Dodaj do ulubionych

Ryba ma głos 16

14.03.05, 06:05
JESTEM, WIĘC PISZĘ

Wielkość na miarę epoki

Pan marszałek Tomasz Nałęcz w piątkowy poranek oświadczył w radiu, że prześladowania, jakim podlega aktualnie prezydent Aleksander Kwaśniewski, przypominają mu jako żywo przedwojenną nagonkę na marszałka Józefa Piłsudskiego. Tomasz Nałęcz jest historykiem, więc pewnie wie, co mówi. W każdym razie powinien wiedzieć.

I dlatego sprawił mi prawdziwy kłopot. Jakoś nie mogę sobie przypomnieć, żeby najzaciętsi wrogowie oskarżali marszałka Piłsudskiego o udział w aferach gospodarczych. A także w II Rzeczypospolitej było tych afer sporo - afera masek gazowych, afera cukrowa, afera drożdżowa i parę jeszcze innych. Zresztą największe afery miały miejsce przed przewrotem majowym, kiedy Piłsudski siedział w Sulejówku. Owszem, rzucano oszczerstwa, jak mówił sam Piłsudski "plucie i kał wewnętrzny".

Insynuowano, że był agentem Niemiec i Rosji. Atakowano go za to, że był socjalistą, a nawet bolszewikiem, za to, że był rozwodnikiem, za to, że otaczał się Żydami, za to, że był przejściowo ewangelikiem, za to, że ograniczał wpływy Kościoła katolickiego w państwie, ale nie za to, że miał kontakty z gospodarczymi aferzystami, że czerpał z tego osobiste korzyści. Przecież Marszałek nie pobierał nawet poborów naczelnika państwa, szefa sztabu i naczelnego wodza, przekazując je Uniwersytetowi Stefana Batorego w Wilnie. Nie próbowano stawiać Piłsudskiego przed komisją śledczą, nie było jego nazwiska w zeznaniach osób przesłuchiwanych przez prokuraturę w rozmaitych sprawach aferalnych.

Po wyborze prezydenta Narutowicza Piłsudski opuszczał Belweder. Do zgromadzonych, naczelnych władz państwa powiedział: "Przyjmuję panów w tej szarej, bez odznak, kurcie strzeleckiej, w której przyszedłem. W niej wyjdę, bez plam na moim mundurze". Po czym zażądał przeliczenia i sprawdzenia zawartości podręcznej kasy. Wszyscy zdębieli, po chwili minister skarbu Jastrzębski położył rękę na kasie i oświadczył, że bierze za nią odpowiedzialność.

Gdzie tu analogia? Nie ma nawet osobistej, bo różnica między Piłsudskim i Kwaśniewskim jest dużo większa niż między Polską międzywojenną i dzisiejszą. Jakoś nic nie słychać o tym, żeby Kwaśniewski konspirował przeciwko zaborcy, organizował POW i Strzelca albo choćby "Solidarność", siedział w Cytadeli, maszerował na Kielce albo nawet wysiadał z czerwonego tramwaju na przystanku Niepodległość. Raczej tłucze się dalej tym tramwajem, zmieniając motorniczych i konduktorów, ale nie pasażerów.

Ignacy Daszyński, przeciwnik polityczny Piłsudskiego, napisał, oburzony endeckimi atakami na Marszałka, broszurę "Wielki człowiek w Polsce". Może by pan marszałek Nałęcz wydał coś takiego dziś o Kwaśniewskim. Będzie się znów z czego pośmiać. •
MACIEJ RYBIŃSKI
Obserwuj wątek
    • Gość: Doctor Re: Ryba ma głos 16 IP: *.demo.pl 14.03.05, 09:43
      Analogia by sie znalazla gdyby Rybinski nie koncentorwal sie na Pilsudzkim i
      Kwasniewskim, lecz na oszczercach i zawistnikach ktorzy jak widac sa tacy sami
      w kazdej epoce i kazdym systemie politycznym.

> Ignacy Daszyński, przeciwnik polityczny Piłsudskiego, napisał, oburzony
      endeckimi atakami na Marszałka, broszurę "Wielki człowiek w Polsce". Może by
      pan marsz ałek Nałęcz wydał coś takiego dziś o Kwaśniewskim. Będzie się znów z
      czego pośmiać. •

Rybinski tak mocno sie smieje z lektury Daszynskiego, ze nie potrafi jak widac
      spamietac nawet tego co napisal 2 zdania wczesniej, wiec pisze glupoty glupoty.
      - Mamy kolejny dowod ze nie kazdy jest w stanie spacerowac i zuc gume
      jednoczesnie.
      Nalecz nie jest przeciwnikiem politycznym Kwasniewskiego, za to jest nim
      Rybinski.
      Wypadaloby by wiec zeby to Rybinski wydal broszure broniaca Kwasniewskiego.
      Moze faktycznie mozna bedzie sie z niej posmiac, bo z jego satyrycznych
      felietonow nie mozna.
      • Gość: zdziwiony? Re: Ryba ma głos 16 IP: *.pharm.sanofi / *.sanofi.com 14.03.05, 10:42
        Moze faktycznie mozna bedzie sie z niej posmiac, bo z jego satyrycznych
        > felietonow nie mozna.

Natomiast nad Twoimi przewidywalnymi kontr-felietonikami można tylko zapłakać.
        To już dyżurnych autorytetów nie stać na wysłanie na front walki ideologicznej
        bardziej rozgarniętych politruków, którzy potrafią choćby nazwisko Marszałka
        bezbłędnie przeliterować?
        • Gość: Doctor Re: Ryba ma głos 16 IP: *.demo.pl 14.03.05, 11:33
          Na razie jak widze ogarnia Cie wscieklosc, ale jestem calkiem spokojny ze
          plakac tez bedziesz.
          Co do Pilsudzkiego - na wszelki wypadek wolisz nie uzywac nazwiska, bo za
          trudne.
          - Nie dziwie sie. Cala Polska widziala jak Mlodziez Wszechpolska skandowala
          antywalesowskie hasła z kartki!!!!!
          Jestescie nedzniejsi nawet od Gomolki. Wprawdzie on tez czytal przemowienia z
          kartki, ale to byly knoty dugodzinne, a nie dwuzdaniowe.
          • Gość: zdziwiony? Re: Ryba ma głos 16 IP: *.pharm.sanofi / *.sanofi.com 14.03.05, 11:45
            Na razie jak widze ogarnia Cie wscieklosc

Wściekłość? Żal d... ściska. A Ty się gorączkujesz jak poparzony bo argumenciki
            się skończyły, a przy tym te problemy z ortografią.
            • Gość: Doctor Re: Ryba ma głos 16 IP: *.demo.pl 14.03.05, 14:24

O argumenty sie nie boje, zdziwiony.
              Rybinski, a wlasciwie ichtiolog co dzien daje mi nowe, jak na talerzu.
              O negatywnie odbijaja sie na i tak slabym poziomie Twoich postow.
      • anyab1 Re: Ryba ma głos 16 14.03.05, 11:56
        Gość portalu: Doctor napisał(a):

> Moze faktycznie mozna bedzie sie z niej posmiac, bo z jego satyrycznych
        > felietonow nie mozna.
        Można - nie jesteś jedynym, obowiązującym wzorcem poczucia humoru.
        • dzindzinka Re: Ryba ma głos 16 14.03.05, 12:18
          O kim Doctor piszesz? Kto to jest: Pilsudzki?
          • Gość: mike Re: Ryba ma głos 16 IP: *.pke.pl 14.03.05, 12:31
            jaki doctor taki Pilsudzki
            • Gość: Doctor Re: Ryba ma głos 16 IP: *.demo.pl 14.03.05, 14:14
              Nie calkiem ...
              - Ja nie jestem socjalista :-)
          • Gość: Doctor Re: Ryba ma głos 16 IP: *.demo.pl 14.03.05, 14:12
            > O kim Doctor piszesz? Kto to jest: Pilsudzki?

- O takim jednym socjaliscie dzindzinkio - nazwisko tak niepospolite, ze nawet
            srednio inteligentni ludzie sie domyslaja.
            "s" na klawiaturze jest niestety niebezpiecznie blisko "z".
            • Gość: Dzindzinka Re: Ryba ma głos 16 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.03.05, 15:31
              Akurat. To nie jest literówka. Nieuki zawsze piszą: "Piłsudzki", wiem bo jestem
              nauczycielką historii i niestety często spotykam się z tym błędem.
              A Twoje tłumaczenie jest bezczelne, tłumaczysz się obrażając innych. Widać jakim
              jesteś człowiekiem.
              • Gość: Gina Re: Ryba ma głos 16 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.03.05, 16:14
                Pamiętam kiedy byłam w jednej z niższych klas podstawówki zawitał do nas jakiś
                partyjniak i zrobił nam test. Jednym z pytań było: jaka postać historyczna jest
                dla ciebie autorytetem? Podeszłam do gościa i spytałam jak się pisze Piłsudski.
                Facet myślał długo i przeliterował mi: Piłsudzki.
                Ty sie doctor głupio nie tłumacz, ale i nie miej kompleksów z powodu niewiedzy,
                każdemu się zdarza. Mieszkałam kiedyś na ulicy Piłsudskiego i ciągle dostawałam
                pisma z różnych urzędów z tym błędem, a tam przecież nieuki nie pracują;) Nie Ty
                jeden nie wiesz jak się pisze to trudne nazwisko.
                • Gość: Doctor Re: Ryba ma głos 16 IP: *.demo.pl 14.03.05, 16:49
                  > Ty sie doctor głupio nie tłumacz, ale i nie miej kompleksów z powodu
                  niewiedzy,

Ty mi Gina nie imputuj niewiedzy, bo ja sie wezme za Twoje umiejetnosci
                  ortograficzne, i niewiele z Ciebie zostanie :-)
                  Np. moj nick pisze sie Doctor - z duzej litery, wiec stan sobie moze przed
                  lustrem w lazience i zapytaj amta po drugiej stronie kto tu trobi fatalne bledy
                  ortograficzne.

Jezeli mialbym jakiekolwiek problemy z pisownia tego nazwiska, a za komuny gdy
                  bylo na indeksie mialem, to nie z koncowka "ski" czy "zki" - bo ona jest
                  naturalna i oczywista, ale raczej z prefixem nazwiska czylu Pił.. czy Piuł...

• Gość: Gina Re: Ryba ma głos 16 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.03.05, 17:00
                    doctor napisałam z małej litery nieprzypadkowo, więc odczep się od mojej
                    ortografii! Na pewno piszę poprawniej niż ty (nieprzypadkowo!). Żegnam obrażona.
                    Człowiek do niego z sercem, a ten proszę!
                    • Gość: Gina Re: Ryba ma głos 16 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.03.05, 17:02
                      :)
                    • Gość: Doctor Re: Ryba ma głos 16 IP: *.demo.pl 14.03.05, 17:19
                      > doctor napisałam z małej litery nieprzypadkowo, więc odczep się od mojej
                      > ortografii!

Wolalem sie doczepic do ortografii, niz do manier ale nie pozostawisz mi wyboru.

- Pewno wyczulas ze Cie lubie, wiec oczywiscie odpuszczam, jako czlowiek
                      wielkiego serca ;-)

Pozdrawiam.
                      doc
                      • Gość: Gina Re: Ryba ma głos 16 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.03.05, 18:04
                        Doctor napisał:
                        Wolalem sie doczepic do ortografii, niz do manier ale nie pozostawisz mi wyboru
                        > - Pewno wyczulas ze Cie lubie, wiec oczywiscie odpuszczam, jako czlowiek
                        > wielkiego serca ;-)

O dzięki Ci szlachetny człowieku!
                        Pewnie wyczułeś, że też Cię lubię, co nie przeszkadza mi się z Tobą nie zgadzać.
                        Pozdrawiam.
              • Gość: Doctor Re: Ryba ma głos 16 IP: *.demo.pl 14.03.05, 17:11
                > Akurat. To nie jest literówka. Nieuki zawsze piszą: "Piłsudzki", wiem bo
                jestem nauczycielką historii i niestety często spotykam się z tym błędem.
                > A Twoje tłumaczenie jest bezczelne, tłumaczysz się obrażając innych.
                > Widać jakim jesteś człowiekiem.

Rzucajac oskarzenia powinnas je udowonic - ja potrafie udowodnic ze na
                klawiaturze "s" sasiaduje z "z", Ty potrafisz jedynie rzucac jalowe i po prostu
                chamskie oskarzenia.
                To po Tobie widac jaka jestes nauczycielka - wciskajaca ciemnote, podpierajac
                sie przy tym swoim autorytetym "waznej osoby".
        • Gość: Doctor Re: Ryba ma głos 16 IP: *.demo.pl 14.03.05, 14:07
          O!!!
          - Potrzebujecie wzorcow zeby sie smiac !!!
          Wbrew pozorom, nie jest to smieszne.
          • anyab1 Re: Ryba ma głos 16 14.03.05, 14:13

> Wbrew pozorom, nie jest to smieszne.
            Skąd wiesz co śmieszy innych?
            • Gość: Doctoe Re: Ryba ma głos 16 IP: *.demo.pl 14.03.05, 14:15
              > Skąd wiesz co śmieszy innych?

Wyobraz sobie - z obserwacji.
              • anyab1 Re: Ryba ma głos 16 14.03.05, 15:19
                Gość portalu: Doctoe napisał(a):

> > Skąd wiesz co śmieszy innych?
                >
                > Wyobraz sobie - z obserwacji.
                Czy udało Ci się zaobserwować, że felietony Macieja Rybińskiego śmieszą innych?
                • Gość: Preslaw Re: Ryba ma głos 16 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.03.05, 16:18
                  A ja polecam felieton Rybińskiegpo w dzisiejszym wydaniu ubeckiej gazety. Obok
                  można przeczytać sobie felieton Tomasza Nałęcza. Widać, Nałęcz już zmutowany.
                • Gość: Doctor Re: Ryba ma głos 16 IP: *.demo.pl 14.03.05, 16:38
                  Tu na forum kilka osob mowilo ze ich smiesza, ale poza mowieniem nie zauwazylem
                  u nich zadnych innych oznak ktore by to potwierdzaly.
                  Raczej jest na odwrot. Niektorzy z tych niby "rozbawionych felietonami", na
                  jakakolwiek probe krytyki Rybinskiego reaguja jak najpowazniej, wyzwajac na
                  przyklad krytkujacych od funkcjonariuszy i imputujac im rozne zle rzeczy.
                  Wydaje mi sie ze ludzie z poczuciem humoru inaczej reaguja na krytyke.
                  Podejrzeam wiec ze tych "niektorych" nie smiesza felietony Rybinskiego, lecz
                  tylko wmawiaja ze ich smiesza, bo jest przykazane ze maja smieszyc i koniec.

Jak mi sie wydaje wiekszoswc z tych mlodych ludzi, co to maja od razu gotowe,
                  takie same odpowiedzi na kazda kwestie, to czlonkowie Mlodziezy Wszechpolskiej,
                  a oni raczej maja niekonwencjonalne poczucie humoru.
                  • Gość: lekarz psychiatra Re: Ryba ma głos 16 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.03.05, 17:12
                    > Jak mi sie wydaje wiekszoswc z tych mlodych ludzi,
                    to czlonkowie Mlodziezy Wszechpolskiej,
                    -------------------------------------------------------------------------------
                    Doctor'ku,
                    jesteś klinicznym przykładem doctora nie tylko od wszystkiego, ale i jasnowidza, jakich bardzo wielu w szeregach komunopodobnomyślących.
                    To jest do wyleczenia; kuracja jest ciężka, bo musiał byś zacząć naukę wszystkiego od podstaw. Dopóki nie zaczniesz kuracji to nie wygłupiaj się na tym forum.
                    • Gość: Doctor Re: Ryba ma głos 16 IP: *.demo.pl 14.03.05, 17:21
                      > Doctor'ku,
                      > jesteś klinicznym przykładem doctora nie tylko od wszystkiego, ale i
                      jasnowidza, jakich bardzo wielu w szeregach komunopodobnomyślących.
                      > To jest do wyleczenia; kuracja jest ciężka, bo musiał byś zacząć naukę
                      wszystki ego od podstaw. Dopóki nie zaczniesz kuracji to nie wygłupiaj się na
                      tym forum.

Ty jestes Walesa? czy ten od pomrocznosci - dajesz takie smieszne rady....
                      • Gość: Preslaw Re: Ryba ma głos 16 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.03.05, 17:34

> Tu na forum kilka osob mowilo ze ich smiesza, ale poza mowieniem nie
                        zauwazylem
                        >
                        > u nich zadnych innych oznak ktore by to potwierdzaly.
                        > Raczej jest na odwrot. Niektorzy z tych niby "rozbawionych felietonami", na
                        > jakakolwiek probe krytyki Rybinskiego reaguja jak najpowazniej, wyzwajac na
                        > przyklad krytkujacych od funkcjonariuszy i imputujac im rozne zle rzeczy.
                        > Wydaje mi sie ze ludzie z poczuciem humoru inaczej reaguja na krytyke.
                        > Podejrzeam wiec ze tych "niektorych" nie smiesza felietony Rybinskiego, lecz
                        > tylko wmawiaja ze ich smiesza, bo jest przykazane ze maja smieszyc i koniec.
                        >
                        > Jak mi sie wydaje wiekszoswc z tych mlodych ludzi, co to maja od razu gotowe,
                        > takie same odpowiedzi na kazda kwestie, to czlonkowie Mlodziezy
                        Wszechpolskiej,
                        >
                        > a oni raczej maja niekonwencjonalne poczucie humoru.

A ja na przykład często się nie śmieję z felietonów Rybińskiego, a nawet
                        niektóre średnio tylko mi się podobają. Niemniej uważam, że felietonistą jest
                        bardzo dobrym, może najlepszym. Zwłaszcza tak uważam jak sobie felietony Kutza
                        poczytam. Nie twierdzę też, że Rybiński jest ideałem człowieka. Nie podbały mi
                        się jego żale pod adresem redakcji TOK FM, gdy twierdził na początku, że został
                        wyrzucony, a późnie przeprosił i sprostował mówiąc, że nie było pieniędzy żeby
                        go zatrudnić. Nie podbało mi się to dlatego, że nie jego jednego to tylko
                        dotknęło. I nie było to przeciw niemu wymierzone. Ale przecież nikt nie jest
                        idealny.

• Gość: Doctor Re: Ryba ma głos 16 IP: *.demo.pl 14.03.05, 17:58
                          Nie podbały mi
                          > się jego żale pod adresem redakcji TOK FM, gdy twierdził na początku, że
                          został wyrzucony, a późnie przeprosił i sprostował mówiąc, że nie było
                          pieniędzy żeby go zatrudnić. Nie podbało mi się to dlatego, że nie jego
                          jednego to tylko > dotknęło. I nie było to przeciw niemu wymierzone. Ale
                          przecież nikt nie jest idealny.

Mnie nie interusue jak on ma charakter - nie zamierzam go brac za zone, tylko
                          jakim jest felietonista. Otoz moim zdaniem jest marnym felietonista.
                          Ja lubie gdy autor felietenu swoje przemyslenia nagina do faktow, a nie jak
                          czesto robi Ryba fakty do swoich przemyslen. Na dokladke nie ma w jego
                          felietonach ani zgrabnych porownan jak u Kutza, ani finezyjnej logiki jak u
                          Korwina Mikke czy Ziemkiewicza. Jest tylko beznadziejna mlocka - jak u
                          Michalkiewicza.
                          Moze gdyby pidal jeden felieton w tygoniu, jeden na miesiac bylby na poziomie.

• anyab1 Re: Ryba ma głos 16 14.03.05, 17:41

> Tu na forum kilka osob mowilo ze ich smiesza, ale poza mowieniem nie
                    > zauwazylem u nich zadnych innych oznak ktore by to potwierdzaly.

Jak takie odznaki miałyby wyglądać?. Trzęsące się (ze śmiechu) litery w poście?

> Niektorzy z tych niby "rozbawionych felietonami", na
                    > jakakolwiek probe krytyki Rybinskiego reaguja jak najpowazniej, wyzwajac na
                    > przyklad krytkujacych od funkcjonariuszy i imputujac im rozne zle rzeczy.

Podaję kontrprzykład:
                    - Podobają mi się felietony Macieja Rybińskiego, wiele z nich uważam za
                    zabawne
                    - Osobiście, na tym forum krytykowałam pana Macieja Rybińskiego za jego
                    zachowanie w sprawie plagiatu oraz za sposób w jaki przedstawił w felietonie
                    swoje rozstanie z TokFm.
                    Skoro jedni reagują tak a drudzy siak - to trudno na tej podstawie budować
                    jakieś generalne oceny sympatyków felietonisty Rybińskiego.

> Wydaje mi sie ze ludzie z poczuciem humoru inaczej reaguja na krytyke.
                    Myślę, że jest istotne także, w jaki sposób ta krytyka jest wygłaszana. Np.
                    dość trudno zareagować na (przyznasz) mało finezyjną krytykę w stylu - Rybiński
                    jest głupi.
                    • Gość: Gina Re: Ryba ma głos 16 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.03.05, 18:02
                      Lubiłam słuchać Rybińskiego, lubię czytać, pisze błyskotliwie. Nie padam ze
                      śmiechu pod stół, bo w ogóle z wiekiem zrobilam się większym ponurakiem i już
                      prawie nic nie jest mnie w stanie aż tak rozśmieszyć, ostatnio chyba "Naga broń"
                      sporo lat temu. Do postawy Rybińskiego mam do niego takie same zarzuty jak Wy.
                      • Gość: Doctor Re: Ryba ma głos 16 IP: *.demo.pl 14.03.05, 18:07
                        Mnie ostatnio rzsmieszyly takie powiedzenie jedego z felietonistow, ale nie
                        podam nazwiska bo jest niepoprawne politycznie:
                        Cytuje z pamieci, pewno niedokladnie ale z oddaniem sensu:

"W Polsce dokonal sie wielki postep w demokqcji. 40 lat temu tylko Gomulka mogl
                        publicznie i bezkarnie lzyc Jasieniece i Slonimskiego. Dzis kazdy moze to robic
                        z kazdym."
                    • Gość: Doctor Re: Ryba ma głos 16 IP: *.demo.pl 14.03.05, 18:02
                      > Np. dość trudno zareagować na (przyznasz) mało finezyjną krytykę w stylu -
                      Rybiński jest głupi.

Za to latwo jest w taki malo finezyjny sposob reagowac na merytoryczna krytyke
                      Rybinskiego, co zreszta nagminnie robia niektorzy forumowicze, moim zdaniem z
                      Mlodziezy Wszechpolskiej.
                      • anyab1 Re: Ryba ma głos 16 14.03.05, 18:26
                        > Dobrze, ze napisales iz uwaga jest kasliwa, bo myslalem ze tylko jest na
                        > poziomie Twego idola Rybinskiego - czyli glupia.

Dlaczego tak napisałeś?
                        Należysz do Młodzieży Wszechpolskiej?
                        • Gość: Doctor Re: Ryba ma głos 16 IP: *.demo.pl 14.03.05, 19:06
                          > Dlaczego tak napisałeś?

Widocznie tak mysle.
                          pisze to co mysle - tY nie?

> Należysz do Młodzieży Wszechpolskiej?
                          Nie.
                          Do Hitlerjugend tez nie nalezalem.

P.S.
                          Wracajac do "kasliwej uwagi" - osbiscie wole zeby uwaga ktora ma byc kasliwa,
                          byla kasliwa w taki sposob, zeby adresat sam to zauwazyl, a nie dowiadywal sie
                          w inny sposob.
                          Wyobraz sobie, ze dawniej filmy ( a takze felietony ) byly tak smieszne, ze nie
                          trzeba bylo wmontowywac do nich smiejacych sie w odpowiednich momentach ludzi.
                          • anyab1 Re: Ryba ma głos 16 14.03.05, 21:04
                            > Wyobraz sobie, ze dawniej filmy ( a takze felietony ) byly tak smieszne, ze
                            nie
                            >
                            > trzeba bylo wmontowywac do nich smiejacych sie w odpowiednich momentach
                            ludzi.
                            Masz na myśli okres komunizmu w Polsce czy też inne czasy?

P.s.
                            Masz zwyczaj komentowania pojedyńczych i wyrwanych z kontekstu zdań. To dobra
                            metoda jak się prowadzi rozmowę w celu dokopania rozmówcy. Raczej mało
                            skuteczna, gdy celem rozmowy jest przekonanie kogoś do swoich racji.
                            • Gość: Doctor Re: Ryba ma głos 16 IP: *.demo.pl 14.03.05, 22:06
                              tez inne czasy.
                              Dzielisz czas na przed i po komunizmie.

Nie mam mam zamiaru dokopywac nikomu, ani przekonywac nikogo do moich racji.
                              Pisze tu po to, zeby inni poznali moje poglady.
                              Czasem gnojkom z Mlodziezy Wszechpolskiej sie to nie podoba, wiec i zaczepiaja
                              mnie wyzywajac od funkcjonariuszy, to nie widze powodu zeby ich nie kopnac w
                              tylek, ktory byli uprzejmi przy okazji zaczepiania wystawic.
                              • anyab1 Re: Ryba ma głos 16 15.03.05, 09:53

> tez inne czasy.
                                > Dzielisz czas na przed i po komunizmie.
                                >
                                Odnoszę wrażenie, że cierpisz na coś w rodzaju "manii prześladowczej". Nie
                                każdy skierowany do Ciebie post ma na celu zaatakowanie Cię.
                                Jeśli chodzi o pytanie o "inne czasy", to nie było w nim żadnych podtekstów.
                                Chciałam żebyś uściślił o jakim okresie mówisz. Jeśli miałeś na myśli okres
                                komunizmu w Polsce - to niczego nie muszę sobie wyobrażać. Przeżyłam ten czas w
                                Polsce.

> Nie mam mam zamiaru dokopywac nikomu, ani przekonywac nikogo do moich racji.
                                > Pisze tu po to, zeby inni poznali moje poglady.
                                > Czasem gnojkom z Mlodziezy Wszechpolskiej sie to nie podoba, wiec i
                                zaczepiaja
                                > mnie wyzywajac od funkcjonariuszy, to nie widze powodu zeby ich nie kopnac w
                                > tylek, ktory byli uprzejmi przy okazji zaczepiania wystawic.

W tej szarpaninie giną Twoje poglądy. Zostają inwektywy. Sam redukujesz się do
                                poziomu tych, których posty tak Cię denerwują. Dziwi mnie to, bo
                                zadeklarowałeś się jako sympatyk UW (PD), a ta partia podkreśla, jak ważny jest
                                umiar i dbanie o przyzwoity poziom dyskursu politycznego w Polsce.
                                • Gość: Doctor Re: Ryba ma głos 16 IP: *.demo.pl 15.03.05, 19:08
                                  > Odnoszę wrażenie, że cierpisz na coś w rodzaju "manii prześladowczej". Nie
                                  > każdy skierowany do Ciebie post ma na celu zaatakowanie Cię.

he! he!
                                  No to ja w takim razie moge powiedziec o Was, skoro _zaden_ moj post nie ma na
                                  celu zaatakowanie ani Ciebie ani innych forumowiczow?

> Jeśli chodzi o pytanie o "inne czasy", to nie było w nim żadnych podtekstów.
                                  > Chciałam żebyś uściślił o jakim okresie mówisz. Jeśli miałeś na myśli okres
                                  > komunizmu w Polsce - to niczego nie muszę sobie wyobrażać. Przeżyłam ten czas
                                  > w Polsce.

Skoro zylas za komunizmu to nie musialas sie pytac i uscislac o jaki okres mi
                                  chodzilo, wiec wybacz - pewno znowu odczytasz to falszywie jako brutalny atak
                                  agresji w stosunku do Ciebie, coc po prostu krecisz.

> W tej szarpaninie giną Twoje poglądy. Zostają inwektywy. Sam redukujesz się
                                  do poziomu tych, których posty tak Cię denerwują.

Jezlei "redukuje sie" do poziomu Twojego to tez zle?
                                  Przyznaje bowiem ze faktycznie mnie denerwujesz, wysuwajac wobec mnie nie do
                                  konca prawdziwe, lub niesprawiedliwe oskarzenia.
                                  Tamci - refleksa, zdziwiony, i pytajnikow jedynie mnie smiesza.

> Dziwi mnie to, bo zadeklarowałeś się jako sympatyk UW PD),

Mijasz sie z prawda.
                                  Szkoda ze co chwila musze prostowac nieprawde, ktora tu na moj temat wielu
                                  wypisuje, a ktora jest do sprawdzenia. Szkoda, bo rownoczesnie niepotrzebnie
                                  tracicie w moich oczach.
                                  - Nie zadeklarowalem sie jako sympatytyk UW(PD) - stwierdzilem ze dotychczas
                                  zamierzalem glosowac na PO, ale wobec te go, ze przesuwa sie na prawo byc moze
                                  zaglosuje na PD. Napisalem takze,ze nie glosowalem na UW by nie zmarnowac glosu.

Ale nawet zdeklarowanym sympatykom UW nie odmawiam prawa do obrony przed
                                  chmskimi zaczepkami kretynow, z roznych prorydzykowych i progiertychowych
                                  organizacji, ktorech jedynym celem jest wlasnie prowokowanie do burd.
                                  • anyab1 Re: Ryba ma głos 16 16.03.05, 08:47

> Skoro zylas za komunizmu to nie musialas sie pytac i uscislac o jaki okres mi
                                    > chodzilo
                                    Okres komunizmu w Polsce nie był jedyną okresem czasu, w którym pisano śmieszne
                                    felietony i kręcono śmieszne filmy. Mogłeś mieć również na myśli inne miejsce
                                    poza Polską. Bez tej informacji nie byłam w stanie ocenić czy muszę sobie coś
                                    wyobrażać czy też nie.

> pewno znowu odczytasz to falszywie jako brutalny atak
                                    > agresji w stosunku do Ciebie, coc po prostu krecisz.
                                    ??????????????

> > Dziwi mnie to, bo zadeklarowałeś się jako sympatyk UW PD),
                                    >
                                    > Mijasz sie z prawda.
                                    Zinterpretowałam w ten sposób szczere (jak sądzę) - życzenia powodzenia
                                    skierowane do WŁadka, zmieszczone w jednym z twoich postów. Jeśli twierdzisz,
                                    że nie świadczyły one o twojej sympatii względem tworzonej PD - to przyjmuję to
                                    do wiadomości.

> Szkoda, bo rownoczesnie niepotrzebnie
                                    > tracicie w moich oczach.
                                    Tym naprawdę się nie przejmuj, jakoś sobie poradzę z tym problemem

> - Nie zadeklarowalem sie jako sympatytyk UW(PD) - stwierdzilem ze dotychczas
                                    > zamierzalem glosowac na PO, ale wobec te go, ze przesuwa sie na prawo byc
                                    moze
                                    > zaglosuje na PD. Napisalem takze,ze nie glosowalem na UW by nie zmarnowac
                                    glosu
                                    > .
                                    I co ? - świadczy to o twojej sympatii czy niechęci wobec PD i UW. Bo nie chcę
                                    urazić cię jakąś niewłaściwą interpretacją.

>
                                    > Ale nawet zdeklarowanym sympatykom UW nie odmawiam prawa do obrony przed
                                    > chmskimi zaczepkami kretynow, z roznych prorydzykowych i progiertychowych
                                    > organizacji, ktorech jedynym celem jest wlasnie prowokowanie do burd.

Ja też nie - ale fajnie by było gdyby robili to z klasą.
                                    • Gość: Doctor Re: Ryba ma głos 16 IP: *.demo.pl 16.03.05, 09:40
                                      > > agresji w stosunku do Ciebie, coc po prostu krecisz.
                                      > ??????????????
                                      Sorry - powinno byc "cos" - "s" na klawiaturze jest niebezpiecznie blisko "s".
                                      Pisze bez patrzenia, stad sporo bledow niestety.

> > Szkoda, bo rownoczesnie niepotrzebnie
                                      > > tracicie w moich oczach.
                                      > Tym naprawdę się nie przejmuj, jakoś sobie poradzę z tym problemem

Nie watpie, ale przyznasz ze nie odpowiedzialas z klasa?

> I co ? - świadczy to o twojej sympatii czy niechęci wobec PD i UW. Bo nie
                                      chcę urazić cię jakąś niewłaściwą interpretacją.

Byc moze trodno Ci to bedzie zrozumiec, ale ja nie odczuwam czegos takiego jak
                                      sympatia do takiej czy innej partii politycznej.
                                      Na przyklad czuje sympatie do Niesiolowskiego, gociaz nigdy w zyciu nie
                                      zaglosowalbym na ZCHN w wyborach parlamentarnych, ani na niego samego w
                                      wyborach prezydenckich.
                                      Podobnie z Frasyniukiem - czuje do niego sympatie i podziwam faceta, ale nie
                                      chcialbym zeby byl premierema, choc zycze jenu i jego partii sukcesu.
                                      Inna sprawa jest np. z Rokita - nie czuje do niego sympatii, ale uwazam ze jako
                                      premier, czy prezydent bylby dobry, i gdyby przyszla potrzeba to glosowalbym na
                                      niego.

• anyab1 Re: Ryba ma głos 16 16.03.05, 09:56

> > > agresji w stosunku do Ciebie, coc po prostu krecisz.
                                        > > ??????????????
                                        > Sorry - powinno byc "cos" - "s" na klawiaturze jest niebezpiecznie blisko "s".
                                        > Pisze bez patrzenia, stad sporo bledow niestety.
                                        Chodziło mi o treść a nie o literkę. Nie zrozumiałam na czym polega moje
                                        krętactwo.

>
                                        > > > Szkoda, bo rownoczesnie niepotrzebnie
                                        > > > tracicie w moich oczach.
                                        > > Tym naprawdę się nie przejmuj, jakoś sobie poradzę z tym problemem
                                        >
                                        > Nie watpie, ale przyznasz ze nie odpowiedzialas z klasa?
                                        Drobne uszczypliwości są sympatyczne. Poniżej klasy są teksty typu - Rybiński
                                        jest głupi. To oczywiście - moja wrażliwość. Każdy ocenia to subiektywnie.

>
                                        > Byc moze trodno Ci to bedzie zrozumiec, ale ja nie odczuwam czegos takiego
                                        jak
                                        > sympatia do takiej czy innej partii politycznej.
                                        Zrozumiałam i nieskromnie dodam, że nie było to trudne.
                                        • Gość: Doctor Re: Ryba ma głos 16 IP: *.demo.pl 16.03.05, 10:13
                                          > Drobne uszczypliwości są sympatyczne. Poniżej klasy są teksty typu - Rybiński
                                          > jest głupi. To oczywiście - moja wrażliwość. Każdy ocenia to subiektywnie.

Zgadzam sie z Toba ale z drugiej strony w co trzeciem poscie pisze ze Zakowski
                                          jest glupi. I pisza to przewaznie ci, ktorzy uwazaja ze Rybinski jest de best.
                                          Mam prawo uwazac ze tego typu zwroty sa tutaj norma, tym bardziej ze nie
                                          widzialem sprzeciwow.

Co do krecenia - najpierw zadalas pytanie kiedy nie bylo [ tych denerwujacych
                                          mnie] smiechow w tle, a potem odparlas ze znalas czasy komunistyczne, w ktorych
                                          wlasnie ich nie bylo, z autopsji.
                                          Wydawalo mi sie wiec ze cos krecisz.
                                          - W sumie nieistotne.
                          • Gość: życzliwy Re: Ryba ma głos 16 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.03.05, 21:33
                            Doctor'ze, życzę Ci zdrowia i rozumu. Resztę kupisz płacąc kartą Visa.
                            • Gość: Doctor Re: Ryba ma głos 16 IP: *.demo.pl 14.03.05, 22:11
                              Dobre rady zyczliwych, znajduja sie aktualnie w IPN-ie i zajmuja iles tam
                              dziesiatek, czy setek kilometrow biezcych.
                              Po drugie uzywam MasterCard - szczegolnie w Europie.
                              • Gość: zdziwiony? Re: Ryba ma głos 16 IP: *.pharm.sanofi / *.sanofi.com 15.03.05, 10:44
                                Po drugie uzywam MasterCard - szczegolnie w Europie.

Nie ograniczaj się - od kilku miesięcy VISA w Europie przelicza
                                bez "pośrednictwa" dolara.
                                • Gość: Doctor Re: Ryba ma głos 16 IP: *.demo.pl 15.03.05, 11:37
                                  > Nie ograniczaj się - od kilku miesięcy VISA w Europie przelicza
                                  > bez "pośrednictwa" dolara

Sprawdze i potem ew. podziekuje za informacje.
                        • Gość: mike Re: Ryba ma głos 16 IP: *.pke.pl 15.03.05, 07:53
                          i tym sposobem dyskusja o felietonie Rybińskiego, która mogła być merytoryczną,
                          sprowadzona została do nic nie znaczących "przepychanek" słowno-pisemnych
                          pomiędzy "doctorem-pilsudzkim" a prawie że resztą forumowiczów myślących inaczej
                          niż wszystkowiedzący doctorek. Tak, niestety, przebiegaja prawie wszystkie
                          dyskusje prowadzone w tym portalu, zmieniaja się jedynie wszystkowiedzący, a to
                          Kaziu a to doctor a to ag70 a to anyab1 itp. Sprawy zasadnicze schodza wtedy na
                          plan dalszy i chyba o to chodzi tym "rozwalaczom" tych dysput.
                          • Gość: Doctor Re: Ryba ma głos 16 IP: *.demo.pl 15.03.05, 09:16
                            > sprowadzona została do nic nie znaczących "przepychanek" słowno-pisemnych
                            pomiędzy "doctorem-pilsudzkim" ...

Tym samym znow sie okazalo ze Twoim jedynem argumentem w dyskusji i zdaje sie
                            jedyna umiejetnoscia wogole, to zmiana i przekrecenie nicka swego adwersarza.
                            Coz wiece mozna wymagac od formacji, ktora nawet hasla skanduje s kartki!
                            • Gość: ? Re: Ryba ma głos 16 IP: *.mega.com.pl 15.03.05, 09:33
                              Bez komentarza
                              • Gość: Doctor Re: Ryba ma głos 16 IP: *.demo.pl 15.03.05, 09:40
                                > Bez komentarza

Jezeli nie ma sie nic do powiedzenia to sie nie mowi.
                                U Ciebie widac i chęć i niemoc.

• Gość: ?? Re: Ryba ma głos 16 IP: *.mega.com.pl 15.03.05, 09:45
                                  Bez komentarza.
                            • Gość: zdziwiony? Re: Ryba ma głos 16 IP: *.pharm.sanofi / *.sanofi.com 15.03.05, 10:48
                              jedyna umiejetnoscia wogole, to zmiana i przekrecenie nicka swego adwersarza.

Czy teraz też napiszesz, że "o" jest "niebezpiecznie blisko" spacji na
                              klawiaturze? Chyba naprawdę powinieneś rozpocząć naukę od początku, ze
                              szczególnym uwzględnieniem technik relaksacyjnych.
                              • Gość: Doctor Re: Ryba ma głos 16 IP: *.demo.pl 15.03.05, 11:33
                                > Czy teraz też napiszesz, że "o" jest "niebezpiecznie blisko" spacji na
                                > klawiaturze? Chyba naprawdę powinieneś rozpocząć naukę od początku, ze
                                > szczególnym uwzględnieniem technik relaksacyjnych

Nie napisalem nigdy ze "o" jest niebezpiecznie blisko spacji.
                                Twoj zwyczaj imputowania innym wypowiedzi i zachowan ktore nie mialy miejsca,
                                pewno bylby irytujacy, gdyby nie byl powszechnie stosowany przez formacje
                                polityczne opowiadajce sie za odnowa moralna w imie patriotyzmu i wiary w Boga.
                                Ludzie widza jak ta Wasza moralnosc wyglada.
                                • Gość: zdziwiony? Re: Ryba ma głos 16 IP: *.pharm.sanofi / *.sanofi.com 15.03.05, 13:05
                                  Nie napisalem nigdy ze "o" jest niebezpiecznie blisko spacji.
                                  > Twoj zwyczaj imputowania innym wypowiedzi i zachowan ktore nie mialy miejsca,
                                  > pewno bylby irytujacy, gdyby nie byl powszechnie stosowany przez formacje
                                  > polityczne opowiadajce sie za odnowa moralna w imie patriotyzmu i wiary w
                                  Boga.
                                  > Ludzie widza jak ta Wasza moralnosc wyglada.

To już koniec? Tylko tyle wynurzeń na temat spacji?
                          • Gość: ! Brawo mike! IP: *.mega.com.pl 15.03.05, 09:32
                            • Gość: refleksja Re: Brawo mike! IP: *.aster.pl 15.03.05, 11:34
                              Napisałem kiedyś, na tym forum, kilka przykrych zdań na temat "gościa" o nicku
                              Doctor. A to, że ma spełniać role quasi moderatora dyskusji, a to że jest
                              portalowym POLITRUKIEM, a to że jest bez kultury osobistej itp.
                              Była to tylko część prawdy.
                              Nasz forumowy Doctor, jest także "małym", zakompleksionym facecikiem,
                              przewrażliwionym na swoim punkcie i punkcie swoich opinii.
                              Jest facecikiem z jakimś traumatycznym ogonem, z dalszej przeszłości.
                              Człowieczkiem, który jak kania dżdżu łaknie akceptacji i poparcia dla swoich
                              poglądów, a każdą odmienną opinię traktuje jak atak na siebie.
                              Jak zauważyli inni, wtedy puszczaja mu nerwy. Wówczas staje się znerwicowany,
                              chaotyczny, gubi się w argumentacji, więcej - argumetów mu brakuje. Wali
                              obuchem po wszystkich i wszystkim. Syndrom osaczenia?
                              Jego ulubione "epitetety ostateczne", to nawrzucanie od członków Młodzieży
                              Wszechpolskiej i słuchaczy Radia Maryja.
                              Przyparty do muru, często sięga po argumenty teczkowe. Ciekawe, skąd to mu
                              zostało?
                              W stosunku do forumowiczek, nieco bardziej oględny, choć tylko do "czasu". Gdy
                              wejdą na jego teren polityczno - światopoglądowy, nie przebiera w środkach.
                              W kontaktach z kobietami wyczuwa się pewne napięcie o podłożu erotycznym. Ma
                              problemy z jego rozładowaniem?
                              Persona, jednym słowem nie tylko mająca określone zadania na forum, lecz
                              stanowiąca przypadek niemal kliniczny.
                              Nie pisałem tego w "białych rękawiczkach", bo nie jest moim zawodem, ani
                              zadaniem, troska o ludzi z problemami emocjonalnyo - psychicznymi.
                              P.S.
                              .
                              • Gość: Doctor Re: Brawo mike! IP: *.demo.pl 15.03.05, 12:06
                                > Napisałem kiedyś, na tym forum, kilka przykrych zdań na temat "gościa" o
                                nicku
                                > Doctor. A to, że ma spełniać role quasi moderatora dyskusji, a to że jest
                                > portalowym POLITRUKIEM, a to że jest bez kultury osobistej itp.
                                > Była to tylko część prawdy.

Dlatego postanowiles to nadrobic i napisales kilkamascie innych zadan, za to
                                nie zawierajacych nawet czesci prawdy?

- No coz, skoro Twoim hobby jest pisanie nieprawdy, to nic na to nie poradze.
                                Co wiecej czasem nawet moze byc to zabawne!

" W kontaktach z kobietami wyczuwa się pewne napięcie o podłożu erotycznym."Ma
                                problemy z jego rozładowaniem?"

Byc moze niektorzy, szczegolnie majace probloblemy z rodzajem swojej
                                seksualnosci takie zdanie napisane przez mezczyzne o zenskim nicku potraktuja
                                jako zawoalowana oferte....
                                - Byc moze jest ono oferta....
                                Mnie ono rozbawilo ...
                                • Gość: lustro. Doctor, to ja Twoje IP: *.mega.com.pl 15.03.05, 14:46
                                  Przejrzyj się uważnie. Twoje odbicie jest porażające!
                                  • Gość: Doctor Re: Doctor, to ja Twoje IP: *.demo.pl 15.03.05, 19:10
                                    Chyba sie pomyliles i przyslales portret Giertycha.
                                    - Sprobuj jeszcze raz, o ile potrafisz.
                        • Gość: zdziwiony? Re: Ryba ma głos 16 IP: *.pharm.sanofi / *.sanofi.com 15.03.05, 10:41
                          No cóż, komentarze Doctorka mówią same za niego, dlatego nie chciało mi się
                          odpowiadać. Jak widać miałem rację, Forumowicze sami to wychwycili. Na brak
                          argumentów Doctorek reaguje agresją, imputuje adwersarzom przynależność do
                          Młodzieży Wszechpolskiej i na tej podstawie buduje sobie
                          konstrukcje "intelekualne". Fajnie tak ustawić sobie adwersarza i wtedy
                          polemizować (czy raczej wyleć bezsilną złość, obnażającą poziom intelektu).
                          Cierpi tylko jakość dyskusji.
                          • Gość: Doctor Re: Ryba ma głos 16 IP: *.demo.pl 15.03.05, 11:46
                            > No cóż, komentarze Doctorka mówią same za niego

Obawiam sie, ze nie jest to dla Ciebie takie jasne - pelno jest Twoich postow
                            ktore mowia za mnie, przewaznie nieprawde.

Ale chcialem napisac o tym ustawieniu sobie adwersarza - otoz wyobraz sobie ze
                            nawet nie potrzeba tego robic.
                            Wiekszosc cymbalow usilujac wypasc bardzo inteligentnie wypisuje takie glupoty,
                            ze sami sie wystawiaja.

PS.
                            Znak "e" nie jest znowu az tak blisko znaku "a".
                            A moze to tylko "wylecialo" Twoje nieuctwo?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka