Gość: ko IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.08.05, 15:31 Robotnicy widza ze nie taka miala byc ta wolnosc.Odworzyli nam granice i mamy wolnosc slowa ale nic po zatym. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
pressforum Re: SOLIDARNOSC POCZATEK WOLNOSCI czy ubóstwa. 31.08.05, 17:07 cos poza tym mamy, choc pewnie wolalbys zeby wladza zamknela granice, a cenzura zlikwidowala to forum Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gornik Re: SOLIDARNOSC POCZATEK WOLNOSCI czy ubóstwa. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.08.05, 19:20 Chcialbym zeby Polska byla na Polkow bo zwykly robotnik nie morze liczyc na sprwiedliwosc spoleczna dlaczego byli gornicy pisza na tym form bo gdzie moga powiedziec ze naciagnieto ich.Wiele gornikow wychodz ze sadu pracy gdzie szukali sprawiedliwosci ze lzami w oczach to ze wszyscy gornicy maja jednakowe wyroki to gdzie jest sprawiedliwosc.Jak dlugo ZUS bedzie zyl kosztem bylych gornkow to ze nie ma kopaln to jest powod do zabierania tak masowo rent.Brama stoczni w Gdansku dzis tak zwana tama sprawiedliwosci nie zmieni nic . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Szpilka Re: SOLIDARNOSC POCZATEK WOLNOSCI czy ubóstwa. IP: *.unregistered.net.telenergo.pl 31.08.05, 19:24 Te same argumenty przytaczałam swojej koleżance. A ona mi na to (wybaczcie język): Ja pier... wolne granice i wolność słowa, jak nie mam za co dziecku butów kupić i rachunki zapłacić. Za granicę? A kto mi da tyle zarobić, żebym tam pojechała? Nie wiem dlaczego, ale nie dziwię się jej, a nawet językowi. Ma prawo być rozgoryczona, jak tysiące w podobnej do jej sytuacji. I tak sobie przypominam po co były strajki. Przypomniałam sobie, że pierwszym powodem były podwyżki cen i brak produktów na rynku (oczywiście dla ówczesnych VIPów były sklepy za żółtą firanką). Ale po co komu pełne półki pierwszorzędnych towarów, jeśli nie ma ich za co kupić? Wolność jest piękna, ale nigdy nie można być wolnym, nie mając pewnego komfortu finansowego. I zaczyna się wyścig szczurów oraz potwierdza się stara maksyma: Homo homini lupus est. Odpowiedz Link Zgłoś
pressforum Re: SOLIDARNOSC POCZATEK WOLNOSCI czy ubóstwa. 31.08.05, 20:11 tak za gierka bylo swietnie. tylko malo kto pamieta, dlaczego gierek stracil wladze, dlaczego robotnicy strajkowali. to powiem w skrocie, pomijajac 21 postulatow. otoz robotnikom nie podobalo sie to, ze polki w sklepach byly puste (bo wlasnie mit gierkowskiego dobrobytu chylil sie do ku upadkowi), a wyplaty byly zenujaco niskie. tak, tak. potwierdza to mieczyslaw chelminiak, stoczniowiec, ktorego moze widzieliscie dzis w wiadomosciach wieczornych, a z ktorym ja tez kilka razy rozmawialem. a dzis, kiedy kwasniewski przyjechal pod pomnik poleglych w grudniu 70, kilka tysiecy gardel krzyczalo "precz z komuna" i "zlodzieje". to, ze dzisiaj dawni opozycjonisci, a dzis politycy, nie pamietaja o tym, skad sie wywodza, to kolejna czesc prawdy o tym, co bylo i o tym, co jest teraz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mi Re: SOLIDARNOSC POCZATEK WOLNOSCI czy ubóstwa. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.08.05, 22:52 Po Walesie myslelismy ze Kwasniewski bedzie tym elropejczykiem w sumie zapamietamy go ze podpisal ustawe dla gornkow ale zapamietamy tez jak byla korupcja i jak u gory panowie wyksztalceni robili kokosy dla siebie .A mimo ktos na gorze oczyszcza te srodowisko ale po malu.Co nam pszyniesie nowy sejm i Prezydent.Nie chcemy duzo ale zeby byla ta godnosc zycia codzienego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marta Re: SOLIDARNOSC POCZATEK WOLNOSCI czy ubóstwa. IP: *.walbrzych.dialog.net.pl 01.09.05, 07:03 Ja komunę , strajki przeżyłam,ale jestem szczęśliwa że moje dzieci żyją i szkolą się w obecnych.Pamiętam biedę,którą miałam,no może chleb był,ale zarobki były upokażająco niskie(tata robotnik).Było nas czworo dzieci i ciężko było nas przodziać , wyżywić i wyszkolić.Powodziło się partyjniakom,którzy mieli wszystko,a zwykły robol pracę i pieniążki takie,aby na chleb wystarczyło i nic więcej.Nigdy w życiu nie chciałabym wrócić do tamtych czasów. Odpowiedz Link Zgłoś
pressforum Re: SOLIDARNOSC POCZATEK WOLNOSCI czy ubóstwa. 01.09.05, 08:28 i slusznie, bo nie ma do czego wracac. a jesli ktos mysli inaczej, to albo ma krotka pamiec, albo brak mu wyobrazni. a co do wspolczesnych problemow - wkrotce wybory, przekonamy sie, czy ci, ktorych wybierzemy, nauczyli sie czegos przez te 15 lat. poza tym, jesli komus sie cos nie podoba, niech sam sie bierze dodzialania. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ... Re: SOLIDARNOSC POCZATEK WOLNOSCI czy ubóstwa. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.09.05, 18:16 Wybory ale dla kogo te same twarze nie ma na kim zawiesic oka wiadomo myszy urwaly sie...... i gonia do koryta po spodek demokracji tak skrucie mozna to ujac Religa to byl jakis kadydat a to reszte spadek po komunizmie. Czy to prawda....I tak czeka nas to samo oby nie bylo gorzej. Odpowiedz Link Zgłoś