bolesta 25.12.04, 22:38 KILKA TYSIĘCY SŁÓW I ZWROTÓW. (ZESZŁO MI SIĘ PRAWIE 2 MIESIĄCE Z JEGO UŁOŻENIEM). MOŻECIE GO POZNAĆ WCHODZĄC DO SKRZYNKI POCZTOWEJ bolesta@gazeta.pl. hasło: bolesta 12584713 Otwórzcie 'odbierz'. Wesołych i Szczęśliwego Nowego Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ungur Re: SŁOWNIK GWARY RADOMSKIEJ 26.12.04, 19:53 SŁOWNICZEK GWARY RADOMSKIEJ (wersja polska) abo-albo abo abo-tak!tak! abo abo-albo tak,albo tak abo-bo (abo ci jo wim?) (abo on mnie uderzył) abać,abować-wątpić,rozważać (nic tylko 'abao i abao' ) (nic tylko 'abo i abo'-bo to,bo śmo-tłumaczy się,narzeka) abo to abo tamto(śmo,owo)-albo jedno albo drugie;które chcesz? abo i to i abo tamto(śmo,owo)-bowiem i jedno i drugie;chcesz obydwa? abo to abo tamto(śmo,owo)-albo jedno albo drugie;co chcesz? aboby-alboby (aboby się wreszcie zdecydował) 'aby mieć'-mieć jakieś wątpliwości abnąć,'spytać aby'-zapytać się w celu rozsiania wątpliwości (masz jakieś 'aby?'-nie wierzysz?wątpisz) aby aby-tak tylko,na niby (robić na 'aby aby') aby nie to!(oby nie to!)-wszystko,tylko nie to! a'ce!-okrzyk wykonywany przy przeganianiu,zaganianiu koni ady-tak,no przecież ady ady,ady dy-tak tak,oczywiście,jasne adyć-o tak,właśnie adydać-przytakiwać (nic tylko 'adyda i adyda') agent-niezły łobuziak agregat-niezły gagatek aha-tak;potwierdzenie achy!ochy!(achy i ochy mieć)-narzekanie,wątpliwości achać,ochać-narzekać achnąć-westchnąć ze zdumienia,zadowolenia achnąć się(ochnąć się)-zrozumieć,otrzeźwieć achnąć się(ochnąć się)-naciąć się na coś,stracić (achnąłem się na 500 złotych) ajwaj!ajwaj!-o jeju!o jeju!(pobłażliwie) (wielkie mi 'ajwaj'-wielkie mi co) aijy-tak;potwierdzenie częściej występujące od 'tak'(Powiśle Kozienickie) ajno,aijyno,aino-tak,o tak;tylko że alek,alem(allek,allem)-'ale coś zrobiłem' ale(alle)!-o jejku!naprawdę! ale?ale?(alle?alle?)-co ty gadasz?nie wierzę? ale!ale!(alle!alle!)-tak!oczywiście! (alek sie skaleczył;alek wypił) aleć-ale to (aleć on głupi) aleś-ale się (aleś się zgrzał) aleśta-ale wy się (aleśta się pobrudziły) ancychryst-bandyta,łotr,zbezreźnik ancymon-gagatek,łobuz ano-tak;potwierdzenie;okrzyk wydawany przy gonieniu i zajmaniu krów(ano!puśtu! hej!) ano ano-tak!tak!oczywiście,że tak! ani ani-ani tak ani tak ani ani-w ogóle nie tak,wcale nie,nieprawda (ani i w ogóle-na pewno nie (on)) (ani mi nie mów-w ogóle nie wierzę) ani chybi!-na pewno! aniołek-człowiek cichy albo udający pobożnego aniołka udawać-udawać grzecznego aże-aż aże aże-o jejku!o tak!oczywiście!dość!starczy!dotąd!będzie! ażek,ażem,ażżek,ażżem-'aż coś zrobiłem','ale się narobiłem) (ażek się zmęczył,ażek zagrabił siano) ażeś-ale się ażeśta-ale wy się (ażeśta się pośmiały) baba-ciapa,gapa(o chłopie) baba gorsza niż pies-nie wierz kobiecie;każda kobieta jest wredna baba gorsza od psa-kobieta jest najbardziej podła w babę się bawić,babę udawać(zgrywać,rżnąć babę)-udawać gapę,knocić,dłubać się (baba nie chłop-niemota,ciapa) babi-zły,słaby,niedojrzały ('babi groch','babie siano'-słabe,złej jakości) babia(babska) robota-lekka,łatwa praca babie(babskie) pierogi-ciapa,rozlaga;gadanie,i tak nic z tego nie wyjdzie (o!z niego takie 'babie pierogi!') babie(babskie)kluchy-ciapa,rozlaga;gadanie,i tak nic z tego nie wyjdzie babska sprawa,babia sprawa-kobieca sprawa,błahostka,niewiele tam co babi chłop-ciapa(Powiśle) babi cysio(baski cycuś)-niuniek,maminsynek ('ażeby ci baba cysia dała') babski król-chłopiec lubiący towarzystwo dziewczynek(zniewieściały chłopiec) babol,baboch,babolicha-wredna kobieta babić-ględzić;marudzić;knocić;łajać,oszukiwać,odwracać uwagę babolić-ględzić,opowiadać niestworzone rzeczy;ociągać się,dłubać ('i tak baboli i baboli') babiuch-błahostka,głupotka;tchórz,maminsynek ('ale z ciebie babiuch') babi kożuch-zsiadnięta skorupa na mleku babajaga-czarownica;brzydka lub podła kobieta ('tylko te babajage wsadzić na mietłę') babajny,babajowy-niezły,fajny babczyniec-towarzystwo kobiet babą się zastawić-wezwać na pomoc swoją żonę babą się oganiać-odgryzać się przy pomocy swojej żony babą się wypiąć-zrzucić winę na kobietę babie nogi-słabo biega;mało wytrzymały(ugina się na nogach przy podnoszeniu ciężkiego przedmiotu) babie(babskie) serce-tchórz,wrażliwiec babie (babskie)dłonie(ręce)-delikatne,inteligenckie;inteligent;ciapa babi (babski)synek-synek mamusi;niuniek babą być-gapą być,ciapą babom lepić ciasto-przeszkadzać;robić coś źle babom pomagać przy garach(kluskach,praniu)-być ciapą;nie być męskim babom'coś robić'-uciekaj stąd!ty się do tego nie nadajesz! babom zaglądać w gary(do garów)-wtrącać się w nieswoje sprawy babom zamiatać-rządzić kobietą,gonić ją do roboty babom ludzi straszyć-napuszczać swą jędzę na kogo babom sobie gębę obcierać(ścierać)-rządzić kobietą,wykorzystywać ją babę słać(posyłać) w swaty-robić coś głupiego,niedorzecznego babę uczyć gotować obiad(lub coś innego,np.'mówić')-uczyć rzeczy zbędnej,powszechnie znanej; rozgadywać się o czymś co znane wszystkim babka-znachorka;meliniarka;ładna kobieta babka-chłopskie małe kowadełko ('ja z tobą rodzina! -jaka rodzina? mój dziadek na twojej babce kose klepał!'-Zakrzew) babnąć-stuknąć ,uderzyć;chlapnąć błotem ('babnij/bachnij tego gwoździa') babów się bać-tchórzyć;być nieśmiałym ('co,babów się boisz?') babunić-przynudzać;szumieć;narzekać ('co on tak babuni?') babulińda,babuleńda-babcia!babunia! babolić się-dłubać się;tatłać się w błocie;bebłać ('aleś się ubabolił'-ale się ubrudziłeś) u'babolić się-upić się (u'babolił się do nieprzytomności') ('ubabolony na amen'-ubrudzony lub pijany) roz'babolić-porozrzucać,porozbierać na części;zacząć pracę i nie skończyć;rozsiąść się;rozebrać się roz'babolony-roześmiany,rozochocony ('coś się tak roz'babolił) roz'babolony-porozbierany,w nieładzie(rozgogogolony) babolnięty,bablnięty,babnięty(w ciemię)-głupi u'babolić coś-wymyślić opowiastkę u'babić kogo-załatwić kogo babroch-paproch('paproch w naczyniu,garnku') baba groszem nie śmierdzi-kobieta lubi pieniądze mężczyzny babrać się-brudzić się,błocić babrać się-dłubać,rozwłóczyć babrać-brudzić roz'babrać-rozcieńczyć(np.farbę),zacząć pracę (roz'babrać i odejść-zacząć pracę i nieskończyć) roz'babraniec-dłubek,partacz o'badać-sprawdzić,doświadczyć o'badany(teren)-sprawdzony,znajomy baniak-brzuch ('lej w baniak','napełniaj baniak'-pij zwł.alkohol) bania,bańka-głowa bajdura-plotka,dziwna historia bajdurzyć-ględzić,opowiadać zmyślone historie bajdzić-opowiadać,ględzić bajdoła-ględa,plotkarz bajdzić-ględzić,plotkować ('bajdy puszczać w obieg') ('baje klepać') bandzwoł-łobuz,tuman bandzior-bandyta na'bank-załatwione na 100% barun-głupek ('głupi barun') barani łeb (barania głowa)-tępy człowiek baraniarz-obraźliwe określenie człowieka baranim głosem mówić-płakać(Powiśle) ('będzies mówił baranim głosem')(Powiśle) barun,barun,tryk!-wołanie na barana by on zaatakował łbem;także 'zabawa w barana' baranek-potulna gapa baranek boży-straszliwa oferma ('baranku boży, coroz to gorzy!'-Przytyk) z'baraniec-zgłupieć,zaniemówić barchan-tkanina z lnu barchanić-niszczyć,rozrabiać,rozruszać z'barchanić-pobrudzić,zedrzeć,pomotać z'barchaniały,zbarchorzony(koc)-zestarzały,zniszczony barłóg-niechlujnie pościelone łóżko ('spać w barłogu') barłożyć,barłogować-leniuchować;używać z dziewuchą bawół-gbur,prostak(przeważnie o pijakach) bajdek,bajtek,bajtek-małe dziecko bachnąć-uderzyć kogo;stuknąć bachnięty-pijany;głupi ('bachnięty w głowę') ('bachnięty w ciemię') ('bachnięty w potylicę') bezecny-łajdak,hulaka bezecna,bezecnica-bezwstydnica'dziwka bezumyślny-naumyślny,nierozumny beznaumyślny-nienaumyślny bibolić-gadać,zawracać głowę,labidzić ('biboli mi i bibo Odpowiedz Link
ungur Re: SŁOWNIK GWARY RADOMSKIEJ 26.12.04, 19:59 u'babić kogo-załatwić kogo babroch-paproch('paproch w naczyniu,garnku') baba groszem nie śmierdzi-kobieta lubi pieniądze mężczyzny babrać się-brudzić się,błocić babrać się-dłubać,rozwłóczyć babrać-brudzić roz'babrać-rozcieńczyć(np.farbę),zacząć pracę (roz'babrać i odejść-zacząć pracę i nieskończyć) roz'babraniec-dłubek,partacz o'badać-sprawdzić,doświadczyć o'badany(teren)-sprawdzony,znajomy baniak-brzuch ('lej w baniak','napełniaj baniak'-pij zwł.alkohol) bania,bańka-głowa bajdura-plotka,dziwna historia bajdurzyć-ględzić,opowiadać zmyślone historie bajdzić-opowiadać,ględzić bajdoła-ględa,plotkarz bajdzić-ględzić,plotkować ('bajdy puszczać w obieg') ('baje klepać') bandzwoł-łobuz,tuman bandzior-bandyta na'bank-załatwione na 100% barun-głupek ('głupi barun') barani łeb (barania głowa)-tępy człowiek baraniarz-obraźliwe określenie człowieka baranim głosem mówić-płakać(Powiśle) ('będzies mówił baranim głosem')(Powiśle) barun,barun,tryk!-wołanie na barana by on zaatakował łbem;także 'zabawa w barana' baranek-potulna gapa baranek boży-straszliwa oferma ('baranku boży, coroz to gorzy!'-Przytyk) z'baraniec-zgłupieć,zaniemówić barchan-tkanina z lnu barchanić-niszczyć,rozrabiać,rozruszać z'barchanić-pobrudzić,zedrzeć,pomotać z'barchaniały,zbarchorzony(koc)-zestarzały,zniszczony barłóg-niechlujnie pościelone łóżko ('spać w barłogu') barłożyć,barłogować-leniuchować;używać z dziewuchą bawół-gbur,prostak(przeważnie o pijakach) bajdek,bajtek,bajtek-małe dziecko bachnąć-uderzyć kogo;stuknąć bachnięty-pijany;głupi ('bachnięty w głowę') ('bachnięty w ciemię') ('bachnięty w potylicę') bezecny-łajdak,hulaka bezecna,bezecnica-bezwstydnica'dziwka bezumyślny-naumyślny,nierozumny beznaumyślny-nienaumyślny bibolić-gadać,zawracać głowę,labidzić ('biboli mi i biboli za uszami') bibolić-pitrasić;ciąć u'bibolić-uciąć;ugotować;zrobić coś na prędce u'bibolony-ubrudzony za'bibolony-zabrudzony bibolić sobie(bimbać)-nie przejmować się,lekceważyć bibolnąć-ukraść;napić się gorzały po'bibolony-pokręcony(o materiale);pokręcony(o człowieku) biegać za kim(za czym)-starać się o czyjeś względy;starać się o coś biegać(iść) za potrzebą biegać za robotą biegać za spawą biegać-starać się bardzo biegaj!-pobiegnij!uciekaj! ('biegaj mi tu stąd!') biegnij!-pobiegnij ('biegnij do dziadka!) bibka-popijawa bitka-bitki ('do bitki i do wypitki') bitki-mięso bierzmować-przyprowadzać do porządku;bić niegrzeczne dzieci ('bierzmować skórę','zrobić komu bierzmowanie') bimba-kołysze się bimbać-nie przykłada się do roboty,nauki bladzioch,bladź-chorowitek,słabeusz bladź-słabe,złe,nieświeże bladź-kłamstwo,oszustwo blado-słabo,skąpo,skromnie blochać,blechać,bluchać-oczerniać,obgadywać blochara,blocha-wredna plotkara ('ta cholerna blocha') blocha,blecha-kłamstwo,błahostka,bujda ('to jakaś blocha!') łyskać-błyskać bobki,bobrki,boberki-odchody owcze,królicze bobki,bobrki,boberki-głupoty,kłamstewka,rzeczy niewarte zachodu choć przykre basia!basia!baś!baś!-zawołanie na owce i wiewiórki bogać tam(?)-a niech tam blchać,blechać-trącać, rozwalać,dotykać,wstrzącać ('czemu te świnie tak blchają '?) ('bogatemu to i koń się oźrebi') ('u bogatego się nie pożywi') bokiem chodzić-unikać kogoś,wstydzić się bokami robić-być w kłopotach,nie nadążać boczyć się-gniewać się beczeć-płakać beksa-płaczek buczeć-płakać,chlipać boleść,bolizna-przypadłość,choroba;żal,tęsknotę,zmartwienie ('boleję za matką') ('mam boleść w sercu') ('boleję nad tobą') takiego bola!-tyle możecie mi zrobić!nie zgadzam się! 'jak bodźke kocham!'-naprawdę bozia-kobieta skromna albo zakłamana brejdak,brach-brat brach,bracho,bracha-dobry kumpel bractwo-dobrzy kumple,znajomi brud-jakaś wada albo ciemna sprawka ('mieć brud za paznokciem') ('ubrudzić się po łokcie') brudas-łajza,włóczęga bruździć-oczerniać,jątrzyć,obgadywać bryknąć-uciec brykać-szaleć,włóczyć się brytan-pies brzęczeć,brzękotać-ględzić ,marudzić,truć ('przestań brzęczeć za uszami!') brzęknąć-postawić się,pokazać się ('brzęknąć groszem') ('o,wreszcie ktoś brzęknął') brzękała,brzękoła-maruda,płaczek brzękot-hałas brzęknoć szkłem-nalać do kieliszków bucyfoł-nadęty dureń buc-nadęty dureń bucyć się-gniewać się buda-lichy dom,barak,szkoła bujać się-pracować szybko ('bujaj się siwo!'-ruszaj siwa!) (bujaj!bujaj się!-szybko!szybko!) brzemienna kobieta-ciężarna kobieta buchnąć-uderzyć;stuknąć;ukraść buchać-sapać buchnąć-głośno krzyknąć ('jak nie buchnie na cały głos') burak-prostak,wieśniak,gruboskurny naiwniak burczeć-mruczeć,złorzeczyć,przeszkadzać buba-mleczna krowa buba,bubocha,bubocha-pieszczotliwe określenie córki burzyć się-złościć,gniewać,protestować w'zburzony-zdenerwowany burza w szklance wody-nic wielkiego bysio,byś,bysiek,byśko-byczek;kawał chłopa% Odpowiedz Link
ungur Re: SŁOWNIK GWARY RADOMSKIEJ 26.12.04, 20:04 bibka-popijawa bitka-bitki ('do bitki i do wypitki') bitki-mięso bierzmować-przyprowadzać do porządku;bić niegrzeczne dzieci ('bierzmować skórę','zrobić komu bierzmowanie') bimba-kołysze się bimbać-nie przykłada się do roboty,nauki bladzioch,bladź-chorowitek,słabeusz bladź-słabe,złe,nieświeże bladź-kłamstwo,oszustwo blado-słabo,skąpo,skromnie blochać,blechać,bluchać-oczerniać,obgadywać blochara,blocha-wredna plotkara ('ta cholerna blocha') blocha,blecha-kłamstwo,błahostka,bujda ('to jakaś blocha!') łyskać-błyskać bobki,bobrki,boberki-odchody owcze,królicze bobki,bobrki,boberki-głupoty,kłamstewka,rzeczy niewarte zachodu choć przykre basia!basia!baś!baś!-zawołanie na owce i wiewiórki bogać tam(?)-a niech tam blchać,blechać-trącać, rozwalać,dotykać,wstrzącać ('czemu te świnie tak blchają '?) ('bogatemu to i koń się oźrebi') ('u bogatego się nie pożywi') bokiem chodzić-unikać kogoś,wstydzić się bokami robić-być w kłopotach,nie nadążać boczyć się-gniewać się beczeć-płakać beksa-płaczek buczeć-płakać,chlipać boleść,bolizna-przypadłość,choroba;żal,tęsknotę,zmartwienie ('boleję za matką') ('mam boleść w sercu') ('boleję nad tobą') takiego bola!-tyle możecie mi zrobić!nie zgadzam się! 'jak bodźke kocham!'-naprawdę bozia-kobieta skromna albo zakłamana brejdak,brach-brat brach,bracho,bracha-dobry kumpel bractwo-dobrzy kumple,znajomi brud-jakaś wada albo ciemna sprawka ('mieć brud za paznokciem') ('ubrudzić się po łokcie') brudas-łajza,włóczęga bruździć-oczerniać,jątrzyć,obgadywać bryknąć-uciec brykać-szaleć,włóczyć się brytan-pies brzęczeć,brzękotać-ględzić ,marudzić,truć ('przestań brzęczeć za uszami!') brzęknąć-postawić się,pokazać się ('brzęknąć groszem') ('o,wreszcie ktoś brzęknął') brzękała,brzękoła-maruda,płaczek brzękot-hałas brzęknoć szkłem-nalać do kieliszków bucyfoł-nadęty dureń buc-nadęty dureń bucyć się-gniewać się buda-lichy dom,barak,szkoła bujać się-pracować szybko ('bujaj się siwo!'-ruszaj siwa!) (bujaj!bujaj się!-szybko!szybko!) brzemienna kobieta-ciężarna kobieta buchnąć-uderzyć;stuknąć;ukraść buchać-sapać buchnąć-głośno krzyknąć ('jak nie buchnie na cały głos') burak-prostak,wieśniak,gruboskurny naiwniak burczeć-mruczeć,złorzeczyć,przeszkadzać buba-mleczna krowa buba,bubocha,bubocha-pieszczotliwe określenie córki burzyć się-złościć,gniewać,protestować w'zburzony-zdenerwowany burza w szklance wody-nic wielkiego bysio,byś,bysiek,byśko-byczek;kawał chłopa(bysiol,bychol) bysiu!bysiu!bysiu!byś!byś!-zawołanie na byka byczek-chłopak chętny do żeniaczki ('-u nos mamy takiego byczka -a i u nos jest dla niego jałowica') bzykać-chędożyć dziewczynę bzyknięta(wybzykana)-wychędożona dziewczyna bzykol-mucha,bąk,owad stary' bzykol-zramolały chłop;zrzęda basior-zaczerwieniona pręga na ciele,znamię basior-pręt,giętki kij bachor-dziecko z nieprawego łożą;niegrzeczne dziecko bzdul,bzdyl-człowiek nadęty;głupota;puszczany bąk bździć-także palić;głupio gadać bździocha-bzdura;młoda panna bździongwa-podfruwajka bzduch,bzdon-pierdzioch bzducha,bździucha-błahostka,głupotka bździuch-strachol,tchórz buksiak-tani zegarek na rękę buknąć-krzyknąć,stęknąć bubek-ciapa którego łatwo można nabrać ('bubek dzwoncy'-karta;także o człowieku) bubić,bubolić-łajać,marudzić brukać-niszczyć,psuć,plamić bąbel-małe dziecko bębas-małe dziecko bąblować-pić z butelki breja,brejda-rzadkie,śliskie błoto Odpowiedz Link
ungur Re: SŁOWNIK GWARY RADOMSKIEJ 26.12.04, 20:06 roz'bachrać,roz'bachrolić-zrobić nieporządek,zdjąć coś z wierzchu brchać,brychać-wstrząsać nawierzcnię,kotłować brchać,brychać-marudzić,zrzędzić;obmawiać kogo bechrać-przeszukiwać,przewalać ('bechrać kieszenie'-przeszukiwać kieszenie) roz'bechrać-odsłonić,porozwalać roz'bechrać się-rozebrać się częściowo ('czemu się tak roz'bechrałeś?') babłać,bebłać-szukać,przeszukiwać,wywracać;papłać;źle robić ('bebłać w cudzych rzeczach') bebroch,bebroła-guzdrała,wścibski człowiek;byle jaki pracownik brchać,brychać-prychać;stawiać się brghghać,brhgać,brzhgdać,brzźgać,bźgać-dźgać,kłuć brgać,brdgać-drgać,dygotać byrdnąć-upaść,uchylić się brzgać,bźgać-źgać,dźgać brzghać,bźghać-ciąć,rżnąć bziukać-ciąć,rżnąć brzdgnąć,brzźdźgnąć,bźdźgnąć-dźgnąć,ukłuć brzygać-ciąć,rżnąć brzygol,brzgol-buntownik,niemilec bdgnąć,bhdghnąć,bgdhgnąć-dotknąć,zatrząść się,poruszyć obrzygolić,obźgolić,orzgolić-osmolić,opalić obrzygolić,obrzgolić,obrzgać,obźgać-obciąć,obciosać ('aleś se obrzygolił włosy') brzyngolnąć,brzgolnąć-uderzyć brzyngolić,brzękolić-gadać bzdury brzękolić,brzękać-hałasować;częstować alkoholem (o!brzęka !brzęka szkłem!') bzdryngolić-pić alkohol 'u'bzdryngolić się-upić się na'bzdryngolić się-ochlać się bzdryngolnięty,bzdrygnięty-podpity brechać-obgadywać,szkalować brecha-wredny obgadywacz Odpowiedz Link
ungur Re: SŁOWNIK GWARY RADOMSKIEJ 26.12.04, 20:07 bargielnąć-uderzyć;upaść na ziemię bargnięty,bargielnięty,bargieł-uderzony,pobity;głupi bryzgnąć,bryznąć-uderzyć,zadać cios bryzgnąć,bryznąć-przejechać piłą bryzgnąć,brzygnąć-napluć,polać wodą bryzgi,brzyzgi-odłamki,okruchy ('aże brzyzgi lecą'-wióry,opiłki) brzgać,brzźgać,bźdźgać-kaleczyć kogoś,kłuć brzgać,brzźgać kogo słowem-dotykać kogo,obmawiać,upokarzać brzdźić-czkać,smrodzić bźgać,bźdźgać-jątrzyć,drażnić bławy-słaby,wątły,zwiędnięty błechotać,błachotać-śmiać się błach-łach;szmata;rzecz zniszczona;błahostka błahota-błahostka blcha,blucha-pada,siąpi;mglista pogoda blcha-przygaduje brzdęgnąć-upaść brzhdgnąć-dźgnąć,zadać cios błechy,błechty-śmiechy,żarty błechotać ,błechtać się-śmiać się barchać,brochać-miętosić,wstrząsać,przerzucać błechot,brechot-głos wydawany przez świnie bisior-naszyjnik,wisior bzdgnąć,bzdęgnąć-stęknąć,jęknąć na'bzdęgnięty-nadęty,rozdymany borciuch,borczuch-brudas,dziwka;brudne ,powycierane ubranie borciuszyć-brudzić,niszczyć ubranie;cudzołożyć borsuczyć się-poniżać ,zdradzać borsuk-odludek,dziwak ('ale z niego borsuk') bździocha,bździoch-tyłek bździocha,bździoch-młoda panna,młody kawaler bździoch,bździocha-głupotka,błahostka bławić-osłabiać,gadać bzdury,odejmować zapał komu bdać,bzdać-smrodzić,wydalać bdać,bzdać-gadać łupoty,roić u'bdać,u'bzdać sobie-uroić sobie coś na'bździć,na'bdzić-nagadać głupot o'blec,obłuczyć-nałożyć ubranie,szmatę (oblec się,obłuczyć konia) przy'oblec-przytwierdzić,związać;nałożyć ubranie błuczyć-włóczyć,ciągnąć o'błuczyć pole-zaorać pole,przygotować pole pod siew (za'obłuczyć pole;przy'obłuczyć pole) przy'obłuczyć się-przygotować się do czego za'obłuczyć się-ubrać się,ustroić (za'obłucz się-włóż coś na siebie) o'buć się,obuć buty,obuj-załóż buty ('luty,obuj nowe buty') o'bkuty-nauczony wszystkiego na piątkę brzymać się-gniewać się;ociągać;być niezadowolonym bodzie-jest zła,niedobra,może zrobić krzywdę ('nie bój nic, żaba w wodzie nie bodzie') bodnąć kogo-uderzyć,dogadać komu bóść się z kim-kłócić się,zwalczać kogo po'bódł się zkim-pobił,pokłócił po'bodło go-zmaltretowało,zbiło ('ale cię pobodło'-ale cię prąd kopnął') bedzie-starczy,już,dość,koniec(np.roboty) bedzie bedzie-więcej nie trzeba,nie dawaj więcej (bedzie aż nadto-już jest za dużo) bedzie-na pewno przyjedzie,przyjdzie;tak się zdarzy bedzie bedzie-żeby nie wiem jak i tak się to zdarzy;na pewno się pojawi bulira-gruba dziewczyna,kobieta bachnąć się-stracić;skapować ('bachnąłem się na 500zł') ('bachnąłem się'-zrozumiałem o co chodzi) bachnąć-uderzyć,wbić bachnięty,bacholnięty-pijany;głupi ('bachnięty w głowę') bhartnąć,bharatnąć-skaleczyć,ukąsić bhartać się-miotać się,rzucać się,walczyć bhartnięty-dotknięty,skaleczony(ale nie dotkliwie) bachnąć-ukraść bachnąć-uderzyć pięścią,nogą stuknąć buchać-puchać,sapać z'buchać się-zasapać się,zmęczyć się na'buchać-nagadać,nawywijać,kogoś strasznie nazwymyślać bziuknąć-uciec;przelecieć dziewczynę bziuk,bzik-głupol;głoptka bzika mieć-szaleć za czym,za kim bziknięty-głupi,szalony wy'bziukany-oszukany,wykorzystany na'bziukać się-nachapać się;napić się gorzały bziukać-ciąć piłą;gwizdać;byle jak robić;obijać się;lekceważyć sobie czyje gadanie bujnąć się-zakochać się bujany-lipny,słaby,nieprawdziwy bujać kogo-oszukiwać wy'bujany-oszukany albo kłamliwy bibrzyć-gotować;gadać jak najęty (u'bibrzyć-ugotować) u'bibrzyć sobie coś w głowie-uroić sobie coś brzdęgnąć-dowalić komu bruczeć,brukotać-trzeszczeć bimbolić-olewać;gadać głupoty bimboła,bimbolicha(dziewczyna)-nieposłuszne dziecko;gadatliwa kobieta bobrować-szukać,kopać ('bobrować w szafce') z'bobrować-przeszukać;skotłować ściółkę bzdyczyć się-puszyć się na'bzdyczyć się-nadąć się bierzać-iść,posuwać się bieżaj-masz ('bieżaj!bieżaj!-ruszaj się;uwijaj się;uciekaj;nadążaj za kim) bier,biery,bierz-masz;uwijaj się Odpowiedz Link
ungur Re: SŁOWNIK GWARY RADOMSKIEJ 26.12.04, 20:10 buldog-zły,nadęty człowiek barachło-byle co,poślad buldać-huśtać,kołysać (roz'buldać kaszę mannę w butelce) buśdać,buśtać-huśtać,kołysać bujdać,bujtać-huśtać,kołysać brzyzga puścić-bluzgnąć bluzga puścić-zabluźnić brzękolić-brzdąkać,grać o'bchartnąć się-ogarnąć się betka-lekki,słaby;bez znaczenia;grzyb słabej jakości ('kolega betka') bisurman-rozwydrzeniec bisurmanić-łobuzować bałamutny-kłamliwy becoch,beksa-płaczek bułka z masłem-przysmak;dobra robota;coś dobrego bułka z masłem i miodem-coś świetnego 'i buła'-klops,nie wyszło babajag-zła kobieta;brzydka dziewczyna;też zły lub brzydki mężczyzna beton-człowiek niedoprzekręcenia;upity ('upity na beton') z'babieć-stracić męskość baba chłop-kobieta o cechach męskich babroch,babroszek-małe dziecko berbeć-małe dziecko babroch,bebroch-brudas bałunioki,bałuny,bałunioste oczy-wyłupiaste oczy bicie,bitka-pozbawianie życia zwierząt domowych 'kozie'bobki'-głupoty,rzeczy nieważne 'boleje nad tym'-ubolewam 'brzydsza od kupy'-straszliwa paskuda 'bez siły'-słabe,niewyraźne,robione byle jak akuratny-dokładnie taki jak trzeba badyl-chwast beretka-beret bajbus,bajbuś-małe dziecko;leń,nicpoń bajtlować-ględzić balia-naczynie do pojenia zwierząt bydlęcie-bydlę;także o człowieku bawarka-mleko zmieszane z herbatą(Powiśle) bykowe płacić-za to,że jeszcze się kawaler nie ożenił absztyfikant-adorator bajerować,bajerzyć-gaić dziewczynę wstawiać bajer(bajera)-okłamywać,gadać rzeczy zmyślone bajer-kłamstwo,gajenie dziewczyny browar-piwo bańbuch,bańtuch-brzuch bulba-coś okrągłego;gruba dziewczyna bharczy,bharkota-skwirczy brakorób-leń bystrol,bystrzacha-bystry,zdolny;szybki baletmistrz-hulaka bania,bańka-głowa baniak-brzuch ('lej w baniak'-pij) buraczyć-gadać głupoty burakami zajechać-wyskoczyć z czymś głupim 'abu babu,babu jabu'-trata ta ta;gadaj zdrów bębas,bęben-małe dzicko Odpowiedz Link
ungur Re: SŁOWNIK GWARY RADOMSKIEJ 26.12.04, 20:14 chcica-chęć,ochota,zamiłowanie;popęd płciowy o kobietach:'chcica ją bierze','ma chcice','potrzebuje chłopa','chłopa jej się chce' (1.kobieta która ma chcicę chodzi bardzo zalotnie,rozgląda się na boki i od czasu do czasu zawiesza wzrok na mężczyznach,patrzy na nich tęsknym wzrokiem. jest rozpalona,kołysze biodrami,rumieni się. 2.mężczyzna kiedy zaobserwuje dziewczynę której 'się chce chłopa' a ona mu się podoba powinien wszystko zrobić żeby ją odseparować od konkurentów (wysłać ich gdzieś,opić albo jakoś jeszcze inaczej spławić) 3.powinien być gdzieś blisko niej,na podorędziu bo żadna napalona baba dłużej jak miesiąc bez chłopa nie wytrzyma. choćby miał metr pięć w kapeluszu,był biedny i niezbyt mądry to i tak jeśli spełni dwa pierwsze warunki zwycięży! będzie wtedy wszystkim mówił,że ją zdobył!!!) ciul-wredny typ,nieużyczliwiec ciulowo-źle,niedobrze ciulowy('do ciula')-niezdatny,zły ciudraga-łachmaniarz,włóczęga ciudrach-łachmaniarz,łajza;kobieta lekkich obyczajów ciudrach-przechodzone ubranie,bubel cybula-zegarek;głowa;baba ('stara baba jak cybula, do chłopaka się przytula') baranica-czapka z owczego runa,najczęściej koloru czarnego chychłać,chłycholić,chychłolić-pracować ponad siły albo byle jak pracować chycheł,chycheł,chechła-partacz chrychnąć,chrychnąć-odchrząknąć;kaslnąć chrychać-kaszleć;chorować chramolić,chrumać-jeść,pochłaniać chramnąć-zjeść,przekąsić chramolić-olewać,nieprzejmować się chramoła,chramoł-rozlaga,ciamajda chryczeć-kwękać,marudzić,buczeć chleje,chlaje-pije chleja,chlajus-pijak chluja-ulewa ('ale chluja'-ale brzydka pogoda) chichrać się-chchotać chichry-żartym,śmiechy ('chichry-michry'-powiedzenie) chichrolić-żartować,śmiać cipa-łono,kobieta cipa-zboczeniec płci męskiej;ciamajdowaty chłop cipa,cipocha,cipka-kura cip!cip!cip!-zawołanie na kury chruchnąć(wchruchnąć)-zjeść chruchać-jeść chlipać-płakać ciele,cielonek,cielątko-cielak cielica,cieliczka-młoda jałówka chrychoł,chrycheł,chrychoła-chorowitek;słaby pracownik chrycholić-byle jak robić;źle kroić u'chrycholić-z trudem,byle jak uciąć chryja-wpadka,bijatyka,coś złego ('ale chryja!') chrchotnąć,charchotnąć,charkotnąć-skaleczyć,uderzyć chrchać,chrychać-kasłać chrchała,chrychała-chorowitek cimpolić-źle robić;marudzić cimpoł,cimpoła-gapa,rozlaga cubrzyć-rwać;zrywać;zaganiać;składać chacher,chachera-partacz chachur,chachura-chwat,zuch,swój człowiek ledwo'chrycha-ledwo zipi chrypić,chrypać-mieć chrypę chrwać-kąsać,odrywać,rzucać się;sadzić się;zciągać,zdzierać;gromadzić,pracować,zaganiać chrwat-zuch,łobuz,zawadiaka,pracowity chłop,złodziej chrwatać się-rzucać się,wyrywać się,miotać się(zając w sidłach 'się chrwata';ptak'chrwata skrzydłami') chrwatnąć się-otrzeźwieć;zrozumieć;złapać się na stracie chrwatny-zdatni,udany,przystojny chrwatnąć-złapać,ukraść,przywłaszczyć;zjeść chruchnąć-gruchnąć;obsztorcować;grzmotnąć;uderzyć Odpowiedz Link
ungur Re: SŁOWNIK GWARY RADOMSKIEJ 27.12.04, 16:37 chlapnąć-wypić;powiedzieć coś głupiego chytrzyć-skąpić,gromadzić ciućwok,ciućma,ciućmoch,ciućwięg,ciećwieja,ciećwierz-ciapa,niedorajda ciemięga-gapa,rozlaga chreścić-ganić krzcić-chrzcić krześniak-chrześniak chudziak,chudzina,chudzias-biedak chojrak-zuch,chwat chwalić-prawić komplementy ('kumie chwalą nas -kto? wy mnie,ja was') cipolić,cipciolić-gadać głupoty cipciol,cipcioła-ciamajda,zniewieściały chłop;dłubek chytać-chwytać się chytnąć się czego,kogo-złapać się za co,szukać wsparcia w kim;znaleźć pracę chycić się czego,kogo-j.w. chybki-szybki,zwinny;dobry pracownik na'chybcika-szybko,po wierzchu,byle jak ani'chybi-na pewno chyłkiem chodzić-przemykać niezauważenie,unikać ludzi;garbić się certolić się-ociągać się;mieć opory certoła,certuł-dłubek,wstydzioch,ciapa ceregielić się-ociągać się;mieć opory ('tylko bez ceregieli') chyra-przebiegły lis,cwaniak ('chiyra jeden'-Zakrzew) cicha woda-pozornie spokojny człowiek ciszek-cichy,spokojny samotnik ('ani go nigdzie nie usłyszy') ('jakby go nigdy nie było') ciepłe kluchy-gapa,rozlaga ciapcioła,ciapciuła-partacz,dłubek ciapuch,ciaptak,ciapek,ciapa-gapa,fajtłapa ciapugroch-rozlaga,fajtłapa ciapciać się,ciaptać się-chlapać się,brudzić się u'ciaptać się,u'ciapać się-uplamić się,ubrudzić ciapać-rąbać;uderzać ciemny-zły ciemnić,z'ciemniać-oszukiwać ciemniak,ciemnota-zacofaniec ciemny typ-łobuz,bandyta cienki,cienias-słaby,biedny,nieznaczny cienko-słabo,źle,mało chłodny-oschły,odpychający ciepły-miły,przyjazny;świeży ('ciepły placek','ciepłe mleko'-prosto od krowy) ciepnąć-rzucić ciepnięty-podpity;uderzony;głupi ('ciepnięty w ciemiączko'-głupi) cempić-chwytać ,łapać,ściągać;chytrzyć cempik jeden-nienachlaniec wy'cempić-wyłudzić ciota-zboczeniec;stara baba ciżba-tłum ludzi cisnąć się-wciskać się;garnąć się ciskać się-rzucać się;stawiać się cknić-tęsknić cknica-tęsknota,smutek,żal,melancholia ('ale mnie cknica bierze'-ale jestem dziś w melancholijnym nastroju) ciurkać-pić cienkim strumieniem(z butelki) ciurkiem wypić-za jednym zamachem smentarz-cmentarz cukierek,cukiereczek-coś dobrego,miłego cyganić-oszukiwać o'cyganić-oszukać wy'cyganić-coś uzyskać za darmo cygan-kłamca cyganić-opowiadać kłamliwe historie cymbał-głupek,tuman cyzelować-gładzić,poprawiać,kończyć czadzić-gadać głupoty za'czadzony-ktoś mu zrobił pranie mózgu;jest pod wpływem jakiejś ideologii czarupka,ciarupka,czarka-mała czasza(Powiśle) ciurkiem iść-jeden za drugim Odpowiedz Link
ungur Re: SŁOWNIK GWARY RADOMSKIEJ 27.12.04, 16:39 czepić się-załapać się,przyczepić się na'odczepnego-rodzaj alkoholowego poczęstunku czub,czubek-głupek czuba nadstawiać-ryzykować,prowokować czubić się-zaczepiać,kłocić,drażnić ('kto się lubi ten się czubi') caco,cacko,cacocha,cacoszka-wagina ('kupię za co? za kobyle caco!') caco,cacko,cacunio-coś miłego,przyjemnego cacocha,cacoszka,cacośnica-kobieta lubiąca mężczyzn cacochować się,cacolić,cyckolić-być delikatnym,ociągać się cacolnięty,cacnięty,po'cacolony-dziwny,cudaczny cacnąć kogoś,cacolnąć-uderzyć(żartobliwie') ('uważaj, bo jak cię cacnę!') cacolić się-pieścić się cacnąć,cacolnąć-dotknąć,złapać wy'cackać,za'cackać(za'cacolić)-zagłaskać,zapieścić;wyłudzić,ukraść wy'cackany,wy'cacolony-przesadnie wyglądający;wysprzątany,zadbany ('wy'cackane na amen'-pięknie zrobione') ('wysprzątane na cacy') cacy,cacula-ładne,dobre cacuś,cacunio-ulizaniec,maminsynek cacolić się,cyckolić się-być delikatnym wy'cacolić,wy'cyckać,wy'cyckolić-wygonić kogo;wykorzystać chruchnąć-wypić lub zjeść chrrachać,chruchchać-posilać się chartolić,chyrtolić-ciąć,kroić byle jak ob'chartolić(się)(ob'chyrtolić-byle jak ukroć;byle jak zrobić;byle jak się ubrać ('o!ale ci łeb głupio obchartolił!') chartolić,chyrtolić,chrytolić-byle jak pracować,knocić chartoł,chartoła,chyrtoł,chyrtoła,chrytoł-słaby pracownik;dłubek,bałaganiarz roz'chartolić(roz'chyrtolić)-zacząć robotę i nieskończyć;odsłonić, rozebrać się częściowo chartolić,chartać,chrytolić-wydziabywać,usuwać chwasty wy'chartolić,wy'chartać-wyrzucić,pousywać ('wy'chartolić chwasty w ogródku') wy'chartolić,wy'chartnąć kogo-wykorzystać;wyrzucić chartolnąć się,chartnąć się-skapować się;otrząsnąć się ob'chartolić,obchyrtolić,ob'chrytolić-obciąć,ociosać;posprzątać po łebkach chachmęcić-kombinować,oszukiwać chachmęcie-odpadki,śmiecie,badyle za'chachmęcić-zakombinować chachmęć,chachmęta-kombinator charużyć-sprzątać ob'charużyć-sprzątnąć po łebkach chłapać-pić,jeść;obgadywać chłapsnąć,chłapnąć-zjeść;podkraść;złapać chlapnąć,chlapsnąć-wypić;uderzyć ciurknąć-uciec;podkraść Odpowiedz Link
ungur Re: SŁOWNIK GWARY RADOMSKIEJ 27.12.04, 16:42 cychrolić się,cyrcholić się,cachrolić się,carcholić się-ociągać się chadzać-zachodzić do dziewczyny;chodzić dokądś chapsnąć,chapnąć-zjeść;ukraść;złapać charczeć-być złym,bukać bukać-hukać charlęga-człowiek poważnie chory,niedorajda chastnąć-ciachnąć kosą chlastnąć-uderzyć np.batem;przeciąć chlastać się-ciąć skórę;popełniać samobójstwo po'chlastany-pocięty,pokaleczony chachy i chochy-śmiechy chachać-cieszyć się chachnąć-zaśmiać się chach,chacha-wesołek ('coś ty taki 'chacha?') chlebem!solą!-siłą! chachrać,chachrolić-źle,byle jak pracować chachroła,chacher-partacz,brudas roz'chachrać,roz'chachrolić-porozwalać,odsłonić;zacząć robotę i nieskończyć chychrać-pracować ponad siły u'chychrać się-upracować się,umęczyć się za'chychrać się-zamęczyć się robotą chachłać,chychłać-źle robić;byle jak chychłać-źle robić;pracwać ponad siły roz'chachłać,roz'chychłać-odsłonić,porozwalać;zacząć robotę i nieskończyć roz'chałstać,roz'chełstać-odsłonić roz'chałstany,roz'chełstany-mający odzież w nieładzie;na wpół goły roz'chełstaniec,roz'chyłstaniec-źle ubrany,bez gustu chlewik-mały,obskurny barek chlustać-pić;bić ('chluśniem bo uśniem') chojna-choina buty z cholewami-poważna sprawa ('takie buty z cholewami'-to tak sprawy stoją) chorzeć-chorować charpić,charpać-przyciągać,łapać;ściągać do domu charpsnąć-złapać charsać-drapać,bić charsnąć-drapnąć,zawadzić po'charsać-podrapać ciekać,ciokać-biegać,włóczyć się;łazić za chłopakami cieczka-ruja u suki ćkać się-pchać się po'ćkać-gdzieś pójść ('no i gdzie poćkał?') chrapnąć-zabrać,zwędzić,zjeść chorchnąć,churchnąć-zjeść charchnąć-plunąć na'charchać-napluć chuchro,chucher-biedak,cienias;ktoś chudy cielok,cielę,cielęcina-jałopa,gapa ('zapomniał wół jak cielęciem buł') cielęcy wzrok-gapowate spojrzenie chrobotnąć-zaszurać;uderzyć chrobnąć-zabrać,ukraść;zjeść chudera,chudziak,chudzina-bardzo chudy ciągnie mnie-mam do kogoś słabość;mam do czegoś zamiłowanie po'ciąg-zamiłowanie Odpowiedz Link
ungur Re: SŁOWNIK GWARY RADOMSKIEJ 27.12.04, 16:46 ciumćia,ciuńcia-zrzędliwa kobietka ciućka,ciuciek-świnia,wieprzek;ubrudzone dziecko czajnik-człowiek nieufny,lękliwy czajnikować-ukrywać czereda-tłum,gromada czernić-brudzić czarny-brudny czerstwy-zdrowy,rześki,rumiany;przestarzały;zacofany;nieokrzesany czuj-węch,nos;przeczucie,intuicja ('mam czuja') czupur-zaczepiaka chojrakować,chojraczyć-udawać zucha,szumieć ćmok,ćma-ciemno ćma-duża gęstwa ludzi;mgła;zadymione powietrze ćmić-gadać nieprawdę,oszukiwać,zwodzić ciupać,ciupciać-chędożyć cimpolić,ciumpolić-robić byle jak;gadać bzdury ciupi,ciupa-pada drobny deszczyk cytra-brzydka kobieta cychrać-szorować,wydrapywać wy'cychrać,wy'cochrać-wydrapać;wyczesać ciumciać-marudzić;jazgotać chartnąć,chrtnąć,chrytnąć-zjeść chrtać,chrytać-jeść chrychtać,chrechtać,chrychlić-kopać,dziabać,wstrząsać ob'cyngolić-skrytykować chrycholić-obcinać,kroić chrucholić-jeść chrucholnąć-zjeść chrcholnąć-wypić chrycholnąć,chrychnąć-kaszlnąć,chrząknąć chrchoła,chrychoła-kaszlęga,chorowitek czochrać się,czohać się-drapać się,ocierać się roz'czochraniec-mający włosy w nieładzie czoher,czaher,czahera-łobuz,zaczepiacz czochrać się za włosy-ciągnąć się za włosy czhać-czkać cztać-wydalać stolca chrychło,chrchło-upadło chrchlnąć,chrycholnąć-upaść,przewrócić się ciapać-jeść powoli ('ciapać się przy jedzeniu') ćwierkać,ćwirkać-szczebiotać ciudrachować,ciudraszyć-łobuzować,niszczyć certolić ,cyrtolić głupoty-gadać bzdury chrachnąć,chrchnąć-skaleczyć,przejechać nożem;przeciąć chartnąć-sprzątnąć ob'chartnąć-posprzątać ciurzyć-przeszkadzać;gadać bzdury ciurzoch-łachmaniarz,dziad Odpowiedz Link
ungur Re: SŁOWNIK GWARY RADOMSKIEJ 27.12.04, 16:47 ćwiek-gapa,jałopa ('komuś ćwieka zabić') cycocha,cycoszka,cycucha-baba z dużym biustem cycol,cycek-ciapa,maminsynek ('o żeby ci mamusia cysia dała'-ale jesteś dziecienny) chrymnąć-zdrzemnąć się ciapciać się-babłać się;dłubać się roz'ciapciać-zacząć robotę i zostawić charchotnąć-ciachnąć,skaleczyć bharatnąć-skaleczyć lekko po'bhartany-poharatany cimcia,cimciocha-zuch dziewczynka;ciapowaty chłop chyrtnąć-rzucić,uderzyć,machnąć po'chyrtany-porozwalany,poszarpany ciągnąć cuga,cugać-palić papierosa cuga dać-poczęstować papierosem cug-ciąg powietrza w piecu bzdurzyć-gadać głupoty;roić chochół-ogacone słomą drzewko chochlować-zmywać,szorować chochrować-trzeć,czyścić chłopoczora-dziewczyna lubiąca chłopaków chłopczyca-dziewczynka o chłopięcych cechach charakteru buła,bułeczka,buła-wagina bulić-płacić wy'bulić-musieć zapłacić chachmęta-oszust chuj-penis chuj-zły,nieużyczliwy człowiek chujowe-złe,do niczego chujnąć się-skapować się od'chuja,do' chuja i trochę-pełno wy'chujać-wykołować,wyrzucić chujem w dupę kogo załadować-upokorzyć,opanować kogo chuj dupe sztorcował-do niczego chujny-dobry,niezły w' chuja-do niczego w' cipkę-niezły w' chuja lecisz-żartujesz,lekceważysz sobie cichodajka-dziwka udająca skromnisię ciapciarapaciapciać się-dłubać się,ciapać ciapciarapcia!-o jejku! ciap!ciap!ciapciarap!-podczas pracy,np.stukania,rzucania,rąbania ciapciarajda-gapa chachru-machru-przy sprzątaniu chochlu-mochlu-przy sprzątaniu 'chłop jak szkop'-rosły,silny 'czołem!kluski z rosołem!' chrechcić,chrychcić-gadać,ględzić chrychcić-gotować u'chrychcić-ugotować chrychot,chrechot-śmiech chłechtać,chłychtać-śmiać się cupać-kucać przy'cupnąć-kucnąć capać-łapać,zbierać do koszyka capnięty-złapany 'chłop z jajami'-prawdziwy mężczyzna cudak-dziwak cudaczyć,cuda odstawiać-dziwy wyprawiać 'cuda wyczyniać'-cudować,robić rzeczy niemożliwe 'nie cuduj światem'-nie wyczyniaj głupot cupnąć-złapać cep-jałop chabas!chabas!-przy zabieraniu chabasnąć,chabsnąć-zabrać,ukraść cięgiem-ciągle,wciąż chabeta-słaby koń chabanina-mięso ciut,ciutka,ciutki-trochę,prawie ciutować,ciutkować-wyrównywać,dokańczać cykor-tchórz cykora mieć-bać się ćmokać-ciamać capić-śmierdzieć ('co tu tak capi?') ('co tak capem zajeżdża?') ciamraga-gapa,niedojda ciapajda-gapa ciapugroch-gapa po'chachrany,po'chachrolony-potargany,porozwalany cofać się-ustępować cofnięty w rozwoju-głupi;zacofany Odpowiedz Link
ungur Re: SŁOWNIK GWARY RADOMSKIEJ 27.12.04, 16:50 ćwiek-sopel lodu darzy się-szczęści,udaje datkować-dawać na tacę,ofiarowywać dęba dać-uciec ('i dęba w pole!') dyla dać-uciec z'dębieć-zszokować się delikat,delikatesik-delikatny,słaby,wyniuniany dętka-bardzo pijany;do niczego detka-coś letkiego,nieważnego decha,deska-kobieta bez biustu w'dechę-bardzo dobre dychać-kaszleć;oddychać;żyć ('a!jakoś ta dycham!') dychnij-kaszlnij pijany w 'dechę-upity do nieprzytomności dęty-do niczego,slaby dławić się-powstrzymywać się ('dławić się ze złości') a u'dław się-nie to nie dłubek-czlowiek wolny,partoła długi-człowiek wysoki i chudy(albo odwrotnie) długie ręce-posiadający duże możliwości;pracowity dobracha,dobry człowiek-dobry,równy gość dotknąć-przygadać,upokorzyć ('dotknąć kogo do żywego') drapnąć-ukraść drapaka dać-uciec drasnąć kogo słowem-ugodzić słowem draska-rozpałka(powierzchnia pudełka zapałek o którą się ociera zapałkę) do'diaska!-a niech cię! drętwielec,drętwas-człowiek mało rozrywkowy,gapa drętwo,drętwota-słabo,źle,niskładnie drobniak,drobnias-mały,lekkiej budowy drobnica,drób-dzieci;ludzie biedni i słabi drożyć się-sprzedawać drogo swoje towary,nie chcieć spuścić z ceny; uważać się za nie wiem co drypać-wyrywać,rozdrabniać (u'drypać kawałek chleba,bułki) drzaźnić-drażnić,denerwować dudek,duduś-tchórz,głupek ('bojący dudek') wy'dudkać-oszukać,wyłudzić pieniądze dudkami(?),dukatami brzęknąć-pokazać,że się ma pieniądze,postawić się dudkać-zwodzić,oszukiwać za'dukacić-postawić się,pokazać że się ma pieniądze dulczeć,dulczyć-sterczeć nad czym,asystować ('dulczy i dulczy nad tymi książkami!') dudłać,dydłać-pracować rytmicznie,kopać,wyrywać,rozrzucać u'du(dy)dłać się,na'dy(du)dłać się-narobić się wy'du(dy)dłać-zapracować,osiągnąć cel (wy'dudłałem ten dom') dudolić,dydolić-ciągnąć,miętosić,np.du(dy)dolić cyca dydolić-ciąć,kroić u'dydolić-uciąć,ukroić chytolić,chatolić,chatać-ciąć,kroić u'chytolić,u'chatolić,u'chatać-ukroić,uciąć dudrać,dydrać-pracować rytmicznie,kopać,wyrywać dy(du)drolić-wolno robić ('co się tak z tym dy(du)drolisz?') dudrach,dudroła-rozlaga,rozwłoka u'dy(du)drolić się-narobić się udy(du)drać-zarobić,zapracować u'dy(du)drolony-narobiony,zapracowany dyrdolić-ciąć,kroić wy'dy(du)rdolony-oszukany,wyłudzony,zużyty dyrdać-drgać,bujać się;nadskakiwać komu;być na czyje usługi;tańczyć; poskakiwać;zawracać komu głowę dyrdnąć-ukłonić się u'dadrany-ubrudzony;uspokojony,ululany ('no i wreszcie udało nam się go udadrać-udobruchać,ułagodzić) dadrać-bujać,kołysać;uspokajać 'lecieć w dyrdy'-szybko biec dymić-szumieć,szczuć za'dyma-rozruba dyndać-zawracać komu głowę,asystować dyndas-elegant,rozrywkowy człowiek dziadyga,dziadura,dziaduch-stary; włóczęga dziany-bogaty,dostatni dziura-odbyt,wagina;defekt doić-wykorzystywać durzyć się-kochać się mocno dynia-głowa;gruba kobieta ('gruba dynia') ('gruba beka') dy(du)śdać-kołysać(np.usypiać dziecko);asystować u'dy(du)śdać-uśpić dziecko;zrobić co albo ugotować działa,działka-twoja częśc,twój przydział dziedzina-obszar działania;dziedzictwo dziabdziać,dziubdziać-słabo jeść;byle jak pracować roz'dziabdziać i odejść-zacząć i nieskończyć dziubnąć-troszkę zjeść dziabnąć-ukraść dziaba-piękna dziewczyna roz'dziap,roz'dziapa-gapowata dziwczyna ('i co tak jape roz'dziapi?') roz'dziapi-roz'dziawi dziewuszyca,dziewuch-rozwydrzona dziewczyna ('ale z niej dziewuch') dziugać-dźgać;chlać dziugnięty-podpity na'dziugać się,u'dziugać się-upić się dziamdziać,dziumdziać-zrzędzić dziamdzia,dziumdzia-zrzędliwa kobieta chamać-zjeść chamnąć-zjeść amnąć-zjeść ('zrób am'-do dziecka) dymać-chędożyć dziewuchę dymanko-stosunek seksualny wy'dymać-przelecieć;wykorzystać dymnąć-zapalić ('daj dyma'-daj zapalić') dmać-dmuchać na'dmać się-nadąć się Odpowiedz Link
ungur Re: SŁOWNIK GWARY RADOMSKIEJ 27.12.04, 16:53 chamłać-miętosić,przeżuwać roz'chamłać-rozmiętosić,rozciągnąć u'chamłać się-natyrać się u'chamłany-ubrudzony,umamłany roz'chamłany-wygogolony;porozpinany;w nieładzie chamać,chamlać-szczekać,gadać,mielać jęzorem u'chamać się-nakłócić się ('no i co tak chamle?') barhotać,barkotać-jazgotać chamica,chamka-wredna kobieta cham-prostak,niużyczliwiec dupić-oszukiwać;bić,wygrywać,łupić dupnąć-złapać,schwycić kogo 'do dupy niezdatnie'-do niczego;co ty sobie myślisz? 'dupy dać'-oddać się chłopu;wygłupić się;stracić ('dałem dupy na 30 papierów') dupa,dupol,dupolicha-dziewczyna dupa,dupowaty-jałopa,gapa;nic nie wyszło ('i dupa z króla') ('dupa z tego będzie') dupolić-gadać bzdury;zawracać komu głowę dupodajka-dziwka dupcia,dupka-łatwa dziewczyna dupnąć-uciec;pokapować się dupnąć,dupolnąć-uderzyć;wygadać tajemnicę;stchórzyć chochlik-łobuziak 'masz w głowie dupę'(i na odwrót) 'myśli dupą a nie głową' dupigłowa-jałopa,pierdoła,łatwo go oszukać dupizna-badziewie,głupota dupizna-bieda,lichota 'dupy nadstawić'-zabiegać o co,o kogo;ryzykować ('nie będę więcej dupy za ciebie nadstawiać') 'dupe ludziom pokazać(komu)-obrazić;nieprzejmować się nimi 'goła'dupa'-biedak ('z gołą dupę i bez butów cię wziołem') 'dupe na kogo wystawić'-czatować na kogo dupą się wykręcić w drugą stronę-udać,że się nie widzi dupny-świetny,dobry dupą chodnik zamiatać(dupą jeździć po chodniku)-dostać w tyłek 'chodzić w pionie'-być trzeźwym ('do diabła z nim!') ('idź do diabła') ('idź w diabły') diabeł-łobuz,podły człowiek diabłem straszyć-wzywać do opamiętania diabelskie(diable)nasienie-niezłe ziółko diabła na pomoc przyzywać-chcieć zrobić coś złego diabłu duszę zaprzedać-być złym z diabłem się układać(z diabłem iść w konszachty)-porozumiewać się z jawnym przestępcą ('co nagle to po diable') diabelski-mocny,silny diablo-mocno,silno,strasznie 'diabli (licho )nadali'-wydarzenie niepomyślne diablić-kląć diabłami ciskać-kląć,wyzywać diabła na świadka przyzywać-prosić o wstawienie się za sobą łobuza diabli pomiot!-przekleństwo ('ty diabli pomiocie!) debil-tuman,głupek debilny-głupi,do niczego chamera-wielka czarna chmura duć-dmuchać,wiać ('ale duje'-wieje ) drapak-zmywak do naczyń dziamdziać,dziumdziać,dziamać-ględzić,szczekać ('no i czego ten pies tak dziamie?') dziumdzia-gadatliwa kobieta dziunia,dziuńdzia-wesoła dziewuszka drańciuch,dranny-psotnik,łobuz ciamać-wolno jeść;mlaskać ('przestań bo jak cię ciamnę!') dzieciska-niegrzeczne dzieci dziargać-szyć,szydełkować ('dziargać na drutach') durszlak-cedzak cymbergaj-gra pieniędzmi i grzebieniem cymes-coś smakowitego durszlak-zmywak do naczyń za'dżumiony-omotany,przekręcony o'cholera!-przekleństwo cholera jasna!-przekleństwo 'idź do cholery!' cholernik-łobuz ('wynoś się stąd cholerniku jeden!') cholerny-straszny,zły o'cholerka!(cholerka jasna!)-przekleństwo łagodne 'do jasnej ciasnej!'-przekleństwo łagodne ('jasna-ciasna!') ciamraga-gapa,niedołęga dranić,draniować-robić coś złego dmuchać komu w kaszę-panować nad kim;drażnić kogo dzbuk-zbuk;próżniak ('stary dzbuk') czmyhnąć-uciec chromy-kaleki charłupić-łupić charłupnia dać komu-dać komu nauczkę chodu!-uciekaj! durniacha,durnota,durak-naiwniak,łatwowierny wy'durniać się-wygłupiać się z'durnieć-zgłupieć dociąć komu,dojechać komu-przygadać cyknąć-napić się wódki ('no i cyk!'...'no to cyk!) cyknać okiem-mrugnąć okiem;dać znać cyknąć babę-wychędożyć kobietę cykać-robić byle jak,dłubać się wy'cykać-wygładzić,wysprzątać (wy'ciekaj mi tu stąd!'-uciekaj stąd) Odpowiedz Link
ungur Re: SŁOWNIK GWARY RADOMSKIEJ 28.12.04, 18:37 eno-co wy,naprawdę;przedmowa ('eno co tam słychać') etam,eta-gdzie tam,nie falować-być chwiejnym,niezdecydowanym fikać-stawiać się;rżnąć zucha ('fikasz? -fikam!'-tak się zaczynają bujki) fiknąć-skoczyć,przeskoczyć,przewrócić się fleja-flejtuch,brudas flejać się-tytłać się(w błocie np.) u'flejać się-utytłać się,ubrudzić u'flejany-brudny,poplamiony fajfus-menel,dupek frajer-ciamajda którego łatwo wykołować za'frajer-za darmo za'friko-za darmo frasować się-smucić się frasunek-zmartwienie fijoł,fijołek-głupek;głupota ('ma fijoła w głowie') fiśnięty,fiźgnięty,fiźgolnięty-głupi fiuk-postrzeleniec,głuptas(Powiśle) fiukać-leniuchować,używać;gwizdać ('możesz mi nafiukać'-nic mi nie zrobisz) fiuknąć-uciec(Powiśle) prze'fiukać-przehulać(Powiśle) fajać-oszukiwać o'fajać-oszukać fajki,faje-papierosy fus-menel,nieudacznik Fryc-Niemiec frycowe-wkupne fukać-krzyczeć na kogo o'fuknąć-głośno skrytykować kogo fuczy-huczy,szumi(woda najczęściej) fagas-amant franca-menda frygać-ruszać się szybko,tańczyć,rzucać ('zwinna jak fryga'-o dziewczynie) frygać,fyrgać,furgać-rzucać fyrgać się-rzucać się,stawiać się fyrgnięty-głupi po'fyrgany-głupi;porozrzucany fyrgoł,fyrgoła-zawadiaka,nieustępliwiec fizgać,fiźdźgać-rzucać fizgolić,fiźgolić-ględzić;gadać bzdury u'fiźgolić sobie-uroić sobie u'fiźgolić -ugotować;przygotować fisiować-wygłupiać się ('oj!nie fisiuj!') fafrać się-babrać się;tłumaczyć się przed kim po'fafrany-głupi;brudny u'fafrany-ubrudzony po'fafrać-pobrudzić fafnąć się,fafrnąć się-skapować się folgować-popuszczać;dogadzać sobie;zjeżdżać z tonu forteklapa-fortepian fortepian-mruk,odludek ('on jest jak ten 'fortepian') farfocle-w zupie okruchy,jarzyny farfocel-łobuziak fajdnąć,fajtnąć-przewrócić się po'fajdać,u'fajdać-ubrudzić po'fajdaniec,po'fajdany-głupi fajtać się-rzucać sie;stawiać się feler-błąd felerny-wadliwy,nieudany fiździpoł-trzpiot,głupol farta mieć-mieć szczęście fartowny-szczęśliwy fyrtać-rzucać fafumiasty-dobry,niezły fafuniasty-zły,słaby faflunić się-głupia gadać;tłumaczyć się faflun-źle wymawiający;kręt fafać się-cieszyć się fafun-dupek,nadęty typ fasować się-rozmyślać,wahać fanzolić-gadać głupoty ('a co ty mi tu będziesz fanzolił głupoty!') fasolnąć,prz'fasolić-uderzyć fifrak-jakieś słabe ubranie,szmata;chudzielec 'obalić 'flaszkę'-wypić pół litra fiźgać się-ślizgać się fiźgać-szybko robić,uwijać się 'wyskoczył jak 'filip z konopi'-wyskoczył z czymś nieoczekiwanym fiut,fiutek-męskie przyrodzenie;głuptas fiutać-gwizdać(także wiatr 'fiuta') fiutnąć-gwizdnąć,rzucić Odpowiedz Link
ungur Re: SŁOWNIK GWARY RADOMSKIEJ 28.12.04, 18:38 gacopirz-brodacz,strasznie wyglądający gaić-stroić;rozmawiać gacić-ocieplać ('ogacić chałupę'-ocieplić chałupę,przeważnie liśćmi i słomą) gacie-portki galoty-krótkie portki gadzina-zwierzę domowe gałgan-łobuz,niesłuch gapula,gapuleńda,gapuch-gapa o'garnąć-posprzątać o'garnąć się-doprowadzić się do porządku 'wziąć się w garść'-dojść do siebie;pozbierać się gasnąć-słabnąć,umierać z'gasł-umarł gawiedź-sluchacze ('na twoje rozkazy to krowa puszcza gazy') gdakać-gadać jak najęty,pleść bzdury,mówić podniesionym głosem gderać-zrzędzić gdera-zrzęda ('gdera i gdera') gdybać-domyślać się,dumać dumać-myśleć,zamyślać się ('dumać w niebieskich obłokach'-być oderwanym od rzeczywistości) gibki-sprawny,giętki,chyży chyży-szybki,zwinny gibnąć się-zgiąć się gibnąć ręką-machnąć ręką(na powitanie) gleńda,gleńdoła,gleńduch-ględziarz gładki-ładny,miły ('kto je ostatki ten jest piękny i gładki') gładzić-rozpieszczać;wykańczać robotę głaskać się-dogadzać sobie;być niezdecydowanym ('głaskać się po brzuchu'-najeść się do syta;być zadowolonym) głodny-także czegoś pragnący,chętny ('głodnemu chleb na myśli') ('głodno,chłodno i do domu daleko'-bardzo źle) ('wszędzie dobrze ale najlepiej w domu') ('co dwie glowy to nie jedna') ('mądrej głowie dość dwie słowie') ('ma głowę nie od parady') (gdzie czworo tam sporo;czworo to sporo) tęga'głowa-mądry nie tęga'głowa-głupi ('głupota nie boli') ('z miastaście a głupiście') głupieć na czyimś punkcie-bardzo czegoś chcieć głupol-żartowniś głupa rżnie-udaje głupiego,wygłupia się ('z głupim się na rozum pozamieniałeś?') gnać-pędzić;gonić bydło,konie gnat-kawałek mięsa ('jak się masz stary gnacie?') gnaty-części ciała ('ale mnie dziś gnaty bolą'-jestem strasznie zmęczony) gniazdo-dom rodzinny,ojczyzna ('nie sraj w swoje gniazdo') gniady-brązowy ('jadą,mają dupę gniadą') gnije-marnuje się,więdnie ('gnije w więzieniu') wredna gnida-ktoś obłudny gnieść kogo-uciskać,wymuszać roz'gnieść kogo-zniszczyć kogo roz'gnieść ciasto gnieździć się,gniazdować-mieszkać,zasiedlać gnojek,gnój-złośliwy dzieciak gnoić-niszczyć kogo,oczerniać kogo,uciskać z'gnoić kogo-zniszczyć,oczernić gnój-bagno,coś złego bagno-dno,coś złego ('wpaść w bagno po uszy') ('po bagnistym gruncie stąpać') gnuśnieć-marnować się ('chluśniem bo zgnuśniem') gody-okres kiedy ptaki dobierają się w pary;wesele golić-okradać,doić doić-ciągnąć,okradać golnąć-wypić gołąbka,gołąbeczka-młoda dziewczyna gołąbek,gołąbeczek-spokojny,grzeczny chłopiec golec,goluch,glus-biedak,dziad ('goło ale wesoło') ('goły ale wesoły') goło-słabo,skąpo gołudupiec-biedak,dziad gonić-przeganiać,tępić gorący-świeży;rozgrzany,miły,napalony gorzeć-palić,płonąć gość-ktoś ważny gościu-koleś,ktoś ważny górować-być nad kim grabić-kraść,rabować ('i gra muzyka'-wszystko w porządku) ('za'grać komu na nosie'-zrobić komu na złość) ('i gra fajerka'-wszystko w porządku) gruboskórny-nieprzyjemny;odporny gryźć się z kim-kłócić się wy'gryźć kogo-przegonić z posady grzać -bić;chędożyć;głośno grać 'być na czyim grzbiecie'-ktoś musi za nas myśleć,opiekować się nami ('jest na grzbiecie ojca i matki') gizdrać się,gizdrolić się-wolno robić Odpowiedz Link
ungur Re: SŁOWNIK GWARY RADOMSKIEJ 28.12.04, 18:39 drobiazgi,drobiazg-dzieci duperele-głupoty;drobne rzeczy dyrdymały-głupie opowieści dupota-bzdura,głupota francowaty-dziwny,nieużyczliwy faflać się-tatłać się,brudzić się gizdrol,gizdroła-człowiek powolny,rozlazły grzebnąć-rzucić,uderzyć grzebnął kopytem-koń grzebnął kopytem grzebnąć-wywrócić się po'grzebać kogo-pochować po'grześć-zapomnieć grzechotać-drażnić,hałasować,przeszkadzać gruchotać-łamać,rozbijać ('pogruchotać komu kości') gruchotnąć-stuknąć,uderzyć,przewrócić się gruchnąć-krzyknąć,huknąć grucha,gruszka-głowa;penis grzęznąć w błocie-być w złej sytuacji u'grzęznąć-zapaść się w błoto;zatrzymać się i niemuc wyjechać; trwać w złej sytuacji ('u'grzęznąć na amen') ('daj kurze grzędę a najwyżej siędzie') guzdrała,guzdera-człowiek wolny,rozleziony 'guzik z pętelką'-nic nie dostaniesz figa-nic nie dostaniesz ('figa z makiem z pasternakiem'-nic nie dostaniesz')(Powiśle) pokazać komu figę-nic drugiemu nie dać,nie załatwić gwałtu!rety!-na pomoc! gwarzyć-gadać gwizdać sobie-lekceważyć,nieprzejmować się gzić się-biegać,wariować;biegać za płcią przeciwną gziocha,gzioszka-dziewczyna lubiąca chłopaków gzi się-krowa która ma ruję gęby dać-pocałować się z kim na powitanie,pożegnanie w policzki graba-ręka daj grabę!-przywitaj się! grzaniec-grzane piwo grymuła-rozlaga,rozwłoka;coś nudnego grzmić-wrzeszczeć na kogo grzmocić-bić,karcić grzmotnąć-uderzyć,stuknąć się,przewrócić gównojad-obraźliwe określenie gówno,gówienko-do niczego ('co? gówienko!') ('co? gówno!') 'gówno na rzadko'-słbo,beznadziejnie gówniany-zły,zepsuty,do niczego 'gówno nasrać komu na wycieraczkę'-zrobić komu coś niemiłego 'gównem w kogo ciskać'-oczerniać kogo ('gówno, niech się z tobą zrówno, posul go z makiem, zjedz go ze smakiem!'-Powiśle) wdepnąć w 'gówno-wpaść w kłopoty 'gówno nasrane'-człowiek nieznaczący ale udający nie wiadomo kogo ('o! to takie gówno nasrane!') 'gównem zasrać stół'-zrobić straszny nieporządek 'gównem poobsrywać'-pobrudzić,poplamić 'byle gówno'-byle co,błahostka ('zimno ci? to wleź w gowno!') 'byle gównem przepalić'-odpadkami przepalić w piecu gidyja-wysoka kobieta gira-noga gniot-coś złego,słabego;zakalec daj gryza!-poczęstuj mnie! gryźnij!-skosztuj! o'gryziony-postrzępiony;mający źle podstrzyżone włosy gołą dupą świecić-być dziadem ('gołą dupą będziesz świecił!'-nie kupię ci jak będziesz niegrzeczny) gryzmolić-brzydko pisać gryzmoła-piszący tak,że trudno odczytać co napisał grzga,gzga,gźga,gźdźga-dźga gimbus,gimbuś-dziecko globus-głowa;dziecko gizgać,gizgotać-rzucać drapichrust-łobuziak grajdoł-dziadowska miejscowość;melina;złe towarzystwo grejdolić się-wpychać się,wchodzić na górę;dłubać;ociągać się wy'grejdolić się-wyleźć(np.z błota,łóżka) grejdoła,grejdus-rozlaga;partacz u'grejdolić-ugotować,przygotować u'gnieść placek-upiec placek graniasty-pstrokaty(różnobarwny) bordowy-ciemnoczerwony dzębnąć-ugryźć,złapać;ukraść(Powiśle) bety,becik-poszewka niemowlęca;łachy ('nasrać w bety'-strasznie się wystraszyć) flądra-wredna kobieta flegma-flegmatyk flegma-gęsta ślina po wykasłaniu za'flegmić-zabrudzić,zaplamić gdzieści,gdziesi-gdzieś Odpowiedz Link
ungur Re: SŁOWNIK GWARY RADOMSKIEJ 28.12.04, 18:40 bóżnica-synagoga gizgolić się-ociągać się gizgać-rzucać gizgoł,gizgoła-rozlaga gapy łapać-przyglądać się garb-obciążenie ('mieć kogo na garbie') haftować,hafta puszczać-wymiotować za'haczyć o kogo-wstąpić do kogo za'haczyć kogo-uderzyć kogo mieć na kogo 'haka-znać czyjeś sprawki halastra-zbieranina haratać-ciąć,kaleczyć,kroić,rżnąć(np.drzewo) haratać się-bić się na noże ('po'haratać komu gębę') po'haratany-pocięty,pokaleczony hiena-pasożyt honorny-dostojny,gniewliwy honorzyć się-być nieustępliwym,nie dać się ugłaskać 'wejść komu na honor'-upokorzyć,sprowokować by pokazał na co go stać huczeć-grzmieć,wrzeszczeć,rozrabiać huknąć-krzyknąć huldać-bujać,kołysać po'hultany-głupi huśdać-huśtać huldu-buldu--buju-buju(przy usypianiu dzieci) huśdu-buśdu--buju-buju(przy usypianiu dzieci) hultaj-łobuz hulaka-rozrywkowy człowiek prze'hulać-stracić,roztrwonić hulanka-potańcówka,wesołe przyjęcie hulać-tańczyć hule!hule!hule!-przy przeganianiu gęsi charchot,chargot,charkot-gardłowe dźwięki-warkot ('co tak charczy'-czemu tak warczy tem pies) hurgotać,hurkotać,hurchotać,hurczeć-trzeszczeć,hałasować hurgotnąć,hurchotnąć kogo-uderzyć ('hurgotnąć kim o parapet'-wlać komu) hycel-rakarz ty' hyclu jeden!-obraźliwe przezwisko hajda mi tu stąd!-wynocha! harmider-zgiełk handryczyć się z kim-przekomarzać,kłocić handrolić-wyrywać,rozrzucać,memłać,drapać ('i co tak handrolisz te włosy?') po'handrolić-poporuszać,pomieszać handroła-partacz hebel-ogołocone z gałęzi drzewo;prostak ('stoi jak ten hebel') glaca-głowa ('łysa'glaca') ('cacy,cacy! buh po glacy!) bunty,bunta-deski w stodole znajdujące się poniżej dachu garkotłuk-kucharz fiźgaj się!-ruszaj się!nie daj się! wy'hartany-wyrwany,oczyszczony gospoda-restauracja,knajpa wy'harwatany,wy'horwatany-powyrywany;spracowany;zużyty huncwot-łobuziak hamuj się-uspokój się za'haczyć się-znaleźć pracę;zamieszkać gdzieś hapać-szczekać;wrzeszczeć gębą ('i co tak mordą hapie?!') gorąca krew-nerwus,popędliwy gorączka-nerwus,popędliwy gorączkować się-niepokoić się,denerwować się gablota-samochód zaliczyć'glebę-upaść na ziemię 'pocałować 'glebę'-upaść na ziemię gadaśny-gadatliwy fikaśny-niezły,ładny,dziwny igrać z losem-łotrzykować,ryzykować ('nie igraj z losem') iskrzyć-rozumieć imać się czego-pracować fanaberie-glupoty,wymysły ('nie stać nas na fanaberie!') Odpowiedz Link
ungur Re: SŁOWNIK GWARY RADOMSKIEJ 28.12.04, 18:41 jadaczka-gęba jajco-jajko jaja,jajca-jądra jarecka-matka jarecki-ojciec jarzyć-rozumieć ('stary ale jary') jary-młody,zdrowy jerzyć się-stawiać się jurny-zdrowy,o dużej potencji jebać-chędożyć dziewczynę jebać-pić(najebać się) jebać-olewać jebać-bić,zwyciężaj;krytykować jebać-rosnąć ('chojaki jebią w górę!') z'jebać-ochrzanić za'jebać-zniszczyć jebaniec,jebany-zły,nieużyczliwy,cwany jebło,jebnęło-spadło,uderzyło,kopło po'jebało się,z'jebało się-sknociło się,zepsuło się ('chyba cię pojebało?') jebnąć-uderzyć przy'jebać-uderzyć jebadło-penis jebak-niezły kogut za'jebisty-świetny,dobry za'jebać się-napracować się;upić się na'jebać się-upić się ('ale najebany') u'jebać się-pobrudzić się jałop,jełop-gapa,fajtłapa ('jak się masz chłopie jałopie!) chłopa jałopa-gapowaty chłop(Powiśle) ('kawał chłopa ale jałopa') jałosia!jałoś!jałoś!jałoś!-zawołanie na młodą jałówkę jałka-zjejczała,zepsuta(np.śmietana jałka(?),jałosia-młoda jałowka jopek,jupek-walet jupnąć-uderzyć japa-gęba japacz-mający brzydką gębę jajcyć,jajcurzyć-robić żarty jaja sobie robić-żartować jajcarz-żartowniś jaja zamoczyć-pofiglować z dziewczyną jałocha-rozwydrzona dziewczyna (eee!to taka jałocha!') z'jałopieć-opuścić się,oklapnąć 'jechać na kim'-wykorzystywać albo mieć w kim wsparcie 'jechać po opinii'-podrywać zaufanie 'jechać na złamanie karku'-strasznie pędzić 'jeździć na czyim grzbiecie'-wykorzystywać kogo z'jeżdżaj stąd!-wynoś się! 'ma jaja w portkach'-jest prawdziwym chłopem bez jaj-nie żartujcie sobie Jezusek-fałszywy pobożnik Józio-poczciwina,zacofaniec ('Józiu! w dupkę ziuziu!'-Zakrzew) huś!huś!huś!-okrzyk wydywany przy zaganianiu świń ('huzia na Józia!'-wszyscy na jednego!') ale jubel!-ale heca!;zabawa jabcok,jabol-tanie wino 'jabcoka obciągnąć'-wypić tanie wino jazgot-głośne gadanie;huk;ujadanie psa ('i co ten pies tak jazgocze') jazgotka-kobieta lubiąca paplać wszczynać jazgot-wszczynać awanturę idźże!idźże!-daj spokój! jucha-krew farba-krew zwierząt juchy komu utoczyć-dać się komu we znaki ('leci ci z nosa 'jucha') jarać-palić papierosy ('ale się jara ta trawa'-ale się pali ta trawa) z'jarało się-spaliło się hurmem-razem,gromadą hurma-gromada,tłum ciżba-gromada,tłum hajdawery-bufiaste spodnie 'jak raz'-akuratny,na miarę inaki,inok-inny Odpowiedz Link
ungur Re: SŁOWNIK GWARY RADOMSKIEJ 28.12.04, 18:43 'kark za kogo nadstawiać'-ryzykować za kogoś po'kryć-o buhaju zapłodniającym krowę po'kryć dom,stodołę itp.-założyć dach kryjok-dziwak,odludek krztnąć-odchrząknąć kurzyć-palić papierosy daj zakurzyć-daj zapalić papierosa w'kurzyć kogo-zdenerwować kurzyć-palić,przepalać kurzawa-zamieć kura domowa-kobieta lubiąca urzędować w domu ('wygląda jak zmokła kura'-jest strasznie zaniedbana) kurzy-pada śnieg i wieje wiatr 'kurzem wiać prosto w oczy'-przeszkadzać komu,szkodzić s'kurwić się-oddać chłopakowi,obcemu mężczyźnie;przestać być kumplem kurwa,kurwiszon-kobieta lekkich obyczajów kurwa!-zwyczajowe przekleństwo kurwić,kurwować-przeklinać 'kurwami rzucać'-przeklinać kurwić się-puszczać się 'kurwa jego mać'-zwyczjowe przekleństwo ('kurwa jego mać, nie chciała mi dać!') kurwnąć,za'kurwić-uderzyć otwartą dłonią lub pięścią ('jak mu nie za'kurwię!') 'kurwa jebana'-zwyczajowe przekleństwo w'kurwić się,być wkurwionym-być złym przykurwiać-denerwować kogo,bić ('przestań przy'kurwiać bo jak ci przy'kurwię!') ('kurwa kurwie łba nie urwie!'-swój swego nie ruszy) kwas-żal,smutek s'kwaszonym być,mieć s'kwaszoną mininę-być złym,niezadowolonym kwasić-przymulać,gadać dołujące kawałki kwaśne mleko-zsiadłe mleko kwach,kwasior-tanie wino kwaśne-niedojrzałe owoce kiciuś,kicior,kizior,kizio,kocur-kot,kotek kicia,kociczka-kotka kicie,kiciusie,kitki-kociaki,kocięta kiciory,kocury,kiziory,kizie-koty 'pierwsze koty za płoty'-pierwsze lody zostały przełamane 'kizi-mizi'-przy myzianiu kogoś,przytulaniu;głaskaniu kota ('zrób kizi -mizi'-do dziecka) kici!kici!kić!kić!-zawołanie na kota kicać-skakać na kucąco kicnąć-kucnąć roz'kwasić komu nos-przyładować kogo w nos krekorzą-nioski wydające z zadowolenia przeciągłe'ko-ko-koooooo'(Powiśle) ('o!jak ładnie krekorzą!'-jakie dobre kury macie!) krekory,krekorki,krekorzychy-krekoczące kury uważane za bardzpo dobre nioski(Powiśle) (kury ciche uznawane są przez gospodynie za słabe i z tego powodu szybko się one ich pozbywają) ('o i czemu tak krekorzy?'-z czego kobieto się tak cieszysz?-Powiśle) krzczyna,krzszczyna,krzta-mała cząstka,okruch ('nie ustąpię nawet na krzczynę'-nie popuszczę,obstawać będę przy swoim) na'krzczyć-nakruszyć krztać-robić kupę,paskudzić;stękać;smrodzić ('no i co tak krztasz?'-co tak stękach?) na'krztać-wydalić stolca,nabałaganić;nasmrodzić ('ale tu na'krztane!'-ale tu bród i smród!) kupą-wspólnie,razem ('kupą w nich!'-razem na nich) kipieć-złościć się ('kipieć,za'kipieć ze złości') kumać-rozumieć,pojmować za'kumać się z kim-zaprzyjaźnić się z kim kum,kuma-ojciec i matka chrześni kum,kuma-zwyczjowe określenie znajomych ('a co tam u was kumie słychować?') kumki,kumy-żaby kumkają-robią 'kum!kum!'-o żabach kumoszka-znajoma kozak-zuch,chwat 'kozaka zgrywać,rżnąć,udawać'-udawać zucha kozakować,kozaczyć-wojować,hulać;być odważnym ('ale z ciebie wielki kozak!'-nie żartuj,że jesteś taki groźny) kwasigroch-gapa 'kapusta i groch'-mieszanina,wszystkiego po trochu;nie można się w tym rozeznać 'kurwica mnie bierze!'-zaczynam się denerwować ('kurwica mnie bierzę jak patrzę na to co się dzieje!') kurwica-zdenerwowanie;coś nieprzyjemnego;dziwka kręcić-kombinować;oszukiwać kręcioch-nadpobudliwe dziecko kręt-oszust kręcić z kim-chodzić z kim 'zakręcić się i odejść'-wpaść tylko na chwilę za'kręcony-dziwny,szalony za'kręcić kim-wykołować kogo;zrobić mu mentlik w głowie kręcić głupa-wygłupiać się kręci kogo coś-lubi coś,ma jakieś zamiłowanie kręciocha,kręcioszka-latawica 'u'kręcić komu,czemu łeb'-przestać się zajmować;policzyć się z kim kretyn-głupek kretyństwo,kretynizm-bzdura kretynić-gadać bzdury idiota-głupek z'idiocieć-zgłupieć idiotyzm,idioctwo-bzdura idiotę odstawiać,udawać-udawać głupiego jeleń-gapa którego łatwo można wykołować z'kopa załadować-kopnąć 'kopnął mnie prąd'-zostałem porażony prądem kopnięty-głupi po'kopany-głupi;niedorzeczny kopsnij!kopsaj!-daj!dawaj! 'ka-pe-wu?'-rozumiesz? kapować-rozumieć;wydawać kogo kapuś-ten który kogoś wydaje cwel-obraźliwe określenie za'kapować kogo-wydać kogo kapnąć się,s'kapować się-zorientować kapnąć czym-dać komu,poczęstować ('kopnąć kogo w dupę na rozpęd') kurczątko,kurczęcina-małe,biedne dziecko,dziewczyna ('toto takie 'kurczęcina') po'kurcz-gnojek,wrednias pół'kurek-chłop o cechach kobiety ('a wiadomo czy on chłop czy 'półkurek jaki?') kogut-kobieciarz ('niezły zeń kogut! pół naszych kurek obleciał!') kurka,kokoszka,kokoszeczka-młoda pannna 'złota'kura,kura znosząca złote jajka'-zyskowny interes z czegoś kokosić się-obnosić się,przymilać roz'kokoszony-zadowolony roz'gogolić się-zdjąć ubranie,mieć je w nieładnie roz'gogolić-zdjąć,ściągnąć('rozgogolić łóżko') kuknąć-skinąć na kogo,krzyknąć ('a kuku!'-widzicie jestem!) kukułka,kukułeczka-szczebiotka o'kukać,wy'kukać-oszukać ('wy'kukać od kogo pieniądze'-wyłudzić od kogo pieniądze) 'kukułka mnie okukała'-nie będę miał szczęścia do pieniędzy w tym roku (w radomskim utrzymuje się przesąd,że jeśli ktoś po raz pierwszy wiosną usłyszy kukanie kukułki i nie będzie miał przy sobie pieniędzy to cały rok upłynie mu w biedzie.z tego powodu wiosną wszyscy starają się nosić w kieszeni przynajmniej parę groszy). 'kuku na móniu mieć!'-być głupim zrobić kuku-zrobić sobie krzywdę:podrapać się,skaleczyć 'kuku na móniu'-bzdura,głupota;co ty pleciesz kuku-złe,brzydkie ,niedobre ('nie rusz tego,to jest 'kuku'-do dzieci) wy'kapany tata!-podobny do ojca,że hej! be-złe,brzydkie niedobre,szkodliwe ('nie dotykaj tego,to jest 'be'-do dzieci) 'kto ma księdza w rodzie tego bida nie bodzie' dobrodziej-ksiądz;dobry człowiek ('co tam, dobrodzieju u was słychą?') kurde!-przekleństwo kurde balas!-przekleństwo balas-duża kupa kurtka!kapota!-przekleństwo ' gra kapota!'-wszystko w porządku o kurcze!-o jejku! kurczak-młody kawaler ('czego ty za nim łazisz,przecież to jeszcze kurczak!') kiej?-kiedy ('mam! krzywe nogi kiej sram!'-nie mam tego) kieca,kiecka-spódnica ('trzymaj się maminej kiecki'-do maminsynka) ('zadzieram kiece i lece!'-o już tam pędę lecę,akurat!) ('Mańka,zsuwaj kiecke!-chcę mi się kobieto z tobą pofiglować) Odpowiedz Link
ungur Re: SŁOWNIK GWARY RADOMSKIEJ 28.12.04, 18:44 'kaktus mi na dloni wyrośnie'-nie zrobisz tego na pewno kitłasić-kotłować,mieszać się kotłasić-mieszać się,kotłować ('chmury się 'kitłaszą,kotłaszą'-zbiera się na deszcz) kotłować-bić kocówe komu robić-zbić kocem kitrasić się-pakować się,upchnąć w'kitrasić się,w'kitrać się-wepchnąć,wejść w'kitraj się-właź na górę kot,kociak-młody żołnierz kisić się-marnować się ażebyś s'kisł!-przekleństwo s'kisły-skwaszony ('s'kisłe ogórki-kwaśne ogórki) ('s'kisłe mleko'-zsiadłe mleko) kosić-zarabiać,grabić ('s'kosić 500 zł'-wygrać w karty 500 zł) kołtun-włosy niemyte i tłuste,kok;zakłamaniec kołtunić,kołtuna odstawiać-gadać bzdury kocopolić-opowiadać dziwne historie kocopoły-bzdury,dziwne historie kacapa,kacapka-grzywka,długie włosy kacap-ruski;zacofaniec za'kosić-ukraść kosa-ostra kobieta,zwłaszcza nauczycielka kostropol,kostropaty-krzywy;o gurbowatej nawierzchni;o człowieku ('ma kostropate zęby') krzywy-fałszywy,nieszczery krzywić się-być niezadowolony krzywielec,krzywoch-fałszywy człowiek krzyknąć na (po)kogo-zawołać kogo wy'krzyczeć się-powiedzieć swoje rację;odreagować po'krzywiony-połamany,zgarbiony ('co cię tak pokrzywiło?') po'krzywieniec-kaleka,garbaty garbus-garbaty ('nie rób tyle bo ci garb na grzbiecie wyrośnie') ('od leżenie nikomu jeszcze garb nie wyrósł') kutyła-kulawiec(?) kutwa-skąpiec kutas-penis;nieużyczliwiec kutasić-chędożyć dziewczynę za'kutasić-poużywać z dziewczyną kutafon-niezguła,nieużyczliwiec krótki-niski;słaby,bez znaczenia kurwiarz-babiarz s'kurwiel,s'kurwysyn-łotr,nieżyczliwiec kurka wodna!-przekleństwo koty,kocia wiara-jehowcy,religia świadków jehowych kurwa sakramencka-wredna suka 'do 'kurwy nędzy!'-przekleństwo 'a niech cię kurwa z nędzą zjedzą!'-przekleństwo ('kośnie !kośnie!kośnie! wyżej nie urośnie!-zabawa dziecięca;gdy które przykucnie,to to stojąc robi nad jego głową nogą koło i tak mówi) kośnie-ukośnie,kosząco na s'kos-na ukos kośne-zdatne do koszenia krasić-stroić,przyozdabiać,malować(pisanki);dolewać tłuszczu krasa-uroda krasna,krasny-ładna,urodny ('wielkiej krasy'-dużej urody) krasny,kraśny-jaskrawy,czerwony kraśnieje-cieszy się;jest czerwona na twarzy ('po'kraśnieć na twarzy') kraśnieje niebo-rozpogadza się krasnal,krasnolud,krasnoludek-także mały człowiek krzyż-kręgosłup 'krzyż pański z kim mieć'-mieć kogoś na swoje utrapienie krzyżówki-skrzyżowanie krzywdzić kogo-wyzyskiwać,uciskać krzywo na kogo,na co patrzeć-być na kogo,na co złym krzywić na co oko-być niezadowolonym z czego krzywdować się-sądzić się;wykłócać się o swoje kutera,kternoga-kulawy;bez jednej nogi lub mający krótsza lub krotsze nogi kuśtykać-kuleć katana-wierzchnie okrycie kielonek-kieliszek kielnąć-wypić kielicha knypek,knypel,knypeć-dziecko;mały człowiek kabza-mieszek ('zbijać kabzę'-gromadzić pieniądze) kajsi-gdzieś wy'kidać-wykołować,oszukać kinol-nos kinol zadzierać-nos zadzierać kapeć-ciap;grzyb zmurszały;przedmiot zurzyty(np.piłka rozerwana) stary'kapeć-stary chłop złapać'kapcia-złapać gumę koczkodan-brzydal kocmołuch-brudas;dziwka kulasy-nogi kule-laski slużące do chodzenia kalekom kulać się-toczyć się,staczać się('kulają się np.piłki') kulić się-pomniejszać swoje zasługi;bać się kłapać mordą-gadać klapsnąć,klapsa dać-zbić kogo dłonią klapnąć-przewrócić się;usiąść;uderzyć kłapaczka-gęba kawalerka-kawalerowie kawalerczyć się-chodzić na dziewczyny kawalerczak-niecałkiem wyrośnięty kawaler iść w kawalerke-iść do dziewczyny ('kawalirz co w portki nawalisz'-o wyrostku udającym dorosłego-Przytyk) kopocz-narzędzia służące do wyrywania z podłożą ubitego gnoju Odpowiedz Link
ungur Re: SŁOWNIK GWARY RADOMSKIEJ 28.12.04, 18:45 s'kulić ogon,podkulić pod siebie ogon-przestraszyć się;spuścić z tonu kurza twarz!-przekleństwo o kurza!-o jeju! jejeniu!jejkuś jejkuś!-o jejku! ('jejkuś!jejkuś!dana!dana!'-przyśpiwka) ' i kurza dupa!'-nie wyszło 'kurzą dupę robić'-robić buzie w ciup karakan-kurdupel,brzydal kartofel-ziemniak kapelinder-kapelusz kimać-spać kibel-ustęp 'być w kiciu'-siedzieć w więzieniu kiblować-siedzieć w więziemiu 'siedzieć w kozie'-być przetrzymywanym za karę np.w szkole ('ucz się bo będziesz kible czyścić!') 'kapnij trochę'-poczęstuj mnie,wspomóż kapieć-zapadać na zdrowu;umierać ('ledwo kapi'-ledwo żyje) kapkę-troszkę;jeszcze trochę brakuje ('kapkę posuń w górę tę dęskę i będzie') kojtnąć-przewrócić się;umrzeć kojtnięty-podpity kropnąć-uderzyć 'kropnąć w kalendarz'-umrzeć dzik-odludek,niewychowany dziczka-dzika sadzonka kuty-cwany kuty na cztery łapy-przebiegły lis kuty na cztery fajery-przebiegły lis kajtek,kajtuś-kurdupel;dziecko kant-oszustwo kantować-oszukiwać knot,knotek-dziecko kiwać-oszukiwać wy'kiwać;o'kiwać-oszukać kiwka-oszukanie napastnika przy grze w piłce nożnej kiwać na kogo-wołać kogo konferować-rozmawiać konfererencja-zgromadzenie znajomych ('co wy tutaj konferencje w domu urządzata?') kicha-słabo;nie wyszło ('i kicha') 'załadować w kichę'-stosunek analny;zboczenie kiosek-kiosk kajś,kajsi-gdzieś,dokądś 'jedziemy na Bardejów'-wybieramy się dokądś w podróż kociokwik-wrzask kwiczeć-wrzeszczeć 'kwiczołów nałapać'-zmarznąć(Powiśle) kociniec,kociarnia-miejsce gdzie żyje dużo kotów 'kocia mama',kociara-dziewczynka lubiąca bardzo kotki kustykać-kulać kulawić buty-wygniatać je po brzegach kulasy-nogi,kończyny ('idź!bo jak ci kulasem przyładuję!') kujon-uczeń strasznie pilny kujnąć kogo-uderzyć;dotknąć słowem kujnąć w krok-wychędożyć dziewczynę kujak,kujka-penis kuśka-penis kolec-penis kolnąć kogo-uderzyć;dotknąć słowem kolnąć w krok-wychędożyć dziewczynę korowód-tłum ludzi maszerujący podczas święta kapciocha-wagina ('a trzymałeś za kapciochę?') krzesna-zwyczajowe 'pani' dla bliskiej znajomej krzesny-zwyczajowe'pan'dla bliskiego znajomego krześniak-zwyczajowe'synu'dla bliskiego znajomego kuciapa,kuciapka-wagina ('złapę babkę za kuciapkę!'-Przytyk) kośba-koszenie korzeń-penis ('im chłop starszy, tym korzeń twardszy') kołek-nieruchawy,nieśmiały kołek w płocie('stoi jak ten kołek w płocie')-człowiek nieruchawy,sztywny kołki-niezgrabne ,proste nogi ('ma kołkowate(nogi jak kołki)nogi') koślawy-krzywy,kaleki kózka-zwinna dziewuszka młoda kózka-młoda panienka głupia koza-obraźliwie o dziewczynie korzonki-choroba objawiająca się silnym bólem dolnej części krzyża Odpowiedz Link
ungur Re: SŁOWNIK GWARY RADOMSKIEJ 29.12.04, 10:33 ladaco-łobuz,nic dobrego ladacznica-dziwka lepiglina-słaby murarz u'lepić-stworzyć cos,napisać,wymyślić(Powiśle) ('a bo tak coś ulepiu'-o filmie) lepiocha,lepioszka-dziewczyna lubiąca tulić się do chłopaków 'brać kogo na 'lep'-skusić kogo czym przylepka-piętka chleba przy'lepa-miłe dziecko które lubi towarzystwo dorosłych przy'lepić się do kogo-chodzić za kim;chcieć skorzystać przy kim lepić się do siebie-tulić się(o kochankach) 'brudas bo brudas,ale 'lepiocha'-chociaż nie dba o siebie to potrafi sobie radzić z chłopakami leszcz-ktoś mało znaczący lewara' mieć na kogo-mieć na kogo haka nie ma na niego 'lewara-nie ma na niego sposobu lichota-słaby,biedny lis-cwaniak chytry lis,lisek chytrusek-cwany lisi-sprytny,cwany lisić się-łasić się ('jak się ten pies do mnie lisi') lizać się-całować się u'lizać się-uczesać się u'lizała go krowa-za bardzo wyelegantowany u'lizaniec-przesadnie grzeczny;wystrojony liszka-cwaniak,chytrus ('chytra liszka z niego') locha się-świnia która ma ruję locha-świnia która będzie miała prosięta loszka-świnka przeznaczona na lochę za'lochała się-zaprosiła się 'bez kija nie podchodź'-o złym psie,człowieku luftnąć-uderzyć;wypić kielicha do'luftu-do niczego lufa-dwója;piękna dziewczyna laga-laska lacha,laska-dziewczyna lacha-penis 'olać lachę'-nie przejmować się lufcik-małe okienko u'lulany-upity;uśpiony u'lulać -uśpić dziecko landara-brzydka dziewczyna landrynka-apetyczna dziewczyna lunij!-nalej w kieliszek lejbuś-małe dziecko pa'luli!-idź spać!(do dziecka) latawiec,latwica-dziwka latawiec-babiarz lepibuła-piekarz lampić się-gapić się ('nie lamp się tak!') latoś-obecnego roku letni-ciepły letnie ubranie-ubranie na lato luba,luby-kochanka,kochanek lubota,lubość-miłość;zamiłowanie leci-biegnie,pędzi po'leć-szybko pobiegnij leci na kogo lub na co-chce bardzo;daje się skusić lizać się-czesać,stroić liżydupa-lizus,służalec lizać komu dupę(tyłek)-podlizywać się,poniżać liznąć czego-trochę się nauczyć,doświadczyć lejba-gruba kobieta leje-pada lekcje dać komu-porządnie dać komuś nauczkę galanty-niezły,spory glancować-czyścić od'lać się-wysikać się lać-sikać letkus,letkusik-lekkoduch;nie lubiący się przemęczać krzepa-siła krzepić-wzmacniać;pocieszać,dodawać otuchy ('ciepło aż się pod nosem skrzepło'-ale dzisiaj zimno) jupa-nora;mroczne pomieszczenie 'siedzi w jupie'-siedzi w więzieniu lelija-dziecko (kiedy umrze dziecko to matki zawodzą:'moja lelijo') ob'latany-doświadczony;wypróbowany lafirynda-o kobiecie lura-słaba herbata limo-podbite oko flimon-menda lutnąć,przylutować-uderzyć kogo lewus,lewy-krętacz,próżniak lewizna-praca w szarej strefie kombinować na'lewo-kręcić,oszukiwać 'ma dwie 'lewe ręce do roboty'-próżniak,fajtłapa lipa-do niczego klapnąć -usiąśc roz'klapić się-rozsiąść się lumpa-o kobiecie:gruba,niezgrabna lump-menel fifka-wkłada się w nią papierosa lumpy-spodnie z'lisić się-przestać kogoś popierać;wycwanić się lać wodę-opowiadać bzdury lejwoda-kłamczuch,fantasta lej w pysk!-pij! legowisko-miejsce gdzie śpią zwierzęta,także domowe legnąć-położyć się legnij!połusz się,odpocznij ludź,ludek-człowiek ludki,ludkowie-ludzie ludziska-podli ludzie 'wyjść (wyrosnąć) na ludzi'-osiągnąć coś;stać się kimś Odpowiedz Link
ungur Re: SŁOWNIK GWARY RADOMSKIEJ 29.12.04, 10:35 klechcić,klichcić-gadać u'klechcić-wymyślić jakąś historię łach,łachman-dziad;kobieta lekkich obyczajów;stare ubranie,szmata łachmaniarz,łachudra-dziad,żebrak łacha-łaska łagoda-łagodny,spokojny ładzić-łagodzić (u'łagodzić-przywrócić spokój) łacno-chętnie jaja umoczyć-wpaść w kłopoty ('jaja w majonezie!'-niedobrze) łapserdak-obszarpaniec,łobuz łaskawca-człowiek któremu coś zawdzięczamy łasić się-przypodobywać;prosić o pomoc łaszczyć się-łakomić się na co (po'łasczył się-skusił się) łazikij-włoczęga łazikować-wędrować,obijać się 'mieć 'łeb'-być cwanym ('ma 'łeb na karku'-cwany) łebski-zdolny,cwany łepek-gnojek łania-zgrabna,piękna dziewczyna ('jak 'łania') łatać dach-naprawiać dach wstawić łatę-zastawić dziurę np. przyłatać-zastawić dziurę np. łatnąć-zastawić coś,zasłonić ('ile masz lat? -tyle co na stodole lat, każda łata po trzy lata! -no to ile tych łat? osim! -masz dwadzieścia cztery lata!'-Powiśle) łechtać kogo(w podniebienie)-chwalić,dogadzać łajać-oszukiwać,zwodzić,wyłudzać łajno-zwierzęce odchody;coś złego,brzydkiego wejść w 'łajno-mieć kłopoty łełun-mówiący po wiejsku(Przytyk) łełunić-mówić po wiejsku(Przytk) łomotnąć-uderzyć kogo,zdzielić;zastukać łoni-dawniej(Powiśle) łońskiego roku-ub.roku łomotać-pukać;bić;stukać łoś-głupek,nierozgarnięty facet łowić-szukać,naciągać łożyć na kogoś-utrzymywać kogoś łuk-zakręt,zakole łukiem chodzić-zakręcać,omijać;być pijanym łupnąć-uderzyć,zdzielić;zastukać łupka-kawałek drewna łupina-także odłamek 'łupnia dać komuś'-zbić kogoś,dać nauczkę łykać-dać się nabierać;chwytać przynętę łykać-przyswajać,rozumieć kadzić komu-chwalić,podlizywać się głupia kaczka-kobieta kaczym chodem chodzić-kolebać się na boki przy chodzeniu ('chodzi jak kaczka') kacza morda-obraźliwe określenie kuper-tyłek ('idź,bo jak cię kopnę w ten twój 'kaczy kuper!') łudzić kogo-udawać ,że będzie dobrze ('łudzi ją'-chłopak który roztacza przed dziewczyną piękne wizje) łoblodra-niegrzeczna dziewczyna łypać oczami-przyglądać się,wpatrywać łody-ode,od 'łody łody,ło da dana,dana dana ,łody,łody!'-przyśpiewka po'łamało cię?-zgłupiałeś? połamaniec-niezdara,kaleka ('taniec,połamaniec-strasznie trudne figury taneczne) łoić-pić;bić;chędożyć dziewuchę na'łojony-upity łobzować(dupę)-bić;chędożyć dziewuchę łatwić-załatwiać łabudzić,łabudać-gromadzić,zbierać,ciągnąć;płakać(?) łabudać-łagodzić(?),usypiać dziecko(?) ('siedź cicho bo dostaniesz łychą po łbie') baleron-gruba kobieta balerony-grube nogi Odpowiedz Link
ungur Re: SŁOWNIK GWARY RADOMSKIEJ 29.12.04, 10:37 marmuzela-rozmamłana dziewczyna mnożyć problemy-komplikować mokrzy-pada;przeszkadza Mongoł-wredny,zły ('ty Mungole jedyn!') montować-kleić,organizować monter-zwyczajowe powiedzenie w rodzaju'cwaniak' ('mondrala tylko łeb mu nawala(napierdala)') morda-wredny skurczybyk ('daj mordy') mordziasty,mordzias-ma brzydką twarz;wredny mordować kogo-męczyć mordą jechać po kim-obgadywać kogo mordą ruszać,kłapać-gadać;jeść mościć-ściełać motać-skłócać;chachmęcić 'mowa'-przyrzeczenie('mowa?-mowa!'-mówię prawdę) 'taka mowa!'-takie gadanie;tak mnie traktujesz morzyć-głodzić ('za'morzyć lochę') móżdżek-mały mózg,słaba głowa ('masz za mały na to móżdżek!'-jesteś za głupi) 'mocna głowa'-mądry;potrafi wypić ('ma mocną głowę'-może wypić) 'mózgiem ruszać'-myśleć (wy'móżdżyć'-wymyślić,wykombinować) 'mrok rozsiewać'-kłamać,dezinformować mroczyć-ściemniać,kręcić,oszukiwać mroczny-zły,straszny 'mrokiem zakrywać,zasłaniać'-chować,kryć mrowić-rozmnażać mrówka-pracowita ;dobry,zwinny pracownik ('pracowity jak mrówka') mrozić-odpychać,studzić zapał 'ale mrozi,mrozem powiało'-ale dzisiaj zimno mruczeć-marudzić,besztać;mówić niewyraźnie 'mrugać na kogo'-wołać,przywabiać mruk-człowiek zamknięty w sobie 'mrużyć oczy'-niezauważać kogoś czy czegoś;udawać że się nie widzi marzyć-roić 'mucha nie siada'-ale pięknie wysprzątane;wyelegantowane ('srali muchy, będzie wiosna, będzie lepiej trawka rosła'-pleciesz bzdury) menda-wredny ktoś 'wygodnie jak na mchu'-o dobrym łóżku mulisty-mętny,trudny,skomplikowany muliste dno-trudny charakter;niejasna sprawa mulić,przy'mulać-gadać bzdury;truć muł,przy'muł-nieruchawy;nieużyczliwy mumia-wyniosła,sztywna malarz-o chłopaku chędożącym dziewczynę gdy ta ma miesiączkę ('chcesz być malarzem?') marnieć-słabnąć,umierać,więdnąć ('marnie wyglądasz') ('zmarniejesz mi ty w tym mieście') mus-konieczność ('jak mus to mus'-jak trzeba to trzeba) muskać-robić byle jak musnąć kogo-lekko uderzyć musztrować,dawać komu musztrę-szkolić,uczyć,dawać reprymendę muzeum-człowiek przestarzały,stara kobieta ('z tyłu liceum, z przodu muzeum'-o kobiecie mającej niezłe nogi ale starą twarz) muzykować-grać muzykant-także lekkoduch 'i gra muzyka!-wszystko w porządku 'u'mywać ręce'-udawać,że się nie miało z tym nic wspólnego 'mydło i powidło'-slep wielobranżowy mydlić oczy-oszukiwać,zwodzić ('wyszedł na tym jak Zabłocki na mydle') mydelniczka-trabant] mydłek-słaby,dupowaty mylić-zwodzić z'myłka-oszukaństwo,zwód mysikrólik-mały ptaszek mysia nora-ciemne pomieszczenie i małe ('to jest 'mysia nora' nie mieszkanie') u'myślić sobie co-wymyśleć,zaplanować u'myślnie-naumyślnie nie'umyślnie-nienaumyślnie 'myto zdzierać'-wymuszać,łupić 'mysia sprawa'-błahostka 'mżyć w oczy'-przeszkadzać machrować,machlować-oszukiwać;trzeć ('chachru-machru','chachlu-machlu'-przy czyszczeniu albo oszukaństwie) chacher-macher,chacheł-macheł-partacz;oszust Odpowiedz Link
ungur Re: SŁOWNIK GWARY RADOMSKIEJ 29.12.04, 10:41 drałować-szybko iść,jechać dudle-ssie,pije (' ciele dudle krowę'-ssie cyca) ('wy'dudlał butelkę'-wypił z butelki'-gł.o dziecku) mańkut-leworęczny mańka-ręka 'macać kogo'-sprawdzać,wypytywać macaś się-pieścić,kochać gra w dupca-rodzaj zabawy macać kurę-sprawdzać czy ma jajko ('zabawa w 'macanego') machnąć-rzucić,uderzyć macnąć-uderzyć;dotknąć kogo słowem magik-kręt,zwodziciel,naciągacz magister-aptekarz maić-stroić,ozdabiać ('w maju jak w gaju') majak-przewidzenie majęt-bogactwo ('ma majęt'-jest bogaty) imać się-chwytać się,pracować majsterklepka-dłubek,partacz majstrować-także psuć majster-zwyczajowe 'chłopie' chłopie-zwyczajowe'kolego' małpa,małpiszon-wrednota małpi-zły,brzydki 'małpiego rozumu dostać'-działać stadnie małpować-naśladować mały-słaby,nieznaczący 'mały pikuś'-błahostka mamić-zwodzić,oszukiwać maminy-mamy mamlać,mamleć-przeżuwać;ględzić;miętosić mameł,mameła-flejtuch;partacz mamłać-źle pracować roz'mamłać-zacząć robotę i nieskończyć;porozwalać pościel itp. roz'mamłaniec-źle ubrany;mający w nieładzie ubranie mymłok-brudas,fleja mymle-miętosi;śsie cyca ('przestań mymleć te włosy') wy'mamłaniec-ubrudzony;źle ubrany;wymiętoszony wy'mamłać-z trudem zjeść;wylizać;wymiętosić mamut-stary,przedpotowy;nieruchawy człowiek markować-udawć z'miarkować się-skapować się maruda-płaczek,zrzęda maselnica,maślnica-maselniczka 'masło maślane'-mówić o czymś używając tych samych słów do tłumaczenia ('masło trzasło') masować-także smarować maść-także umaszczenie maszyna-samochód;kobieta;sprzęt maszynka-urządzenie ('iść w krzaki na maślaki') ('wyglundo jak dupa zza krzaka') matowy-także stary,zużyty(z'matowiały) mazać się-płakać,roztkliwiać roz'mazaniec-płaczek maznąć kogo-uderzyć maznąć-uszkodzić,zamalować mazgaj-płaczek becoch-płaczek mącić-wprowadzać zamęt mdlica-niechęć,odraza ('mdlica mnie bierze') 'mdli mnie'-jest mi niedobrze ('mdli mnie na jego widok'-bardzo go nie lubię) mdły-słaby,niewyraźny mdławy-słaby,nijaki mechanik-spryciarz;zwyczjowe'kolego' medyk-lekarz;znawca,cwaniak medyk-szkoła dla pielęgniarek medytować-smucić się meliniara-babka handlująca wódką melina-kryjówka melodia-sposób,zachowanie ('nie na te melodie'-nie tak) modła-sposób,zwyczaj ('na naszą modłę') moda-sposób,zwyczaj ('na drugą mode') merdać-cieszyć się;nadskakiwać ('merdać ogonem'-cieszyć się) po'merdany-glupi;porozwalany po'merdaniec-głupi meszek-narośl na czymś męczyć się-dłubać;nie móc czegoś zrobić męczydusza-natręt męczybuła-piekarz męski-silny,prawy,odważny męt,mąt-zły człowiek;menel mętny typ(osoba,człowiek)-o trudnej przeszłości męcisz-kręcisz,zaciemniasz mąt,mątwa-trudna sytuacja życiowa mętna woda-o człowieku;o sprawie;o interesach mętny-nieokreślony mglić-oszukiwać,mącić miażdżyć-niszczyć kogo mienić się-uważać się mieni się-błyszczy się miesiąc,miesiączek-księżyc mieścić-układać,pakować mieszek-schowek ('ma gruby mieszek'-jest zamożny) mięknąć-spuszczać z tonu wy'miękać-odpadać miętki-łatwy,słaby miętko-gladko,łatwo 'mięsem rzucać'-kląć migać się-wypierać się;unikać mignąć-dać znak;przejechać po'migany-głupi;zły(np.sprzęt) migdalić się-przytulać się migdalicha-dziewczyna lubiąca kochać się z chłopakami 'mijać się z kim'-nie pozdrawiać się miluch,przy'miluch-miłe dziecko przy'milny-bardzo miły,lubiący towarzystwo dorosłych przy'milać się-zalecać się przy'milić sobie dziewczynę-rozkochać sobie dziewczynę przy'milić się-podlizać się Odpowiedz Link
ungur Re: SŁOWNIK GWARY RADOMSKIEJ 29.12.04, 10:44 miłota-miłość;upodobanie u'milić sobie-także przyporządkować sobie mameja,memeja,memej-brudas,fleja,jałopa miód-pyszność,rozkosz,coś dobrego ('kto ma pszczoły ten ma miód, kto ma dzieci ten ma smród') 'miodem dupę smarować'-dogadzac komu,sobie 'za' minutkę'-zaraz miotać się-także tłumaczyć nieskładnie mir-pokój ('będzie mir między nami?-będzie!') mietła-dziewczyna bez ogłady,nieumiejąca się ubrać,zachować ('taka z niej mietła','wygląda jak mietła') minąć się-niezauważyć się miś,misiek-miły gość leko grubawy mitręga-zmartwienie 'mitrężyć czas'-marnować czas 'ani 'mru mru'-nie wygadaj się mizdrzyć się-stroić mizera,mizerota-słaby,biedny mlaskać-być zadowolonym;chwalić ('mlaskać z zadowolenia') mlasknąć-fuknąć mleczak-nowy mleczko-coś przyjemnego,dobrego 'mleć ozorem'-gadać jak najęty 'mleko prosto od krowy'-świeże mleko 'mleko z miodem pić-szczęśliwym być 'mleko z miodem'-zdrowy,ładny,rumiany ('mleko i miód') młócić-także bić,pokonywać,gromić młocka-rozruba,bijatyka;seks młody-także nowy,swieży,nieuświadomiony młot-tępak,matoł,osiłek młot parowy-bardzo tępy młotek-matołek młócić-także jeść;chędożyć dziewuchę młyn(ale młyn)-zamęt,rozruba ('kręcić młyn-robić zamęt) 'woda'na młyn'-wszystko na naszą korzyść moc,mocka-duża ilość,mnóstwo ('mocny w gębie') u'moczyć-przegrać,stracić moczymorda-pijak moczyząbek-pijak moczygęba-pijak moczydupa-gapa który traci 'moczyć dupę'-tracić model-niezły gagatek goguś-fircyk modzić-wymyślać,cudować mechłać-brudzić,mieszać,plątać męczykicha-natręt;obżartuch męczygnat-natręt;pracuś(?) męczygłowa-natręt męczy-pije gorzałę męczydupa-pierdoła pragnący wsparcia ('męczy mnie sraka'-mam sraczkę) męczy-boli mróczek-kotek miauczek-płaczek miauczeć-płakać,narzekać miuncek-zrzędliwe,płaczliwe dziecko miuncy-płacze,zawodzi Odpowiedz Link
ungur Re: SŁOWNIK GWARY RADOMSKIEJ 29.12.04, 10:46 na dole-w biedzie;podporządkowany komuś na górze-w bogactwie;panujący nad kimś nachodzić kogo-niepokoić nachapać się-nazłorzeczyć;nakraść;naściągać nachlać się-nakraść;naściągać;upić nienachlany-ciągle mu mało nadążać-także być modnym nie nadążać-odstawać w tyle naciąć się-nabrać się naciągnąć kogo-oszukać skogo,wykorzystać;skusić nadawć-ględzić;informować nadźgać się,nadziugać się-upić się 'możesz mi nadmuchać do dupy'-nic mi nie zrobisz nadymać się-pucyć się,mądrzyć;gniewać nadziać się-też dać się wykołować nadziany-bogaty naganić-zganić naganiać-zwoływać,kaptować nagiąć-pokręcić,dopasować po'głupiemu-niemądrze,źle na 'jebał pies-byle jak,prowizorycznie bez ładu i składu-byle jak,chaotycznie naglić-śpieszyć,gonić 'co nagle to po diable' nagrabić-nakraść nagrabić sobie-wpaść w kłopoty nagrać-przygotować nagrzać się-mieć na coś chęć napalić się-mieć na coś chęć napaleniec-zapaleniec nagrzany-napalony najebać się;zmączyć się stosunkiem;upić się;narobić się najeść się do syta-także osiągnąć swój cel najść kogo-odwiedzić;zaskoczyć najechać na kogo-zaatakować;zwymyślać naskoczyć na kogo-zaatakować;zwymyślać 'lata jak'nakręcony'-denerwuje się nalepić łatkę na kogo-ts.co przypiąć łatkę komu nakręcić kogo-nastawić nalać rozumu do głowy-uświadomić,skarcić nalot-łapanka nałóg-nałogowiec;natręt ('ty 'nałogu jeden') nałykać się wiatru-zmarznąć nałapać kwiczołów-zmarznąć(Powiśle) 'gada' jak najęta'-ględzi Odpowiedz Link
ungur Re: SŁOWNIK GWARY RADOMSKIEJ 29.12.04, 10:48 napełnić się-najeść się napełnić się pychą-wywyższać się napełniać się-posilać się namotać-narozrabiać;pokomplikować napierdolić się-narobić się;nachlać się;wychędożyć dziewczynę naprzeć na kogo-zaatakować;użyć agresji słownej z'narowić się-przestać słuchać (nasadzać kwokę) nasadzić-nałożyć nasłuchać się-usłyszeć coś niemiłego o sobie nastać się-długo naczekać nastawać na kogo-chcieć coś złego komu zrobić 'nastąp się'-podnieś nogę(do zwierzęcia) nastroić się-przygotować,nastwaić się nastawić się na co-też zająć się jakąś działalnością ('nastawić się na konie'-chować konie) nasypać komu piachu do oczu(sypnąć piachem)-zrobić coś złego;zwymyślać nawsuwać się-najeść się natrzeć na kogo-zaatakować;zwymyślać napierdala-boli (ale głowa mi napierdala) nawalać się-bić się nawalił-zepsuł się nawalony-pijany nawijać-opowiadać,gadać 'nawijkę strzelił'-zagaił,zbajerował na wywrót-na odwrót;na nice 'na mianę'-na zamianę(np.'ty zatańczysz z moją siostrą,ja z twoją') mieniać się-zamieniać się po'mieniać się-pozamieniać się na odwyrtkę-na odwrót;nie tak jak każdy na nice-na drugą stronę(spód) nadstawić się-o dziewczynie;też 'szukać guza' nadstawić dupę-oddać się nerwa złapać-zdenerwować się nerwować się-denerwować się nie nerwuj mnie-nie denerwuj mnie w'nerwić-zdenerwować się złapać'nerwa-zezłościć się niedorozwój-głupek niedźwiedź-człowiek ociężały;samotnik Niemiec,Miemiec-Niemiec;niemota;człowiek z którym nie można się dogadać w żadnej sprawie ('ja do niego mówię a on 'Niemiec!'-w ogóle mnie nie słucha) 'ty Niemcu!-ty bandyto!ty zdrajco!-najgorsze z możliwych przekleństwo (dawniej,jeśli ktoś został nazwany 'Niemcem' od razu musiał sprać pysk potwarcy!) niestatek-człowiek niestały w uczuciach nietęgi-słaby,przeciętny nietęgi umysł(głowa)-przeciętny,głupi nieumyślnie-nienaumyślnie nieuroda-nieurodziwy,nieładny ('z tej dziewczyny 'nieuroda) niedogoda-niewygoda ('jeszcze się taki nie narodził coby wszystkim dogodził') nierada-ciapa,człowiek niezaradny niewydarzony,niewydarzeniec-dziwak,cudak niewypał-coś co się nieudało niezgoda-człowiek kłótliwy;przeciągający się spór ('my ze Stasiakami mamy niezgodę') Odpowiedz Link
ungur Re: SŁOWNIK GWARY RADOMSKIEJ 29.12.04, 10:52 niezdatni-nieudany,wadliwy,niedojrzały niezgraba-niezrabny(a);fajtłapa 'ni przypioł ni wypioł'-bez gustu;nie pasuje 'ni tak ni owak' 'ni tak ni siak' 'ni to ni owo' 'ni to w lewo,nito w prawo' nizinka-zapadlisko,dołek niżyć się(niżyć głowę)-poniżać się;spuszczać z tonu 'ni w przód ni w tył' 'ni mały ni duży' 'ni mądry ni głupi' 'ni gruby ni chudy' 'ni stary ni młody' 'ni bogaty ni birdny' 'ni biały ni czarny' 'ni zima ni lato' 'ni w te ni wewte' 'ni mój ni twój'('ni moje ni twoje') ni-nie;nie wiadomo co niuchać-węszyć,szukać wy'niuchać-wywąchać;znaleźć niuch-nos;węch ('ma dobrego niucha') niepoznaka-nie do rozpoznania dla'niepoznaki-aby zmylić przeciwnika nosić się-wywyższać się gdzie go'poniosło-gdzie się podziewa 'nosi go'-ciągnie go gdzieś;jest zdenerwowany po'niosło go-zdenerwowałem się;wybył gdzieś nudzić-zrzędzić,narzekać nurek-człowiek sprytny,o zmiennych poglądach nurzać się w błocie-być w czymś zamieszanym na waszą(naszą)nutę-na taki a taki sposób nutra,nutria-o kimś kto ma wystające siekacze Odpowiedz Link
lahhijala Gzy 29.12.04, 22:14 gzić się-biegać,wariować;biegać za płcią przeciwną gziocha,gzioszka-dziewczyna lubiąca chłopaków gzi się-krowa która ma ruję gzy to ciężkie muchy których larwy pasorzytują pod skórą bydła. Instynkt ostrzega zwierzaki i gdy usłyszą nadlatującego gza podnoszą ogony i stadnie puszczają sie galopem, czsto pod wiatr, do ucieczki w chaszcze. sądzę ze słowo gzy pochodzi od dźwieku lecącego gza GZZZyyy. Gzy składają jaja, larwy na nosie bydła i zlizane przez przewod pokarmowy dostają się do krwi i osadzają pod skórą. Potem tworż sie wągry z których przez skóre przegryza sie giez. ruja krowy to może też ze: "jałowka,krowa się latuje" połn.mazowsze Odpowiedz Link
ungur Re: Gzy 29.12.04, 23:24 'latuje się'-znam to z Powiśla Kozienickiego(to jest północ Małopolski przy południowej granicy Mazowsza!!!). Nie wiem czy i pod Radomiem to określenie nie występuje,w każdym razie o dziewczynie mówi się też:'gdzieś po'latała'. Odpowiedz Link
lahhijala Gratuluje, dobra robota 29.12.04, 21:40 bolesta napisał: > > KILKA TYSIĘCY SŁÓW I ZWROTÓW. > (ZESZŁO MI SIĘ PRAWIE 2 MIESIĄCE Z JEGO UŁOŻENIEM). Ja zrobilem baze danych kilkiudziesieciu językow słownikow. 05 miliona słow. Może by twój słownik tam dołozyć. Jeśli chcesdz to mogę ją wysłać. Może uzgodnijmy jak skoordynować działania? Może jakiś stronę? Mogę dedykować miejsce i gość(host). Odpowiedz Link
ungur Re: Gratuluje, dobra robota 29.12.04, 23:37 Dzięki, Wiesz ja nie przypuszczałem,że u nas jest tak niesamowita gwara. Słownictwo to nic,dopiero rytmiczna wymowa to naprawdę coś!!! Najgorsze,że mało ludzi już to zna(bo brzmi śmiesznie i głupio). Jakimś cudem to potrafię jeszcze! Wierz mi,książki o indoeuropejskich językach nie uwzględniają rytmu!!! (Te przydechy i wydechy przypominają nieco mowę Semitów ale na pewno nie są z nią genetycznie związane-chyba że poprzez ligę językowa. Zważ ,że tylko Prasłowianie i po części Indoariowie je zachowali!). Obecnie przygotowyję jeszcze krótki opis naszej gwary(piszę po polsku i 'w zaśpiewie'). Chcę też trochę nagrać ludzi i siebie(straszna dzikość!). Dobry pomysł z tą bazą językową. Możesz czerpać z tego co udostępniam,to dziedzictwo wszystkich Polaków. Jeśli masz jakaś stronę to bardzo chętnie mógłbym na niej zamieszczać swoje opracowania-na pewno wszyscy na tym skorzystają. Mam jeszcze trochę do umieszczenia tego słownika(w skrzynce to jakoś nie wydrukowały mi się dźwięki polskie). No,dzięki!!! Daj jakiś bliższy namiar bo błądzę w ciemności)) POZDR. Odpowiedz Link
lahhijala budownictwo 30.12.04, 04:14 słownictwo związane z budowaniem. z pamięci: Prawdopodobnie znam tylko niewiele słow.] Drewno wg rozniaru dzieli się na drągi, bele, belki, żerdzie, pniaki, kije, kołki, pale, słupy mozna też powiedzieć badyl, gałąź, konar, chrust, kolki(igliwie z drobnymi gałazkami) To ciosane zapuszczane, ośmyknięte, heblowane, szczypane, zklinowane, zbite, wbite, zsągowane, zakołczone Dzieło drwali cieśli ciosełka nazwiska(cieśliński ciosek cisek) Dachy robią dekarze także słomiane wiechy czy z trzciny. narzędzia siekiery, dłuta, świdry, ośmyk(trzymane dwuręcznie ostrze do zgróbnego równania powierzchni, tarnik zgróbny drobny pilnik, osełka, kowadło, babka małe kowadło wbite w pniak. Hebel urywa wióry kształtu płaskiego U od beli. Wg mnie taki plaskie dolne u to z pisma z CR litera H-o. Hebel hobel a huba? wióry, trociny, scypki, szczapy, zadry, drzazgi, drwa, palona, karpy, głownie. Kora, łyko. Witki, pędy, dziki, strzały. Leszczyna Laskowe lachowe? orzechy. lokalnie sosna to choina chojak. Chłop jak drąg, wysoki jak chojak, gra chojraka, jak dąb. Osina osiek -osika. Olszak -czerwone trwałe drewno olchy. Dobre do wędzenia. Wiklina wichlina, w łozach na kępie, łapał ryby w kumie brodząc. Nakładli w drągi siana że aż sągi trzeszczały. w domu do doma, są izby, sień piwnica, podsień, strych, pustki(niewykończony pokój) Kuchnia piec dzież w dzieży ciasto się zarabia. Na strychyu krosna, kołowrotek, coś do łamania lnu z 2 a i z 3 rowkami. Grzebiń jak tarka do czesania paździeży z lnu. W kominie w podkominie wisi słonina, pęda suszek (sosidż?) swędzona gicz, itp typowe. W piwnicy mieso jest napeklowane w kamionkach. W spichrzu nad piwnicą worki żyta, owsa, gryczka, krupy, śruta; młynek na żarna (za niemca to za to do obozu wywozili, ale kto miał to mąki nameł (namieł)) Konstrukcyjnie są krokwie /\ , opaski, sążnie, sągi, łaty, Wiejskie budowle to stodoła chlew, chliw, obora, stajnia, dom chałupa Stodoła ma klepiska i sąsieki podwójne i pojedyncze, klepiska mają wrota albo Wierzeje dwijerzeje (podwójne wrota) zamykane na skobel (...) Chlew ma kojce, koryta obok parnik gdzie się oporządza abo obdaje. Obsypuje ospą czy śrutą zsiekane łopuchy czy pokrzywy, miesza się gracą graczką (kasyno graca słowo pokrewne do grabie. Ziemniaki trzyma siew rejkach aczkolwiek to nowe ciekawe czy owe ziemianki z przed 1000 lat nie nazywały sie nieco podobnie? W rajkach tez mozna trzymac marchew czy buraki a więc rosliny znane od dawna w europie. W studni są krągi (a jak w drewnianej? studni) wode leje się do kufy. Na krowy siewoła losia,losia, swinie nytka,nytka, kury cip,cip kaczki taś,taś, kota kici,kici lub psik. Na wszysko poszoł von. (indyki gul,gul?) Na psa i konia sie gwiżdże. Koń rozumie wio,wie, prr, oouł, kso ksoł, nazad. Krowy do obory, na pole, nastąp się. A wy ? Odpowiedz Link
ungur Re: budownictwo 30.12.04, 13:24 Większość terminologii się zgadza,jest trochę różnic. Prawdę powiedziawszy ja w sprawach związanych z techniką jestem matoł. U nas się mówi np.: wierzeja sumsieki bunty kalenica dach się łata,kładzie(zakłada) bale,baliki,pale,paliki(do polowania krów),dechy,krokwie ciosać(obciosać),kum(znam ale bardzo sporadycznie) chojna drwalka,kuchnia letnia(do gotowania zwierzętom,też i do spania latem) obrządza i obrządek,zadaje się paszę(albo karmę) na krowy ;jałoś!jałoś! na byka:bysiu!bysiu!wygania się;ano!puśtu!hej! wygania się na pole(nawet jeśli jest to łąka!). na świnie:ciuć!ciuć!wygania:a huś! konia się przegania:A'CE!woła:cieś!cieś!jeszcze:stojji,nastump się na psa mnóstwo zawołań(oprócz gwizdania):napś!napś!psi!psi! Niektóre terminy nie występują,a najwięcej jest takich samych i dlatego nie zapisuję(zresztą są w słowniku). Odpowiedz Link
ungur SŁOWNIK GWARY RADOMSKIEJ 30.12.04, 13:31 obić-poobijać 'obić mordę'-zbić kogo 'oblizać się czym'-zakosztować tylko i musieć poprzestać obnażyć się-pokazać swoje zamiary obnosić się-wynosić się;pokazywać coś na sobie obora-bród,smród,niechlujstwo ('to je obora nie dom') obrabiać-użytkować pole;okradać;nagadywać obrobić się-wyrobić;skończyć prace w polu obrobiony-okradziony 'obrabiać komu dupę'-nagadować na kogo obracać dziewczynę-chędożyć wy'obracana-nie dziewica obrócić się na piętach-wyjść;nie przyznawać się wy'obracać kogo-wypytać obracać się w koło-błądzić 'obramować kogo w obraz'-wybielić;czcić ('no tylko go obramować w obraz!'-pogardliwie) obrąbać-ociosać obrąbaniec-popapraniec 'obrastać w piórka'-wywyższać się obrzyn-karabin ochlapus,ochłapus-gapa;rozlaga ochłapiarz-czekający na jakąś okazję;lubiący popasożytować ochłap złapać-dorwać jakąś drobną rzecz ochotny-chętny mieć ochotę-chcieć pofiglować w łóżku z kim odlać się-wysikać się odwal się-odczep się na odczepnego-rodzaju alkoholowego poczęstunku ocierać się-obznajamiać się;zaznajamiać się otarty-wytarty odpuścić-darować odurzyć się-naćpać się,zamroczyć,upić oferma-ciapa,gapa oflim-brudas oryl-flisak;człowiek chamski i rozdarty ('co się tak drzesz jak oryl!') ('ty orylu jeden!') ofiara(losu)-ciapa,gapa ogłupić-zaszokować,zdezinformować odgryzać się-niedawać się obgryzieniec-fleja;mający źle podcięte włosy obgryźć kogo-byle jak podciąć włosy ('wyglądasz jak obgryziony') ogryzek-nijaki chłopak ('to taki ogryzek') z okładem-jeszcze zostanie luz;sporo czasu ('czego oczy nie widzą tego sercu nie żal') okrężnego-rodzaj poczęstunku alkoholowego(uczestnicy libacji piją kolejno) krzepa-siła krzepki-silny krzepi-wzmacnia;chwali 'ołówek i główka to szkolna wymówka'-nie ma żadnego tłumaczenia omłot-bijatyka;młocka ('dać komu omłot') omłoty-plewy ongi,onga-kiedyś onegdaj-dawniej na'opak-na odwrót chłopak na'opak-nieposłuchaniec;cudak nieposłuchaniec,nieposłuchany-niegrzeczny chłopiec,pies niesłuch-niegrzeczny chłopiec,pies ('ale z was niesłuchy!') na'odwyrdkę-na odwrót-nie tak jak każdy ('zawsze musisz wszystko robić na odwyrtkę?') ('masz? -mam,krzywe nogi kiej sram') 'każdy orze jak morze'-każdy kombinuje tak jak potrafi 'łeb komu suszyć'-nie dawać spokoju;być natrętnym łebski-niezły,cwany osa-niedostępna,podła baba(przeważnie o nauczycielce) oskrobać-byle jak umalować oskrobaniec-wyskrobek;byle jak ubrany 'nie 'osłabiaj mnie'-nie pleć głupot ostatki-resztki ze stołu ('kto je ostatki ten jest piękny i gładki') ostatek-kończący;najgorszy ('z niego nie całkiem taki ostatek'-on nie taki ostatni) ostatni-najgorszy ('to ja już jestem taki 'ostatni?') ostry-o psie;o człowieku oswoić się-przywyknąć,zaadaptować oswojony-ugłaskany,przekabacony 'dźgać kogo w stopę 'ościaniem'-przeszkadzać komu Odpowiedz Link
ungur Re: SŁOWNIK GWARY RADOMSKIEJ 30.12.04, 13:32 oślizgnąć się-zakręcić się;wymknąć się na kiego ci to?-do czego ci to potrzebne otumanić-ogłupić,zamieszać owieczka-skromnisia 'owijać wełnę w bawełnę'-gadać od rzeczy ocipieć-zgłupieć;zbabieć omsknąć się-wymknąć się ozdoba-chluba opaprać-byle jak zrobić;byle jak zamalować obsraniec-gnojek obabraniec-ubabraniec-brudas 'nasrać i odejść'-nabrudzić i nieposprzątać ('nic tylko nasrać i odejść!') odfajować-zaznaczyć;zrobić coś pachoł-tępak,prostak;służalec pachołek-dziecko padalec-wrednias padlina-trefna sytuacja pajac-głupol pajacować-wygłupiać się pająk-człowiek o długich kończynach w'pajęczynę wpaść-wpaść w pułapkę pakować-ćwiczyć paker-kulturysta,ciżężarowiec paliwo-alkohol pała-głowa;penis ('głupia pała') ('łysa pała') kołek-penis ('pusta pała') purta się-stawia się;rzuca się 'łeb jak sklep a w nim same puste pułki'-duża głowa ale pusta palimęka-ciapa;coś nudnego palimąka-piekarz pana rżnąć-udawać kogoś większego niż się jest panić,pankować-wywyższać się panek-ktoś znaczny,bogaty;szlachcic panikę siać-straszyć kogo panikarz-strachliwy człowiek pannić się-udawać pannę;chodzić z chłopakiem 'odrabiać pańszczyznę'-robić coś przymusowego paplanina-głupie gadanie papłajda-brudas;partacz papłać się-brudzić się;dłubć się roz'papłać-zacząć robotę i nieskończyć;zdjąć wierzchnią część roz'papłaniec-partacz;brudas paradować,paradę urządzać-chodzić dumnie w czymś;chwalić się parcelować,roz'parcelować-dzielić,rozdzielać parę mieć-mieć siłę ('ma parę'-jest silny) parkają się-ruja u owiec i krółików(?) w'parować-niespodziewanie wejść wy'parować-uciec;zginąć parsnąć,prasnąć-uderzyć partolić-źle robić partolić się-dłubać się partoł,partoła-partacz,dłubek pyrtać się-kręcić się pod nogami pyrtek-niski pyrtolić-źle robić,dłubać pyrtoł,pyrtoła-partacz Odpowiedz Link
ungur Re: SŁOWNIK GWARY RADOMSKIEJ 30.12.04, 13:33 pyrsknąć-uciec parzą się -kopulują(o zwierzętach) przypasować-zamierzyć;spodobać się;przytroczyć do'pasować się-dostosować paskud,paskuda-brzydal;zbereźnik paskudzić-srać;brudzić na'paskudzić-nasrać;nabrudzić;zrobić coś głupiego 'figa z makiem z pasternakiem'-niczego nie dostaniesz ('zamknij paszczę bo ci naszczę') paszcza-jama ustna u zwierząt;gęba paszkwil-łobuz,brzydal 'taki 'pasztet'-taka sprawa pasztet-brzydal,niezguła;coś głupiego parapetówa-rodzaj alkoholowego przyjęcia przy obsiedlaniu nowego miejsca zamieszkania patentowany leń-straszny próżniak pchać się-cisnąć się,iść do przodu po'pychać-chędożyć dziewczynę popychadło-służąca na'popych-sposób zapalania samochodu,motocykla pełnić-napełniać,dodawać pejsiarz-długowłosy;Żyd parch-Żyd parszywiec-zły,niedobry(o człowieku) ('nie 'pchaj się gdzie cię nie chcą') perz-przeszkoda,zawada peszyć się-wstydzić się za'perzyć się-zagalopować się;zdenerwować za'peszyć-spowodować nieszczęście ('nie za'peszaj!') pech-nieszczęście perzyna-drobnostka,błahostka;grudka ziemi 'perzem zarasta'-źle uprawione pole;bałagan pełka-drobnostka,blahostka;słaby,nieznaczący człowiek perkaty nos-gruby,napuchnięty perkać,perkotać-gadać,jęczeć perknąć-jęknąć;puścić parę z gęby puścić parę z gęby-rozpowiedzieć,zdradzić tajemnicę pestka-drobnostka,błahostka napełniać'pęcherz-napić się,ochlać 'lata jak kot z 'pęcherzem'-biega rozgorączkowany parskać-śmiać się prychna-dziewczyna panniąca się prychni się-stroi się,panni się ('prychna Marychna') piachem w oczy sypać-przeszkadzać,utrudniać plaskać-podobne do 'mlaskać' plasnąć-klapnąć,uderzyć plasnięcie-rodzaj huku('plam!-zwłaszcza o uderzeniu pioruna) prasnąć-uderzyć;huknąć('ale prasnęło!') prosi się-wydaje na świat prosiaki(o świni) prosię-brudne dziecko prosięciem być-brudasem być ('co wolno księciu to nie tobie 'prosięciu') pędzlować-jeść łapczywie (o'pędzlować-zjeść) pęziel-pędzel 'na 'piechty'-na piechotę 'pieszkom'-na piechotę pieklić się-złościć się;gonić piekielnik,piekielnica-grzesznik,grzesznica(dziwka) piekielny-zły;mocny,duży pienić się-złościć ,wariować (nie 'wpieniaj mnie!') pianę toczyć-być wściekłym u'pienić się-zdenerwować się twardy jak 'pień-bardzo twrdy;trudny do przekonania pieprzyć-gadać głupoty po'pieprzony,pieprznięty-głupi pieprznąć,przy'pieprzyć-uderzyć,rzucić ('gdzieś to 'pieprznął?') Odpowiedz Link
ungur Re: SŁOWNIK GWARY RADOMSKIEJ 30.12.04, 13:34 kopciuch-brudna dziewczyna(brudasica);służąca piernik!-przekleństwo 'stary 'piernik'-zramolały chłop od'piernicz się-odczep się przy'pierniczyć-uderzyć przy'pierniczyć się-doczepić się po'pierniczyć-sknocić roz'pierniczyć-porozrzucać;porozganiać;stracić roz'pierdól-brudno,porozwalane roz'pierdolić-przegonić;stracić pierwszyzna-coś nowego ('dla mnie to nie 'pierwszyzna') ('kto pierwszy ten lepszy') piesek-człowiek uzależniony;sługus 'ty'psie!'-przekleństwo 'pies z tobą!'-j.w. 'pies ci mordę lizał!' 'pies ją trącał!' 'jebał to pies!' 'na jebał 'pies'-byle jak,prowizorycznie;po głupiemu podle-koło;według ('podle mnie'-według mnie) 'pies go trach!'(Powiśle) 'pies go hap!'(Powiśle) 'pies go drap!'(Powiśle) psina-jałopa,pierdoła psiarz-obraźliwe określenie;lubiący psy psioczyć-obmawiać na'psioczyć-nagadać 'srał go'pies!'(Powiśle) 'kot 'go srał!'(Powiśle) 'a pies z nią tańcował!'(Powiśle) psiarczyk-obraźliwe określenie 'psia mama'-dziewczynka lubiąca szczeniaki 'pieprzyć trzy po trzy'-gadać bzdury piprznięty,pieprznięty-głupi piprztak-słaby,mały piprztaczyć-gadać bzdury;marudzić piprztoła-niepoważny;partacz piprztoli-źle robi;gada bzdury ('piprztoli głupoty') 'pierdzioł stary w gary' 'pierdzioch'-smrodziarz s'pierdzieć się-także'chlapnąć coś głupiego' pierdoła-ciapa,gapa;błahostka pierdolić-chędożyć pierdolić-gadać bzdury;źle robić (s'pierdolić robotę') 'pierdul się!'-odczep się! pierdolić się-ociągać się,dłubać s'pierdolić-zepsuć;uciec pierdolony-zły,głupi ('kurwa'pierdolona!') po'pierdolony-głupi pierdolnięty-głupi pierdolca ma(dostał)-głupi(zgłupiał) pierdolce-okulary od'pierdol się!-odczep się! s'pierdalaj!-odwal się!uciekaj! pierdolnik-jebaka;penis pierdolnik-brud,nieład kurdelnik-brud,nieład pierdolnąć-uderzyć,stuknąć,przewrócić się pierdolnik-urządzenie,głośnik,silnik ,telewizor itd. pierdzielić-gadać głupoty;knocić (s'pierdzielić robotę') (s'pierdzielić-zepsuć) pierdzielnąć-uderzyć;upaść pierdzielnięty,po'pierdzielony-głupi pierdnięty-uderzony,dotknięty pierdnęło-kopnął prąd wy'pierdzielić się-przewrócić się wy'pierdolić-wychędożyć;wyrzucić wy'pchaj się!-odczep się pierdzielnąć głupoty-powiedzieć coś głupiego 'pierdzielić trzy po trzy'-gadać głupoty głupić-gadać bzdury Odpowiedz Link
ungur Re: SŁOWNIK GWARY RADOMSKIEJ 30.12.04, 13:35 pierdolnąć się-skapować się;stracić pierdzielnąć się-skapować się;stracić o'pierdolić-sprzedać;ukraść o'pierdzielić-sprzedać;ukraść pierdolnąć-zabrać za'pierdolić-zabrać za'pierdzielić-zabrać za'pierdalać-pracować;szybko biec,jechać za'pierdzielać-pracować;szybko biec,jechać (za'pierdla jak Pan Samochodzik') na'pierdolić głupot na'pierdzielić głupot na'pierdolić się-napracować się;naużywać;opić się na'pierdzielić się-napracować się;opić się 'pieścić się'-wolno robić;dbać o siebie po'pieściło go-został porażony prądem ('co każda wieś to inna pieśń') ('ni w pięć ni w dziesięć') ('ni do rytmu ni do taktu, wsadź se chuja do kontaktu!') pikanica-pijak 'piętno mieć na czole'-być napiętnowanym przez ludzi piętnować-potępiać po'pijawa-przyjęcie z alkoholem pijawka-człowiek natrętny;hiena piknąć-kichnąć;pisknąć;dać znak pikuś-błahostka;mały pilnikować-wygładzać piłować językiem-obgadywać;też 'chrapać'itp. piła-nieustępliwa,groźna(o nauczycielce) pilić-gonić;być chętnym;musieć przy'piliło mnie-musiałem pilić się-być niecierpliwym;chcieć coś zrobić ('pilić się do roboty') piłować-wygładzać i pinecha!-wszystko w porządku! 'pineskę wsadzić komu pod siedzenie'-zrobić coś niemiłego 'chodzić w 'pionie'-być trzeźwym pierun-łobuz,zuch,chwat pieruniasty-duży,silny itd. pieruński(o)-silny,mocny pierunem!-szybko! ('pierunem zrobił') pierunić,pierunować-kląć 'pierunami ciskać(rzucać) w kogo'-przeklinać kogo bardzo Odpowiedz Link
ungur Re: SŁOWNIK GWARY RADOMSKIEJ 30.12.04, 13:35 'do pieruna!(pioruna)-przekleństwo 'a niech w to 'pierun jasny trzaśnie! 'a niech was!' pierun jasny!-o jejku! pierun jasny-o człowieku pierun nagły!-kogo licho niesie!;coś niepodziewanego pieruński-straszny,zły pierun z tobą!-niech cię diabli! pierun jak cholera!-straszliwy rozrabiaka 'a niech cię pierun trzaśnie!'-ale jesteś! piołun-gorycz;gorzkie ('mam piołun w sercu') ('pali jak piołun') piratować-szybko jechać;rozrabiać ('co,w pirata się bawisz?'-po co tak gnasz?) 'nie 'piskaj!'-nie podskakuj!milcz! ('pisknij choćby słowo!') pipek-mały;dziecko pitek-mały;dziecko pipciuś-mały;dziecko;miły pampuch,pańpuch-brzuch;grubasek ('jak teń pańpuch'-gruby) piśmidło-słaba książka,gazeta pismak-słaby pisarz 'od 'piwa głowa się kiwa' 'piwa'sobie nawarzyć'-wpaść w kłopoty(przyczynić się do tego) ('jacek placek na oleju, matka krzyczy :stój złodzieju!') plaga-kłopot;zły człowiek ('istna z nim 'plaga!') pląsać-tańczyć pląsnąć-wyrwać się pląsknąć-powiedzieć pleciuga-gleńda ('pleć pleciugo byle długo!') plenić się-rozradzać plenny-dobrze rozrastający się plęgnać się-lęgnąć się;rodzić się;rozmnażać się u'plęgnąć się-urodzić się ('gdzie to się'u'plęgło?'-o człowieku) pleśnią zalatuje-zepsute;stare dać'plombę-uderzyć ('chcesz'plombę?') plombować-bić plugawiec-człowiek zły,plugawy plugawić-opowiadać złe rzeczy o kim;źle postępować plumpać się-kąpać się pluskać się-kąpać się pluskwa(stara)-zły człowiek 'płachta na byka'-wabik 'płaszczyć się przed kim'-poniżać się 'płaska dupa'-kobieta bez tyłka 'płynąć z prądem'-iść duchem czasu;postępować mądrze 'płynąć pod prąd'-robić coś beznadziejnego;przeciwstawiać się ludziom Odpowiedz Link
ungur Re: SŁOWNIK GWARY RADOMSKIEJ 30.12.04, 13:36 pływać-dawać sobie radę o'papłać się-obmyć się o'papłać-byle jak umyć,posprzątać;pomalować papłać się-chlapać się w błocie papłać się-robić coś złego;wykonywać brudną robotę papłać się-robić źle i wolno roz'papłać -zacząć robotę ('roz'papłać i odejść') papłajda,papałajda-brudas ('pobudka! wstać! koniom wody dać!') pobrudził sobie rączki-o próżniaku lub inteligencie pobrudzić się-wdepnąć w mętne interesy 'brud się do ciebie przylepił'-ciągnie się za tobą smród ('pochódź sobie to ci przejdzie'-odpręż się) ('nie chwal dnia przed zachodem słońca') przy'podchlebić się-podlizać się 'pochylić się nad kim'-pomóc komuś,współczuć pociąg-zamiłowanie ('mieć do czegoś pociąg') pocić się-męczyć się,tyrać,wytężać pociechy-dzieci(zwłaszcza wnuki) po'cieszny-miły,wesoły(przeważnie o dziecku) poczciwiec,poczciwina-dupek,naiwniak ('ale toto poczciwina') ('poczta pantoflowa') ('pocztaj sobie'-zrób kupę-do dziecka) ('poczuć wiatr w żaglach') poczwarny-brzydki,ładny poczwara-brzydula podatny-szybko przeziębiający się;łatwo komuś ulegający ('podbić komu oko'-zbić kogo) ('podbite oko'-przezwisko) 'podchodzić pod kogo'-starać się o łaskę u kogo ('podejść kogo'-wypytać) ('podeprzeć się kijem'-znaleźć wsparcie) ('podeprzeć się na kim','podpierać się kim'-mieć silne wsparcie) ('podkuć konie'-uzbroić się;być pewnym) podłożyć się-udać,dopomóc komu podlewać kogo,coś-doglądać,opiekować się podlec,podlizna-człowiek zły przy'podobać się komu-spodobać się komu ('wszędzie dobrze ale najlepiej w domu') ('co złego to nie my') ('podrygiwać jak kto gra'-być uzależnionym) ('podrywać komu autorytet'-umniejszać czyje zasługi) poderwany,poderwaniec-nadpobudliwy,nerwowy podskoczyć komu-postawić się podsunąć się-czekać aż nas zauważą ('podstawić komu nogę') posuwać-chędożyć pipciocha,pimpocha-wagina podziać,za'podziać-zgubić podziewać się-być gdzieś ('a gdzieś się podziewał?') za'podziać-zgubić ('poeta tylko głowa nie ta') ('pogaduchy do poduchy') pogrzebać-pochować ('pogrzebaczem przejechać po oczach'-strasznie się z kimś pobić) pogrzebowy nastrój-smutek pokraka-niezgraba,rozdziapa pokraczny-brzydki,niezgrabny ('co się polepszy to się popieprzy') pica,piczka,pisia,piśka-wagina;o kobiecie albo słabym chłopie picwant-głupol,skurczybyk ('głupi picwant') Odpowiedz Link
ungur Re: SŁOWNIK GWARY RADOMSKIEJ 30.12.04, 13:37 picować-oszukiwać;polerować 'piczka grochowa' ('Maryna,ty pis do Grochowa!'-żołnierz do swej) ('baba co ma złotą pisię'-kobieta lekkich obyczajów) picnąć-uderzyć pic'nięty-głupi picoch-maminsynek picek,picer-kłamczuch;czyścioszek od'picować się-wystroić się od'pucu(dla 'pucu)-dla niepoznaki piznąć-uderzyć pizgać(piźgać)-rzucać;stawiać się pirzgać-rzucać,uderzać;stawiać się ('idź bo jak cię pirzgnę!') ('aby pirzgało!'-pracował aż wszystko latało w powietrzu) piźgać-j.w.('aby piźgało!') pizda,piździocha-wagina piździ-wieje,ziębi piźdznięty,piźgnięty,piźdźgnięty-głupi;uderzony z'pizdnąć(z'piznąć)-zziębnąć z'picniały-zziębnięty zjebać'pizdę-uszczęśliwić kobietę;ochrzanić babę pirzchnąć-uciec roz'pirzchły się-rozpierzchły się pojeb,pojebaniec-głupek ('kropnąć kogo w jałop'-uderzyć w pysk) ('chłopie jałopie!') 'moja chłopa'-mój chłop,mój syn 'moje chłopy'-mój syn,mój mąż ('gdzie te moje chłopy były?') polatać sobie-pobiegać polatać po wsi-iść na ploty 'pocałować matkę ziemię'-upaść twarzą na ziemię;porządnie oberwać ('no i pocałować matkę ziemię') połowica-własna baba ('najlepsza baba to własna graba') pompować-ćwiczyć 'moja druga połowa'-współmałżonek 'moje drugie ja'-wspólmałżonek ('a gdzi to cię poniosło?'-gdzieś był) ('ponosi go'-nerwy mu puszczają) podpadziocha-podpadł podpada-podchodzi pod coś,jest do czegoś podobny podoba-podobieństwo(Powiśle) w'podobie-podobne do(Powiśle) ('niema jak w Opocznie, popierdoli i odpocznie!'-Zakrzew) poroniony pomysł-głupota posąg-sztywniak ('siedzi jak ten posąg') posiać-zgubić Odpowiedz Link
ungur Re: SŁOWNIK GWARY RADOMSKIEJ 30.12.04, 13:38 'diabeł go chyba 'posiał'-gdzieś przepadł 'posprzątać po sobie'-uporządkować sprawy;przeprosić 'postaw się a zastaw się' 'postąpić naprzód'-iść do przodu 'postąpić w tył'-cofnąć się pościć-biedować,być bez pieniędzy 'trzymać byka(kogoś)na 'postronku'-mieć nad kimś(czymś) władzę; kontrolować sytuację 'złapać byka za rogi'-mieć farta,szczęście 'postradać zmysły'-zgłupieć postradać-stracić postrzeleniec,postrzelony-głupol posunąć-wychędożyć 'poślizgnąć się'-mieć wpadkę 'potargać się za włosy'-ostro się z kimś pokłócić po'żreć się z kim-pokłócić się potarganiec-brudas 'potrząsać kim'-przyprowadzać do porządku powić-urodzić 'powiać wiatrem'-namieszać,przeszkodzić 'powiać chłodem'-być złym na kogo;źle kogo przyjąć 'zwisa mi to i 'powiewa'-jest mi to obojętne 'zwisa mi kilo kitu u sufitu'-jest mi to obojętne 'pozować na kogo'-udawać kogo pozer-człowiek sztuczny,nienaturalny 'pożreć marzenia'-zejść na ziemię ('ktoś mi 'pożarł moje marzenia') pinda-o kobiecie nieużyczliwej paniusia-damulka z miasta pimpocha-wagina pimpucha-grubaska pimpek-mały grubasek 'prawda w oczy kole' prawić,prawować-gadać,rozpowiadać,pouczać prawować się-sądzić się wy'prawować się-wygrać w sądzie prawibalas-ględa prędziorem-prędko prędkus-szybki,popędliwy prosięcie-prosię;brudas ('co wolno księciu to nie tobie 'prosięciu!') prosty-łatwy 'prosty jak drut'-bardzo łatwy prostak,prostaczek-cham;nieskomplikowana osobowość prostować-naprawiać prościć-upraszczać,prostować prościzna-prostota 'stare próchno'-stara baba 'próchno z niej się sypie'-stara baba;o starej rzeczy próchnieć-marnować się 'próchno ją bierze'-starzeje się próżniaczyć-leniuchować próżniara-próżniaczka próżny-daremny próżny-nadęty,napucony pryszcz-drobnostka pryszczol-krościaty prząść-radzić sobie (cienko'przędzie-słabo żyje) (grubo 'przędzie-nieźle żyje) przebić-przelicytować przebitka-przebicie(w kartach np.) przypić(do kogo)-także puścić aluzję w czyimś kierunku (ty do mnie'pijesz?') przechodzony-stary,zużyty ('przechodzona panna';'przechodzony kawaler') przedni-wyborny,dobry przedsięwziąć zamiar-zaplanować ,założyć przeginać-przeholowywać ('przegiąć pałę') pedał-zboczeniec pedalić się-o stosunku homoseksualnym ('Antek pedał portki sprzedał') Odpowiedz Link
ungur Re: SŁOWNIK GWARY RADOMSKIEJ 30.12.04, 13:39 przekładać(przedkładać)coś ponad co innego-lubić,woleć przekręt-fałszerstwo 'iść na przemiał'-na straty przepomóc się-przemóc się przepierzyć-przegrodzić;wygnać przeręba-przetoka prześwit-dziura,szpara ('prześwitująca sukienka'-przez którą widać) przetak-przyrząd do przeczyszczania zboże czyści-rozwolnienie prze'czyści-przegoni do usbikacji przewieźć się na czym,przejechać się na czym-stracić przódy,przódzi-kiedyś pognębić kogo-pokonać,upokorzyć przyjać-sprzyjać przykleić się do kogo-znaleźć sponsora przykręcić śrubę-wzmocnić kontrolę,zablokować przycupnąć do kogo-przystać,przykleić się przylgnąć do kogo-przystać,przykleić się przymiarkę robić-robić doświadczenie,sprawdzać przymiarka-przymierzanie;sprawdzanie przymierzyć się z kim-być w przyjaźni przymykać oko-niezauważać przypaść do kogo-przystać do kogo 'opływać w dostatki'-być bardzo bogatym przyrodzenie-męski organ płciowy przyponaglać-naglić,gonić,upominać żeby szybciej przystać do kogo-służyć komu ('kto z kim przestaje takim się staje') przestawać z kim-przyjaźnić się,przebywać ('przyszyć się na stałe'-dokleić się do kogo) ('przywiązać się do siedzenia'-nie chcieć opuścić miejsca pracy) przerośnięty-o produkcie rolnym psi-zły psiakrew!-przekleństwo psiajuha!-przekleństwo psianoga!(Powiśle) powsinoga-latawiec ('zimno jak w 'psiarni') psuj-ciągle coś psujący psychiczny,psychol,psychik-głupek;coś niedorzecznego pszczółka-pracuś ('pracuje jak 'pszczółka') ptaszek,ptak-męskie przyrodzenie ptasi móżdżek-głupek,tuman ('ptasia głowa','ptasi łeb') ranny'ptaszek-wcześnie wstający nocny marek-lubiący chodzić nocą 'puchnąć z zachwytu'-być dumnym stara'pudernica-o kobiecie 'puknij się w czoło!'-co ty pleciesz puknięty-głupi pulcheryja-gruba kobieta pulpet,pulpeciarz-grubas pusty-głupi,zły ('pusty łeb') ('pusta pała') pustynia-dzicz puszczać się-oddawać się puszczalska-dziwka s'puścić się z łańcucha-poczuć swobodę;zbuntować się 'puszczać się w świat'-udawać się w podróż pyskol-pyskaty,niegrzeczny 'daj pyska!'-pocałuj! pyszał,pyszny-pyszałek pycha,pyszota,pysia-bardzo smaczne pysia-grubiutka dziewczynka pytlować-ględzić ('pytluje jak najęty') pyza,pyzocha-gruba,pucołowata ('jak 'pyza') Odpowiedz Link
ungur Re: SŁOWNIK GWARY RADOMSKIEJ 30.12.04, 13:39 pultać się-stawiać się;tłumaczyć się;źle mówić pultnąć się-skapować się;przedgrać pyrtnąć,pyrtolnąć-rzucić,uderzyć pyrtolić się-dłubać się pyrtać się-tłumaczyć się;stawiać się po'pyrtany,pyrtolnięty,pyrtnięty-głupi pyrtoła-partacz;dłubek pyrtnąć,s'pyrtolić-uciec u'pyrtolić,u'pytolić-ugotować u'pyrtolić się;u'pytolić się-narobić się;nagadać się pitolić-źle grać;gadać pitoła-słaby grajek u'pyrtolić sobie,u'pytolić sobie-uroić sobie pyrkaty-pełny,napełniony ('pyrkaty wóz') prykować-ładować;chędożyć pyrskać-przeklinać;stawiać się pyrskol-pyskaty prysnąć-uciec pyrskaty-zarozumiały,przemądrzały prychać-parskać,narzekać płacheć-kawałek ('płacheć ziemi'-kawałek pola) połeć-kawałek,część ('połeć mięsa') urwi'połeć-urwis,nygus nygus-łobuz,rozrabiaka po'kręcony-dziwny,skomplikowany pokraczny-brzydki,niezgrabny ('porastać mchem'-zaniedbać) ('porastać brudem') ('porastać rdzą') pajda-kromka pierdy,pierdoły-głupoty;głupie gadanie pucyć się,puczyć się-gniewać się;wynosić się ponad innych puca,pucoch-pucołowata(y);gniewliwa(y) na'pucyć się-gniewać się;wynosić się ponad innych wy'pucyć dupę-wypiąć się;nadstawić się(o dziewczynie) podfruwajka-podlotek pacnąć-uderzyć pacnięty-głupi pypeć-czkawka pypciać,pyptolić-robić delikatnie;dłubać się roz'pyptolić-zacząć i nieskończyć;porozrzucać,odsłonić pyptoła,pyptuch-partacz;dłubek pomalu-po mału,wolno popiołka-popielniczka popuszczać-luzować;dawać komuś swobodę ('popuszczać pasa') popuścił-narobił w kalesony pomagier-pomocnik psikać-kichać (a psik!-na kota) psia mać!-przekleństwo podnosić łeb-podskakiwać;mądrzyć się 'psami kogo poszczuć'-pogonić kogo ('wynocha!bo psami poszczuje!') psia głowa-głupia głowa;dziwna sprawa paparajda,papałajda-brudas;partacz,niedorajda pacan-głupiec patałach-gapa,ciapa 'nie 'peniaj!'-nie bój się! peniać-bać się poniać-zrozumieć ('ty poniał?) pet-niedopałek pocelować-trafić ('celny jak dziad kościelny!') popelina-dziadostwo;kłamstwo ('co ty mi tu jakąś popelinę odstawiasz?') stara'prukwa-obraźliwie o kobiecie ob'paprać,o'paprać-byle jak zamalować odjazdowy-niezły przepukły-mający przepuklinę przebieraniec-cudak,dziwak s'pławić kogo-zbyć obmyślny-przemyślny po prowdzie-naprawdę pójdź-idź postawny-przystojny przeinaczyć-przekręcić;zamienić przeblec się-przebrać się pocharpaniec-obszarpaniec pocharpać-poszarpać przedmuchać w kominie-przepalić plac-miejsce placówka-miejsce pracy;zagroda Odpowiedz Link
ungur Re: SŁOWNIK GWARY RADOMSKIEJ 30.12.04, 13:40 radocha-śmiech,wesołość raczyć się-pić alkohol z'ranić się-wstać wcześnie ('kto rano wstaje temu Pan Bóg daje') z'rańca-z rana 'ranę rozdrapywać'-ciągle się czymś smucić razy zadawać-bić po'razić kogo-zaszokować rąbać-jeść;chędożyć rąbie drzewo-chędoży dziewuchę rąbnąć-ukraść rąbnięty,po'rąbany,po'rąbaniec-głupi ('ty w dupę rąbany!'-przekleństwo) z'reflektować się-skapować się rezolutny-sprytny,cwany 'rezultat z kimś zrobić'-dać komuś popalić 'dać komuś'popalić'-dać nauczkę robotać-pracować robota-praca;plan robol-pracownik fizyczny fizol-pracownik fizyczny robotę robić-robić co zaplanowane robotę zrobić-zrobić co zaplanowane robotny-pracowity 'roboty się nie boi'-pracuś 'z niejednego 'pieca chleb jadła'-doświadczona 'zalać'robaka'-wypić;zapić smutki robak mnie gryzi-zmartwienie,choroba robaczywiec-wstrętny roczniak-jednoroczny rogal,rogalik-piekarz;o człowieku mającym pociągłą twarz i wydatny podbródek 'księżyc w pełni'-o człowieku mającym pełną twarz 'przypiąć komu 'rogi'-obgadać;dać złą opinię rogaty,rogacz-zły,niesforny ('rogaty diabeł') ('rogaty pierun') ('rogata dusza') 'rognąć kogo','rogiem przejechać'-uderzyć;zwymyślać rola-zadanie ('taka moja rola'-takie mi zlecono) ropuch,ropucha-o brzydkiej kobiecie rechotki,rechotajki-żaby;śmieszki rosa-krew rosić-krwią się zalewać ('a z twego nosa to płynie rosa!') rozbijać się-szumieć,wisusować;jeżdźić samochodem po wariacku ('rozbierać mięso) 'rozebrać się jak do rosołu'-być nagim 'rozdawać się'-udzielać się 'rozdrabniać się na drobne'-być zalatanym 'z polskiego na nasze'-zrozumiałym językiem rozdzierać szaty-lamentować,płakać ('nie mogę rozerwać się na kawałki!'-nie mogę być wszędzie) rozeznać się,zrobić rozeznanie-zorientować się rozeznany-znający,świadomy 'rozkaz nie gazeta!'-trzeba wykonać ('na twoje rozkazy to krowa puszcza gazy!') rozkazać komu coś-przykazać,napomnieć rozlaga,rozlezieniec-powolny,gapowaty roze'źlić się-zdenerwować,pogniewać roze'źleniec-nerwus rozwłóczyć-powynosić,poutykać 'rozłożyć się na całego'-rozkleić,przegrać;zachorować 'rozkleić się'-wpaść w melancholiję ('nic nie 'robić nic nie będzie!'-Zakrzew) rozumi się-zrozumieliśmy ('z głupim na 'rozum się pomieniać'-zachowywać się bezmyślnie) ('coś ty z głupim się na 'rozum pomieniał?') ('rozmowa? -rozmowa!-umowa stoi) ('z nim nie'rozmowa'-nie dogadasz się znim;jest jeszcze zbyt dziecinny) rozspasaniec,rozspasany-niesłuch(także o zwierzęciu) ('dać kopa na'rozpęd') ('zabardzoś się 'rozpędził!'-przeholowałeś!) rozpłaszczyć się-zdjąć płaszcz;przewrócić się;usiąść;położyć ('rozpłaszcz się!'-usiądź!) ('leżeć jak długi') Odpowiedz Link
ungur Re: SŁOWNIK GWARY RADOMSKIEJ 30.12.04, 13:41 oprządzić-sprzątnąć,przygotować oporządzić się-przygotować się;wysprzątać 'rozpłynąć się(we mgle)'-przepaść 'przepadł jak kamień w wodę'-zaginął 'rozporządzać się sobą'-być niezależnym,dorosłym 'rozspostrzec skrzydła nad kim'-opiekować się kim 'rozspostrzeć skrzydła'-wykazać się,błysnąć talentem 'rozprostować kości(kolana'-pospacerować,poćwiczyć rozogniony-gorący;mający gorączkę rozpuszczeniec-niesłuch,łazikij 'robić komu remanent'-przycisnąć kogo do muru rozprażony-gorący;mający gorączkę rozprażyniec-nerwus,nadpobudliwiec 'rozumu się najadł'-zmądrzał 'na mój 'rozum'-według mnie 'nie na mój 'rozum(moją głowę)'-nie znam się na tym rozparzyniec-nerwus,nadpobudliwiec 'rozsyłać 'wici'-roznosić wiadomości;prosić o pomoc 'lata jak poparzony'-wścieka się równiacha-swój chłop ruchać-chędożyć wy'ruchać-wychędożyć 'wy'ruchać i zostawić'-poużywać i rzucić 'rozruchać pizdę'-sprawić babie przyjemność ruchawica-ruch,zamęt,ganiatyka rugać kogo-krytykować;mieć pretensję 'stary 'rupieć'-rzecz niepotrzebna;o starym człowieku rupieciarnia-graciarnia rychtować-szykować 'rychło wczas!'-czemu tak późno? ryglować drzwi-zastawić,zatrzasnąć drzwi ryj-gęba;sukinsyn,nieużyczliwiec ('świński ryj'-wyjątkowo wredny typ) wredny 'ryj-o złym człowieku głupi'ryj-o głupim człowieku ('chcesz w ryj?'-bo ci przyłożę!) pysk-gęba rymnąć-uderzyć;stuknąć;przewrócić się rumor-hałas,szurgotanie 'ryzyk fizyk'-a nuż się uda 'kto nie ryzykuje w kozie nie siedzi'-po co się na rażać ('nie 'rozrabiaj, nie podskakuj, siedź na dupie i przytakuj'-bądź spokojnym a więcej zwojujesz) rozrabiaka-łobuz rozruba-zadyma,bijatyka rozrobić kogo-rozpracować;zniszczyć rządzić-pić,używać;szastać pieniędzmi rzekać-gadać za'rzekać się-mówić,że na pewno tak było za'rzeczony-ugadany 'bystra 'rzeka(woda)-szybki,zdolny ('bystry jak woda w klozecie'-z przekąsem) rzesza-mnóstwo ludzi rzeka ludzi-bardzo duży tłum miśkować -wycinać jądra zwierzętom rzeźnik-rozbijaka,zabijaka rzeźnia-pobojowisko(po rozrubie) rzezimieszek-złodziej,bandyta rozbijaka-łobuz 'rozbijać się samochodem'-intensywnie jeździć samochodem rzępolnąć kogo-uderzyć rzępoł,rzępoła-słaby grajek rympolnąć-uderzyć;stuknąć;upaść rypnąć-uderzyć z'rypało się-nie wyszło rypać-chędożyć rypnięty,po'rypany-głupi rypnąć-ukraść rypać-rozdrabniać,rozrywać ('rypać chleb') rypa-niezgraba rypnąć się-skapować się;stracić rżnąć-bić,tłuc 'rżnąć głupa'-udawać głupiego 'rżnąć asa'-udawać zucha ('tośty taki as?'-myślałby kto) rzucić się-pokazać pieniądz;pokazać na co stać rzucać się-stawiać się 'rzucić kim o ziemię'-nieźle się z kimś rozprawić rzgać,rzźgać;rzźdźgać-dźgać;ciąć;kłuć rudzias,rudzielec-wrednias ryżota-rudzielec ryża morda(ryży ryj)-wrednias o'berzgać,o'berzzgać-obciąć,ociosać ociosaniec-prostak ('z niego taki ociosaniec!') ('z grubsza 'ociosać'-trochę wyretuszować) 'rżnąć zucha'-udawać zucha 'u'rżnąć kupę'-wygłupić się u'rżnąć się-upić się ('u'rżnął się jak świnia') 'rżnięcie dupy'-chędożenie;trzepanie portek rżeć-śmiać się,cieszyć się ('i czego tak rży jak kobyła?') rechotać-śmiać się rechotki-żabki Odpowiedz Link
ungur Re: SŁOWNIK GWARY RADOMSKIEJ 30.12.04, 13:42 rozgrzać kości-zagrzać się,napić się 'na rozgrzewkę'-rodzaj napitki pichcić-gotować 'rzygnąć w kogo'-uderzyć,zaatakować o'brzyganiec-fleja,pijaczyna 'polować na kogo'-chcieć czyjejś zguby rzygnąć-uderzyć 'przekabacać kogo'-przekręcać,przekupywać rypa-ciapa,jałopa rypa-szczapa;udziabany kawałek drewna 'rypał to pies!'-przekleństwo z'rypało się-nie wyszło;popsuło się południca-demon pokazujący się podczas żniw w samo południe rozdziać się,rozdziewać się-zdejmować ubranie ('zdejmuj hajdab(w)ery!'-rozbieraj się!) roździap,roździapa-gapa,oferma rychtyk-teraz,akurat raszplować w piecu-czyścić piec prze'raszplować kogo(komu w głowie)-przekręcić;nagadać puszka-więzienie za'puszkować-zamknąć w więzieniu rozchełstany-wygogolony;w nieładzie rozchełstać-odsłonić wierzchnią częśc;zrobić nieład rozchełstaniec-fiut,nipoważny rozchamłaniec-fiut,niepoważny rozmamraniec-fiut,niepoważny;rozlaga równy gość-w porządku człowiek 'w 'porządelu jak w burdelu!'-wcale nie jest dobrze! burdel-bałagan burdelnik-zabałaganione pomieszczenie kurdelnik-zabałaganione pomieszczenie potarganiec-głupiec;brudas potargane-powykrzywiane(np.o drzewie) wy'targany-pobity;zużyty przyjmać-przyjmować pokrzywiony,pokrzywieniec-zgarbony,niezgrabny ptok-ten który zmienia miejsca zamieszkania 'niebieski ptaszek'-próżniak psiora-coś drobnego;psie grzyby psiora,psipsiora-u dziewczynki 'pitu!pitu!'-co ty pleciesz! po'lachany-głupi,szalony po'lachała-poszła z domu się włóczyć 'lacha się'-chce jej się chłopa rozstrzelone oczy-zez (ma 'rozstrzał oczu'-zezuje) pyza,pyzula,pyzol-grubaska,grubasek (na kuka ci to?'-po co ci to?) ('huk z nim!'-a niech go!) ('no i huk!'-no to co!jednak się stało!) Odpowiedz Link
ungur Re: SŁOWNIK GWARY RADOMSKIEJ 30.12.04, 13:43 u'sadzać kogo-uciszać u'sadzić się,u'sadowić się-usiąść;znaleźć dobrą pracę sadzić się-rzucać się;wywyższać się 'kurwa 'sakramencka!'-przekleństwo;dziwka skurczybyk-nieużyczliwiec salutować komu-być od kogo uzależnionym samek-sobek samka-samica samobój-samobójstwo;działalność na własną szkodę samopas-bez nadzoru ('chodzi samopas'-o zwierzęciu;o dziecku) sarenka-zgrabna dziewczyna sarnie nogi-zgrabne nogi k'siantrapa,siantrapa-gapa,jałopa 'sądzić o kim'-osądzać kogo schlać się-upić się sennie pracować-leniwie,słabo sennie-nudno(senna atmosfera) nieruchawy-gapowaty 'sercem!sercem!'-z uczuciem,chęcią 'dobre'serce'-dobry człowiek 'sercowy'-uczuciowy,współczujący;mający chore serce 'siać zamęt'-wszczynać niezgodę 'siać burzę'-szerzyć niepokój ('roz'siewać plotki') ('siedź w kuncie! znajdum cię!') 'siedzić!siedzić!'-przy zaganianiu piskląt na gniazdo 'sianem się obejść'-nic nie dostać siano-pieniądze 'sianem się wykręcić'-udać,że nas nie dotyczy 'siana się najeść'-wstydu się najeść 'wpaść w sidła'-dać się podejść 'u'sidlić kogo'-złapać 'zastawiać na kogo'sidła'-dybać na kogo ('wpaść we własne sidła(w sidła zastawione przez siebie)') siec,siekać-bić ('milcz bo jak ci sieknę!') ('zastawić na kogo sieć') ('wpaść we własną(zaciągniętą przez siebie)sieć') ('miotać się jak w 'sieci'-rozpaczliwie się bronić) ('wyjąć kogo z 'sieci'-uratować kogo) ('wyciągnąć się z 'sieci'-uratować się) ('wyrwać się z matni'-ocalić się) ob'siedliny-rodzaj uroczystości organizowanej z okazji wprowadzania się do nowego miejsca siedzenie-tyłek ('dostać w 'siedzenie'-dostać w tyłek) Sierotka Marysia-ciamajda sień,sionka,przed'sionek-ganek,przedpokój siermiężyć-wykorzystywać siermięga-dziadostwo siermiężny-prostacki,niewyszukany sirota,sirot-gapa,niedojda niedojda-ciamajda 'siłą!siłą!-powiedzonko przy pracy 'bez siły'-słabo;chory siła-moc,ogrom ('siła was?'-dużo was?) ('jest siła? -jest siła!-jest dużo ludzi do roboty) siostrzyca-siostra siuśki-glupotki siusiak-u chłopczyka siurek-u chłopczyka siuśka-podfruwajka Odpowiedz Link
ungur Re: SŁOWNIK GWARY RADOMSKIEJ 30.12.04, 13:43 'skakać sobie do oczu'-kłócić się,złościć (na'skoczyć na kogo') ('możesz mi naskoczyć na małego'-nic mi nie zrobisz) mały-penis skasować kogo-zniszczyć,pokonać skoczek-człowiek o zmiennych poglądach;dziwkarz ('skacze z kwiatka na kwiatek') ('skonać ze śmiechu'-bardzo się śmiać) skończony-straszny,wielki ('skończony drań') skończyć z kim-przestać się z kim przyjaźnić skończyć ze sobą-popełnić samobójstwo ('iść na'skos') ('iść na 'skróty') (nie warta skórka wyprawki') skóra-dziewczyna skręty-zakręty;papierosy skrobać się-chytrzyć,skąpić wy'skrobek-mały,słaby ('skąd ty to 'wyskrobałeś?') skrobnąć-ukraść skrobidupa-chytrus,kutwa ob'skrobać się-obciąć włosy obskrobaniec-źle ubrany,źle uczesany ('a kto cię tak 'obskrobał?') skrzat-brzdąc skrzypić-zrzędzić,marudzić ('skrzypi jak stare skrzypce') skubać-kraść ,wykorzystywać skubany,skubaniec-cwaniak skubnąć się-stracić o'skubać-okraść,ogołocić 'skuć komu mordę'-zbić,zapanować nad kim(żeby nie gadał) skupiać-gromadzić,składać do kupy ('i do kupy,i do kupy') 'roz'kwasić komu mordę'-zbić,zmasakrować sałaput-trzpiot,zuch,postrzeleniec(o dzieciaku) słabić-gadać głupoty ('nie 'o'słabiaj mnie') słaboszczak-słaby słodzić-chwalić,podlizywać się ('ociężały słoń') słoniowaty-ociężały,wolny 'słoma z butów wyłazi'-o przemądrzałku który nie umie się zachować 'słowem rzucać,ciskać'-kląć,obrażać ('słowo? słowo!-tak było) 'dać 'słowo'-przyrzec,że było tak naprawdę 'chodź na 'słówko'-na krótką rozmowę słuchany-dobry,grzeczny-o dziecku;o psie 'służba nie drużba'-nie ma rady 'smagnąć kogo batem'-zbić,uderzyć;przygryźć smarkul,smarkula,smark-o młodych 'u'smarować'-ubrudzić 'u'smażyć się we własnym sosie'-wpaść w kłopoty Odpowiedz Link
ungur Re: SŁOWNIK GWARY RADOMSKIEJ 30.12.04, 13:44 smrodzić-palić;rozpowiadać bzdury;oczerniać 'smród za sobą ciągnąć'-mieć złą opinię ('smród za nim idzie') ('smród mu się przyczepił do dupy'-w coś się zamieszał) smrodek,smrodziarz,smrodkiewicz-gnojek 'smrodem zajeżdżać'-być zamieszanym w złe interesy smutas-melancholik smęcić-gadać nudnie,nieciekawie 'smętek mnie złapał'-jestem w podłym nastroju smucić-gadać nudnie,nieciekawie smętna pogoda-pochmurno,nieprzyjemnie smętny czas-źle się dzieje;o jesieni snopek-mruk;nieruchawy ('ej ty 'snopie(pku) jedyn!') smok-zuch,chwat,siłacz ('pije jak 'smok') ('ma 'smoczy apetyt') smotek-człowiek zbierający szmaty;brudas 'smalcem dupę smarować(tłuścić)'-dogadzać sobek-mruk;egoista sobiepanek-niezależny;egocentryk 'k'(u)sobie'-do siebie(ciągnąć);być egoistą 'do 'sie'-do siebie 'od sie'-od siebie 'ciążyć ku 'sobie'-lubić się solnąć-uderzyć prz'ysolić-uderzyć;dogadać 'za'solić w oczy'-uderzyć 'sokoli wzrok'('sokole oczy')-b.dobry wzrok spadaj!-uciekaj! 'sparzony'-skończony;nie ma co się tam i pokazywać 'sparzyć się'-zawieść się 'sparzyć się na kimś'-zawieść się na kimś 'spędzać 'bydło'-zaganiać bydło do domu;na zimę spiryt-spirytus,gorzała spływaj!-uciekaj! ('spływaj synu!') ('synu Dawida i Barabasza!') podkasijaja-mający za krótkie spodnie podkasać nogawki-podwinąć nogawki podkasaniec-dziad,biedak,niepowarzny sposobić się-przygotowywać się przy'sposobić się-przygotować się 'wziąść się na 'sposób'-znaleźć rozwiązanie 'sprać komu portki'-zbić sprać-zbić sypie-zboże które nadaje się do żniw sypać-chędożyć ('sypie się'-dziwka) 'sypie się'-stary grat;stary człowiek z'sypało się;po'sypało się-zepsuło się,sknociło się sypać-wydawać 'sprawiać się'-pracować wydajnie;dobrze postępować ('sprawiaj się tam dobrze!') sprawić (sobie)-kupić ('sprawił sobie nowy samochód'-kupił nowy samochód) stracha mieć-bać się sprężać się-wytężać,koncentrować sprawdzać-gromadzić,składać sprowadzić-kupić ('sprowadził sobie nowy ciągnik') spryciula,sprychul,sprychula-spryciarz 'sprzątnąć kogoś'-załatwić,zlikwidować skrzeka-maruda sprzeka-skłonny do sprzeczki;zwady sprzedajna-dziwka;zdrajczyni ('sprzedajna dziwka(kurwa)'!-wredny człowiek) sprzedać się-stracić honor;poniżyć się sprzężaj-praca zwierzętami w polu skusić się-połakomić się skucha-wypadasz z gry skusić kogo-zwabić kogo spuścić komu lanie(mantu)-zbić kogoś staje,stajanie-jednostka powierzchni ornej ('zaorołym 4 staja'-Zakrzew 1976 r.) stary-zwyczajowe określenie kolegi statki-naczynia statkować się-dorośleć;zakładać rodzinę ('dziadek 'stówkę,babka stówkę! kupili se motorówkę!) strachol-tchórz straszyć-przestrzegać,napominać stroić dach-zakładać wierzchnią część dachu srać-robić kupę ('srali muchy! będzie wiosna! będzie lepi trawka rosła!'-co ty pleciesz?) ze'srać się-narobić w majtki (ze'srać się ze strachu-strasznie się przestraszyć) srać się-rzucać się;stawiać się po'srać-wywędrować;zgubić ('gdzie tak po'srał?') ('gdzieś ty ten zegarek po'srał?') po'sraniec-głupiec;tchórz ('chyba cię po'srało?'-zgłupiałeś?) ob'sraniec-gnojek sroch-dzieciak,młodzieniec sraka-rzadkie gówno sraczkowaty-rzadki;wściekle pomarańczowy kolor srul-często przesiadujący w ubikacji srulnąć,srunąć-uderzyć;rzucić srulnięty-głupi;uderzony Odpowiedz Link
ungur Re: SŁOWNIK GWARY RADOMSKIEJ 30.12.04, 13:45 strzyga-demon kobiecy;brzydka kobieta srulować,srula udawać-rządzić się srultać się,srutać się-rzucać się sraka-ładna dziewczyna ('jak nie 'urok to sraczka'-ciągle coś wypadnie) 'srać na rzadko'-cienko prząść ('z'esrasz się na rzadko'-nic ci nie wyjdzie) po'sultany,po'srultany-porozrzucany;głupi strupiel-narośl stukotać-stukać stuknąć kogo-uderzyć ('stuknij(puknij)się w głowę') stworzenie(bydlęcie)-zwierzę domowe sucha dupa-kobieta mająca płaskie biodra suchy,suchelec-chudy sumować się-przeliczać pieniądze z kim;martwić się suszek-suche drzewo suwnąć-wychędożyć po'suwać-chędożyć swadzić się-kłócić się swarzyć się-kłócić się swar-kłótnia;gorąc siajnowate nogi-nogi koślawe do siebie ('siajnowato chodzić'-chodzić stopami do siebie) skwar-ukrop;gorąco ('skwar się leje z nieba') skwirczeć-skrzeczeć,swarczeć swarczeć-skwirczeć,trzaskać szwargot-rozmowa niemiecka styrczeć-stać,wystawać ('stoi jak wuj na fotografii') sekutnica-zołza,jędza suka-o kobiecie;źle się prowadząca;podła 'wredna 'suka' 'podła'suka' 'suczy pomiot' 'sukinsyn' 'sukinkot'(Powiśle) syczeć-kląć,besztać;być niezadowolonym po'szarpaniec,ob'szarpaniec-dziad szabrować-kraść szachować kogoś-szantaszować ('jest w 'szachu'-nie ma wyjścia) szalej-szaleniec 'szaleju się najeść'-wygłupiać się szaławija-zuch,rozrabiak szamotanina-bójka,przepychanka szamać-jeść szamnąć-przekąsić szarak-przeciętniak szarpać się-bić się,kłócić;tyrać 'szarpnąć się'-pokazać się 'szarpnąć się za kieszeń'-kupić coś drogiego;spłacić 'szarpnąć kogo na co'-naciągnąć kogo szatkować-bić,rozgramiać ('po'szatkować kogo na kawałki') Odpowiedz Link
ungur Re: SŁOWNIK GWARY RADOMSKIEJ 30.12.04, 13:45 szachry-machry-oszustwa szachru-machru-przy szorowaniu szczawik-młody,niedoświadczony szczekać-kłocić się;obgadywać ob'szczekać-obgadać szczekaczka-gęba szczekanina-kłotnia szczeknąć-odgryźć się ('od'szczekaj to!') szczeniak,szczeniara-gnojek,gówniara szczerba-rysa,wada 'szczękać zębami'-gdy zimno szczęścić-dawać komu zarobić;przynosić szczęście ('zabrać komu'szczęście'-gdy się coś nie udaje ludzie mówią:'ktoś mi zabrał szczęście') ('mieć szczęście do świń,krów,bydła'-gdy się coś udaje) 'szczuć na sie'-podszczuwać wzajemnie przeciwko szczupak-chudy szczapa(chuda szczapa)-o chudej dziewczynie ('chudy jak 'szczapa') szkapa-chabeta;brzydka dziewuszyna szczurek-człowiek o chudej gębie szczypawa-zołza(przeważnie o nauczycielce) szef-wódz,przywódca;też 'kolega' 'szemrana woda'-coś złego;zła osoba 'szemrane interesy'-nielegalne interesy szeregowy-przeciętne 'szerokie plecy'('mocne plecy')-mający duże znajomości ('ma plecy'-jest niedoruszenia) ('klnie jak'szewc') 'szkłem dupę obciera'-skąpiec 'za'szklić mordę komu'-uciszyć kogo szkodzić komu-robić na złość komu 'dać komu'szkołę'-dać popalić 'zrobić komu'szlaban'-zrabronić coś komu 'zaraz mnie trafi 'szlag!'-nie wytrzyma 'a niech to 'szlag trafi!' szmaciak,szmaciarz-dziad szmata-ladacznica Odpowiedz Link
ungur Re: SŁOWNIK GWARY RADOMSKIEJ 30.12.04, 13:46 'szmacić się'-kurwić się;poniżać 'szmatą po garach(stole) przelecieć'-wytrzeć po łebkach 'gatka 'szmatka'-głupie gadanie szmernąć-chrząknąć;dać komuś znak;przesunąć coś szopka-głupota,lipa ('no i na co było ludziom taką szopkę odstawiać(robić)') ('szoruj mi tu stąd!'-wynocha!) szparko-szybko,sprawnie,z ochotą szparka-skrytka szparka,szpara-kobieta;wagina (moja 'szpara'-moja) 'szpilę komuś pod tyłek podłożyć'-zrobić coś złego przy'szpilić kogo-przygwoździć 'podesłać 'szpilora komu'-zrobić coś złego szpilor-ostrze;ostry przedmiot szprycha-ładna dziewczyna szramnąć-zakąsić sztorcować kogo-krytykować ('ob'sztorcować kogo') szurgotać-hałasować,szurać szurgać się-rzucać się;stawiać ('szurgasz? szurgam!-chcesz się bić?-chcę!') szurgnąć kim-szarpnąć,rzucić szargać czyjeś dobre imię(kim)-oczerniać sztuka-dziewczyna sztuka,sztuczka-kawał sztywniak-trętwielec,buc szumieć-hulać,wariować pod'szyty strachem-bojący się 'jakby 'szyty na miarę'-pasuje jak ulał smarek-gnojek szumowina-menel,rozrabiaka szurać -podskakiwać ('szurasz? szuram!-chcesz się bić?-chcę!') szurnięty-głupi szmerglnięty,szmergiel,'ma szmaergla'-wariat 'dupa 'sracza'-nie wyszło ('i dupa 'sracza') sracz-ustęp 'sracz i przykrywacz'-bałagan ('srać wyżej niż głowa'-być zarozumiałym) ('srać wyżej od siebie'-być zarozumiałym,popisywać się) 'puścić 'srakę'-zrobić kupę ('jaka? sraka! taka i owaka!') ('ze'sraj się a nie daj się!') po'srało się-nie udało się 'po'srało cię!-coś ty! ('gdzie go po'srało!'-gdzie poszedł?') posrać-zgubić,stracić ('nic tylko na'srać i odejść'-straszny tu bałagan!) po'sraniec-gnojek sorek-samiec sarny swarzy-przypieka,pali(o słońcu) Odpowiedz Link
ungur Re: SŁOWNIK GWARY RADOMSKIEJ 30.12.04, 13:53 piniundzory-pieniądze siano-pieniądze szlachtować-zabijać zwierzęta spyrać,spyrgolić-gromadzić;ciągnąć do siebie szajba-głupota ('ma 'szajbę'-jest głupi') szajbus-głupek 'sobaczy syn' skisły-skwaśniały skisnąć-z'marnować się ('ażebyś 'skisł!') 'skisłe mleko'-zsiadłe mleko szczeznąć-zmarnieć,zniszczeć ('ażebyś'szczezł!') szturchać-trącać się ('bo jak cię'szturchnę!') szturchaniec-przy poszturchiwaniu kuksaniec-przy biciu szturchnąć kogo-uderzyć ('po'szturchały się'-pobiły;pokłóciły) sagan-wielki gar do gotowania;głowa saganek-mały gar do gotowania swoja-żona swój-mąż szlauch-wąż do podlewania szyndziel,szyndzielnia-zamróz,szron 'spać pod płotem'-ochlać się siuśka-gówniara siuśki-błahostki 'co 'słychować?'-co słychać se-sobie swołocz-prymitywny tłum skołowacieć-stracić orientację sztafirować się-stroić się,malować szwendać się-włóczyć się solpa-wielka dziewczyna 'słyszeć szmery'-zgłupieć 'stara rura'-o kobiecie rejwach-rozgardiasz smukać się-cmokać się-całować wy'smukany-wyczyszczony wy'smoktany-wysprzątany siupy-jaja,żarty ('ale siupy!') 'mam smaka'-mam na coś chętkę(najczęściej na gorzałę) szczyl-gnojek szczygiełek-gnojek szczygli się-kawalera udaje smarczeć-skwirczeć szybciorem!-szybko! srala bartek-wir powietrzny szczyrbol-szczerbaty siadnąć-siąść smerdnąć,smyrdnąć-rzucić smyrnąć-dotknąć;uderzyć smyrgać-pracować szybko i sprawnie;rzucać smyrać się-pieścić się po'smyrany-bobity,potłuczony stanik-biustonosz szlaga,ślaga-słota;błoto swargnięty-głupi swargoł-sprzeka siupnąć-rzucić ('siupaj!'-rzucaj!(np.piach) wy'siudać kogo-wygonić kogo sapi-sapie skrzek-świerk Odpowiedz Link
ungur Re: SŁOWNIK GWARY RADOMSKIEJ 30.12.04, 13:53 śrubokręt-wkrętak śwignąć-mignąć,machnąć ściągać-zbierać,gromadzić,zaganiać ściubić,ściumbolić-gromadzić;ciągnąć do siebie świerknąć-marznąć ('u'świerkł na amen!'-zamarzł) świrgolić-gadać u' świrgolić-ugotować;wymyślić sobie świrgoł,świrgnięty-głupi świr-głupi;jakieś hobby ('ma 'świra'-jest głupi) ('ma 'świra na jakimś punkcie') ściera,ścierka,ściruch-dziwka;sprzątaczka ścierwo!-przekleństwo ścigać kogo-chcieć dopaść śleptak-ślepiec ślubić-brać ślub ślubna,ślubny-żona,mąż ślimaczyć-dłużyć 'ślizgać się na cudzej dupie'-wykorzystywać kogo lub'mieć plecy' ('ślizgać się na kim'-j.w.) 'ślizgać się na kruchym lodzie'-ryzykować śmieciarz-dziad,łachmaniarz śmieć-dziad,łachmaniarz śmierdzący-straszny,zły ('śmierdzący leń') ('śmierdząca sprawa') śmierny-cichy,pokorny ('siedzieć śmierno') ('robotą nie 'śmierdzi'-leniuch) ('śmierdzi na odległość'-brudas) 'śmierdząca kupa'-podła sprawa;wstrętna baba śmieszek,śmieszka-wesołek,wesołka śmieszyć-gadać głupoty ('nie 'śmiesz mnie!'-co ty pleciesz?) ('śpi jak suseł'-mocny ma sen) śmietanka-coś dobrego,rarytas ('spijać śmietankę') śmigać-szybko pracować;rzucać;bić śmigun-bystry pracownik,zuch śnięty-pijany;gapowaty ('chodzi jak 'śnięty) śmul-nieużyczliwiec śmondak-nieużyczliwiec śpiewaczyć,śpiewakować-śpiewać ('po'śpiewaczyć sobie') średni-przeciętny 'średnio na jeża'-przeciętnie 'świeczki w oczach widzieć(mieć)-być zamroczonym 'świecić za kogo oczami'-wstydzić się za kogo świerkać-gadać,nawijać,cieszyć się 'świerzbi mnie ręka'-mam ochotę kogoś zlać świnia-zły człowiek;brudas ('brudny jak świnia') ('głupi jak świnia') ('uczył Marcin Marcina a sam głupi jak 'świnia') Odpowiedz Link
ungur Re: SŁOWNIK GWARY RADOMSKIEJ 30.12.04, 13:54 świńtuch-sprośny człowiek świniarz,świniarczyk,świniopas-obraźliwe określenia;pasący świnie gęsiarek-pasący gęsi 'ze 'świniami spać chodzić'-pić,chlać 'spać pod płotem'-ochlać się świździpoł-głupol świździpoli,świździpoły opowiada-bzdury plecie 'świński ryj'-ktoś wredny 'chcesz w ryj?'-chcesz dostać? ryj-pysk,gęba ryje-skurwysyny;wredniasy 'ręka mnie'śwędzi'-mam ochotę komuś przylać plar,plaks-klaps sikor-scyzoryk;zegarek 'sprowadzić kogo do parteru'-niech zna swoje miejsce śmocyngiel-śmok;nieużyczliwiec pierdzingiel-maruda;jakaś głupota świdrygas(ał)-głupol;poskręcany;głupia opowieść ('co ty będziesz mi tu jakieś 'świdrygasy(ały) prawił?') pierdzimęka-gapa,ciamajda(Powiśle) śmiergnąć-śmierdzieć;rozkładać się za'śmiergłe-śmierdzące;przestarzałe(o zatęchłym maśle itp.) smertać,smyrtać-dotykać,wstrząsać;rzucać smertnąć (smyrtnąć )kogo-uderzyć po'smertany(po'smyrtany),smertnięty(smyrtnięty)-głupi;poskręcany; porozwalany wy'śtafirowaniec-przebieraniec przebieraniec-cudak,dziwak siorzać-szorować,drzeć wy'siorzany-wytarty,zużyty 'plecie co mu 'ślina przyniesie na język'-gada bzdury ('świnia świni dupę ślini'-wrednias popiera wredniasa) ('kto pinindzy nimo to niech świeczkę w dupie trzymo!') szurtać,szutać,szurtać-surtać,szutać,szurtać naj'samprzód-najpierw(Powiśle) naj'sampierw-najpierw(Powiśle) tabun-masa ludzi tuman-matoł;mgła,zawierucha,słaba widoczność;niskie chmury ('nad łąkami'tuman stoi') ('tuman dymu') tumanić-ogłupiać ('ty 'tumanie dardanelski!') ('podawać komu na 'tacy'-służyć;dogadzać) taflać się-brudzić się,chlapać się u'taflany-ubrudzony,utatłany taflać-tocztyć,nieść ('co ty tam 'taflesz?'-co tam niesiesz?) 'taka polka!'-tak rzeczy stoją!;tak ze mną rozmawiasz! 'tako rzeczy stoją!'-tak się dzieje 'tako się rzeczy mają!'-to tak się dziej 'tako się ma'-tak jest 'tako się masz'-tak z tobą jest 'tako jak widać'-jest jak widać 'tako jak słychać'-tak jak mówię tako-tak sobie tako-owako-tak i tak;średnio srednio na jerza-przeciętnie taki-owaki (wynoś się stąd ty 'taki-owaki!') tako-siako(taki-siaki)-ten i inny ('tako,srako,owako!'-a co to cię obchodzi jak!) siaki,siako-tak sobie,taki a nie inny ('tak czy siak'-nie ważne jak) takowy-taki taksować-oceniać talent,talenciarz,talenciara,talenciarski-gagatek ('niezły 'talent!') talerz-krowie łajno ('co to za zwierz co chodzi robi talerze?') tamować kogo-uciszać;przytzymywać tamto-owamto-i to i owo 'pójść w 'tango'-wpaść w cug alkoholowy 'jest w 'cugu'-chla na umór 'tańcować jak kto zagra'-nie mieć własnego zdania ob'tańcować kogo-skrytykować kogo 'targnąć się'-pokazać się,np.coś kupić targowisko-zbiegowisko ('jak na 'targowisku') ('tarzać się ze śmiechu') taś!taś!taś!-zawołanie na kaczki taszczyć,taśtać-nieść,dźwigać tatuś-facet z brzuszkiem;nad wiek wyrośnięty ('wszystkie w klasie takie dzieci a on jak jeden jak ten 'tauś!') tatusiowaty-nieruchawy,gruby,mało aktywny;nad wiek wyrośnięty Odpowiedz Link
ungur Re: SŁOWNIK GWARY RADOMSKIEJ 30.12.04, 13:55 'mieć 'temat'-chcieć się napić temperówka-strugaczka temperować-strugać;studzić czyj zapał,uspokajać ('już ja cię 'utemperuję') terajszy-współczesny terkotać-ględzić,wrzeszczeć;stukać,hałasować ('terkotać komu za uszami') terkot-harmider,stukot;człowiek hałaśliwy ('zabierz mi stąd tego 'terkota!') teściu-odzywka zwyczajowa typu'panie' teściowo-odzywka zwyczajowa typu'pani' kumoterstwo-pokrewieństwo kumotrze-kumie tęgi-silny,gruby;znający się na czym tępić kogo-niszczyć s'tępić ostrze-sprawić by nie było ostre tępak,tępota-głupi,matoł s'tępieć-stać się niewrażliwym o'tępieć-otumanieć tęskny-rzewny tężeć-gęstnieć,zamarzać,kwaśnieć;nabierać siły ('stężałe mleko'-zsiadłe mleko) tknąć kogo-poruszyć;obgadać ('gówna nie 'tykaj') ('ty to mnie nie 'tykaj'-odejdź ode mnie) tknięty(dotknięty przez los)-głupi,nawiedzony tło-coś mniej wartościowego tłuc-bić ('s'tłuc kogo na kwaśne jabłko') tłuk-matoł,prostak tłusty-bogaty,poważny spaślak-grubas spaść się-przytyć ('aleś się 'spasł') tłuścioch-grubas tłusta morda(tłusty ryj)-gruby;człowiek podły ale ustawiony gruby-bogaty 'gruba ryba'-ktoś znaczny 'tłusta dupa'-o kimś kto ma potężny tyłek szafarnium-tyłek ('róż tę swoją 'szafarnium') tłuszcza-tłum toto-to ('to,tamto,owamoto') ('to,sio i owo') toczyć z pyska pianę(toczyć pianę)-wściekać się ('piany(krwi) komu 'u'toczył'-dać się komu we znaki) tokować-zalecać się ('tokuje jak kogut') tok-poidło dla zwierząt tonąć-wpadać w kłopoty ('tonący brzytwy się chwyta') topić się-wpadać w kłopoty;tracić u'topił-stracił,przepił ('topić smutki w kielichu') topielec,topielica-o kimś kto się utopił-demony(Powiśle) 'luks 'torpeda'-fajna,ładna,niezła(dziewczyna;maszyna) torpeda-wystrzałowe,dobre towar-dziewczyna;pieniądze(dolary) sałata-piniądze(dolary) towarzysz szkolny-kolega ze szkoły 'dusza 'towarzystwa'(towarzyszka)-lubiący ludzi;człowiek rozrywkowy 'panie starszy,'pani starsza''-zwyczajowa odzywka do ludzi starszych 'tracić w czyichś oczach'-zaliczyć plamę s'traceniec-ryzykant trachnąć-uderzyć,trącić,skaleczyć;przeciąć;rzucić trachać-ciąć,rżnąć,rąbać po'trachać się-po'kaleczyć się kiereszować się-kaleszyć się 'jak się trafi'-jak się zdarzy;co popadnie Odpowiedz Link
ungur Re: SŁOWNIK GWARY RADOMSKIEJ 30.12.04, 13:56 trafić na kogo-znaleźć kogo,spotkać trajdzić-klepać,ględzić ('trajdzi jak najęta') trajdzioch,trajdziocha,trajda,trajdoła-ględa,klepa trajdy-opowieści,głupoty,bzdety trajkot-zgiełk trajkotka-gadatliwa kobieta ('trajdy-majdy'-bzdury) ('trajdzi-majdzi'-gada bzdury) terkotać,turkotać-hałasować ('nie 'terkocz mi za uszami!'-nie przeszkadzaj!) 'terkotać,turkotać językiem-mleć ozorem 'toporem kogo w łeb uderzyć'-trafnie komuś przygadać ('jakby toporem uderzył!') 'toporem się na kogo zamierzyć'-życzyć komu coś złego 'z 'toporem się na kogo zasadzić'-przygotować na kogo pułapkę toporny-trudny,oporny;tępy 'toporem(toporkiem) machać'-huczeć,chojrakować ('o patrzcie!jak toporkiem wymachuje!-jaki hardy!) 's'tępić topór'-dać sobie z kim spokój ('toporem kogo zamalować'-trafnie uderzyć;przyciąć) ('toporem kogo potraktować'-nie wpuścić do domu;źle przyjąć) ('toporem się zawrzeć(zawarować)'-być upartym,bronić swego do upadłego) 'ino 'torbą się ogania'-jest bez broni torba(stara torba)-o kobiecie torba-moszna 'psami kogo potraktować'-źle przyjąć 'spuścić z 'tonu'-przestać się wynosić ('spuść z 'tonu!') 'traktować kogo'-szanować,poważać 'trawą głód(brzuch) opędzać'-byle jak się odżywiać 'nie 'trawić kogo'-nie móc kogo znosić s'trawny-przyswajalny trąba-gapa;gęba ('zamknij się bo dostaniesz w 'trąbę!') ('trąba jerychońska'-wielka gapa) trąbalski-gapa trąbić-rozpowiadać,rozgłaszać ('trąbić wszem i wobec') trąbnąć kogo-uderzyć w'trąbić-zjeść ('do widzenia! kup se trąbkę do pierdzenia!') trącać-dotykać,bić;kłóć słowem trąci-zalatuje,śmierdzi tresować kogo-uczyć dyscypliny 'tresowany piesek'-nie ma własnego zdania trędowaty-sparzony,nietykalny trociny-szajs,buble trucha,trusia-o króliku;o tchórzliwym człowieku ('siedzi jak 'trusia'-udaje,że go nie ma) truś!truś!trusia!trusia!-zawołanie na króliki s'truchlały-przestraszony;zmarźnięty truchtać-tupać,drobno chodzić,drobno biegać truć-marudzić,zrzędzić ('nie truj dupy(gitary)') Odpowiedz Link
ungur Re: SŁOWNIK GWARY RADOMSKIEJ 30.12.04, 13:57 trudny-o człowieku ('w brudzie i 'trudzie') ('w głodzie i chłodzie') truposz-trup;człowiek zapity na amen truteń-leń 'trwać przy kim'-trzymać się kogo ('jak 'trwoga to do Boga') trwożyć się-bać się,lękać trwożliwy-lękliwy,nieśmiały ('coś ty taki 'trwożliwy') tryk-wielki,rogaty baran ('barun,barun,tryk!'-aby sprowokować barana do uderzenia łbem) trykać się-bić się,kłócić tryknąć kogo-uderzyć;ubóść słowem tryknięty-głupi trachnięty-głupi trachać-ciąć,dziabać ('trach!trach!-okrzyk ) ('rachu-ciachu!-szybko!) tachać,tachtać-ciąć,rąbać wy'tachać,wy'tachtać-wyciąć trąchnięty-głupi ('trąchnięty przez los') trąchać-jeść;trząść w'trąchnął(w'trąchał)-zjadł ('trąchnął kim'-wstrząsnął kim;pobił kogo) trysknąć słowem-przygadać komu trysnąć słowem-popisać się wiedzą trzaskać się-bić się;rzucać się,stawiać się 'trzaskający mróz'-straszny mróz trzaśnięty(trzałśnięty)-głupi trząchać-jeść;trząść w'trząchnąć-zjeśc trząchać się-rzucać się,stawiać się 'trząść się ze złości'-być strasznie złym trzeć się-bić się szczecina-gęste,grube włosy szczeniniasty-mający gęste włosy trzepać się-bić się ('trzepać kim portki'-zlać kogo) trzepnięty-głupi roz'trzepany-rozkojarzony po'trzepany-głupi,postrzelony trzeszczeć-drażnić kogo;stawiać się ('i jeszcze trzeszczy?!'-jeszcze się nie uspokoił?!) trzymać się-dawać sobie radę ('trzymaj się wiatru'-nie spadnij!daj sobie radę!) 'trzymać z kim'-przyjaźnić się z kim tuczyć się-chwalić,pysznić ('tuczyć swoją pychę') tuptać-tupać ('potuptaj!'-do dzieci) tupnięty(tuptnięty)-głupi 'tupać nogami'-ze złości;z zimna;iść tupeciarz-zawadiaka,bezczelny turkotać-hałasować;gadać turkotliwy-namolny po'turkotany-porozrzucany 'turkot czynić'-jechać 'turłaj się!'-płaszcz się!uniż się! twardziel-niezłomny typ tutłać,tutrać-tarmosić,miąć;taplać w błocie tuteła,tuteł-zuch,chwat(?) ('ot!tuteła jeden!') tyczka,tyka-wysoki;wysoka dziewczyna ('ale 'tyka!-ale wielka!) 'tyknąć kogo'-uderzyć;ugodzić słowem tyknięty-głupi tykać się-pieścić się;kłócić się;walczyć ze sobą ('gówna nie 'tykaj!) Odpowiedz Link
ungur Re: SŁOWNIK GWARY RADOMSKIEJ 30.12.04, 13:58 tuknąć-huknąć,krzyknąć 'tyci,tyci,tyciutenki'-maleńki ciupek,ciupelek-malutki tyfus-łobuz,namolniak 'tyle o ile'-tak trochę 'tyłkiem podłogę zamiatać'-o dzieciach leżaćych na brudnej podłodze 'tyrać do upadłego'-pracować przez siłę 'jak ' talala'-fajne tyrtać-pracować,tyrać;mielać jęzorem;czepić się kogo tytłać się-brudzić się,taplać się ('nie rusz!bo u'tytlesz!') tytłać-harować;taplać;byle jak robić tyteł,tyteła-partacz;flejtuch tytra-pracuje byle jak;brudzi,błoci roz'tytrać,roz'tytłać-rozpocząć robotę ('u'tytrać się po łokcie'-ubrudzić się) tyrtać-trząść,wstrząsać tyrtolić-tarmosić,mnąć wy'tyrtolony-wymięty;pomięty tyrtać się-rzucać się,podskakiwać tyrtnąć kogo-uderzyć;dotknąć tyrtoła,tyrtoł-partacz,dłubek tyrtnąć się-ocknąć się,skapować się trachnąć się-skapować się;stracić trychnąć,ttrychtnąć-uciec trychtolić-ględzić;źle robić;gotować u'trychtolić-ugotować trychtoła,trychtoł-glamajda,ciapa;partacz roz'trychtolił-rozpoczął robotę i nieskończył trychtać-asystować po'trachany,roz'trachany-pokaleczony;porozrzucany po'trąchany,roz'trąchany-porozrzucany,rozdrobniony(np.gnój) 'trachnąć kogo słowem'-ugodzić kogo słowem tyrtolić-piec placek,gotować u'tyrtolić-upiec,ugotować truchnąć,truknąć-krzyknąć;dać znać trutać-trąbić ('trutu majtki z drutu!') trutki-bzdury trychcić-pichcić ('wy'trząsać się nad kim') trzechotać-trzeszczeć trechtać,trychtać-udeptywać,wstrząsać podłożem u'trechtać(u'trychtać)-udeptać,rozmemłać podłoże trefny-zły ('trafiło się ślepej kurze ziarno') trefnić się-stroić,pindrzyć trefniś-błazen tyrtosić-ściskać,miętosić;piec truchotnąć-stuknąć telepać się-trząść się;jechać telepło-poraził prąd 'tatarata!'-wcale nie!' trącinoga-zaczepiacz trzęsiłapa-tchórz 'trząsnęło mną'-poraził mnie prąd tytle-brudzi;śsie Odpowiedz Link
ungur Re: SŁOWNIK GWARY RADOMSKIEJ 30.12.04, 13:59 ubogo-słabo,biednie,źle ('coś tu 'ubogo'-na stole) u'babraniec-zamieszany w ciemne interesy 'ubóstwo w oczy nie kole' uchowaj Boże!-oby nie! uchlać się-opić się uchybić komu-nie przywitać;być niegrzecznym 'jak ręką 'uciął'-przestało boleć ucieszny-pocieszny,wesoły 'ucieche komu robić'-wygłupiać się;błaźnić się ('krew ci 'ucieka') 'nie 'uciecze'-nie ucieknie 'uczepić się kogo'-trzymać się kogo udawany-sztuczny,nienaturalny udaniec-łobuz udały-udany(zwłaszcza o synu) ('udał ci się syn') 'udawać głupiego'-udawać,że się nie wie 'uderzony w głowę(ciemię)'-głupi 'uderz się w ten głupi łeb'-pójdź po rozum do głowy 'udry na udry'('iść z kim na 'udry)-nie przelewki;stan wielkiej wojny między dwoma skłóconymi rodami;żadna ze stron nie popuści; każdy odpowie ciosem na cios:'wy nam to,to my wam też to'. udusić coś-upiec mięso u'dźgać-ukroić byle jak ugodzić się z kim-przestać sadzić;dogadać co do ceny itp. 'ugotować się na twardo'-wpaść w duże kłopoty 'ujeżdżać babę'-strofować,pouczać 'ujeżdżać kogo'-uczynić manier;temperować ujeżdżony-oswojony,oszlifowany uszedł-uciekł układać się z kim-dogadywać;planować wspólne życie po'układany-człowiek odpowiedzialny ('ma po'układane w głowie') u'tykać-kuleć 'ukręcić łeb sprawie'-przestać się zajmować czymś,zatuchłać udrutować kogo(mordę komu)-poskromić ulżyć sobie-wysrać się;wygadać się ulicznica-dziwka ulubić,umiłować kogo-zakochać się 'umieć się znaleźć'-potrafić dopasować się do każdej sytuacji umoczyć-stracić ('umoczyć dupę') ('umoczyć fiuta'-wychędożyć dziewczynę) umorusany-brudny uniżyć się-zejść z tonu 'świeżo 'upieczony'-nowy ('upiec się ze wstydu') ('upuścić komu krwi'-dać się komu we znaki) 'urwać się z choinki'-wyskoczyć z głupotą 'urwać się z łańcucha'-poczuć swobodę 'urwać się z roboty'-wyjść przed czasem urżnąć kupę-zrobić kupę urżnąć się-upić się usłużny-pomocny,dobry ustanowiła się-zaźrebiła się(o kobyle) ('ustawić się do wiatru'-czekać na okazję) ustawiony-bogaty,zamożny;ma dobrą pracę usypiać-nudzić 'moje 'uszy'-mój wywiad ('ściany mają 'uszy') uszczknąć-ukraść utknąć-zostać gdzieś;nie móc się wydostać 'utrzeć komu nosa'-dać nauczkę utrapienie-zmartwienie;człowiek z którym mamy kłopoty ('moje utrapienie'-o człowieku) utrapić się-namartwić się ('urzywać sobie na kim'-pomiatać kim) ('po'używał i zostawił'-o mężczyźnie który wykorzystał dziewczynę) uwadzić się-skłócić się 'usrać się po uszy'-nie móc się wyrobić z pracą świzdrzypoł(świździpoł),świzdrzypała,świździpała-postrzeleniec 'urobić kogo'-wytresować po swojemu urobić-wypracować urobiony-wypracowany,wymęczony ('on już się w życiu 'urobił') targać się-męczyć ,pracować,nanosić ('ale się w życiu 'natargał') świrgnąć,świzgnąć-rzucić;machnąć Odpowiedz Link
ungur Re: SŁOWNIK GWARY RADOMSKIEJ 30.12.04, 14:00 wabi się-jak na niego wołacie?(o psie) 'Warszawę przez nią widać'-o cienkiej kromce chleba wadzić się-kłócić się wahnąć się-zawahać się;otrząsnąć się walać się-tytłać się;leżeć w błocie wala się-leży porozrzucane byle gdzie walnąć się-skapować się;stracić walnąć się w głowę-pójsć po rozum do głowy u'walić się-położyć się;rozłożyć się ('u'walił się i śpi') walić-pić u'walić się-upić się walić-chędożyć walnięty-głupi na'walony-napity na'walać się-bić się walnąć się w piersi-wyrazić skruchę wałach-wykastrowany koń;impotent ('takiego 'wała!') wałek-nieużyczliwiec warcholić-szaleć warchoł,warchoła-łobuz,zawadiaka,nieposłuchaniec wantołek,wańtuch-brzuch wariat-postrzeleniec wariactwo-wymysł,dziwactwo świźgnięty,świźnięty-głupi 'świsnąć kogo w ucho'-uderzyć 'warty zachodu'-wartościowy 'nie 'warty zachodu'-niewartościowy warzecha,warząchiew-wielka,drewniana łycha psubrat-negatywne określenie u'ważyć-nagotować 'mleko ma pod nosem'-dzieciuch 'co ci leży na 'wątrobie?'-czym się trapisz wcinać się-wchodzić w drogę;przeszkadzać wcinać-jeść wądoły-głębokie doliny wdały-udany;udały 'wdał się w ojca'-wrodził się do ojca wciskać komu-sprzedawać nachalnie 'wciskać komu kit'-oszukiwać,bajerować wejściówka-bilet ('bilet 'wstępu do ustępu') weneryk-chory na chorobę weneryczną;brzydal wesz-człowiek wredny wtykać się-pchać się 'wet za wet'-oko za oko! wędzić się-przebywać w zadymionym pomieszczeniu,np.gdzie palą papierosy węgieł-róg wyginać-wygłupiać się wyginać pałę-uciekać,odchodzić 'wiatrem goni'-ucieka 'wiatrem podszyty'-lękliwy,nietrwały 'nadziać się na 'widły'-wpaść w duże kłopoty widno było-a więc tak;trzeba było tak u'widzić-zobaczyć u'wiedzieć-dowiedzieć się u'wieść kogo-być pierwszym od kogoś 'uwidzieć sobie'-wyobrazić sobie,zaplanować ('nie tak sobie to wszystko u'widziałem') 'uwidziało mi się'-uroiło mi się;przewidziało mi się wiela-dużo wiela?-ile? 'wielka mi rzecz'-straszne mi co wajcha-dźwignia ('wielki jak brzoza a głupi jak koza') wataha-grupa,gromada włam-włamanie 'wsio ryba'-wszystko jedno 'wsiora w no'-mnie tam bez różnicy wyciruch-stary łach;dziwka wycug-dożywocie ('iść na 'wycug') wyrko,wyro-łóżko turbować się-smucić się Odpowiedz Link
ungur Re: SŁOWNIK GWARY RADOMSKIEJ 30.12.04, 14:01 wy'wiedzieć się(wywiad zrobić)-dowiedzieć się,zasięgnąć języka wiekowy-stary,stuletni 'nie potrafi mówić po polskiemu'-nie mówi po polsku wiano-wyposażenie dla córki(dawniej najczęściej była to pościel;garki itp.) wianek-dziewictwo ('straciła 'wianek') ('na 'widły kogo wsadzić(wziąć)'-na języki) wieprz-wrednias;grubas wrednias,wrednota-wredny człowiek wrednota-coś złego,nieprzyjemnego wieprzek,wieprzoczek-wieprz wiertaj się!-uwijaj się! wiertnąć-zawiercić wiertnij się!-rusz się! za'wierć się-zakręć się(np.za robotą) wierć się!-szukaj,pracuj,goń,zasuwaj;bywaj w towarzystwie ('co ta ci się 'wierci w głowie?-o czym dumasz?) wiercioch-nadpobudliwiec,kręcioch (co tam ci się 'wierci w dupie?'-co ty znowu za głupotę wymyśliłeś?) wiercibrzuch-namolny człowiek ('wiercić komuś dziurę w brzuchu'-naciągać na coś;łajać) ('przyczepił się jak rzep do psiego ogona') wiercigłowa-trzpiot,namolnik wieraj się!-śpiesz się! wierać się-uwijać się wiercinoga-powsinoga wiercichrzan-ględa wiertoła,wiertek-kręcioch wierciburza(kręciburza)-zawadiaka,zadymiarz wierciwiatr-zawadiaka,zadymiarz wiercignat-namolny,prośliwy łamignat(po'łamignat')-siłacz,zabijaka wierciocha,wiercioszka-dziwka wiercidupa-dziwka wierchnij się!(załóż coś na 'wierzch!')-ubierz się wierchnij się!-wejdź na górę wierchnij się!-odkręć się;wstań,otrzeźwiej,zauważ wierchoła,wierchoł-wiercioch 'wyłaź na wierch!'-wchodź na górę! 'na 'wierchu'-na górze ('być na 'wierchu') ('mieć swoje na 'wierchu') wierteło-wiertło wierzchać-wierzgać wierzgawy-poskręcany;słaby 'wierzgi dostawać'-być bitym wierzgany-przewracany,rozrucany (po'wierzgany-poprzewracany,porozrzucany) wierzgać-rzucać,siać wierzgać-bić,uderzać,machać;pracować,zaganiać ('wierzgać rękami') wierzgnąć kogo-uderzyć,kopnąć wierzgaj nogami!-pędem leć! wierzgoła-łachmyta,łazik wierzgnięty,wierzgolnięty,po'wierzgany-głupi;pobity,uderzony za'świerzgły-stęchły,zaśmiergły wierzgnięty,wierzgolnięty-pijany wierzgać się-rzucać się,stawiać ('będziesz mi tu jeszcze się 'wierzgał?') wierzgnąć-machnąć,uskoczyć,uciec wierzgnął kozła-wywrócił się zźwierzgnąć-ściągnąć,zedrzeć,odkryć zźwierzgnięty-przemarźnięty;zamarźnięty zźwierzgnąć-zmarznąć źwierzgnięty-stęchły,stary zźwierzgła się-ustała się woda,śmietana źwierzgła się woda-zamarzła wierzgnąć kim-rzucić kim ('wierzgnąć kim o podłogę') Odpowiedz Link
lahhijala Re: budownictwo 30.12.04, 21:55 porównanie słów z 2 rejonów S= 20°32' E - 52°40' N (zapamiętane z wakacji) W= 18°20' E - 51°16' N (wywiad z G) www.pilot.pl a twoje słowa - jakie współrzędne? W: cćm (cmok) wiśta, wio, baśka!, prrry (yi ostro), wśta (?) cip cip cip (i ostrzejsze wyższe niż na mazowszu) gęś nie mogła mnie capnąć, S mazowsze. Krowy sie paluje, idź przepaluj krowy na grudzi, na siekirzach. bo sie pasą na łancuchu inaczej na obzie weź założ obze (łobze) na jałowke. rżysko S. sciernisko W W krowy się idzie pasać, S: paść pasie krowy. Ale sie napasłem (najadłem). To jest żerty. (dużo je) W: chodziłysmy na skóśke polami, S: na sage. W: "tak żeśmy się ompśrumpały zszargały. (ompsrumpaly to nie moje to Gapuli z Malborka)" Zobocz no aliś się upoproł. S: stęchlizna i mielizna - prwdopodobnie zepsute mięso. S: nygus -o taki nygus z jego. S: derka kantar wędzidło lejce(jeszcze jakoś?) podogonie puszorek orczyk kłonica, dyszel, w dechy albo w drągi, popręg (od siodła), wirzchem na oklep, zwietrzył strzyże uszami. sam ciągnie do domu. wedle strógi (wzdłuż strumienia) pójdziewa (my). o diabeł ogonem zakęcił, mini tornado wir wiatru na otwartych polach. bat daj mu batu , bata , swisnoł batem koń narowisty, oni mieli zawsze tęgie konie, grube zady. W: postronki. W: sieczke rrżnąć, W kołowrót, S kierat. W: plendze plyndze (placki) dzierza, wsypuje sie dużo mąki, robi rozczyn, drożdże, drzewo z wińsni do pieczenia chleba. S: konie wygoniłeś? a w pętach? W: Zanim przyszli wiliorzy to przyszedł mężczyzna miał czerwone ręce i czerwony na twarzy. Stał nic nie mówił tylko się rozglądał, bardzo się bałam. Potem spiewali tańczyli wariowali po kuchni. Diabeł, anioł, siewali, było ich pięciu, diabeł cały czarny i miał ogon z ostu, cała się pokułam. Ja słyszałem (miasto) jak dzieciarnia straszyła się że w piwnicy jest czerwone oko. Może może kolędnicy przepędzają jakiegoś wroga. Może też by być strategia że sie w nocy ciho napada a po przebraniu z pieśnia za dnia oswobadza?. W: bryczka, S: wolant, W: daj mi talyrz, łyżko, widlyc, łonka na łonce, zlyw, kuń qń S na kóliki trusie trusia,trusia! lejba -niechlujna. Kamienie sie łupie np na groble. snopki z powrozem opaska, stawia w stygi sztygi , sterty szterty siano w stogi, seradeli snopek to kucka. Zwózka z pola. Młocka przyszli na odróbke (wzajemna pomoc) Wieje plewy. Mietlica nasiona chwastów. Łopucha -komosa łopian piołun, pałki trzciny, bazie koćki, jaskry, kaczeńce stokrotki, szczaw(pędź na szczaw), W sikirzu żekotki, żaby ropuchy rechoczą i milkną to kumaki kumkaja kum,kum. Kumasz?. Piele plewi opielić ogród zgon redline całe pole, obdziabać. Pielenie lasu - przecinka. Hoola Hola! Połnie - 12. jedzenie w kańkach (bańka). ale zgłodniałem Odpowiedz Link
tataratata Re: budownictwo 31.12.04, 00:51 Napiszę w półgwarze(bez zaśpiewu bo nikt nie zrozumie). U nas nie ma jakiegoś jednego sposobu wymawiania,moje tłumaczenie będzie trochę wybiórcze. (Pomiędzy literkami są 'jery'-niektórzy tak czasem 'jadą'-ja nie wiem jak tę szybką wymowę zapisać-bo można też rozwlekać). 51.30 N ; 20.80 e wjśta,wyśta,wśta,wjjeśta,wjy,wjye,ywjo,prrr,trrrr ćjp,ćjp(ćp,ćp) gynźś ńjj m'gło c'pnuńćj(cobnuńdźj) Kryowy(krówy?)źśjy('e'ledwo słychać)polłujjy,jjydźj bprziybpolłuj krowy nyo bpolłu,łncy(łyuncye),pyozdwizgłu,r'zżyskyo,śćrńjsko(źśćjyrńjyzgko). Kryowy(krwy?)źśjy bpozsum nyo łuńdzuhu(takie 'h' gardłowe),jjynodzy nyo bpozdrungku. Źśm chudźjly nyo skyos polumy. Yalek(yalm) źśjy nyoposł.Dtyo jjy zrty(źjyrty). Tog żśm żśjy yupoprły. Zbodzc nyo ulyźj źśjy upuproł. Stynchlznyo. Ngus(ńjguz)-yo dto ngus zz jjygyo. Drko(dyrko),kuntur,wyndźjdło,lyjcye(lcye),pyodyoguńjjye(nie znum),puźjoryk(nie znum). Uorcyk,kłuńjyco,ww dychy abyo wye drungjy(drungy),popryng(odye śjodła),wrzchym nyo uoklyp,zwtrzył,strzzye usomy,sm dźjungńyjje d'(dod) dumu (dmu). Yo,dyjobyeł uognym zokrnćł. wyedly strugjy(wzdłuzs strumńjo). pójdźm,pójjdźjjyma. Yo,dyjobyeł uogunm zokrńćł,mjjyńjjy turndo wjyr(wr) wtru(wjyotru) nyo uodwortiych puloch. Odpowiedz Link
tataratata Re: budownictwo 31.12.04, 01:48 bot,dyjj myu bota,śwsnuł botm. kuńj norwjsty. yuny mjołły zowdy tngjye kuńjye,grbye zyody. postrungky. śjjyckye rźźnuńdźj,kjyrot. plocky(plodzcky). dźjjrzrzo,wsypjye źśjye d'z'o mnky. robjjy ryozzcyn,drozdzzye,drzrzwo,zz wśńjy(wjyśńjy) d'(dyo) pjycńjo. chlba(chliyba,chlyba). kuńjye wyguńjłyeź?ya ww pyntoch" Zońjym przźśly kuldńjyky dto przśdł mynzczno,mjoł crwunye ryncye jjy crwuny nyo twyorziy.Stoł ńjc njye mwjół jiyno źśjy(jśjy?)rozglndoł. brdzo(borzdzo) źśjy byołek(błek?). P' tym źpjwoly,huloly,wrjowoliy p' kuchńjy. Dyjobyeł ,ońjuł,źpjwoly,b' jch(jejch)pjyńćju(pńću),dyjyobyeł coły crny jjy mjyoł ugun zeze uostu,cyołło źśjye pokłułum. Jjyo słsłym jogh dźjyćjorńjyjjo strozsło źśjy zzye wwew pjywńjcy jjye cyrwnye yucho. Moz Moz kulyndńjyky prziyepyndzajjum jjokiygoźśj wrgo.Moz tz bły błyć strotgjo zy źśjy wye w nyocy ćjcho nopdo ya pyo prziyebryańjyju zz pjyżńjjum zzyo dńyjo oswobdzo? Odpowiedz Link
tataratata Re: budownictwo 31.12.04, 02:21 dyjj(dj?) my toliyrz,łłyzzko(łyyyzsko,łska),wjydylc,łunko,nyo(n')łuncye,zlyw, no królyky truźjye,truźjye,truźjo;lyjbo-ńjychlujjnyo. Kumjyńjye(kumńjye) źśjye łłupjy np nyo groublye. Znobgjy zz powerozym yoposko,stowjyo we śtygjy(nie znam),śtyrty ,śjono we stogjy,syerodyly snopyk tyo kucko. Zwłózko zyezyez pola(błola). Młodzko prziźśly nya odryłubkym(wzojmno bpómozdzc). Wjyjjy plywy.Mjytlycyo nośjuno chwozdyów.Łopucho(łobodo?)-kumoso,łłopjun, pjjołłun,połky trzźćjny,boźjye,kuotky,jjozskry,kocyńcye,stokrtky,śćjow (pyndźjy nyo śćjow). Ww śjykiyrzu(nie znam)źjykotky,źjoby ,ropchy(ropuchy) rychocum jjy mjlknum tyo kumky kumkojjum kum kum kum. Kumos?Ply,plwjy,uoplyć uogród ;zogun redljynym;cołye błolye,yobdźjobodźć-i. Plyńjye lozsu-przećnko. Hyoolo!Hyoollo! Połdńjye(połłudńjyjje,połłedńjye-?). jjydzyńjye ww kunkoch (buńko). alyek zgłodńjoł(alym zgłodńjoł;azzym zgłodńjoł;yale zgłodńjołłym). ---------- Mniej więcej. To jest mowa ścieśniona i dlatego głoski bezdźwięczne i dźwięczne brzmią podobnie(tzn.bezdźwięczne przypominają dźwięczne). Nie pisałem w zaśpiewie bo tego nie da się porównać z rzadną gwarą,chyba że sprzed 8 tys. lat Odpowiedz Link
ungur SŁOWNIK GWARY RADOMSKIEJ 31.12.04, 11:12 wiercioszka-o dziewczynie niezbyt cnotliwej wierzgchcioch-wiercioch waruj!-czekaj!pilnuj! ('waruje pod drzwiami!'-o psie) wartało-warto było bharczy-skwirczy 'wieszać na kim psy'-obgadywać wieszak-o niezgrabnym lub źle ubranym człowieku ('wyglądasz jak 'wieszak!'-jesteś źle ubrany) ob'wieś-łobuz ob'wiesić się-powiesić się wieścić-rozpowiadać,rozgłaszać wsiocha-wsiowe;wieśniaczka ('co ty mi tu 'wsiochą wyjeżdżasz!') wiewiór,wiewióra-wiewiórka 'z 'wiatrem'-dobrze,prawidłowo 'pod 'wiatr'-źle ('iść pod 'wiatr'-iść pod prąd) ('iść pod prąd'-źle robić lub nie słuchać większości) ('biednemu to tylko 'wiatr w oczy i chuj stoi') 'z'więdła dupa'-o starej babie(pannie) 'z'więdła baba'-stara baba 'stara dupa'-stara baba(panna) 'stary byk'-stary chłop(kawaler) wilczek-ambitny szczyl który podskakuje starszym szczyl-gnojek 'wilczy pomiiot'-o łobuzie 'wilcza sprawka'-dziwna,trudna rzecz ('taki jesteś wilk?'-nic się nie boisz;chojrakujesz) ('wilkiem patrzeć na kogo'-gniewać się z kim;mieć złe zamiary) 'wilczy apetyt'-ten to może zjeść 'wilk w owczej skórze'-udający przyjaciela udaniec-cudak wiosna-rok ('4 wiosny ma') 'wiosna życia'-młodość 'jesień życia'-starość ('co ma 'wisieć nie utonie'-co ma być to będzie) wisus-łobuziak wisusować-łobuzować wlać komu-zbić kogo 'wlać komu rozumu do głowy'-dać nauczkę władny-możliwy,mogący ('nie jestem władny') 'mieć władzę nad kim'-panować ('nie mam nad nim władzy'-synek mnie nie słucha) włamka-włamanie włóczykij-włóczęga wywłoka-brzydka kobieta;dziwka(?) wodę lać-okłamywać,gadać bzdury lej'woda-ględa,przechwałek przechwałek-ten co się przechwala przemądrzałek-ten co się przemądrza woda-coś niekonkretnego,nietrwałego 'trawi ogień'-spala 'woda na młyn'-pasuje 'wylać sobie wiadro wody na głowę'-ostudzić emocje wodnisty-grzęski,mokry,rzadki 'mowa woda'-głupie gadanie,bajki 'wodą mówić'-mówić niekonkretnie 'trzymać wodze w ręcach'-lejce w ręcach;mieć władzę nad kim 'wodzić kogo za nos'-wykorzystywać,zwodzić wodzić-prowadzić 'nosił 'wilk razy kilka,ponieśli i wilka' wojować-rozrabiać,wygłupiać się;kłocić się;awanturować 'wojnę wszczynać'-wszczynać awanturę 'między nami 'wojna'-będziemy się zwalczać ('wojna? wojna!'-chcesz mnie mieć za wroga?-chcę!) wojak-żołnierz;rozrabiaka ('to z ciebie taki wojak?') wojo-wojsko wojsko-pracownicy,brygada;dzieci ('moje wojsko') 'jak w wojsku'-rygor i porządek 'a w wojsku był?'-dojrzały jesteś? 'wolny jak ptak'-niezależny,swobodny waniajet-śmierdzi wozić się-dogadzać sobie;pokazywać się ('wozić dupę'-wyjechać dokądś) 'wozić się na kimś'-wykorzystywać kogoś;podpierać się kim 'wozić komu dupę'-usługiwać wdepnąć-wejść na chwilę;wejść w co 'wdepnąć w gówno'-narobić sobie kłopotu 'wdeptany w ziemię'-zniszczony,unieszkodliwiony wprawiony-przyzwyczajony(ma wprawę) ('wprawiaj się'-ucz się) wracaj się-zawróć,wróć się Odpowiedz Link
ungur Re: SŁOWNIK GWARY RADOMSKIEJ 31.12.04, 11:13 wrzaskun-wrzaskliwy(dzieciak) wrzeć-złościć się ('wrzeć ze złości') ('wrzeć gniewem') 'wrzątek komuś wylać na głowę'-zmartwić kogo;źle potraktować wprzód,wprzódzi,wprzódy-najpierw,kiedyś wpierw,wpierwy-najpierw,poprzednio,kiedyś 'wsadź se to w dupę'-wypchaj się wsadź se-zrób to z dziewuchą ('wsadź se w jaką szparę') ('wsadź se bo ci zmarnieje(zwiędnie)') nasiadówa-zebranie nasadzić się -usiąść gdzieś,zwłaszcza wyżej nasadzić się-usiąść -znaleźć posadę nasadzić się na jaja-zajać się domem,dziećmi wsiąknięty-zakotwiczony,przyzwyczajony wsiąkł-zginął;przepadł 'wskoczyć na wóz'-zabrać się z kim po drodze 'na 'wspak'-na odwrót ('na wspak,na wznak'-i tak i tak) 'lecieć głową w dół'-tracić poważanie;degradować się 'wspinać się do góry(piąć się w górę)'-awansować wspomóc się-zebrać siły;posilić się wsteczny-zacofany wszeteczny-nieprzyzwoity wstręciuch-brzydal;nieprzyzwoity wstrzymaj się-daj sobie spokój ('daj se na 'wstrzymanie') wstydzioch,wstydziocha-o nieśmiałych wsuwać-jeść wszczęty-zaczęty wypuszczać się-udawać się 'wszelka swołocz'-wszyscy 'wpuścić kogoś w maliny'-wykołować 'wszelka rzecz'-każda rzecz wszędy-wszędzie 'wszędy-owędy'-tu i tam wszyć się-przystać do kogo;upodobnić się wściubios,wściubidlak,wściubideł,wściubiduła-wścibski;ciekawy wścibszczak,wściubidupa,wściubiłep-wścibski;bezczelny wtyczka-agent,informator wtrąchać-jeść wtrąchnąć-zjeść wulkan-tytan;wszędzie go pełno wściubimorda,wściubigłowa,wściubiryj,wściubigała-wścibski,bezczelny; naciągacz wybuchowy-gniewliwy wybujały-przerośnięty wyciekaj stąd!-uciekaj stąd! wycieńczać-wykończać flaszkę cieńczyć-pić gorzałę parob,parobas-próżniak parobek-sługus parobować-służyć komu ('robić za 'paroba') ('wycierać się kim') wyciruch-dziwka ('wycisnąć z kogo flaki'-dać komuś porządny wycisk) ('dać komuś 'wycisk'-zmęczyć kogo;zbić porządnie) wykończać kogo-martwić ('ty 'wykończysz ojca i matkę swoim zachowaniem!') wyciśnięty-zużyty wycyckany-oszukany,ograbiny wykołowany-oszukany;ograbiony 'wyprowadzić kogo w pole'-oszukać kogo,przechytrzyć wydać się-wyjść za mąż wydąć się-nadąć się wygiąć pałę-uciec od opowiedzialności wyglądać kogo-oczekiwać na kogoś wygon-miejsce gdzie się wygania bydło 'wygrywać swoje'-dochodzić swoich praw wyjec-płaczek(o dziecku),zły śpiewak wyć-płakać,zawodzić 'wyjechać z czym'-powiedzieć coś nieodpowiedniego;szukać zaczepki 'wykończyć kogo'-zniszczyć wykopać-wyrzucić 'wykręcić się sianem'-udać,że nie my ('wykroić coś(kawał tortu) dla siebie') wykrzyczeć się-co leży na sercu ('wylać dziecko z kąpielą') wylać-wyrzucić wylecieć-wyrzucić;szybko uciec ('wyleciał jak z procy') ('wyleciał jakby go kto gonił') wylądować gdzieś-iść tam gdzie się nie chce uplyngło się-wylęgło,urodziło ('i gdzie toto się uplyngło?'-ale z niego gagatek) Odpowiedz Link
ungur Re: SŁOWNIK GWARY RADOMSKIEJ 31.12.04, 11:15 ('i gdzie to takie się ulęgnie?') uplyngło się-urodziło,wykluło,wychowało 'wylizywać resztki'-być oszczędnym 'wygrać los na loterii'-mieć szczęście wychynąć się-wyjrzeć ,zajrzeć;wychylić się ponad przeciętną wychynąć się-złamać krzyż wymęczyć-zrobić wreszcie coś;zamęczyć kogoś;wypić gorzałę obskubaniec-źle ubrany;dziad wyskubany-okradziony,ograny wyskubany z piórek-przestał się mądrzyć wyskubać kogoś-wyrzucić,wysiudać wysiudać-wygonić wymysł-cudactwo,dziw,fanaberie wynieść -ukraść wynosić się ponad innych(tłum)-być dumnym 'wypaść z gry'-przestać się liczyć wypaczony-wyobcowany;przeinaczony wypaczeniec-człowiek wypaczony wyparować-uciec wyparowały-zniknęły(zostały ukradzione) 'wkoło Macieju'-ciągle to samo wypchaj się!-daj mi spokój! wypchnać kogo-pokonać,zdominować;zająć jego miejsce wygogolony-na wpół nagi(ubranie podwinięte-plecy widać) wylizany-wyłysiały ('a kto ci włosy 'wylizał?') wypłowiały-zniszczony,zużyty wypłosz-wystraszony(człowiek;pies) ('wyglądasz jak wypłosz!') wyposażać-dawać posag wyprawiać -dawać posag wypukły-mający przepuklinę(Powiśle) 'wypuszczać z rąk(lejce)'-tracić kontrolę wypychać z domu-dzieci aby się usamodzielniły,pożeniły wyrodek,wyrodził się(odrodził się)-czarna owca wyrabiam-nadążam 'nie 'wyrabiam'-nie daję sobie rady 'wyrywać się do czego(kogo)'-lubić coś,kogoś wyrzekać-wymawiać,nie chciec znać wyrzucać komu-wypominać wyskrbek-dupek,słabiak wyskrobać-znaleźć fundusze wyskrobany-źle ostrzyżony;źle ubrany ('niezłyś występ dała'-będę się ciebie musiała wstydzić) wystrychniety(na dudka)-oszukany Odpowiedz Link
ungur Re: SŁOWNIK GWARY RADOMSKIEJ 31.12.04, 11:16 wyszarzały-wypłowiały,zużyty wyślizgać-wykolować 'pracować na 'wyścigi'-uwijać się wyścigowy-szybki ścigły-szybki wyświechtany-znany utopić-przegrać;stracić pieniądze ('a idź się utop!'-ale głupoty pleciesz,robisz') wytargany-spracowany wytargać-przynieść wytrąchany,wytrąchnięty-wytrącony;oszukany wytrych-klucz do wszyskich zamków 'wytknięty palcem'-naznaczony wytykać komu-wymawiać wykibicowany-oszukany wywalony-wyrzucony wywalić się-przewrócić się wyniuchać-wypatrzyć wyniuchany-znaleziony 'wytworzyć sobie coś'-uroić wyuzdaniec-cudzołożnik wywijać językiem-ględzić wywijać rękami-bronić się;atakować ('wywijać fijołki') ('wywijać numery') 'wywijać mieczem'-być wojowniczym;mądrzyć się ('wywoływać wilka z boru'-prowokować) ('nie 'wywołuj wilka z boru') wywracać-przewracać 'na 'wywrót'-na odwrót wyzdrowieniec-ten co wyzdrowiał uleczeniec-ten co wyzdrowiał uleczył się-wyleczył się ('nie 'wyżyty'-ciągle mu mało) wymięty-zmarnowany wymiętolna,wymiętoszona-zużyta kobieta wydąć się-napucyć się wsiok-wieśniak;zacofaniec 'wyzymłany'-powyrywany;źle ostrzyżony wykukać-wygadać tajemnicę;oszukać wtryniać-jeść wartny-godny,należyty wartały,wartawy-warty wiracha,wiraszka,wiraszko-cwaniak ('niezły z niego 'wiraszko') ('wiraszka,pół chuja,pół ptaszka!') wyrżnąć-uderzyć w co;uderzyć ungur-dzieciak,bachor wstawić się-stawić się;upić się wstawiony-upity Odpowiedz Link
ungur Re: SŁOWNIK GWARY RADOMSKIEJ 31.12.04, 11:17 zażyty-bogaty,wyposażony zażyć kogo-zaskoczyć,zaszokować zabawowy(a)chłopak,dziewczyna-wesoły(a),rozrywkowy(a) 'wieś zabita dechami'-zacofana wioska 'zabić komu ćwieka'-wpędzić w kłopoty zabiegany-zajęty,zapracowany zachciewajki-krosty młodzieńcze(trądzik?)-znikają podobno gdy młody znajdzie swoją drugą połowę zacofaniec-człowiek zacofany zaczadzony umysł-pod wływem jakiejś ideologii (czadzi-gada bzdury) zaczajnikowany-schowany;zaczajony zaćmiony wzrok-pijany wzrok zaćmiony-zamglony,niewystarczający zadzior,zadziora-człowiek zadziorny 'zadrzeć z kim'-pokłócić się,pobić,pogniewać zadyma-rozróba zadymiarz-rozrabiaka 'zadymy szukać'-szukać bójki zadymić atmosferę-zaniepokoić,rozdrażnić;zadymić tytoniem powietrze zadzior-występ,zaczep 'zagłaskać kota na śmierć'-być aż nadto opiekuńczym dla dzieci 'na 'zabój'-upity;zakochany zabój-zbój,bandyta zabijaka-bandzior 'zaglądać komu w okno'-być wścibskim 'zahaczyć kogo o co'-zapytać zahaczyć o kogo-wpaść do kogoś zahaczyć się-znaleźć pracę;zatrzymać się gdzieś zajad-pryszcz na wardze gospoda-zajazd,knajpa zajadocha-dziewczyna mająca zajady zajechany-zużyty,zatarty(np.o samochodzie) zajechana(zajeżdżona)-o kobiecie(wyruchana;przemęczona) zajechać się-przepracować się zajechać(zajeździć) konia-przemęczyć konia zajeździć-zużyć(np.o samochodzie) zajęczy szczaw-roślina o kwaśnym smaku(podobna do koniczyny , rosnąca w lesie) zaiwaniać-uciekać;szybko pracować ('zaja!zaja!zaiwaja!') zające,zajączki-dzieci zajęczaki-młode zające zajmać-zaganiać bydło zajmać się-zajmować się zakapior-łobuz,zadzior zakapturzyć się-zasłonić przed deszczem zakładzina-podkład zakładać dach-stroić dach zakopić się-ukryć się w sianie,w pierzynie,w norze zakopić-przykryć,zakopcować (np.ziemniaki) zakopcować się-ukryć;zahaczyć gdzieś zakosa-o nurcie rzeki(Powiśle) przykosa-o nurcie rzeki(Powiśle) zakosić-ukraść zakręcony-pofiksowany zakręcić kimś,czymś-nagadać,wpłynąć na kogoś ('zakręcić się na pięcie') zakręcidroga-człowiek umiejący kimś zakołować;niezdecydowany 'zakrawać na kogoś'-czyhać na kogoś 'zakrawa na pomstę do nieba!' zakrzepły-zgęstniały zahukany-gapowaty,nierozgarnięty zakurzony-zapomniany,stary wkurzać kogo-denerwować kogo przykurzyć kogo-zdenerwować kogo 'zakuty na cztery fajery'-nie do ruszenia zakapować-skapować;wydać zalewać-gadać ,bajerować zapychać-biec;pracować bardzo Odpowiedz Link
ungur Re: SŁOWNIK GWARY RADOMSKIEJ 31.12.04, 11:18 zalać się-upić się zalać robaka-upić się zalewać-gadać bzdury zakuty-zażyty zamawiać-czarować(Powiśle) zamęt siać-skłócać,podburzać zamglony-pijany,niewyraźny zamiarować-zamierzać ('mieć dobre 'zamiary') zamierzchły-dawny,stary zomorek,zomór-chudzina zamieszać-zrobić rozrubę zamoczyć usta-napić się zmoczyć gębę-napić się ('ja cię chyba 'zamorduję!'-jesteś niemożliwy!) ('mnożyć problemy') zamroczyć się-uchlać się zamulać -oszukiwać 'zamulać oczy'-oszukiwać,odrwacać uwagę zamalować kogo-uderzyć zanosi się-mdleje,traci przytomność(dziecko) zapchać kałdun(kichy)-najeść się zapyziały-zabiedzony 'iść w 'zaparte'-nie przyznawać się 'zapięty na ostatni guzik'-skończony ('zapijać smuty') zapijać do kogo-przypijać zapijaczony-nieustannie pijany zalatuje-śmierdzi zapleśnialec-stary grzyb zakalec-zły chleb,placek;wredny człowiek zakała rodu-czarna owca w rodzinie zapóźniony-opóźniony zaprzęgać się do roboty-podwijać rękawy zaprzęgać się do wozu-robić coś koniecznego zapychać-zasuwać;biec;robić zapylona-zapłodniona(też o kobiecie) ('a kto Maryśkę 'zapylił?') zaraza-o człowieku zarada-zaradny,zuch zaradzony-uradzony zaraić kogo-zapytać,zagaić ('raić-gadać,zagajać) zarajony-zagadany,poderwany zajarać-zapalić zaropialec,zaropiałe oko-krościaty,źle wyglądający zajob-głupek,wrednias 'ćwiczyć 'zajoba'-wygłupiać się zajob,zajeb-praca;coś złego zapierdól-ciężka robota zajebać-ukraść zajebaniec-łotr zapierdalać-biec;robić zapierdolić-ukraść ('zarastać brudem(porastać)') ('zarastać rzepą(porastać)') ('rzepę można siać'-aleś ty brudny) zapitalać-szybko jechać,biec;krawcować zakosić-ukraść zawrzyj mordę!-zamknij się! zarówno mi-wszystko mi jedno zarżnąć się-zamęczyć się ujaić-dać komuś popalić wpierdól-bijatyka ('dostał 'wpierdól') upierdolić-zniszczyć,unieszkodliwić zasie-zaś zaskórniaki-drobne oszczędności zasłużyć sobie-doigrać się wyigrany kogut-o starym kogucie zasraniec-gnojek zatargać się;co-pójść gdzieś;przenieść coś zanieść się-póść dokądś (idzie na 'zatracenie'-nic z niego nie będzie) zatrata-zatracenie zawada-rzecz zbędna,kłopot ('stoi na 'zawadzie'-zawadza kto komu) zawalidroga-ten który innym przeszkadza zawalić sprawę-sknoć sprawę zawiany-podpity zawieźć się-pojechać gdzieś zawijać rękawy-zaczynać robotę zawilec-zawiły zwinąć-podkraść zawodnik-pijaka gagatek ('niezły zeń 'zawodnik') zawołany-dobry,niezły zawszony-zły,podły ząbić-jeść zębić-śmiać się;przekąszać ząbek-o czlowieku bezzębnym lub mającym jednego ząbka Odpowiedz Link
ungur Re: SŁOWNIK GWARY RADOMSKIEJ 31.12.04, 11:20 zbrzydły-obrzydły zbyć -sprzedać;umiejętnie wyprosić zbyczeć-zmężnieć zdatni,zdatny-dojrzały zdechnięty-wyczerpany,zmęczony ('wyglądasz jak zdechły') zdechlizna-padlina;zepsute mięso zdychać-kaszleć;przeciągle chorować;mieć kaca zdolniacha,zdolniak-zdolny,bystry zdradziocha-zdrada ('zdrajca,powiesić go za jajca!') zdrewniały-stary,nienadający się do użytku 'zdrów jak ryba' zdrowy koń zdrowy byk zdrowa krowa zdrowe-świeże(zdrowe mleko itp.) zdrówko!-cześć!;przy piciu zeschła suka-o kobiecie zestarzały-stary,nieświeży zawezwać-wezwać zyzol-zezowaty zyzować-przyglądać się 'puścić 'zyza'-zerknąć w bok;mrugnąć oko zyzować-rozglądać się zyzolicha-zezowata;jędza zymbol-zębaty;żartowniś ('czemu się tak zymboli?') zymby szczerzyć-śmiać się;być na kogoś złym zębić-obmawiać zgnębiony-smutny zgniłe jaja(jajo)-impotent (zgonić płód') zgoniony-zmęczony 'zgrabnie się uwinąć'-szybko zrobić zgrywać się-śmiać się zgrywy-śmiechy,żarty zgrywus-żartowniś wypośrodkować-umieścić w środku ('zzielenieć ze złości') zielony-niedoświadczony;niedojrzały zjeżdżaj!-wynoś się! ulepek-o człowieku;sztuce itp. złośliwiec,złościoch-człowiek zły złościoch-łatwo wpadający w złość ziółko,ziółek,zioło-łobuziak ('niezłe 'ziółko') zawrzykamień-? zawrzymorda-mruk zawszona morda(pysk)-wrednias złoci się-świeci się zadukacić-pokazać pieniądz złupić dupę-zbić tyłek;ukraść zmłucić dupę-wychędożyć;zbić zmarniały-osłabły,oklapnięty 'zmarszczkę ma dupie'-o nadwrażliwcu zmarzieł,zmarzioł,zmarzioła-zmarźluch zmiataj!-uciakaj! zmiennoskóry-zmieniający poglądy 'zamienić się na skórę'-wejść w czyje położenie 'zmieszać kogoś z błotem'-oczernić zmięty-wymięty,skulony zminda-jędza zmoknięty-przemoknięty zmontować coś-nagrać coś zmora-o kobiecie podłej;demon nocny(zmory pletą nocą grzywy konią-albo strzygi to robią?) znikaj!-uciekaj! Odpowiedz Link
ungur Re: SŁOWNIK GWARY RADOMSKIEJ 31.12.04, 11:21 zrąbany-zmęczony zrąbać-ukraść zarąbać-ukraść zarąbany-upity ('zarąbany w trzy dupy'-strasznie pijany) zsuwaj!-uciekaj! 'zasuwać za dwóch'-bardzo wydajnie pracować zwada-sprzeczka;kłótna zwady szukać-szukać zaczepki zwadzić się z kim-skłócić;pobić zwiedzieć się-dowiedzieć się zwierzęcie-zwierzę domowe zwietrzały-zatęchły zwierzyniec-pełno zwierząt psiniec-pełno psów kociniec-pełno kotów zwody-uniki;tiki;sztuczki zwody odstawiać-wygłupiać się zwodziarz-kłamca,cyrkowiec wyrzymadło-dziwka;kura domowa ździebko,ździebło-trochę ('ździebło w górę') źrebak-chłop lubiący kobiety;rozbrykaniec źrubok-handlarz końmi źrubka-młoda klacz żaba-brzydka kobieta 'żaden i nikt'-każdy i nikt 'nie 'wylewać za kołnierz'-lubić wypić żandarm-zły człowiek;despota żebrak-dziad żeglarz-wędrowiec żelazo-łajno krowie(Powiśle) ('wejść w 'żelazo'-wdepnąć w krowią kupę)(Powiśle) żerować na kimś-pasożytować żłób-łobuz żmija-jędza żmuda-nudna praca;o człowieku żniwować-kosić zboże żnicha-dziewczyna lekkich obyczajów żonkoś-mąż ('wyglądasz jak 'żandarm na urlopie') żurawia zapuścić-przyjrzeć się dokładnie życiowy-ludzki;do życia nie'życiowy-nie do życia żyła-kutwa żyłować-pasożytować;wyciągać od kogoś pieniądze żywnota-żywe stworzenia 'robota z 'życiem'-nająć się do roboty gdzie gospodarze dają posiłki 'robota bez 'życia'-nająć się do roboty gdzie gospodarze nie dają posiłków ('zasrany żywot') zasrane-złe zymłać-miętosić;źle strzyc wy'zymłany-wymiętolony;źle ostrzyżony zaciukać-zabić nożem zarzyganiec(obrzyganiec)-brudny pijaczyna zaziębły-zziębły,zmarzły zdurnieć-zgłupieć zwinoga-zwinny zmognąć się-zmóc się z kim,z czym zwijaj nogi!-uciakaj! zwinić na kogo-zrzucić winę na kogo ('ani cycka,ani dupy,ani picki'-o kobiecie do niczego) znańduch,znańduszysko-znajduch;niegrzeczne dziecko zostań się-zostań... Odpowiedz Link
lahhijala żelazo 31.12.04, 20:18 ungur napisał: > żelazo-łajno krowie(Powiśle) ('wejść w 'żelazo'-wdepnąć w krowią kupę)(Powiśle) A to ciekawe! Buła żealaza po wyjęciu z dymarki ma wygląd przypominajacy krowi wyschnięty placek. Więcej wysuszone krowie placki były używane jako opał w wyskotemperaturowych piecach. Znajduje się pozostałści żużlu zawierającego spopielone krowie łajno*1. Nasuwa mi się teraz skojarzenie z staropolskim zwyczajem rozbijania szkła na szczęście. Może to z czasów rozbijania zeszklonej pokrytej żużlem masy żelaza. Żelaza z którego zbrojona broń mogła przynieść liho tylko wie czy szczęście*2. --ad1 64.233.161.104/search? q=cache:GfuLvCBe_FEJ:www.antiquityofman.com/AE_glass.html+india+cow+metallurgy+m ethod+ancient&hl=en However, on archaeological sites it has been more generally from metallurgical procedures as is known as slag (Magee et al. 1996). Slag is essentially the extraneous material that has been extracted from an ore product during the smelting process. Yet, this is not the only role played by industrial slag. The potential exists during the process of smelting of an interaction between the surrounding environment and the molten metal being attended to; slag operates as a protective measure. Slag in the archaeological literature is also used in reference to residues from glass-making, brick and tile production, lime burning, pottery manufacture, cremation, furnace and hearth vitrified fuel ash, vegetable ash, cinder ash from cow dung (e.g. Southern India) and destruction slags from burnt vitrified forts. In archaeological terms, therefore, "slag" is used to designate a glassy mass either partly or fully liquefied that was caused by silica or silicates interacting with fluxing compounds at high temperatures (Magee et al. 1996). *2 The slag resulting from metallurgy frequently has a glassy matrix composition that resembles anorthite but contains massive amounts of characteristic mineral inclusions, e.g. in both the smelting slags from copper and iron the iron oxide wustite (FeO) and/or magnetite (Fe3O4) are usually found in dendritic form (Magee et al. 1996). So too are the crystals of the iron silicate fayalite (Fe2SiO4) and other related minerals. It must also be noted that particles of metal like metallic copper or iron are also relatively prevalent. Odpowiedz Link
lahhijala żelazo na tropie vandal mann, veda-virja 31.12.04, 21:23 tu opisana jest metoda robienia posążków religijnych. Chodzi o to że robi się z wosku forme potem oblepia drobnym piaskiem i nawarstwia. Dalej wytapia wosk i do formy wlewa metal często ze złotem. Forma nazywa sie u tamilów dokładnie - VANDAL MANN.*2 Można też tak otrzymywać damascańska stal*4 Najczęsciej figurki przedstawiają matkę w koronie z dzieckiem na ręku. O matko boska z pred 5000 tysięcy lat.*1 *3 Krowie placki są używane w tym hutnictwie datującym się 5000-4000 lat temu (2000-3000 BC). Jest wiele odniesień uzywania głownie gówna w metalurgi.*5 Może hipoteza to jest zwiazek miedzy krowa krować krojić a metalem używanym do krajania ! Jeszcze te przysłowie zimno to wejdź w gówno. A już wcześniej niezbicie udowodniliśmy lingwistyczne i genetyczne panowanie nas harów (hóżarów, żara carów, żaru kostórów) nad Śudrami w Indiach. TO tzw harian kulture, kultura topora bojowego który heż po angielsku nazywa się polax (całkiem po polsku co?). krowieniec zmieszany z gliną pełnił role taką jak dziś w kompozytach pełni włokno szklane. (moja hipoteza) a jednocześnie dawał porowatość i lepsze termiczne własciwosci formy, przydatne by metal nie krzepł zbyt szybko. Przy okazji antyczne diamentowe wiertła (vajra) nazywane są veda-vajra *6. gdzie a w angielkiej transliteracji bedzie pewnie jak i czyli vedi-virja. Pammiętacie vedische wenedishe przezwisko słowian? -6 64.233.161.104/search? q=cache:u1ktu1MjCdEJ:www.womenexcel.com/fashion/jewelmaking.htm+cow+dung+metallu rgy+method+ancient&hl=en -6 Diamond Drills: The diamond drills were called vajras. To the end of the vajrachakra some straight pieces of diamond were affixed so as to form a wheel. It was used for joining gems. Vedhavajra had a solid piece of diamond cemented to the tip of the metal rod of the drill and this tool was used for boring holes in gem beads -1 3,000 year old bronze figure of Mother Goddess discovered at Adichanallur, Tamilnadu, South India; both were cast by the lost wax process wyczytane w: 64.233.161.104/search? q=cache:arshyb0odKgJ:www.tms.org/pubs/journals/JOM/0210/Pillai- 0210.html+cow+dung+metallurgy+method+ancient&hl=en -2 Mold making involves coating the wax pattern with layers of clay, known as investment—three layers for small icons and more layers for larger icons. A different clay is used for each layer. The first coat, about 3 mm thick, is made when fine loam or alluvial soil collected from the Cauvery river bed (called “vandal mann” in Tamil) is finely ground with charred paddy husk and mixed with cow dung, forming a thick mixture Next, the completed mold is heated in an open-ground oven using cow-dung cakes POtem kompetna forma jest ogrzewana w piecu opalanym cow-dung=krowie gówno placekami(ciastami) as fuel. jako paliwo. The molten wax coming out through the runner is collected in a vessel containing water, and can be reused after any foreign matter is removed. -3 Silpasastras prescribe the composition of the alloy to be chosen for casting sacred icons. Archaeologists have excavated icons and idols proving that for the last 3,000 years, panchaloha (literally meaning an alloy of five metals) has been most widely used for making icons and idols. This five-metal combination of Cu, Au, Ag, Pb, and Zn was considered to be a highly auspicious composition and is still used for icons cast for worship. The important sources of information on making panchaloha are recorded in ancient Sanskrit and regional literature, with artisans from South India perfecting the technology. -4 Wootz or Damascus steel (2nd century A.D.), -5 This roasted ore was again mixed with more charcoal powder, salt and borax as flux and thoroughly mixed with cow dung and water, then made in to balls of 5 to 10mm diameter by hand rolling Odpowiedz Link
ungur Re: żelazo na tropie vandal mann, veda-virja 01.01.05, 02:08 A może związek krów z żelazem bierze się stąd,że rudy darniowe występowały właśnie w miejscach gdzie się te zwierzęta pasały? Ludzie mogli skojarzyć fakt wyganiania bydła na terenach skąd wydobywano potrzebny surowiec. Łajno krowie przypomina rudę więc najpewniej sądzono,że ono po jakimś czasie zamienia się w nią. Dawniej przecież wierzono,że węże sprowadzają deszcze,to może krowę uznawano także za dawczynię żelaza? Odpowiedz Link
ungur Re: Wymowa 01.01.05, 13:30 Trzy rodzaje wymowy: 1.szybki 2.zwykły 3.rozciągły 'jadę do Radomia': 1.jdm d Rdma 2.jodym do Rodumjo 3.jjodym(ijjodym) dyo(dło)Ryodumjyou Końcówki czasowników na przykładzie 'róbmy': 1.róbka 2.róbma 3.robijjma 4.róbwa 5.robijjwa Końcówki czasowników na przykładzie 'róbcie': 1.róbta 2.robijta 3.róbciye(róbźdźźćjye) Końcówki czasowników na przykładzie 'robią': 1.robjum(ryobjjum;robiyum) Końcówki czasowników na przykładzie 'robimy': 1.robjjymka(o)(robyma itd.) 2.robjjym 3.robjjyma(o) 4.robjywa(o) Końcówki czasowników na przykładzie 'robicie': 1.robjyta 2.robjyćjyi(robjćjyi) Końcówki czasowników na przykładzie 'robią': 1.robjum Końcówki czasowników na przykładzie 'będą robić'(byndum robjići): 1.byndum robjyći 2.byndum robly(robły)(robyly;robyły) 3.byndźjyći robly(robły)(robyly;robyły) 4.byndźjyma(o),byndźjym,byndźjymka(o),byndźjywa(o) roblyći,robly(robyći;robyły) jo zyek robjuł(jo zym robjuł) tyżś robjuł uun robjuł robyly (my)(robylym;robylyma;robylywa) robyly (uuny)(robyly;robyły) roblyźda(wyśta;wy)(robylyźda;robylyźdźi) 'rób' 1.robiy(roby)! 2.robjyj(robyjj)! Odpowiedz Link
ungur Re: Wymowa 02.01.05, 10:58 Język polski jeszcze 40 lat temu był dla mieszkańców wsi radomskiej egzotyczny. Ludzie na różne sposoby starali się mówić poprawnie. Niektórzy zaobserwowali iż miasto mówi bezdźwięcznie: 'Yayek hoooyi yoo yyye'(Janek chodź do mnie);albo: 'Pani Paśiu!Chćiaem śie pańi śptać ći jećie pańi tio Fajsiafy?' Innym rzuciło się na uszy wymawianie nosowe: 'Dźję dąbry pąństwu!' Niektórzy zaś wykombinowali ,że trzeba gadać deliktatnie i miękko: 'će!ćio ciśać!psićieś ćio mńie ćićiai ćio ćiomu?' (Cześć!Co słychać!Przyjdziesz do mnie do domu?). Z kolei inni mądrale zauważyli,że nie można mazurzyć: 'Sztary piesz mnie wczoraj pogryżł'. Dawniej rzadko moża było spotkać na wsi kogoś kto potrafiłby mówić poprawnie po polsku (a i dzisiaj nie jest to znowu takie łatwe wśród starszego pokolenia). Odpowiedz Link
tataratata Re: Wymowa 04.01.05, 12:10 Aktualności Powitanie Położenie Historia Gospodarka Turystyka Kultura i sport Zbiornik Domaniów Ogólnopolskie Targi Papryki Księga gości Czat Ni Po Wt Śr Cz Pt So 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 StAt Historia strona główna PRZYTYK Siedziba Gminy w województwie mazowieckim (powiat radomski), położony nad rzeką Radomką w odległości 17 km od Radomia. Od zarania dziejów Przytyk dziedziczyli Podlodowscy herbu Janina. Pierwszą siedzibą tej rodziny był Zameczek (dawniej zwany Ostrów). Miasto Przytyk zostało założone w 1333 roku przez Piotra z Podlodowa. Rodzina Podlodowskich miała bardzo duży udział w rozwoju Przytyka. Za staraniem Jana Podlodowskiego z Przytyka, który był kasztelanem Żarnowieckim i dworzaninem króla Kazimierza Jagiellończyka, w 1488 roku Przytyk otrzymał przywilej organizowania 2-ch dorocznych jarmarków i cotygodniowych targów w dni poniedziałkowe. Przywilej ten został nadany przez króla Kazimierza Jagiellończyka na Sejmie w Radomiu. Tradycja cotygodniowych targów poniedziałkowych przetrwała do dziś, przez ponad 500 lat. Duży wpływ na handlową atrakcyjność Przytyka miało jego ówczesne położenie, gdyż leżał on na skrzyżowaniu ważnych szlaków handlowych. Tu krzyżowały się: Trakt królewski zwany też Traktem Mazowieckim (Warszawa - Kraków) z Traktem Wielkopolskim (Lublin - Poznań). Skrzyżowanie to było zwane środkiem lub też „Pępkiem Europy". Swoje atrakcyjne położenie Przytyk utracił w 1834 roku, kiedy to wybudowana została szosa od Szydłowca przez Radom do Białobrzegów. Wówczas to dotychczasowy transport przeniósł się na nową drogę. Poza rodziną Podlodowskich w historię Przytyka wpisała się również słynna rodzina Kochanowskich z Sycyny. Początek Kochanowskich zaczął się w XVI wieku od ślubu słynnego poety Jana Kochanowskiego z Dorotą Podlodowską z Przytyka. Ślub ich odbył się w 1570 r. w Przytyku. W następstwie Przytyk stał się na długie lata własnością rodową Kochanowskich. W 1835 roku Kochanowscy, za udział w powstaniu listopadowym, utracili prawa do Przytyka. Dzieje Przytyka to nie przemienny czas rozwoju i niepokojów, nękających miasto klęsk pożarów i rabunków w czasie wojen. Najcenniejsze przedmioty zostały zrabowane w czasie „potopu szwedzkiego". W 1704 roku Karol XII, Król szwedzki przechodził przez Przytyk udając się na wyprawę przeciwko Augustowi II, w Przytyku 11 sierpnia 1831 rok walczyły oddziały Wittenberga z oddziałami polskimi. Niszczony wojnami w XVII wieku i ogromnym pożarem w 1795 roku, tracił na znaczeniu. Prawa miejskie Przytyk utracił w 1869 roku. Od XVII wieku w Przytyku rozwijało się osadnictwo żydowskie. Na początku XX wieku Żydzi stanowili ponad 80% ogółu mieszkańców Przytyka. 9 marca 1936 roku doszło do starć ulicznych zwanych „pogromem Żydów". W czasie II wojny światowej Niemcy wysiedlili około 2.700 Żydów do gett w Szydłowcu i Przysusze. W 1942 roku Przytyk i okolice zamienione zostały na poligon niemiecki. Zburzono wówczas wszystkie budynki z wyjątkiem kościoła. 8 września 1944 roku gestapowcy odkryli pod podłogą kościoła schowek z bronią. Wydano wówczas rozkaz zburzenia także i kościoła. Rozkazowi temu sprzeciwili się katoliccy żołnierze austriaccy. Ponadto zbliżający się front i coraz częstsze akcje partyzanckie uniemożliwiły plan zburzenia. Na ziemi przytyckiej zachowało się kilka zabytkowych miejsc i obiektów. W samym Przytyku obejrzeć można wybudowany w latach trzydziestych XX wieku kościół murowany w stylu barokowo-renesansowym projektu architekta warszawskiego Stefana Szyllera. W prezbiterium tegoż kościoła pod wezwaniami Znalezienia Krzyża Świętego, malarz Jan Henryk Rożen namalował obraz „Znalezienia Krzyża Świętego". Obraz umieszczony jest zamiast nadscenia Głównego Ołtarza. Ze względu na właściwą sobie symbolikę i oryginalne miejsce jest jedyną osobliwością świątyni. W miejscowości Oblas znajduje się dwór z XIX wieku, niestety w dużym stopniu zdewastowany, jest tam również zabytkowy spichlerz. W odległości 3 kilometrów od Przytyka w miejscowości Zameczek usytuowany jest dwór z połowy XIX wieku projektu Franciszka Marii Lanciego. Najprawdopodobniej najstarszą budowlą w okolicy jest wybudowany w 1420 roku kościół pod wezwaniem Świętego Wawrzyńca we Wrzosie, rozbudowany na początku XX wieku. W Przytyku na cmentarzu, przy kościele parafialnym znajdują się cztery kamienne płyty z XVI wieku. Poświęcone są one m.in. Katarzynie Białaczowskiej żonie Wawrzyńca Podlodowskiego oraz Lupie Podlodowskiemu teściowi poety Jana Kochanowskiego. Przy kościele stoi również kamienny pomnik z amforą na szczycie. Jest to pomnik nagrobny Ignacego Dzianeta (zm. 1827 roku), sędziego pokoju powiatu radomskiego. W dzielnicy Piaski znajduje się cmentarz żydowski na którym zachowało się jeszcze kilka płyt nagrobnych. To jedyny ślad po licznej tutaj przed II wojną światową mniejszości Żydowskiej. Staraniem lokalnej społeczności powołane zostało Towarzystwo Przyjaciół Ziemi Przytyckiej, które wydaje własny biuletyn „Ziemia Przytycka". Teraźniejszość to przede wszystkim wciąż rozwijająca się uprawa papryki i związane z nią Ogólnopolskie Targi Papryki, skupiające producentów i handlowców tego warzywa oraz rzesze odwiedzających. Atrakcyjność Gminy wzrosła wraz z oddaniem do użytku zbiornika wodnego w Domaniowie którego powierzchnia przekracza 500 hektarów. Przez gminę prowadzą liczne szlaki rowerowe, których powstanie zainicjował Związek Gmin „Radomka". Związek Gmin „Radomka" skupia gminy leżące nad rzeką Radomka i ma swoja siedzibę w Przytyku. W gminie powstają pierwsze gospodarstwa agroturystyczne skupione w Stowarzyszeniu Gospodarstw Agroturystycznych „Zalew Domaniów". Przytyk to również gminne centrum Oświatowe, poza szkołą podstawową i gimnazjum funkcjonuje również Liceum Ogólnokształcące. Do ważniejszych Zakładów pracy funkcjonujących w Gminie zaliczyć można min: - Zakład Drzewny „Gajewski" - producent parkietów, mozaiki i innych wyrobów z drewna - Zakład Mięsny „TED" - producent wędlin. - Hurtownia okien i materiałów budowlanych „OKNO-BUD" historia.doc ©Szulc-Efekt Sp. z o.o.& www.gmina.pl Serwis aktualizowany przez Urząd Miasta Odpowiedz Link
tataratata MAŁOPOLSKA 05.01.05, 10:55 'ZAPILCZE(ZIEMIE LEŻĄCE NA POŁUDNIE OD PILICY DO RADOMKI)OD XIV W.NALEŻŁO DO MAZOWSZA,JAKO DAROWIZNA KAZIMIERZA WIELKIEGO DLA KSIĘCIA SIEMOWITA III.' JAK WIDAĆ JEST TO TERYTORIUM SPORNE I NIE WIADOMO CZY MIESZKAŃCÓW BIAŁOBRZEGÓW,WYŚMIERZYC I GŁOWACZOWA NALEŻY ZALICZAĆ DO MAZOWSZAN. NAJPEWNIEJ DZISIAJ WIĘKSZOŚĆ Z NICH UWAŻA SIĘ ZA MAZURÓW I TO CHYBA PRZESĄDZA O PRZYNALEŻNOŚCI ETNOGRAFICZNEJ TEJ KRAINY,NO ALE PEŁNA NAZWA BIAŁOBRZEGÓW BRZMI 'BIAŁOBRZEGI RADOMSKIE'... Odpowiedz Link
ungur Re: MAŁOPOLSKA 08.01.05, 09:59 COŚ --- 1.COSI 2.COŚKI 3.COSIJ 4.COŚKA(O) 5.COŚK 6.COŚ cośta-coście cośkta-coście cośma-cośmy cośmka-cośmy cośmwka-cośmy cośwa-cośmy cośwka-cośmy cośwmka-cośmy cosiam-coś ja cośkam-coś trochę- albo- coś ja GWARA MAŁOPOLSKA JEST NAJWYŻEJ ROZWINIĘTYM POLSKIM DIALEKTEM. (POTĘGA SŁOWOTWÓRCZA I WSPANIAŁA ODMIANA). NAJCZYSTSZA PRAJINDOEUROPEJSZCZYZNA. Ja znam Małopolszczyznę z terenów na północ od Radomia,tuż spod granic Mazowsza. Ciekawe czy w górach albo gdzieśćy jyndźiy tyzka toch god'jjum? (Bo ćjungle te zez zka połdńjo sodzum śym zez unky lypzye Mołobology ode noz). Odpowiedz Link
ungur SARMACKIE SŁOWNICTWO w radomskiem 14.01.05, 11:28 śrumpać-pić naśrumpać się-napić się,opić się śramać-jeść 'Serb'-ten co 'siorbie,pije' 'Sarmata'po sanskr.'Śmrta'-od 'śramać' czyli 'pić'. 'Sarmaci' to 'Serbowie'. Odpowiedz Link
tataratata APEL DO NIEDOWIARKÓW 26.01.05, 11:19 APEL DO NIEDOWIARKÓW ZARZUCAJĄCYCH MI KŁAMSTWO: ZERKNIJCIE NA 'FORUM RADOM' W TEMAT 'GWARA RADOMSKA'. POTWIERDZA SIĘ TO O CZYM PISZĘ. NAWET RADOMIACY MÓWIĄ 'JJEM'!!! OT,MY OSTATNI PRASŁOWIANIE ŚMY SĄ!!!!!!!!! Odpowiedz Link
lahhijala Re: APEL DO NIEDOWIARKÓW 26.01.05, 13:41 wrzuć linę bo kości rzucone a niepowiązane. Gdzie to formum Radom? ps zrobiłem słownik 1 tylko wątku z forum gwarowego 10000+ słow jest w poczcie Bolesty. (jescze to porawię) Odpowiedz Link
ungur Re: APEL DO NIEDOWIARKÓW 27.01.05, 10:19 Nie potrzebne linki,starczy tylko nacisnąć u góry 'forum gazeta.pl'. Po bokach są fora regionalne,w tym radomskie,naciskasz i szukasz 'Gwara Radomska'. PZDR. Odpowiedz Link