Dodaj do ulubionych

Nowa jesienna ramówka Jedynki

13.09.12, 09:01
W jesiennej ramówce Programu I Polskiego Radia znajdą się autorska audycja Krzysztofa Materny i Grzegorza Markowskiego oraz cotygodniowa lista przebojów. Nowy liner stacji to "Muzyka i aktualności", a w nowej oprawie muzycznej zabrzmi Chopin w wykonaniu Możdżera.

Jesienna ramówka Jedynki zacznie obowiązywać w sobotę 22 września. Gospodarzami ”Sygnałów dnia” będą Krzysztof Grzesiowski i Daniel Wydrych, który zastąpi Romana Czejarka. Ten wraca do prowadzenia ”Czterech pór roku”. – Szukaliśmy wspólnie dla niego optymalnego miejsca – wyjaśnia Kamil Dąbrowa, dyrektor Programu I Polskiego Radia. Wiesława Molaka, współprowadzącego ”Cztery pory roku”, słuchać będzie można teraz w wieczornym paśmie.

Na godz. 12 powróci magazyn ”Z kraju i ze świata” (przez ostatnie miesiące był nadawany o 13). Cogodzinne serwisy informacyjne, nadawane pod tym samym tytułem co wspomniany magazyn, zmienią nazwę na "Aktualności". Informacje dla kierowców będą nadawane po wiadomościach, a nie jak teraz przed nimi.

Wśród gospodarzy ”Muzycznej Jedynki” pozostaną m.in. Maria Szabłowska, Paweł Sztompke i Zbigniew Zegler. ”Popołudnie z Jedynką” poprowadzi Mariusz Syta.

W soboty w godz. 20-22 nadawana ma być lista przebojów. – Nie będziemy się ścigali ani listą przebojów Trójki, ani z innymi, które są w stacjach komercyjnych – deklaruje szef muzyczny Jedynki Zbigniew Zegler. Listę poprowadzi Zbigniew Krajewski.

We wtorki o 21 słuchać będzie można audycji ”Daję słowo” Krzysztofa Materny i Grzegorza Markowskiego. – Panowie stworzą bardzo specyficzny show słowno-muzyczny – zapowiada Kamil Dąbrowa.

Program I zmieni również całkowicie oprawę muzyczną, którą przygotował zespół producencki Andrzeja Karpia, odpowiedzialnego za brzmienie płyt m.in. Edyty Bartosiewicz. Do przygotowania oprawy zaprosił m.in. Leszka Możdżera. – Możdżer nagrał ponad 100 kompozycji bazujących na motywie Poloneza A-dur Chopina, który jest sygnałem Jedynki – opowiada Zegler.

Nowy liner Jedynki będzie brzmieć "Muzyka i aktualności". – To jest esencja radia – uważa Kamil Dąbrowa. (KOZ)

(Zródło: Press.pl)
Obserwuj wątek
    • radiowoleodtelewizji Re: Nowa jesienna ramówka Jedynki 16.09.12, 00:57
      "Gospodarzami ”Sygnałów dnia” będą Krzysztof Grzesiowski i Daniel Wydrych, który
      zastąpi Romana Czejarka."

Przecież już dawno zastąpił. Te poranne rozmówki obu Panów ma przećwiczone. Wynik negatywny.
      • techniczny1990 Re: Nowa jesienna ramówka Jedynki 16.09.12, 07:01
        Wczoraj pożegnał się ze słuchaczami Dariusz Michalski, który od kilku lat prowadził audycję "Tak to było". Powiedział, że decyzją dyrekcji Programu I była to ostatnia audycja...
        • radiowoleodtelewizji Re: Nowa jesienna ramówka Jedynki 16.09.12, 20:35
          W poprzednim poście miałem napisać,że: "Te poranne rozmówki obu Panów mam przećwiczone". Przepraszam za brak literki "m".
          >Wczoraj pożegnał się ze słuchaczami Dariusz Michalski, który od kilku lat prowadził audycję "Tak to było". Powiedział, że decyzją dyrekcji Programu I była to ostatnia audycja...<
          Czasem słuchałem tej audycji i podobała mi się. Jeśli nie słuchałem to tylko dlatego, że nie było mnie w domu. Audycja ta jak najbardziej pasowała do klimatu Jedynki. Na siłę spycha się Polskie Radio na mieliznę komercji. Jedynka już od dawna nie jest takim radiem jakim była kiedyś - troska o poziom w każdym wymiarze była wyznacznikiem tego radia. A dziś? Próbowałem się przekonać do porannych Sygnałów Dnia. Obecna odsłona z Danielem Wydrychem (który wg mnie został tam "wsadzony" dla "rozluźnienia atmosfery") to dla mnie powód do porannego bólu głowy. Frustruje mnie strasznie, że nie możemy mieć radia na poziomie. Te wszystkie zabiegi i zabieżki, rozluźnianie klimatu, ma być wesołkowato i różowo, konkursy, esemesiki a wszystko podlane graną nachalnie czasem prostacką muzyką. Jak tak patrzę na te nowe propozycje Jedynki zastanawia mnie jak długo pracowano nad proponowanymi zmianami (bo odnoszę wrażenie,że robiono to na kolanie między jednym a drugim zajęciem). Druga kwestia: dlaczego prezentując nową ramówkę nie informowano o likwidacji audycji Pana Dariusza Michalskiego (a może coś przeoczyłem)?
          • radiowoleodtelewizji Re: Nowa jesienna ramówka Jedynki 16.09.12, 20:46
            P.S. Jestem za zmianami, ale mądrymi.
            Można pójść na Wawel w Krakowie i odświeżyć ściany emulsją jasnozieloną. Jak ludzie będą pytali co to ma być, można im powiedzieć, że ściany źle wyglądały i trzeba je było odświeżyć. Hmmm? Czy przypadkiem zmiany dokonywane w Polskim Radiu od wielu lat (tych warstw farby jest już kilkanaście) nie przypominają podobnych działań?
            Polskie Radio to dobro narodowe. Wszelkie działania w jego obszarze należy prowadzić z należytą troską o jakość i poziom odpowiedni dla tego jak traktujemy np. zabytki.
          • imagistyk Re: Nowa jesienna ramówka Jedynki 18.09.12, 15:58
            W ankiecie miesięcznika "Non Stop" ( jeszcze pod redakcją Wojciecha Manna) redaktor Dariusz Michalski zwyciężył w kategorii " Rockowy szkodnik roku". Ankietowani byli polscy muzycy rockowi.
            • radiowoleodtelewizji Re: Nowa jesienna ramówka Jedynki 18.09.12, 23:53
              > W ankiecie miesięcznika "Non Stop" ( jeszcze pod redakcją Wojciecha Manna) reda
              > ktor Dariusz Michalski zwyciężył w kategorii " Rockowy szkodnik roku". Ankietow
              > ani byli polscy muzycy rockowi.>
              Dajmy sobie spokój z odgrzewaniem starych kotletów.
              • techniczny1990 Re: Nowa jesienna ramówka Jedynki 19.09.12, 14:58
                Szczegóły nowej ramówki: www.wirtualnemedia.pl/artykul/krzysztof-materna-i-grzegorz-markowski-w-jesiennej-ramowce-radiowej-jedynki

A Dariusza Michalskiego bardzo lubiłem. Będzie mi go brakowało na antenie i tej muzyki, którą nadawał.
                • jedzoslaw Re: Nowa jesienna ramówka Jedynki 21.09.12, 11:22
                  wiadomosci.dziennik.pl/wydarzenia/artykuly/404968,i-program-polskiego-radia-skraca-hejnal-mariacki.html
                  No tak. Słuchacze nie lubiom dłużyzny, oni chcom kąkursuf i mózyki, najlepiej Markowskiej, a nie hejnałuf.
                  • radiowoleodtelewizji Re: Nowa jesienna ramówka Jedynki 21.09.12, 14:14
                    Jedzosławie nikt się z nie liczy z ludźmi naszego pokroju.
                    Coś jest w tym stwierdzeniu, że obecnie ważniejszy jest głos dwóch osób spod budki z piwem, niż jednego profesora.
                    Ktoś pisze na forum Polskiego Radia, że w Radiu Kraków też jest skrócony hejnał. A ja mówię niech sobie jest tak w Radiu Kraków, chociaż wydaje mi się, że jeśli już się w to bawimy to należałoby wysłuchać całości (hymnu też nie słuchamy tylko do połowy). Tymczasem wciąż trwa podbieranie tego co stanowi o wartości Polskiego Radia (i Programu I). Jak przysłuchuję się audycjom wrzuconym na YouTube z fragmentami audycji to dopiero zauważam, ile rzeczy zlikwidowano przez lata. Przecież takie wiadomości z lat 80-tych (pal sześć z ich treścią) to była najwyższa radiowa klasa.
    • radiowoleodtelewizji Re: Nowa jesienna ramówka Jedynki 08.10.12, 23:58
      Teraz jest Pierwszy Program Polskiego Radia. Ech... muszę wziąć coś na uspokojenie...albo lepiej: przestanę tego słuchać.
      Nowa ramówka...zmiany niby... tylko dlaczego z troską o tzw. komerchę?
      Porannego Daniela Wydrycha (nieporozumienie totalne z tym zajęciem dla niego w Sygnałach Dnia) nie dało się nikim zastąpić mimo tego, że męczy się wyraźnie w związku z chorobą. No tak...może musiałby go zastąpić np. Henryk Szrubarz, ale to jest niemożliwe, bo to się nie mieści w koncepcji-to jest po prostu niemożliwe, a w zasadzie chyba nie do pomyślenia przez pana dyrektora.
      • ywwy Re: Nowa jesienna ramówka Jedynki 16.10.12, 11:29
        Fajnie, że jest taki wątek! Też się wypowiem :)

Nowa ramówka ma OKROPNY sygnał dźwiękowy dla radia kierowców! Jakieś trąbienie klaksonu, saksofon do tego, niepotrzebny hałas, aż mnie odrzuca! I lepiej było ostatnio- najpierw kierowcy, potem wiadomości !

Wracając do lata, z radiem oczywiście, to po prostu nie mogłam słuchać tego strasznego gaduły. Taki jeden redaktor cały czas gadał i na wszystkim się zna! Chyba Czerajek , ale nie jestem pewna.
        W nowej ramówce wolałabym go nie słyszeć.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka