Dodaj do ulubionych

SOLIDARNOSC POCZATEK WOLNOSCI czy ubóstwa.

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.08.05, 15:31
Robotnicy widza ze nie taka miala byc ta wolnosc.Odworzyli nam granice i mamy
wolnosc slowa ale nic po zatym.
Obserwuj wątek
    • pressforum Re: SOLIDARNOSC POCZATEK WOLNOSCI czy ubóstwa. 31.08.05, 17:07
      cos poza tym mamy, choc pewnie wolalbys zeby wladza zamknela granice, a cenzura
      zlikwidowala to forum
      • Gość: gornik Re: SOLIDARNOSC POCZATEK WOLNOSCI czy ubóstwa. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.08.05, 19:20
        Chcialbym zeby Polska byla na Polkow bo zwykly robotnik nie morze liczyc na
        sprwiedliwosc spoleczna dlaczego byli gornicy pisza na tym form bo gdzie moga
        powiedziec ze naciagnieto ich.Wiele gornikow wychodz ze sadu pracy gdzie
        szukali sprawiedliwosci ze lzami w oczach to ze wszyscy gornicy maja jednakowe
        wyroki to gdzie jest sprawiedliwosc.Jak dlugo ZUS bedzie zyl kosztem bylych
        gornkow to ze nie ma kopaln to jest powod do zabierania tak masowo rent.Brama
        stoczni w Gdansku dzis tak zwana tama sprawiedliwosci nie zmieni nic .
      • Gość: Szpilka Re: SOLIDARNOSC POCZATEK WOLNOSCI czy ubóstwa. IP: *.unregistered.net.telenergo.pl 31.08.05, 19:24
        Te same argumenty przytaczałam swojej koleżance. A ona mi na to (wybaczcie język): Ja pier... wolne granice i wolność słowa, jak nie mam za co dziecku butów kupić i rachunki zapłacić. Za granicę? A kto mi da tyle zarobić, żebym tam pojechała? Nie wiem dlaczego, ale nie dziwię się jej, a nawet językowi. Ma prawo być rozgoryczona, jak tysiące w podobnej do jej sytuacji. I tak sobie przypominam po co były strajki. Przypomniałam sobie, że pierwszym powodem były podwyżki cen i brak produktów na rynku (oczywiście dla ówczesnych VIPów były sklepy za żółtą firanką). Ale po co komu pełne półki pierwszorzędnych towarów, jeśli nie ma ich za co kupić? Wolność jest piękna, ale nigdy nie można być wolnym, nie mając pewnego komfortu finansowego. I zaczyna się wyścig szczurów oraz potwierdza się stara maksyma: Homo homini lupus est.
        • pressforum Re: SOLIDARNOSC POCZATEK WOLNOSCI czy ubóstwa. 31.08.05, 20:11
          tak za gierka bylo swietnie. tylko malo kto pamieta, dlaczego gierek stracil
          wladze, dlaczego robotnicy strajkowali. to powiem w skrocie, pomijajac 21
          postulatow. otoz robotnikom nie podobalo sie to, ze polki w sklepach byly puste
          (bo wlasnie mit gierkowskiego dobrobytu chylil sie do ku upadkowi), a wyplaty
          byly zenujaco niskie. tak, tak. potwierdza to mieczyslaw chelminiak,
          stoczniowiec, ktorego moze widzieliscie dzis w wiadomosciach wieczornych, a z
          ktorym ja tez kilka razy rozmawialem. a dzis, kiedy kwasniewski przyjechal pod
          pomnik poleglych w grudniu 70, kilka tysiecy gardel krzyczalo "precz z komuna" i
          "zlodzieje".
          to, ze dzisiaj dawni opozycjonisci, a dzis politycy, nie pamietaja o tym, skad
          sie wywodza, to kolejna czesc prawdy o tym, co bylo i o tym, co jest teraz.
          • Gość: mi Re: SOLIDARNOSC POCZATEK WOLNOSCI czy ubóstwa. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.08.05, 22:52
            Po Walesie myslelismy ze Kwasniewski bedzie tym elropejczykiem w sumie
            zapamietamy go ze podpisal ustawe dla gornkow ale zapamietamy tez jak byla
            korupcja i jak u gory panowie wyksztalceni robili kokosy dla siebie .A mimo
            ktos na gorze oczyszcza te srodowisko ale po malu.Co nam pszyniesie nowy sejm i
            Prezydent.Nie chcemy duzo ale zeby byla ta godnosc zycia codzienego.
        • Gość: Marta Re: SOLIDARNOSC POCZATEK WOLNOSCI czy ubóstwa. IP: *.walbrzych.dialog.net.pl 01.09.05, 07:03
          Ja komunę , strajki przeżyłam,ale jestem szczęśliwa że moje dzieci żyją i
          szkolą się w obecnych.Pamiętam biedę,którą miałam,no może chleb był,ale zarobki
          były upokażająco niskie(tata robotnik).Było nas czworo dzieci i ciężko było nas
          przodziać , wyżywić i wyszkolić.Powodziło się partyjniakom,którzy mieli
          wszystko,a zwykły robol pracę i pieniążki takie,aby na chleb wystarczyło i nic
          więcej.Nigdy w życiu nie chciałabym wrócić do tamtych czasów.
          • pressforum Re: SOLIDARNOSC POCZATEK WOLNOSCI czy ubóstwa. 01.09.05, 08:28
            i slusznie, bo nie ma do czego wracac. a jesli ktos mysli inaczej, to albo ma
            krotka pamiec, albo brak mu wyobrazni. a co do wspolczesnych problemow - wkrotce
            wybory, przekonamy sie, czy ci, ktorych wybierzemy, nauczyli sie czegos przez te
            15 lat. poza tym, jesli komus sie cos nie podoba, niech sam sie bierze dodzialania.
            • Gość: ... Re: SOLIDARNOSC POCZATEK WOLNOSCI czy ubóstwa. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.09.05, 18:16
              Wybory ale dla kogo te same twarze nie ma na kim zawiesic oka wiadomo myszy
              urwaly sie...... i gonia do koryta po spodek demokracji tak skrucie mozna to
              ujac Religa to byl jakis kadydat a to reszte spadek po komunizmie. Czy to
              prawda....I tak czeka nas to samo oby nie bylo gorzej.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka