Gość: gosc IP: *.walbrzych.dialog.net.pl 10.04.06, 08:01 Ktory tygodnik Waszym zdaniem jest lepszy??? Argumenty:)? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Gość Re: TW vs. NWW IP: *.walbrzych.dialog.net.pl 10.04.06, 18:51 Pod jakim względem? Graficznie ciekawsze są NWW. Jeśli chodzi o teskty - to i tu,i tu najwyżej średnio. Jeśli chodzi o nakład to zdecydowanie TW. NWW oszukuje z nakładem od lat. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: TW vs. NWW IP: *.walbrzych.dialog.net.pl 10.04.06, 19:52 rzeczywiście, teksty w obu gazetach średnie. Ale z rzetelnością i bezstronnością tych gazet jest różnie. NWW jawi się jako tygodnik bardziej bezstronny, wyważony. W TW piszą ludzie, którzy niewiele mają wspólnego z prawdziwym dziennikarstwem a przeważnie załatwiają swoje prywatne sprawy i przez artykuły chcą zdobyć odrobinę ważności. Takie oszołomstwo prezentuje np. Bogdan Skiba. Ta gazeta z tym "dziennikarzem" nigdy nie bedzie poważnie traktowana. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: echo Re: TW vs. NWW IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.04.06, 20:06 Po pierwsze należy spojrzeć na włascicieli gazet żeby nie zgadywać jakie mają zabarwienie polityczne .. TW - Kubara i PO, NWW- Suława i SLD. Po drugie dziennikarze w wiekszości są gorzej niż fatalni. Najchętniej bo to najprostrze pisaliby o plotkach. Po trzecie obie gazety żerują na wszelkich rodzajach plebiscytach w których tak naprawdę każdy zgłaszajacy się głosuje na siebie a gazety cieszą się z dodatkowego nakładu. I po czwarte NWW .... ma fajną laskę ... Adę Szurman i tym jest lepsze:))) Pozdrawiam Adę Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tytus Re: TW vs. NWW IP: *.wlb.vectranet.pl / *.unregistered.net.telenergo.pl 10.04.06, 20:38 Oba do dupy.Mierne, efekciarskie dziennikarstwo z wyraźnymi brakami tzw.warsztatu. Sztampowa tematyka ujęta w mdły, bezbarwny i monotonny sposób przekazu. W obu redakcjach obowiązuje widocznie zasada, że na prowincji takie cechy jak rzetelność,obiektywizm i profesjonalizm są źle widziane. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: katolik Re: TW vs. NWW IP: *.walbrzych.dialog.net.pl 10.04.06, 21:20 Gość portalu: echo napisał(a): > NWW .... ma fajną laskę ... Adę Szurman To nie jest polskie nazwisko ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: echo Re: TW vs. NWW IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.04.06, 21:41 Tak jak i setki tysiecy jak nie miliony pozostałych nazwisk w Polsce. Rydzyk to tez nie polskie:)))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: facecik rozrywkowy Re: TW vs. NWW IP: 81.15.135.* 10.04.06, 21:04 > rzeczywiście, teksty w obu gazetach średnie. > Ale z rzetelnością i bezstronnością tych gazet jest różnie. Dokładnie tak. Dotykają problemu (zgłoszonego z reguły przez kogoś) i jednostronnie (i nie zadając sobie trudu sprawdzenia informacji, czy wysłuchania racji "drugiej strony") smarują do druku. > W TW piszą ludzie, którzy niewiele mają wspólnego z prawdziwym dziennikarstwem Racja. Odniosę się ogólnie - nie do samego TW. Aby było jasne, nie idzie o wykształcenie wspomnianych, tylko brak profesjonalizmu (czyt. profesjonalnego podejścia do zagadnienia dziennikarstwa). Teksty klepie się na "zaliczenie tematu" (a czasami na - o zgrozo! - na ilość znaków) nie bardzo wnikając w "przesłanie" tekstu czy chęć "powiedzenia czegokolwiek". Żenującym jest też fakt, że w czasach, gdy co drugi dzieciak ma na szyi MP3kę czy komórkę z dyktafonem, "pan redaktor" wjeżdża na wywiad z długopisikiem i karteluszką, notując średnio skrzętnie i przekręcając w finale istotne fakty, których późniejsze "odkręcenie", jest obrazą majestatu, "czepialstwem" i urażeniem godności dziennikarskiej. Odpowiedz Link Zgłoś
pressforum Re: TW vs. NWW 10.04.06, 22:45 Smutne to, co piszecie. Ale tak chyba jest rzeczywiscie. Ja swoją dzialalność zawodową zaczynałem w tygodniku "Niezależne Słowo", który w oficjalnym obiegu nie wytrzymał praw rynku i zniknłą po kilku miesiącach istnienia. To była dopiero gazeta robiona "na czuja" mimo kilku dobrych dziennikarzy. :) a dziś, wiekszość gazet lokalnych ma taki poziom i uwarunkowania wynikające z koneksji wlasciciela. Obawiam sie, że szans na zmiane nie ma, bo potzreba kapitału na dobrą gazetę i fachowców do jej robienia, a nie przypadkowiczów. trzeba też umieć łączyć funkcje misyjne i edukacyjne ze słabą zdolnością odbiorców (targetu) do czytania. czytania w ogóle :( Odpowiedz Link Zgłoś
alekto-wch Re: TW vs. NWW 11.04.06, 07:59 Wydaje mi sie, ze walbrzyskie tygodniki nie maja okreslonego targetu. Wala do wszystkich... Odnosnie rzetelnosci, fachowosci i poczucia dziennikarskiej odpowiedzialnosci... moze kiedys niektorzy dziennikarze z tych gazet zrozumieja co to znaczy... a jak byscie mieli pochwalic kogos. Poza Ada Szurman;) Pzdr. Czyje teksty uważacie za rzetelne i obiektywne? Pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dziennikarz TW Re: TW vs. NWW IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.04.06, 10:23 Proponuję, aby osoby, które uważają, że warsztat dziennikarski dziennikarzy TW jest na niskim poiomie przyszły do gazety (PL. Magistracki 10 A) i przyjęły się do pracy. Niech "mistrzowie" krytykujący wszystkich i wszytsko udowodnią co sami potrafią. W zawodzie pracuję blisko 10 lat. Chetnie się jednak naucze czegoś jeszcze od tych, którzy uważaja, że potrafią to robić. Osobista opinia Rafał Pawłowski Tygodnik Wałbrzyski Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kiks Re: TW vs. NWW IP: *.walbrzych.dialog.net.pl 11.04.06, 10:39 Spoko Rafał .... człowiek uczy się całe życie ale wielu ono nie wystarcza:))) Odpowiedz Link Zgłoś
cyryll Re: TW vs. NWW 11.04.06, 11:30 Panie Rafele. Bierze Pan najwidoczniej zbyt wiele "do siebie", co nie zmienia faktu, że ton wypowiedzi świadczy jednak o "urażeniu miszcza". || Proponuję, aby osoby, które uważają, że warsztat || dziennikarski dziennikarzy TW jest na niskim poiomie || przyszły do gazety (PL. Magistracki 10 A) i przyjęły || się do pracy. Nie przyszło Panu do głowy, że wielu z "tych krytykujących" może mieć już pracę z której są zadowoleni i mogą nie mieć chęci na jej zmianę, tylko dlatego, aby cokolwiek komukolwiek udowadniać ? :) || Niech "mistrzowie" krytykujący wszystkich i wszytsko || udowodnią co sami potrafią. Wie Pan, tak się składa, że krytykować (celnie - bez złośliwości) ma prawo KAŻDY, kto się na temacie zna (i nie musi go wcale uprawiać). Dobrym komentatorem piłkarskim może być koleś, który nigdy nie kopnął piłki, a z doskonałego piłkarza będzie zabawa, gdy zasiądzie na stołku spikerskim. Nie muszę potrafić śpiewać, aby mój wyjątkowy słuch pozwalał mi na wyłapanie każdej zfałszowanej nutki, co pozwala mi na powiedzenie tego i owego o Mandarynie :). Pana "argumentacja" jest więc dokładnie na poziomie tekstów prasy lokalnej (czyli kiepska - mówiąc taktownie). || W zawodzie pracuję blisko 10 lat. Czyli odrobinę więcej niż "dzieci mają wakacji". Znam fachowców w swoich działkach po 5 latach pracy w zawodzie i partaczy odchodzących na emeryturę. || Chetnie się jednak naucze (...) Choć tyle dobrego. || (...) czegoś jeszcze od tych, którzy uważaja, że || potrafią to robić. Nikt nie ujmuje umiejętności Pana kolegom. Potrafić coś, a robić to, to jednak dwie różne sprawy. Z tego co widzę, zarzuty dotyczą głównie "jakości" podejścia do tematów, czyli - "olewactwa" autorów tekstów, dla których częściej liczy się zapełnienie szpalty gazetowej (i to w założonych proporcjach - nie za mało, bo nie będzie czym zapełnić numeru i nie za dużo, bo mi się jeszcze poza stronę dwa "zbyteczne" wersy przebiją) a nie treść którą ją wypełnią. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Para Re: TW vs. NWW IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.04.06, 10:37 Dziękuję za opinie i odpowiedzi. Wszystkie chętnie przeczytałem. Co do propozycji, aby "mistrzowie" wciąż krytrykujący wałbrzyskich dzienikarzy przyszli i pokazali jak powino się pisać...Być może częściowo przemówiła złośc, jednak pracując w NWW, Słowie Polskim, Slowie Polskim Gazecie Wrocłąwskiej, a obecnie Tygodnidku Wałbrzyskim starałem nauczyć się od będących tam dziennikarzy jak najlwięcej. To co wprawia mnie w złość to wypowiedzi, że całe wałbrzyskie dziennikarstwo jest do dupy (przepraszam za wyrażenie, ale chyba dobitnie odzwierciedla to co chcę powiedzieć) , że wszyscy pracujący bez względu na redakcję, w której są "ciency", niepotrafiacy nic zrobić i napisać. Oczywiście niejednokrotnie wiem, że w danym tekście można zrobić coś więcej, a do każdego tematu podejść rzetelniej i dokładniej. Niestety wałbrzyskie media to nie "Rzepa", która pozwoli dzienikarzom zajmowac się jednym, konkretnym tematem przez kilkanaście tygodni...Pracujemy na tyle ile możemy, na ile pozwalają nam warunki i pracodawca. pozdrawiam uzcestników forum i koleżanki, kolegów dziennikarzy Para Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: czytelnik Re: TW vs. NWW IP: *.walbrzych.dialog.net.pl 11.04.06, 23:51 Panie Pawłowski,co się tak Pan przejmuje,i tak Pan dobrze wie,że i Pan i Pańska Red.Nacz. i Pański Wydawca musicie być dyspozyzyjni wobec wielu osób oraz instytucji.Siedzi Pan w tym od lat 10 i jeszcze Pan tego nie zauważył? No to kiepski z Pana obserwator. A co do obu redakcji: NWW robi sobie i paru znajomym Muflony,TW robi to samo np. Wyrwidąb.To co robi tzw. red. Skiba w TW to klasyczna kryptoreklama. Kiedyś było w miarę rzetelne pismo - Trybuna Wałbrzyska,ale Pan Pawłowski uzna ten tytuł za komunistyczny zapewne.Niech Pan Rafał zaglądnie do archiwum- zachęcam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: BuBu Re: TW vs. NWW IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.04.06, 10:35 Współpracuje z TW od kilku miesięcy.Zanim rozpocząłęm działalność w wałbrzyskich mediach miałem różne wyobrażenia na temat pracy dziennikarza.Od chwili, gdy podjąłem pracę w TW wyobrażenie to nieco zmieniło się i okazało się, że zawód ten nie jest usłany różami.To mi jednak odpowiada...cóż mogę napisać to tych wszystkich, którzy nas krytykują... o jakim braku obiektywizmu jest mowa?Proszę o przykłady.Co do warsztatu z całą pewnością mistrzem pióra nie jestem, jednak nigdzie tak dobrze nie nauczę się tej profesji jak w gazecie.Uważam, że pracuje u nas kilku fachowców od których czerpię bezcenne doświadczenie.Bez względnie jest to nasza naczelna, której nikt nie jest w stanie zarzucić stronniczości i nierzetelności oraz Rafał Pawłowski, który z racji na długoletni straż pracy w tym zawodzie bardzo często dzieli się ze mną spostrzeżeniami jak pisać... by było dobrze:) Co do samej krytyki, jak najbardziej prosimy o więcej.Jednak mam małe zastrzeżenie, czemu nie miałabyć ona konstruktywna? Odpowiedz Link Zgłoś
alekto-wch Re: TW vs. NWW 11.04.06, 10:41 Chciałem zaznaczyć, że w wątku zaproponowałem także wskazanie dziennikarzy, którzy ciekawie piszą w TW czy NWW:) Ja osobiście czasami sięgam po teksty pana Piaseckiego, czy Pawłowskiego... Swojego czasu w TW były fantazyjne felietony podpisane red. naczelnym... ale coś znikły... chociaż nie wiem, czy były to felietony, czy żale piszącego... Odpowiedz Link Zgłoś
pressforum Re: TW vs. NWW 11.04.06, 12:19 w branzy medialnej jestem od 1991 bodaj roku. teraz mieszkam daleko od Wałbrzycha, a od ponad pół roku pracuję w koncernie axelspringer przy nowym projekcie, ktory ukaże się (wszystko na to wskazuje) w przyszłym tygodniu na rynku - tzw. polski die welt. kiedy zaczynałem pracę w dziennikarstwie, wszystko było inaczej i misyjnośc zawodu oraz standardy pisania, tworenia tekstów, redagowania czy uprawiania takich działek jak reportaż prasowy, wyglądały inaczej. moim zdaniem lepiej. teraz zwycięża zysk, dopasowanie się do potrzeb targetu bez próby kształtowania postaw innych niz konsumpcyjne, czy przyzwyczajanie do jednego brandu (marki - w tym wypadku tytułu). czesto tez media - jak kiedyś służą celom politycznym, obok tych biznesowych. obawiam się, że zarzuty dotyczące obu wałbrzyskich gazet, choc dawno ich nie czytałem poza internetem, sa prawdziwe. w końcu czytelnicy maja prawo do oceny jak nikt inny. z doświadczenia i obserwacji wiem, ze na prowincji (bez urazy) gazety robione sa siermiężne, bez znajomości podstawowych prawideł sztuki często (choc nie zawsze). gazety lokalne nie wiedza co to sa badania fokusowe, formatowanie mediów, układanie layoutu czy stylebooka itp itd. a bez tego nie da sie teraz nic zrobić dobrze. prowizorka juz nie przejdzie, a zasady budowania gazety zmieniły sie w drugiej polowie lat 90. bezpowrotnie. i ludzie, nawet jesli nie są fachowcami, intuicyjnie to wiedzą!!! zreszta moga w kiosku porównac kilka produktów i zauważą różnice w formie opakowania i w sposobie podawania treści. a pozwolilem sobie na wymądrzanie się w mojej ulubionej dziedzinie, co mi tam. Odpowiedz Link Zgłoś
pressforum dziennik 11.04.06, 16:42 no, teraz juz wszystko jasne :) moja gazeta ma tytuł "Dziennik" po prostu. a pod tytuł "Polska, Europa, Świat". Odpowiedz Link Zgłoś
pressforum hmmm 12.04.06, 12:15 to nie jest tak, ze wszyscy dzienikarze z mniejszych miast sa do kitu. rzecz w tym, ze i w najwiekszych dziennikach czy tygodnikach dobrze sie maja tylko gwaizdy, a reszta to tak naprawde wyrobnicy. ale chodzi o to, by trzymac standardy pracy niezaleznie od miasta czy tytułu. a rzeczywistosc na riubiezach jest taka, ze gazety sa właśnie siermiężne, a dzienniakrze działaja według schematów sprzed dekady albo i dwóch dekad. nie wszyscy, ale wielu. brakuje swiezosci, bo brakuje kasy na rozwoj, tak gazety jak i pracowników. radze przyjrzec sie "tygodnikowi podhalanskiemu. to jeden z wyjatkow, z ktorych można czerpać. z kolei duze gazety regionalne są robione juz lepiej, ale często tez ze względu na ciecie kosztów i oszczedzanie kosztem ludzi nie wychylają sie poza pewne schematy. tutaj za przyklad niech sluza gazety koncernu polska presse czyli pasauera. Odpowiedz Link Zgłoś
alekto-wch Re: dziennik 14.04.06, 08:05 To teraz młodzi adepci sztuki dziennikarskiej wiedza gdzie szukac roboty;) Pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zainteresowany pytanie do pressforum IP: *.walbrzych.dialog.net.pl 14.04.06, 19:58 Mam pytanie: czy nowy tytuł poszukuje osób do pracy w naszym mieście lub regionie? Chodzi mi o pracę w redakcji,w dziale marketingu,promocji,kolportażu,itp. Pytam ,bo mam w tym zakresie spore doświadczenie. Może pressforum poda jakiś namier do siebie ,np. maila.Dziękuję. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kór Re: TW vs. NWW IP: *.unregistered.net.telenergo.pl 14.04.06, 10:10 Gość portalu: BuBu napisał(a): > Współpracuje z TW od kilku miesięcy To ja tylko nieśmiało zaproponuje, byś zasugerował swoim kolegom i koleżankom (dotyczy to również dziennikarzy NWW), by nieco więcej uwagi poświęcali interpunkcji. To wszechobecne olewanie jej zasad w naszej lokalnej prasie doprowadza mnie do rozpaczy... Że o pojawiających się od czasu do czasu ortografach nie wspomnę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: smakosz Re: TW vs. NWW IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.04.06, 10:38 Hmm jeszcze jedno!Pragnę zauważyć, że w TW pracuje chyba najbardziej atrakcyjna młoda dziennikarka spośród wszystkich wałbrzyskich redakcji.Jest nią Karina Wójcicka.Często porównywana lub mylona z Adą Szurman jednak sądzę, że w tym wypadku jest to drobnym nietatktem... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość 46 Re: TW vs. NWW IP: *.walbrzych.dialog.net.pl 14.04.06, 22:48 W dziennikarstwie nie liczy się ponoć uroda, a jedynie rzetelność i warsztat. Choć uważam, że w wielu sytuacjach miła aparacja pomaga. Pani Kariny nie widziałem, ale wierze na słowo, w końcu jest Polką, a wiadomo co się mówi o naszych rodaczkach:))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: byly red Re: TW vs. NWW IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.04.06, 04:18 Kiedys pracowalem i w TW i w NWW. Absolutnie zgadzam się, że dziś jakosc i warsztat dziennikarski pozostawiaja wiele do zyczenia. Tak naprawde od ponad 10, może nawet 15 lat mlodzi i nowi w redakcjach nie maja jak sie tej sztuki uczyc. W walbrzyskich redakcjach nie ma sekretarzy redakcji z prawdziwego zdarzenia, ludzi, ktorych praca polega na korygowaniu bledow warsztatowych, a czesto merytorycznych. Bywa, ze nowicjusz idac do ratusza nazywal prezydenta przewodniczacym rady miejskiej lub odwrotnie, a czasem nawet takie "byki" ukazywaly sie w druku. Dziennikarze sa wynagradzani nie od jakosci, a od ilosci tekstu. A zatem pisza materialy idac po najmniejszej linii oporu. Powszechnym i kardynalnym ich bledem jest np. dodawanie komentarzy do zwyklej informacji bez jakiegokolwiek wyroznienia, iz jest to komentarz od redakcji. Szalenie dawno czytalem po raz ostatni prawdziwy reportaz w naszych gazetach. Mysle jednak, ze nie dziennikarze (w wiekszosci to nawet nie dziennikarze, a ludzie piszacy) ponosza wine, a wlasciciele tygodnikow, ktorym zalezy na pieniadzach z reklamy, a nie rzetelnosci. Poza tym z pewnoscia zasady budowania redakcji pozostawiaja wiele do zyczenia. Na dobrych dziennikarzy walbrzyskich gazet nie stac, a nowi chetni do pisania nie maja szans nauczyc sie tego zawodu. Jedynym rozwiazaniem bylo by stworzenie spoldzielni dziennikarskiej, firmy, ktora nie jest dojna krowa dla wlasciciela, a zysk kierowany jest na rozwoj. Odpowiedz Link Zgłoś
pressforum Re: TW vs. NWW 18.04.06, 10:49 święte słowa, tylko chyba raczej nie do zrealizowania ta idea spółdzielni. jedna juz była i co? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: byly red Re: TW vs. NWW IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.04.06, 17:15 Nie wiem o jakiej spoldzielni dziennikarskiej myslisz? Tej od "Niezaleznego Slowa" czy od "Tygodnika Wałbrzyskiego" po oderwaniu sie od Bubla? W tym drugim wypadku byla szansa na firme dziennikarska, ale górę wziela pazernosc finansowa i obawa, ze Bubel bedzie chcial walczyc z nowym tytulem. Zabezpieczeniem mialy byc pieniadze Kubary za 50% udzialow w tygodniku. Skonczylo sie, jak sie skonczylo. To prawda, ze dzis stworzenie spoldzielni dziennikarskiej to trudny temat, bo ludzie pracujacy w gazetach nie "smierdza" groszem. Ale gdyby cos takiego powstalo, to zarowno wlasciciele "TW", jak i "NWW" mieliby spory problem. Nie potrafiliby konkurowac z gazeta, ktora pieniadze z reklam i sprzedazy w calosci przeznacza na honoraria i rozwoj redakcji. Troche sie rozmarzylem i oczami wyobrazni widze takie przedsiewziecie, w ktorym miesci sie lokalny portal informacyjny, tygodnik (a moze nawet dziennik), jakies lokalne radio i tv kablowa. Kiedys cos takiego chcial stworzyc Zbyszek Zalewski i gdyby nie wylew, to pewni by to zrobil. Ale moze jeszcze kiedys komus to sie uda. Odpowiedz Link Zgłoś
pressforum Re: TW vs. NWW 18.04.06, 17:32 mówilem o tej spółdzielni pobublowej. w Niezależnym Słowie zaczynałem "karierę" w mediach :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zainteresowany jeszcze raz do pressforum IP: *.walbrzych.dialog.net.pl 18.04.06, 17:58 Nie czytasz Koleżanko,czy Kolego tego co do Ciebie. Popatrz niżej łaskawie. Stronę www Axela Springera znam..:) Odpowiedz Link Zgłoś
pressforum sorrrrrrrry 18.04.06, 18:26 ożesz ty! faktycznie, przeoczyłem. sorki! podaj mi na mojego maila kontakt do Cierbie to odpiszę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zainteresowany Re: sorrrrrrrry IP: *.walbrzych.dialog.net.pl 18.04.06, 18:35 A podam,tylko Ty podaj do siebie. Pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
pressforum Re: sorrrrrrrry 18.04.06, 20:35 drogi zainteresowany. moj mail to moj profil :) kazdy kto jest zalogowany ma mail taki jak nick. a kolega zalogowany nie jest. no no! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: byly red Re: TW vs. NWW IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.04.06, 21:46 Nie bylo spoldzielni pobublowej. Bylo kilka osob: Zalewski, Bucka, Skiba, Rakowski i Smerd, ktorzy w tajemnicy przed pozostalymi czlonkami owczesnej redakcji rozdzielili miedzy siebie udzialy. No i jeszcze byl Kubara, ktory w zamian za wylozenie gotowki, gdyby trzeba bylo walczyc z Bublem, dostal prawie polowe udzialow. Kiedy Zbyszek Zalewski zmarl, jego syn sprzedal swoja czesc udzialow Kubarze, pozniej chyba jeszcze i Skiba oraz Rakowski spieniezyli marzenia o firmie dziennikarskiej. I w ten sposob zginela nadzieja na gazete zarzadzana przez dziennikarzy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: byly red Re: TW vs. NWW IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.04.06, 23:15 Pressforum, sadze, ze zapewne znamy sie. Swiat piszacych (niekoniecznie dziennikarzy) w Walbrzychu jest maly. Pytanie, kiedy zaczynales w "Niezaleznym Slowie"?:) Przed czy po wojnie:)))))) A swoja droga ta przeszlosc, to dzis juz tylko jakies bardziej lub mniej mile wspomnienie. Czy myslisz moze o jakiejkolwiek "dziennikarskiej" przyszlosci zwiaznej z Walbrzychem? Odpowiedz Link Zgłoś
pressforum Re: TW vs. NWW 18.04.06, 23:53 w Niezależnym Słowie startowałem po wojnie, czyli "na legalu". co do przyszłości w Wałbrzychu, to na razie nie wiem, czy z Gdańska nie przeniose się kiedyś do Warszawy na przykład. wałbrzych to raczej odległy horyzont, ale kto wie, co to będzie. z tym, że jak się zdążyłem zorienotwać, niespecjalnie jest dla mnie miejsce w wałbrzyskich mediach. najbardziej marzy mi się dom pod wałbrzychem i święty spokój :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: byly red Re: TW vs. NWW IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.04.06, 00:16 a moze mozna cos pomyslec, nawet na odleglosc. Gdyby skrzyknac troche ludzi z Walbrzycha, ktorzy dzis sa calkiem niezlymi dziennikarzami (Asia Piotrowska, Ada Kondratowicz, Krzysiek Szwałek, Iwona Maciejewska, Marek Góra czy chocby Marek Starybrat)i stworzyc walbrzyski portal dziennikarski. Tworzona przez walbrzyszan taka internetowa gazeta niekoniecznie z walbrzyskimi tematami, albo i z nimi, ale w szerszym krajowym kontekscie? Rzucam ten pomysl bez wiekszego przekonania, bo wiele fajnych pomyslow spalilo sie w momencie, gdy trzeba bylo cos zorganizowac:))))))) Odpowiedz Link Zgłoś
pressforum Re: TW vs. NWW 19.04.06, 08:56 pomysl jest ciekawy, ale az tak zdesperowany nie jestem. nie jest to dla mnie zyciowa koniecznosc. podejrzewam jednak, ze w Wałbrzychu są dziennikarze, których może to zainteresować. choć, o ile wiem, jakies wałbrzyskie portale już funkcjonują. poza tym, jaki byłby rynek odbiorców i reklamodawców? czego wałbrzyszanie potrzebują? Odpowiedz Link Zgłoś