecnie znajdujący się w granicach Wałbrzycha na terenie Książańskiego Parku Krajobrazowego. " według mnie to powinno być zapisane Książ (niem. Fürstenstein) – zamek, znajduje się w Wałbrzychu na terenie Książańskiego Parku Krajobrazowego. Zamek Książ ma Adres 58-306 Wałbrzych ulica Piastów Śląskich i kod pocztowy 58-306 czyli Szczawienko, wiec jest w Wałbrzychu np Zamek Wawel jest zapisany że znajduje się w Krakowie, a o Książu pisze że obecnie w granicach Wałbrzycha .

pl.wikipedia.org/wiki/Ksi%C4%85%C5%BC
Obserwuj wątek
    • Gość: * Re: Zamek Książ błedy co z tym robić ????? IP: *.ssp.dialog.net.pl 07.01.12, 21:17
      W wikipedii można edytować. Popraw tekst i już.
      • Gość: to nie błąd Re: Zamek Książ błedy co z tym robić ????? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.01.12, 21:32
        Chodzi o to, że gdyby turyści dowiedzieli się, że zamek "Książ" znajduje się w mieście słynącym z toksycznej Twierdzy Mobruk , to z obawy przed utratą zdrowia mogą tu nie przyjechać.
    • Gość: kijop Re: Zamek Książ błedy co z tym robić ????? IP: *.walbrzych.vectranet.pl 07.01.12, 21:27
      W granicach Wałbrzycha, to nie znaczy to samo co w Wałbrzychu?
      Ludzie opamiętajcie się.
      • Gość: to nie błądf Re: Zamek Książ błedy co z tym robić ????? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.01.12, 21:33
        I o to chodzi :)
      • Gość: do kijop Re: Zamek Książ błedy co z tym robić ????? IP: *.ssp.dialog.net.pl 07.01.12, 21:41
        Ale to jest dziwne sformułowanie obecnie w granicach miasta wałbrzycha , to tak jak by napisać Dolny Śląsk znajduje się w granicach Polski , albo nie wiem, Wałbrzych obecnie leżący w granicach Polski.
        • Gość: ? Re: Zamek Książ błedy co z tym robić ????? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.01.12, 21:45
          Gość portalu: do kijop napisał(a):
          >...albo nie wiem, Wałbrzych obecnie leżący w granicach Polski.

A nie leży?
    • pozor_vlak Re: Zamek Książ błedy co z tym robić ????? 07.01.12, 21:48
      Logiczne- obecnie się znajduje- bo nie zawsze się znajdował, podobnie jak Szczawienko, Lubiechów Poniatów itp... W zasadzie 80% Wałbrzycha nie zawsze znajdowało się w Wałbrzychu.
      • Gość: ksiegowy Re: Zamek Książ błedy co z tym robić ????? IP: *.play-internet.pl 07.01.12, 22:10
        Ja obecnie żyję, bo niegdyś nie żyłem i za moment mogę nie żyć:))) Logiczne?

Tak w ogóle tu , na Dolnym Śląsku wszystko zawsze było i jest tymczasowe. Tymczasowość i prowizorę mamy we krwi:)
        • pozor_vlak Re: Zamek Książ błedy co z tym robić ????? 07.01.12, 22:15
          Gość portalu: ksiegowy napisał(a):

> Ja obecnie żyję, bo niegdyś nie żyłem i za moment mogę nie żyć:))) Logiczne?
          >
          Niekoniecznie.
          • Gość: jo do pozor_vlak IP: *.ssp.dialog.net.pl 07.01.12, 22:57
            Ok może zamek Książ nie był w Wałbrzychu ale tak jak cały Dolny Śląsk nie był w Polsce i jakoś tam na Dolny Slask nie ma dziwnej tresci obecnie ...
            • pozor_vlak od pozor_vlak 08.01.12, 18:42
              Wałbrzych w obecnych granicach administracyjych uformował się na dwa sposoby: są dzielnice które zostały stworzone od podstaw- Nowe Miasto w XIX w., Podzamcze, Piaskowa Góra (a przynajmniej nowa część) po wojnie i są dzielnice które były niezależnymi miejscowościami czy wsiami które zostały przyłączone do miasta decyzją administracyjną. Znaczy się jest jak najbardziej słuszne napisanie- Książ (Szczawienko, Biały Kamień, Sobięcin, Poniatów.... itd ) obecnie w granicach administracyjnych (albo OBECNIE dzielnica)Wałbrzycha. Nowe Miasto, Gaj, Podzamcze, Piaskowa po prostu SĄ dzielnicami Wałbrzycha, bo nigdy nie były niczym innym.
              • Gość: znawca Re: od pozor_vlak IP: *.ssp.dialog.net.pl 08.01.12, 23:46
                Wiele miast np Wrocław, Kraków też przyłączało okoliczne miejscowości do miasta , teraz tworzą jedna całość od dobry kilkunastu lat, wiedz nie należy ich rozdzielać bo kiedyś nie należały, teraz jest faktem że leżą w Wałbrzychu i to jest Wałbrzych, kiedyś Wałbrzych w ogóle leżał na terenie Niemiec i ktoś pisze że Wałbrzych leży w granicach Polski, nie jest jasno napisane że to Polska a nie w granicach .
    • Gość: Wałbrzych Troche historii o Książu i Wałbrzychu skrótowo IP: *.ssp.dialog.net.pl 07.01.12, 23:13
      Jak wiadomo Hochbergowie byli właścicielami Wałbrzycha . Hochbergowie kupili zamek Książ w 1605 roku . A wcześniej w 1509 Książ został oddany pod zastaw rodzinie Hochbergow . Później w 1738 r. miasto i przyległości kupił Konrad Hochberg, mieniący się potomkiem Piastów. Wie siedzibą władz Wałbrzycha był zamek Książ , Hochberg najpierw kupił zamek później miasto i okolice , Wałbrzych był prywatnym miastem wraz z zamkiem Książ, wiec Książ i Wałbrzych należą do siebie od wielu lat.
      • Gość: nn Re: Troche historii o Książu i Wałbrzychu skrótow IP: *.walbrzych.vectranet.pl 07.01.12, 23:23
        -Wałbrzych był prywatnym miastem - a teraz to nie folwark prywatny?
    • Gość: hahah teraz dowalili :P IP: *.ssp.dialog.net.pl 08.01.12, 16:29
      zmienili na zamek w granicach walbrzycha , szkoda że nie napisali że książ jest w Świdnicy hehehe znając życie to by zaraz poprawili że w Świdnicy .
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka