Dodaj do ulubionych

Obrebalski chce upadku MZK!!!!!!!!!!!!

IP: 83.14.23.* 22.11.06, 18:54
chce aby w naszym regionie jeleniogorskim i miescie jedziły prywatne firmy.
Obserwuj wątek
    • Gość: dede Re: Obrebalski chce upadku MZK!!!!!!!!!!!! IP: *.230.udn.pl 22.11.06, 19:05
      Mnie bardziej interesuje dobro klientów i zwykłych użytkowników komunikacji
      miejskiej niż dobro MZK.
      Tak dla prywatnej firmy, która pobudzi konkurencję.
    • kazimierzp Zdrowa konkurencja dobrze robi każdemu! 22.11.06, 19:15
      Od momentu powstania prywatnej lini autobusowej do Wrocławia i powstania ostrej konkurencji pomiędzy PKS i Krychą my jako pasażerowie tylko na tym zyskaliśmy. Kursy tańsze, częste i szybkie.
      Jeżeli udałoby się takie cos wprowadzić to tylko z pozytkiem dla nas mieszkanców, ALE!!!
      Były już takie próby, tyle ze wszyscy oferneci chcieli obsługiwać linię nr 7, część trasy dziewiątki. Nie było chętnych na inne linie, a i ci co chcieli obsługiwać trasy nie gwarantowali ciągłosci, stałości i punktualności kursowania autobusów. Może znajdzie się taki kto mógłby być rzetelnym konkurentem, a jego ceny nie byłyby wyższe od MZK!
      • Gość: ed Re: Zdrowa konkurencja dobrze robi każdemu! IP: *.jgora.dialog.net.pl 22.11.06, 20:12
        przykład Wabrzycha pokazuje że możliwe jest współistnienie komunalnego
        przewoźnika i prywatnych firm. monopolizowanie rynku o czym mówi sajnog jest
        pomyslem w stylu PRLu, na pewno nie z korzyścia dla mieszkańców, zresztą tak
        jak inne pomysly prystroma (no bo przecież nie sajnog to wymyślil)
        • Gość: lukasz Re: Zdrowa konkurencja dobrze robi każdemu! IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 22.11.06, 22:10
          Całym sercem jestem za prywatnymi firmami. Sam coś tam prowadze :)
          Tylko zastanawia mnie czy będę w stanie dojechać z miejsca na miejsce. W prywatnych firmach liczy się
          rachunek ekonomiczny więc będzie tak że połączenia niedochodowe zostaną zlikwidowane albo będą
          tak rzadkie, że stanie się to uciążliwe. Już dziś jest problem z dojazdem np. do Sobieszowa pod
          wieczór. Choć to ponoć jedna z bardziej "lukratywnych" linii.
          Jeśli kontrkandydat z PO spełni swoje zapowiedzi odda firmom prywatnym te najlepsze linie i straty
          miejskiej spółki prawdopodobie się powiększą, i to tu tkwi wg mnie nonsensowność rozwiązania
          problemu MZK.

Albo pełna prywatyzacja z zobowiązaniem do obsługi wszystkich linii, albo dotowanie MZK z kasy
          miasta. Na pewno można też dokonać reorganizacji, racjonalizacji tego co jest. Wątpie jednak czy jest
          coś takiego jak dochodowa komunikacja miejska, to chyba jedna z tych usług miejskich na które
          płacimy podatki, i na to zgadzam się płacić o ile będzie rozsądnie zarządzane. Może być też dopłata
          firmie prywatnej nie mam nic przeciwko. Znając realia prywatnej trzeba będzie mniej dokładać.

Jednak kluczem jest zdecydowanie się na jedno z rozwiązań a nie tworzenie jakiejś dziwnej hybrydy.
          • Gość: ed Re: Zdrowa konkurencja dobrze robi każdemu! IP: *.jgora.dialog.net.pl 22.11.06, 22:24
            bzdura, hybryda jak to nazwałeś jest tu jak najbardziej na miejscu. przyklad
            Krychy i PKSu jaki podał kazikp tylko to potwierdza. zauważ że Obrębalski nie
            podał szczegółów co do podzialu linii a jedynie zasygnalizowal że prywatne
            linie powinny być wprowadzone. już twoja wypowiedź świadczy o dyżym
            skomplikowaniu problemu i wielowariantowości rozwiązań, co wymaga szczegółowych
            analiz i ostrożnych decyzji, a przez to wykracza poza ramy debaty wyborczej, no
            chyba ze kandydaci rozmawiać by mieli tylko o MZK.
            • Gość: lukasz Re: Zdrowa konkurencja dobrze robi każdemu! IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 22.11.06, 22:45
              Z tego co ja pamiętam to Pan Obrębalski sugerował oddanie właśnie najlepszych linii prywatnym
              przewoźnikom.
              Zresztą nie ważne co który kandydat proponował, bo nie o to chodzi. To co napisałem jest moją opinią.

Nie wiem czy przykład wrocławsko-jeleniogórskiej lini autobusowej/busowej i konkurencji na niej jest
              najlepszym. Mamy tu do czynienia właśnie z taką najbardziej dochodową linią, nie dziwota że walczą o
              nią dwie firmy - łakomy kąsek. Szkoda że Kry-Cha i zatrzymuje się np. w Strzegomiu, albo nie jeździ
              do wałbrzycha - im to się nie opłaca, mają prawo nie obsługiwać takich połączeń, identycznie byłoby w
              wydaniu miejskim.
              A w mieście trzeba mieć połączenia do różnych miejsc z których podejrzewam większość jest
              małodochodowa.
              • Gość: ed Re: Zdrowa konkurencja dobrze robi każdemu! IP: *.jgora.dialog.net.pl 22.11.06, 23:00
                na pewno MO nie sugerowal tego aby najlepsze linie oddać prywatnym, proponuję
                jeszcze raz obejrzeć debatę. taką interpretację, zupelnie bezpodstawnie,
                wyciągnął sajnog, moze dlatego ci sie tak skojarzylo. na marginesie - podobnie
                wypowiedź Marka o potrzebie reorganizacji pracy urzędu miejskiego, (przez co
                każdy logicznie myślący czlowiek rozumie "ponowną organizację pracy"
                lub "zmianę w organizacji pracy" tak aby byla ona efektywniejsza) sajnog
                zinterpretował jako chęć zwolnienia wszystkich urzędników :-))). potem
                powiedział że ciągłość pracy urzędu moze być zapewniona tylko jeśli ludzie
                pozostaną na swoich stanowiskach, a wczesniej powiedzial że zmieni się
                sekretarz miasta, nota bene na panią z SLD, potem natomiast po raz kolejny
                zarzucił MO konszachty z Kusiakiem i SLD, apo jego dementi zapytał o to samo
                raz jeszcze. Ten człowiek ma jakąś schizofrenię i obsesje, kilka wyuczonych
                sloganów, którymi chce sprawić wrażenie że zna sie na tym co mówi. Proponuje
                przeczytać na czy sie on zna : nauka-
                polska.pl/raporty/opisy/synaba/132000/sn132112.htm :-)
                • Gość: lukasz Re: Zdrowa konkurencja dobrze robi każdemu! IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 22.11.06, 23:36
                  Piszesz mi tu eleborat odnośnie jednego zdania, którego wage w dodatku sam pomniejszyłem.
                  Wolałbym przeczytać Pańską własną opinie a nie obrone któregoś z kandydatów.
                  I jeszcze ten niskiego pozionu atak na Sajnoga. Wkleje tu tylko coś co już raz napisałem na innym
                  forum bo szkoda więcej czasu:
                  "Przecież nie uczono go tylko o Uzbekistanie. Taka praca doktorska ma potwierdzać na konkretnym
                  przykładzie posiadanie odpowiedniej wiedzy ogólnej. Popytaj, jeśli masz, znajomych z tytułem
                  magistra jaki temat pracy wybrali i jak ma się on do ich obecnego zajęcia, może zrozumiesz o co w tym
                  wszystkim chodzi."

Proszę o Pańską osobistą opinie o temacie a nie o wyborczych dodatkach.
                  • Gość: ed Re: Zdrowa konkurencja dobrze robi każdemu! IP: *.jgora.dialog.net.pl 22.11.06, 23:57
                    Nie ulega wątpliwości że dr zna sie najlepiej na dziedzinie z której pisal
                    doktorat. Oczywiście ma także wiedze ogólną z określonej dyscypliny naukowej
                    (potwierdzoną m.in. zdanymi egzaminami doktorskimi) ale specjalistą jest z
                    tematu pracy doktorskiej. Popytaj znajomych z tytulem doktora. Co do sedna
                    czyli MZK uważam to co napisałem wyzej, że konkurencja jest wskazana jak
                    wszędzie gdzie mamy do czynienia z dostarczaniem usług, któe mogą być
                    świadczone na zasadach rynkowych, do których przewozy na pewno należą.
                    Specyfika takich usług sprawia jednak że rynek tu nie działa doskonale (brak
                    obslugi nierentownych linii, brak pokrycia całego miasta, wysokie ceny itd)
                    Dlatego też ze wzgledu na ważne względy spoleczne jst decydują sie świadczyć
                    tego typu uslugi na zasadach publicznego finansowania. Niestety czysto rynkowy
                    sposób jak i wyłącznie publiczny ma swoje wady, dlatego też najlepszym
                    rozwiązaniem jest ich polączenie. I tyle. Co do szczegółów dopuszczenia
                    prywatnych przewoźników nie mam zdania gdyż nie mam szczególowej wiedzy na
                    temat MZK, potrzeb przewozowych, obłożenia linii ich rentowności itp. Trzeba
                    zrobić analizę rynku i z dużą ostrożnością dbająć zarówno o interes MZK a
                    przede wszystkim ludności podjąć odpowiednie dzialania. To należy do zadań
                    prezydenta. Eliminowanie z góry prywatnego transportu, jak to czyni sajnog,
                    jest błędem. Zauważ że Marek powiedzial tylko tyle że należy wprowadzić
                    prywatny transport zbiorowy, natomiast nie powiedzial kiedy i na jakich
                    zasadach, gdyż ustalenie tego teraz w czasei 1 minuty jaką mial mniej wiecej na
                    wypowiedź, byloby szczytem nieodpowiedzialności. Podobnie jak i całkowite
                    negowanie potrzeby dopuszczenia "prywatnych". Sorki za przydługi "elaborat"
                    • Gość: lukasz Re: Zdrowa konkurencja dobrze robi każdemu! IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 23.11.06, 00:25
                      Co do komunikacji miejskiej ciekaw jestem jakie linie zainteresowane byłyby obsługiwać linie prywatne.
                      Na zdrowy rozum to takie które dają szanse zarobić pieniądze, to naturalne. Nie wiem czym możnaby
                      je przekonać do obsługiwania pozostałych połączeni innym niż kaska. Po co utrzymywać MZK jeśli ma
                      obsługiwać tylko deficytowe linie? Lepiej te dopłaty skierować do firmy prywatnej.

Mam znajomych z tytułem doktora :). Jasne że najlepiej znają temat z którego pisali pracę, tak jak i
                      ludzie z tytułem magistra. Co nie znaczy, że jeśli zajmą się jakimś tematem innym niż praca równie
                      dokładnie, nie będą w stanie go równie wnikliwie opracować. W końcu nasz przykładowy doktor Sajnog
                      ma następujący wpis:

Uzyskany stopień naukowy: doktor nauk humanistycznych

Podane specjalności MEN:
                      dziedzina: NAUKI HUMANISTYCZNE
                      dyscyplina: Nauki o polityce
                      specjalność: stosunki międzynarodowe

Ludzie czepiają mu się tego Uzbekistanu, słyszałem o znacznie bardziej nonsensownych tematach
                      prac.
                      • Gość: ed Re: Zdrowa konkurencja dobrze robi każdemu! IP: *.jgora.dialog.net.pl 23.11.06, 01:06
                        rentowność to pojęcie względne, co znaczy że np linie nierentowne dla MZK mogą
                        być rentowne dla innego przewoźnika, który np będzie miał mniejsze koszty.
                        także wszystko zależy od wnikliwej analizy oplacalnosci dokonanej przez
                        prywatnego przewoźnika, w pewnych ramach wytyczonych przez miasto.

czy naprawde nie widzisz w tym szansy na rozwiązanie problemów MZK, który
                        móglby przekazać nierentowne linie komuś kto będzie na nich jeździl z zyskiem.
                        cały czas podkreślam że to należy rozważyć a nie z góry negować sens i
                        oplacalnosć takiego pomysłu (jak czyni to sajnog). to tylko jeden z pomyslów w
                        temacie transportu zbiorowego.

pewnie nawet sprzedawca butow z bazaru poradzilby sobie na stanowisku
                        prezydenta miasta, gdyby go ktoś chciał wybrać, tyle że przez pierwsze dwa lata
                        poznawałby o co w tym wszystkim chodzi. niech ludzie zajmują się tym a czym sie
                        znają. prawda jest taka że doktoraty na bezsensowne i nonsensowne tematy piszą
                        ludzie którzy tak naprawde nie mają zainteresować naukowych, nie jest to ich
                        pasją a jedynym celem jest zdobycie stopnia.
                        to jest takie pisanie dla samego pisania. chyba przyznasz że z punktu widzenia
                        polskich problemów wartosć naukowa tego doktoratu jest mierna, chyba nie
                        powiesz że uzbekistan jest pasją sajnoga i że to byl jego temat z wyboru. jeśli
                        tak to tym gorzej to świadczy o tym panu, który nie potrafil wymyśleć tematu
                        użytecznego w polskich realiach. przecież mamy tyle problemów do rozwiązania na
                        własnym podwórku a tu ktoś odkrywa uzbekistan i pisze doktorat przez 6 lat -
                        zabawne naprawde

Dobranoc
                        • Gość: lukasz Re: Zdrowa konkurencja dobrze robi każdemu! IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 23.11.06, 02:02
                          Jasne że firma prywatna lepiej zarządza kaską, bo ma w tym oczywisty interes. Już pisałem, że jestem
                          cały za prywatnymi firmami. Jednak nie znam miasta gdzie transport miejski byłby jako całokształt
                          działalnością dochodową. Pewnie są jakieś wyjątki, na pewno jakiś Pan znajdzie, tylko że to są wyjątki.
                          Często poruszam się komunikacją miejską w różnych miastach, i są to przewoźnicy miejscy nie
                          prywatni.

Chętnie widziałbym firmy ubiegające się o obsługę nierętownych linii, może np do Siedlęcina, ciekawe
                          kto tam zechce jeździć a jeśli tak to jak często. Do komunikacji miejskiej trzeba dopłacać i akurat na to
                          bez problemu się złożę.

Przecież Sajnog nie zanegował z góry jakichkolwiek działań związanych z MZK. Tu cytat z debaty w
                          Nowinach:
                          "Jeśli chodzi o MZK, to nie jestem zwolennikiem szybkiej prywatyzacji tego zakładu. (...) MZK potrzebny
                          jest partner zewnętrzny, ale ewentualne przekształcenia muszą być poprzedzone dokładnym audytem."

Ja nie jestem zadowolony z komunikacji w JG. I chętnie widziałbym tu zmiany.
                          Pan Obrębalski wierzy, że komunikacja miejska jako całokształt może funkcjonować w warunkach
                          całkowicie rynkowych, gdzie dzięki konkurencji z prywatnymi firmami będzie poprawiała jakość. Ja
                          szczerze wątpie. Całkowicie rynkowa racjonalizaja działania, moim zdaniem, doprowadzi do zerwania z
                          funkcją usług dla ludności miasta, na rzecz poszukiwania dochodu. To w warunkach rynkowych
                          normalne.
                          Gdybym miał otwierać firmę zajmującą się przewozem ludzi nie szukałbym mało atrakcyjnych linii w
                          celu odnajdywania w nich możliwości zarobku, tylko zabrałbym się za te najfajniejsze :) Chyba każdy by
                          tak zrobił, po co męczyć się z kłopotliwymi źródłami zarobku szczególnie na początku kiedy trzeba
                          inwestować kapitał, wiadomo inwestowałbym tam gdzie jak najszybciej i najpewnij da się go odzyskać.

Wartości naukowej i sensowności doktoratów sugerowałbym Panu nie oceniać. Są od tego właściwe
                          gremia, znające się na rzeczy. Pozostawmy osąd w ich mocy.

Jeśli chodzi o te doktoraty to wyobrażam sobie że ktoś specjalizujący się w stosunkach
                          międzynarodowych nie będzie się ograniczał do Polski. Swoją drogą, nie znam tematu pracy doktorskiej
                          Pana Obrębalskiego, to nie zarzut, tylko nie znalazłem (może zbyt leniwie poszukiwałem).

Jest pan stronniczy w swoim osądzie przydatności wykształcenia do wykonywania obowiązków
                          samorządowych. Pan Rafał Dutkiewicz którego poparciem chwali się jeleniogórskie PO studiował
                          matematykę, doktorat otrzymał z filozofii na KUL (tematu nie znam - szukać mi się nie chce, troche już
                          późno). Wątpie żeby napisał Pan, że Dutkiewicz powinien zająć się tym czego się nauczył, a nie
                          prezydenturą.
                    • Gość: lukasz Re: Zdrowa konkurencja dobrze robi każdemu! IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 23.11.06, 00:30
                      PS
                      Tak z mojego zawodowego podwórka...
                      Bez złośliwości. Proponuje stosowanie akapitów w celu oddzielenia głównych wątków postuznacznie
                      uprasza to odbiór informacji (w ogóle dotyczy wszelkich tekstów).
                      • Gość: wrocławianin Dutkiewicz IP: 80.50.80.* 23.11.06, 07:48
                        Dutkiewicz oprócz dwóch fakultetów przez kilkanaście lat pracował, prowadził
                        własną firmę marketingową, był organizatorem sztabu ludzi w 1990 roku z którym
                        wyprowadził na stanowisko prezydenta miasta Bogdana Zdrojewskiego. Dopiero po
                        spełnieniu się w tych w/w rolach zgodził się pracować na rzecz miasta.
                        Dlatego porównywanie Go z Sajnogiem jest "odrobinę" przesadzone! Bo cóż Miłosz
                        Sajnog oprócz znajomości spraw rowerowych i stosunków międzynarodowych w kraju
                        byłego ZSRR dokonał?!?!
                        • Gość: tess Re: Dutkiewicz IP: *.jgora.dialog.net.pl 23.11.06, 09:22
                          Miłosz Sajnog prowadził własną firmę marketingową. Jak również pracował od
                          wielu lat na rzecz naszego miasta. Z praca w sztabie we wczesniejszych latach
                          rownież było mu po drodze. Ale o jego doswiadczeniu zawodowym Obrempalski dowie
                          sie z wyroku sadowego:)
                          • vox7777 Re: Dutkiewicz 23.11.06, 10:31
                            złozcie protest a nie tylko gadacie gadacie i nie skladacie bo wiecie iz
                            przegracie;)))) a sprostowanie to ma byc pozniej typu ze nie mieszka z mamą
                            tylko z mamą i np kanarkiem? ha ha
    • memelo Obrzympała to Żyd? 23.11.06, 12:10
      A cy to prawda, że Marek O. był chrzczony scyzorykiem?
      • rc5_logs Re: Obrzympała to Żyd? 23.11.06, 15:22
        A co to za różnica?
        • memelo Re: Obrzympała to Żyd? 24.11.06, 11:19
          żadna, tylko teraz wiadomo czemu się tak jego osoby pieniądze imają ;-)
          zaiste dziwnie specyficzny wygkląd ma na bilbordach pan MO. Taki chasydzki

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka