Gość: wyborca IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.08.06, 00:20 www.nww.pl/artykul.php?artykul=4477&s=2 Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
myslak Re: kandydaci na radnych wg NWW 07.08.06, 08:55 Ho, ho... kadencje się kończą? Pora w politykę? Startują dyrektorzy I, II i III LO :))) Ale galeria: Citak, Wróbel, Sęczyk :) Odpowiedz Link Zgłoś
pressforum Re: kandydaci na radnych wg NWW 07.08.06, 10:20 niezla skladnia :) albo korekta zaspala, albo korekty tam nie ma: "Wraz ze swoim kandydatem oraz krótkim uzasadnieniem, prosimy dostarczać je do redakcji „Wiadomości Wałbrzyskich” (ul. Broniewskiego 15, 58- 309)." przytargac do redakcji kandydata - moze byc problem ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ciekawe Re: kandydaci na radnych wg NWW IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.08.06, 01:46 Jestem ciekawa którego kandydata dziennikarzy NWW pierwszego zmieszacie z błotem na forum. Biedni Ci kandydaci, będą musięli poczytać bełkotu paru nędznych forumowiczów. Tak przy okazji, oprócz niektórych z ratusza, zestaw niczego sobie, popieram :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rebel Yell Re: kandydaci na radnych wg NWW IP: *.walbrzych.dialog.net.pl 08.08.06, 08:06 Z takim podejsciem do ludzi i "nedznych forumowiczow" powinnas chyba sama smialo kandydowac ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anty Re: kandydaci na radnych wg NWW IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.08.06, 08:44 90 % kandydatów z tej listy to ludzie, którzy zajmują się polityką lub politykierstwem. A do Rady Miejskiej potrzebni są nam samorządowcy, którzy będą zajmować sie tylko sprawami miasta, a nie wykorzystywać stanowiska radnego do załatwiania interesów swoich partii politycznych lub osobistych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: no tak.... Re: kandydaci na radnych wg NWW IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.08.06, 09:16 ..tyle że redakcja sama z siebie wymyśliła te kandydatury o zgodę zainteresowanych nie pytając ! a wielu z nich ma w nosie takie konkursy a do rady startować nie zamierza ! a "gazetka" żeby sobie podnieść zainteresowanie takie głupiaste konkursy ogłasza...ot i tyle . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ciekawy Re: kandydaci na radnych wg NWW IP: *.walbrzych.dialog.net.pl 08.08.06, 11:14 > ..tyle że redakcja sama z siebie wymyśliła te kandydatury o zgodę > zainteresowanych nie pytając ! Jeżeli jest tak jak mówisz to niezłe jaja. A wiesz może czy wszystkich czy tylko niektórych? I jeżeli nie wszystkich to których? Z chęcią bym się dowiedział. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Anonim Re: kandydaci na radnych wg NWW IP: *.walbrzych.dialog.net.pl 08.08.06, 11:25 Jeżeli mamy wybierac, to moze nie sposrod tych, ktorych wybrala redakcja, co? A tak prawde mowiac to sposrod tej grupy widze tylko jedno nazwisko: Ryszard Nowak. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rozczarowany Re: kandydaci na radnych wg NWW IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.08.06, 12:31 Zgadzam się. Jedyny, ktory z tej listy naprawdę się sprawdził i sprawdzi, to Ryszard Nowak. Naprawdę nie wiem za to, dlaczego dziennikarze wpisali na listę p. Iwonę Stach Janyst. Niestety pani Iwona, oprócz tego, że przed kilkoma laty poza kolegami partyjnymi podpisała umowę koalicyjną UW z SLD, niczym sie nie wykazała. Ale z tego, co wiem, w redakcji NWW jest kilku bliżej zaprzyjaźnionych dziennikarzy z panią Iwoną. Może stąd te wyróżnienie. Niech żyje dziennikarska rzetelność i obiektywność. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: no tak... Re: kandydaci na radnych wg NWW IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.08.06, 12:46 ...zgadzam się tylko R.Nowak się nadaje i napewno będzie startował ..reszta to wymysł redakcji...wiem napewno ze p.Wiłkomirski sie tam nie wybiera..oraz kilka innych osób którym oszczędzę stresu bo i tak są wkurzeni z powodu wykorzystywania ich nazwisk bez ich zgody do wymyślania głupich konkursów....co do Janyst to sie zgadzam w całej rozciągłości ! jak "gazetka" chciała mieć kandydatury to mogła zaczekać na głosy czytelników ale wiadomo ze czytelników brak to i konkurs by padł - gazetę czytaja tylko zainteresowani "politycy" oraz urzędnicy bo maja za darmo w prenumeracie urzedów ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wyborca Re: kandydaci na radnych wg NWW IP: *.walbrzych.dialog.net.pl 17.08.06, 09:13 Tak, oczywiście. Pan Nowak się bardzo nadaje na radnego. Nie ma pojęcia o prawie, finansach, taki chłopek roztropek. Właśnie takich lidzi brakuje nam w radzie miejskiej. Tak co robią wokół siebie dużo krzyku i załatwiają za głosy różne rzeczy dla SWOJEJ dzielnicy. Brawo. Róbmy tak dalej. Na pewno będzie lepiej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nieradny Re: kandydaci na radnych wg NWW IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.08.06, 08:45 po pierwsze - jestem przyjacielem męża naczelnej po drugie - jestem przyjacielem naczelnej po trzecie - o tym że jestem na takiej liście dowiedziałem się po powrocie z urlopu od znajomych po czwarte - traktuję to jak zabawę po piąte - nic nie zrobiłem dla Wałbrzycha po szóste - nie wiem czy będę kandydatem na radnego po siódme - dziękuję za uwagi dotyczące mojej osoby pozdrawiam wszystkich forumowiczów Sławomir Kapuściński Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: GAL Re: kandydaci na radnych wg NWW IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.08.06, 21:20 a pan sie zna na finansach, prawie? Moze to pan jest chlopkiem roztropkiem? skor jest pan tak wybitny w finansach i prawie to nich pan sam zacznie kandydowac na radnego a wtedy dowiemy sie jaki jest pan inteligentny bo z pana wypowiedzi mozna wnioskowac ze moze pan zostac nawet prezydentem Wałbrzycha... Dlaczego czepia sie pan Nowaka skoro jest tam wielu innych ktorzy tylko spia w lawach i nie robia nic oczekujac na wyniki. Gdyby wszyscy starali sie tak jak Pan Nowak to bylo by bardzo dobrze w naszym miescie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kasia Re: kandydaci na radnych wg NWW IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.08.06, 13:31 Zgadzam się z rozczarowanym.Kolejny przykład to Kapuściński, który nic nie zrobił dla mieszkańców, ale jest kolegą męża red. naczelnej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rozczarowany Re: kandydaci na radnych wg NWW IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.08.06, 14:20 Będę bronił Sławomira Kapuścińskiego. Jest młody, aktywny, co można zauważyć podczas imprez OSiR-u. Nic nie zrobił dla miasta? Bo do tej pory nie miał takich możliwości, oprócz pracy w OSiR-ze. Jak go znam, a znam bardzo dobrze, to na pewno nie będzie siedział bezczynnie i pobierał diety albo włączał się w walkę polityczną w naszym mieście. Jestem przekonany, że będzie aktywniejszy od dwóch panów ściśle związanych ze sportem. Jeden był kiedyś piłkarzem, a drugi jest organizatorem piłkarskiej "halówki". Niestety, obaj nie zrobili nic dla wałbrzyskiego sportu. Odpowiedz Link Zgłoś
mgnac Re: kandydaci na radnych wg NWW 08.08.06, 17:46 Sławka Kapuścńskiego znam i cenię.Tyle,że jest aktywny w pracy- za co mu chwała- to jeszcze żaden argument,że nadaje lub nie nadaje się na radnego. Oczywiste jest ,że to zabawa redakcji służąca tylko zainteresowanym i napędzająca sprzedaż NWW. A bardzo mnie zastanowiła taka kandydatura - Jarosław Klonowski - pracownik starostwa.I co z tego wynika? Że pracuje,załóżmy ,że dobrze pracuje,no i co jeszcze? Zresztą do żadnej kandydatury nie ma argumentacji- dlaczego Ona,czy On. Pozdrawiam MG Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: j klonowski Re: kandydaci na radnych wg NWW IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.08.06, 09:21 Michale, odczep się wreszcie ode mnie :) W zamian za "głupawe" podszczypywanie na forum, proponuję Tobie rywalizację. Kto z nas więcej zdobędzie głosów na Podzamczu w nadchodzących wyborach ? Podejmiesz rękawicę ? Pozdrawiam, Jarosław Klonowski. Odpowiedz Link Zgłoś
mgnac oj Jarek Klonowski... 23.08.06, 01:02 Jarek nie denerwuj się,kandyduj sobie spokojnie. Jeszcze Ci nie przeszło? Ile zdobędziesz głosów - 100,200? Co potrafisz? Czego chcesz dokonać? Umiesz uczciwie? Hmm...przecież wiesz,że uczciwie się nie da. To nie personalnie do Ciebie- to uwaga natury ogólnej. A ja nie umiem nieuczciwie i dlatego nie podejmę rękawicy. Pozdrawiam Michał Gnacy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: J Klonowski Re: oj Jarek Klonowski... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.08.06, 08:04 Niestety Michale masz wiele racji. Ostatnie wybory samorządowe pokazały, że uczciwi mają mniejsze szanse. Sam byłem świadkiem łamania ordynacji wyborczej, jako świadek w sądzie dostałem po łapach bo nie nagrałem wszystkiego na kamerze, dyktafonie oraz sam nie przyprowadziłem na policję osób, które "kupowały głosy" ... wiele osób dostało po łapach. Instytucje publiczne były wtedy bezsilne. Ja mam swoją teorię na temat kupowania głosów. Teorię popytu i podaży. Ile głosów można kupić w Wałbrzychu ? Popyt coraz większy, podaż sie nie zwiększa, więc może wreszcie uczciwi wygrają ? Ja spróbuję, uczciwie. Mam takie prawo i z niego skorzystam. Nie lubię bezczynnosci. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hanibalsmok Re: kandydaci na radnych wg NWW IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.08.06, 14:07 co do R.Nowaka to zgdazam się. Co do Stach-Janyst to pamiętam, że waliła w SLD że aż się kurzyło. Co niektórzy to na dzwięk jej nazwiska jeszcze dzisiaj sinieją ze złości. Napisałeś że podpisała umowę poza kolegami. No cóż mijasz się co nieco z prawdą. Z SLD wówczas rozmawiała też pani radna p. Mrzygłocka i jeszcze kilka innych osób. Był też wtedy ranking pracowitości radnych - to Janyst złożyła najwięcej interpelacji. Szkoda, że na tej liście nie ma innych osób. Uważam, że p. Banach z Toyoty nie powinien się tu znależć. Nie tylko on ale i inni ze Strefy. Brakuje dobrych menadżerów - np. Bosek z Porcelany Krzysztof. Drobna przesada z dyrektorami liceów. Itd,itd. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: głos z tłumu Re: kandydaci na radnych wg NWW IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.08.06, 21:39 A ile w obecjej radzie różnych Łukaszenków, typu mierny, bierny ale wierny? Uwazam ze 2 kadencje w tym trudnym mieście to aż za dużo dla niektórych. Znacie takich co zaklepali sobie dozywocie w radzie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kolo Re: kandydaci na radnych wg NWW IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.08.06, 16:21 To nie miasto jest trudne. Ono nie miało szczęścia do władz. A większość ludzi z listy już pokazała co potrafi. Nie od dzisiaj wiadomo że ta gazeta wspiera miernotę. Oni już byli. Czegoś tu nie rozumiem. Dlaczego gazecie należy na stagnacji i zacofaniu. Bo te typy tylko to mogą nam zagwarantować. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rebel Yell Re: kandydaci na radnych wg NWW IP: *.walbrzych.dialog.net.pl 09.08.06, 16:29 > miernotę. Oni już byli. Czegoś tu nie rozumiem. Dlaczego gazecie należy na > stagnacji i zacofaniu. Bo te typy tylko to mogą nam zagwarantować. Bo gazeta z nich zyje, a inni moga nie chciec z nimi rozmwiac. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jorgi Re: kandydaci na radnych wg NWW IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.08.06, 19:16 A może by tak zamiast narzekać na otaczającą nas miernotę, któryś z Was wziąłby się do roboty i zaczął zmieniać naszą rzeczywistość.Czy tylko potrafimy My Polacy Wałbrzyszanie narzekać, krytykować, plotkować i inic więcej. Wracamy po pracy do swoich domów, wena nas opuszcza i stajemy się kolejnym elementem otaczającej szarzyzny.Poczym wracamy a drugi dzień do pracy, siadamy do neta i nagle spoglądamy do lustra i widzimy szabelkę,która dynda sobie spokojnie u naszego boku. Znowu zamieniamy sie na kilka godzin w wyzwoliciela i lekarstwo na miernotę, po czym .............. scenariusz się powtaża. Żałosne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jorgi Re: kandydaci na radnych wg NWW IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.08.06, 19:17 powtarza - nie powtaża - przepraszam wszystkim wielbicieli poprawnej polszczyzny Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rebel Yell Re: kandydaci na radnych wg NWW IP: *.walbrzych.dialog.net.pl 10.08.06, 08:09 Alez zmieniamy, zmieniamy. Poszerzajac horyzonty, hamujemy zapedy do wladzy, pleniac u siebie egoizm, niszczac parcie na wlasne PR, stajac sie co dnia lepszym, wrazliwszym, uczciwszym. Czytamy,ogladamy, sluchamy, uczymy sie co dzien czegos nowego, rozwijamy w sobie lokalny patriotyzm. Nie pozwalamy sobie zawlaszczyc wlasnego zdania, wiemy ze zyjemy w epoce informacji wiec przyswajamy je sobie codziennie. Wytykamy bledy innym, eliminujemy je u siebie. Chcemy normalnego miasta z ktorego nie uciekna wszyscy znajomi, liczymy na normalna prace po ktorej nie bedziemy sie slaniac na nogach. Tak zebysmy mieli czas i sily na poznawanie i zmienianie otoczenia wokol siebie.Zadamy szacunku urzedasow, chcemy zeby miasto zarzadzane bylo w sposob ktory pozwoli podniesc mu sie z kolan. Nie chcemy tu doktrynerow, cwaniaczkow, zlodziei, dla tego pojdziemy do wyborow, jezeli bedzie ktos na kogo warto glosowac. Ktos kogo nogawek nie trzyma sie stado pijawek. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jorgi Re: kandydaci na radnych wg NWW IP: 80.50.81.* 10.08.06, 08:24 Masz talent do patriotyczno - politycznej prozy :)Nawet momentami było wzniośle :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rebel Yell Re: kandydaci na radnych wg NWW IP: *.walbrzych.dialog.net.pl 10.08.06, 08:35 W przedszkolu puszczali piosenki wojskowe np "serce w plecaku" moze to dlatego. Łyk kawy i netu i mozna brac sie do pracy :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: abc Re: kandydaci na radnych wg NWW IP: 195.229.242.* 18.08.06, 09:07 Popmijajac liste kandydatow,wyglada na to iz Walbrzych jest wiekszy od Nowego Yorku.Tam radnych jest tylko 24,u nas gdyby zamiast 25 bylo np.5 radnych znacznie trudniej byloby nim zostac,wyborcom znacznie latwiej byloby patrzec im na rece i na biezaco oceniac.Do tego dochodza wymierne oszczednosci,co w skali kraju,a nie bylaby to taka mala kwota.Tych 25 na prawde nie zdziala wiecej niz zrobiloby 5 kompetentnych ludzi,ba nawet znacznie mniej,jak zawsze z reszta to tego grona wcisnie sie sporo smiecia generujacego wymierne straty dla miasta.Nie jest to z reszta problem samego Walbrzycha,ale calego kraju.Wszak ryba od glowy sie psuje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dorota A ilu z Was pójdzie na wybory samorządowe????? IP: *.walbrzych.dialog.net.pl 08.08.06, 21:29 Większość tylko narzeka, ten taki, ten owaki, tamta sie sprzedała jednej czy drugiej partii a na wyborach samorządowych frekwancja jest z reguły żałosna.Ci co nie głosują moim zdaniem nie maja prawa narzekać i oceniać pracy radnych.Jakie jest Wasze zdanie na ten temat???? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jorgi Re: A ilu z Was pójdzie na wybory samorządowe???? IP: 80.50.81.* 10.08.06, 08:36 Masz racje Dorota. Najlepiej siedzieć za kompem, nie wychylać nosa i narzekać, narzekać, psioczyć, obrażać, oskarżać i podniecać się tym kto komu i jak mocno przypieprzył na forum. Niestety jest to żałosne ale prawdziwe. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rebel Yell Re: A ilu z Was pójdzie na wybory samorządowe???? IP: *.walbrzych.dialog.net.pl 14.08.06, 10:57 Macie pierwsze glosy i uzasadnienia. Na razie chyba kandydaci glosuja sami na siebie, ewentualnie z wsparciem najblizszej rodziny, bo slabiutko to wyglada. www.nww.pl/artykul.php?artykul=4527&s=2 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jorgi Re: A ilu z Was pójdzie na wybory samorządowe???? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.08.06, 11:22 Najlepiej będzie jak ta banda zgredów, która cały czas narzeka jak to źle jest w Wałbrzychu wystawi swoje komitety wyborcze i wystartuje w wyborach i naprawi tą wstrętną rzeczywistość. Co Wy na to?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Paweł Szpur Re: A ilu z Was pójdzie na wybory samorządowe???? IP: *.walbrzych.dialog.net.pl 15.08.06, 12:40 Rzadko kiedy zaglądam na forum „gazety” lecz dziś jest taki dzień kiedy mam na to czas. Jak widzę większość z was wzburzyła lista kandydatów na radnych opublikowana przez NWW, ja też jestem przeciwny zawiązywaniu się grupek wzajemnej adoracji, która dba o własne interesy, a nie o dobro publiczne. Jest jeden istotny czynnik, który może przekreślić start jakiejkolwiek regionalnej koalicji wyborczej, a jest nim nowa ordynacja wyborcza. Jeśli wejdzie ona w „życie” będzie promowała partie, które mają podpisane między sobą umowy koalicyjne. Nie oznacza to, że w Wałbrzychu wygra PIS, Samoobrona, LPR bo ich struktury są w W-ch w powijakach. Niemniej jednak ordynacja wprowadzi trochę zamieszania. Zwracacie tu również uwagę na istotny czynnik jakim jest niska frekwencja, a to sprzyja kupowaniu głosów za nalewkę lub 10 PLN. Jeżeli chodzi o listę NWW wygląda na to, że w naszym kurczącym się społeczeństwie brakuje prawdziwych polityków lub też samorządowców z „klasą”. Pamiętajcie lista jest nadal otwarta więc można nadsyłać zgłoszenia na kuponach. Trzeba mieć zawsze na uwadze to, że nie ważne jaka władza będzie -ma być ona sprawowana na rzecz społeczeństwa, a nie społeczeństwo ma być dla władzy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: znawca tematu Re: kandydaci na radnych wg NWW IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.08.06, 09:18 Czy wiecie po co robi się w tygodnikach wszystkie "konkursy piękności"? Po to, aby wszyscy wstawieni na listy rozpoczęli wyścig szczurów. Tygodnik lepiej się sprzeda. Wygra ten który więcej wyśle sam na siebie kuponów. Ot, cała prawda ! Czytelnicy sa zbyt leniwi, aby wyjść na pocztę, bądź zawieżć kupon do redakcji. Raz, dwa, trzy ... Wyścig szczurów czas zacząć :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jorgi Re: kandydaci na radnych wg NWW IP: 80.50.81.* 16.08.06, 10:47 Dlatego też uważam, że w wyborach samorządowych powinni brać udział tylko takie osoby, które mają już z czego żyć, nie chcą się dorabiać na polityce, nie muszą szukać okazji do zrobienia majątku, nie chcą uczynić polityki sposobem na swoje życie zawodowe. Tylko wtedy może być normalniej i uczciwie. A niestety rzeczywistość jest taka, że większość polityków i pseudopolityków w Polsce zrobiła sobie z samorządności sposób na życie i nie zawsze idzie to w parze z kompetencjami. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: devilshe Re: kandydaci na radnych wg NWW IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.08.06, 11:13 Dodaję: radny pracuje społecznie czyli nie ma ŻADNYCH DIET!!!! Zobaczycie jak wykruszą się zastępy "chętnych na radnych". Do tego wybory bezpośrednie na starostę - więc żadnych przepychanek wśród radnych tworzących tzw. koalicję (patrz: pistolet przystawiony do głowy temu szczęściarzowi, który został wśród swoich wybrany na starostę, nie ma tworzenia zarządów spoód radnych - chcesz być w Zarządzie - zrzeknij się mandatu). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jorgi Re: kandydaci na radnych wg NWW IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.08.06, 19:16 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jorgi Re: kandydaci na radnych wg NWW IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.08.06, 19:17 Dobrze mówisz. Może PIS zrobi taką zadymę, że pseudopolitykom nie będzie się chciało brać udziału w wyborach ? Pożyjemy - zobaczymy Odpowiedz Link Zgłoś
eliminator5000 Re: kandydaci na radnych wg NWW 20.08.06, 22:45 uwazam ze ten pajac co twierdzi ze pan Nowak jest chłopkiem roztropkiem to grubo sie myli, bo pan Nowak dziala na dzielnicy nie za głosy tylko dla ludzi, a skoro pan/pani jest taka mądry/mądra to prosze narobic szumu wokól siebie i pomóc bezintersownie tak wielu osobom, wiec prosze nie pisac głupot, tylko prosze przyjsc i pomóc panu Nowakowi bo uwazam ze jest to człowiek który swój wolny czas poswiecił dla drugiego człowieka, z powazaniem Forumowicz... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tylko samo-rząd Re: kandydaci na radnych wg NWW IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.08.06, 09:10 Cytat z Janusza Korczaka : "Samorząd jest to właściwie praca organizowana po to, aby jednakowo dobrze działo się wszystkim, którzy razem uczą się, działają (...), żeby jeden drugiego nie krzywdził, opiekował się, pilnował porządku i praworządności (...), to nie tylko praca, ale i walka (...) w obronie porządnych, dzielnych i słabych, przeciwko wrogom porządku i sprawiedliwości (...)". Rząd spełnia zapowiedzi: „cała władza w nasze ręce bo to jedyne czyste ręce” albo: „oni już byli”. Stąd machinacje przy ordynacji wyborczej do samorządów wynikające z przekonania, że nie wolno oddać władzy w ręce wybrane przez mieszkańców - ale należy tak sterować wynikami by wyszło, że koalicja rządzi. A przecież Gmina powinna być samorządem terytorialnym, a nie najniższym szczeblem hierarchii organów władzy państwowej. W praktyce, dzięki obecnym zmianom w ordynacji, może być tak, że idąc do urn i dodając głos np. na PiS głosujemy na blok z Samoobroną a dzięki naszemu głosowi mandat otrzyma kandydat z LPR (a nie osoba przy której nazwisku skreśliliśmy krzyżyk). Zgodnie z podstawowymi zasadami demokracji - oddając głos na kandydata oddajemy tylko na niego, a wybory wygrywa ten , który po prostu uzyskał największą ilość głosów. Taka ordynacja zapobiega wszelkim machinacjom przy liczeniu głosów. Przedwyborcze obietnice dotyczą także przejęcia przez wojewodów (czyli przedstawicieli rządu w województwie) jak największej liczby kompetencji wybieralnego demokratycznie sejmiku samorządowego. Partie rządzące wychodzą z założenia, że w Warszawie wiedzą lepiej czego chcemy niż my sami !!! Przecież to tu, w gminach najlepiej są pilnowane i wydawane pieniądze – nie gdzieś w Warszawie. To mieszkańcy mają decydować na co idą ich pieniądze z podatków a nie tylko wpłacać do państwowego budżetu i czekać łaski... Na szczęście jeszcze – jako wyborcy - mamy coś do powiedzenia i powiedzmy to przy urnach wyborczych. Problem tkwi w tym, że mieszkańcy gminy nie przejawiają żadnej inicjatywy i nie zamierzają w pełni "brać spraw w swoje ręce". W efekcie to władza lokalna staje się bardziej samorządna, a nie społeczność naszego miasta…. Odpowiedz Link Zgłoś
eliminator5000 Re: kandydaci na radnych wg NWW 22.08.06, 20:47 co sie dzieje z panem Markiem Rząsowskim? czy po przegranych wyborach parlamentarnych, tak sie zniechęcił, że zapomniał o swoim okregu wyborczym, czy wystartuje ponownie do rady miejskiej, oto jest pytanie, po raz trzeci uwazam ze nie uda mu sie przekonac do siebie wyborców, panie Marku gdzie pana szukac? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: . Re: kandydaci na radnych wg NWW IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.08.06, 22:47 Sproboj zadzwonic do pani prokurator w Dzierzoniowie, moze ci powie w ktorym komisariacie obecnie sklada zeznania w sprawie pewnego stowarzyszenia. Odpowiedz Link Zgłoś
eliminator5000 Re: kandydaci na radnych wg NWW 20.08.06, 22:54 dlaczego NWW wystawiły kandydature S. Turlińskiego? czym ten pan zabłysnął na arenie politycznej aby go wystawiac? wkoncu spał przez 4 lata w najlepsze w urzędowej ławie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: abc Re: kandydaci na radnych wg NWW IP: 195.229.242.* 21.08.06, 01:54 Popmijajac liste kandydatow,wyglada na to iz Walbrzych jest wiekszy od Nowego Yorku.Tam radnych jest tylko 24,u nas gdyby zamiast 25 bylo np.5 radnych znacznie trudniej byloby nim zostac,wyborcom znacznie latwiej byloby patrzec im na rece i na biezaco oceniac.Do tego dochodza wymierne oszczednosci,co w skali kraju,a nie bylaby to taka mala kwota.Tych 25 na prawde nie zdziala wiecej niz zrobiloby 5 kompetentnych ludzi,ba nawet znacznie mniej,jak zawsze z reszta to tego grona wcisnie sie sporo smiecia generujacego wymierne straty dla miasta.Nie jest to z reszta problem samego Walbrzycha,ale calego kraju.Wszak ryba od glowy sie psuje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wybiórca Re: kandydaci na radnych wg NWW IP: *.walbrzych.dialog.net.pl 28.08.06, 12:19 www.nww.pl/artykul.php?artykul=4618&s=2 Widzę, że lobby p. Nowaka działa Odpowiedz Link Zgłoś