Gość: ekspracownik IP: *.wlb.vectranet.pl 21.07.08, 23:30 Podobno fabryka została sprzedana Belgom . I co z tym dalej będzie ? Wiecie ? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: ania cichodajka Re: FP Książ IP: 195.14.65.* 22.07.08, 11:21 Zacznie zarabiać, ale wy już nie ujrzycie pieniążków. Odpowiedz Link Zgłoś
mrzagi01 Re: FP Książ 22.07.08, 11:31 Gość portalu: ania cichodajka napisał(a): > pieniążków. nie mówcie zdrobieneczkami dziewczyneczki, bo mnie szlaczek trafi Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Freddy Krueger Re: FP Książ IP: *.walbrzych.sdi.tpnet.pl 22.07.08, 12:23 Przerobią na aquapark Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fujufuj Re: FP Książ IP: *.wlb.vectranet.pl 22.07.08, 19:06 Jechali kupić \"Wałbrzych\", a kupują \"Książ\". Są zaskoczeni miastem Wałbrzych i tym, co tu zastali 12:51 22.07.2008 Trudno w to uwierzyć, ale dlaczego przedstawiciel Belgium Polish Investments (BPI) Mirosław Muła miałby zmyślać tę historię? W swojej kilkuletniej działalności dla belgijskiej firmy kupował już kilka takich zakładów, w tym potężną halę fabryki ciągników Ursus. - Tam też kupowaliśmy obiekt od syndyka, ale to, co tam zastaliśmy, a to, co tu mamy, nie da się w żaden sposób porównać - opowiada Mirosław Muła. - Tam była zdewastowana hala, w której już prawie nic w środku nie było. Tu natomiast zastaliśmy obiekt w pełni przygotowany do produkcji. To zasługa syndyka, jestem pełen uznania, a wiele podobnych hal produkcyjnych w życiu widziałem, za to, że przez cztery lata upadłości utrzymał to w takim stanie. BPI tak naprawdę zastanawiało się kilka godzin nad złożeniem oferty zakupu za 18,5 miliona złotych Fabryki Porcelany "Książ". Zgodę na tę inwestycję belgijscy właściciele BPI wyrazili przez telefon. Trudno się jednak dziwić, skoro takich inwestycji ma ona w Polsce kilka, a kolejne są także na Ukrainie i w Słowacji. BPI działa na rynku nieruchomości przemysłowych, nie wyklucza także działań deweloperskich, bowiem zakupiła już kilkuhektarowe działki w Karpaczu i Mielnie. Jak BPI trafiło do Wałbrzycha? - To jest zabawna historia, ale tak było naprawdę - mówi Mirosław Muła. - Otrzymaliśmy sygnał, że jest do kupienia Fabryka Porcelany "Wałbrzych", że duża działka, w centrum miasta, spore hale. Wszedłem na stronę internetową miasta i widzę, że są tu aż trzy fabryki porcelany, w tym jedna w upadłości. Wchodzę na stronę FP Książ, to też zasługa syndyka, że jest ona tak solidnie zrobiona, patrzę, że akurat mają to, co nas interesuje. Wsiedliśmy w samochody i przyjechaliśmy na miejsce zobaczyć, co jest do kupienia. - Jak odebraliście Wałbrzych? - Byłem w tym mieście po raz pierwszy, a moja wiedza biznesowa o Wałbrzychu kończyła się na tym, że leży koło Wrocławia, upadło nim górnictwo i są biedaszyby. A jak wjechaliśmy na ulicę Uczniowską i zobaczyliśmy Cersanit, Toyotę, Faurecię i inne zakłady, to nam się aż usta otworzyły. A tuż obok "Książ" do wzięcia, taka hala, tyle terenu, własna bocznica, bliski wyjazd z miasta. Stąd taka szybka decyzja. A tak na marginesie, to moglibyście sobie trochę drogi poprawić, bo te pozostawiają wiele do życzenia. Polsko-beligijskiej spółce mocno już zależy na kupnie "Książa". W lipcu wpłynie na ten cel zadatek, robiony jest audyt firmy, przedstawiciele BPI już oglądali nawet dach, chcąc zabezpieczyć halę przed deszczami. W grupie, którą spotkałem w fabryce, są ludzie, którzy wprowadzali wielki amerykański koncern PepsiCo do Polski, a potem tworzyli sieć KFC. Jaką widzą przyszłość dla FP Książ? Już rozmawiali z Portugalczykami i Francuzami na temat produkcji porcelany. Ale widzą też wielkie możliwości magazynowe, logistyczne, nie wykluczają budowy kolejnej hali. W Ursusie w ich hali, która ma ponad 10 tysięcy metrów kwadratowych powierzchni, znajduje się m.in. duże studio TVN, w którym produkowane są seriale i popularne programy rozgrywkowe tej telewizji. Możliwości są różne i wielkie, zwłaszcza dla firmy, dla której nie ma barier finansowych i organizacyjnych. Bogdan Skiba; Tygodnik Wałbrzyski Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: też były pracownik Re: FP Książ IP: *.walbrzych.dialog.net.pl 22.07.08, 23:51 życie pokaze jak będzie Odpowiedz Link Zgłoś
azza4 Re: FP Książ 23.07.08, 06:38 >Możliwości są różne i wielkie, zwłaszcza dla firmy, dla której nie >ma barier finansowych i organizacyjnych. To sobie kupili "Ksiaz" he,he Odpowiedz Link Zgłoś