Gość: MaciekS IP: *.gs.com 10.05.04, 21:38 Mumbaju a nie Bombaju. Miasto zmienilo nazwe i warto by w Polsce dziennikarze o tym wiedzieli. Na codzien pracuje z Hindusami... z Mumbai. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
hki Re: Komiks po hindusku 10.05.04, 22:39 Sztuka komiksu jest troszkę bardziej rozwinięta niż tylko krótkie historyjki w gazetach. Spotkałem się w Indiach z serią komiksów poświęconych przyblizaniu ich religii,tradycji i kultury- coś podobnego do serii, która była w Polsce i traktowała o naszych królach. Odpowiedz Link Zgłoś
dyludylunabadylu Re: Komiks po hindusku 10.05.04, 23:14 Popieram Mumbai, a nie Bombaj. P drugie w Indiach były komiksy i to od dawien dawna! sam posiadam komiksową "Ramajanę"! Co prawda nie są to przygody Supermana, ale znam kilkanaście innych komiksów - zazwyczaj przytaczające jakieś posczególne opowieści z Mahabharaty i innych świętych pism (np. sporo jest poświęconych postaci Hanumana), ale jednak to komiksy. Nasi dziennikarze to potrafią tylko zerżnąć skądś newsa i niezastanawiając się nad nim wkleić do prasy. :/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sprawdiłem bombaju IP: *.kki.krakow.pl 10.05.04, 23:45 był mumbaj ale przywrócono ze względu na znajomość nazwy i wynikające z tego kłopoty handlowe nazwę starą Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zapan co za bzdury! IP: *.netcontrol.pl / 62.233.163.* 11.05.04, 00:05 a jak by Paryżanie zmienili nazwę swojego miasta na Pierdziejewo Górne to też bym tak musiał nazywać Paryż? skoro od lat funkcjonuje taka nazwa jak Bombaj, to co mnie obchodzi, co robią z tym Hindusi? poza tym na tej zasadzie na Paryż powinniśmy mówić Paris, na Londyn - London itd. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: konrad Pierwszy komiks? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.05.04, 07:59 W zachodnich serwisach piszą "pierwsza graphic novel". To taka dziwna nazwa na dłuższy stanowiący zamkniętą całość komiks, zwykle poważniejszy od przeciętnego Supermana (choć wcale nie musi tak być). Ponieważ termin powstał w realiach USA i jest na maksa niejasny i nieostry, może tak być i może tak nie być. Niewykluczone, że chodziło po oprostu o ubarwienie newsa. Odpowiedz Link Zgłoś