Dodaj do ulubionych

Matka Boża Bolesna patronką Wałbrzycha!

IP: *.centertel.pl 29.03.09, 15:52
Na ostatniej sesji radni przyznali biskupowi Decowi
" Honorowego mieszkańca Wałbrzycha"
oraz ustanowili "Matkę Boża Bolesną" patronką Wałbrzycha

Co wy na to ??? :)
Obserwuj wątek
    • Gość: Sanitariusz Re: Matka Boża Bolesna patronką Wałbrzycha! IP: *.ssp.dialog.net.pl 29.03.09, 15:53
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=168&w=93342368
    • Gość: do katola Re: Matka Boża Bolesna patronką Wałbrzycha! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.03.09, 16:06
      jak mnie ktoś by zrobił honorowym mieszkańcem tego szamba to poszedł bym na
      chełmiec i się zważył na tym krzyżu!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ja pie.rdole ale
      zaszczyt ha ha ha ha to może by tu zamieszkał w slamsach ten biskup i swoją
      limuzyną za nie swoje pieniądze po tych dziurach pojeździł..........
      • Gość: czytelnik blog-ów Re: Matka Boża Bolesna patronką Wałbrzycha! IP: *.centertel.pl 29.03.09, 16:16
        Patrzcie co na to radny Szpur
        www.szpur.com/index.php?option=com_content&task=blogsection&id=0&Itemid=9
        Podczas ostatniej sesji Rady Miejskiej przyjęto dwie kontrowersyjne uchwały. Pierwsza z nich dotyczyła ustanowienia Matki Bożej Bolesnej patronką Wałbrzycha, druga o przyznaniu „Honorowy mieszkaniec miasta Wałbrzycha” dla biskupa Ignacego Deca.

Ja oczywiście nie brałem udziału w obydwu głosowaniach, ponieważ uważam, że nie powinno się mieszać, a także w jakikolwiek sposób łączyć: samorządu z kościołem oraz polityki z wiarą. Oczywiście zabrałem głos podczas dyskusji zaczynać od cytatu preambuły Konstytucji Rzeczypospolitej Polski oraz przeczytałem artykuł 25 ( przypis pod wpisem), który mówi o równości niezależnie od wyznanie nawet tego dominującego w Polsce.

Ponadto powiedziałem, ze nie będę zachowywał się ja islamski fundamentalista i łączył wiarę z życiem społecznym. Sam jestem katolikiem i chodzę do kościoła, ale uważam za wielce niestosowne eksponowanie wiary w taki sposób. To jak wyznajemy i praktykujemy nasze religie jest sprawą osobistą każdego z nas. Gdybym brał udział w tym glosowaniu mógłbym po prostu urazić tych, którzy nie są katolikami i nie życzą sobie takiego patrona lub tych którzy są katolikami i też tego sobie nie życzą. Oczywiście podczas przerwy jeden z księży przez kilkanaście minut próbował na osobności mnie „nawracać”, mówiąc że jestem słabej wiary, ale odpuścił sobie. Ja do kościoła chodzę dla własnej potrzeby praktykowania wiary i dla tego, że odnajduję tam wewnętrzny spokój.

Ponadto uważam, ze cała ta sprawa jest farsą trzech radnych z PiS (wnioskodawców uchwały), którzy zamiast zajmować się istotnymi sprawami miasta wchodzą w „cztery litery” kościołowi i biskupowi, próbując ugrać na tym własny kapitał polityczny i poparcie tej instytucji w wyborach. Przecież żadną nowością jest fakt iż podczas wyborów kościół prężnię pomaga swoim kandydatom, i na pewno nie robi tego bezinteresownie.

Podczas sesji odniosłem wrażenie, że Prezydent Piotr Kruczkowski jest niezadowolony, że te dwa projekty uchwał nie są jego własnymi tylko kolegów z sypiącej się koalicji PiS. Warto nadmienić, że część radnych PO głosowała przeciw, argumentując to podobnymi poglądami jak ja.

Zastanawiam się po co uchwałą rady miejskiej sankcjonowano tą patronkę? I odnoszę wrażenie, że miedzy innymi po to, aby 15 września ( w święto Matki Bożej Bolesnej) przeznaczać pieniądze publiczne na ten cel.

Mimo to uchwała została przyjęta ( jeżeli dobrze pamiętam) przy 11 głosach za.

Co do biskupa, to powiem wprost: w uzasadnieniu uchwały najwięcej miejsca poświecono zasługom w zakresie patronowania w imprezach o charakterze religijnym i „ Mszy Papieskiej” w Wałbrzychu- jeżeli za to rada ma przyznawać „Honorowego Mieszkańca Wałbrzycha”, to nasz prezydent powinien dostać go co najmniej 3 razy.

Na chwilę obecną nasze miasto zamiast patrona potrzebuje dobrego gospodarza!

Fragmenty Konstytucji:

„…W trosce o byt i przyszłość naszej Ojczyzny,

odzyskawszy w 1989 roku możliwość suwerennego i demokratycznego

stanowienia o Jej losie,

my, Naród Polski - wszyscy obywatele Rzeczypospolitej,

zarówno wierzący w Boga

będącego źródłem prawdy, sprawiedliwości, dobra i piękna,

jak i nie podzielający tej wiary,

a te uniwersalne wartości wywodzący z innych źródeł,

równi w prawach i w powinnościach wobec dobra wspólnego - Polski,...”

Art. 25.

1. Kościoły i inne związki wyznaniowe są równouprawnione.

2. Władze publiczne w Rzeczypospolitej Polskiej zachowują bezstronność w

sprawach przekonań religijnych, światopoglądowych i filozoficznych,

zapewniając swobodę ich wyrażania w życiu publicznym.

3. Stosunki między państwem a kościołami i innymi związkami wyznaniowymi

są kształtowane na zasadach poszanowania ich autonomii oraz wzajemnej

niezależności każdego w swoim zakresie, jak również współdziałania dla dobra

człowieka i dobra wspólnego.

4. Stosunki między Rzecząpospolitą Polską a Kościołem Katolickim określają

umowa międzynarodowa zawarta ze Stolicą Apostolską i ustawy.

5. Stosunki między Rzecząpospolitą Polską a innymi kościołami oraz

związkami wyznaniowymi określają ustawy uchwalone na podstawie umów

zawartych przez Radę Ministrów z ich właściwymi przedstawicielami.
        • Gość: ciekawy Re: Matka Boża Bolesna patronką Wałbrzycha! IP: *.ssp.dialog.net.pl 29.03.09, 16:21
          To dlaczego Szpur nie głosował PRZECIW, tylko wycofał się rakiem?
          Hańba dla miasta! Najpierw "zadupie", potem odpuszczanie głosowania!
          • Gość: eee Re: Matka Boża Bolesna patronką Wałbrzycha! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.03.09, 16:44
            szpur to palant
            • Gość: gość Re: Matka Boża Bolesna patronką Wałbrzycha! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 31.03.09, 07:56
              Nawet młoda lewica się pogubiła, ale potwierdzam Szpur to palant do
              kwadratu !
    • Gość: Emil Re: Matka Boża Bolesna patronką Wałbrzycha! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.03.09, 17:01
      Niech teraz Dec i Matka Boża naprawią nasze drogi i rozwiążą
      problemy miata. Radnym odbiło, czas ich wysłać do psyhiatryka!!!
    • Gość: KATjehowy Re: Matka Boża Bolesna patronką Wałbrzycha! IP: *.walbrzych.dialog.net.pl 29.03.09, 21:11
      oj dobra spoko
      • Gość: Ari Re: Matka Boża Bolesna patronką Wałbrzycha! IP: *.197.158.213.umts.dynamic.eranet.pl 29.03.09, 21:31
        Radni w żadnym wypadku nie powinni podejmowac zadnych uchwał na
        temat religijny o jakis patronkach.To już jest przesada,ciekawe co
        ma na cel;u wprowadzanie takis patronek,pewnie dziła się to za
        naciskiem koscioła,żeby ten miał padstawy do organizowania
        dodtatkowych mszy a co za tym idzie do dodatkowej kasy
        • Gość: m Re: Matka Boża Bolesna patronką Wałbrzycha! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.03.09, 23:15
          Nie "JAKIŚ" patronkach. Zastanów się co mówisz.
    • Gość: Henryk 5 lat diecezji świdnickiej IP: *.gprs.plus.pl 30.03.09, 00:12
      25 marca 2009 w katedrze świdnickiej świętowano 5 lecie diecezji
      świdnickiej. Śwdnica ma 6 parafii a Wałbrzych ma 16 parafii. Nie ma
      się co dziwić że nasi ze spóźnionym zapłonem postanowili coś zeobić
      więcej i w końcu po 5 latach się obudzili.

W lecie 2003 roku , gdy Tygodnik Wałbrzyski na 1 stronie zamieścił
      zdjęcie kościoła Aniołów Stróżów z pytaniem czy będzie on Katedrą
      nasi dziennikarze zapytali wałbrzyskich purpuratów Źrałkę i
      Strugarka czy to prawda. Nasz dzisiejszy patriarcha Wałbrzycha
      zamieszkały w Szczawnie powiedział że to bzdury i wyssane z palca
      wiadomości sezonu ogórkowego. Że jest bp. Rybak, diecezją legnicka i
      komuś się to wszystko wyśniło. Dziś obnosi się z infułą i jest wręcz
      nr. 1 w diecezji świdnickiej.

Ciekawe dlaczego zaprzepscił że Wałbrzych stał się zwykłym szarym
      miastem zamiast stolica diecezji.

Gdy zaś pytano naszego pana z ratusza to też mówił że coś słyszał
      ale nic nie wie.

Dziś patriarcha ze Szczawna i książę sudetów rwą włosy z głów i nie
      wiedzą co mają wymyśleć. ( Źrałkę o nic już nie pytają bo go
      zdegradowali przyszłoroczną emeryturą ). Podejmują z SLD - owskim
      klubem ze Szczawna + Pis - owskim klubem z Wałbrzycha jakieś
      inicjatywy pseudo religijne.
      Obok zrujnowanego basenu, Msze za papieża, obywatelstwa dla Biskupa,
      patronkę miasta, konkatedrę w czerwonym kościele, bazylikę na
      Podzamczu, Zespół Szkół Katolickich w dawnej samochodówce na
      Andersa, szok , szok , szok
      Tylko że o 5 lat za późno.

Świdnica zgarneła diecezję a nasi niech się teraz obliżą smakiem
      innymi dziwnymi inicjatywami;
    • pozor_vlak Re: Matka Boża Bolesna patronką Wałbrzycha! 30.03.09, 07:22
      Gość portalu: katolik napisał(a):
      > Co wy na to ??? :)

ZAJEBIOZA!!!!

• Gość: garuch Re: Matka Boża Bolesna patronką Wałbrzycha! IP: *.ssp.dialog.net.pl 30.03.09, 09:31
        A co na to Dec, że jako honorowy obywatel W-cha stoi w rządku obok
        Hitlera? :)
        • Gość: Gosc Re: Matka Boża Bolesna patronką Wałbrzycha! IP: *.walbrzych.vectranet.pl 30.03.09, 11:47
          Ja uwazam,ze trafny wybor walbrzyskiej Patronki,a jaka moze byc inna
          patrzac na ten przygnebiajacy Walbrzych:((((
          • Gość: L.VADER Re: Matka Boża Bolesna patronką Wałbrzycha! IP: *.walbrzych.vectranet.pl 30.03.09, 12:34
            Przygnębiony Gościu! Myślisz,że Matka Bolesna wyzwoli Wałbrzych od dziur w
            drogach i kilometrowych korków?! Tylko oszołomy z PiS-u mogli wymyślić takie
            kretyństwo!!!
            • pozor_vlak Swoją drogą.... 30.03.09, 14:22
              Jak dokonano wyboru odpowiedniej (znaczy się Bolesnej)Matki Boskiej
              na patronkę. Jakis casting był, czy przetarg, czy co? Jakieś inne
              Matki Boskie były rozpatrywane? Są gdzieś jakieś papiery, protokoły?
              Mętne jakieś to wszystko.
              • Gość: Geno Polityczny projekt IP: *.ssp.dialog.net.pl 30.03.09, 14:35
                Matka Boska stała sie politycznyn narzędziem PiS słabo chłopaką
                wychodzi działanie w 2 resortach które mają w miescie i postanowili
                że zagraja Matką Boską aby podnieśc swoje notowania i co ? chcieli
                dobrze a wyszło jak zawsze . Kaczyński zadziałał na szkode mista
                więc PiS sprezentował Wałbrzychowi Batkę Booską Bolesną ale Ona
                doskonale pasuje don tego co PiS zrobił w mieście wieć przychodzi
                nam teraz wspólnie z M.B.B. ubolewac nad polityką PiS i modlić sie o
                cud żeby jakoś z tego wyjść. W naszej nowej Opiekunce tez nadzieja
                że PiS juz na zawsze zniknie z mapy politycznej naszego mista i
                całego Państwa -amen !
                • Gość: Ari Re: Polityczny projekt IP: *.nat.umts.dynamic.eranet.pl 30.03.09, 20:01
                  Czyli tak jak kościół używa wiary jako narzędzia manipulacji tak i
                  masto już mierze przykład,a społeczeństwo durne sie daje i mysli,że
                  to wszystko z dobrego serca.Miesto nie powinno mieć,zadnej patronbki
                  związanej z Biblią,czy wiarą.Nie wszyscy sa wierzący,sa tez ludzie
                  innych wyznań i moga się z tym źle czuć.Patron miasta powinien byc
                  znaną neutralna osobą typu naukowiec,poeta,wynalazca,ly ewentualnie
                  ktos kto wiele dobrego zrobił dla tego miasta.osobiście mi to
                  przeszkadza,że mieszkam w mieście pod patronatem matki Boskiej.Pod
                  takim patronatem moze byc kościół a nie miasto.
                  • Gość: sox Re: Polityczny projekt IP: *.ssp.dialog.net.pl 30.03.09, 20:13
                    Radni nie pomyśleli że tą sprawę można zaskarżyć do Trybunału w
                    Strasburgu.
                    • Gość: Ari Re: Polityczny projekt IP: *.nat.umts.dynamic.eranet.pl 30.03.09, 20:20
                      Masz racje,no jak to wygląda zeby usanowienie patrona miasta wiązało
                      się z wyznaniem.Ja bym był dumny jak bym mieszkał w mieście pod
                      patronatem Mikołaja Kopernika czy Gen.Sikorskiego.Pozr Vlak-sam
                      jestem ciekawy jak wygladały te wybory i jakie były
                      kandydarury.Zdaje się,że się skusze na przeczytanie protokołu z tej
                      sesji:-)
                      • Gość: Follv Re: Polityczny projekt pis IP: *.ssp.dialog.net.pl 30.03.09, 20:57
                        A co z honorowym obywatelstwem Adolfa Hitlera ? nikt nie odwołał ? a
                        wieć obok Hitlera honorowym obywatelem bedzie biskup ! brawo
                        PiS !!!! podajcie swoje nazwiska drodzy radni żeby wiedziec kto
                        niszczy to miasto do konca . Czemy tu na forum nie bronicie swoich
                        pomysłów ? Niech Matka Boska Bolesna boleje nad tym miastem bo
                        rozumu tu juz dawno zabrakło
                        • Gość: Ari Re: Polityczny projekt pis IP: *.197.158.213.umts.dynamic.eranet.pl 30.03.09, 21:16
                          to poprostu skandal co ta rada robi.To faktycznie nadaje się to
                          Trybunału.Mam nadzieje,że ktos się tym zajmie.
                        • Gość: furman Re: Polityczny projekt pis IP: *.ssp.dialog.net.pl 30.03.09, 21:22
                          Gość portalu: Follv napisał(a):

> PiS !!!! podajcie swoje nazwiska drodzy radni żeby wiedziec kto
                          > niszczy to miasto do konca

W TW napisano, że pomysł podrzucił Piotr Wojnowski.
                          • Gość: Olo Re: Polityczny projekt pis IP: *.ssp.dialog.net.pl 30.03.09, 21:27
                            Wojnowski ? czy on czasmi nie zbankrutował na własnym sklepie ?
                            Jesli to ten to co sie dziwć jesli facet nawet małego sklepiku nie
                            potrafił prowadzić to o czym tu mówic jesli chodzi o polityke
                            miasta . Tak to juz jest że nieudacznicy pachaja sie do polityki
                            żeby za naszą kase zyci i eksperymentowac chore pomysły
                            • Gość: igor Re: Polityczny projekt pis IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.03.09, 21:39
                              czerwona holoto zamknij mordki!
                              • Gość: Ari Re: Polityczny projekt pis IP: *.197.158.213.umts.dynamic.eranet.pl 30.03.09, 21:48
                                wiem,że nie dorosłes do dyskusji na takie tematy,bo pisownia
                                świadczy o tym az za dobrze,ale przynajmniej nie ubliżaj tu nikomu.a
                                jak cos masz do powiedzenia to wypowiedz się jezeli cie na to stac i
                                to potrafisz.
                              • Gość: urzędnik Re: Polityczny projekt pis IP: *.ssp.dialog.net.pl 30.03.09, 21:49
                                Czarnuchu brudasie, jedzie ci z ryja.
                              • Gość: L.VADER Re: Polityczny projekt pis IP: *.walbrzych.vectranet.pl 02.04.09, 17:01
                                Na 100% jestem pewny,że takim "przemiłym" językiem wypowiada się gorący
                                pseudokatolik z PiS-uarów,miłujący bliżniego swego?!
                      • pozor_vlak Re: Polityczny projekt 31.03.09, 07:43
                        Gość portalu: Ari napisał(a):

Pozr Vlak-sam
                        > jestem ciekawy jak wygladały te wybory i jakie były
                        > kandydarury.

Tak naprawdę to mam to gdzieś. bardziej dla żartu zapytałem dlaczego do cholery BOLESNA?! Miasto które wygląda jak lej po bombie mogło by sobie przynajmniej patrona/patronkę zafundować jakiegoś takiego mniej paliatywnego.... bo ja wiem?... Matkę Boską Chichoczącą? Ujaraną? Opowiadającą-Kawały-O-Sztyrlicu?.... coś w te klocki.

A zupełnie poważnie, to ręce opadają do kostek jeżeli pomyśleć, że radni, urzędnicy itp... marnują czas na takie pierdoły będąc jednocześnie przekonanymi że odwalają kawał zajebiście solidnej i ważnej roboty.
                    • Gość: w...y Re: Polityczny projekt IP: *.adsl.inetia.pl 30.03.09, 21:52
                      Ty w ogóle wiesz, jak wygląda procedura składnia skargi i czym się zajmuje ter
                      trybunał? Bo jak coś jest nie tak to się leci na skargę do mamy albo do
                      Strasburga. Wy naprawdę myślicie, że ten Trybunał z uwagą śledzi, co wymyśla RM
                      w Wałbrzychu? Trochę więcej rozeznania...
    • Gość: mieszkaniec Re: Matka Boża Bolesna patronką Wałbrzycha! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.03.09, 21:46
      ALE BABKI TO MY MAMY Z JAJAMI(nie wszystkie)ODWAZYŁY SIE POWIEDZIEC
      NIE!!RADNA OLANIN MIAŁA RACJĘ ŻE WAŁBRZYSZANIE POWINNI DECYDOWAĆ O
      TAK DELIKATNEJ SPRAWIE SAMI,A NIE RADA KOGO CHCA ZA PATRONA MIASTA.
      I JESZCZE WIECEJ MOWIŁA AŻ KSĘŻA WYSZLI NO NO A LEWICA GŁOWY W
      PIASEK.......
      • Gość: feniks Re: Matka Boża Bolesna patronką Wałbrzycha! IP: *.centertel.pl 31.03.09, 09:17
        Europejski Trybunał Praw Człowieka w Strasburgu jest sądem
        międzynarodowym, który rozpatruje skargi osób, które uważają że
        zostały naruszone ich prawa zagwarantowane w Konwencji o Ochronie
        Praw Człowieka.

Kto może wnieść skargę?
        Skargę do Trybunału może wnieść każdy obywatel indywidualnie. Zanim
        zostanie wniesiona skarga, skarżący powinien wykorzystać w kraju
        wszystkie przysługujące mu możliwe środki odwoławcze.

Aby skarga nie została odrzucona, trzeba ją wnieść w ciągu sześciu
        miesięcy od wydania prawomocnego orzeczenia lub ostatecznej decyzji
        w sprawie.

Musi być zasadna
        Skarga może zostać złożona w języku ojczystym osoby skarżącej się.
        Zanim zostanie zarejestrowana i otrzyma swój numer, sprawdza się jej
        treść i ocenia, czy jest uzasadniona.

Gdy uzna się, że spełnia wymogi formalne, wówczas szef kancelarii
        przesyła skarżącemu formularz do wypełnienia.

Skarga będzie uznana za przyjętą, wówczas gdy otrzyma numer i
        zostanie zarejestrowana. Następnie rozpoczyna się jej rozpatrywanie
        przez Trybunał.

Co w formularzu?
        Skargę do Trybunału składa się na specjalnym formularzu, który
        należy dokładnie wypełnić.

W razie reprezentowania osoby skarżącej np. przez adwokata lub
        innego reprezentanta trzeba podać te informacje oraz załączyć
        podpisany formularz pełnomocnictwa.

W drugiej części formularza podaje się informacje dotyczące stanu
        faktycznego. Opisuje się tam wydarzenia w takiej kolejności, w
        jakiej wystąpiły. Trzeba również podać daty zdarzeń.

Z kolei w trzeciej części formularza skarżący musi wyjaśnić, jakie
        przepisy Konwencji Praw Człowieka i Podstawowych Wolności stanowią
        podstawę wysuwanych zarzutów.

W części czwartej należy przedstawić środki odwoławcze, które już
        wykorzystano. Ponadto należy wskazać, czy istniały inne możliwości
        odwoływania się, a jeżeli ich nie wykorzystano, wówczas powinno się
        podać z jakiego powodu.

ŚRODKI ODWOŁAWCZE
        Zanim skarżący wniesie skargę, powinien w kraju wykorzystać drogę
        sądową, czyli od orzeczenia sądu I instancji odwołać się do sądu II
        instancji. W sprawach, w których jest to możliwe powinien skorzystać
        z kasacji. Natomiast w sprawach administracyjnych skarżący powinien
        odwołać się do organu II instancji, a następnie wystąpić ze skargą
        do Naczelnego Sądu Administracyjnego.

Natomiast w piątej części formularza skarżący składa oświadczenie
        dotyczące swoich żądań, określa także roszczenie w zakresie
        zadośćuczynienia
        W części szóstej trzeba złożyć oświadczenie o postępowaniu przed
        innymi organami międzynarodowymi. Chodzi o to, czy te same zarzuty
        były przedstawiane innym organom międzynarodowym do zbadania. Gdyby
        takie postępowanie się toczyło, wówczas trzeba podać informacje na
        jego temat oraz dołączyć kopie decyzji i innych dokumentów.

Do skargi dołącza się kopie wszystkich wyroków i decyzji z
        uzasadnieniem. Wykaz tych dokumentów podaje się w części siódmej
        formularza.

Skargę należy własnoręcznie podpisać w części ósmej formularza.
        Gdyby podpisał ją przedstawiciel skarżącego, to wówczas musi
        dołączyć do skargi pełnomocnictwo podpisane przez skarżącego.

CO POWINNA ZAWIERAĆ SKARGA?
        - dane osobowe skarżącego,
        - nazwę państwa, przeciwko któremu została wniesiona,
        - fakty i argumenty skarżącego,
        - oświadczenie o spełnieniu wymagań do wniesienia skargi,
        - dane przedstawiciela skarżącego,
        - wskazanie żądania,
        - wskazanie, w jakim języku skarżący chce otrzymać orzeczenie,
        - oświadczenie o tym, że sprawą nie zajmował się inny organ
        międzynarodowy.

• Gość: Rebel Yell Re: Matka Boża Bolesna patronką Wałbrzycha! IP: *.ssp.dialog.net.pl 31.03.09, 10:43
          Boze co za ciecie, zamiast obwodnicy nowy honorowy. Ciekawy jestem
          kiedy zaktualizuja i jak uzasadnia.

um.walbrzych.pl/walbrzych-mojemiasto/strony/honorowi_obywatele.php

• Gość: Ja Re: Matka Boża Bolesna patronką Wałbrzycha! IP: *.walbrzych.vectranet.pl 31.03.09, 11:27
            Ja proponuje jeszcze zrobic tak niech zlikwiduja nazwy ulic i
            przydziela kazdej Patrona wszystkie Place Zabaw tez niech maja
            Patrona,przystanki,parki,place budowy i co sie jeszcze da wszystko
            niech ma Patrona.
            • kolecwoku Re: Matka Boża Bolesna patronką Wałbrzycha! 31.03.09, 11:33
              i jeszcze niech każdy patron,ma swojego patrona...
              • Gość: robert Re: Matka Boża Bolesna patronką Wałbrzycha! IP: 87.105.201.* 31.03.09, 12:15
                zamknąć się czerwona hołoto!
                • Gość: Ari Re: Matka Boża Bolesna patronką Wałbrzycha! IP: *.197.158.213.umts.dynamic.eranet.pl 31.03.09, 13:30
                  A ty Jgor zmieniłeś nik?:-)Ot i Gościu masz wytłumaczone co to
                  znaczy wnieść sprawe do Strassburga,Feniks wyczerpująco to opisał i
                  mysle,że dał ci rozeznanie:-)Proponuje zmienic nazwy
                  ulic:Al.Wyzwolenia na Al.Biskupów,Kombatantów na Ministrantów,3go
                  Maja na Świetej Trójcy,Senatorską na Seminaryjną a Plac Magistracki
                  na Plac Diecezjacki.
                  • Gość: do roberta Re: Matka Boża Bolesna patronką Wałbrzycha! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.03.09, 14:36
                    zamknij mordę zacofany ciemniaku kościelny bo się europa śmieje i świat wstyd
                    tylko przez takich jak ty!!!!!!!
                    • Gość: Ari Re: Matka Boża Bolesna patronką Wałbrzycha! IP: *.197.158.213.umts.dynamic.eranet.pl 31.03.09, 16:15
                      To jakis ograniczony typ,zmienia niki i mysli,że jest tak
                      inteligentny,,ze nik się nie zorientuje.dorwał się do internetu,a
                      jednego zdania nie potrafi poprawnie napisać
                      • Gość: ... Re: Matka Boża Bolesna patronką Wałbrzycha! IP: *.walbrzych.vectranet.pl 31.03.09, 19:26
                        jedynie co wam towarzysze pozostało to narzekanie, zazdroszczenie,
                        popijanie i popłakanie, że tacy jesteście biedni, w końcu należy
                        wam się pokuta, zbierajcie siły na kolejną rewolucję niekoniecznie
                        pażdziernikową, ale wybierzcie koniecznie jakiegoś łysego z kozią bródką może
                        być icek 76 znany żydek i komunard
                        • Gość: Ari Re: Matka Boża Bolesna patronką Wałbrzycha! IP: *.197.158.213.umts.dynamic.eranet.pl 31.03.09, 22:15
                          Ja obiektywnie patrze na sprawę,uwazam,że Rada nie ma prawa ustalać
                          patrona-Biblijnej postaci.Poza tym ktoś wyzej napisał,że ktos z
                          radnych sie temu sprzeciwił az księża wyszli.A ja się pytam,co
                          księza robią na sesji rady miasta?Czy Urząd to instytucja kościelna?
                          Czy kosciół zaprasza Rade na swoje tajne obrady biskupów?Pomyslcie
                          trochę,ja nie jestem przeciwnikiem wiary,ale wszystko ma swoje
                          mioejsce,a jak już się z czyms przesadza to robi się to nie
                          smaczne.Misto pod patronatem Matki Boskiej Bolesnej,dobre
                          sobie.Poprostu zacofanie i podlizywanie się klerowi oraz ruch
                          wdzięczności za dobre słowo z ambony w czasie wyborów.Nikt nie ma
                          prawa byc dyskryminowany,a w tej sytuacjio jest duzo osób
                          dyskryminowanych.Jak maja się czuć np.Buddyści mieszkający w tym
                          mieście?Jak wy byscie się czuli jak wałbrzych bt był pod patronatem
                          Hary Kriszny lub Allaha?Czy radni nad tym pomysleli?Miasto to nie
                          kościół czy jakaś bazylika.
                          • Gość: Rojka Re: Matka Boża Bolesna patronką Wałbrzycha! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.03.09, 22:24
                            ale to historia wybrala. Przez siedem wiekow czczono tu nie budde,
                            allaha tylko Matke Boza! Jesli nie znacie historii to nie marnujcie
                            czasu przed kompem tylko do lektury, jazda!
                            • Gość: waldenburczyk Re: Matka Boża Bolesna patronką Wałbrzycha! IP: *.ssp.dialog.net.pl 31.03.09, 22:29
                              Gość portalu: Rojka napisał(a):

> Przez siedem wiekow czczono tu nie budde,
                              > allaha tylko Matke Boza!

Jasne. Ale wcześniej przez 10 wieków czczono tu Światowida, dopóki
                              czarni nie wytępili innowierców ogniem i mieczem.
                              • Gość: Ari Re: Matka Boża Bolesna patronką Wałbrzycha! IP: *.197.158.213.umts.dynamic.eranet.pl 01.04.09, 02:52
                                Dokładnie-i spalili potem kazdego kto smiał mówic inaczej i się im
                                sprzeciwić.Poza tym co piernik do waitraka,jest nie wazne kogo
                                czczono,ważne jest to,że obecnie komus może to przeszkadzać.Katolicy
                                zachowują się jakby byli sami i maja gdzieś innych,zresztą zawsze
                                tacy byli.
                                • Gość: gosc Re: Matka Boża Bolesna patronką Wałbrzycha! IP: *.centertel.pl 01.04.09, 07:30
                                  Witamy w moherowym zascianku, gdzie wszyscy lacznie z politykami
                                  robia rzadkiego klocka ze strachu przed Kosciolem.
                                  • Gość: Ari Re: Matka Boża Bolesna patronką Wałbrzycha! IP: *.197.158.213.umts.dynamic.eranet.pl 01.04.09, 14:26
                                    Na tym forum dokładnie widac,że nie tylko mi to przeszkadza,jest
                                    wiele ludzi którym się to nie podoba.Jaqk mozna dopuszczac kler do
                                    sesji Rady Miejskiej i pozwalać mu zabierac głos,a na dodatek
                                    pozwalać rządzic i ulegac mu w tak waznych sprawach.Szanowni
                                    Radni,pokazcie mi choc jedną malutką rzecz którą kościół zrobił dla
                                    dobra miasta,była taka sytuacja,ze kler zrealizował jakis wasz
                                    pomysł?Dał wam jakieś pieniądze by nakarmic głodnych?Róbcie tak
                                    dalej a możecie zapomniec o wyborach.
                                    • Gość: Gosc Re: Matka Boża Bolesna patronką Wałbrzycha! IP: *.walbrzych.vectranet.pl 01.04.09, 15:19
                                      No wlasnie tez mialam to na mysli nigdzie nie wyczytalam,ze w
                                      Walbrzychu kler zrobil cos dobrego-charytatywnego tylko wyciaga reke
                                      i mowi daaaaaaaaajcie wiecej.
                                      • Gość: dobre Re: Matka Boża Bolesna patronką Wałbrzycha! IP: *.walbrzych.dialog.net.pl 01.04.09, 17:18
                                        z tego wszystkiego nic dobrego nie będzie dla miasta, po co takie
                                        zabawy ,Panie Prezydencie ,czy ktoś mądry kieruje tym magistratem?
                                        Radni ,co tam siedzicie na tych stołkach, więcej rozważnych decyzji
                                        potrzebnych infrastrukturze miasta, a nie jakieś urządzanie seansów
                                        spirytystycznych z udziałem duchownych,pomijając ,że oni wcale tego
                                        nie chcą. Bóg jakby widział,że to odbuduje wszystko w mieście,
                                        to by Wam Radni i Prezydenci dał znak i....kase.
                                        Oj bolesma ta maryja ,bolesna, tylko płakać nad magistratem.
                                        • Gość: Nawiedzona Re: Matka Boża Bolesna patronką Wałbrzycha! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.04.09, 21:10
                                          Przepraszam ,ze się wtrącam ale muszę wam coś powiedziec
                                          miłoby było gdyby radni tego miasta ,poza tym ,że nic nie robą( no
                                          może kilku radnych) ,a mam tu na myśli panią Sprytulę ,która raz
                                          do roku podpina się pod Radę Wspólnoty Samorządowej Nowe Miasto i
                                          udaje ,że zbiera stare kanapy i stare zużyte i za małe ciuchy )
                                          sprawia wrażenie aktywnej i społecznej skutecznej radnej). Po
                                          takiej akcji Pani Sprytula obwieszcza światu , że była
                                          ionicjatorką super akcji dla najuboższych mieszkańców dzielnicy
                                          zebrała x rzeczy . No i pani olanin ona przynajmniej nic sobie
                                          nie udowadinia i innym też nie . Ale za to pan paweł Szpur to juz
                                          sobie folguje nie doś , że załatwił barierki t oma tak wiele
                                          pomyslów , że mu Panuie z PO zazdroszczą . Jaki z tego morał
                                          drodzy wytrwali czytelnicy tego wątku . NIK TEGO NIE CZYTA KAŻDY
                                          NAPARZA SWÓJ WĄTEK A PO NAS TO CHOĆBY pOTOP ........ A SWOJĄ DROGA
                                          STARTUJCIE NA RADNYCH TŻ BĘDZIECIE MOGLI ZBIERAĆ STARE
                                          KANAPY ..... tylko kto je d Was weżmie za głos
                                          • Gość: Irena Re: Matka Boża Bolesna patronką Wałbrzycha! IP: *.gprs.plus.pl 01.04.09, 21:55
                                            RADNA OLANIN UDAJE AKTYWISTKĘ P.O A SIEDZI W KANCELARII PROBOSZCZA
                                            NA BEMA 54 W KAPLICY ŚW.RODZINY NA BIAŁYM KAMIENIU I UDZIELA PORAD
                                            PRAWNYCH.

BRATA SIĘ Z TAMTEJSZYM PROBOSZCZEM CO BUDUJE KOŚCIÓŁ I TAM ROBI
                                            KARIERĘ!

W KONCU ZA ZBRATANIE SIĘ Z TAMTEJSZYM PROBOSZCZEM ZOSTAŁA RADNĄ BO O
                                            NIEJ WCZESNIEJ NIKT NIC NIE SŁYSZAŁ OPRÓCZ TEGO ŻE MA SKLEP Z
                                            DYWANAMI.

DAŁA DO KAPLICY DYWAN I ZOSTAŁA RADNĄ, A TERAZ CO RUSZ TO NA JAKIEJŚ
                                            GALI W KSIĄŻU UDAJĘ KSIĘŻNICZKĘ DEJZI I UDAJE ŻE ONA NIE MA NIC
                                            WSPÓLNEGO Z KOŚCIOŁEM.

KAŻDY LIŻE DUPE KLEROWI POTO ABY ZNOWU DOSTAĆ SIĘ DO KORYTA.

PO TO TE MSZE, PO TO TO OBYWATELSTWO DLA DECA! A CO ON ZROBIŁ DLA
                                            WAŁBRZYCHA! BP. RYBAK BYŁ DŁUŻEJ BISKUPEM I NIC NIE OTRZYMAŁ ,
                                            ŻADNYCH HONORÓW! DLATEGO ŻE NIE POZWOLIŁ SE NA TAKIE MIESZANIE
                                            POLITYKI Z RELIGIĄ! A JAK NASTAŁ DEC TO TE SĘPY Z P.O I PIS ROBIĄ MU
                                            WODĘ Z MÓZGU, JEŹDŻĄ NA OPŁATKI DO ŚWIDNICY I UDAJĄ BOGOBOJNYCH I
                                            ROZMODLONYCH.
                                            WSZYSTKO POD PUBLIKĘ! A WY MYŚLICIE ŻE PO CO MSZA TERAZ JEST NA
                                            STADIONIE? PO TO ABY ZOBACZYĆ NOWĄ INWESTYCJĘ ( AQUA ZDRÓJ ).
                                            PRZECIEŻ NA CZAS BUDOWY MOGLI MSZĘ PRZENIEŚĆ DO POBLISKIEGO KOŚCIOŁA
                                            NA BIAŁYM KAMIENIU, ALBO NA STADION NA NOWE MIASTO.

NIE, TRZEBA BYŁO SIĘ POCHWALIĆ KLEROWI JAK TO POWSTAJE OAZA RELAKSU
                                            DLA UTRUDZONEGO SPOŁECZEŃSTWA!

WAŁBRZYSKA PO I PIS Z BUTAMI PCHAJĄ SIĘ NA OŁTARZE! ROBIĄ IGRZYSKA Z
                                            WIARY I UDAJĄ CHRZEŚCIJAN!
                                            • Gość: Rebel Yell Re: Matka Boża Bolesna patronką Wałbrzycha! IP: *.ssp.dialog.net.pl 02.04.09, 09:21
                                              "WAŁBRZYSKA PO I PIS Z BUTAMI PCHAJĄ SIĘ NA OŁTARZE! ROBIĄ IGRZYSKA
                                              Z WIARY I UDAJĄ CHRZEŚCIJAN!"

Skoro igrzyska, to chrzescijanie dla lwow.

Nie mam tu na mysli normalnych ludzi, tylko te cale przemalowane
                                              towarzystwo, ktore za komuny klaskalo pierwszemu i systemowi, a
                                              teraz chce nauczac o wartosciach. Pamieta ktos " To futerko jest
                                              ladne , to futerko miec wole..."
                                              • kolecwoku Re: Matka Boża Bolesna patronką Wałbrzycha! 02.04.09, 09:30
                                                szanowni mieszkańcy wałbrzycha,przecież ci radni sami się nie
                                                wybrali...-pretensje do garbatego...
                                                • Gość: dobre Re: Matka Boża Bolesna patronką Wałbrzycha! IP: *.walbrzych.dialog.net.pl 02.04.09, 10:05
                                                  przecież żadnego radnego nie wybierałam , moi posłowie są w Sejmie,
                                                  a skąd te "dupki radne " sie tu wzieły, kto ich tu wpuścił do
                                                  Wałbrzycha,że tak to miasto zawalają ?
                                                  A kto okrada miejską/gminną kase?
                                                  • Gość: Ari Re: Matka Boża Bolesna patronką Wałbrzycha! IP: *.197.158.213.umts.dynamic.eranet.pl 02.04.09, 16:00
                                                    Sami widzicie,że kościoł bierze udział w wyborach,jak ktos z radnych
                                                    ma kancelarie u proboszcza to nie ma się co dziwić,moge się
                                                    założyc,że takiego bratania się radnych z czarnymi jest więcej.
                                • Gość: tyż mieszkaniec Re: Matka Boża Bolesna patronką Wałbrzycha! IP: 195.200.212.* 03.04.09, 08:55
                                  na szczęście nie wszystkich spalili - patrz radny w powiecie szymon heretyk
      • Gość: TAURUS Szczerze IP: 78.133.207.* 02.04.09, 17:32
        Tak zastanawiam się co cicw...e w sukienkach robili na obradach rady miejskiej.
        Nie wierzę żeby chcieli złożyć się na odbudowę dróg czy elewacji w mieście ale
        że po kasę i czołobitne pokłony dla siebie to tak. Powinni wynieść ich na kopach !!!
        • Gość: Ari Re: Szczerze IP: *.197.158.213.umts.dynamic.eranet.pl 02.04.09, 22:06
          No dla mnie jest to niedopuszczalne,oni przyłażą i wyłudzją kase od
          miasta pod róznymi pretekstami,znam pare takich przypadków.Jak ja
          bym był radnym to absolutnie bym sie nie zgodził zeby księża
          uczestniczyli w sesji Rady Miejskiej.Rozumiem jeszcze jakby
          zaproponowali jakąs pomoc dla miasta,dla sierot,bezdomnych czy
          ciężko chorych,ale przecież kościół nigdy nikomu nic nie dał,nie
          pomógł,jedynie brać potrafią i jeszcze wybrzydzac i się targować.
          • Gość: gacek Re: Szczerze IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.04.09, 22:18
            nie jestem zbyt religijny, ale to jedno wiem:tylko kościół zajmuje
            się najbardziej trudnymi przypadkami i gdybyś Ari miał kiedyś
            szczęście zostać kompletnie upośledzonym kretynem{może już jesteś}
            srającym pod siebie, obrzyganym,śmierdzącym to możesz liczuć tylko
            na siostry zakonne , bo dla nich będziesz człowiekiem kiedy własna
            rodzina kopnie Cię w dupę
            • Gość: .. Re: Szczerze IP: *.walbrzych.vectranet.pl 02.04.09, 22:43
              super odpowiedz,je się zapytam tego specjalisty od spraw kościelnych
              czy słyszał o Caritasie ? może to nie twoja wina Ari, że się urodziłeś
              wśród komunistów, ale nie musisz trwać przy tej przegranej opcji
              • Gość: IKS Re: Szczerze IP: *.centertel.pl 02.04.09, 22:52
                Ari musi po prostu na kogoś ujadać,tak jak kiedyś naziści na żydów a
                komuniści na kułaków. Musi kogoś nienawidzieć, wtedy mu lepiej, na
                sercu lżej....
                • Gość: Jowita Re: Szczerze IP: *.gprs.plus.pl 02.04.09, 22:59
                  Patron miasta musi zostać zatwierdzony przez EPSKOPAT POLSKI, A
                  NASTEPNIE PRZEZ KONGREGACJĘ KULTU BOŻEGO I DYSCYPLINY SAKRAMENTÓW
                  STOLICY APOSTOLSKIEJ.

15 PAŹDZIERNIKA PLANOWANE JEST OGŁOSZENIE BULLI PAPIESKIEJ O NADANIU
                  WAŁBRZYCHOWI SPECJALNEGO CHARAKTERU MIASTA Z CEREMONIĄ PAPIESKĄ. DO
                  KOŚCIOŁA ANIOŁÓW STRÓŻÓW MA PRZYBYĆ NUNCJUSZ APOSTOLSKI, PRYMAS
                  GLEMP I PREZYDENT KACZYŃSKI.

• Gość: dobre Re: Szczerze IP: *.walbrzych.dialog.net.pl 03.04.09, 11:42
                    a będą oglądać drogi, ulice., pustostany Wałbrzycha, zalane kopalnie,
                    bieda-szyby,dworce,asfalty, chodniki i podejmą radykalne decyzje ,
                    finansowe też razem z PREZYDENTEM RP, czy........bądą sie tylko
                    MODLIĆ i to załatwi sprawy, wszystkie ? Jesli tak,,,,,TO
                    GRATULACJE !
              • Gość: Rebel Yell Re: Szczerze IP: *.ssp.dialog.net.pl 03.04.09, 08:07
                "super odpowiedz,je się zapytam tego specjalisty od spraw
                kościelnych czy słyszał o Caritasie ?"

Przestancie juz dodawac, przeciez caritas robi to za pieniadze z
                ubezpieczenia zdrowotnego rozdysponowywane przez NFZ, na tych samych
                zasadach jak wszystkie zaklady w ochronie zdrowia. Obudzcie sie
                wreszcie i przestancie wierzyc w cuda.
            • Gość: Taurus Gacek IP: 78.133.207.* 03.04.09, 08:46
              widzę że u Ciebie w rodzinie coś takiego się przydarzyło. Szkoda mi Ciebie i
              Twojej rodziny ale Ari przekazał to może nazbyt emocjonalnie, niestety ma rację.
              Myślisz że katabasy i zakonnice robią to za darmo? Nie bądż naiwniakiem. KK
              zarówno na świecie jak i w Polsce nie daje nikomu i nic za darmo. Pamiętam
              jakieś 20 lat temu wstecz pewna kobieta w PR W-w prosiła o pomoc finansową dla
              swojej córki na leczenie jakiejś tam choroby. Coś tam jej kapnęli ale wciąż to
              było mało aby wykonać ten zabieg. Udała się więc do kurii we Wrocku i prosiła o
              pomoc biskupa. Myślisz że odmówił? Mylisz się, powiedział że pomogą jej,
              modlitwą !!! Poza tym na dzień dzisiejszy wyszarpują kasę z NFOZ tak samo jak
              pozostałe placówki służby zdrowia. Najtrudniejszym na dzisiaj przypadkiem
              toczącej jak rak choroby jest KK w Polsce.
              • Gość: Ari Re: Gacek IP: *.197.158.213.umts.dynamic.eranet.pl 03.04.09, 09:20
                Wiekszość placówek paliatywnych nalezy do NFZ,owszem są takie
                którymi zajmują się zakonnice,ale zasada jest prosta-cała renta
                pacjenta idzie dla tej placówki.O Caritasie napisał juz kolega
                wyżej.Juz nie róbcie z koscioła takich aniołków,idź do księdza i
                powiedz,że nie masz gdzie spać,ze nie masz co jeść i twoje dzieci
                umieraja z głodu,ewentualnie mozesz dostac kopa,bo na pomoc nie masz
                co liczyc.Czy to jest postępowanie wg.dekalogu?Czy chęc
                zysku,ociekające w złocie kościoły,bazyliki to jest zgodne z wiara i
                Biblią?Targowanie się o czynsz za bydynek szkoły,który kościół sobie
                przywłaszył itd itd.Poczytajcie najpierw dokładnie w co wierzycie i
                co wyznajecie i przeanalizujecie postawe Faryzeuszy a nastepnie
                porównajcie z obecnym kościołem.Ja nie widze żadnej róznicy.Jezust
                porozwalał w ich kosciele stragany itd.a dzis co mamy?jeden wielki
                handel w kosciele.Czym jest Licheń?Jerdna wielka góra złota,która
                przynosi niezłe zyski.
                • Gość: Ari Re: Gacek IP: *.197.158.213.umts.dynamic.eranet.pl 03.04.09, 09:30
                  Poza tym zakonnice to jakby inna bajaka,one sa od czarnej roboty,od
                  zapieprzania i usługiwania tym nierobom,a księża od wywyzszania się
                  i od pokazywania ze są ksiązętami kościoła.
                  • Gość: Ari Re: Gacek IP: *.197.158.213.umts.dynamic.eranet.pl 03.04.09, 13:23
                    Nie da się ukryć:-)dla mnie liczy sie człowiek bez względu na jego
                    wyznanie czy orientację.Empatia do koscioła nie wynika z tego,ze(jak
                    ktoś tu napisał)wychowałem się w komunie.Moja rodzina była religijna
                    i mam wszystkie sakramenty.Zrezygnowałem z koscioła kiedy sobie
                    uswiadomiłem o cow tym chodzi.Za komuny dostałem z darów jedynie
                    szczoteczkę do żebów mimo ze nam sie nie przelewało,a
                    kurczaki,szynki,indyki szły do lekarzy,adwokatów i innych
                    dyrektorów.Sam to widziałem.Koscół niegdy nie był uczciwy i zawsze
                    we wszystkim wietrzył interes.Nikt mi nie powie,że kosciół jest cacy
                    i taki dobry i uczciwy.Dla nich sie liczy kasa i przejęcie kontroli
                    na społeczeństwie,a wiara to rzecz już drugorzędna z która kościół
                    tak naprawde nie ma wiele wspólnego.
                    • Gość: gość Re: Gacek IP: *.walbrzych.vectranet.pl 03.04.09, 19:01
                      teraz nie dziwię się,że rodzice się ciebie wyrzekli,przez co jesteś
                      taki nieszczęśliwy i ciągle płaczesz, dlatego jak najszybciej
                      wróć na łono rodziny i przeproś rodziców ,jeśli tego nie zrobisz
                      to spotka cię straszna kara jak każdego syna marnotrawnego, a przykładów jest
                      bardzo dużo,nie trać czasu bo masz go niewiele a i tak
                      straciłeś go dużo przez swoje nieposłuszeństwo wobec mądrych i porzą-
                      dnych rodziców, których obdarzasz brakiem szacunku i zarozumialstwem
                      • Gość: Ari Re: Gacek IP: *.197.158.213.umts.dynamic.eranet.pl 03.04.09, 19:12
                        Ty wiesz kto to był syn marnotrawny?????A gdzie ty to wyczytałeś,że
                        rodzice się mnie wyrzekli albo ze zyje z nimi w konflikcie?Ty jestes
                        powazny?wiesz co w ogóle piszesz??????????Radzę ci najpierw pomyśl
                        zanim cos napiszesz,idź tez na lekcje czytania ze zrozumieniem do
                        gimnazjum.
            • Gość: tyż mieszkaniec Re: Szczerze IP: 195.200.212.* 03.04.09, 09:13
              od razu czuć powiew katolickiej empatii i tolerancji
              • Gość: Rebel Yell Re: Szczerze IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.04.09, 08:35
                Empatia jest przereklamowana i to mocno. To po prostu powiew wiosny.

Dzisiaj rano niespodzianie zapukała do mych drzwi
                Wcześniej niż oczekiwałem
                przyszły te cieplejsze dni
                Zdjąłem z niej zmoknięte palto,
                posadziłem vis a vis
                Zapachniało, zajaśniało wiosna, ach to ty
                Wiosna, wiosna, wiosna, ach to ty

Teraz emeryci pojda na dzialki. Pozniej przy wybierzemy to samo.
                Jedni bo dali sie zmanipulowac, drudzy bo nie ma na kogo, trzeci za
                nalewke, czwarty bo lubi stabilizacje. Tu nie bedzie rewolucji... tu
                nie bedzie normalnosci...unijna kasa pojdzie w bloto, nie wyjdziemy
                z zascianka, prowincja ojczyzna nasza. Kosciol pilnuje
                wladzy,husyckich sierotek juz nie ma. Ja mam do zgrabienia trawnik,
                przygotowanie kosiarki i generalnie wiosne do przywitania.
                • Gość: no kler Re: Szczerze IP: *.walbrzych.dialog.net.pl 04.04.09, 12:09
                  zakonnice wszystkie maja spirale i się pier.dolą z klechami mam w rodzinie
                  zakonnice i podsłuchałem rozmowę to fakt autentyczny ale wiedziałem to od dawna
                  dlatego się nie zdziwiłem ,ludziom inteligentnym nie trzeba tłumaczyć o co chodzi.
                  • Gość: Ari Re: Szczerze IP: *.197.158.213.umts.dynamic.eranet.pl 04.04.09, 13:35
                    No oczywiście,ze ja w to nie wątpie,znałem kiedys podobną
                    sytuację,w wypadku samochodowym zginęły 3 zakonnice,również miały
                    założone spiralki.Seks w kosciele jest na porządku dziennym,dziwie
                    się,że ludzie nie dopuszczaja tej mysli do siebie.Poleca, książke-
                    Byłem Księdzem czyli prawdziwe oblicze kościoła katolickiego w
                    Polsce.Mam kontakt z autorem,ksążka pisani zrozumiałym językiem
                    opisuje wiele lat życia faceta,który podjął decyzję bycia
                    księdzem.Historia zawiera okres od wczesnej ministrantury az po
                    wykonywanie bowiązków wikarego w paru parafiach.Tam dokładnie jest
                    opisane co się dzieje w seminarium a potem w parawiach,opisane sa
                    dokładnie struktury koscielne wraz z przełożonymi.
                    • Gość: Ari Re: Szczerze IP: *.197.158.213.umts.dynamic.eranet.pl 04.04.09, 13:45
                      Dodam jeszcze,że podejmując decyzję o odwróceniu się od grzesznego
                      kościoła(nie mylić z odwróceniem się od Boga)musiałem się czyms
                      kierowac,napewno nie kierowałem się plotkami czy pomówieniami,lecz
                      faktami,wiem co tam się dzieje,znam ich
                      zakłamanie,demoralizację,fałsz i pyche.Mam na wszystko dowody,to nie
                      sa rzeczy gdzieś zasłyszane,to są poprostu fakty,nie dzieje się to w
                      jednej czy dwóch parafiach lecz na całym świecie.Dlatego nie chce
                      mieć nic wspólnego z takim kościołem gdyż nie tędy droga do wiary.
    • Gość: Marek Re: Matka Boża Bolesna patronką Wałbrzycha! IP: *.adsl.inetia.pl 03.05.09, 14:11
      a ja bardzo się cieszę że radni uchwalili że patronką Wałbrzycha będzie Matka
      Boża bolesna wałbrzyska. Nie wiem czy wy wiecie gdyby nie ona to by Wałbrzycha
      nie było. Jeśli chodzi o drogi to przez 50 lat komuna nie znała matki bożej
      bolesnej i nie tylko nie wybudowała nowych dróg ale jeszcze je zrujnowała po
      przez brak remontów. Pan Szpur i radni PO obawiają się że matka boża zabierze im
      pieniądze na drogi co jest brednią. Panowie z PO wy już tylko w tym roku
      straciliście 18 milionów euro po przez waszą nieudolność wypełniania wniosków.
      Wszystkich zatrudniliście tylko nie tych co potrafią wypełniać wnioski. Jestem
      przekonany że taką kwotę matka boża nie dostanie nawet przez 200 lat. To jest
      nasza historia nasze korzenie dbajmy o nią. Pozdrawiam wszystkich ludzi dobrej
      woli:-]
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka