Dodaj do ulubionych

Michnik: Książki, które zmieniły moje życie

IP: *.xdsl.centertel.pl 13.06.11, 20:14
I Michnik nic, ale to nic z Herberta nie zrozumiał. On rozumie tylko Kiszczaka, Jaruzela i Urbana.
Obserwuj wątek
    • axial_force "Kto ma uszy do słuchania niechaj słucha..." 13.06.11, 20:27
      Flet szczurołapa

Może to jednak źle, że rozpada się samo
      pojęcie obowiązku wobec ojczyzny?

Że gorliwi służalcy i dobrze płatni oprawcy
      nie tylko nie poniosą kary, ale siedzą
      w swoich willach i piszą pamiętniki,
      odwołując się do wyroku historii?

Nagle ukazał się nieduży kraj, zamieszkany
      przez małych ludzi, w sam raz na prowincję
      zdalnie kierowaną przez imperium.

Może więc nie mylił się Jan Jakub Rousseau,
      kiedy doradzał, zanim oswobodzi się
      niewolników, najpierw ich wykształcić i oświecić?

Żeby nie zmienili się w stado pyszczków
      węszących za żerem, do których zbliża się
      szczurołap ze swoim fletem i prowadzi ich
      w jaką zechce stronę.

Flet szczurołapa wygrywa piękne melodie,
      głównie z repertuaru "Naszej małej stabilizacji".

Obiecują one globalne kino i błogie wieczory
      z puszką piwa przed telewizyjnym ekranem.

Minie jedno, może dwa pokolenia, i młodzi
      odkryją nieznane ich ojcom uczucie wstydu.

Wtedy dla swego buntu będą szukać wzorów
      w dawno zapomnianej antyimperialnej rebelii.

Czesław Miłosz

Więcej... wyborcza.pl/1,75248,3669611.html#ixzz1PBLGbAby
    • veneda1 Michnik: Książki, które zmieniły moje życie 13.06.11, 20:47
      Jak by Pana Michnika w wiezieniu torturowano, tak jak torturowano muzulmanskich wiezniow politycznych w wiezieniach CIA w Polsce, to by nie mial ochoty aby czytac i pisac tam ksiazek.
      • zaifi3 Re: Michnik: Książki, które zmieniły moje życie 14.06.11, 15:48
        A niby za co????...przeca mówi co rozrywał się intelektualnie
        nie wybuchowo...
      • Gość: 343253 Re: Michnik: Książki, które zmieniły moje życie IP: *.189.38.18.bauer.pl 15.06.11, 16:41
        Politycznych? Od kiedy terrorysci sa wiezniami politycznymi?
    • Gość: ja Michnik: Książki, które zmieniły moje życie IP: *.play-internet.pl 13.06.11, 20:50
      Adam jestem pod wrażeniem i ten jeden guzik nie zapięty ??????
    • rozsadek.ltd A gdzie Marks i Lenin? 13.06.11, 21:06
      Gdzie pozostali żydowscy mistrzowie pióra, których wpływy w naszym nadredaktorze widać najpełniej po słowach i czynach?
      • kolec32 Re: A gdzie Marks i Lenin? 14.06.11, 22:24
        @rozsadek.ltd
        Zajrzy najpierw do swojego rozporka i staraj sie domyc swojego smierdzacego, splesnialedo, nieobrzezanego wala - jesli lubisz zagladac innym w gacie..
        Jestes zboczencem i obrzezany kutas bardzo ciebie podnieca... To gorsze od homo...
        Idz sie wyspowiadac ze swoich grzesznych ciagot.
        • rozsadek.ltd Re: A gdzie Marks i Lenin? 14.06.11, 22:34
          kolec32 napisał:

> @rozsadek.ltd
          > Zajrzy najpierw do swojego rozporka i staraj sie domyc swojego smierdzacego, sp
          > lesnialedo, nieobrzezanego wala - jesli lubisz zagladac innym w gacie..
          > Jestes zboczencem i obrzezany kutas bardzo ciebie podnieca... To gorsze od homo
          > ...
          > Idz sie wyspowiadac ze swoich grzesznych ciagot.

Czy wspomniałem chociaż słowem o obrzezanych członkach? Czy ty oceniasz wielki i dumny naród żydowski jedynie przez pryzmat obrzezanego penisa?
          Muszę przyznać, że nie spotkałem większego antysemity w życiu niż ty. Czuję zniesmaczenie.
          Nie wspomnę już o agresywnej homofobii, która bije z twego posta.
          Doprawdy zaskakują mnie rzekomo postępowi i oświeceni czytelnicy GWprawdy.
      • Gość: pal666 Re: A gdzie Marks i Lenin? IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 15.06.11, 06:00
        nie zapominaj o Czerwonej Książeczce Mao... Czy Che Guevara, Pol Pot i Kim też byli ulubionymi autorami nadredaktora ?
        • Gość: al-kochol a gdzie Che, Cohn-Bendit i Rudi Dutchke?? IP: *.lnse2.cht.bigpond.net.au 19.06.11, 00:54
          musial czytac chocby Dziennik z Boliwii Che w tlumaczeniu Ryszarda Kapuscinskiego
        • dosad Re: A gdzie Marks i Lenin? 21.07.11, 09:01
          Twoja wiedza o Adamie Michniku jest, zaiste, IMPONUJĄCA!!!
      • swarozyc Adas swinia jestes.. 22.06.11, 13:10
        zeby nie wspomniec "tfurczosci" wlasnej matki i tego hiciora:
        Krótki kurs historii WKP(b)
        • dosad Re: Adas swinia jestes.. 21.07.11, 09:03
          Podaj swoją definicję świni bo moja wiedza o swini jakos nie pasuje do człowieka a tym bardziej do Adama Michnika.
      • dosad Re: A gdzie Marks i Lenin? 21.07.11, 08:59
        Nie kompromituj sie!
    • czesio48 A ja myślałem 13.06.11, 21:35
      że najbardziej imponował ci żywot Judasza.
      • Gość: 234234 Re: A ja myślałem IP: *.189.38.18.bauer.pl 15.06.11, 16:43
        Trudno nazwac Judaszem czlowieka, ktory walczy z zaklamaniem Polaczkow.
      • dosad Re: A ja myślałem 21.07.11, 09:08
        Proponuję pogłębić swoja wiedzę ewangeliczną, nie ograniczając się do powierzchownego stereotypu Judaszowego , to wtedy może lepiej zrozumiesz Adama Michnika a jeszcze do tego gdybyś lepiej poznał istotę człowieczeństwa, liznął wiedzy o humanizmie, to stałbyś się bardziej wiarygodny w swoich ocenach ludzi.
    • ajakzupa Michniku, herosie 13.06.11, 21:37
      Michniku, herosie!

Jak Pan Heros się czuł w pałacu Pana Prezydenta, gdy z okazji 4 Czerwca obok Pana stał "heros" - Pan Olechowski, który de facto Pana zwalczał, a dziś - proszę: heros?

I - czy Pan Heros pomyślał o tych, którzy zostali zabici, zakatowani, ale dziś zapomniani, choć w latach 80-tych walczyli o to samo, co Pan, i przeciwko takim, jak Olechowski?
      • dosad Re: Michniku, herosie 21.07.11, 09:16
        A żebyś wiedział, że Adam Michnik to prawdziwy heros, dlatego tacy mali ludzie jak ty tchórzu nie dorastacie Mu do pięt. Demokracja, którą zawdzięczasz min. takim ludziom jak A. Michnik, pozwala ci pisać każdą bzdurę a sposób , w jaki wykorzystujesz ten dar dany ci za darmo, jest hanbiący i swiadczy o tobie jak najgorzej. To wielka slabość demokracji, że zezwala każdemu wrednemu głupkowi oceniać kazdego, nawet najbardziej mądrego, zasłużonego. Powinieneś okazywać szacunek i wdzięczność takim ludziom a nie bez umiaru poniewierac ich i ubliżać im. Nie dajesz dobrego świadectwa o sobie, niestety!
    • Gość: gość Michnik: Książki, które zmieniły moje życie IP: *.olsztyn.mm.pl 13.06.11, 21:52
      Nie sposób wymienić wszystkich ważnych dla pana utworów, ale upominam się o "Przedwiośnie", bo często odwoływał się pan do tego tekstu , i dobrze, bardzo mnie to cieszyło, bo coraz częściej o tej tak ważnej dla XX-lecia książce na fali krytyki całej Żeromszczyzny się zapomina. A my wciąż czekamy na taką książkę o nas.
    • Gość: nie ważne kto [...] IP: *.dynamic.chello.pl 13.06.11, 22:00
      Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
    • Gość: Ania Kraków Michnik: Książki, które zmieniły moje życie IP: *.petrus.pl 13.06.11, 22:06
      Pozdrawiam panie Adamie.
      Trzymaj fason, jak to cały czas robisz:)
    • nerwowa10 Michnik: Książki, które zmieniły moje życie 13.06.11, 22:06
      Cóż, obawiam się, ze wymienianie tytułów książek, które raczyły były uformować moralność pana Michnika może być dla tychże książek zabójcza. Niestety.
      • Gość: ksantyppa Re: Michnik: Książki, które zmieniły moje życie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.06.11, 13:06
        Wręcz przeciwnie, chętnie niektóre przeczytam.
      • Gość: 32423 Re: Michnik: Książki, które zmieniły moje życie IP: *.189.38.18.bauer.pl 15.06.11, 16:42
        Wystarczyloy przeczytac biblie, by wyszla jeszcze gorsza kanalia...
      • dosad Re: Michnik: Książki, które zmieniły moje życie 21.07.11, 09:18
        Co za wniosek!!!
    • Gość: fikumiku Michnik: Książki, które zmieniły moje życie IP: *.cable.mindspring.com 14.06.11, 04:36
      Moze Trylogie czytal,ale zycie oparl na Kapitale i Talmudzie.
      • dosad Re: Michnik: Książki, które zmieniły moje życie 21.07.11, 09:21
        Może najpierw uważnie przeczytaj "Kapitał" i"Talmud" bo obawiam się, że powtarzasz oklepane frazesy za różnymi głupkami a sam nie znasz w.w książek.
    • moojcik znów martyrologia: siedziałem, i ciągle walczyłem 14.06.11, 09:06
      G... kogo dziś obchodzi że siedział w kozie, skończcie już te wypominki
      • Gość: ksantyppa Re: znów martyrologia: siedziałem, i ciągle walcz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.06.11, 13:07
        Tu nie ma żadnej martyrologii.
        Skoro cię g.. obchodzi , po co czytasz i piszesz. Chyba ,że ci za to płacą.
    • szakal_1 Michnik: Książki, które zmieniły moje życie 14.06.11, 10:07
      zamknąć Adama, bo się nam za bardzo rozleniwił !
    • bolek_i_jego_worek Michnik: Książki, które zmieniły moje życie 14.06.11, 12:29
      Artykuł nie wnoszący nic nowego. Od zawsze w GW przewija się Miłosz, Herbert, Kołakowski. O wiele ciekawiej byłoby przeczytać jakie inne książki czyta pan Michnik. Oczywiście oprócz tych o rewolucji francuskiej bo to też temat zarżnięty przez naczelnego GW.
      • Gość: 34345435 Re: Michnik: Książki, które zmieniły moje życie IP: *.189.38.18.bauer.pl 15.06.11, 16:43
        A tu racja :-). Jest wiele innych wartosciowych ksiazek.
      • dosad Re: Michnik: Książki, które zmieniły moje życie 21.07.11, 09:24
        Podejrzewam, że w ogóle nie czytasz esejów A. Michnika, w tym o Rewolucji Francuskiej bo to chyba za trudne dla ciebie.
    • Gość: ksantyppa Re: Michnik: Książki, które zmieniły moje życie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.06.11, 13:10
      Oczywiście ty rozumiesz wszystko. Jesteś posiadaczem całej prawdy. A może g...prawdy?
    • eryn_7 Michnik: Książki, które zmieniły moje życie 14.06.11, 18:18
      To świetny pomysł, by propagować czytelnictwo! Zacząć trzeba już w przedszkolu, a biblioteki powinny z przechowalni skatalogowanych woluminów przekształcić się w placówki oświatowe, blisko współpracujące ze szkołami i prowadzące rozmaite zajęcia popularyzujące czytanie i wiedzę. Ludzie, zwłaszcza młodzi, muszą zacząć postrzegać swoją bibliotekę miejską jako miejsce atrakcyjne, gdzie dzieją się ciekawe rzeczy, gdzie można interesująco spędzić czas.
      • kicior99 Re: Michnik: Książki, które zmieniły moje życie 15.06.11, 01:58
        Już widzę taką ankietę za, powiedzmy, 50 lat: wymień 5 filmów na you tube, które zmieniły twoje życie... A mniej ironicznie - od tego co proponujesz, są domy kultury. Biblioteki powinny przede wszystkim gromadzić i udostępniać książki bądź ich równoważniki: e-booki, mikrofilmy (niech już będzie postępowcom :) oraz roczniki prasy.
        • eryn_7 Re: Michnik: Książki, które zmieniły moje życie 15.06.11, 22:06
          Nie zgodzę się z Tobą. Moje przekonania płyną z doświadczeń z bibliotekami publicznymi w Kanadzie. Wiem, że takie szersze pojęcie biblioteki świetnie się sprawdza i nie koliduje z rolą zbierania książek. Co do domów kultury, to może mają swoją rolę jako miejsce gdzie młodzież chodzi na popołudniowe zajęcia, ale przecież mogą to być zajęcia na przykład ze sztuki kulinarnej, co niewiele ma wspólnego z rozwojem czytelnictwa. Osobiście preferuję model gdzie "poważne" placówki jak biblioteki, muzea, galerie sztuki itp. mają również program popularyzacyjno - edukacyjny.
          Domy kultury powinny natomiast ewoluować w kierunku kanadyjskich "community leagues", czy angielskich "civic centres" - miejsce spotkań społeczności osiedlowej służące jej integracji i rozwojowi rozmaitych zbiorowych aspiracji.
    • 111111l Michnik: Książki, które zmieniły moje życie 15.06.11, 11:17
      PANIE MICHNIK , JA TEZ SIEDZIALEM , NIE TAK DLUGO JAK PAN 1,5 ROKU , NIECH PAN NIE PIRDOLI GLUPOT , JA WIEM JAK TAM JEST......
    • Gość: al-kochol "okropnie proamerykanski" Ozjasz Szechter IP: 121.217.131.* 19.06.11, 00:49
      Brawo synu. Ojca nalezy ozlacac chocby nie wiem jak zaczerwieniony byl.
    • dosad Michnik: Książki, które zmieniły moje życie 21.07.11, 08:53
      To są teksty, które są i dla mnie ważne (nie znam wszystkich felietonów A. Słonimskiego). Teraz rozumiem lepiej, dlaczego Adam Michnik jest taką osobowością. Szkoda, że jego wrogowie nie kształtowali się na podobnych lekturach albo ich nie zrozumieli. Byłoby więcej uczciwości, bezinteresowności, tolerancji, mądrości a mniej głupoty, nienawiści, cynizmu, obłudy iżądzy władzy. Pozdrawiam serdecznie pana Adama. Wierna czytelniczka "Gazety Wyborczej".
    • dosad Re: Michnik: Książki, które zmieniły moje życie 21.07.11, 08:55
      Przydałoby ci się trochę mądrej refleksji, ale chyba za dużo po tobie oczekuje, niestety.
      • homosovieticus Mam pytanie do Autora wątku 23.07.11, 08:22
        Jak mam rozumieć zdanie Adama Michnika o książkach, które zmieniły Jego życie?
        Czy dokładny sens tego zdania można wyrazić innym zdaniem: Książki ,które ukształtowały mój ( Michnika) światopoglad ?

Niezależnie od odpowiedzi można stwierdzić, że życie Adama Michnika ukształtowała głównie literatura piękna.
        Jeśli tak rzeczywiście było to Michnik jest ofiarą zabobonu ponieważ uważanie literata za intelektualistę a literaturę piękną za nauczycielką życia i wszelkiej mądrości jest świadectwem poważnego w skutkach zabobonu.
        Dzieje się tak dlatego, że literat to TYLKO specjalista i autorytet w sztuce pięknego pisania NIEPOSIADAJĄCY żadnego innego autorytetu.
        Nie jest w szczególności, jako taki, prorokiem religijnym, filozofem, przywódcą politycznym ani nauczycielem madrości.

Zapytać należy kim w takim razie jest Adam Michnik, literatem?
    • jerzy_55 Re: Michnik: Książki, które zmieniły moje życie 23.07.11, 21:22
      Cronin, Remarque,Kapuscinski..
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka