Dodaj do ulubionych

Potrzebujemy pomocy

09.08.05, 12:27
Witam serdecznie.
Wczoraj napisała do nas piętnastoletnia Emilka, która zwróciła się do nas z
prośbą o pomoc.
Sprawa dot. zebrania dla niej pieniążków na zakup wiolonczeli. Rodziców
Emilki nie stać na taki wydatek, dlatego zwróciła się do nmaszego
stowarzyszenia o pomoc. Jeśli ktoś chciałby nam pomóc w zebraniu dla nie
pieniędzy to będziemy bardzo wdzięczni. Pieniądze zbieramy tylko do piątku
(12 sierpnia). W tytule przelewu należy wpisać "wiolonczela" i podać swój
adres e-mail, abyśmy mogli przesłać potwierdzenie banku o przekazie pieniędzy.
Z góry dziękuję za każdą złotówkę.
Pozdrawiam serdecznie

Pieniądze należy przelewać na konto:
Młodzieżowy Instytut Europejski
PKO Bank Polski S.A. I O/Wałbrzych
88 1020 5095 0000 5002 0073 8971
Obserwuj wątek
    • Gość: jolka Re: Potrzebujemy pomocy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.08.05, 13:13
      ..nie słyszałam nic o Was !! Macie stronę ?? Gdzie się mieścicie i co robicie ??
      Zanim się wyśle pieniadze to trzeba wiedzieć do kogo ???
      • miewalbrzych Re: Potrzebujemy pomocy 09.08.05, 13:59
        A tak. Z tego wszystkiego zapomniełem napisać.
        Strone mamy, ale jest ona "ciągle" w budowie, ponieważ osoby się tym zajmujące
        są obecnie na wakacjach.
        Nasz adres to www.mie.spec.pl. Wicej informacji na nasz temat jest rónież na:
        bazy.ngo.pl/search/info.asp?id=101790www.mie.walbrzych.wizytowka.pl
        Adres tam jest.
        To czym się zajmujemy też, ale w skrócie:
        - jako główny cel postawiliśmy sobie działania na rzecz młodzieży, poprzez
        organizowanie m.in. międzynarodowych wymian młodzieży, różnych imprez.
        - wsparcie dla bezrobotnych w postaci m.in. doradztwa
        - działani na rzecz informacji nt. Unii Europejskiej.
        Obecnie przygotowujemy trzy przedsięwzięcia.
        Pierwszym jest uruchomienie Szkoły Liderów. Informacje na ten temat będą
        dostępne już niedługo na specjalnie do tego celu stowrzonej stronie
        internetowej.
        Drugim projektem, do którego się przygotowujemy jest ogłoszenie konkursu na
        komputerowy projekt naszego logo. Będzie on przeznaczony dla uczniów ostatnich
        klas szkół ponadgimnazjalnych.
        Trzeciim jest zorganizowanie wystawy prac plastycznych dzieci ze świetlicy
        środowiskowej z Piaskowej Góry.

Jest tej kolejny projekt w "zarodku". Chcemy na Piaskowej Górze uruchomić
        program "Sobota z Kulturą". Ale to jeszcze wymaga od nas dopracowania. I jak
        będziemy już wszystko wiedzieć to na pewno o tym będziemy pisać.

• Gość: Kris Re: Potrzebujemy pomocy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.08.05, 14:10
          A moze Fundacja Edukacji Europejskiej sypnie kasa? Zadzwoncie do nich!!!
          • Gość: jolka Re: Potrzebujemy pomocy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.08.05, 14:33
            ..to znaczy że od niedawna działacie ?! czy macie staus organizacji pożytku
            publicznego ? bo chyba tylko oni mają prawo do zbiórek publicznych ?!! i kto
            personalnie zarządza tą instytucją ??
            • miewalbrzych Re: Potrzebujemy pomocy 09.08.05, 14:55
              Tak. Działamy od marca. Nie widać nas nigdzie, bo na cokolwiek zdobyć piniądze
              jest bardzo trudno, a mu ich poprostu nie mamy. Pieniądze przelewane na konto
              nie są zbiórką publiczną w myśl ustawy o zbiórkach publicznych. Jest to forma
              darowizny na rzecz Instytutu. My te pieniądze w takiej samej formie przekażemy
              dalej ma rzecz Emilki.
              Organizacje pożytku publicznego nie są jako jedyne uprzywilejowane do
              prowadzenia takich "akcji". Uprawnienia takie posiadają również takie
              stowarzyszenie jak nasze. My z kolei posiadamy osobowość prawną i jesteśmy
              zarejestrowni w Krajowym Rejestrze Sądowym w Sądzie Rejonowym dla Wrocławia-
              Fabrycznej pod numerem KRS 0000228671.
              Personalnie Instytutem zarządzają:
              Paweł Karpiński - Prezes Zarządu
              Joanna Jagoda Szewczyk i Marcin Lipnik - Wiceprezesi Zarządu, absolwenci Szkoły
              Europejskiej "Eurocollege" Towarzystwa Edukacji Bankowej w Poznaniu, na
              kierunku administracja i prawo Unii Europejskiej.
              • Gość: wyszkolony Re: Potrzebujemy pomocy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.08.05, 23:39
                A co, jeszcze jedna organizacja ściągająca kasę z unii
                na durne szkolenia albo własne etaty?
                A tak na marginesie to co robi całe to pozarządowe
                towarzystwo na Beethovena? Skorzystał ktoś z ich pomocy?
                • Gość: jolka Re: Potrzebujemy pomocy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.08.05, 10:13
                  akurat!!! Pan Weis czy Wajs ich szef niewiem jak się gościu pisze ma większe
                  problemy !! jak wydać kasę z Unii a się nie narobić !! teraz dostał 6 mln.i z
                  całą ekipą wozi się po świecie i robi badania na temat bezrobocia i jego
                  przyczyn hihihi .pisali o tym na stronie Starostwa Powiatowego !! jak już sie
                  dowie o przyczyny to wróci i ozdrowi Wałbrzych !!!
                • b.7 Re: Potrzebujemy pomocy 10.08.05, 15:21
                  Przynajmniej coś robią i mają pomysł!!

A może tak kasa ma trafić do Czech, Węgier lub na Słowację??

Gdyby każdy tak myślał, Polska wykorzystywała by 100% unijnej kasy i wszyscy by
                  się rozwijali. Bo nawet jak to pójdzie na pensje, to osoby te wydają pieniądze
                  TU, płacą za mieszkania TU, tankują paliwo TU itp.

Sparafrazuję - Myślcie (nie tak jak napisali Młodzieżowcy) po polsku, ale po
                  europejsku.

Pozdrawiam i życzę własnych inicjatyw.

B.7
    • Gość: Beta Re: Potrzebujemy pomocy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.08.05, 09:08
      Jeśli 15-letnia Emilka chce wiolonczelę,to po prostu jako uczennica szkoły
      muzycznej może ją wypożyczyć w szkole za 150 zł na rok i grać do woli.To chyba
      tańsze niż kupno wiolonczeli za 4000-8000 zł?
      • Gość: rooski Re: Potrzebujemy pomocy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.08.05, 09:59
        Coś mi się nie podoba ta zbióreczka... Dlaczego akurat wiolonczelę, hę?
        Ciekawy jestem też jak ta biedna istota znalazła, ten wasz instytut skoro w
        mieście nikt o was nic nie wie... Dziwny zbieg okoliczności, chyba
        zapomnieliście że mieszkamy w Polsce!
        • miewalbrzych JESTEŚCIE SUPERRR!!! 10.08.05, 11:44
          Zdumiewające!!! Nikt z Was nie robi kompletnie nic, żeby komukolwiek pomóc, a
          jak już ktoś chce to od razuu złodziej i chochsztapler musi być??? Jednak
          mieszkańcy Wałbrzycha, czyli Wy i My rozmawiamy w zupełnie innym języku. My
          mówimy po ludzku, a Wy po Polsku. Tak jak wszyscy.

Skoro tacy niedowiarkowie jesteście to zapraszam Was do nas. Pokaże Wam
          wszystkie niezbędne dokumenty, list od Emilii itp. Poza tym to co niektórzy z
          Was woleli by dać być może na długopis (0.60 zł) dla tej dziewczyny, bo
          przynajmniej nie wygląda to na przekręt, co??

Wsza krytyka wobec jakiejkolwiek inicjatywy w tym mieście jest conajmniej
          upokarzająca. Bo to nawet cieżkonazwać krytyką. To co niektórzy "uprawiają" to
          jest bardziej pomawianie nas, bo krytyka niue na tym polego. On jest krytyką
          wtedy, gdy my faktycznie byśmy robili już coś "złego", albo... no sam nie wiem.
          Nie chcecie pomóc to prezynajmniej nie oczerniajcie kogoś, bo słowa rzucić w
          eter jest łatwo, ale później przywrócić komuś dobre imię jest znacznie
          trudniej.

Nie słyszeliście o nas, bo nie chcecie usłyszeć. A poza tym to pewnie lepiej
          komuś ideologie dorobić niż się przyłączyć i coś DOBREGO zrobić.

Gratuluje Waszych zdolności pisarskich, ale myślę, że te komentarze są nie na
          miejscu. Najpierw informacje trzeba sprawdzić i potwierdzić, a później
          ewentualnie można zabierać głos.
          Przemyślcie to i zastanówcie się trzy razy zanim coś napiszecie.
          Pozdrawiam
          • Gość: Jacek Re: JESTEŚCIE SUPERRR!!! IP: *.walbrzych.dialog.net.pl 10.08.05, 11:55
            Ja marzę o paralotni Swing Astral i nie wiem jak zebrac pieniadze ok.
            7000 zł., prosze poradzcie.
            Jacek 17 lat
            • miewalbrzych Re: JESTEŚCIE SUPERRR!!! 10.08.05, 13:37
              Przyłącz się do nas, zorganizuj jakąś imprezkę i gotowe. Prawda, że proste?
              • Gość: ziomal Re: JESTEŚCIE SUPERRR!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.08.05, 13:52
                Gdzie urzędujecie i w jakich godzinach
                • miewalbrzych Re: JESTEŚCIE SUPERRR!!! 10.08.05, 14:21
                  WJesteśmy z Społecznym Liceum Ogólnokształcącym na Piskowej Górze, ul.
                  Malczewskiego 22, koło Biedronki. Jesteśmy od poniedziałku do piątku od 10:00
                  do 14:00. A czemu pytasz?
                  • pressforum Re: JESTEŚCIE SUPERRR!!! 10.08.05, 15:03
                    kolega charytatywny nalezy do grona tych osob, ktore uwazaja, ze wszystko sie mu
                    nalezy tylko dlatego, ze jest charytatywny, dobroczynny i prospoleczny no i
                    wystepuje w imieniu potrzebujacych. kolego drogi - prosisz o wsparcie, nie
                    dostajesz go, a to ze cie szykanuja to sprawa, ktorej mogles sie spodziewac.
                    wyskakujesz ni z gruszki niz pietruszki i jeszcze uwarzasz, ze caly swita
                    powinien o tobie i kolegach twoich slyszec. no dotrzyj do szerokich rzesz a
                    potem sie rzucaj. myslales, ze rzucisz haselko i bedzie cacy? no niebedzie.
                    sie zdenerwowalem. ja chyba wredny kapitalista antyspolecznik jestem. :)
                  • Gość: damadama z benzyna Re: JESTEŚCIE SUPERRR!!! IP: *.walbrzych.dialog.net.pl 10.08.05, 15:06
                    Alez nerwowo. Zaczeliscie od tylu, wyskakujac z propozycja przekazania
                    pieniedzy jak filip z konopi. Trudno sie dziwic ze ludzie nic o was nie wiedzac
                    potraktowali to jak potraktowali.

Walbrzych ostatnio specjalizuje sie w roznego rodzaju fundacjach i
                    stowarzyszeniach, tyle ze niewiele z tego wynika. Patrzac oczywiscie
                    obiektywnie na efekty, a nie na ilosc publicznych pieniedzy na to
                    przeznaczonych. Dziwnym trafem wiekszosc filatropow i spolecznikow urzadzilo
                    sobie z tego zrodlo utrzymania. Jak tak dalej pojdzie to rzeczywiscie
                    zlikwidujemy bezrobocie. Zacznijcie moze od wlasnej strony, bedziecie mogli
                    zmieniac przynajmniej zmieniac nazwisko prezesa, jak na stronie wymienionej tu
                    wczesniej organizacji. A swoja droga po co tworzyliscie nowa organizacja,
                    zamiast dzialac w ramach tych ktore juz funkcjonuja ?

• Gość: Jacek Re: JESTEŚCIE i co !!! IP: *.walbrzych.dialog.net.pl 10.08.05, 19:45
                      Jaką imprezke mam organizować żeby kasę zebrać na paralotnię, czy moze
                      skamlec na forum o datki. A ta wiolonczelistka Emilka co takiego zrobiła
                      że dla niej kase zbieracie na instrument i tylko do 12 sierpnia jest
                      zbiórka forsy bo potem to co?? przelewów nie przyjmujecie po 12 sierpnia
                      ( piatek)
                      • cassandrafr Re: JESTEŚCIE i co !!! 10.08.05, 20:12
                        Ciezka przesada, w bogatej Francji tez sa rodzice, ktorzy nie moga sobie
                        pozwolic na kupno instrumentu dla dziecka. Mam kolezanke Polke, ktora jak
                        przyjechala do Francji to musiala sprzatac w zamian za dostep do prywatnego
                        pianina( w studiach muzycznych pianiana sa wypozyczane za 20euro/h). Chyba sa
                        wazniejsze problemy w Polsce, albo niech rodzice wzma garsc w dupe i przyjada
                        na winobranie, zarobek zapewniony 80 euro na dzien przez trzy tygodnie. Sluze
                        namiarami na wlascicieli winnic. Co roku pracyje 500 tys robotnikow sezonowych
                        w winnicach, i popic dobre winko tez mozna sobie przy okazji.
                        • pressforum Re: JESTEŚCIE i co !!! 10.08.05, 20:27
                          cassandra caly walbrzych by do francyji najchetniej sprowadzila he he :)
                          • Gość: rooski Re: JESTEŚCIE i co !!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.08.05, 22:12
                            Tak jest moi drodzy! Tak się składa że napravvdę vviem co dzieje się vv mieście,
                            a szczególnie vv sferze fundacji, stovvarzyszen, i innych tego typu rzeczy... A
                            co za tym idzie vviem też ile kasy leci w rączki prezesów, ich rodzin itd. Nie
                            chcę tutaj nikogo oczerniać, ale zbiorka pieniędzy dla dzievvczynki pragnącej
                            oddać swe życie graniu na wiolonczeli wydaje się nieco niesmaczna, zvvażyvvszy
                            że w Polsce jest vviele zdecydovvanie bardziej potrzebujacych osób...

A tak czepiając się już vvszystkiego, to czemu akurat tę cholerną vviolonczelę???!!!

Pozdrawiam czerwono!

• Gość: Obserwator Do pracy a nie narzekać!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.08.05, 23:10
                              oni coś robią a Wy nie
                              • 1sz-truten Re:jak tam ucza w tym poznaniu? 11.08.05, 06:39
                                kochani
                                kiedy ja tak pisalem z bledami to mnie od nieukow wyzywano
                                jak absolwenci uczelni wyzszych z poznania pisza po polsku?
                                jak bedziecie tak pisac to zlamanego grosza nikt wam nie da
                                zatrudnijcie jakas tegoroczna absolwentke(ta)
                                co z pisaniem i stylem nie ma problemu
                                a moze uzbieracie na ta wiolonczele.
    • miewalbrzych Re: Potrzebujemy pomocy 11.08.05, 10:09
      Drogi pressforum.
      Rzuciłem hasło na forum, bo jest tu najwięcej ludzi, do których można dotrzeć.
      Nic wcześniej o nas nie mówiłem, bo uważam, że nieuczciwym byłoby robić sobie
      autoreklamę, ale cóż... Doskonale sobie zdaję sprawę z tego, jak jest. Nie
      sądze również, żebyś wiedział co ja myślę na temat "co mi się należy", a co
      nie. Należy mi się tylko tyle ile sam z siebie dam, a reszta to dobra wola
      innych. Przecież nie jest tak, że ja mówię "dajcie mi, bo tak i już". Ja
      poprosiłem o pomoc i to wszystko. A poprosiłem, bo nas samych nie stać na
      zawiele, tym bardziej, że nie "ciągniemy" pieniędzy z Unii i "zastanawiamy się,
      jak je wydać, żeby się nie napracować", jak to gdzie niegdzie można przeczytać.
      Teraz do Jacka. Nie wiem, ale wydaje mi się, że to co napisałeś nie zmieści się
      w większości obowiązujących norm. Jeśli stowarzyszenia satarją się o pieniądz z
      funduszy europejskich - źle, a jeszcze jeśli do tego coś chce podziałać to już
      na początku jest spalon (przykład forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?
      f=168&w=26068544 ). Z drugiej znowu strony stowarzyszenia są organizacjami
      społecznymi tworzonymi przez LUDZI i dla ludzi. Skoro więc nie "marnotrawimy"
      piniędzy Unijnych na "jeżdżeniu po świecie" itp. tylko prosimy o pomoc ludzi -
      też ŹLE. Więc poradź co mamy robić? O pomoc proszą praktycznie wszyscy i w
      różnorakich sprawach. I nie wydaj mi się, że jest to "skomlenie".
      DAMADAMO z benzyna. Założyliśmy nowe stowarzyszenie, bo chcemy realizować swoje
      i sobie postawione cele. Poza tym (nie wiem, bo nie słyszałem) jaka
      organizacja "młodzieżowa" działa w Wałbrzychu, do której można się przyłączyć?
      Zapraszm Cię do wyszukiwarki Portalu Organizacji Pozarządowych
      bazy.ngo.pl/search/wyniki.asp?kryt_nazwa=&kryt_miasto=Wa%
      B3brzych&kryt_woj=1&szukanie=proste
      "O pieniążkach płynących do rąk prezesów" itp. Myślę, że są błędy i nadużycia w
      tym zakresie. Ja osobiście nie pobieram za to wynagrodzenia. Jest też druga
      strona medalu. Większość prezesów też nie pobiera wynagrodzenia, ale zarabiają.
      Dlaczego? Bo tego wymagają np. przepisy dot. funduszy strukturalnych, z których
      korzystają. Nie pobieranie wynagrodzenia przez koordynatorów projektów, a w
      większości są to osoby zarządzające organizacjami może stać się podstawą do
      odrzucenia projektu! Zachęcam do zapoznania się z dokumentacją www.efs.gov.pl
      lub www.zporr.gov.pl .

Tak czy inaczej. Dziękuję Wam za te głosy, które padły, choć tylko jeden
      pozytywny. Ale cóż...
      Pozdrawiam wszystkich bardzo serdecznie i dobrych wakacji (końcówki lub drugiej
      połowy)ż i urlopów życzę.
      • miewalbrzych Re: Potrzebujemy pomocy 11.08.05, 10:37
        Przepraszam b.7 - dwa pozytywne głosy. Dzięki
        • Gość: Olo kiw Re: Potrzebujemy pomocy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.08.05, 10:51
          Mysle, ze kazda inicjatywa jest ok. Nie znam szczegolow, kto dokladnie tej
          wiolonczeli potrzebuje, ale dobrzebyloby spelnic czyjes marzenie. Nie?
          • Gość: maja Re: Potrzebujemy pomocy IP: *.walbrzych.dialog.net.pl 11.08.05, 12:27
            Ludziska cos sie wam pokręciło chyba w głowach kto was upowaznił
            rozpoczynac watek p.t. " Potrzebujemy pomocy " . Moim zdaniem to
            słowo "pomoc" ma swój wyraz i nie wolno go nadużywac dla celów takich
            jak : marzę o wiolonczeli , ktoś inny o paralotni.
            Uwazam że pomocy udziela się w sprawch ważnych i ratujacych życie np.
            choroba a nie dla zachcianek.
            Dla tego celu wątek nalezy nazwać " Zbiórka kasy na wygibasy "
            • Gość: G_WN_ Re: Potrzebujemy pomocy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.08.05, 14:38
              "Wygibasy" póki co to są propogawane na tym forum. I są to wygibasy językowe,
              na tyle żałosne w formie i treści, że szkoda czasu na wgłębianie się w ich
              treść. Rzec należy - treści brak.
              • Gość: damadama z benzyna Re: Potrzebujemy pomocy IP: *.walbrzych.dialog.net.pl 11.08.05, 15:17
                Alez blyskotliwa i pelna weny wypowiedz, tyle warta co podpis wlasciciela pod
                nia.

• Gość: jolka Re: Potrzebujemy pomocy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.08.05, 15:27
                  ale za to Forum nie zdycha tylko się coś dzieje ... że trochę głupio ?! ale
                  zawsze coś !!!!
      • Gość: damadama z benzyna Re: Potrzebujemy pomocy IP: *.walbrzych.dialog.net.pl 11.08.05, 13:29
        No coz, co do pobierania pieniedzy to przeciez wystarczy pisac umowy na
        zaufanych ludzi i problem sie sam rozwiazuje, Podstawke znalezc to nie problem.
        Nieprawdaz ?

Co do ZPORR-u wykonanie projektu jest przeciez kosztem kwalifikowalnym, ktory
        zwyczajnie wchodzi do ogolnej sumy projektu. Wiekszosc projektow chociazby z
        polki 3.5.2 sa tworzone przez firmy ktore tym sie bawia. Nieprawdaz ?

To dobrze ze komus sie chce, wazne ze ktos ma na to czas. Ale trudo w
        dzisiejszych czasach o zaufanie. Nieprawdaz ?

Wszelkiej masci orgaanizacji jest naprawde duzo. W niedawnej rolce 30 minut
        bylo ich wymieniona cala kopa. Nic tylko dzialac dla dobra spoleczenstwa i /a
        moze glownie/ zarzadu. Nieprawdaz ?

Nie cisnieniuj sie, nikt nie mowil ze bedzie latwo. Jezeli jestes uczciwy, masz
        checi czas to na pewno cos z tego bedzie. A jak nie zalet tych cech to bedzie o
        czym pisac na forum. Nieprawdaz ?

Prawdaz.

• Gość: sponsor Re: Potrzebujemy pomocy IP: 81.168.209.* 11.08.05, 21:48
          Link nie działa bazy.ngo.pl/search/info.asp?
          id=101790www.mie.walbrzych.wizytowka.pl
          wiecej o nowym Instytucie:
          bazy.ngo.pl/search/info.asp?id=101790&p=daneOgolne
          Adres : ul. Malczewskiego 22 58-309 Wałbrzych , siedziba Instytutu Szczawno
          Zdrój
          Dostępność siedziby dla niepełnosprawnych : NIE MA Takiego DOSTĘPU
          Rok rejestracji: marzec 2005
          KRS: 0000228671
          REGON: 020026952
          Osoby zarządzające organizacją :
          Marcin Lipnik - wiceprezes zarządu
          Paweł Karpiński - prezes zarządu
          Joanna Szewczyk - wiceprezes zarządu
          Ilość członków należących do organizacji (nie dotyczy fundacji): 16
          Organizacja nie prowadzi działalności gospodarczej

• koza16 Re: Potrzebujemy pomocy 11.08.05, 23:44
            Czy tu chodzi o Pawla Karpinskiego ktory konczyl I LO???
    • Gość: abc Re: Potrzebujemy pomocy IP: 213.42.2.* 12.08.05, 03:43
      Ciekawa sprawa.Napisala dziewczynka ze chce wiolonczele.No to zrzutka.Smiechu
      warte.Gdyby chodzila do szkoly muzycznej,miala jakies sukcesy w grze na tym
      instrumencie,wygrane konkursy itp.,a jedyna przeszkoda w dalszym rozwoju byl
      brak instrumentu to byloby co innego,a tak wychodzi ze dzieciak ubzdural sobie
      ze chce grac na wiolonczeli i trza mu takowy nabyc.Pewnie po tygodniu rzuci go
      pod lozko i moze zechce inna zabawke:-)
      • Gość: jolka Re: Potrzebujemy pomocy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.08.05, 10:56
        Właśnie !! Może o sukcesach Emilki coś bliżej !! ile lat gra ! czy jest
        utalentowana ?? opinie ze szkoły muzycznej jakie ma ???
        • Gość: autor Re: Na co ta kasa ????? IP: 81.168.209.* 12.08.05, 17:59
          miewalbrzych 09.08.2005 12:27 napisał:

„ Witam serdecznie.
          Wczoraj napisała do nas piętnastoletnia Emilka, która zwróciła się do nas z
          prośbą o pomoc.
          Sprawa dot. zebrania dla niej pieniążków na zakup wiolonczeli.
          Pieniądze zbieramy tylko do piątku (12 sierpnia). „

Autor zapomniał wspomnieć ze zbiórka ma trwać tylko TRZY dni i należy
          wpłacać natychmiast tz. Szybko , bo sprawa wiolonczeli jest nie cierpiąca
          zwłoki.
          To jakieś oszustwo szyte grubymi nićmi.
          Nalezy to wyjasnić na co ta kasa ???
          • Gość: abc Re: Na co ta kasa ????? IP: 195.229.241.* 12.08.05, 19:08
            No trzeba sie spieszyc bo po trzech dniach Emilka moze zmienic zdanie i zechce
            moze zostac pianistaka,a jak wiadomo fortepiany kosztuja zdecydowanie wiecej:-)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka