Dodaj do ulubionych

Jaki system operacyjny używacie.

14.06.06, 10:35
Obserwuj wątek
    • matejkoo Re: Jaki system operacyjny używacie. 14.06.06, 10:36
      heh ach ten Enter...odruchowo człowiek przyciśnie i już zamieszanie sieje.
      Jak w temacie. M$ czy może są tu jacyś Linuksowcy.. a jeśli nie ma to może ktoś jednak spróbuje..?
      • heymdall Re: Jaki system operacyjny używacie. 14.06.06, 11:08
        .. niestety Winzgrozę .. instalowałem kilka razy u siebie Mandrake Linux, ale musze się jeszcze sporo nauczyć o instalacji programów spod konsoli i odpakowywaniu plików.
        • gallen Re: Jaki system operacyjny używacie. 14.06.06, 11:51
          Oficjalnie to uzywam tylko Lina ze stajni Auroxa
          A windy no cóż nie mam legalnej dlatego nie uzywam big_grinbig_grinbig_grin
          • heymdall Re: Jaki system operacyjny używacie. 14.06.06, 12:16
            Byłbys tak dobry i napisał kilka komend pozwalających na instalację?? nie ma pojęcia jak to cholerstwo podwójnie zipowane/tarowae odpakowywać.. miałem pliki *.rpm .. po prostu trochę pojechane, choć jestem fanem Linuxa, bo jest prosty i szybki w instalacji jako system i świetnie odtwarza filmy nawet na niskiej jakości kompach..
            • matejkoo Re: Jaki system operacyjny używacie. 14.06.06, 12:19
              Polecam Ubuntu, póki co najpreżniej rozwijająca sie edycjabig_grin moge nawet przegraćbig_grin tylko trzeba pare pakiecików pościągać z net'u ale ogólnie w instalacji jest banalny, bo wszystko jest w necie opisane w genialny sposób, chyba najlepsza moim zdaniem edycja Linuxa. Nie ma zabawy z .rpm tar'ami i innymi tego typu plikamibig_grin wszystko ładnie się kompiluje;D ubuntu.pl
              • heymdall Re: Jaki system operacyjny używacie. 14.06.06, 12:34
                ..a na czym jest postawiony?? Gnome ???
                • matejkoo Re: Jaki system operacyjny używacie. 14.06.06, 14:34
                  Tak, jest Gnome lub KDE do wyboru, ale głównie instaluje się Gnome, jest oparty o ile pamiętam na Debianie, bo jak wiemy są Debiany i RH a reszta to "nakładki", jeśli chodzi o bazę pomocy, jest naprawdę świetnie przygotowana.. dużo oprogramowanie, darmowego i o wiele bardziej wydatnego niż Win. Jednym słowem pracuje na nim od 0.5 roku mam oryginalnego, na parę platformbig_grin chcesz to odstąpię Ci jeden oryginał bo mam podwójny 5.45 skład to Live i Standard, płytki tłoczone, to jest wersja 32 bit. Są już dla procesorów 64, a także pod MacOS, jeśli chcesz świeższa wersje jest do pobrania już z oficjalnej strony. Możesz także zamówić od 5 do chyba 200 kompletów płyt, za DARMO do rozdania, znajomym, ogólnie jest zakaz handlu niestety allegro.pl tego nie toleruje, chociaż problem rozwiązano sprzedając go za 3.50 czyli cena listu poleconego (taka inicjatywa), z tym że idzie z RPA albo Węgier z 2 miesiące ..zależy od zamówień..
                  • matejkoo Re: Jaki system operacyjny używacie. 14.06.06, 14:35
                    "z tym że idzie z RPA albo Węgier z 2 miesiące ..zależy od zamówień.." gdybyś zamówił.
                    • dreamwalker Re: Jaki system operacyjny używacie. 18.06.06, 15:59
                      Ja uzywam Linuxa, a konkretnie dystrybucji Slackware 10.2 (jądro 2.6.16.5).
                      Jest to co prawda dystrybucja serwerowa, ale bardzo dobrze się sprawdza w wielu
                      innych dziedzinach. Ma opinię (jak kazdy porzadny linux),ze jak postawisz i
                      skonfigurujesz (a to w slacku troche trwa) to stoi... Krótko muwiąc Slackware -
                      becouse it works. Moze nie ma graficznego instalatorka i iksy sie nie wlaczaja
                      od razu, ale system jest wart polecenia. Jak juz sie przebrnie przez
                      konfiguracje to jak potem sie cos popsuje (z winy usera ofkoz) to wiadomo jak to
                      naprawic.
                      Sporym szacunkiem darzę tez debiana i gentoo, aczkolwiek nigdy nie uzywalem tych
                      systemow w domu.
                      Dystrybucje typu (k)Ubuntu, Fedora czy Mandarynka są dobre jak ktos chce miec
                      linuxa od zaraz - system sam wszystko skonfiguruje. Nie ma co sie jednak napalac
                      - w przypadku szczesliwych posiadaczy laptopow i/lub neostrady i tak trzeba duzo
                      zrobic samemu (a szczegolnie jak na lapku pisze "designed for windows xp" :] Sam
                      takiego mam, okazalo sie ze sterownikow do polowy podzespolow nie ma w kernelu i
                      choc system dzialal, to do wlaczenia chociarzby sieciowki trzeba bylo dociagnac
                      drivery). I ostatnia rzecz - okna uzalezniają! Odkąd uzywam na xach terminala
                      quake-like wlasciwie nie uzywam konsoli (tej prawdziwej), to zle sad Osatnio
                      jednak pisze aplikacje okienkowe i robienie tego pod konsola byloby troche nie
                      na miejscu :]

Co do okienek KDE, a okzayjnie fluxbox lub blackbox gdy potrzebuje tylko okien
                      (a nie np programow ktore musza miec zaladowane biblioteki kde).

Co do rozpakowania archiwów:
                      tar -zxvvf <nazwa>.tar.gz (lub .tgz, choc ten format oznacza tez pakiety binarne
                      w slacku, cos ala rpmalbo deb w innych dystrybucjach)
                      tar -jxf <nazwa>.tar.bz2 albo bzip2 -d <nazwa>.tar.bz2 && tar -xf <nazwa>.tar
                      no i stary dobry unzip <nazwa>.zip

To tyle mędzenia na dziś
                      Pozdrawiam i niech Moc będzie z Wami

PS Windowsa tez czasem uzywam, glownie do gier, programow ktore nie chca sie
                      emulowac pod linuxem lub drukowania (jeszcze nie probowalem tego uruchamiac
                      przez wine, trzeba to kiedys sprawdzic :]).
                      PS2 Widnowsa mam legalnego
                      • matejkoo Re: Jaki system operacyjny używacie. 18.06.06, 16:52
                        A ja Ciebie chyba znambig_grin
                        • heymdall Re: Jaki system operacyjny używacie. 19.06.06, 10:12
                          ..a ktoś uzywa BeOS?? albo czegoś bardziej egzotycznego jeszce..mi się marzy MacOS..ale razem z komputerem..tongue_out...
                          • dreamwalker Re: Jaki system operacyjny używacie. 19.06.06, 17:05
                            BeOs? Zdaje sie iż od jakiegos czasu jest martwy, z reszta i tak robil go
                            microsoft :]

A moze ktos uzywa FreeBSD?

Tak Matejkoo, znasz mnie.

Co do appla - najnowszy MACOS-X jest wzorowany na linuksie (kernela
                            przekompilowali :twistedsmile. Co do samego komputera - nigdy nie widzialem na oczy
                            ani na zdjeciu (no dobr na rysunku w uf ale to sie nie liczy). Troche osob tego
                            uzywa, czasem sie kogos takiego spotyka :]
                            Wszystko w jedym kawalku, jednoprzyciskowa mysza, ble. Jedyny atut to, ze
                            baldurs na tym dziala :]
                            • matejkoo Re: Jaki system operacyjny używacie. 19.06.06, 17:46
                              Ja miałem okazje widzieć na żywo stacjonarny jak i jabłuszko.. i muszę powiedzieć że oba okazy robią niesamowite wrażenie.. wykończenie a także stylistyka.. wszelkie firmy się chowają.
                            • heymdall Re: Jaki system operacyjny używacie. 20.06.06, 09:32
                              BeOS martwym nie jest..wciąż w sieci sa dystrubucje.. jedna z ciekawszych to Haiku. Ale jakoś nie mam ochoty "przesiadać" się z winzgrozy .. linek świetny jest (zwłaszcza, podoba mi się instalacja i dostosowanie interface kompa do własnych potrzeb, trwające łącznie około 20 min.), ale jak na moje wymagania, trochę jeszcze za mało rzeczy chodzi - miałem nawet kłopoty chyba z akceleracją grafiki przy odpalanym pod Mandrake Tux Racerem .. mulił koszmarnie ..
                              • dreamwalker Re: Jaki system operacyjny używacie. 20.06.06, 17:46
                                Mulił ci tux racer pod linuxem?

A zainstalowałeś sterowniki do karty graficznej z obsługą OpenGL'a?
                                Sprawdziłeś ustawienia XServera?

Mi też zaraz po instalacji sie muliło, a potem - baldurs i diablo smigal
                                szybciej niz na window$

Po tuxracerze poznaje ze to byl redhat lub fedora - jesi masz karte graficzna
                                radeona nie ma co liczyc na cuda. Ta firma slynie z dobrych kart i slabych
                                sterownikow. Ale nawet majac popularna nvidie z solidnymi sterownikami i tak
                                trzeba je sobie sciagnac i zainstalowac najczesciej samemu.
                                • heymdall Re: Jaki system operacyjny używacie. 22.06.06, 06:10
                                  .. hmm .. sterowników nie instalowałem - a instalowałem Mandrake. Kartę mam GeForce 4 MX 4000 (w sumie kiszka, ale starszy komp) ..
              • heymdall Re: Jaki system operacyjny używacie. 28.08.06, 04:12
                właśnie instaluję...przegryzam się przez linkowe zawiłości..tongue_out
                • matejkoo Re: Jaki system operacyjny używacie. 28.08.06, 08:28
                  no ja już mam i śmigawink
      • yaro_si Re: Jaki system operacyjny używacie. 20.06.06, 14:58
        ja lece po windowsie. mam wersje ze szkoły, a ze tak mi latwiej to poki co nie zamierzam zmieniac. na dobra sprawe nie narzekam.. moze zastanowie sie jak bede szkole konczyl i licencja zacznie wygasac..
    • heymdall Re: Jaki system operacyjny używacie. 20.06.06, 09:37
      jeszce pytanie ode mnie: istotna jest, oprócz samego systemu, możliwość konfigurowania interface. Na tym polu, przyznaję, Linek jest bezkonkurencyjny. Można fantastycznie tam zindywidualizować wygląd swojego pulpitu - od ikon, po rozłożenie paneli. Osobiście mam zajoba na punkcie "personalizowania" i jestem fanem różnych ciekawych nakładek na systemy zmieniających ikony, wyglad pulpitu, dodajacych panele. Dużo się niegdyś z tym bawiłem. Myślę czasem, czy nie byłoby to dochodowe zajęcie - ludzki pęd do wyróżnienia się i spersonalizowania czegoś można z zyskiem wykorzystać...
      • matejkoo Re: Jaki system operacyjny używacie. 20.06.06, 10:45
        No ja lece na Gnomie... nie mam takiego upodobania ..ale nie ukrywam że jak widzę niektóre pulpity w necie ..to wyglądają niczym kosmos i podobają mi się nieziemsko ..ale czekam na nową edycje Ubuntu.. aż ktoś mi podaruje płytkę..(bo nie chce mi się ściągać), widziałem co potrafią tam style...ło ho ho wierzcie mi że takiego czegoś nie widzieliście..
        • 2uboot2 Re: Jaki system operacyjny używacie. 20.06.06, 11:31
          Polonizacja tragiczna, konfiguracja neostrady dla nowicjusza praktycznie
          niewykonalna, ze sterownikami (mniej popularny sprzęt) tradycyjnie kicha.
          Wszelkie debianopodobne twory obchodzę z daleka. Poza tym wcale nie jest to
          takie szybkie jak zachwalają.

• matejkoo Re: Jaki system operacyjny używacie. 20.06.06, 11:54
            Czy ja wiem czy taka tragiczna.. poza tym Linux nie jest dla wygodnych i w sumie coraz bardziej "głupich" użytkowników Win, no niestety nie polega to na tym aby wcisnąć i dać dalej dalej.. osobiście używam Polskiego lub Angielskiego i nie narzekam, fakt szybki nie jest przez X, ale na pewno o wiele lepszy niż niejedna dystrybucja, zwłaszcza Polski Aurox ..jedno wielkie dno.
            • dreamwalker Re: Jaki system operacyjny używacie. 20.06.06, 18:02
              a kto mowil ze nie?

Jak uwazasz ze linux jest dla debili, polecam debiana albo pld :]
              slackware tez niczego sobie :] konfiguracja

Choc rzeczywiscie nawet te "hardkorowe" dystrybucje zaczynaja powoli stawiac na
              najlatwiejsza obsluge i bezproblemowa interakcje z uzytkonikiem.
              Jakby nie bylo jednak z vim'a nie wyjdziesz bez :q! (choc juz teraz vim o tym
              przypomina, nehhh).

Win nie polega na tym zeby wcisnac dalej?
              masz absolutna racje, najczesciej sie przydaje ctrl+alt+del big_grin
              a tak na powaznie - pierwsze co robie zabijam wiekszosc uslug w windows i
              wylaczam je z autostartu. Wylaczam fajerwerki, instaluje antywirusa i firewalla
              ktore nie spowalniaja systemu (obecnie sa to bitdefender i zonealarm) i jakos
              sie zyje bez tych reinstalek co miesiac:]
              Wazne jest tez zeby samemu kontrolowac rejestr, czesto go czyscic programami lub
              samemu (bo nawet one nie wyczyszcza wszystkiego).

Co do tego czy windowsa lepszym od linuksa jest?
              To zalezy co chcesz na nim robic.
              Jesli ustawiasz sie na programowanie (niewazne jaki system)- linuks jest do tego
              stworzony, kazda dystrybucja zawiera kompilatory do wiekszosci populranych
              jezykow programowania (na miejscu wielbicieli delfiego i vb bym sie w tej chwili
              wkurzyl :], do C# juz jest Mono bo .NET ma czesciowo otwarte zrodla).
              Gry komputerowe - tu jak zwykle kroluje windows, choc programy wine i vmware
              czesciowo zalatwiaja sprawe.
              Inne - nie chce mi sie opisywac :] Temat oklepany i poruszany na wielu forach,
              ja wspomnialem o tym co ja uwazam za najwazniejsze.

Jesli uwazasz ze linuks jest dla debili to powiem ze jesli ktos nie dal se rady
              z window$, to z linuksem tez nie da.
              • matejkoo Re: Jaki system operacyjny używacie. 20.06.06, 20:05
                A czy ja napisałem że jest dla debili? czytaj uważniej, albo podpisuj się pod autorami postów które ....
              • heymdall grrrr!!!! 22.12.06, 10:08
                zainstalowałem znowu Mandrake .. tak, żeby odświeżyć sobie umiejętność instalacji linuksa i nauczyć się komend .. ale cholera .. miałem klawiaturkę USB i w panelu wyboru systemu operacyjnego za cholerę nie mogłem klawiszami przejść na Winzgrozę ... i znowu musiałem linuxa wywalić .. ja mam pecha ..sad
          • dreamwalker Re: Jaki system operacyjny używacie. 20.06.06, 17:48
            a przebrnales przez cala konfiguracje zeby to sprawdzic?
            Moj kumpel postawil gentoo i mowi ze uruchomiony z iksami i karambą żre mu
            połowe mniej pamięci i procesora niz windows
            • 2uboot2 uname 20.06.06, 18:29
              W kwestii Debiana na nietypowym sprzęcie.
              Tydzień brnąłem przez man-y, faq-i, pomolestwałem chyba wszystkie polskojęzyczne
              fora linuksowe. Ostatecznie remedium na moje niedociągnięcia konfiguracyjne
              okazał się jakiś guru z jednego forum (ponad 2000 wpisów), który poradził abym
              napisał sobie łatkę do jądra. Ostatecznie C trochę znam, ale nie na tyle by
              dłubać w kernelu i pisać kod pod sterowniki posiłkując się jeszcze przy tym
              asemblerem (zdaje się że nasm jest w każdej dystrybucji).
              Ostatecznie przesiadłem się na dystrybucje bardziej user friendly, czyli w moim
              przypadku linuksy redhatopodobne.
              Linuska traktuje hobbystycznie i nieco edukacyjnie, dlatego cenie sobie pracę na
              konsoli, edytor vi, mc i kompilator gcc.
              Środowisko graficzne, tym samym te wszystkie menadżery (nowe KDE, Gnome zbyt
              pamięciożerne, lżejsze typu Blackboc, czy XFCE - jak na moje potrzeby mało
              funkcjonalne), Open Office (otwarcie dokumentu na moim sprzęcie ponad minutę),
              Gimp (pisane dla kosmitów i przez kosmitów), napewno są fajne, ale do mnie to
              jakoś nie przemówiło.
              Bez poczciwej windy trudno by było.
        • dreamwalker Re: Jaki system operacyjny używacie. 20.06.06, 17:47
          kdelook.org
    • matejkoo Re: Jaki system operacyjny używacie. 20.06.06, 11:54
      Ja osobiście nie dyskutuje który jest lepszy.. bo każdemu inny odpowiada.. mi akurat tenbig_grin a miałem już pare ich.. i ten jest najmilszy dlamnie.
      • dreamwalker Re: Jaki system operacyjny używacie. 20.06.06, 18:07
        racja o gustach sie nie dyskutuje.

Od razu w ogien heretyków! :]

Tak na powaznie to troche sie zmienil temat tej dyskusji, wrocmy moze do
        pierwotnego :]
        • matejkoo Re: Jaki system operacyjny używacie. 20.06.06, 20:06
          Ktoś chce to używa debiana inny... ważne że nie jest to M$:d
      • tiges_wiz Re: Jaki system operacyjny używacie. 28.08.06, 08:31
        Windows XP, Windows 98, Mandriva Linux PowerPack 2006
        wszystko dziala nic nie muli wink
        instalacja RPM - albo przez konsole (rpm -ivh), albo przez GUI (kliknac, podac
        haselko i tyle)
        • matejkoo Re: Jaki system operacyjny używacie. 28.08.06, 11:50
          Windows XP, Ubuntu 5.10 ale niestety przy 751 Mhz (tak tak jeden na końcu tak zliczawink i 348 Ram, muli troszkeuncertain niestety to wada Ubuntu.... aż sie boje przy 6.10 co będzie.. Gnome przesadza troszkesmile o i instalacja przez apt-get install albo dpkg smile
          • matejkoo Re: Jaki system operacyjny używacie. 28.08.06, 11:53
            hmm jeśli chodzi o instalki to Ubuntu jest świetnie rozwiązanysmile szkoda tylko że laik może i będzie umiał zainstalowac z repezytorium ale jak sam postanowi coś sobie skompilować to się przejedziesmile bo niestety w standardowej instalacji z płytek (inaczej się nie dasmile zabraknie mu bibliotek i compilatorów zwłaszcza gcc, do Perla, w ogóle nie ciekawie to wyglądasmile ale jak już się znajdzie gdzieś na forach to śmiga jak dzikismile zero errorówsmile no może czasemsmile
    • fasoll Re: Jaki system operacyjny używacie. 28.08.06, 19:12
      XP legalny(szkoła mi daje na czas studiów do nauki i inne produkty MS - program
      MSDN big_grin pozatym Ubuntu, Aurox, kiedyś Mandreake
      • matejkoo Re: Jaki system operacyjny używacie. 29.08.06, 10:47
        no mi teżbig_grin ale i tak musze linuxa znaćsmile
    • heymdall Re: Jaki system operacyjny używacie. 22.12.06, 11:18
      speców od Linuxa prosze o odpowiedź: nie mogłem po instalce Mandrake na stracie kompa zmienic sesję na Windows .. mam klawiaturę USB - czy to wina urządzenia ?? znowu porażka przy Linuksie ..
      • johnny.deep Re: Jaki system operacyjny używacie. 22.12.06, 13:53
        to wina bootloadera..
        linuks ma szanse zaladowac swoje stery do klawiatury dopiero jak go odpalisz
        (czyli jak go wybierzesz z tego menu startowego)
        wiec musisz uzyc takiego bootloadera ktory sam potrafi dogadac sie z twoja
        klawiatura usb

odpal ubuntu live cd i zobacz czy w nim menu startowe dziala...
        powinno dzialac bo tam jest bootloader 'grub' ktory podobno obsluguje klawiatury
        usb..
        a w mandraku moze jeszcze jest 'lilo' domyslnie.. jesli tak to zmien na gruba bo
        lepszy
        • jeltsch Re: Jaki system operacyjny używacie. 30.12.06, 02:28
          Dla tych co chcą podziałać na linuksie a nie chcą instalować, kilka dystrybucji
          bootowalnych z cd. Takie z mniej popularnych i z mniejszymi wymaganiami - na
          stare kompy od PII w górę:

1. cdlinux.pl - adres: cdlinux.pl - postawiona na debianie całkowicie polska
          2. kate os - adres: www.kateos.org - polska ale stronaka po angielsku
          3. knoppix - adres google wink

Dystrybucje uruchamia się z cd dzięki czemu nie trzeba instalować nic na dysku.
          Jeżeli jednak ktoś będzie miał ochotę to większość z nich ma możliwość
          instalacji na dysku - dla mniej wtajemniczonych przed instalacją radzę zrobić
          BackUp całego dysku, a jeżeli nie całego to przynajmniej najważniejszych danych!!

Jeżeli trzeba mogę udzielić pomocy przy instalacji cdlinux.pl
      • jeltsch Re: Jaki system operacyjny używacie. 30.12.06, 02:33
        heymdall - poszperaj w biosie, powinna tam być kilka opcji z usb i klawiaturą.
        Zakładam, że kompa masz nowego tak jak mi mówiłeś, ale nie wiem jaki masz bios.
        Po zianach w biosie klawisze powinny być widziane jak normalan klawiatura.
        • heymdall Re: Jaki system operacyjny używacie. 30.12.06, 11:46
          ..komp sprzed 1,5 roku około .. stawiany na AMD (innych procków nie uznaję) Sempron 2,5+ GHz .. ale BIOS - troche nie lubie w nim mieszać ..ale zajrzę ..
          • jeltsch Re: Jaki system operacyjny używacie. 30.12.06, 20:36
            Miałem rację:

www.linux-magazine.pl/issue/04/LinuxUser_usb.pdf
            Musisz w opisie biosu twojej płyty poszukać opcji gdzie masz wyłączoną obsługę
            klawiatury USB.
            • jeltsch Re: Jaki system operacyjny używacie. 30.12.06, 20:39
              Dla ułatwienia:

Źródło wikipedia

Integrated Peripherals - Opcje zarządzające interfejsami wbudowanymi w płytę główną

[...]
              * USB Controller - Włącza/wyłącza kontroler USB, znajdujący się na płycie
              głównej.
              * USB Keyboard Support Via - Określa sposób kontroli nad podłączoną
              klawiaturą USB. Kontrola ta może odbywać się poprzez BIOS bądź system operacyjny.
              * USB Mouse Support - Określa sposób kontroli nad podłączoną myszką USB.
              Kontrola ta może odbywać się poprzez BIOS bądź system operacyjny.

Tego szukaj w swoim biosie.
    • heymdall Re: Jaki system operacyjny używacie. 05.01.07, 11:39
      ..a wczoraj wysypała mi się Winzgroza ..a że miałem Mandrivę Free Edition pod
      ręką .. niby wszystko ładnie pięknie - do struktury plików Linuksa muszę się
      przyzwyczaić .. ustawienia pulpitu i takich graficznych pierdół to pestka, z
      RPM-ami sobie radzę (zainstalowałem Kadu, Skype, Operę i torrenta) .. ale jeżeli
      chodzi o pliki *.tar.gz2 i *.tar.bz2, to szlag mnie trafia .. po wpisaniu w
      konsoli (otworzonej w katalogu z pakietem) niby wszystko dobrze idzie .. ale gdy
      dochodzę do komendy ./configure lub make to nic nie chce ruszyć, choć działam
      pod rootem .. totalna bryndza, jeżeli chodzi o instalacje sterowników dla kart
      graficznych, kodeków, Wine, firewalla to kompletna bryndza .. ni w ząb ..
      strasznie się wściekam, bo przy instalacji w Winzgrozie znałem przynajmniej na
      tyle architekturę systemu, żeby wiedzieć gdzie spodziewać się instalowanego
      programu i za co mniej więcej dany plik odpowiada .. tu program jest rozwalony w
      kilku katalogach .. poza tym koszmarne ubóstwo jeżeli chodzi o programy - ja mam
      tzw. konserwę dla Windy składająca się zasadniczo z programów free, które zawsze
      instaluję - żal tylko filmów i muzyki .. na szczęście pozostawiłem 58 GB
      partycji pod Winzgrozę sformatowanej pod FAT32 - nie wiem czemu nie NTFS:
      formatowałem pod Madrivą .. da się tam bez większych wojen zainstalować Winzgrozę??
    • heymdall Re: Jaki system operacyjny używacie. 16.01.07, 13:19
      A ja żegnam się definitywnie z panem Gatesem - lubię Winzgrozę i na niej nauczyłem się obsługi kompa, ale lubię też trochę pogrzebać się w ustawieniach i powalczyć z komputerem, a Windows jest toporny pod tym względem. Zamówiłem płatną wersję Mandrivy 2007 za niewielką sumę, bo jeszcze kilka aplikacji windowsowych chciałbym uruchomić (Cedega, CrossOver Office) ..a poza tym chcę sie nauczyć Linuxa .. Mandriva wydaje mi się pod tym względem przyjazna .. pracowałem już na wersji free i spodobała mi się .. Poza tym: chcę mieć system legalny a koszt Window$ wraz z aplikacjami biurowymi jest około 10-krotnie większy od zakupu wspomnianego linuksa (w którym jest to wszystko i coś więcej) ..
      • 2uboot2 Re: Jaki system operacyjny używacie. 20.01.07, 22:05
        Cóż, nie jestem fanem żadnego systemu, ale polemizowałbym z tą niemożnością
        "grzebania" w Windowsie. Przecież są rejestry, jest asembler i wiele fajnych,
        świetnie udokumentowanych kompilatorów.
        Dla mnie linuks to oprócz jądra przede wszystkim praca na konsoli z vim-em w tle.
        Do pakietów biurowych chodzących pod pingwiniem jestem nastawiony skrajnie
        sceptycznie (niemal wszystko w porównaniu do MS Office nieprzyzwoicie wolne tj.
        pamięciożerne, odpalenie nowego OO na starszej maszynie to już czysty masochizm).
        Najbardziej z czasów pierwszych kroków w edukacji linuksowej irytowały mnie
        niespełniane zależności w czasie instalacji rpm-ów. Można było szajby dostać
        kiedy instalując pakiet "a", należało doinstalowac pakiet "b", z kolei żeby
        pakiet "b" został zainstalowany należało mieć przygotowany pakiet "d" i "e" i
        tak w kółko.
        Generalnie pingwin to ciągłe odkrywanie czegoś. Jak sobie obserwuje po
        otoczeniu, to po pierwszych objawach hura optymizmu użytkownicy pingwina często
        przezywają chwile zwątpienia, rozczarowania, nierzadko nawrotu do wydawało by
        się bardziej "uległego" Windowsa, by po jakimś czasie z powrotem powrócić na
        łono bojów konfiguracji systemu dzieła fińskiego programisty.
        • jeltsch Re: Jaki system operacyjny używacie. 21.01.07, 01:05
          Co do udokumentowania rejestru, czy innych rzeczy w windowsie to bym
          polemizował, nie jest to system OpenSource, więc spora część systemu i zasada
          jego działania są dla zwykłych userów niedostępne lub ewentualnie wiąże się to z
          ciągłym odkrywaniem czegoś w internecie, a to nie duża różnica w porównaniu z
          linuxem wink.

Ok, jeżeli chodzi o masochizm to proponuje uruchomić XP na pentium II 300 z 64
          MB Ramu no i powiedzmy nie nowego Ofisa smile 2003 - czy to nadaje się do
          normalnej pracy? Wątpię. Już przy uruchomieniu systemu można iść zrobić sobie
          herbatkę lub kawę, a przy pakiecie biurowym to proponuję podczas uruchamiania
          iść na obiad.
          Pakiet OpenOffice pod linuxem jak i pod windą chodzi wolno, ale to powoli
          zaczyna się zmieniać i jak wszystkim wiadomo nie jest zależne od systemu choć
          nie do końca. Moim zdaniem Windy są bardziej zasobożerne.

Fakt zależnośći rpm czy inne pakiety mogą doprowadzić do szału, ale dla zwykłego
          usera, który nie instaluje girek są dystrybucje tematyczne. Nauka, internet,
          multimedia, gdzie nie trzeba się bawić w pakiety bo to co potrzebne już jest
          zainstalowane.
          Czasami niestety są aplikacje, a zwłaszcza polskie, które nie mają swoich
          odpowiedników na linuxie i tu trzeba wrócić do windy.

Dla wszystkich zaczynających swoją przygodę z linuxem polecam polskie
          dystrybucje cd-live, które można zainstalować na dysku jeżeli się będą "nadawać
          do pracy".
          • 2uboot2 Re: Jaki system operacyjny używacie. 21.01.07, 08:37
            Podciągając pod kwestie masochistyczną dlaczego akurat XP? Podane parametry to
            jeszcze ciągle przeciętny zestaw kompa jaki najczęsciej występuje w biurach.
            Takie lekceważone pentium II będzie znośnie pracowało pod Win 98, sprawnie
            obsługiwało choćby pakiet MS Office 2000, międzyczasie umożliwi komfortową pracę
            ze wszystkimi najnowszymi wersjami przeglądarek, komunikatorów, i po części
            multimediów. Oczywiście o odpaleniu nowszych gier można pomarzyć.
            A co by można było robić pod pingwinem z takim zestawem? Sciagnac jakas
            przedpotowa wersje KDE, albo Gnome z grafiką rodem Amigi 500? Pokusic sie na
            jakis odlotowy lekki menadzer z paleta 8 barw? Ogladac neta przez archaiczna
            wersje Netscape, ktora wywali sie w kontakcie z apletami Javy?
            Dalej niepotrafie zrozumiec skad wziela sie te bunczuczna teza jakoby linuks
            znakomicie nadaje sie na maszyny starszej daty. (Oczywiscie pomijam kwestie
            postawienia serwera,programowania, czy pracy w konsoli, bo tutaj pochodny unixa
            jest bezkonkurencyjny)
            • heymdall Re: Jaki system operacyjny używacie. 21.01.07, 14:55
              .. fakt .. w pracy mam '98 i Office .. jakoś się buja .. ale pingwiny - chociażby Mandrake idą też na starszych maszynach, które z niejakimi trudnosciami radzą sobie w środowisku Windows .. miałem możliwość porównania obu OS-ów po odpaleniu filmu na maszynie z windą i tej samej maszynie z linkiem - w drugim przypadku film szedł ..
              ale chodzi mi też o kwestie prawne - chciałbym pracować na legalnych programach - głupio byłoby wpaśc przez skąpstwo na kilka płyt .. i lubie się też grzebać w kompie .. na razie linek to dla mnie czarna magia - co prawda kilka rzeczy juz udalo mi sie zrobic, troche udate'ów wykonać, kilka pakietów postawić, etc.. ale dużo jeszcze pracy, zanim ustawię maszynę do własnych potrzeb: zachwycajace jest dla mnie osobiście linuxowe darmowe opropgramowanie do modelowania cząsteczek - ma to niebanalne znaczenie ..
    • heymdall Re: Jaki system operacyjny używacie. 23.01.07, 14:41
      ostatnio wdrożyłem definitywnie scenariusz "Kill Bill" i pozbyłem się produktu pana Gatesa z kompa .. nie dlatego, że zły - trochę rzeczy umiem robic w nim .. ale na legalny produkt mnie nie stać ..
      operuję na Mandrivie PP 2007 - kosztuje mnie to troche nerwów, bo jest nie tyle trudniejsza, co INNA od tego, co znałem na Winzgrozie .. wymaga to troche czasu i kilku prób, jednak satysfakcja ze zrobienia czegoś jest ogromna - czas włożony w urabianie linuksa pod swoje wymagania procentuje potem rewelacyjnie chodzącym systemem ..
      Mam jednak mały problem: na forach nikt nie podaje łopatologicznie obsługi Wine .. próbowałem zainstalować kilka rzeczy (mam też Cedegę) .. ale coś nie idzie - trzeba doinstalowywac jakiś sterowniki (directX..??)
    • heymdall Re: Pytanie do użytkowników Ubuntu 28.02.07, 12:10
      po 16 (sic!!!) reinstalkach Mandrivy PP 2007 w ciągu niecałych kilkudziesięciu
      dni (sąsiad nazywa mnie przez to Cudownym Dzieckiem Linuksa .. smile .. a ja
      poznaje go od, praktycznie, zera), chyba ją już ustabilizowałem (napęd CD
      odmontowywał mi się, i błędem był zrzucanie zawartości dysków instalacyjnych na
      HD - chyba sumy plików sie nie zgadzały, nie wolno też instalować repozytoriów z
      cookera .. oraz niektórych motywów pulpitu - dla picu chciałem zainstalować
      sobie motyw z Visty i kompletnie mi sie wywalił system, była też walka z Xorg11
      ..smile ..) .. chodzi wreszcie jak trzeba (przynajmniej od 3 dni): Cedega,
      sterowniki NVIDII, superkaramba, Mplayer (tylko jeszcze polskie czcionki
      ustawię), p2p, zainstalowałem nowe fonty .. z Wine to inna sprawa - niektórych
      rzeczy nie chce uruchomic - za to rusza na nim program do analizy skanów żeli po
      elektroforezie .. smile
      .. ostatnio jednak łakomym okiem spogladam na inne dystrubucje .. tak z
      ciekawości .. a nuż znajde coś, co jeszcze bardziej mi podejdzie 9tylko, że
      polubiłem KDE - nie wiedzieć, czemu) .. mam w zanadrzu Auroxa 12 (ale ta
      dystrybucja chyba już jest nierozwijana) - jest naprawdę fajny - instalowałem u
      sąsiada .. Leży też u mnie Ubuntu 6.06 Dapper Drake .. choć to GNOME, to jednak
      kusi (ta ilość pakietów!!!) ..
      Problem w tym, że w MDV nie musiałem kłopotać się o większość sterowników i
      wtyczek (zakupiłem legalną pełną wersję Mandrivy) i cyz istnieje narzędzie
      będące odpowiednikiem urpmi (MDV) bądź yast (Suse) dla dystrybucji debianowych
      .. wiem, że sa pakiety deb, ale z konsoli nie widze wszystkiego, co chciałbym
      pobrać .. i na koniec: jak stabilne jest Ubuntu?? MDV mimo swojej atrakcyjności
      obsługi, ma jednak narowy ..
      i ostatnie pytanie: jak to jest z łaczeniem do Dialogu przez ADSL - wiem, że
      neostrada ma sterowniki w wiekszości popularnych dystrybucji .. sasiad ma Dialog
      (ADSL z modemem zewnętrznym -sami techniczni z Dialogu przyznają, że nie maja
      pojęcia, jak połączyc linux z siecią) i nie potrafi poradzić sobie z
      podłaczeniem do sieci - a próbowaliśmy już na Auroxie i MDV Free ..
      • tiges_wiz Re: Pytanie do użytkowników Ubuntu 28.02.07, 12:39
        zobacz openSUSE. O ile Mandriva 2006 PP dziala dobrze, to z 2007 sa problemy.
        OpenSUSE wydaje mi sie taka poukladana, gdzie wszystko jest na miejscu wink
        • heymdall Re: Pytanie do użytkowników Ubuntu 28.02.07, 12:53
          też się zastanawiam .. kolega mi proponował .. czytałem jednak o niestabilności
          (jakkolwiek podobno rewelacyjnego) yast .. Suse tez robi wrażenie .. w
          bibliotece miejskiej jest dystrybucja Novell Suse chyba .. no cóż - próbowałem
          swoich sił, jakkolwiek jest tak zabezpieczona przed pomysłowością użytkowników,
          że nawet do centrum pobierania czy pewnych ustawień pulpitu trudno się dostać..smile
          Suse jest niewątpliwie dobrą dystrybucją i (co jest dla mnie dużą zaletą) opartą
          na KDE .. ale jakoś ustawiam ją na końcu kolejki po Ubuntu i Auroxie .. jezeli
          dojdzie do poszukiwań dystrybucji "dla mnie" .. smile
          • tiges_wiz Re: Pytanie do użytkowników Ubuntu 28.02.07, 13:09
            ja auroksa odpuscilem po tym jak wersja live w kosmos wywalila mi partycje FAT
            na drugim dysku. Wiekszosc danych udalo mi sie odzyskac. SUSE ma cos z
            niemieckiego 'ordnung must sein' wink
            • tiges_wiz suse 28.02.07, 13:15
              aha 10.1 mial walnietego yasta .. w 10.2 to juz nieaktualne
              • heymdall Re: suse 28.02.07, 13:23
                to chciałem przeczytać .. smile .. w takim razie przesuwa się na 1 miejsce w
                kolejce do wedrówki po dystrybucjach w razie wysypania się MDV ..
              • heymdall Re: suse 28.02.07, 13:28
                tylko teraz:
                1. jak wyglada sprawa ze sterownikami do grafy
                2. jw. ale wtyczki do przeglądarek i odtwarzaczy
                3. real player
                4. obsługa konsoli .. te same polecenia jak w MDV ?? żadnych zmian składni ??
                5. ilośc pakietów oferowanych przez yast -czy jest zadowalająca ?? (podobno
                mniejsza niż w MDV)
                6. dodawanie repozytoriów - jak ma się sprawa z tym - dla MDV ilośc serwerów z
                repozytoriami jest nieco uboga (main, contrib, free, nonfree, backports, cooker
                - często zawartości plików z repozytoriami z różnych serwerów pokrywają się)
                • tiges_wiz Re: suse 28.02.07, 13:32
                  > 1. jak wyglada sprawa ze sterownikami do grafy
                  NVidie zainstalowalem bez problemu, a ATi to ATi uncertain
                  >2. jw. ale wtyczki do przeglądarek i odtwarzaczy
                  sa RPM-y z programami non-free. jest strona OpenSuse po polsku to mozesz zobaczyc.
                  3. nie uzywam wink suxx .. i nie mam problemu wink
                  4. nie rozumiem. shell to masz taki jaki sobie ustawisz. Ja mam basha (tak jak
                  wiekszosc wink )
                  5. dla mnie tak ... ale ja sie nie boje kompilowania, wiec nie jest to dla mnie
                  jakis problem.
                  6. jak wyzej .. nie korzystam z tego .. sciagam co potrzebuje. jak nie ma rpm-a
                  to binarki i tyle.
    • heymdall Re: Jaki system operacyjny używacie. 28.02.07, 13:50
      no nie wiedziałem, że J-L ma aż tak rozbudowaną społeczność linuksową
      (paradoksalnie w tym temacie rzadko ktoś przyznaje się do Windowsa - albo po
      prostu uznaje go jako coś oczywistego - nie chcę jednak rozpętać wojny Winzgroza
      vs Pingwin, bo razi mnie to: WinXP lubię bardzo i nie mam wiekszych zarzutów co
      do jego funkcjonowania - bajki o wysypie co 2 tygodnie lub ciagłych infekcjach,
      to jednak bajki)
      spróbujmy podliczyć (ale nie ręczę za aktualność danych):
      matejkoo - Ubuntu wersja ??
      tiges_wiz - Suse 10.2 .. chyba
      gallen - Aurox .. 12??
      dreamwalker - Slackware numeru nie znam
      2uboot2 - nie umiem określić systemu smile coś a la RedHat (czyli bliżej MDV, jak
      zgaduję)
      fasoll - Ubuntu (??) i Aurox (??) (to się "bigamia" nazywa .. tongue_out)
      i ja: MDV 2007 PP
      .. ktoś jeszcze ??
      kto już śmiga na Viście i jakie ma wrażenia .. ?? nie mówię o wersjach beta,
      nakładkach na XP (miałem taką sam) i RC ..
      • tiges_wiz uscislijmy 28.02.07, 14:08
        tiges - WindowsXP, Windows98, OpenSUSE, AmigaOS czasem wink
        • tiges_wiz Re: uscislijmy 28.02.07, 14:09
          i jak widac pol roku temu bylo podobnie wink
          forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=24395&w=43588371&a=47591687
          • heymdall Re: uscislijmy 28.02.07, 14:25
            dobrze .. przepraszam .. mialem na myśli podczas wymieniania użytkowników
            systemów alternatywnych wobec Windows
            • jeltsch Re: uscislijmy 28.02.07, 19:48
              Heymdall odaj jeszcze:
              Jeltsch - cdlinux.pl (DEBIAN) - wersja cdlive na HDD
              • heymdall Re: uscislijmy 28.02.07, 21:50
                przez cholerna edycję (a raczej jej brak) nie mogę korygować postów - szacunek
                dla użytkowników Debiana, BSD i Slackware- bez obrazy dla miłośników KDE (w tym
                i mnie), ale sa to dystrybucje wymagajace niezłego obycia i wiedzy, co w
                linuksie piszczy ...
    • heymdall Re: Jaki system operacyjny używacie. 19.03.07, 13:10
      ostatnio wyrzuciłem MDV w cholerę (jej niestabilność była dla mnie sporym i
      nieprzyjemnym zaskoczeniem) i buszuję w Ubuntu 6.12 - w sumie system wraz ze
      sterownikami(do grafy świetny jest pakiet envy - instaluje w trybie graficznym
      sam i nie trzeba się martwić o kernel source i tego typu rzeczy), porgramami
      tekstowymi, odtwarzaczami, kodekami etc ..i niewolnym oprogramowaniem instalować
      można przy dobrym w miarę łączu około godzinę - mozliwości modyfikacji pulpitu
      są genialne, obsługa (z doświadczeniem po MDV) nieskomplikowana. Jak byłem
      uprzedzony do Ubuntu właśnie z powodu nędzy graficznej GNOME, tak teraz skaczę
      po ustawieniach jak pchła .. rewelka .. jak wytrzyma dłużej niż MDV bez
      reinstalki to zostaje .. jakkolwiek tęsknym okiem i z dużym żalem spoglądam na
      Auroxa 12 .. preinstalowane stery do nvidii i wine, bardzo ładne KDE - tylko, że
      dystrybucja już nierozwijana i słabo coś z pakietami (na starcie miałem tzw.
      "piekło zależności) ..
      • tiges_wiz Re: Jaki system operacyjny używacie. 19.03.07, 13:42
        a OpenSUSE probowales?
        ---
        171Nm@2500, 90kW@5500, rear wheel drive
        "Mamy spadającą ludność" - L.K.
        • heymdall Re: Jaki system operacyjny używacie. 19.03.07, 22:36
          jest w planach - na razie ubuntu muszę zostawić do kupna lepszej karty
          graficznej - wine mi się nieco gryzie .. hmm..a suse..cóz ..warto spróbować .. w
          każdym razie stwierdziłem, że póki co zostanę cichym fanem ubuntu .. na razie
          przeinstalowałem MDV free ..
          • heymdall Re: Jaki system operacyjny używacie. 20.03.07, 11:39
            .. która wysypała mi się po zmianie motywu KDE .. szlag może człowieka trafić ..
            definitywnie zniechęciłem się do MDV .. dystrybucje miewają humory - widocznie
            MDV nie lubi mojego sprzętu i już .. Ubuntu natomiast świetnie się z nim dogaduje ..
    • heymdall Re: Jaki system operacyjny używacie. 11.04.07, 14:15
      i jeszcze coś: kusi mnie SAMLinux - niby na PCLinuxOS (ostatnio jedna z bardziej
      chwalonych dystrybucji dla początkujących), ale środowisko graficzne XFCE,
      wszystko z miejsca instalowane (grafika, Java, Flash), synaptic - dla obeznanego
      już odrobinę w KDE i GNOME nie powinien chyba być za trudny ?? graficznie jest
      moim skromnym zdaniem rewelacyjny:
      shots.linuxquestions.org/?linux_distribution_sm=SAM%20Desktop%202007%20Test%202
      .. wiem, że nie samą grafiką system stoi, ale to jest zaskakujące graficznie
      środowisko: XFCE jak na coś lżejszego od KDE lub GNOME jprzyjemnie zaskakuje w
      oglądzie - spodziewałem się czegoś bardziej topornego
      • 2uboot2 Re: Jaki system operacyjny używacie. 11.04.07, 16:58
        Przecież każdy użytkownik może mieć własne środowisko x-ów.
        Rozsądnie root-owi przyporządkować jakieś wielofunkcyjne kde, czy gnome.
        Dla testowania, czy innych użytkowników wystarczy utworzyć w katalogu
        użytkownika (domyślnie - home), plik .xinitrc i wklepać jedną linijkę
        odpowiedniej komendy i można przebierać w menadżerach okien.
        XFCE jest fajne i lekkie. Jeśli ktoś szuka tego typu rozwiązań to powinien
        również przyjrzeć się IceWM.

• heymdall Re: Jaki system operacyjny używacie. 11.04.07, 18:45
      .. dla mnie te zmiany w plikach to jeszcze wyższa szkoła jazdy .. smile .. dopiero
      się uczę .. dla porównania - PCLinuxOS jakoś mi nie pasował..a ma podobne
      rozwiązania..ale przez traumę z Mandrivą zniechęciłem sie do KDE ..
    • heymdall Re: Jaki system operacyjny używacie. 15.05.07, 10:01
      ostatecznie Ubuntu 7.04 - przy okazji wizyty w Jelczu odebrałem paczkę od
      Canonicala z 3 płytami z systemem (oczywiście za darmo). Postawiłem system w pół
      godziny, pół godziny dociągania pakietu ubuntu restricted extras (sterowniki,
      Adobe Acrobat, czcionki windowsowe, flash, java w jednym pliku) i kilku
      multimediów i mam pełny i funkcjonalny system ..
      • www88www Re: Jaki system operacyjny używacie. 12.08.08, 23:06
        Ale się uśmiałam. Windows to Windows ma swój charakter i kaprysy smile)
        www.softwarepatch.pl/aktualnosci/0/887/Windows-zawodzi-nawet-na-Olimpiadzie.html
    • heymdall Re: Jaki system operacyjny używacie. 15.01.08, 14:55
      wchodiz już KDE 4.0 .. jak dla mnie, oprawa graficzna jest świetna
      thecodingstudio.com/opensource/linux/screenshots/index.php?linux_distribution_sm=KDE%204.0
    • uchi666 Re: Jaki system operacyjny używacie. 17.01.08, 16:14
      Mam pytanie.Jak zainstalować, albo inaczej - wcisnąć do Opery Flasha, lub coś flashopodobnego, bo męcze się z tym, a FF nie chce używać.Przeglądając inne fora, próbując ichnymi sposobami i tak nie potrafię zrobić tego.Macie może jakąś prostą technikę, bądź poprostu prosto ją opiszecie ? wink
      • uchi666 Re: Jaki system operacyjny używacie. 17.01.08, 16:34
        Aha, no i używam Ubuntu 7.10 smile
        • 2uboot2 Re: Jaki system operacyjny używacie. 17.01.08, 20:41
          Do tego zdaje się służy pakiet - ubuntu-restricted-extras (automatyczna instalacja Javy, Flash Player do wszystkich przeglądarek).
          • uchi666 Re: Jaki system operacyjny używacie. 17.01.08, 21:57
            rozumiem, że sudo apt get install ubuntu-restricted-extras ? smile)
            btw Wingatesa się nie wyrzekłem i nie lansuje się na super linuxowca, poprostu lece na 2 baty ( systemy )
            • heymdall Re: Jaki system operacyjny używacie. 18.01.08, 11:48
              .. oczywiście upewnij się, że włączyłeś do listy odpowiednie repozytoria z
              aplikacjami niewolnymi (non free) .. potem możesz z konsoli lub poszukać w
              Synapticu. Można też z panelu w menu dodaj/usuń, lub zainstalować Automatix2 i
              stamtąd włożyć ubuntu restricted extras .. ale po co komplikować sobie życie?
          • heymdall Re: Jaki system operacyjny używacie. 18.01.08, 11:45
            .. na pewno do wszystkich?? bo kiedyś jeszcze na 6.12 miałem poważne problemy z
            flashem pdo Operą - chcąc nie chcąc, musiałem korzystać z FF, choć jestem zwykle
            użytkownikiem Opery ..
    • heymdall Re: Jaki system operacyjny używacie. 18.01.08, 11:57
      Znaczącą popularnośc zyskuje PCLinuxOS - klon Mandrivy, ale z (w mojej opinii) o
      niebo lepszym systemem obsługi repozytoriów w zestawieniu z Mandrivą (mam na
      myśli Synaptic) .. miałem okazję korzystać z klona (kuriozalne: klon klona)
      PCLinuxOS z domyślnym środowiskiem XFCE - a nazywał się SAMLinux (i uważam go
      obok ubuntu za jeden z najbardziej przyjaznych linuksów - poza tym nie jest
      zasobożerny).. Paradoksem było, że kopia kopii jest lepsza od oryginału smile ..
      PCLOS ma domyślnie zainstalowane wszystkie kodeki, efekty kostki 3D oraz
      aplikacje FLash i Java, co jest poważnym atutem dla osób które niechcą mieć
      problemu ze świeżo zainstalowanym linuxem .. Poważną wadą PCLOS jest kiepska
      polonizacja (przynajmniej taka była 2 miesiące temu) - podawane są recepty na
      ściągnięcie pakietu językowego do KDE, ale dotychczasowo repozytoria nie działały ..
      Jeżlei ktoś ma, prosze opisać wrażenia - mnie odstrasza nieco zbytnie
      podobieństwo do Mandrivy, z którą się bardzo użerałem ..
      • matejkoo Re: Jaki system operacyjny używacie. 12.03.08, 12:37
        he... to dobrze, może kiedys Polska to też zrobibig_grin

tnij.org/av8b
        • heymdall Re: Jaki system operacyjny używacie. 12.03.08, 14:29
          mam mieszane uczucia: monopol Windy zastąpiony monopolem linuksa .. w sumie
          dobrze, że ktoś myśli o wolnym oprogramowaniu, ale hmm.. nieco kontrowersyjne
          • matejkoo Re: Jaki system operacyjny używacie. 12.03.08, 20:40
            monopolem linuxa? tylko że winda jest prawie w każdej szkole (XP i 98 zazwyczaj,
            bo na vistę szkoda kasy) a linuxów jest mnóstwo dystrybucji, co prawda zazwyczaj
            na tych samych jądrach i z tym samym środowiskiem graficznym ale jednak, to coś
            innego. Po za tym, chcąc nie chcąc te dwie architektury systemów są najbardziej
            rozpowszechnione, chociaż o ile dobrze pamiętam na 3-go Maja w Oławie mają
            MAC'i. W każdym bądź razie, co wolisz? bo ja wole linuxa w szkołach zamiast M$.
            Bo z Linuxa przejść na Windowsa jest prosto, ale odwrotnie już gorzej. Może to
            młodych ludzi nauczy myśleć w jakiś sposób, i pokaże że komputer może o wiele
            więcej niż oferują programy na M$.
            • heymdall Re: Jaki system operacyjny używacie. 13.03.08, 11:10
              tęz chciałbym szerszego propagowania wolnego i otwartego oprogramowania - bo
              użycie jego to mniejsze koszty w administracji i szkolnictwie (tam jest
              najwięcej komputerów i największa sprzedaż licencji) .. poza tym, zmusiłoby to
              prducentów sprzętu i oprogramowania do pomyślenia o użytkownikach linuksa - ale
              niepokoi mnie myśl, że jednak popularność otwartych systemów stoi w miejscu ..
              nieważne, z jakich powodów: faktem jest, że jest na stałym poziomie od jakiegoś
              czasu. Nie wiem, na ile prawdziwe są statystyki użytkowników sieci - na
              portalach (np.: www.dobreprogramy.pl ) widoczna jest duża aktywność użytkowników
              linuksów - jakby było ich więcej wbrew danym ..
            • matejkoo Re: Jaki system operacyjny używacie. 13.06.08, 18:22
              sk2.pl/13126
              Oj M$ znowu dostaje... po Windows Vista, powoli zaczynają podupadać.....
    • www88www Re: Jaki system operacyjny używacie. 12.08.08, 23:08
      Ale się uśmiałam. Windows to Windows ma swój charakter i kaprysy smile)
      www.softwarepatch.pl/aktualnosci/0/887/Windows-zawodzi-nawet-na-Olimpiadzie.html
      • www88www Re: Jaki system operacyjny używacie. 12.08.08, 23:10

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka