IP: *.crowley.pl 08.06.04, 20:38
Witam wszystkich ponownie i znów zwracam się z pytaniem do studentów i absolw
(v)entów WoTu... pytań mam kilka oto one :) :
1) jakiego typu pytań moge sie spodziewac na tescie oprocz tych z
kategorii 'kazde'? czy np cos z historii teatru? znajomosci dramatow?
2) na jakim poziomie i jak wygląda test językowy? czy sprawdza tylko
gramatyke? czy przypomina pod względem rodzaju zadan mature, egzaminy
cambridge?
3) jak mniej wiecej ilosciowo zmienia sie liczba kandydatow z etapu na etap?
słyszalem, ze w zeszlym roku bylo ok 60/40/21 i jezykowy wszyscy zdali... jak
to sie przedstawialo w latach poprzednich?

Wdzieczny byłbym za pomoc i rozwianie moich watpliwosci i niewiedzy!
pozdrawiam serdecznie!!
Obserwuj wątek
    • Gość: terra Re: WoT IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.06.04, 21:00
      1. moze byc na przyklad: "połącz kropki" - czyli dopasuj dyrektorów do teatrów,
      typu Anna Augustynowicz - Teatr Współczesny w Szczecinie, nie przypominam sobie
      pytań o historię dramatu (chyba że też typu: autor i co napisał) u nas było
      raczej z historii literatury, cytaty i dopasuj do książek, książki typu "Mistrz
      i Małgorzata", "Czarodziejska góra" - czyli to, co każdy snob, pardon student
      WoTu znac powinien zdaje sie od kołyski i trzymać przy łóżku:P
      -a poza tym były jeszcze pytania o reżyserów światowych, np. Robert Wilson,
      Peter Brook, i z jakimi znanymi równiez w świecie ośrodkami teatralnymi są
      związani, teraz sobie rpzypomniałam, pewnie dlatego że walnęłam sie w tym
      pytaniu i wypomniano mi to na ustnym;>
      -ale generalnie więcej pytań konkretnych, takich już czysto z Nicolla albo
      Raszewskiego mozna spodziewać sie na ustnym
      2. test z języków, przynajmniej z angielskiego jest banalnie prosty, poziom
      bardzo prostej matury
      3. jak juz przejdziesz przez pisemny i ustny, to właściwie jesteś na tym
      wydziale:)
      • Gość: bajabongo Re: WoT IP: *.crowley.pl 08.06.04, 22:17
        matko i corko... straszne! wydaje mi się, że ten test to jakiś totolotek... bo
        powiedzmy nie czytałem danej ksiazki i juz dupa :> itp :) okroopne :) bleble a
        ja po mat-inf jestem niestety i mam troche brakow historycznych powiedzmy i
        literackich :) 5 z polaka na maturze była, ale to sie robi coraz
        straszniejsze... grotowskiego znam, wiekszosc reformatorow XX wieku znam i ich
        programy, historie teatru polskiego mam opanowana, warszawskie teatry, ich
        repertuar i dyrekcje znam, z warszawska kultura teatralna jestem na biezaco, z
        ogolnopolska jako tako... co mam jeszcze sie nauczyc :) help ;( to powinno byc
        bardziej na inteligencje a nie nie wiadomo co :> na pamiec... wrr wrr sory za
        moje narzekania :)
        ale co tam... dzis sie dowiedzialem ze na kulturystykę..pardon kulturoznawstwo
        na uw :) jest jakies 10 osob na miejsce ho ho ho przeez rok myslalem ze gora 2
        będa ale fajnie :D ide sie dołować

pozdrawiam
        • Gość: terra Re: WoT IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.06.04, 22:38
          kulturoznawstwo jest oblegane bo tam się teraz dopiero kariery w
          warszawskim/warszawkowym stylu robi:P
          a poza tym, ten test jest faktycznie na inteligencje, bo inteligencja to
          umiejetnosc kojarzenia faktów i dostosowania sie do sytuacji:) bez stresu, bez
          przesady - chyba nie warto
          jak masz jakie takie oblatanie w ogolnej wiedzy to sobie dasz radę
          • Gość: bajabongo Re: WoT IP: *.crowley.pl 09.06.04, 10:44
            a powiedz mi jeszcze, jakie znaczenie i jaką wagę ma "wypowiedź pisemna"...?
            czy ocena tej pracy jest brana pod uwagę przy ocenie testu, czy tylko stanowi
            jakiś punkt wyjścia przy rozmowie, czy jak? :)
            Aha, a jak wygląda zwykle poziom reprezentowany przez kandydatów? czy są to
            raczej same zdeterminowane kujony, czy moze duzo jest przypadkowych ludzi =)
            pozdrowionka
            • Gość: bajabongo Re: WoT IP: *.crowley.pl 09.06.04, 15:08
              fajnie ze sie dzis dowiedzialem ze mozna bylo kupic testy z lat ubieglych...
              ech =)
              • Gość: bajabongo Re: WoT IP: *.crowley.pl 09.06.04, 15:21
                jednak nie można było :)
                Terra tak wogole to na ktorym Ty roku jestes? moze moglabys mi odpowiedziec na
                pare dreczacych mnei pytan czysto teatralnych (o festiwale i takie tam)?:)
                • Gość: serse Re: WoT IP: *.acn.waw.pl 09.06.04, 16:13
                  Ty przestań nudzić i do nauki się weź lepiej.
                  • Gość: bajabongo Re: WoT IP: *.waw.cdp.pl / *.waw.cdp.pl 09.06.04, 16:55
                    a Ty moze przestaniesz się madrzyc?
                    • Gość: serse Re: WoT IP: *.acn.waw.pl 09.06.04, 20:27
                      Nie, bo wiem co mówię.
                      • Gość: bajabongo Re: WoT IP: *.crowley.pl 09.06.04, 20:48
                        Nie wiesz :> zalecasz mi iść się uczyc no bo prawda siedze sobie na forum i się
                        obijam... a 'aktor xx wieku' o.aslan sie sam dzis przeczytał :>

pozdrowienia dla serse
                        lubisz kiwi?
                        • Gość: terra Re: WoT IP: *.mielec.sdi.tpnet.pl 10.06.04, 14:50
                          praca jest punktem wyjścia do rozmowy, co do ilości punktów jakie mozna za nia
                          zdobyć, to nie mam pojęcia, ile i jak to jest oceniane...
                          a ja jestem na IV roku, ale na tym etapie już się nie interesuję teatrem:P
                          co do poziomu, jak wszędzie, są i tacy, i tacy, czasem ktos z przypadku może
                          okazać się dla komisji duzo ciekawszy niż przygotowani perfekcyjnie kandydaci,
                          to jest bardzo indywidualna sprawa...
                          co do lektur ogólnorozwojowych, to polecam didaskalia, zorientujesz się dzięki
                          nim, jakie są "tryndy" ostatnie, to pomaga...
                          • Gość: Fryderyk Re: WoT IP: *.aster.pl / *.aster.pl 10.06.04, 15:16
                            Ciekawe,jesteś na IV roku WOT-u i piszesz,że na tym etapie już się teatrem nie
                            interesujesz?
                            Jak należy rozumieć taką deklarację?
                            • Gość: terra Re: WoT IP: *.mielec.sdi.tpnet.pl 10.06.04, 15:28
                              z przymrużeniem oka
                              • Gość: Fryderyk Re: WoT IP: *.aster.pl / *.aster.pl 10.06.04, 15:29
                                Tak myślałem.
                                • Gość: terra Re: WoT IP: *.mielec.sdi.tpnet.pl 10.06.04, 15:35
                                  no, brawo
                                  nie wiesz, że 'teatr śmierdzi'?
                                  ;>
                                  • Gość: Fryderyk Re: WoT IP: *.aster.pl / *.aster.pl 10.06.04, 15:42
                                    To,co dla jednych jest smrodem,innym jawi się jako anielski zapach.
                                    • Gość: terra Re: WoT IP: *.mielec.sdi.tpnet.pl 10.06.04, 15:50
                                      to, że "teatr śmierdzi" wiedział już sam Kantor

a aniołom proponuję zostawić inne sprawy - i tak ich mają za duzo
                                      • Gość: Fryderyk Re: WoT IP: *.aster.pl / *.aster.pl 10.06.04, 16:00
                                        Kantor mówisz...
                                        A mnie po diabła co Kantor powiedział,gdy Ja Mówię co innego?
                                        • Gość: terra Re: WoT IP: *.mielec.sdi.tpnet.pl 10.06.04, 16:05
                                          hih;>
                                          nie, no sorry, nie rozumiesz
                                          ale trudno tego oczekiwać
                                          • Gość: Fryderyk Re: WoT IP: *.aster.pl / *.aster.pl 10.06.04, 16:10
                                            Skoro nie rozumiem,to i już nie zrozumiem,a skoro nie zrozumiem ,to mówię:paaas.
                                            • Gość: wociarz Fryderyku... IP: *.chello.pl 10.06.04, 16:56
                                              ...pogadamy jak będziesz na czwartym roku.
                                              I choć wiem, że próżny trud, to dla spokoju sumienia poradzę ci: Wybierz ty się
                                              na jakieś porządne studia. A jeśli miłość do teatru wciąż będzie przewiercać,
                                              to postudiujesz WoT jako drugi kierunek. To całkiem rozsądna opcja.
                                              • Gość: Fryderyk Re: Fryderyku... IP: *.aster.pl / *.aster.pl 10.06.04, 17:12
                                                Myślisz,wociarzu,że miałbym szansę prześlizgnąć się ze swoją wiedzą przez
                                                egzaminacyjne sito WOT-u???
                                                Naprawdę???
                                                • Gość: bajabongo Re: Fryderyku... IP: *.crowley.pl 10.06.04, 17:28
                                                  rzodkiewka?
                                                • Gość: wociarz Re: Fryderyku... IP: *.chello.pl 10.06.04, 17:42
                                                  ...Wierz mi, z przyjemnością odpowiedziałbym: tak, owszem, masz wszelkie szanse.
                                                  Ale ponieważ niewielki mam wgląd w zawartość twojej głowy, więc zmilczę.
                                                  Powiem tylko, że to egzaminacyjne sito niezbyt gęste i miejscami dziurawe...
                                                  • Gość: bajabongo Re: Fryderyku... IP: *.crowley.pl 10.06.04, 19:16
                                                    Najlepsze w wiośnie jest to, że są truskawki i czereśnie! Co wolicie? Ja
                                                    osobiście wole czereśnie bo wygodniej jest obrywać 'ogonki' tychże niż wyrywać
                                                    je truskawkom (pomimo pestek). Walory smakowe mają zbliżone.

Dziękuję, Terra, za odpowiedź =)
                        • Gość: terra aaaabsolutnie IP: *.mielec.sdi.tpnet.pl 10.06.04, 20:09
                          chciałam tylko dodać, że się absolutnie zgadzam z wociarzem
                          to, że jakieś studia mają opinię elitarnych niekoniecznie znaczy, że nimi są
                          takich popisów samouwielbienia i lekceważenia studentów (notoryczne spóźnianie
                          sie na zajęcia, ewidentny brak przygotowania tychże), jak na Wocie, nie
                          widziałam nigdzie
                          dodam, że sama poszłam na te studia będąc juz na innych, na Uniwerku i
                          spokojnie udalo mi się skonczyc te pierwsze
                          i proponuje podobną drogę
                          bo szlag czlowieka moze szybko trafić
    • Gość: bajabongo Re: WoT IP: *.crowley.pl 11.06.04, 11:28
      To ja miałbym takie 2 pytanka =)
      1) w zeszłym roku pytali o festiwale na teście... co muszę znać oprócz
      reminescencji, kontrapunktu, konfrontacji, malty, szkoł teatr.?
      2) jakie teraz wychodza pismaki? ja czytuję didaskalia, teatr i dialog, ale z
      www.teatr.win.pl/prasa.htm wynika ze jest tego ciut więcej... cos z tej
      listy jeszcze działa?:)

pozdro
      • Gość: wociarz Re: WoT IP: *.chello.pl 11.06.04, 21:48
        Słuchaj bajobongo, iść do Empiku i sprawdzić to chyba żadna sztuka. W sprawie
        festiwali internet jest świetnym żródłem informacji, więc to "pytanko" też
        możesz sobie darować.
        Zważ jednak na to, że wymieniając nazwę nikomu nie zaimponujesz. Co potrafisz
        powiedzieć na temat specyfiki tych pism/festiwali, profilu odbiorcy, roli w
        życiu teatralnym kraju, itd. I nie chodzi tu o wyuczone mądrości tylko twój
        osobisty pogląd. I czy aby go posiadasz?
        Nie cierpię nadętych młodocianych teatromanów z pustą głową i zapewniam cię, że
        komisja też. Powodzenia.
        • Gość: bajabong.nienadety Re: WoT IP: *.crowley.pl 11.06.04, 22:41
          Trochę się nie rozumiemy :) posłuchaj...
          W empiku w chwili obecnej można dostać prawie tylok te co wymieniłem we
          wcześniejszym poście... na stronie, którą podałem jest więcej pismaków
          (niektóre kiedyś widywałem) - ale nie wiem, które z nich są wydawane teraz (nie
          upadło). Jeśli czegoś nie ma w sklepach typu empik itp to nei znaczy ze tego
          nei ma prawda? wiedząc, jakie magazyny sa wydawane, uzupełnię swoją ogólną
          wiedzę na ten temat i dołączę do tych, które i ktorych specyfike i treść znam,
          jakąś minmalną wiedzę o innych... a zwłaszcza, iż z informacjiktóre posiadam w
          zeszłym rokuna teściku było pytanie z podkreślaniem wydawanych pism
          teatralnych. Co do festiwali - mam pojęcie o tych, o których mam i nie są
          to 'wyuczone mądrości', ale festiwali jest bardzo dużo i zadałem to pytanie po
          to, by któś, kto jest bardziej zorientowany ode mnie mógł mi wskazać, czy nie
          powinienem poszukać informacji o jakiś innych, znacznych... zwłaszcza, ze
          przeszukiwanie i dowiadywanie się o wszystkich
          (www.teatr.win.pl/festiwale.htm) się chyba mija z celem...
          Także reasumując - posiadam swój pogląd, i możesz mi wierzyć, ze nadetym
          młodocianym bufonem nie jestem. Jestem miły i sympatyczny ;P
          • Gość: Cypis Re: WoT IP: *.tele2.pl 14.06.04, 16:42
            Są jeszcze conajmniej dwa czasopisma - jedno wydaje Instytut Sztuki PAN, drugie
            Towarzystwo Kultury Teatralnej i to drugie jest stale obecne w Empiku.
            Radzę się lepiej rozglądać.
      • Gość: jop Re: WoT IP: 80.51.182.* 15.06.04, 02:13
        biorąc pod uwagę hasła, którymi się
        tu popisujesz, to wydaje sie, że wiedzę
        masz wystarczającą, z literaturą specjalistyczną
        nie przesadzaj, takich kandydatów tez komisja
        nie lubi, co do festiwali to trzeba się orientować
        a najlepiej na nich bywać
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka