Dodaj do ulubionych

kolejna "gospoda" na Hetmanskiej

IP: *.walbrzych.dialog.net.pl 26.03.05, 18:04
Juz niedlugo na Hetmanskiej zacznie dzialalnosc kolejna (chyba 6-sta
knajpa "Gospoda pod Pstragiem".
Dodając do tego 5-6 sklepów otwartych do poznych godzin nocnych mamy niezłą
pijacką ulicę na Podzamczu.
Ciekawe kto z członków Miejskiej Komisji Rozwiązywania Problemów Alkoholowych
podpisał sie pod koncesja ??
Ciekawe jak sie to ma do PROGRAMU PROFILAKTYKI I ROZWIĄZYWANIA PROBLEMÓW
ALKOHOLOWYCH DLA MIASTA WAŁBRZYCHA

I. Cele strategiczne programu
1. Realizacja ustawy z dnia 26 października 1982 roku o wychowaniu w
trzeźwości i przeciwdziałaniu alkoholizmowi (Dz. U. z 2002 r. Nr 147. poz.
1231 z późniejszymi zmianami).
2. Zapobieganie powstawaniu NOWYCH problemów alkoholowych;
3. Zmniejszanie rozmiarów problemów alkoholowych;
4. Zwiększenie zasobów niezbędnych do radzenia sobie z już istniejącymi
problemami;
5. ZMIANA zachowań i postaw mieszkańców Wałbrzycha w sytuacjach związanych z
alkoholem;

II. Cele operacyjne programu na 2004 rok.
1. Ograniczanie i zmiana struktury spożycia napojów alkoholowych;
Obserwuj wątek
    • Gość: janek8 IMHO lepiej jak ludzie pija w lokalach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.03.05, 18:33
      niz na ulicach i w bramach.
      W Wchu zawsze brakowalo fajnych knajpek. Im bedzie ich wiecej , tym wybor
      wiekszy i miejsca wiecej
      • aands Re: IMHO lepiej jak ludzie pija w lokalach 29.03.05, 03:32
        I z takich wlasnie ludzi "sklada sie"Polska.Ech.......szkoda slow...
        • Gość: janek8 na glowe upadlas (-es) ?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.03.05, 00:01
          To ze chce sobie spokojnie wypic piwo w jakims lokalu gdzie jest miejsce to
          przyporzadkowuje mnie do innego rodzaju ludzi? To ze po pracy mam ochote
          spotkac sie ze znajomymi akurat przy piwie to grzech?
          Szkoda slow, ze takie idiotki (-ci) wydają opinie o Polsce. Co Ty wiesz o
          Polsce? Co Ty wiesz o ludziach? Za szybko oceniasz i to jest Twoj blad
    • Gość: ewa Re: kolejna "gospoda" na Hetmanskiej IP: *.wlb.vectranet.pl / *.wlb.vectranet.pl 26.03.05, 18:35
      a czy knajpy i sklepy są dla pijaków?Dziwne rozumowanie. To ja jak chcę raz na
      pare miesięcy wejść do jakiejś knajpy czy do sklepu o 23,to jestem pijakiem?
      To może wszystko pozamykać, bo to rodzi pijaków
      • Gość: ech... Re: kolejna "gospoda" na Hetmanskiej IP: *.walbrzych.dialog.net.pl 26.03.05, 22:45
        Oj Ewa!
        Weszłas kiedys o godz.23-ej,sama do takiego sklepu,a moze do takiej "knajpy" !?
        O tej porze jest tam 95 % kulturalnie zapitych gości.
        • kaszmirka Re: kolejna "gospoda" na Hetmanskiej 28.03.05, 21:52
          I co w tym zlego?Jesli urządziliby imprezę w domu to wowczas nie podobaloby się
          to sąsiadom,a tak jest to odpowiednie,wydzielone do tego celu miejsce,a jeśli
          komuś to nie odpowiada to niech idzie do eleganckiej
          restauracji.Zresztą "wrzaski i krzyki" moga rownie dobrze pochodzic od
          przypadkowych,przechodzących tamtędy osób a nie tylko od klientow lokali.Co
          innego stojący po bramach malolaci szukający zadym a co innego zwykli ludzie
          wracajacy na rauszu z sobotniego piwka.
    • Gość: HASAN_SAS Re: kolejna "gospoda" na Hetmanskiej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.03.05, 19:29
      daj spokoj z takimi "rewelacjami"
      • aands Re: kolejna "gospoda" na Hetmanskiej 26.03.05, 20:10
        Mysle,ze to nie "rewelacja" tylko punkt widzenia mieszkanca."Lokale" z
        wyszynkiem sa niewatpliwie uciazliwe dla mieszkancow dzielnic,pociaga to za
        soba halas do poznych godzin,niebezpieczenstwo ze strony srodowisk
        kryminogennych,jakie to srodowiska lgna do "lokali" z wyszynkiem i rowniez
        zanieczyszczanie sasiadujacych bram.Nigdzie w cywilizowanym swiecie nie
        lokalizuje sie lokali wsrod dzielnic mieszkalnych i marketow w srodku miasta
        czy osiedla.Ale walbrzyscy "wybrancy narodu" wiedza lepiej,gdyz wiedza,za co:)))
        • Gość: LUX Re: kolejna "gospoda" na Hetmanskiej IP: *.wlb.vectranet.pl / *.wlb.vectranet.pl 26.03.05, 20:44
          Popieram stanowisko zakazu otwierania tego typu knajp w centrum osiedla.
          Głośna muzyka, pijackie burdy i okrzyki wracających późną nocą nawalonych
          klientów, są zbyt uciążliwe dla mieszkańców. Pozwolenia ( miasta/spółdzielni)
          wydawane są wyłącznie z chęci zysku ( podatki)i prawie zawsze ktoś bierze za to
          w łapę. Uważam , że ostry sprzeciw mieszkańców daje możliwość wyegzekwowania
          zakazu prowadzenia takiej działalności zwłaszcza ,że pierwotne przeznaczenie
          obiektu było zupełnie inne.
          • Gość: anty Re: kolejna "gospoda" na Hetmanskiej IP: *.walbrzych.dialog.net.pl 26.03.05, 22:36
            >Pozwolenia ( miasta/spółdzielni) wydawane są wyłącznie z chęci zysku ( podatki)
            >i prawie zawsze ktoś bierze za to w łapę.
            >Uważam , że ostry sprzeciw mieszkańców daje możliwość wyegzekwowania
            >zakazu prowadzenia takiej działalności zwłaszcza ,że pierwotne przeznaczenie
            >obiektu było zupełnie inne.

Masz racje LUX, sprawa wymaga przynajmniej wyjaśnienia w trybie
            administracyjnym, a może prokuratorskim. Wlasciciel otrzymał pozwolenie na
            sklep: sprzedaż produktów ogrodniczo-rolno-spożywczych. I naraz po kilku
            tygodniach zamyka interes !? A potem ktos inny otwiera dzialanosc - knajpa z
            alkoholem. I w ten sposob knajpiarz moze obchodzic przepisy ?? Bez uzgodnień i
            opinii mieszkanców. Co go qrna obchodzi tłuszcza ! A co robią odpowiedzialni za
            to urzędnicy z UM Walbrzych. Chyba nie są skorumpowani...
            W planie zagospodarowania terenów spóldzielni Podzamcze(dostępny publicznie),
            ten teren jest przeznaczony na 2 sklepy aptekę i biuro podróży. Nie ma tam
            knajpy. A może to samowolna decyzja Prezesa SM i nieliczenie się ze
            spółdzielcami. Czekamy na wyjasnienia
    • Gość: ktosik Re: kolejna "gospoda" na Hetmanskiej IP: *.walbrzych.dialog.net.pl 27.03.05, 22:09
      Mieszkam w okolicach hetmanskiej. Po nocach krzyki, po nocach wrazski. Nie wspominajac o wielkiej bujce w okolicach lutego przez zabka. Nie czuje sie bezpiecznie w tamtych okolicach, a te piwnice nie sa najlepszym rozwiazaniem bo zostaly zajete przez stalych bywalcow, ktorzy sie krzywo patrza na nowo przybylych...
      • Gość: HASAN_SAS Re: kolejna "gospoda" na Hetmanskiej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.03.05, 22:48
        zamknijcie wszystko i bedzie spokoj
      • Gość: TECH-DOM Tech Dom IP: *.walbrzych.dialog.net.pl 02.04.05, 17:54
        Gość portalu: ktosik napisał(a):

> Mieszkam w okolicach hetmanskiej. Po nocach krzyki, po nocach wrazski

Na Hetmańskiej jest też firma montująca plastikowe okna o wspaniałym
        wyciszeniu :) Zapraszam.
        • Gość: anty Re: Tech Dom IP: *.walbrzych.dialog.net.pl 03.04.05, 20:33
          :)
          Proponuję, żeby w udzielonej koncesji na prowadzenie dzialalnosci gospodarczej
          (z alkoholem) na osiedlach mieszkaniowych, był obowiązek montażu wyciszonych
          okien i drzwi, które mają być zamykane. Niech tam sobie krzyczą i wrzeszczą
          (tzn. bluzgają i klną), oczywiście do 22-giej.
          BTW, nie jestem przeciw ograniczaniu działalności rzetelnym i uczciwym
          przedsiębiorcom, którzy występują o pozwolenie na wyszynk.
          Dawać każdemu, ale... BEZWZGLĘDNIE przestrzegać OBECNEGO prawa i warunków
          koncesji:
          - za sprzedaż alkoholu małoletnim : sąd i dożywotni zakaz handlu,
          - za burdy pijackie z interwencja Policji; cofniecie koncesji,
          - działalnośc po 22-giej ; cofnięcie koncesji.
          Takie sankcje są w naszym polskim prawie. Wystarczy i należy je tylko
          przestrzegać. Przecież żyjemy w państwie prawa, prawda ?
          Chyba, że ktoś bardzo chce dorobić się na rozpijaniu Polaków, zwłaszcza
          młodzieży. Po rozbiorach byli to zaborcy (Rosja i Niemcy). A teraz ...
    • Gość: * Re: kolejna "gospoda" na Hetmanskiej IP: *.walbrzych.dialog.net.pl 28.03.05, 10:09
      Jedna ''knajpka'', jeden sklep to średno 3-5 miejsc pracy, chyba o to chodzi.
      Bo w innym miejscu obrońcy ciszy, będą płakać że Wałbrzych umiera a ludzie nie
      mają tutaj żadnych szans na rozwój.
      A jezeli sa zakłócenia spokoju to trzebachyba raczej pobudzic (obudzic) policje
      lub straz miejska. A co do walki z alkoholizmem , to zakazy lub ograniczenia
      nic nie dadzą (pamiętacie sprzedaz alkoholu od godz 13, a i tak do 13 chodzili
      juz pijani)nalęzy większy nacisk położyc na wychowanie w domu szkole.
      Czy czym krótsze spódniczki u pań tym wiecej jest gwałtów?
      • Gość: ber Re: kolejna "gospoda" na Hetmanskiej IP: *.walbrzych.dialog.net.pl 28.03.05, 12:07
        jak fajna ta knajpa to sam przyjade ze Śródmieścia.
        I jeszcze jedno nie szukajcie sztucznych problemów. lepiej pojechać na
        Podzamcze niz do Zagórza.
        • Gość: Hejo Re: kolejna "gospoda" na Hetmanskiej IP: *.wlb.vectranet.pl / *.wlb.vectranet.pl 29.03.05, 20:28
          Jedna knajpka to 3-5 miejsc pracy. Idąc tym tropem myślowym, można otworzyć
          burdel na 25-30 miejsc pracy, założyć grupę o charakterze zbrojnym 100-150
          miejsc itd. Czy wszelkie łamanie prawa i obyczajów w tym mieście będzie
          tłumaczone bezrobociem. Chyba fikcyjnym, bo w stale powstających "gospodach"
          wysiadują całymi dniami "bezrobotni" . Tylko za co?
          • Gość: * puknij się....... IP: *.walbrzych.dialog.net.pl 30.03.05, 09:58
            Gość portalu: Hejo napisał(a):
            można otworzyć burdel na 25-30 miejsc pracy, założyć grupę o charakterze
            zbrojnym 100-150 miejsc itd.

Nie zapomnij"filozofie",że w Polsce prawo zezwala na zakładanie knajp i
            sklepów, a burdelów nie(choć i tak ich pełno, a budżet traci tylko kasę na
            omijaniu podatków) nie wspomnę juz o grupach zbrojnych.
            Wysil się bardziej i poszukaj jakis konkretniejszych argumentów
            • Gość: Hejo Re: puknij się....... IP: *.wlb.vectranet.pl / *.wlb.vectranet.pl 30.03.05, 22:33
              Zauważyłeś, że nasze zasrane prawo pozwala jedynie poddać się bezprawiu.
              Przestępca, złodziej, krętacz, chuligan jest w świetle naszego "prawa"
              praktycznie bezkarny. Nie szukam kontrargumentów dla czyjeś działalności pod
              warunkiem , że jest legalna i nie odbywa się kosztem innych, w tym wypadku
              mieszkańców osiedla.
              • koza_16 Re: puknij się....... 01.04.05, 15:18
                Jakim kosztem?? Co stracą mieszkańcy osiedla????
                • koza16 Re: puknij się....... 01.04.05, 16:00
                  Tego powyzej nie pisalem ja!
    • kaszmirka Re: kolejna "gospoda" na Hetmanskiej 29.03.05, 20:47
      Nigdy nie zrozumiem ludzi,którym przeszkadzają wszyscy i wszystko.To musi być
      straszne,kiedy czlowiek nie potrafi wykrzesac z siebie niczego procz ciągłych
      narzekań i jadu.
    • Gość: MoOps Re: kolejna "gospoda" na Hetmanskiej IP: *.walbrzych.dialog.net.pl 01.04.05, 15:44
      Mieszkałam bardzo długo na Hetmańskiej, miałam 2 knajpki prawie pod nosem i
      jakoś po nocach spałam. Teraz mieszkam na Blankowej, "gospody" w zasięgu oka i
      ucha nie mam, ale za to w najblizszej okolicy mieszkają kolesie, którzy w maju
      zaczynają sezon "ławkowy" i przesiadują nocami z piwem (i to nie jednym)...
      Sezon kończą z pierwszymi przymrozkami. Kładę się spać i słyszę ich rozmowy,
      ich wrzaski i rechoty.
      I co? I to, że jak ktoś jest chamem to będzie nocami wrzeszczał - nieważne czy
      wychodząc z knajpy, czy siedząc na ławce pod blokiem.
      "Anty" oburza się, że ktoś otwiera kolejną knajpę, a ktoś inny w innym poście
      pisze, że Wałbrzych jest do du... bo nie ma gdzie wyjść i się
      zabawić... "Jeszcze się taki nie urodził, coby wszystkim dogodził..."
      Ludzie: mniej jęczenia!!
      • Gość: LOBO Re: kolejna "gospoda" na Hetmanskiej IP: *.wlb.vectranet.pl / *.wlb.vectranet.pl 02.04.05, 16:04
        Wszedzie dobrze gdzie nas nie ma, co? Jak sie wyprowadzę z Hetmańskiej to też
        mi będzie obojętnie kto chleje i drze mordę pod oknem nie dając spać mnie i
        dzieciom. Ale póki co jestem mieszkańcem osiedla, członkiem spółdzielni i mam
        prawo żądać poszanowania należnych mi praw, a w tym ciszy po godz.22
        • Gość: * Re: kolejna "gospoda" na Hetmanskiej IP: *.walbrzych.dialog.net.pl 02.04.05, 20:27
          Gość portalu: LOBO napisał(a):

> prawo żądać poszanowania należnych mi praw, a w tym ciszy po godz.22
          >

Zdefiniuj "cisze po 22 godz" czy jadący samochód juz ja zakłóca?
          A może wystarczy kichnąć?
          • Gość: LOBO Re: kolejna "gospoda" na Hetmanskiej IP: *.wlb.vectranet.pl / *.wlb.vectranet.pl 02.04.05, 20:46
            Nie ośmieszaj się ! Polecam lekturę kodeksu cywilnego i przepisów wykonawczych
            dotyczących prawa o spółdzielczości miszkaniowej.
            A może wystarczy pomyśleć!?
        • Gość: MoOps Re: kolejna "gospoda" na Hetmanskiej IP: *.walbrzych.dialog.net.pl 04.04.05, 10:15
          Chyba mnie nie zrozumiałeś...Wkurza mnie to, że żądasz ciszy, mimo tego
          że "Gospoda pod pstrągiem" ma być dopiero otwarta - czy oby nie przesadzasz??

• Gość: Molin Pomilczmy, wyciszmy się IP: *.walbrzych.dialog.net.pl 04.04.05, 10:38

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka