Dodaj do ulubionych

Książka poety przeciw władzy

IP: 195.127.59.* 14.09.04, 11:01
"Zniewolony umysl" we Francji jest zupelnie nieznany.
Dla scislosci trzeba dodac, ze jest to kraj o wyznaniu raczej marksistowskim.
Niktorzy francusi mowia wrecz, ze jest to kraj sowietow ktoremu sie udalo !
pozdrowienia
Obserwuj wątek
    • Gość: jankop zjełczałe wypociny trudne do czytania IP: *.chello.pl 14.09.04, 15:43
      • Gość: ewa Re: zjełczałe wypociny trudne do czytania IP: *.proxy.aol.com 14.09.04, 19:36
        Trudno nazwac "wypocinami" dobrze skkonstruowana ksiazke. ta ksiazka otworzyla
        Miloszowi droge do kariery naukowej na zachodzie nie dlatego ze byla skierowana
        przeciwko komunizmowi, ale dlatego ze spelniala warunki dysertacji. Trudno
        nazwac "zjelczala" ksiazke, ktora angazuje sie w filozoficzna dyskusje.
        Dobre maniery polegaja m.in. na tym, ze kiedy czegos nie rozumiemy ("trudne do
        czytania") to wstrzymujemy sie od glosu.
        • Gość: jankop droga Ewuniu to jest tak z tą dysertacją: jeśli IP: *.chello.pl 14.09.04, 22:06
          rozpatrzy sie wszystkie kosmopolityczne aspekty sprawy to widząc tę dezaprobatę
          tendencji cywilizacyjnych wtrąconych w tryby liberalizmu paraliżowanego przez
          fiksalizm , mogę się z Tobą zgodzić , ale niekoniecznie.Całuję oczęta jankop
          • Gość: Amber jankopusiu malutki, slodziutki... IP: *.biezanow.sdi.tpnet.pl 14.09.04, 22:13
            Rea bobo progro cacy ti-ti brawko myju-myju nie po ryju eschatologicznie.
            Lulu-papu.

Cip-cip kurka,

Amber
            • Gość: jankop a pupinkę ?, IP: *.chello.pl 15.09.04, 07:53
              • Gość: http://pamietamy.t [...] IP: 207.248.159.* 15.09.04, 14:37
                Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
    • Gość: tse-tse Przydalby sie rozdzial piaty: o A. Michniku! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.09.04, 16:23
      Skoro alfa, beta, gamma i delta sa zajete,
      to moze omega ?

To powinien byc rozdzial o tym jak wchodzenie
      w kolejne uklady (zwlaszcza z bylymi
      towarzyszami) coraz to bardziej deprawuje
      czlowieka ...
      • Gość: Kafa Re: Przydalby sie rozdzial piaty: o A. Michniku! IP: *.aster.pl / *.aster.pl 14.09.04, 18:11
        Deprawuje wchodzenie w uklady z aktualnymi a nie byłymi dyktatorami. Życzliwe
        kontakty z byłymi wrogami należą do wzorca naszej chrzescijańskiej kultury,
        niestety wzorzec ten jest raczej egzotyczny dla większosci. Większość również
        ma tendencję do walczenia z dyktatorami już po ich obaleniu czy dobrowolnym
        odejście, a nie gdy mogą przyłożyć takiemu "bohaterowi". W sumie proste rzeczy,
        ale...
        • Gość: Kafa Re: Przydalby sie rozdzial piaty: o A. Michniku! IP: *.aster.pl / *.aster.pl 14.09.04, 18:13
          ...zniewolonym umysłom nie da się ich chyba przetłumaczyć.
          • Gość: tse-tse do Kafy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.09.04, 20:21
            Prosze Pana/Pani:

Dla mnie wzorcem normalnego myslenia
            o polityce i spoleczenstwie pozostawal
            do ostatnich swoich dni Sp. J. Kuron.
            Przyzna Pan/Pani, ze w ostatnich latach
            Kuron z Michnikiem w swoich pogladach
            (chocby na wojne w Iraku) roznili sie diametralnie.

Niestety mozna stac sie "zniewolonym umyslem" takze
            wdajac sie w uklady, ukladziki itd itp z silnym
            politycznie lobby (a takim, niestety, jest w Polsce
            lobby bylych towarzyszy). Wierze ze znajdzie sie
            ktos kyo napisze 5. rozdzial powiedzmy ... o "omedze".
            • Gość: Dezynwoltura Re: do Kafy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.09.04, 23:32
              a ja nie wiem co to znaczy dysertacja :( ale nie mam dzis sily juz sprawdzac,
              moze ktos mi napisze? slowa sa jak dzikie stworzenia, co i moment sie jakies
              nowe odkrywa, niektore nielatwo oswoic, trudno poznac zwyczaje i miejsce
              wystepowania.
              • Gość: Polonofil Re: do Kafy IP: *.krakow.cvx.ppp.tpnet.pl 15.09.04, 09:01
                Cala ta dyskusyjka to, z calym szacunkiem, "szczanie na goraca blache"! A co
                do tej ksiazczyny to najzabawniejsze jest, kiedy o zniewoleniu umyslu skladaja
                literki ci towarzysze, ktorzy do smierci sami mieli umysl zniewolony
                bolszewizmem ! I prosze nie pisac o karierze naukowej, gdyz ani to kariera, ani
                tym bardziej naukowa !!! Wat mial przynajmniej cywilna odwage zrobic sobie
                dobrze, dlatego zywie do Niego odrobine szacunku w przeciwienstwie do jego
                niegdysiejszego rozmowcy - zaklamanego dziadka, ktorego aktualny, ale
                przejsciowy adres to - o zgrozo - Skalka ! Dixi!
                • Gość: Krzysiek Re: do Polonofila IP: *.crowley.pl 15.09.04, 09:26
                  Wiesz wstyd mi za Ciebie, a najbardziej za to ze jestes z Krakowa.
                  • Gość: Polonofil Re: do Polonofila IP: *.krakow.cvx.ppp.tpnet.pl 15.09.04, 15:40
                    Jesli komus powinno byc wstyd to raczej Panu/Pani i to glownie z powodu
                    NIEWIEDZY!!! A to pierwszy krok do GLUPOTY!!!
    • Gość: Kuba 0% VATU IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.09.04, 02:11
      Co sądzicie o tym, że książki sprzedawane przez wyborczą w każdym kiosku
      obłożone są 0% VAT-u??
      • Gość: ewa Re: 0% VATU IP: *.proxy.aol.com 17.09.04, 06:18
        Czy moglbys podac zrodlo tej informacji?
        Moze takze wiesz gdzie znalezc info o VAT na ksiazki w ogole?
    • Gość: komancz STO LAT SAMOTNOSCI IP: *.tvk.torun.pl / 217.173.176.* 20.09.04, 10:03
      Forumowicze żadają aby WYBORCZA i AGORA wywiazaly sie z OBIETNIC i wypusciły
      STO LAT SAMOTNOSCI Marqueza !!!
      p.s. Zniewolony Miłosza czytałem juz kilka razy !!!

MY CHCEMY MARQUEZA !!!!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka