Dodaj do ulubionych

Kościół funkcjonuje dzięki naszej bezmyślności

19.12.12, 11:50
Tak sobie obserwuję kościół katolicki. Jego wiernych, kapłanów, hierarchów. Analizuję czasami jego historię i dogmaty. Obserwuję jego wyczyny, te z przeszłości i te teraźniejsze. Z coraz większym zdumieniem zastanawiam się jak to możliwe, że coś tak absurdalnego i tak mocno skierowanego przeciwko człowiekowi może egzystować i tak trwać przez niemal dwa tysiące lat, trzymać władzę nad umysłami tak ogromnej rzeszy ludzi. Bo czymże była jest i zapewne jeszcze długo będzie ta przedziwna instytucja. Bo kościół katolicki jest instytucją. Jest instytucją i jedną z największych na świecie sekt wyspecjalizowanych w doskonałym praniu mózgów owieczkom swoim. Jest instytucją i sektą zarazem, mroczną i tajemniczą w jakiś ciemny sposób. Czym jest tak naprawdę ten potężny twór trzymający władzę nad umysłami ogromnych mas ludzkich? Przecież zawsze był, jest i chyba będzie wrogiem zapiekłym wszelkiego postępu, rozwoju nauki, oświecenia i wolnej myśli. To kościół katolicki z kobiety czynił przez wieki istotę gorszą, niższą i nieczystą. To on ledwo narodzone i niczego nieświadome dzieci przywłaszcza sobie rytuałem zwanym chrztem. To jego hierarchowie przez wieki całe czynili kobiecie krzywdę niewyobrażalną. I trwają w swoim uprzedzeniu do dzisiaj hołubiąc i broniąc swojego patriarchalnego tworu. To kościół katolicki z erotyzmu jego całego piękna uczynił mroczny i czarny grzech. Seks, miłość wolną, piękną, pełną doznań duchowych i zmysłowych sprowadził do ohydnego podziemia ludzkiej świadomości i trzyma tam świadomość swoich wyznawców do dzisiaj. To kościół katolicki do perfekcji doprowadził sztukę fałszerstw, kłamstw, przeinaczeń. To on przez wieki całe tworzył dogmaty, prawa wynaturzone, wmawiając maluczkim boskie w tym sprawstwo. To kościół z boga uczynił pamiętliwego, złośliwego kata karzącego na lewo i prawo za wszystko i wszędzie, strącającego do wymyślonego przez kościół piekła bez opamiętania wszystkich, którzy mu pod rękę wpadną. To kościół wymyślił celibat, jeden z najbardziej chorych i wynaturzonych pomysłów, jaki sobie można tylko wyobrazić. Posunął się nawet do absurdu wmawiając niepokalane poczęcie i pozbawiając matkę Chrystusa - czołowej przecież postaci kościoła - wszystkich pięknych cech erotycznej kobiecości, macierzyństwa, miłości nie tylko zmysłowo - cielesnej, ale i duchowej. To kościół wreszcie prowadził krwawe krucjaty nawracając niewiernych ogniem i mieczem na łono jedynie słusznej wiary. To kościół katolicki wsławił się takimi wynalazkami jak święta inkwizycja, palenie na stosach wolnomyślicieli, ludzi nauki, sztuki, oświecenia i postępu. To kościół katolicki zapisał się niezwykłą wręcz chciwością i pazernością gromadząc majątki i dobra nieprzebrane, nie ustając w tej działalności nigdy. Tak sobie myślę czasami, że Bóg to musi być jednak istotą niezwykle dobrą, mądrą i tolerancyjną, albo go po prostu nie ma. Inaczej sobie nie potrafię wytłumaczyć jego milczącej zgody na wyczyny kościoła, który imieniem tego Boga się przecież pieczętuje. Chyba, że ten Bóg rzeczywiście jest taki, jakim go kościół katolicki przedstawia. Kościół katolicki to instytucja wciąż zaborczo aktywna. Nigdy nie spoczywa na laurach. Kościół katolicki w Polsce przepuszcza totalną ofensywę. Czuję się osaczony religią, kościołem wyznawcami jedynie słusznej religii. Jest wszędzie. W prasie, telewizji, radiu. Jest w szkole, w urzędach i na ulicy. Wciska się do mojego domu i łóżka. W Polsce nie ma wiadomości bez informacji o poczynaniach biskupów, kardynałów, księży, papieża. Czy oby na pewno żyjemy w normalnym kraju, w kraju gdzie konstytucyjna zasada rozdziału kościoła od państwa jest przestrzegana, gdzie budżet nie finansuje miliardami złotych kleru, który bezkarnie i wszędzie się panoszy ???
Obserwuj wątek
    • pozor_vlak Re: Kościół funkcjonuje dzięki naszej bezmyślnośc 19.12.12, 15:17
      emilek_2005 napisał:

> Tak sobie obserwuję kościół katolicki.
      Niczego nie obserwujesz. Zrobiłeś tylko ctrl+C ctrl+V.
      LINK

Do tego mógłbym przysiąc, że co najmniej raz już ktoś to tu wklejał.
      • sol.mi.do.re Re: Kościół funkcjonuje dzięki naszej bezmyślnośc 19.12.12, 16:17
        Co się czepiłeś dzieciaka ?
        Jak na siedmiolatka, całkiem nieźle sobie radzi z tematem i obsługą kompa ;)
        • pozor_vlack Re: Kościół funkcjonuje dobrym ludziom 19.12.12, 20:25
          1. Ateizm to nie religia.
          2. Musisz na każdym kroku dyskredytować wszystkie inne religie, ewentualnie zniżać je do poziomu wierzeń ludów pierwotnych.
          3. Musisz wyrzec się wszelkich członków rodziny wyznających jakiekolwiek religie.
          4. Jeżeli masz dziecko wierzące, to musisz je namawiać do porzucenia wiary i wmawiać mu, że boga nie ma. Jeśli nadal będzie plugawym, religijnym katolem lub kimś podobnym, to możesz mu spuścić manto w imię ateizmu.
          5. Jeśli twoja żona wprowadzi twoje dziecko w jakąś religię (chrzest, obrzezanie itp.) lub pośle na lekcje religii, to porzuć rodzinę. Opowiedz ateistycznemu środowisku o tym, że jest sadystką (zwłaszcza, jeśli obrzeza) i ośmiesz ją.
          6. Mów wszędzie i wszystkim, że znasz biblię lepiej niż wszyscy chrześcijanie razem wzięci.
          Oczywiście, Biblii nawet dotknąć nie możesz, ani (nie daj Leninie!) przeczytać!
          7. Agnostyków traktuj jak idiotów – to jedyne, co będzie cię łączyć z katolikami, ale i u nich można znaleźć coś pozytywnego. Współczuj agnostykom i pamiętaj, że oni mają szansę być prawdziwymi ateistami, a katolicy nie.
          8. Musisz mieć w głębokim poważaniu wszystkich ludzi, którzy wyznają jakieś religie – wyrażaj to zarówno postawą jak i werbalnie.
          9. Kiedy masz wolne z okazji świąt religijnych (Boże Narodzenie, Wielkanoc) zawsze mów, że to dla ciebie urlop w trakcie roku pracy niemający nic wspólnego z religią.
          10. Lepiej, żebyś mieszkał w mieście – wieśniacy są strasznie religijni i chodzą do kościoła co niedzielę.
          11. Nie wierz w przesądy, to cię zrówna z wierzącymi.
          12. Nie chodź do rodziny na święta. Najlepiej spędzaj je samotnie, rozpaczając, czemu ateiści są tacy samotni podczas świąt.
          13. Nie chodź na pogrzeby członków rodziny (nawet matki), jeżeli nie byli ateistami.
          14. Udawaj, że nie boisz się śmierci.
          • fuj_fuj Re: Kościół funkcjonuje dobrym ludziom 19.12.12, 21:49
            pozor_vlack napisała:

> 1. Ateizm to nie religia.

Prawda

> 2. Musisz na każdym kroku dyskredytować wszystkie inne religie, ewentualnie zniżać je do poziomu wierzeń ludów pierwotnych.

Nic NIE MUSISZ*. Wyrażając swą opinię popartą niezliczoną ilością niezbitych dowodów i FAKTÓW możesz liczyć na: epitety, oskarżenia o satanizm, puste i niemoralne życie (tak jakby moralność bez religii nie istniała), brak celu w życiu (phi!), zaciekły atak na wiarę i jej wyznawców (czyt. K.R.K.) i setki innych absurdalnych i emocjonalnych oskarżeń i kalumnii.

> 3. Musisz wyrzec się wszelkich członków rodziny wyznających jakiekolwiek religie.

NIC NIE MUSISZ*, ateiście nikt nic nie nakazuje (poza rozumem i zdrowym rozsądkiem - wbrew któremu, nota bene, postępują wyznawcy większości religii)

> 4. Jeżeli masz dziecko wierzące, to musisz je namawiać do porzucenia wiary i wmawiać mu, że boga nie ma. Jeśli nadal będzie plugawym, religijnym katolem lub kimś podobnym, to możesz mu spuścić manto w imię ateizmu.

NIC NIE MUSISZ ! Po pierwsze - ateista/agnostyk nie wychowuje dziecka w żadnym religijnym szaleństwie. Chroni dziecko od wszechobecnej już indoktrynacji religijnej, wpajając mu od maleńkości podstawowe i uniwersalne zasady moralne - szacunek do drugiego człowieka, tolerancję. Ale też i poucza o tym co złe, niemoralne, niegodne. Tak wychowane dziecko, będąc osobą dorosłą, samo sobie wybierze swą drogę.

> 5. Jeśli twoja żona wprowadzi twoje dziecko w jakąś religię (chrzest, obrzezanie itp.) lub pośle na lekcje religii, to porzuć rodzinę. Opowiedz ateistycznemu środowisku o tym, że jest sadystką (zwłaszcza, jeśli obrzeza) i ośmiesz ją.

Rozumiem że Ty (o ile jesteś żonaty) znałeś swoją żonę przed ślubem i wiedziałeś z kim zawierasz małżeństwo ?
            To tak jakby Twoja żona oświadczyła Ci przy kolacji że Wasz syn od dziś zostaje ateuszem. Że z kościołem mu nie po drodze... no i ona na to przystaje. Zapewne połowica wraz z synem, przymuszeni karami cielesnymi, zostaną podporządkowani Tobie i nadal będziecie wspólnie odbywać wszelkie obrządki religijne. Oczywiście nie omieszkasz również donieść swojemu przewielebnemu o zaistniałym zajściu.

> 6. Mów wszędzie i wszystkim, że znasz biblię lepiej niż wszyscy chrześcijanie razem wzięci.

Prawda - ateiści/agnostycy znają biblie i historię religii o wiele lepiej niż większość katolików (dlatego część z nich wyrzekła się wiary religijnej).

> Oczywiście, Biblii nawet dotknąć nie możesz, ani (nie daj Leninie!) przeczytać !

Pierwsze co zrobi ateista to zachęci innych do przeczytania tej mrożącej krew w żyłach księgi.

> 7. Agnostyków traktuj jak idiotów – to jedyne, co będzie cię łączyć z katolikami, ale i u nich można znaleźć coś pozytywnego. Współczuj agnostykom i pamiętaj, że oni mają szansę być prawdziwymi ateistami, a katolicy nie.

??

> 8. Musisz mieć w głębokim poważaniu wszystkich ludzi, którzy wyznają jakieś religie – wyrażaj to zarówno postawą jak i werbalnie.

NIC NIE MUSISZ !! Poza tym punkt ósmy to powtórzenie wszystkiego z pkt. 2, 3 i 4 :)

> 9. Kiedy masz wolne z okazji świąt religijnych (Boże Narodzenie, Wielkanoc) zawsze mów, że to dla ciebie urlop w trakcie roku pracy niemający nic wspólnego z religią.

??

> 10. Lepiej, żebyś mieszkał w mieście – wieśniacy są strasznie religijni i chodzą do kościoła co niedzielę.

Prawda.

> 11. Nie wierz w przesądy, to cię zrówna z wierzącymi.

??

> 12. Nie chodź do rodziny na święta. Najlepiej spędzaj je samotnie, rozpaczając, czemu ateiści są tacy samotni podczas świąt.

Bzdury wierutne. Wolne to wolne i każdy je sobie organizuje jak mu się chce. Jedni jedzą rybę, inni spacerują po górach, jeszcze inni odpoczywają. Jak nie masz innych pomysłów na spędzenie czasu wolnego (poza kościelnymi imprezami - pielgrzymki, kościelne spędy itp.) to tylko źle o tobie świadczy.

> 13. Nie chodź na pogrzeby członków rodziny (nawet matki), jeżeli nie byli ateistami.

Cóż tu pisać....
            Są dwie opcje:
            1. Pisałeś to Ty - strzeliłeś sobie w stopę i dokonałeś gwałtu na własnym umyśle - innymi słowy - źle z Tobą.
            2. Skopiowałeś to (bezmyślnie) - jak wyżej - strzeliłeś sobie w stopę i dokonałeś gwałtu na własnym umyśle.

> 14. Udawaj, że nie boisz się śmierci.

Boisz się jutra ? Boisz się że za rok będziesz starszy o rok. Boisz się tego że masz matkę ? Boisz się swojego nosa ?
            Śmierć jest niezawodna, nieunikniona. Śmierć jest pewna jak mało która rzecz - czego tu się bać ? Bać można się bólu i cierpienia które niejednokrotnie towarzyszy śmierci. Sama śmierć straszna nie jest bo jak mawiał Epikur - jak żyjemy to śmierci nie ma, jak umieramy to już nas nie ma... i tyle w temacie. Straszenie śmiercią, trupizm i inne dewiacyjne skłonności to domena K.K.
            • 57jurand Re: Kościół funkcjonuje dobrym ludziom 20.12.12, 11:26
              Do fuj fuj. Witam dokładnie tak jest jak napisałeś dotyczy to i mnie . Moje dziecko już mając 16 - lat określa swój światopogląd jako ateistyczny a wystarczyło tylko go odciąć od indoktrynacji religijnej. Wszystkie religie swoich odstępców traktują z pogardą , Islam karze śmiercią ostatnio oglądałem w TV dokument ,jak traktowani są byli Świadkowie Jehowi przez swoich członków rodziny. Dużo by pisać ale mi wychodzi że omawiany post dotyczy w 100 % członków różnych religii.
              • mi.mala.mi do Juranda 20.12.12, 18:34
                Witaj Jurandzie :).

Mam dziecko w podobnym wieku i jest ono również odsunięte od indoktrynacji. Jednak nie może nazwać się ateistą. Wierzy w istnienie najwyższej istoty, lecz nie identyfikuje się z żadnym z wyznań i ugrupowań religijnych. Poprzez brak ograniczeń w sposobie myślenia wyróżnia się na tle swoich rówieśników - in plus oczywiście. Dużo by o tym pisać. Cieszy mnie to niezmiernie, zwłaszcza, że ja dopiero jako zupełnie niezależna i dorosła osoba umiałam zdobyć się na odwagę i odejść od miejsca, do którego przywiązano mnie - bez mojej zgody - grubą i krótką smyczą.
                I potwierdzam to co napisałeś: najwięcej pogardy, braku zrozumienia i braku tolerancji jest wśród gorliwych wyznawców religijnych, co zresztą widać nazbyt wymownie w naszym wewnętrznym życiu politycznym.
                • 57jurand Re: do Juranda 20.12.12, 22:43
                  Witaj mi mala. mi co ciekawe zaskoczył mnie tym stwierdzeniem , gdyż ja go sytuowałem raczej po stronie bezwyznaniowców. Mnie zostanie ateistą zajęło z 35 lat. Co też ważne potrafi odważnie bronić swoich poglądów, czego dał dowód gdy na obozie letnim chciano dać mu łóżko nad którym wisiał wielgachny krzyż , zamienił łóżka z kolegą zresztą bardzo zdziwionym że ktoś może sobie nie życzyć czegoś takiego nad swoją głową. Oby takich obywateli tego kraju było jak najwięcej.
          • mi.mala.mi Re: Kościół funkcjonuje dobrym ludziom 19.12.12, 21:55
            pozor - ty też to zrobiłeś systemem kopiuj wklej, czy to twoje efekty osobistych rozważań :)?

dlaczego ganić człowieka, że uzurpował sobie cudzy tekst;
            jakze mądry tekst- powinno się go udostępniać każdemu i wszedzie;

siostrzyczki zakonne z krakowa, podlegające wyłącznie dziwiszowi (tak temu od papy wojdyły), wystawiły na sprzedaż działkę z budynkami i lokatorami w nich; lokatorzy nic nie wiedzieli; siostrzyczki prawdomówne zrobiły nawet inwentaryzację tychże mieszkań wraz z ich zdjęciami - tylko nie wspomniały ani słowem wówczas odwiedzanym lokatorom, w jakim celu to robią;
            działkę dostały j20 lat temu jako rekompensatę za utracone mienie; dostały ją z budynkami postawionymi już po 2 wojnie swiatowej; czyli postawionymi rękoma robotników socjalistycznych, za państwową kasę; jak zrobiło sie głośno, wycofały cichaczem ofertę;

w innym miejscu banda uczciwych księży wyłudziła dziesiątki milionów złotych z banków;

w jeszcze innym miejscu chciwy caritas fałszuje dokumenty, żeby przejmowac majątki naiwnych ludzi - przeważnie starszych kobiet;

trzeba to wszystko nagłasniać;
            ukrywaną pedofilię, gwałty, stada dzieciaków na boku utrzymywane z datków kościelnych;

meNdia i politycy będą to razem z wladzami kościelnymi wciąż zamiatać pod dywan;

gdyby kosciół odciąć od koryta państwowego, gdyby imbecyle w rządzie i w samorządach nie bały się braku poparcia ze strony kosciółka - polska stałaby się naprawdę silnym bogatym krajem;
            • pozor_vlack Re: Kościół funkcjonuje dobrym ludziom 19.12.12, 22:08
              fuj_fuj napisał(a):
              > 7. Agnostyków traktuj jak idiotów – to jedyne, co będzie cię łączyć z katolikami, ale i u nich można znaleźć coś pozytywnego. Współczuj agnostykom i pamiętaj, że oni mają szansę być prawdziwymi ateistami, a katolicy nie.

> ??

Podobno różnicie się między sobą w sposób jednoznaczny. Nie stwierdziłem tego osobiście, gdyż jednych jak i drugich, ze swiecą w mieście szukać. Posłużę się zatem doświadczeniem innych.

Czy agnostycy są ateistami? Bertrand Russell twierdził, że nie: "Ateista - wywodził - podobnie jak chrześcijanin, utrzymuje, że wiemy, czy bóg jest czy go niema: chrześcijanin twierdzi, że wiemy, iż bóg jest, ateista - że wiemy, iż go nie ma. Tymczasem agnostyk zawiesza sąd, utrzymując, że nie ma dostatecznych podstaw, by przyjąć lub zaprzeczyć istnieniu boga".
              • fuj_fuj Re: Kościół funkcjonuje dobrym ludziom 19.12.12, 22:16
                Słyszałeś o Bogu filozofów ?
                • pozor_vlack Re: Kościół funkcjonuje dobrym ludziom 19.12.12, 22:25
                  fuj_fuj napisał(a):
                  > Słyszałeś o Bogu filozofów ?

Chodzi ci o Palikota ?
                  • fuj_fuj Re: Kościół funkcjonuje dobrym ludziom 20.12.12, 19:00
                    Nie.
              • mi.mala.mi do pozor 20.12.12, 09:14
                nie jestem ateistką pozor :)
                nie jestem agnostykiem pozor :)
                gorąco wierzę w Boga - tym mocniej i tym głębiej, im bardziej odsuwam się od krk :)
            • pozor_vlak Re: Kościół funkcjonuje dobrym ludziom 19.12.12, 22:14
              mi.mala.mi napisał(a):

> pozor - ty też to zrobiłeś systemem kopiuj wklej, czy to twoje efekty osobistyc
              > h rozważań :)?

Jakie TY TEŻ? ten gościu- VLACK to jest zupełnie inna bajka.

>
              > dlaczego ganić człowieka, że uzurpował sobie cudzy tekst;
              > jakze mądry tekst- powinno się go udostępniać każdemu i wszedzie;

Proszę bardzo, tylko ujęte w cudzysłów i podaniem źródła

>
              > siostrzyczki zakonne z krakowa, podlegające wyłącznie dziwiszowi (tak temu od p
              > apy wojdyły), wystawiły na sprzedaż działkę z budynkami i lokatorami w nich;(...)

Jeżeli będzie ci się chciało odnaleźć na tym forum dedykowany tej sprawie wątek, to bez trudu również możesz przeczytać co uważam na ten temat.

• pozor_vlack Re: Kościół funkcjonuje dobrym ludziom 19.12.12, 22:21
                pozor_vlak napisał:

> mi.mala.mi napisał(a):

> Jakie TY TEŻ? ten gościu- VLACK to jest zupełnie inna bajka.

Podejrzewam , że mi.mala.mi. mówiąc obrazowo, to tuman.
                • mi.mala.mi do vlack i vlak :)))) 20.12.12, 09:25
                  Panowie (lub Panie) :)))

być może jestem tumanem - cięzko samemu dokonać samooceny :)))
                  natomiast Panowie/Panie macie problemy ze wzrokiem badź ze skupieniem :))
                  zwracałam sie do Was skracając nick do jednego członu "pozor" - wasze wnioski to wasza nadinterpretacja :))

pozdrawiam i życzę więcej skupienia i radości w ten nerwowy przedświąteczny i przedkońcoświatowy czas :))
              • mi.mala.mi do pozor :) 20.12.12, 09:18
                pozor :)

nie mialam zamiaru cię uświadamiać w kwestii działań krk :))
                mój tekst to raczej punkt zaczepienia dla tych, którzy dopiero teraz zaczynaja otwierać oczy na te wszystkie kwestie; oraz dla tych, którzy nadal uparcie twierdzą, że nic takiego nie ma miejsca;
                być może po milionowym przeczytaniu podobnych informacji, w końcu jednak coś sie w nich odblokuje:))
            • pozor_vlack Re: Kościół funkcjonuje dobrym ludziom 19.12.12, 22:15
              Uspokój się mi.mala.mi. Zachowujesz się jak mały ratlerek , szarpiąc mnie za nogawki.
              Zachowaj trochę pokory i znajdź swoje miejsce w szeregu. Nie wtrącaj się w wymianę poglądów pomiędzy Panem Katolikiem, a Panem Ateistą.
              • pozor_vlack Re: Kościół funkcjonuje dobrym ludziom 20.12.12, 18:17
                mi.mala.mi napisała:
                nie jestem ateistką pozor :)
                nie jestem agnostykiem pozor :)
                gorąco wierzę w Boga - tym mocniej i tym głębiej, im bardziej odsuwam się od krk :)

He, he,he, taki niby katolik to marzenie emilka i 57jurand. Sekciarze to nic nowego. Zapisz się do "Świadków Jehowy", oni też wierzą w Boga bez krk.
                • emilek_2005 Kościół katolicki to firma do robienia biznesu 20.12.12, 19:55
                  do tego korzysta z licznych preferencji podatkowych. Dla przykładu podam, że Rydzyk ma swojego kierowcę, swojego Lexusa i podobno (gdyż nie potrafię przytoczyć źródła) prywatny odrzutowiec! Do tego jest tak ubogi, że nie jest w skanie zapłacić 5 tys zł grzywny nałożonej przez sąd, za nielegalną zbiórkę pieniędzy! Tak właśnie wygląda ubóstwo kleru, tak właśnie funkcjonuje KK w Polsce. KK całkowicie odwrócił się od nauki Chrystusa i tylko nieliczni ślepcy - jak np. vlak - dego nie widzą! Jeśli się mylę to szanowny vlaku przytocz przykłady - o ile potrafisz - realizacji przez KK nauk Chrystusa!
    • 57jurand Re: Kościół funkcjonuje dzięki naszej bezmyślnośc 21.12.12, 11:00
      Od czasu do czasu włączam sobie Radio M. i słucham co też ma do powiedzenia tatko dyr.Między innymi apeluje do słuchaczy katolików ,, Bądźcie ufni jak dzieci,, zapewne miał na myśli Stwórce
      Aja uważam że dzieciom łatwiej wszystko w mówić ,a choćby Świętego Mikołaja z którego wyrastamy z biegiem lat. A reszta wywodów zakonnika to jeden BEŁKOT i nic więcej.
      • emilek_2005 Re: Kościół funkcjonuje dzięki naszej bezmyślnośc 22.12.12, 12:01
        Tatko Rydzyk to bardziej biznesmen niż zakonnik! Biznes robi na naiwności wiernych, z reguły ludzi starych i naiwnych, gdyż takimi najłatwiej manipulować (najbliżej im do nieba). Należy mu przyznać, że w tym zakresie jest naprawdę dobry ...
        Zobacz poniższy link, nie każdego stać na inwestycje warte 100 mln zł.
        biznes.onet.pl/raj-rydzyka-swiatynia-baseny-spa,18861,5376941,1,fotoreportaze-detal-galeria
        Oczywiście to wszystko ma na celu realizację nauk Chrystusa, jednak nie wiem których! Może VLAK mi podpowie???
        • emilek_2005 Re: Kościół funkcjonuje dzięki naszej bezmyślnośc 07.01.13, 19:20
          emilek_2005 napisał:

> Tatko Rydzyk to bardziej biznesmen niż zakonnik! Biznes robi na naiwności wiern
          > ych, z reguły ludzi starych i naiwnych, gdyż takimi najłatwiej manipulować (naj
          > bliżej im do nieba). Należy mu przyznać, że w tym zakresie jest naprawdę dobry
          > ...
          > Zobacz poniższy link, nie każdego stać na inwestycje warte 100 mln zł.
          > biznes.onet.pl/raj-rydzyka-swiatynia-baseny-spa,18861,5376941,1,fotoreportaze-detal-galeria
          > Oczywiście to wszystko ma na celu realizację nauk Chrystusa, jednak nie wiem kt
          > órych! Może VLAK mi podpowie???

Vlack - co się dzieje, czy naprawdę nie znasz odpowiedzi, czy nie masz nic do powiedzenia?
          • fuj_fuj Re: Kościół funkcjonuje dzięki naszej bezmyślnośc 07.01.13, 19:31
            emilek_2005 napisał:

> emilek_2005 napisał:
            >
            > > Tatko Rydzyk to bardziej biznesmen niż zakonnik! Biznes robi na naiwności
            > wiern
            > > ych, z reguły ludzi starych i naiwnych, gdyż takimi najłatwiej manipulowa
            > ć (naj
            > > bliżej im do nieba). Należy mu przyznać, że w tym zakresie jest naprawdę
            > dobry
            > > ...
            > > Zobacz poniższy link, nie każdego stać na inwestycje warte 100 mln zł.
            > > biznes.onet.pl/raj-rydzyka-swiatynia-baseny-spa,18861,5376941,1,fotoreportaze-detal-galeria
            > > Oczywiście to wszystko ma na celu realizację nauk Chrystusa, jednak nie w
            > iem kt
            > > órych! Może VLAK mi podpowie???
            >
            > Vlack - co się dzieje, czy naprawdę nie znasz odpowiedzi, czy nie masz nic do p
            > owiedzenia?

Emilek_2005 - to Ty nie wiesz że ONI uciekają od odpowiedzi. Pisałem już o tym wiele razy.
            forum.gazeta.pl/forum/w,168,141536772,141579158,Re_Z_kim_i_czym_tu_dyskutowac_w_taki_dzien_.html
            (na samym dole)
            • 13wal Re: Kościół funkcjonuje dzięki naszej bezmyślnośc 07.01.13, 20:48
              Fajna rozmowa: emilek, jurand, jakiś .uj - nie lepiej spotkać się na piwie i pobełkotać? Ludzie -przecież Wy-nawet w Wałbrzychu (sahara polityczna) -nie potraficie się wybić. Sądzisz jeden z drugim, że tą wzajemną ( sugerującą brak co najmniej porządnego średniego wykształcenia -wymianą postów) coś osiągniecie? Z tym Waszym IQ - sugeruję uporządkowanie Pełcznicy). Jak sił nie starcza (Racja jakaś mała Panie Jurand) -pozostaje klawiatura i ........................0
              • 57jurand Re: Kościół funkcjonuje dzięki naszej bezmyślnośc 07.01.13, 23:10
                Partii Racja. PL w wyborach uzyskała prawie 140 tyś głosów i wprowadziła do Sejmu 2 posłów .Zarejestrowanie Racji PL w sądzie zajęło 8 miesięcy szykanowano nas dłużej niż ,, Samoobronę,, A. Lepera. Racja PL. jako jedyna i pierwsza domagała się zaprzestania finansowania z budżetu partii politycznych miała się tym zająć posłanka Senyszyn , ale na obiecankach się skończyło. Ostatnio jeden ludowiec z PSL stwierdził że składki to 25% funduszy gdyby nie budżet to oni by nie istnieli. Jeżeli uważasz że nie należy finansować z budżetu partii politycznych to masz swojego reprezentanta wystarczy poprzeć tylko tyle czy aż tyle.
              • emilek_2005 do 13wal 08.01.13, 21:45
                Poplecznikom kleru i gorącym katolikom jak zwykle brakuje argumentów. Potrafią jedynie obrażać tych, którzy negują puste, wręcz absurdalne dogmaty wiary. Wykaż w swojej bełkotliwej wypowiedzi choć jeden argument - jeśli tylko potrafisz :)
                • fuj_fuj Re: do 13wal 08.01.13, 22:04
                  emilek_2005 napisał:

> Poplecznikom kleru i gorącym katolikom jak zwykle brakuje argumentów. Potrafią
                  > jedynie obrażać tych, którzy negują puste, wręcz absurdalne dogmaty wiary. Wyka
                  > ż w swojej bełkotliwej wypowiedzi choć jeden argument - jeśli tylko potrafisz :
                  > )

forum.gazeta.pl/forum/w,168,141582427,141631519,Re_Swieto_Koscielne_a_ateisci.html
                  ;-)
                  • emilek_2005 Re: do 13wal 09.01.13, 23:42
                    fuj_fuj napisał(a):

> emilek_2005 napisał:
                    >
                    > > Poplecznikom kleru i gorącym katolikom jak zwykle brakuje argumentów. Pot
                    > rafią
                    > > jedynie obrażać tych, którzy negują puste, wręcz absurdalne dogmaty wiary
                    > . Wyka
                    > > ż w swojej bełkotliwej wypowiedzi choć jeden argument - jeśli tylko potra
                    > fisz :
                    > > )
                    >
                    > forum.gazeta.pl/forum/w,168,141582427,141631519,Re_Swieto_Koscielne_a_ateisci.html
                    > ;-)

Motłoch nie ma argumentów, gdyż nie ma rozumu. Pędzi jak stado owiec na rzeź za swoim pasterzem w czarnej kiecy :)
                    • ueshiba1980 Re: do 13wal 10.01.13, 10:12
                      Od ponad 20 lat działalności Komisja Majątkowa (powołana na mocy ustawy o stosunku państwa do Kościoła katolickiego w 1990 r.) pod płaszczykiem zwrotu zagrabionego przez komunistów mienia dzieli i rządzi, przyznając Kościołowi oraz kościelnym osobom prawnym intratne grunty i nieruchomości. Efekty swojej pracy członkowie KM trzymali w głębokiej tajemnicy. Nikomu dotąd nie udało się ustalić, jaki majątek zagrabił Kościół państwu.
                      www.kopycinski.pl/news/135
                      • rym_cym_cym3 Re: do 13wal 10.01.13, 16:31
                        O następny po#eb, czy to ten sam nawiedzony tylko ksywę zmienia.
                        Spadać do meczetu.
                        • qwe33 Ooo! "Stary" nick się odezwał! 2 posty! :-))) 10.01.13, 20:48
                          rym_cym_cym3 napisał(a):

> O następny po#eb, czy to ten sam nawiedzony tylko ksywę zmienia.
                          > Spadać do meczetu.
                          • 13wal Re: Ooo! "Stary" nick się odezwał! 2 posty! :-))) 10.01.13, 21:35
                            Jako katolik proponuję emilkom, fuj-fujom czy innym ludziom gustującym w poglądach p.Krzysztofka ROZMOWĘ a nie przekrzykiwanie się. Skoro widzę :"Kościół funkcjonuje dzięki naszej bezmyślności" -pytam ? Dzięki Twojej bezmyślności P.Krysztofek czy dzięki mojej świadomej decyzji? A co Pan ma do moich legalnie zarobionych i opodatkowanych pieniędzy??? ( widząc Pana czasem w real-życiu- czasem mam ochotę wcisnąć Panu tę stówkę na fryzjera).
                            • 57jurand Re: Ooo! "Stary" nick się odezwał! 2 posty! :-))) 10.01.13, 22:02
                              13WAL - SIĘ. krótko mówiąc odpi....dol się ode mnie skoro udajesz że mnie znasz to capie nie chowaj się za nickiem , twoje anonimy olewam ciepłym moczem.
                              • pozor_vlack Re: Ooo! "Stary" nick się odezwał! 2 posty! :-))) 10.01.13, 22:09
                                Jesteś niegrzeczny jurandzie.
                                Ja też chętnie dołożę 50 zł na koszulki, żebyś nie biegał z tym Che Guevarą, czy też Armandem a'la Che
                                Zamkną nam cię , a Wałbrzych bez ciebie i Johnego radyjko będzie miastem bez kolorytu.
                                • dziunia57 Re: Ooo! "Stary" nick się odezwał! 2 posty! :-))) 10.01.13, 22:16
                                  57jurand napisała:
                                  >13WAL - SIĘ. krótko mówiąc odpi....dol się ode mnie

O fuj_fuj, jurandzie, jak tak można.
                                  Przynosisz wstyd, niewierzącym, jeszcze pomyślą , że wszyscy jesteśmy takim chamstwem jakie zaprezentowałeś w tym poście. Co pomyśli te 120 osób , które oddały na ciebie głos w wyborach do Sejmu?
                              • 13wal Re: Ooo! "Stary" nick się odezwał! 2 posty! :-))) 10.01.13, 22:19
                                Oto właściwy obraz kandydata do Sejmu RP : cyt:
                                "krótko mówiąc odpi....dol się ode mnie skoro udajesz że mnie znasz to capie nie chowaj się za nickiem , twoje anonimy olewam ciepłym moczem."
                                Pani Krzyszofek ! Dlaczego Pan się denerwuje? Czy napisałem coś co nie jest zgodne z prawdą? Pana "ciepły mocz" mnie ani ziębi ani grzeje.
                            • qwe33 Re: Ooo! "Stary" nick się odezwał! 2 posty! :-))) 10.01.13, 22:13
                              13wal napisał(a):

> Jako katolik proponuję emilkom, fuj-fujom czy innym ludziom gustującym w pogląd
                              > ach p.Krzysztofka ROZMOWĘ a nie przekrzykiwanie się. Skoro widzę :"Kościół fun
                              > kcjonuje dzięki naszej bezmyślności" -pytam ? Dzięki Twojej bezmyślności P.Krys
                              > ztofek czy dzięki mojej świadomej decyzji? A co Pan ma do moich legalnie zarob
                              > ionych i opodatkowanych pieniędzy??? ( widząc Pana czasem w real-życiu- czasem
                              > mam ochotę wcisnąć Panu tę stówkę na fryzjera).

Drogi 13-ty walu!
                              Mam nadzieję (graniczącą z pewnością), że powyższym postem nie odpowiadasz na mój, (w którym wyśmiewam trochę rym_cym_cym3 robiącego zarzut ueshiba1980, że ten zmienił nicka/ksywę kiedy sam, podpisał się świeżym, gorącym jeszcze nickiem), gdyż byłoby to niedorzecznym.
                              Podejrzenie takie powziąłem kiedy zobaczyłem, że odpowiedź skierowana jest do mnie, co wynika z układu "drzewka" postów.
                              Dlatego mam prośbę na przyszłość zarówno do Ciebie, jak i innych czytających ten post; kierujcie swoje odpowiedzi do tych, którym chcecie odpowiedzieć a nie do przypadkowych osób.
                              Jeśli nie wiecie jak to zrobić (czego nie zakładam) to przypomnę:
                              aby odpowiedzieć właściwej osobie, należy otworzyć post na który chcemy odpowiedzieć
                              i z tego formularza udzielić odpowiedzi klikając w "Odpowiedz" lub "Odpowiedz cytując" a program zrobi resztę, tzn. umieści Wasz post w "drzewku" na odpowiednim miejscu a Wam zaoszczędzi pisania "Do ......,
                              a także pozwoli uniknąć śmiesznych sytuacji, kiedy rym_cym_cym3 - 3 posty wyżej - kieruje odpowiedź do ueshiba1980 tytułując ją "do 13wal"
                              • 13wal Re: Ooo! "Stary" nick się odezwał! 2 posty! :-))) 10.01.13, 22:27
                                ok
                                • pozor_vlack Re: Ooo! "Stary" nick się odezwał! 2 posty! :-))) 10.01.13, 22:32
                                  W zasadzie to szkoda, ze jurand przepadł w wyborach.
                                  Już go widzę jak z mównicy sejmowej, zwraca się do Niesioła:
                                  > -...WAL - SIĘ. krótko mówiąc odpi....dol się :))))))
                                  • 13wal Re: Ooo! "Stary" nick się odezwał! 2 posty! :-))) 10.01.13, 23:23
                                    sorki,Jurand też jest człowiekiem i nie można go obrażać! On ma swoje poglądy i wizje i OK. My mamy swoje - też OK. Czy mamy walczyć na słowa kto ma rację ? Czy to jest sensowne? Może pogadajmy ale nie na zasadzie ; cyt:
                                    Obserwuję jego wyczyny, te z przeszłości i te teraźniejsze. Z coraz większym zdumieniem zastanawiam się jak to możliwe, że coś tak absurdalnego i tak mocno skierowanego przeciwko człowiekowi może egzystować i tak trwać przez niemal dwa tysiące lat, trzymać władzę nad umysłami tak ogromnej rzeszy ludzi,"
                                    Czy ludzie typu P. Krzysztofek są zdolni do dialogu na normalnych zasadach?
                                    • qwe33 "Kto pyta, nie błądzi" 11.01.13, 11:03
                                      13wal napisał(a):

> Może pogadajmy ale nie na zasadzie ; cyt:
                                      > Obserwuję jego wyczyny, te z przeszłości i te teraźniejsze. Z coraz większym zd
                                      > umieniem zastanawiam się jak to możliwe, że coś tak absurdalnego i tak mocno sk
                                      > ierowanego przeciwko człowiekowi może egzystować i tak trwać przez niemal dwa t
                                      > ysiące lat, trzymać władzę nad umysłami tak ogromnej rzeszy ludzi,"

A "emilek_2005" pyta.
                                      Dlaczego - wg. Ciebie - to pytanie jest złe?
                                      W jaki sposób, na jakiej "zasadzie" - Twoim zdaniem - powinien zadać to pytanie, abyś mógł je zaakceptować i ewentualnie udzielić sensownej odpowiedzi?

> Czy ludzie typu P. Krzysztofek są zdolni do dialogu na normalnych zasadach?

A to, pomówieniem "pachnie"!
                                      Jesteś pewien, że P. Krzysztofek i "emilek_2005" to ta sama osoba?
                                      Wg. mnie - nie. Piszą w różnym stylu, ale... to tylko moja ocena.
                              • 13wal Re: Ooo! "Stary" nick się odezwał! 2 posty! :-))) 10.01.13, 22:46
                                Ajtam, ajtam- zawsze jakąś laska przyczepi się do szczegółu -:) Sens jest własciwy
                                • pozor_vlack Re: Ooo! "Stary" nick się odezwał! 2 posty! :-))) 10.01.13, 23:23
                                  No i przepadł jurand.
                                  Chyba poszedł do fryzjera.
                                  • ueshiba1980 Re: Ooo! "Stary" nick się odezwał! 2 posty! :-))) 11.01.13, 08:51
                                    "Piotr Kruczkowski, przejęty kryzysem prezydent biednego Wałbrzycha, wprowadził w ratuszu drastyczne oszczędności, nie tylko zamrażając płace urzędników i likwidując limity na telefony komórkowe, ale rezygnując nawet z zakupów wody mineralnej i paluszków. Z drugiej jednak strony, tenże włodarz lekką rączką wydał dziesiątki tysięcy złotych na podlizywanie się klerowi, organizując niedawno wielki spęd, zwany plenerową mszą. Na kościelną imprezę podwieziono nie tylko wiernych, ale i księży z biskupem na czele. O licznych darach tutejszego samorządu w ostatnich latach na remonty i rozbudowę kościelnych obiektów, które kosztują podatników miliony złotych, nawet nie wspominamy, by nie denerwować wałbrzyszan". Gdzieś na necie jest cały artykuł, łącznie z kalkulacją kosztów remontów wszystkich budynków kościelnych za pieniądze ówczesnego włodarza .
                                    Zastanawia mnie ile obecnie wynosi roczna "kościelna darowizna" z ręki obecnego hegemona Wałbrzycha. Swoją drogą kruczek był przed samymi wyborami częstym gościem na "herbatce" u mojej ciotki, która między innymi była główną pomysłodawczynią krzyża milenijnego na górze objawień "Chełmiec".
                                    • pozor_vlack Re: Ooo! "Stary" nick się odezwał! 2 posty! :-))) 11.01.13, 17:26
                                      ueshiba1980 napisał(a):

>swoją drogą kruczek był przed samymi wyborami częstym goś
                                      > ciem na "herbatce" u mojej ciotki, która między innymi była główną pomysłodawcz
                                      > ynią krzyża milenijnego na górze objawień "Chełmiec".

Jurandzik, a tą twoją ciotkę też internowano w 86 roku na stadionie "Zagłębia" ?
                                      • emilek_2005 do pozor_vlack 11.01.13, 23:45
                                        Czy nie potrafisz napisać nic sensownego w temacie postu? Czy jedyne co potrafisz to ubliżać innym osobom? Czy potrafisz myśleć?
                                        • ueshiba1980 Re: do pozor_vlack 12.01.13, 09:54
                                          On nie potrafi myśleć, więc Twoje pytanie emilek jest czysto retoryczne.
                                          • emilek_2005 Re: do pozor_vlack 12.01.13, 11:04
                                            ueshiba1980 napisał(a):

> On nie potrafi myśleć, więc Twoje pytanie emilek jest czysto retoryczne.

Ma szansę się wypowiedzieć, ma szansę udowodnić że zasługuje na miano homo sapiens. Na każde racjonalne argumenty odpowiem!
                                            • fuj_fuj Re: do pozor_vlack 12.01.13, 15:05
                                              emilek_2005 napisał:

> ueshiba1980 napisał(a):
                                              >
                                              > > On nie potrafi myśleć, więc Twoje pytanie emilek jest czysto retoryczne.
                                              >
                                              > Ma szansę się wypowiedzieć, ma szansę udowodnić że zasługuje na miano homo sapi
                                              > ens. Na każde racjonalne argumenty odpowiem!

Niedoczekanie Twoje :-)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka