Dodaj do ulubionych

Akumulator do diesla

IP: *.ssp.dialog.net.pl 30.07.08, 17:10
Czesc. Padla mi bateria w dieslu (1,9 TDi golf). Byla juz stara. Co
mi polecacie, gdzie, za ile i o jakim amperarzu? Moj stary aku mial
az 92Ah , to troche za duzo, chociaz alternator ma 120A wiec
powinien byl dawac rade.
Obserwuj wątek
    • ice76 Re: Akumulator do diesla 30.07.08, 17:27
      A co ma jedno do drugiego? Kiedyś miałem w fordzie sierra alternator 120A i
      używałem aku 75mAh. Nie było problemu. A czy sprawdzałeś ładowanie na swoim
      akumulatorze? Powinno wynosić około 14,4V (mniej więcej). Pamiętaj, że zbyt
      pojemny aku wykończy się bardzo szybko, zwłaszcza podczas jazdy na krótkich
      odcinkach.
      • Gość: golf Re: Akumulator do diesla IP: *.ssp.dialog.net.pl 30.07.08, 17:51
        Dlatego też myślę, ze 92 Ah to mogło byc troche za duzo. Akumulator
        nie wykazywal jednak symptomow padania. Przestal kręcić nagle. Ale
        juz chyba trzeci raz w ciagu tego roku, tak srednio raz na dwa, trzy
        miesiace umiera. Zaznaczam, ze nie zostawilem samochodu na
        swiatlach, a jedyny badziew, ktory moze prad pobierac to alarm i
        migajaca w zwiazku z tym dioda :)
        Wracam do meritum, jaki aku polecacie i gdzie w miescie mozna kupic
        cos przyzwoitego?
        • ice76 Re: Akumulator do diesla 30.07.08, 19:46
          Oj, przyczyn rozładowania może być wiele. Od przebicia do zwarcia. Możesz nie
          mieć łądowania (sprawdź diodę sygnalizacyjną). Proponuję sprawdzić elektrykę i
          dopiero kupować nowy. Jeśli już będziesz kupował postaraj się o aku stopień
          mniejszy od poprzedniego i raczej zainwestuj w np.: Boscha, Sznajdera lub coś na
          licencji zachodniej. Z moich własnych doświadczeń odradzam Exide. Być może
          pojawią się głosy za. Kwestia przeszłości.
          • Gość: podobny do niego Re: Akumulator do diesla IP: *.walbrzych.sdi.tpnet.pl 30.07.08, 20:42
            może po prostu stary ma. Aku przewidziany jest na mniej więcej cztery lata po
            tym okresie ma prawo fiksować
            • Gość: golf Re: Akumulator do diesla IP: *.ssp.dialog.net.pl 31.07.08, 09:30
              A czy to prawda, że aby kupić w sklepie nowy akumulator trzeba oddać
              stary? Jak to wygląda w markecie? Mam taszczyć baterię do Tesco?
              • Gość: Raa Re: Akumulator do diesla IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.07.08, 10:13
                Pobiorą od Ciebie kaucje w wysokosci 30 zł , a gdy podłączysz nowy aku stary musisz zdać i zostanie Ci zwrócona kaucja . Pozdro
                • Gość: golf Re: Akumulator do diesla IP: *.ssp.dialog.net.pl 02.08.08, 10:26
                  Zdecydowałem się na zakup Centry 72Ah o prądzie rozruchu 680A, cena
                  335 zeta. Oby spisywał się OK.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka