Dodaj do ulubionych

Kamizelki odblaskowe

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.07.07, 15:23
jestem kierowca ale szcerze ostatnio nie sledzilem nowinek w przepisach drogowych - czy moze mi ktos powiedziec czy weszlo jakies prawo a raczej obowiazek wozenia ze soba kamizelek odblaskowych w samochodzie? czy przy rutynowej kontroli jest sprawdzane czy owa kamizelka jest?
Obserwuj wątek
    • Gość: KrZ Re: Kamizelki odblaskowe IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.07.07, 15:37
      na jednej ze stron Policji znalazłem:

"W związku z licznymi zapytaniami w zakresie obowiązku wyposażenia pojazdów w
      odblaskowe kamizelki ostrzegawcze Policja informuje, że

- na terenie Polski nie są wymagane kamizelki odblaskowe dla kierowców
      samochodów. Aktualnie kamizelkę muszą posiadać jedynie pewne grupy transportowe
      jak np. kierowcy przewożący materiały niebezpieczne.
      Obowiązek posiadania kamizelki w samochodzie istnieje i dotyczy niektórych
      państw Unii Europejskiej tj. kierowcy poruszajcy się po Austrii od 01.05.2005 r.
      mają taki obowiązek. Jedna kamizelka powinna być w samochodzie i należy ją
      ubierać w przypadku wysiadania z samochodu na autostradach i drogach szybkiego
      ruchu ( z wyjątkiem parkingów). Kamizelki powinny posiadać oznaczenie EN 471
      oraz być w kolorze czerwonym, pomarańczowym lub żółtym. Brak kamizelki w Austrii
      może wiązać się z mandatem w kwocie do 36 euro.

Ponadto obowiązek posiadania takiego ubioru wprowadziły również Włochy,
      Hiszpania i Portugalia. W dwóch pierwszych krajach przepisy są nieco
      łagodniejsze niż w Austrii. Policja nie może sprawdzać, czy kierowca ma
      kamizelkę w aucie, lecz tylko czy założył ją w określonych sytuacjach. We
      Włoszech kamizelkę musi nosić osoba ustawiająca na drodze po wypadku lub awarii
      trójkąt ostrzegawczy. Natomiast grzywny w tych krajach są dotkliwsze. Włosi za
      brak kamizelki mogą ukarać mandatem w kwocie co najmniej 35 euro, w Hiszpanii
      płaci się do 91 euro, w Portugalii od 60 do 600 euro. "

Pozdrawiam
      www.szczawno.hb.pl
      • Gość: Mruk Re: Kamizelki odblaskowe IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.07.07, 15:44
        dzieki wlasnie o to mi chodzilo
        pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka