Dodaj do ulubionych

kandydaci na radnych wg NWW

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.08.06, 00:20
www.nww.pl/artykul.php?artykul=4477&s=2
Obserwuj wątek
    • myslak Re: kandydaci na radnych wg NWW 07.08.06, 08:55
      Ho, ho... kadencje się kończą? Pora w politykę?

Startują dyrektorzy I, II i III LO :)))
      Ale galeria: Citak, Wróbel, Sęczyk :)
      • pressforum Re: kandydaci na radnych wg NWW 07.08.06, 10:20
        niezla skladnia :) albo korekta zaspala, albo korekty tam nie ma:
        "Wraz ze swoim kandydatem oraz krótkim uzasadnieniem, prosimy dostarczać je do
        redakcji „Wiadomości Wałbrzyskich” (ul. Broniewskiego 15, 58- 309)."
        przytargac do redakcji kandydata - moze byc problem ;)
    • Gość: ciekawe Re: kandydaci na radnych wg NWW IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.08.06, 01:46
      Jestem ciekawa którego kandydata dziennikarzy NWW pierwszego zmieszacie z
      błotem na forum. Biedni Ci kandydaci, będą musięli poczytać bełkotu paru
      nędznych forumowiczów. Tak przy okazji, oprócz niektórych z ratusza, zestaw
      niczego sobie, popieram :)
      • Gość: Rebel Yell Re: kandydaci na radnych wg NWW IP: *.walbrzych.dialog.net.pl 08.08.06, 08:06
        Z takim podejsciem do ludzi i "nedznych forumowiczow" powinnas chyba sama
        smialo kandydowac ?
      • Gość: anty Re: kandydaci na radnych wg NWW IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.08.06, 08:44
        90 % kandydatów z tej listy to ludzie, którzy zajmują się polityką lub
        politykierstwem. A do Rady Miejskiej potrzebni są nam samorządowcy, którzy będą
        zajmować sie tylko sprawami miasta, a nie wykorzystywać stanowiska radnego do
        załatwiania interesów swoich partii politycznych lub osobistych.
        • Gość: no tak.... Re: kandydaci na radnych wg NWW IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.08.06, 09:16
          ..tyle że redakcja sama z siebie wymyśliła te kandydatury o zgodę
          zainteresowanych nie pytając ! a wielu z nich ma w nosie takie konkursy a do
          rady startować nie zamierza ! a "gazetka" żeby sobie podnieść zainteresowanie
          takie głupiaste konkursy ogłasza...ot i tyle .
          • Gość: ciekawy Re: kandydaci na radnych wg NWW IP: *.walbrzych.dialog.net.pl 08.08.06, 11:14
            > ..tyle że redakcja sama z siebie wymyśliła te kandydatury o zgodę
            > zainteresowanych nie pytając !

Jeżeli jest tak jak mówisz to niezłe jaja. A wiesz może czy wszystkich czy
            tylko niektórych? I jeżeli nie wszystkich to których? Z chęcią bym się
            dowiedział.
            • Gość: Anonim Re: kandydaci na radnych wg NWW IP: *.walbrzych.dialog.net.pl 08.08.06, 11:25
              Jeżeli mamy wybierac, to moze nie sposrod tych, ktorych wybrala redakcja, co?
              A tak prawde mowiac to sposrod tej grupy widze tylko jedno nazwisko: Ryszard
              Nowak.
              • Gość: rozczarowany Re: kandydaci na radnych wg NWW IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.08.06, 12:31
                Zgadzam się. Jedyny, ktory z tej listy naprawdę się sprawdził i sprawdzi, to
                Ryszard Nowak. Naprawdę nie wiem za to, dlaczego dziennikarze wpisali na listę
                p. Iwonę Stach Janyst. Niestety pani Iwona, oprócz tego, że przed kilkoma laty
                poza kolegami partyjnymi podpisała umowę koalicyjną UW z SLD, niczym sie nie
                wykazała. Ale z tego, co wiem, w redakcji NWW jest kilku bliżej
                zaprzyjaźnionych dziennikarzy z panią Iwoną. Może stąd te wyróżnienie. Niech
                żyje dziennikarska rzetelność i obiektywność.
                • Gość: no tak... Re: kandydaci na radnych wg NWW IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.08.06, 12:46
                  ...zgadzam się tylko R.Nowak się nadaje i napewno będzie startował ..reszta to
                  wymysł redakcji...wiem napewno ze p.Wiłkomirski sie tam nie wybiera..oraz kilka
                  innych osób którym oszczędzę stresu bo i tak są wkurzeni z powodu
                  wykorzystywania ich nazwisk bez ich zgody do wymyślania głupich konkursów....co
                  do Janyst to sie zgadzam w całej rozciągłości ! jak "gazetka" chciała mieć
                  kandydatury to mogła zaczekać na głosy czytelników ale wiadomo ze czytelników
                  brak to i konkurs by padł - gazetę czytaja tylko zainteresowani "politycy" oraz
                  urzędnicy bo maja za darmo w prenumeracie urzedów !
                  • Gość: wyborca Re: kandydaci na radnych wg NWW IP: *.walbrzych.dialog.net.pl 17.08.06, 09:13
                    Tak, oczywiście. Pan Nowak się bardzo nadaje na radnego. Nie ma pojęcia o
                    prawie, finansach, taki chłopek roztropek. Właśnie takich lidzi brakuje nam w
                    radzie miejskiej. Tak co robią wokół siebie dużo krzyku i załatwiają za głosy
                    różne rzeczy dla SWOJEJ dzielnicy. Brawo. Róbmy tak dalej. Na pewno będzie
                    lepiej.
                    • Gość: nieradny Re: kandydaci na radnych wg NWW IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.08.06, 08:45
                      po pierwsze - jestem przyjacielem męża naczelnej
                      po drugie - jestem przyjacielem naczelnej
                      po trzecie - o tym że jestem na takiej liście dowiedziałem się po powrocie z
                      urlopu od znajomych
                      po czwarte - traktuję to jak zabawę
                      po piąte - nic nie zrobiłem dla Wałbrzycha
                      po szóste - nie wiem czy będę kandydatem na radnego
                      po siódme - dziękuję za uwagi dotyczące mojej osoby

pozdrawiam wszystkich forumowiczów
                      Sławomir Kapuściński
                    • Gość: GAL Re: kandydaci na radnych wg NWW IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.08.06, 21:20
                      a pan sie zna na finansach, prawie? Moze to pan jest chlopkiem roztropkiem?
                      skor jest pan tak wybitny w finansach i prawie to nich pan sam zacznie
                      kandydowac na radnego a wtedy dowiemy sie jaki jest pan inteligentny bo z pana
                      wypowiedzi mozna wnioskowac ze moze pan zostac nawet prezydentem Wałbrzycha...
                      Dlaczego czepia sie pan Nowaka skoro jest tam wielu innych ktorzy tylko spia w
                      lawach i nie robia nic oczekujac na wyniki. Gdyby wszyscy starali sie tak jak
                      Pan Nowak to bylo by bardzo dobrze w naszym miescie
                • Gość: kasia Re: kandydaci na radnych wg NWW IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.08.06, 13:31
                  Zgadzam się z rozczarowanym.Kolejny przykład to Kapuściński, który nic nie
                  zrobił dla mieszkańców, ale jest kolegą męża red. naczelnej.
                  • Gość: rozczarowany Re: kandydaci na radnych wg NWW IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.08.06, 14:20
                    Będę bronił Sławomira Kapuścińskiego. Jest młody, aktywny, co można zauważyć
                    podczas imprez OSiR-u. Nic nie zrobił dla miasta? Bo do tej pory nie miał
                    takich możliwości, oprócz pracy w OSiR-ze. Jak go znam, a znam bardzo dobrze,
                    to na pewno nie będzie siedział bezczynnie i pobierał diety albo włączał się w
                    walkę polityczną w naszym mieście. Jestem przekonany, że będzie aktywniejszy od
                    dwóch panów ściśle związanych ze sportem. Jeden był kiedyś piłkarzem, a drugi
                    jest organizatorem piłkarskiej "halówki". Niestety, obaj nie zrobili nic dla
                    wałbrzyskiego sportu.
                    • mgnac Re: kandydaci na radnych wg NWW 08.08.06, 17:46
                      Sławka Kapuścńskiego znam i cenię.Tyle,że jest aktywny w pracy- za co mu chwała-
                      to jeszcze żaden argument,że nadaje lub nie nadaje się na radnego.
                      Oczywiste jest ,że to zabawa redakcji służąca tylko zainteresowanym i
                      napędzająca sprzedaż NWW.
                      A bardzo mnie zastanowiła taka kandydatura - Jarosław Klonowski - pracownik
                      starostwa.I co z tego wynika? Że pracuje,załóżmy ,że dobrze pracuje,no i co
                      jeszcze? Zresztą do żadnej kandydatury nie ma argumentacji- dlaczego Ona,czy On.
                      Pozdrawiam
                      MG
                      • Gość: j klonowski Re: kandydaci na radnych wg NWW IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.08.06, 09:21
                        Michale, odczep się wreszcie ode mnie :) W zamian za "głupawe" podszczypywanie
                        na forum, proponuję Tobie rywalizację. Kto z nas więcej zdobędzie głosów na
                        Podzamczu w nadchodzących wyborach ? Podejmiesz rękawicę ? Pozdrawiam, Jarosław
                        Klonowski.
                        • mgnac oj Jarek Klonowski... 23.08.06, 01:02
                          Jarek nie denerwuj się,kandyduj sobie spokojnie.
                          Jeszcze Ci nie przeszło? Ile zdobędziesz głosów - 100,200?
                          Co potrafisz? Czego chcesz dokonać?
                          Umiesz uczciwie? Hmm...przecież wiesz,że uczciwie się nie da.
                          To nie personalnie do Ciebie- to uwaga natury ogólnej.
                          A ja nie umiem nieuczciwie i dlatego nie podejmę rękawicy.
                          Pozdrawiam
                          Michał Gnacy
                          • Gość: J Klonowski Re: oj Jarek Klonowski... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.08.06, 08:04
                            Niestety Michale masz wiele racji. Ostatnie wybory samorządowe pokazały, że
                            uczciwi mają mniejsze szanse. Sam byłem świadkiem łamania ordynacji wyborczej,
                            jako świadek w sądzie dostałem po łapach bo nie nagrałem wszystkiego na
                            kamerze, dyktafonie oraz sam nie przyprowadziłem na policję osób,
                            które "kupowały głosy" ... wiele osób dostało po łapach. Instytucje publiczne
                            były wtedy bezsilne. Ja mam swoją teorię na temat kupowania głosów. Teorię
                            popytu i podaży. Ile głosów można kupić w Wałbrzychu ? Popyt coraz większy,
                            podaż sie nie zwiększa, więc może wreszcie uczciwi wygrają ? Ja spróbuję,
                            uczciwie. Mam takie prawo i z niego skorzystam. Nie lubię bezczynnosci.
                • Gość: hanibalsmok Re: kandydaci na radnych wg NWW IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.08.06, 14:07
                  co do R.Nowaka to zgdazam się. Co do Stach-Janyst to pamiętam, że waliła w SLD
                  że aż się kurzyło. Co niektórzy to na dzwięk jej nazwiska jeszcze dzisiaj
                  sinieją ze złości. Napisałeś że podpisała umowę poza kolegami. No cóż mijasz
                  się co nieco z prawdą. Z SLD wówczas rozmawiała też pani radna p. Mrzygłocka i
                  jeszcze kilka innych osób. Był też wtedy ranking pracowitości radnych - to
                  Janyst złożyła najwięcej interpelacji. Szkoda, że na tej liście nie ma innych
                  osób. Uważam, że p. Banach z Toyoty nie powinien się tu znależć. Nie tylko on
                  ale i inni ze Strefy. Brakuje dobrych menadżerów - np. Bosek z Porcelany
                  Krzysztof. Drobna przesada z dyrektorami liceów. Itd,itd.
                  • Gość: głos z tłumu Re: kandydaci na radnych wg NWW IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.08.06, 21:39
                    A ile w obecjej radzie różnych Łukaszenków, typu mierny, bierny ale wierny?
                    Uwazam ze 2 kadencje w tym trudnym mieście to aż za dużo dla niektórych.
                    Znacie takich co zaklepali sobie dozywocie w radzie?
                    • Gość: kolo Re: kandydaci na radnych wg NWW IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.08.06, 16:21
                      To nie miasto jest trudne. Ono nie miało szczęścia do władz. A większość ludzi
                      z listy już pokazała co potrafi. Nie od dzisiaj wiadomo że ta gazeta wspiera
                      miernotę. Oni już byli. Czegoś tu nie rozumiem. Dlaczego gazecie należy na
                      stagnacji i zacofaniu. Bo te typy tylko to mogą nam zagwarantować.
                      • Gość: Rebel Yell Re: kandydaci na radnych wg NWW IP: *.walbrzych.dialog.net.pl 09.08.06, 16:29
                        > miernotę. Oni już byli. Czegoś tu nie rozumiem. Dlaczego gazecie należy na
                        > stagnacji i zacofaniu. Bo te typy tylko to mogą nam zagwarantować.

Bo gazeta z nich zyje, a inni moga nie chciec z nimi rozmwiac.
                        • Gość: Jorgi Re: kandydaci na radnych wg NWW IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.08.06, 19:16
                          A może by tak zamiast narzekać na otaczającą nas miernotę, któryś z Was wziąłby
                          się do roboty i zaczął zmieniać naszą rzeczywistość.Czy tylko potrafimy My
                          Polacy Wałbrzyszanie narzekać, krytykować, plotkować i inic więcej. Wracamy po
                          pracy do swoich domów, wena nas opuszcza i stajemy się kolejnym elementem
                          otaczającej szarzyzny.Poczym wracamy a drugi dzień do pracy, siadamy do neta i
                          nagle spoglądamy do lustra i widzimy szabelkę,która dynda sobie spokojnie u
                          naszego boku. Znowu zamieniamy sie na kilka godzin w wyzwoliciela i lekarstwo
                          na miernotę, po czym .............. scenariusz się powtaża. Żałosne.
                          • Gość: Jorgi Re: kandydaci na radnych wg NWW IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.08.06, 19:17
                            powtarza - nie powtaża - przepraszam wszystkim wielbicieli poprawnej polszczyzny
                          • Gość: Rebel Yell Re: kandydaci na radnych wg NWW IP: *.walbrzych.dialog.net.pl 10.08.06, 08:09
                            Alez zmieniamy, zmieniamy. Poszerzajac horyzonty, hamujemy zapedy do wladzy,
                            pleniac u siebie egoizm, niszczac parcie na wlasne PR, stajac sie co dnia
                            lepszym, wrazliwszym, uczciwszym. Czytamy,ogladamy, sluchamy, uczymy sie co
                            dzien czegos nowego, rozwijamy w sobie lokalny patriotyzm. Nie pozwalamy sobie
                            zawlaszczyc wlasnego zdania, wiemy ze zyjemy w epoce informacji wiec
                            przyswajamy je sobie codziennie. Wytykamy bledy innym, eliminujemy je u
                            siebie. Chcemy normalnego miasta z ktorego nie uciekna wszyscy znajomi, liczymy
                            na normalna prace po ktorej nie bedziemy sie slaniac na nogach. Tak zebysmy
                            mieli czas i sily na poznawanie i zmienianie otoczenia wokol siebie.Zadamy
                            szacunku urzedasow, chcemy zeby miasto zarzadzane bylo w sposob ktory pozwoli
                            podniesc mu sie z kolan. Nie chcemy tu doktrynerow, cwaniaczkow, zlodziei, dla
                            tego pojdziemy do wyborow, jezeli bedzie ktos na kogo warto glosowac. Ktos kogo
                            nogawek nie trzyma sie stado pijawek.
                            • Gość: Jorgi Re: kandydaci na radnych wg NWW IP: 80.50.81.* 10.08.06, 08:24
                              Masz talent do patriotyczno - politycznej prozy :)Nawet momentami było
                              wzniośle :)
                              • Gość: Rebel Yell Re: kandydaci na radnych wg NWW IP: *.walbrzych.dialog.net.pl 10.08.06, 08:35
                                W przedszkolu puszczali piosenki wojskowe np "serce w plecaku" moze to dlatego.
                                Łyk kawy i netu i mozna brac sie do pracy :)
          • Gość: abc Re: kandydaci na radnych wg NWW IP: 195.229.242.* 18.08.06, 09:07
            Popmijajac liste kandydatow,wyglada na to iz Walbrzych jest wiekszy od Nowego
            Yorku.Tam radnych jest tylko 24,u nas gdyby zamiast 25 bylo np.5 radnych
            znacznie trudniej byloby nim zostac,wyborcom znacznie latwiej byloby patrzec im
            na rece i na biezaco oceniac.Do tego dochodza wymierne oszczednosci,co w skali
            kraju,a nie bylaby to taka mala kwota.Tych 25 na prawde nie zdziala wiecej niz
            zrobiloby 5 kompetentnych ludzi,ba nawet znacznie mniej,jak zawsze z reszta to
            tego grona wcisnie sie sporo smiecia generujacego wymierne straty dla
            miasta.Nie jest to z reszta problem samego Walbrzycha,ale calego kraju.Wszak
            ryba od glowy sie psuje.
    • Gość: Dorota A ilu z Was pójdzie na wybory samorządowe????? IP: *.walbrzych.dialog.net.pl 08.08.06, 21:29
      Większość tylko narzeka, ten taki, ten owaki, tamta sie sprzedała jednej czy
      drugiej partii a na wyborach samorządowych frekwancja jest z reguły żałosna.Ci
      co nie głosują moim zdaniem nie maja prawa narzekać i oceniać pracy
      radnych.Jakie jest Wasze zdanie na ten temat????
      • Gość: Jorgi Re: A ilu z Was pójdzie na wybory samorządowe???? IP: 80.50.81.* 10.08.06, 08:36
        Masz racje Dorota. Najlepiej siedzieć za kompem, nie wychylać nosa i narzekać,
        narzekać, psioczyć, obrażać, oskarżać i podniecać się tym kto komu i jak mocno
        przypieprzył na forum. Niestety jest to żałosne ale prawdziwe.
        • Gość: Rebel Yell Re: A ilu z Was pójdzie na wybory samorządowe???? IP: *.walbrzych.dialog.net.pl 14.08.06, 10:57
          Macie pierwsze glosy i uzasadnienia. Na razie chyba kandydaci glosuja sami na
          siebie, ewentualnie z wsparciem najblizszej rodziny, bo slabiutko to wyglada.

www.nww.pl/artykul.php?artykul=4527&s=2
          • Gość: Jorgi Re: A ilu z Was pójdzie na wybory samorządowe???? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.08.06, 11:22
            Najlepiej będzie jak ta banda zgredów, która cały czas narzeka jak to źle jest
            w Wałbrzychu wystawi swoje komitety wyborcze i wystartuje w wyborach i naprawi
            tą wstrętną rzeczywistość. Co Wy na to??
            • Gość: Paweł Szpur Re: A ilu z Was pójdzie na wybory samorządowe???? IP: *.walbrzych.dialog.net.pl 15.08.06, 12:40
              Rzadko kiedy zaglądam na forum „gazety” lecz dziś jest taki dzień kiedy mam na
              to czas. Jak widzę większość z was wzburzyła lista kandydatów na radnych
              opublikowana przez NWW, ja też jestem przeciwny zawiązywaniu się grupek
              wzajemnej adoracji, która dba o własne interesy, a nie o dobro publiczne. Jest
              jeden istotny czynnik, który może przekreślić start jakiejkolwiek regionalnej
              koalicji wyborczej, a jest nim nowa ordynacja wyborcza. Jeśli wejdzie ona w
              „życie” będzie promowała partie, które mają podpisane między sobą umowy
              koalicyjne. Nie oznacza to, że w Wałbrzychu wygra PIS, Samoobrona, LPR bo ich
              struktury są w W-ch w powijakach. Niemniej jednak ordynacja wprowadzi trochę
              zamieszania. Zwracacie tu również uwagę na istotny czynnik jakim jest niska
              frekwencja, a to sprzyja kupowaniu głosów za nalewkę lub 10 PLN. Jeżeli chodzi o
              listę NWW wygląda na to, że w naszym kurczącym się społeczeństwie brakuje
              prawdziwych polityków lub też samorządowców z „klasą”. Pamiętajcie lista jest
              nadal otwarta więc można nadsyłać zgłoszenia na kuponach. Trzeba mieć zawsze na
              uwadze to, że nie ważne jaka władza będzie -ma być ona sprawowana na rzecz
              społeczeństwa, a nie społeczeństwo ma być dla władzy.
    • Gość: znawca tematu Re: kandydaci na radnych wg NWW IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.08.06, 09:18
      Czy wiecie po co robi się w tygodnikach wszystkie "konkursy piękności"? Po to,
      aby wszyscy wstawieni na listy rozpoczęli wyścig szczurów. Tygodnik lepiej się
      sprzeda. Wygra ten który więcej wyśle sam na siebie kuponów. Ot, cała prawda !
      Czytelnicy sa zbyt leniwi, aby wyjść na pocztę, bądź zawieżć kupon do redakcji.
      Raz, dwa, trzy ... Wyścig szczurów czas zacząć :)
      • Gość: Jorgi Re: kandydaci na radnych wg NWW IP: 80.50.81.* 16.08.06, 10:47
        Dlatego też uważam, że w wyborach samorządowych powinni brać udział tylko takie
        osoby, które mają już z czego żyć, nie chcą się dorabiać na polityce, nie muszą
        szukać okazji do zrobienia majątku, nie chcą uczynić polityki sposobem na swoje
        życie zawodowe. Tylko wtedy może być normalniej i uczciwie. A niestety
        rzeczywistość jest taka, że większość polityków i pseudopolityków w Polsce
        zrobiła sobie z samorządności sposób na życie i nie zawsze idzie to w parze z
        kompetencjami.
        • Gość: devilshe Re: kandydaci na radnych wg NWW IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.08.06, 11:13
          Dodaję: radny pracuje społecznie czyli nie ma ŻADNYCH DIET!!!! Zobaczycie jak
          wykruszą się zastępy "chętnych na radnych".
          Do tego wybory bezpośrednie na starostę - więc żadnych przepychanek wśród
          radnych tworzących tzw. koalicję (patrz: pistolet przystawiony do głowy temu
          szczęściarzowi, który został wśród swoich wybrany na starostę, nie ma tworzenia
          zarządów spoód radnych - chcesz być w Zarządzie - zrzeknij się mandatu).
          • Gość: Jorgi Re: kandydaci na radnych wg NWW IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.08.06, 19:16
            • Gość: Jorgi Re: kandydaci na radnych wg NWW IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.08.06, 19:17
              Dobrze mówisz. Może PIS zrobi taką zadymę, że pseudopolitykom nie będzie się
              chciało brać udziału w wyborach ? Pożyjemy - zobaczymy
    • eliminator5000 Re: kandydaci na radnych wg NWW 20.08.06, 22:45
      uwazam ze ten pajac co twierdzi ze pan Nowak jest chłopkiem roztropkiem to
      grubo sie myli, bo pan Nowak dziala na dzielnicy nie za głosy tylko dla ludzi,
      a skoro pan/pani jest taka mądry/mądra to prosze narobic szumu wokól siebie i
      pomóc bezintersownie tak wielu osobom, wiec prosze nie pisac głupot, tylko
      prosze przyjsc i pomóc panu Nowakowi bo uwazam ze jest to człowiek który swój
      wolny czas poswiecił dla drugiego człowieka, z powazaniem Forumowicz...
      • Gość: tylko samo-rząd Re: kandydaci na radnych wg NWW IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.08.06, 09:10
        Cytat z Janusza Korczaka : "Samorząd jest to właściwie praca organizowana po
        to, aby jednakowo dobrze działo się wszystkim, którzy razem uczą się, działają
        (...), żeby jeden drugiego nie krzywdził, opiekował się, pilnował porządku i
        praworządności (...), to nie tylko praca, ale i walka (...) w obronie
        porządnych, dzielnych i słabych, przeciwko wrogom porządku i sprawiedliwości
        (...)".

Rząd spełnia zapowiedzi: „cała władza w nasze ręce bo to jedyne czyste ręce”
        albo: „oni już byli”. Stąd machinacje przy ordynacji wyborczej do samorządów
        wynikające z przekonania, że nie wolno oddać władzy w ręce wybrane przez
        mieszkańców - ale należy tak sterować wynikami by wyszło, że koalicja rządzi. A
        przecież Gmina powinna być samorządem terytorialnym, a nie najniższym szczeblem
        hierarchii organów władzy państwowej.

W praktyce, dzięki obecnym zmianom w ordynacji, może być tak, że idąc do urn i
        dodając głos np. na PiS głosujemy na blok z Samoobroną a dzięki naszemu głosowi
        mandat otrzyma kandydat z LPR (a nie osoba przy której nazwisku skreśliliśmy
        krzyżyk). Zgodnie z podstawowymi zasadami demokracji - oddając głos na
        kandydata oddajemy tylko na niego, a wybory wygrywa ten , który po prostu
        uzyskał największą ilość głosów. Taka ordynacja zapobiega wszelkim machinacjom
        przy liczeniu głosów.
        Przedwyborcze obietnice dotyczą także przejęcia przez wojewodów (czyli
        przedstawicieli rządu w województwie) jak największej liczby kompetencji
        wybieralnego demokratycznie sejmiku samorządowego. Partie rządzące wychodzą z
        założenia, że w Warszawie wiedzą lepiej czego chcemy niż my sami !!!
        Przecież to tu, w gminach najlepiej są pilnowane i wydawane pieniądze – nie
        gdzieś w Warszawie. To mieszkańcy mają decydować na co idą ich pieniądze z
        podatków a nie tylko wpłacać do państwowego budżetu i czekać łaski... Na
        szczęście jeszcze – jako wyborcy - mamy coś do powiedzenia i powiedzmy to przy
        urnach wyborczych.
        Problem tkwi w tym, że mieszkańcy gminy nie przejawiają żadnej inicjatywy i nie
        zamierzają w pełni "brać spraw w swoje ręce". W efekcie to władza lokalna staje
        się bardziej samorządna, a nie społeczność naszego miasta….

• eliminator5000 Re: kandydaci na radnych wg NWW 22.08.06, 20:47
        co sie dzieje z panem Markiem Rząsowskim? czy po przegranych wyborach
        parlamentarnych, tak sie zniechęcił, że zapomniał o swoim okregu wyborczym, czy
        wystartuje ponownie do rady miejskiej, oto jest pytanie, po raz trzeci uwazam
        ze nie uda mu sie przekonac do siebie wyborców, panie Marku gdzie pana szukac?
        • Gość: . Re: kandydaci na radnych wg NWW IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.08.06, 22:47
          Sproboj zadzwonic do pani prokurator w Dzierzoniowie, moze ci powie w ktorym
          komisariacie obecnie sklada zeznania w sprawie pewnego stowarzyszenia.
    • eliminator5000 Re: kandydaci na radnych wg NWW 20.08.06, 22:54
      dlaczego NWW wystawiły kandydature S. Turlińskiego? czym ten pan zabłysnął na
      arenie politycznej aby go wystawiac? wkoncu spał przez 4 lata w najlepsze w
      urzędowej ławie.
      • Gość: abc Re: kandydaci na radnych wg NWW IP: 195.229.242.* 21.08.06, 01:54
        Popmijajac liste kandydatow,wyglada na to iz Walbrzych jest wiekszy od Nowego
        Yorku.Tam radnych jest tylko 24,u nas gdyby zamiast 25 bylo np.5 radnych
        znacznie trudniej byloby nim zostac,wyborcom znacznie latwiej byloby patrzec im
        na rece i na biezaco oceniac.Do tego dochodza wymierne oszczednosci,co w skali
        kraju,a nie bylaby to taka mala kwota.Tych 25 na prawde nie zdziala wiecej niz
        zrobiloby 5 kompetentnych ludzi,ba nawet znacznie mniej,jak zawsze z reszta to
        tego grona wcisnie sie sporo smiecia generujacego wymierne straty dla
        miasta.Nie jest to z reszta problem samego Walbrzycha,ale calego kraju.Wszak
        ryba od glowy sie psuje.
        • Gość: wybiórca Re: kandydaci na radnych wg NWW IP: *.walbrzych.dialog.net.pl 28.08.06, 12:19
          www.nww.pl/artykul.php?artykul=4618&s=2
          Widzę, że lobby p. Nowaka działa

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka