Dodaj do ulubionych

Widoki z Chełmca - pytanie

03.10.12, 00:02
Ponieważ wieża widokowa na Chełmcu jest rzadko dostępna i o tej porze roku chyba już nieczynna, mam pytanie: czy są jakieś widoki z Chełmca bez wejścia na wieżę? Jeśli tak, to w jakich kierunkach? Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • pozor_vlak Re: Widoki z Chełmca - pytanie 03.10.12, 08:32
      Właściwie tylko z przecinki pod krzyżem jest widok na Szczawno z Piaskową Górą i Podzamczem w tle.
      • janusz.g-1 Re: Widoki z Chełmca - pytanie 03.10.12, 19:39
        Dzięki za informację. Czyli obecnie nie za bardzo jest tam po co jechać... Szkoda, że taka góra się marnuje.
        • lekarzspecjalista Re: Widoki z Chełmca - pytanie 03.10.12, 19:49
          To najpiękniejsza pora roku w Sudetach. Wydaje mi się, że ładniejsza niż maj.
          Droga na Chełmiec jest pełna przecinek i widoków, łatwiejszy wariant z Boguszowa-Gorc.
          Możesz się wybrać trasą
          mtb albo od strony Konradowa.
          Warto a nie jestem pewien czy rzeczywiście wieżę ktoś zamknął.
          • janusz.g-1 Re: Widoki z Chełmca - pytanie 03.10.12, 22:58
            lekarzspecjalista napisała:

> To najpiękniejsza pora roku w Sudetach. Wydaje mi się, że ładniejsza niż maj.
            > Droga na Chełmiec jest pełna przecinek i widoków, łatwiejszy wariant z Boguszow
            > a-Gorc.
            > Możesz się wybrać trasą
            > mtb albo o
            > d strony Konradowa.
            > Warto a nie jestem pewien czy rzeczywiście wieżę ktoś zamknął.

O ile dobrze pamiętam, na Chełmcu są głównie lasy iglaste. Są ładniejsze miejsca jesienią w okolicach Wałbrzycha, np. grzbiet Wołowca czy Masyw Dzikowca i Lesistej Wielkiej (buki). A i tam głównie pod koniec października, teraz są podbarwione głównie korony drzew. Wieża, z tego co pamiętam ze strony internetowej właściciela, jest czynna w weekendy w okresie letnim. Przecinki to trochę za mało, zależałoby mi na panoramie Wałbrzycha + ewentualnie widoki innych miejsc w pozostałych kierunkach.
            • lekarzspecjalista Re: Widoki z Chełmca - pytanie 03.10.12, 23:01
              A gdzie tam, mieszane i buczyny, zwłaszcza od wschodu. Mam przed oknem.
              • janusz.g-1 Re: Widoki z Chełmca - pytanie 03.10.12, 23:04
                Mimo to na buczyny jeszcze za wcześnie. Teraz ładne są dęby i klony :)
            • janusz.g-1 Re: Widoki z Chełmca - pytanie 03.10.12, 23:03
              > lekarzspecjalista napisała:
              >
              > > Możesz się wybrać trasą
              > > mtb
              > albo o
              > > d strony Konradowa.

A propos tras na Chełmiec: może ktoś kojarzy starą, niemiecką ścieżkę wspinającą się na szczyt licznymi zakosami (widać ją na wielu przedwojennych widokówkach)? Obecnie jest to bodajże zielony szlak z Lubomina. Zachowały się jeszcze w terenie jakieś ślady owych zakosów?
              • lekarzspecjalista Re: Widoki z Chełmca - pytanie 03.10.12, 23:09
                Pozostałości kamiennego podejścia, no i skutki wiatrołomu (chyba lata 80-te) -tu jako Boguszów - od strony Szczawno-Biały Kamień
                • janusz.g-1 Re: Widoki z Chełmca - pytanie 03.10.12, 23:16
                  Tak, to jest właśnie ta ścieżka. Czyli byłby to dzisiejszy niebieski szlak z Konradowa? Zachowały się jakieś ślady po tych zakosach?
              • lekarzspecjalista Re: Widoki z Chełmca - pytanie 03.10.12, 23:13
                Wer von den rüstigen Waldenburgern umwanderte nicht das Hochwald-Massiv, vielleicht in Weissstein beginnend und in Gottesberg endend! Oder er erklomm auf dem übersteilen Zickzackweg von Konradstal die Kuppe dieses markanten Heimatberges, um sich dann in der Gaststätte der nachgeahmten Burgruine zu stärken.
                www.boehm-chronik.com/bergland/nisch.htm
                • lekarzspecjalista Re: Widoki z Chełmca - pytanie 03.10.12, 23:15
                  Z Konradowa
        • pozor_vlack Re: Widoki z Chełmca - pytanie 03.10.12, 19:55
          >Szko
          > da, że taka góra się marnuje.

Chełmiec (851 m) to karbońska kopuła lawowa. Chełmiec był aktywny w środkowym permie czyli 240 milionów lat temu.
          Nigdy nie wiadomo kiedy znowu pierdyknie. Może już pora?
          • lekarzspecjalista Re: Widoki z Chełmca - pytanie 03.10.12, 22:33
            To że prędzej czy później pierdyknie to wina lemingów. Ale póki nie - to zasługa lechokrzyżowców
            • janusz.g-1 Re: Widoki z Chełmca - pytanie 03.10.12, 23:13
              Mnie bardzo dziwi, że nikt nie pokusił się o wybudowanie ośrodka narciarskiego na Chełmcu. Wybitna góra, wokół niej spore aglomeracje miejskie... Popyt by był. W Czechach już dawno byłaby zagospodarowana, a w Polsce nawet trudno dostać się na stojącą na niej wieżę widokową, a żadnych innych atrakcji w zasadzie nie ma.
              • lekarzspecjalista Re: Widoki z Chełmca - pytanie 03.10.12, 23:26
                Lepiej poszukaj, ignorancja nie tłumaczy arogancji.
                Pokuszali się, ale: brak śniegu, nachylenie kłopotliwe.
                Jakie aglomeracje?
                Za komuny, po scaleniu?
                Niemcy jeździlido Andrzejówki, poczytaj.
                • janusz.g-1 Re: Widoki z Chełmca - pytanie 03.10.12, 23:34

> Pokuszali się, ale: brak śniegu

Śnieg dzisiaj to żaden problem. Można wyprodukować go sztucznie, wystarczy, żeby temperatura była ujemna.

> ...nachylenie kłopotliwe.

Nachylenie jest różne. Np. Od strony Boguszowa stoki są łagodne.

> Jakie aglomeracje?

Wałbrzych, Boguszów, Świdnica, Świebodzice... Mało? Jest bliżej niż do Andrzejówki, a k. Andrzejówki też nie ma narciarstwa zjazdowego.
    • l0ngle0n Re: Widoki z Chełmca - pytanie 03.10.12, 20:17
      wieża jest czynna normalnie w ubiegłą sobotę byłem na chełmcu.
      • janusz.g-1 Re: Widoki z Chełmca - pytanie 03.10.12, 23:08
        Dzięki za informację. Faktycznie, na stronie CIT Wałbrzych ( cit.walbrzych.pl/info/241 ) jest podane, że jest czynna w weekendy do końca października. Tak więc może się wybiorę w październiku, ale na pewno w weekend.
        • jarecki01 Re: Widoki z Chełmca - pytanie 06.10.12, 11:58
          Ja takze mysle ,ze kolejka,czy wyciag całoroczny na Chełmiec to swietny pomysł .Moze nie byłby tu drugi karpacz ,ale taka inwestycja sciagnełaby tłumy turystów nie tylko z wałbrzycha,a za nia poszłyby inne. W koncu moze trafi się inwestor który wykorzysta madrze to piekne miejsce.
          • dr.urban Re: Widoki z Chełmca - pytanie 06.10.12, 12:14
            Zapomnij o jakiejkowiek komercyjnej dzialalnosci jakis cymbal wpisal ten teteren do programu Natura200 czyli to swego rodzaju rezerwat. Zero komercji wyciagow.itp. ciekawe co nam ta Natura dała? Pewnie nic ale.rzadzacy.maja spokoj i nic nie musza robic
            • 57jurand Re: Widoki z Chełmca - pytanie 06.10.12, 18:47
              Naturalnie krzyż Naturze 2000 nie przeszkadza reszta też nie . Gdyby o de mnie zależało to postawił bym tam wysokiego JP II ,z jedną kaplicę i wykopał studnię ktora by udawała cudowne żródełko interes by się sam napędzał , ale co ja wam będę radził w końcu niedaleko mieszka imć lub jakoś tak Żrałko.
              • spostrzegawczy_wch Re: Widoki z Chełmca - pytanie 06.10.12, 19:14
                Nie ma co kłapać. Chełmiec to szczawieńska góra, nie wałbrzyska. Lepiej zadbać o nasze, wałbrzyskie wzniesienia. Postawić widokowe wiaty na Barbarce, Ptasiej Kopie, Lisim Kamieniu, Borowej i nie trzeba już iść na Stożek czy Ruprechticky Spicak. Tylko jak długo te wiaty by się utrzymały ?
                • 4atu Re: Widoki z Chełmca - pytanie 06.10.12, 23:23
                  Cholernie słuszne spostrzeżenie "spostrzegawczy" co do czasu funkcjonowania wiat. Niemniej Chełmiec to nie Szczawieńska Góra - ale Nasz Góra (mieszkańców W-cha, Szczawna, Boguszowa i WSZYSTKICH ktorzy będą chcieli ją zdobyć.Obecnie wcale nie jest to proste, zwłaszcza dla przyjezdnych do sanatoriów szczawieńskich.
                  • spostrzegawczy_wch Re: Widoki z Chełmca - pytanie 07.10.12, 11:50
                    Administracyjnie wierzchołek znajduje się jednak na terenie Szczawna i wszelkie plany związane z ewentualnym zagospodarowaniem góry muszą przejść przez biurko Wlaźlaka, nie Szełemeja. Jak wałbrzyszanie możemy korzystać z wszelkich dobrodziejstw tej góry, ale nie sądzę, by potencjalny stok narciarski odciągnął narciarzy z Andrzejówki, tudzież przyciągnął nowych. Drugim Zakopanem, ba - nawet Karpaczem czy Szklarską Porębą - nie będziemy. Narciarzom wystarczy Andrzejówka, Dzikowiec czy Rzeczka, to z tych najbliższych ośrodków. Góry powinno natomiast udostępnić pieszym, bo akurat ten gatunek turysty odwiedza te tereny przez cały rok. Brak nam przede wszystkim wież i platform widokowych, który mogły by przyciągnąć nie tylko wytrawnego piechura, ale także i niedzielnego spacerowicza.
    • jackie4 Zickzackweg i punkty widokowe na Wałbrzych 07.10.12, 18:39
      Pozwolę sobie podpiąć się pod temat, bo też jest dla mnie bardzo interesujący, a nie znalazłem odpowiedzi w dotychczasowych komentarzach. Czy zachowały się do dzisiaj jakieś pozostałości po Zickzackweg z Konradowa na Chełmiec (ktoś może był i widział)? Jeśli tak, prosiłbym o jak najszerszy opis stanu współczesnego tej ścieżki oraz przybliżenie, w jakim miejscu najlepiej szukać pozostałości. W internecie praktycznie nic nie ma na ten temat.

I drugie pytanie: jakie polecalibyście najlepsze punkty widokowe z panoramą centrum Wałbrzycha, oprócz Chełmca i starego kamieniołomu z krzyżem pod Wołowcem.
      • lekarzspecjalista Re: Zickzackweg i punkty widokowe na Wałbrzych 07.10.12, 19:18
        Fajne pytanie.
        Przejdź się szlakiem pieszym z Konradowa. Pojedyncze kamienie i ślady robót.
        Panorama
        - nowa i industrialna z "autostrady Pinokia -Piotrusia z długim nosem" Uczniowska za strefą
        - Harcówka - góra Parkowa w Parku Sobieskiego
        • jackie4 Re: Zickzackweg i punkty widokowe na Wałbrzych 07.10.12, 19:52

> Fajne pytanie.
          > Przejdź się szlakiem pieszym z Konradowa. Pojedyncze kamienie i ślady robót.

Hm, pojedyncze kamienie to trochę mało. Nie ma śladów zakosów, kamiennych podmurówek itd.? Na przedwojennych widokówkach ścieżka wygląda na solidnie zbudowaną, jeśli nie była po wojnie celowo niszczona to jakieś dobrze widoczne ślady powinny pozostać do dzisiaj.

> Panorama
          > - nowa i industrialna z "autostrady Pinokia -Piotrusia z długim nosem" Uczniows
          > ka za strefą
          > - Harcówka - góra Parkowa w Parku Sobieskiego

Z Uczniowskiej widać centrum miasta? Z mapy wynika, że zasłania je Ptasia Kopa. "Harcówka" to mogłoby być dobre miejsce, choć na mapach nie jest zaznaczane jako punkt widokowy, nie przypominam sobie też zdjęć z panoramą Wałbrzycha z tego miejsca.
          • 4atu Re: Zickzackweg i punkty widokowe na Wałbrzych 07.10.12, 20:02
            Żaden punkt widokowy nie zastąpi widoku Wałbrzycha i okolic z motolotni. POLECAM! Okazjonalnie są możliwości lotu turystycznego ze Świebodzic - pewnie też widoczki prima sort.
          • lekarzspecjalista Re: Zickzackweg i punkty widokowe na Wałbrzych 07.10.12, 20:06
            Oczywiście, starego Śródmieścia nie widać, ale widok na miasto piękny.
            Jeśli o to chodzi, to poza Harcówką: piękna panorama ze stoków Chełmca powyżej starej kolei, z Fuchsbergu (analogicznie do starych pocztówek) - obecnie Os. Wanda, nie wiem jak widać z zamku "Nowy Dwór", ale sądzę że też warto, podobnie z Borowej-teoretycznie conieco ze stolu wypatrzysz, punkt widokowy z parku za II LO, bodajże im. Goethego
            • pozor_vlack Re: Zickzackweg i punkty widokowe na Wałbrzych 07.10.12, 20:12
              wroclaw.hydral.com.pl/photo.action?view=&id=814130&idEntity=542510
              • lekarzspecjalista Re: Zickzackweg i punkty widokowe na Wałbrzych 07.10.12, 21:26
                Aaa, Wzgórze Schillera, pomyliłem się, dzięki!
                • jackie4 Re: Zickzackweg i punkty widokowe na Wałbrzych 07.10.12, 21:47
                  Czyli Harcówka? Punkt widokowy na linkowanej fotografii jest już chyba zarośnięty, widok sprzed Harcówki też już chyba jest zasłonięty koronami drzew, szczególnie w okresie z liśćmi na drzewach.
                  • lekarzspecjalista Re: Zickzackweg i punkty widokowe na Wałbrzych 08.10.12, 15:37
                    Wg mnie, raczej nie, to jest punkt za II LO. Nadal istnieje.
                    • lekarzspecjalista Re: Zickzackweg i punkty widokowe na Wałbrzych 08.10.12, 15:40
                      A na starej widokówce taras pod "Harcówką".
            • spostrzegawczy_wch Re: Zickzackweg i punkty widokowe na Wałbrzych 07.10.12, 20:47
              Barbarka na Podgórzu "za Niemca" była celem licznych wycieczek i słynęła z pięknej panoramy. Niedźwiadki, też Podgórze, ale po przeciwnej stronie doliny Pełcznicy. Również znakomite widoki i znacznie bliżej centrum. Wystarczy podjechać na Niegolewskiego i już wiadomo, o co chodzi. Nowe Miasto pięknie wygląda z hałdy "Krakus". Miejsc jest sporo.
              A Zamkowa Góra zarośnięta.
              • jackie4 Re: Zickzackweg i punkty widokowe na Wałbrzych 07.10.12, 21:45
                Na Barbarce niedawno byłem. Sam las, widoków zero. Z Niedźwiadków to widoki są tylko z zachodnich zboczy (Niegolewskiego, nad Słowiczą) czy z wierzchołków też (z niebieskiego szlaku)? Przydałyby się jakieś fotki.

Ciekaw jestem też, jak wygląda Ptasia Kopa i Lisi Kamień pod względem widokowym. Mapy pokazują kilka punktów widokowych, a ponadto gęstą sieć nowo wyznakowanych szlaków turystycznych, ale może być tak, że widoki są bardzo wycinkowe, ponadto nie wiem, czy są one atrakcyjne z tego miejsca.
            • jackie4 Re: Zickzackweg i punkty widokowe na Wałbrzych 07.10.12, 21:36

> Oczywiście, starego Śródmieścia nie widać, ale widok na miasto piękny.
              > Jeśli o to chodzi, to poza Harcówką: piękna panorama ze stoków Chełmca powyżej
              > starej kolei, z Fuchsbergu (analogicznie do starych pocztówek) - obecnie Os. Wa
              > nda, nie wiem jak widać z zamku "Nowy Dwór", ale sądzę że też warto, podobnie z
              > Borowej-teoretycznie conieco ze stolu wypatrzysz, punkt widokowy z parku za II
              > LO, bodajże im. Goethego

Wiem, że Wałbrzych jest rozległy i jest wiele miejsc widokowych, ale interesuje mnie przede wszystkim widok Śródmieścia. Zamek Nowy Dwór jest zarośnięty, Borowa - o ile dobrze pamiętam - też. Punkty widokowe na Parkowej Górze i przed Harcówką są już chyba dzisiaj mocno zarośnięte. Nie wiem jak jest w okolicach Osiedla Wandy, ale jest ono stosunkowo daleko od centrum, ponadto widoki może zasłaniać zabudowa lub różne obiekty przemysłowe.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka