Gość: amchu IP: *.lublin.mm.pl 18.10.04, 12:58 Domagam się pokojowej nagrody Nobla dla Vaclava Havla! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: takolik Nie "Milosc Blondynki" tylko "Milosci Blondynki" IP: *.nsw.bigpond.net.au 18.10.04, 13:54 Laski Jednej Plavovlaski. Najwyzszy juz czas poprawic ten blad katokomuszego tlumacza z lat 60tych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Anna Re: Nie "Milosc Blondynki" tylko "Milosci Blondyn IP: *.biblpubl.waw.pl 18.10.04, 16:16 Jesli juz, to jedne plavovlasky, a nie jednej plavovlaski Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bodek Re: Perły i diamenty IP: 62.233.131.* 18.10.04, 14:46 Podobny przegląd (może nieco mniej filmów) zorganizował w połowie lat 80 DKF "Meritum " Politechniki Lubelskiej pod fantastycznym szefostwem Andrzeja Smyka. Był Forman, Menzel, Kachynia, Chytilowa, Juraczek, Passer, Kadar. Od tamtej pory czeskie kino dla mnie to nie "Nikt nic nie wie" tylko jedno z największych dokonań kultury światowej. A Forman i Mencel stoją w jednym szeregu z Felinim i Kurosawą. Pozdrowienia dla Andrzeja Smyka gdziekolwiek jest!!:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tse-tse Re: Perły i diamenty IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.10.04, 15:43 To jest wielkie Kino stworzone w malym kraju. Jak to sie stalo ze pojawili sie tak utalentowani ludzie jak: Jasny, Kadar, Klos, Kachyna, Chytilova, Brynych, Forman, Uher, Nemec, Juracek, Passer i stworzyli to co stworzyli? Jest to kino prawdy o zyciu. Nie znam podobnego fenomenu w historii kina. Najslawniejszy z nich - Forman nakrecil potem kilka wielkich fimow w Ameryce. Ale ja wole ogladac jego filmy z okresu czeskiego - sa po prostu genialne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bart Re: Perły i diamenty IP: *.talents.cz 18.10.04, 17:24 Hori moja panenko!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bart Re: Perły i diamenty IP: *.talents.cz 18.10.04, 17:33 nebo Hoří ma panenko, ted si už nevzpomínám ale je to úžasný film ze začátku Formanovy tvorby. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tse-tse Re: Perły i diamenty IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.10.04, 18:27 Podobno po tym filmie zastrajkowali strazacy i nie chcieli gasic pozarow! Ale tej informacji nie jestem na 100% pewny. Ahoj! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: czech Czeska TV IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.10.04, 06:56 Mam szczęście mieszkać w zasięgu czeskiej telewizji. Słowo honoru, 80% czasu przed telewizorem, to oglądanie programów czeskich, przede wszystkim wieczornych filmów. I uwierzcie, czesi nie wstydzą sie tego, że mają swoje kino. A rewelacją jest 2 program czeskiej tv. Posłać panów z naszej KRTv po nauki do wyśmiewanych pepiczków. Mamy się od nich czego uczyć. Odpowiedz Link Zgłoś
askold Re: Perły i diamenty 19.10.04, 09:53 Wspominamy twórczość wielką (jakże słusznie !) Wspomnijmy też i małą. Moim osobistym pierwszym wspomnieniem (jako dziecka) był film "Jak utopić doktora Mracka?" z niezapomnianym Milosem Kopeckym w roli ... szefa wełtawskich wodników. Ten rodzaj humoru, w którym rzeczywistość przeplata się z poczuciem całkowitego absurdu, jest w właściwy chyba tylko Czechom. I ten dystans, do samych siebie, którego my, niestety, jesteśmy pozbawieni. Przypomnę jeszcze i " Szwejka" z Hrusevskim w roli tytułowej. Zresztą i tu grał Kopecky w roli oberfeldkurata Katza. Swoją drogą przydałoby się doktorowi Strossmajerowi osobne forum wspominkowe... . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ratma Re: Perły i diamenty IP: *.koncept-L.pl 22.10.04, 12:45 A nie był to przypadkiem Hrusinsky, a nie Hrusevsky?... Odpowiedz Link Zgłoś