Dodaj do ulubionych

nowy standard badan radiowych

IP: *.ds.pg.gda.pl / *.ds.pg.gda.pl 27.01.04, 12:18
wg medialink:

<quote>
Komitet Badań Radiowych rozpoczął prace nad standardem badań w 2005 roku

2004-01-26 22:45:57 | Marcin Wypychowicz
Źródło: Eurozet

Komitet Badań Radiowych rozpoczął prace nad standardem badań radiowych na rok
2005 i lata następne. Rozpoczęcie prac związane jest z wygaśnięciem, z końcem
2004, trzyletniego kontraktu na badania prowadzone przez SMG/KRC na zlecenie
KBR.

W trakcie prac KBR będzie chciał zapoznać się z ofertami pasywnego pomiaru
słuchalności. Obecnie takimi technologiami dysponuje GfK Polonia
(Radiocontrol) oraz TNS OBOP (PPM). Do przedstawienia ofert kontynuacji
obecnej metody zaproszone będą też największe polskie firmy badawcze.

W skład KBR wchodzą właściciele największych komercyjnych projektów
radiowych: Broker FM (RMF FM), Eurozet (Radio Zet, Radiostacja), Agora S.A.
(Złote Przeboje), Time (Radio Eska). Udział w rynku słuchalności tych stacji
to ponad 52% (Źródło: A.Millward Brown Company SMG/KRC Radio Track, Grupa:
15+, udział w rynku, dni słuchania: pon-pt, Październik - Grudzień 2003)
</quote>

hehe.... pewnie dzieki zmianie technologii badan trujce podskoczy o 0,3%, co
laskowe zuchy ustami swoich piarow skomentuja nastepujaco: "oferta programowa
trojki coraz bardziej podoba sie wyksztalconym sluchaczom"

a moze przez ten rok cos sie na mysliwieckiej zmieni.... oby nie na gorsze.

alien
Obserwuj wątek
    • caerme Re: nowy standard badan radiowych 27.01.04, 20:45
      Alien, alien alien...
      ile razy pisalem ze dla statystyki badanie sluchalnosci na grupie 1000-1200
      osob i przenoszenie ich wynikow na caly ludek polandii oznacza blad +-3 %.
      interpretacja idzie tego tak ze w zasadzie zmiana istotna majaca odbicie w
      rzeczywistosci jest zmiana powyzej 3%.
      dalej... zwiekszanie liczby o rzad wielkosci sposoduje spadek bledu bodajze do
      wielkosci +- 1 czy 1,5%. czyli trujka musialaby skoczyc przynajmniej na 8% zeby
      w statystycznym spojrzeniu mialo to jakas wartosc w szerszej analizie.
      btw: sluchalnosc na poziomie 5,7% oznacza tak naprawde mozliwosc wahania od
      2,7% do 8,7% i co najlepsze taka sluchalnosc potwierdza wyniki badan
      statystycznych:P
      pozdr
      FSO
      • mike_ Re: nowy standard badan radiowych 28.01.04, 13:04
        Co do tych liczb to nie jest dokładnie tak jak napisałeś.
        Po pierwsze: badania słuchalności w Polsce to nie jest grupa reposndentów 100o
        osób tylko znacznie więcej.
        Po drugie jesli mowa o błędzie, to błąd sie zmienia dla określonej frakcji. Np
        przy 1000 respondentów i 7,5% udziału błąd wynosi około 1,7% (przy poziomie
        ufnośco 95%), czyli mozna powiedzieć udział się waha w granicach 5,9% a 9,3%
        (jest to tak zwany przedział ufnosci).
        A co do zmiany standardu badań to wątpię aby go zmieniono. Skoro na świecie
        nikt (poza Szwajcaria i testami w stanach oraz jakimiś drugimi badaniami w
        Anglii) nikt nie uzywa pasywnego pomiaru słuchalności (a ma on też poza ceną
        trochę wad).
        • caerme Re: nowy standard badan radiowych 28.01.04, 15:51
          witam:)
          dzieki za ew. korekte mnie uczono mniej wiecej w ten sposob. powiedzmy ze
          wynosi to +- 2%. ale zeby cieszyc sie wzrostem o 0,3% i zeby on odpowiadal
          rzeczywistosci [czyli sam blad pomiaru mniejszy jak 0,3%] to chyba w setki
          tysiecy jesli nie miliony musialaby isc liczba respondentow. albo wynikow
          pozdr
          btw.
          mnie nie chodzilo o typ badan ale podniecanie sie samymi wynikami. mnie wzroslo
          o 0.2%. co innego sprzedaz rzeczy - ok - tam sie sumuje ilosc ogolem/w
          klasie/grupie/zbiorze i dzieli przez moja sprzedaz. a badanie preferencji to
          tylko badanie czegos co nie da sie dokladnie wymierzyc
          pozdr
          • mike_ Re: nowy standard badan radiowych 29.01.04, 09:58
            caerme napisał:

> witam:)
            > dzieki za ew. korekte mnie uczono mniej wiecej w ten sposob. powiedzmy ze
            > wynosi to +- 2%. ale zeby cieszyc sie wzrostem o 0,3% i zeby on odpowiadal
            > rzeczywistosci [czyli sam blad pomiaru mniejszy jak 0,3%] to chyba w setki
            > tysiecy jesli nie miliony musialaby isc liczba respondentow. albo wynikow
            > pozdr

Po części tak. Dal próby liczącej 1000 repondentów maksymalny błąd (czyli taki
            który wystepuje dla frakcji 50%) wynosi 3,15.
            No i oczywiście jest tak żeby zmniejszyć błąd trzeba zwiekszyć próbę.
            Ale dla 20000 maksymalny bład wynosi juz 0,7% (dla frakcji w próbie równej 5%
            błąd wynosi 0,3).
            A przypominam że miesiecznie w Radio Tracku badanych jest ponad 7 tys.
            respondentów. Oczywiście ograniczając grupę celową zmniejsza się również liczba
            respondentów (zwieksza się błąd). Pomijam w tym momencie fakt że RT tak
            naprawdę średnio odwzorowuje słuchalność, ale opierając się na tych badaniach i
            uznając je za standard liczysz błąd tak jak wyżej opisałem.

> btw.
            > mnie nie chodzilo o typ badan ale podniecanie sie samymi wynikami. mnie
            > wzrosloo 0.2%. co innego sprzedaz rzeczy - ok - tam sie sumuje ilosc ogolem/w
            > klasie/grupie/zbiorze i dzieli przez moja sprzedaz. a badanie preferencji to
            > tylko badanie czegos co nie da sie dokladnie wymierzyc
            > pozdr

takie wzrosty o 0,2% są statystyczie nieistotne i stacje się tym nie
            podniecają. Ale jesli w dłuższym okresie wzrosło o np 3% to jest to coś.
            Badania preferencji....długi temat....da się zmierzyć..a dokładność określa
            statystyka...
            • caerme Re: nowy standard badan radiowych 29.01.04, 17:51
              witam:)
              dzieki za mala korekte... a teraz pytanie: gdzie trujce wzroslo o 3%?!
              bo jesli 0,3% nieistotne to po prostu trzeba wypinkowac zarzad i nowy dac.
              pozdr i jeszcze raz dzieki za poprawki
              • mike_ Re: nowy standard badan radiowych 02.02.04, 09:24
                caerme napisał:

> witam:)
                > dzieki za mala korekte... a teraz pytanie: gdzie trujce wzroslo o 3%?!
                > bo jesli 0,3% nieistotne to po prostu trzeba wypinkowac zarzad i nowy dac.
                > pozdr i jeszcze raz dzieki za poprawki

hehe, nie tłumaczyłem w tym przypadku słuchalności Trójki ale rózne
                statystyczne wątpliwości co do tego rodzaju badania.
                Pozdrawiam
                Mike_
    • Gość: kris Re: nowy standard badan radiowych IP: *.acn.waw.pl 03.02.04, 00:39
      A ja uważam że te badania odzwierciedlą dokładniej wyniki szczególnie w
      mniejszych stacjach lokalnych i sprofilowanych.
      • mike_ Re: nowy standard badan radiowych 03.02.04, 09:32
        Gość portalu: kris napisał(a):

> A ja uważam że te badania odzwierciedlą dokładniej wyniki szczególnie w
        > mniejszych stacjach lokalnych i sprofilowanych.

Może tak a może i nie..... tego nikt nie wie
        Jedno na pewno: skróci się czas słuchania stacji radiowych.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka