Gość: ciekawski IP: *.walbrzych.dialog.net.pl 14.03.05, 17:21 Ciekawy jestem źródła słowa ''Wałbrzych''? Skąd pomysł na taka nazwę miasta? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: cichutki Re: Wałbrzych.... IP: *.walbrzych.sdi.tpnet.pl 14.03.05, 19:36 kiedys byly to tereny niemieckie i nazywala sie okolica Walden Burg - czyli lesny grud mnie wiecej;) z powodu duzej ilosci lasow wkolo.. potem zrobbil sie waldenburg potem bodajze sie XIV wiek zrobil sie z tego walbrzich a potem walbrzych:) jak by ktos chcial bardziej to wyjasnione nie ma problemu Odpowiedz Link Zgłoś
geoboss Re: Wałbrzych.... 26.08.16, 20:44 Bzdury piszesz. Tereny niemieckie to były od XVIII w. A i pierwsza nazwa to nie Waldenburg, tylko Waldenberc odnotowana w 1305r. Przyrostek -c (-ec) wskazuje na źródłosłów czeski. Wald natomiast na zniemczanie pierwotnej nazwy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mat Re: Wałbrzych.... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.03.05, 19:37 Z tego samego źródła co "ciekawski". Tak nazwano i już. A dlaczego młot to młot a nie kwiatek? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pocztex Re: Wałbrzych.... IP: *.walbrzych.dialog.net.pl 14.03.05, 20:34 Nazwę Wałbrzych wprowadziła po wojnie Krajowa Komisja Nazewnictwa, czy jak się tam ten twór nazywał. Odpowiedz Link Zgłoś
analysis Re: Wałbrzych.... 15.03.05, 10:45 Gość portalu: Mat napisał(a): > Z tego samego źródła co "ciekawski". Tak nazwano i już. A dlaczego młot to młot a nie kwiatek? Coś kolego taki nieuprzejmy. Pamiętaj że nie ma głupich pytań - są tylko głupie odpowiedzi. KAROL MŁOT (ok. 689–741), majordomus frankijski od 715, nieprawy syn Pepina z Heristalu, faktyczny władca państwa Franków, twórca potęgi Karolingów; podporządkował sobie możnowładców Neustrii i Burgundii; zreorganizował armię frankijską (utworzenie ciężkozbrojnej jazdy), co przyczyniło się do zwycięstwa nad Arabami w bitwie pod Poitiers (732); stworzył zaczątki systemu lennego, umocnił jedność państwa, podbił Fryzów (nad dolnym Renem). Więc i Młot potrafi. no gritz moose Odpowiedz Link Zgłoś
analysis Re: Wałbrzych.... 15.03.05, 10:40 Gość portalu: ciekawski napisał(a): > Ciekawy jestem źródła słowa ''Wałbrzych''? Skąd pomysł na taka nazwę miasta? Żródłosłowu nazwy Wałbrzycha należy szukać właśnie w niemieckim - Waldenburg. Nazwa ta została zeslawizowana (śmieszne słowo-ale wiadomo o co chodzi)przez Czechów (najprawdopodobniej z opactw w Broumovie lub Policach), którzy prócz teo że prowadzili w średniowieczu interesy z Księstwem Świdnickim (trakt handlowy w dolnie Bystrzycy i Ścinawki - obie nazwy rzek i osad nad nimi mają słowiańską genezę nazewnictwa), to czasem zaglądali dla zdrowia do Valbr'icha z cudownym źródłem. Reszta już jest jasna. Acha - co ciekawe, w 1945 zaproponowano Borowieck na nazwę miasta - co miało być tłumaczeniem niemieckiej nazwy. Bezpośrednie tłumaczenie nazw było dosyć powszechną praktyką, wobec braku znajomości przez napływowców innych nazw topograficznych - stąd przez pewien czas mieliśmy Dzietrzychów, Węglewo, Bożą Górę, Solice... No ale został Wałbrzych - i jak dla mnie to lepiej niż Borowieck. moose Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: * Re: Wałbrzych.... IP: *.walbrzych.dialog.net.pl 15.03.05, 13:25 analysis napisał: > Gość portalu: ciekawski napisał(a): Dziękuje za informacje :) Odpowiedz Link Zgłoś
arek354 Re: Wałbrzych.... 15.03.05, 19:19 analysis napisał: > przez pewien > czas mieliśmy Dzietrzychów, Węglewo, Bożą Górę, Solice... No ale został > Wałbrzych - i jak dla mnie to lepiej niż Borowieck. Dla statystyki: Dzietrzychów to obecnie Podgórze Węglewo to ... Sobięcin :) Boża Góra - Boguszów Solice - Szczawno Odpowiedz Link Zgłoś
analysis Re: Wałbrzych.... 16.03.05, 08:33 analysis napisał: > przez pewien > czas mieliśmy Dzietrzychów, Węglewo, Bożą Górę, Solice... No ale został > Wałbrzych - i jak dla mnie to lepiej niż Borowieck. O - zapomniałem jeszcze o Starzynach, czyli... Starym Zdroju, gdyż też chwilowo taka nazwa dla tej dzielnicy (od 1919 w W-chu) funkcjonowała. No i jeszcze Książno, Księżno, Księży Kamień, Książęcy Kamień - dla pewnego zamku w bliskich okolicach. Koniec popisów... moose A Biały Kamień, jak był Biały tak został. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krzysztof Re: Wałbrzych.... IP: 156.17.44.* 16.03.05, 08:41 Witam, A mógłbyś może dokładniej wytłumaczyć, dlaczego niemiecki Waldenburg zeslawizowano na walbrzich, czy walbrich. Rozumiem że Wald = walb (podobieństwo fonetyczne), ale dlaczego burg = rzich (!)???. Czy to ma jakiś związek z jakimś czeskim slowem zbliżonym znaczeniowo do słowa grod czy miasto? Czy po prostu nie ma wiekszego sensu, tak jak po polsku "wałbrzych" nic nie znaczy? Pozdrawiam, Krzysztof Odpowiedz Link Zgłoś
le_tigre Re: Zopott 16.03.05, 14:02 A co znaczy Sopot po polsku? Bo rozumiem, że Kraków jest od Kraka.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Waldenburger Re: Wałbrzych.... IP: *.adsl.inetia.pl 17.03.05, 16:49 Słusznie szukanie lasu w czeskiej nazwie Valbřich jest bezowocne. "Val" to wał, bariera lub zapora, natomiast "břich" to... brzuch w każym rozumieniu. Istnieje jeszcze czeska wersja nazwy niemieckiej (mimo, że ta niemiecka jest późniejsza)- Valdenburk, ale sądzę, że podobieństwo nazw słowiańskich i niemieckich jest raczej tylko pozorne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krzysztof Re: Wałbrzych.... IP: *.wlb.vectranet.pl / *.wlb.vectranet.pl 17.03.05, 17:34 Dzięki za odpowiedź. Nie znam czeskiego, ale zawsze wywodzenie nazwy Wałbrzych (niewątpliwie czeskiej) od niemieckiego Waldenburg budziło we mnie duże wątpliwości. Nigdzie nie natrafiłem na sensowne wytłumaczenie etymologii słowiańskiej nazwy Wałbrzycha. Pozdrawiam, Krzysztof Odpowiedz Link Zgłoś
analysis Wałbrzych....Waldenbruch.....Walbrich 21.03.05, 08:36 Gość portalu: krzysztof napisał(a): > Dzięki za odpowiedź. Nie znam czeskiego, ale zawsze wywodzenie nazwy Wałbrzych > (niewątpliwie czeskiej) od niemieckiego Waldenburg budziło we mnie duże > wątpliwości. Nigdzie nie natrafiłem na sensowne wytłumaczenie etymologii > słowiańskiej nazwy Wałbrzycha. Ja jednak znalazłem i wydaje mi się całkiem sensowna. Zresztą posłużę się cytatem: "Mimo pozornego brzmienia słowiańskiego jest ona przekręceniem gwarowej nazwy niemieckiej. Waldenburg skracano na na Waldbruch, Walbruch, Walbrich, a osiadający tutaj robotnicy polscy z Górnego Śląska spolszczyli tę nazwę na Wałbrzych. W każdym razie na mapie z 1920 r. wydanej w Warszawie nasze miasto oznaczone jest już jako Wałbrzych. Polska nazwa nie jest więc nazwaniem obecnym, powojennym lecz powstała wcześniej, w niemieckich jeszcze czasach." za: T. Gretschel "Z przeszłości Wałbrzycha I" 1956 s. 8 I teraz moje "oświecenie". Valbrich....Walbrich....Walbruch....Waldbruch. To po prostu "Leśny Połom". Porównajcie nazwę -kamieniołom- po niemiecku - der Steinbruch. Der Bruch to pęknięcie, rozbicie, złamanie. Okoliczne kopalnie węgla (jeszcze przecież nie w stricte Wałbrzychu, tylko okolicznych osadach) były także drążone upadowo, a może i odkrywkowo, stąd to skojarzenie z łomem kamienia nie jest bezzasadne. Słowo "górnik" też wzięło się od robotnika drążącego górę, nieprawdaż? Zapraszam do ew. polemiki moose Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krzysztof Re: Wałbrzych....Waldenbruch.....Walbrich IP: 156.17.44.* 21.03.05, 11:08 Z dużą rezerwą traktowałbym dzieła napisane w latach 50. Wtedy na siłę wymyslano różne dziwne nieraz teorie mające świadczyć a to o odwiecznej polskości Ślaska a w najgorszym wypadku o wielkiej sile polskiego żywiołu, tutaj reprezentowanego przez "polskich robotników", którzy jakoby wymyślili polską nazwę Wałbrzycha. Faktem jest, że nazwy tej nie wymyślono w roku 1945. Ja spotkałem np. nazwę Wałbrzych w polskiej encyklopedii wydanej w latach 20. Ciekawa jest Twoja teoria na temat Waldbrucha. Jednak górnictwo węgla jest znacznie młodsze od Wałbrzycha(XVI a w najlepszym razie XV wiek). Ja skłaniałbym się raczej do tego, że rzeczywiście mogło chodzić o steinbruch czyli kamieniołom. Większość starych domów w Wałbrzychu ma fundamenty z miejscowego kamienia - karbońskiego zlepieńca lub piaskowca. Z pewnością wydobywano go na miejscu. Być może w pobliżu historycznego centrum miasta. W Parku Sobieskiego są liczne ślady dawnych miejsc wydobycia kamienia. Może to tam był ten leśny łom - Waldbruch. Proponowałbym też zastanowić się nad inną możliwością - może żródłosłów czeski val = (pol.)wał, jest związany z wczesnośredniowiecznym grodziskiem, jakie istniało na południowy wschód od wałbrzyskiego rynku? Pozdrawiam i również zapraszam do dyskusji. Krzysztof Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Waldenburger Re: Wałbrzych....Waldenbruch.....Walbrich IP: *.adsl.inetia.pl 21.03.05, 15:08 Waldbruch po niemiecku brzmi poprawnie i są miasta o tej nazwie. Jednak nie wiem, czy jest celowe wywodzić nazwę niemiecką od słowiańskiej, skoro na logikę biorąc nazwa słowiańska musi być wcześniejsza. Sądzę, że nazwa czeska jednak odnosi się do jakiegoś elementu geografii okolicznej, jako że oba człony mają znaczenie w języku czeskim. Niewątpliwie nazwa polska pochodzi od czeskiej, natomiast nazwy niemieckie traktowałbym jako podobne, ale nie tożsame znaczeniowo. Naturalnie wątek z upodobnieniami jest jak najbardziej słuszny, sądzę jednak, że to wymaga dogłębnej analizy lingwistycznej. Odpowiedz Link Zgłoś
geoboss Re: Wałbrzych....Waldenbruch.....Walbrich 26.08.16, 20:56 czeski val = (pol.)wał, i typowo czeski przyrostek -c(-ec) i sprtawa jasna, bo w 1305r. nazywał się Waldenberc Odpowiedz Link Zgłoś
geoboss Re: Wałbrzych....Waldenbruch.....Walbrich 26.08.16, 21:15 I jeszcze jedna ciekawostka. Wałbrzych to w 1305r. Waldenberc. Etymologia od czeskiego przedrostka val (pol. wał) i typowego czeskiego przyrostka -c (-ec) interesująca, ale jednak wszytko rozbije się, kiedy uświadomimy sobie, iż istnieje niemiecka miejscowość Wallburg w 1226r. zwany był Valberc! Dziś to dzielnica Ettenheim (przy granicy z Francją). A już szokujące jest, iż herb tej miejscowości to ... zielone drzewko na zielonym pagórku! Czy zatem to jednak kolonizatorzy niemieccy ochrzcili Wałbrzych? Odpowiedz Link Zgłoś
geoboss Re: Wałbrzych....Waldenbruch.....Walbrich 26.08.16, 20:54 w 1305r. miasto zwało się Waldenberc.. -c (-ec) to przyrostek czeski, biorac pod uwagę iż mógł być on połączony ze val - (wałem) mamy w 100% słowiańską (czeską) nazwę, którą później zniemczyli kolonizatorzy niemieccy zproszeni przez polskich piastowskich książąt.. Odpowiedz Link Zgłoś
analysis Re: Wałbrzych.... 18.03.05, 09:50 Gość portalu: Waldenburger napisał(a): > Słusznie szukanie lasu w czeskiej nazwie Valbřich jest bezowocne. "Val" to wał,bariera lub zapora, natomiast "břich" to... brzuch w każym rozumieniu. Hmm - też mi kolega-slawista podobną interpretację przekazał. I ni przypiął ni przyłatał do jakiegoś odniesienia topograficznego. > Istnieje jeszcze czeska wersja nazwy niemieckiej (mimo, że ta niemiecka jest późniejsza)> Valdenburk, ale sądzę, że podobieństwo nazw słowiańskich i niemieckich jest raczej tylko pozorne. O Waldenbercu słyszałem także. Ale to ten sam źródłosłów. Niestety niemieckie publikacje nie sięgają do korzeni słowiańskich w dociekaniu genezy nazewnictwa śląskiej (wałbrzyskiej) ziemii. A o Wałbrzychu nie wspomniał również A. Szyperski w swej powojennej publikacji nt. polskości nazw Dolnego Śląska. Może trzeba zaczekać na SGTS t. 10, który mam nadzieje ukaże się jeszcze w tym roku (p. Staffa focił już okolice w ub. roku - wiadomość od p. Ranowicza). A może udać się do opatów z Broumova - mają tam sporą bibliotekę. moose Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krzysztof Re: Wałbrzych.... IP: 156.17.44.* 18.03.05, 13:07 > Może trzeba zaczekać na SGTS t. 10, który mam nadzieje ukaże się jeszcze w tym > roku (p. Staffa focił już okolice w ub. roku - wiadomość od p. Ranowicza). Jakby się ukazał, to daj koniecznie znać na forum. Nie wybaczyłbym sobie, gdybym przeoczył. Pozdrawiam, Krzysztof Odpowiedz Link Zgłoś
geoboss Re: Wałbrzych.... 26.08.16, 20:51 Wałbrzych w 1305 r zwany był Waldenberc. Czeski przyrostek -c (-ec) i val - wał i proszę mamy pierwszą czeską nazwę zniemczoną później... Odpowiedz Link Zgłoś
geoboss Re: Wałbrzych.... 26.08.16, 20:49 Niezupełnie. Waldenburg nie był pierwotną nazwą. Pierwsza jaką zanotowano brzmi Waldenberc (1305r.), a przyrostek -c (-ec) wskazuje na źródłosłów czeski... Niektórzy twierdzą, że przyrostek skolei nie pochodzi od lasów, tylko od wallen - pielgrzymować. Przypominam, że zanim tu polscy książęta sprowadzali kolonizatorów niemieckich mono rywalizowali z czeskimi... Odpowiedz Link Zgłoś