alkud 15.12.05, 19:14 SKANDAL! SKANDAL! SKANDAL! religiapokoju.blox.pl/ Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
sothis666 ale jazda:))) 15.12.05, 19:28 proponuje nastepne obrazy: Bóg Stwórca wcina kurczaka z prezydentem miasta, Juda Tadeusz (ten od spraw beznadziejnych) pije z prokuratorem, i nawiązanie do Grupy Laokona: miejscowi notable bronią się przed stadem oślizłych artystów o ciałach węży, którzy usiłują im wejść (wpełznąć) w... Odpowiedz Link Zgłoś
stagaz Re: hucpa 15.12.05, 19:55 Tylko skandal jest w zasięgu mozliwości pseudoartystów, ja ich nawet rozumiem. Każdy orze jak może. Kiedy brak weny i umiejętności to się wystawia wypchanego koguta na takimże koniu, lub wywołuje skandal. Zawsze znajdzie się koleś, który napisze pochwalny artykuł i o to chodzi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gdynianin Brawa dla pani Agnieszki! IP: *.gdynia.mm.pl 16.12.05, 21:30 ktos wreszcie publicznie powiedzial to co wszyscy wiedza i nadmuchany balonik pekl. Co mnie obchodzi, ze pan profesor malowal to 10 lat? Jest to tragiczny kicz - wspolczuje studentom profesora, bo musza sie starac nie ulegac jego edukacji. Podpisuje sie pod trafna w 100% opinia: "Tymczasem cała impreza służy wypromowaniu do rangi wydarzenia kulturalnego monstrualnego kiczu o dwuznacznym przesłaniu. Promocja tego obrazu sama jest obrazem: panoszącej się w Polsce prywaty, kolesiostwa i nadużywania religii do załatwiania partykularnych interesów". P.S. Jeszcze raz BRAWO PANI AGNIOESZKO! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zSopotu Re: Brawa dla pani Agnieszki! IP: *.aster.pl / *.aster.pl 16.12.05, 21:38 Brawo, nareszcie. Pan śWIESZEWSKI od 10 lat rozdawał karty w PGS w Sopocie, w gdańskim ZPAP, gdzie umieścił swojego kolesia, w Pomorskiej Zachęcie, gdzie - jak obok - umieścił swojego kolesia, nawet w Zachęcie centralnej, gdzie na stanowisku prezesa umieścił go jego koleś, tylko w ASP sie nie udało i świeszewski nie został rektorem. Na pewno bolało, więc swoja frustrację przelał na płótno. A tak duże, bo frustracja niemała. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Paweł Wykurzmy eSBeka z Policji ! IP: *.kompania.net 16.12.05, 22:37 // Wykurzmy eSBeka z Policji ! pl.indymedia.org/pl/newswire/hidden.shtml Dokonania eSBeka Andrzeja Skowrońskiego : www.fmpis.strefa.pl/forum/viewtopic.php?t=347 Odpowiedz Link Zgłoś
anuszka_ha3.agh.edu.pl Nie bądźcie śmieszni 17.12.05, 09:17 Nie bądźcie śmieszni. Już renesansowi mistrzowie umieszczali swoich znajomych na obrazach o tematyce religijnej. → → → → → → → → → → → → Nadchodzi Era Mohera! ← ← ← ← ← ← ← ← ← ← ← ← Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sea9 ASP GDANSK IP: *.crowley.pl 17.12.05, 00:21 tam prodziekanem malarstwa jest nijaki GORLAK -facetowi odebrano preztizowa nagrode << obraz roku >> Art & buisenes ZA PODROBIENIE DATY na konkursowym obrazie sprawy studenckie ma w dupie, z tegoz ASP wyrzuca sie zdolnych studentow tylko dlatego ze nie maja ,,kolesiowych układow,, a egzaminy wstepne to jedna wielka farsa . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: air 23 Re: Brawa dla pani Agnieszki! IP: *.system.szczecin.pl 17.12.05, 01:36 tym bardziej, ze takie badziewie to ja moge na zwyklym kompie w nascie minut!! Cala strona moich kolegow to chore historyjki opatrzone zpreparowanymi zdjeciami; pijani mexykanie, kadra uniwersyteka, policjanci ze zlotopolskich, led zeppelin,....,itd z wmotnowanymi (bardzo skrzetnie!!!!) twarzami ojcow zalozycieli owej strony. Wiec niech mi nie pieprzy ow artysta, ze wartoscia tego g jest 10 lat pracy!! P.S. Mam siosre w plastyku co po nocach nie spi i jeszcze sie Jej nie znudzilo... A taki kmiot je...ny jest gdzies wykladowca za sprawa namalowanych kolesi... szczyt, zenada Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: romeksamolot Re: Zbytkowna uczta gdańskich apostołów IP: *.nap.wideopenwest.com 15.12.05, 22:53 Mam nadzieję, że kangur nie jest zamalowany: www.dago.pmp.com.pl/monty/skecze/ostatnia.html www.popaganda.com/Paintings/pages/painting_lastSupperIcons.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jagodowa73@tlen.pl Re: Zbytkowna uczta gdańskich apostołów IP: *.server.ntli.net 15.12.05, 23:37 dziekuje za ciekawe adresy-milo jest znalezc osobe w sieci,ktora poleci cos wartosciowego Odpowiedz Link Zgłoś
pablo_xyu zacytujmy Monthy Pythona :)))))) 16.12.05, 18:48 Michał Anioł: Dobry wieczór, Wasza Świątobliwość. Papież: Dobry wieczór, Michale Aniele. Chciałbym z tobą pogadać o tym twoim nowym obrazie Ostatnia Wieczerza. Nie jestem nim zachwycony. Michał Anioł: O rany, kosztował mnie tyle pracy. Papież: Wcale nie jestem nim zachwycony. Michał Anioł: Nie podoba ci się galaretka. Dodaje trochę koloru. Aha, chodzi o kangura ? Papież: Jakiego kangura? Michał Anioł: Żaden problem, zamaluje go. Papież: Nie widziałem tam żadnego kangura. Michał Anioł: Jest z tylu. Nie ma sprawy, zamaluje go, zrobię z niego apostoła. Zgoda ? Papież: Właśnie w tym problem. Michał Anioł: Jaki ? Papież: Apostołowie; Michał Anioł: Są za bardzo żydowscy ? Judasza robiłem najbardziej żydowskiego. Papież: Nie o to chodzi. Jest ich tam dwudziestu ośmiu. Michał Anioł: No to jeszcze jeden nie zaszkodzi, zrobię z niego kangura. Papież: Nie w tym rzecz. Michał Anioł: No to zamaluje kangura. Mówiąc szczerze, nie byłem z niego zadowolony. Papież: Nie o to chodzi. Tam jest dwudziestu ośmiu apostołów! Michał Anioł: Za wielu ? Papież: No jasne, ze zbyt wielu ! Michał Anioł: Chciałem oddać nastrój prawdziwej ostatniej wieczerzy, nie jakiejś tam ostatniej kolacyjki, ostatniego posiłku czy finałowej przekąski. Chciałem, żeby to było, kurcze, z wykopem... Papież: Tylko dwunastu apostołów uczestniczyło w ostatniej wieczerzy. Michał Anioł: Może niektórzy przyszli z... Papież: Tylko dwunastu w sumie. Michał Anioł: Może wpadli ich przyjaciele ? Papież: Posłuchaj. Tylko dwunastu apostołów i Pan uczestniczyło w Ostatniej Wieczerzy. W Biblii wyraźnie jest to napisane. Michał Anioł: Żadnych przyjaciół ? Papież: Żadnych Michał Anioł: Kelnerzy ? Papież: Nie. Michał Anioł: Kabaret ! Papież: Nie! Michał Anioł: Lubię sceny z dużym rozmachem. Mogę kilku zamalować, ale... Papież: Było tylko dwunastu apostołów. Michał Anioł: Mam! Mam. Nazwiemy obraz Przedostatnia Wieczerza. Papież: Co? Michał Anioł: Musiała być i taka. Skoro była ostatnia, musiała być i przedostatnia. Tak wiec to będzie ta przednajwieksza wieczerza. Biblia chyba nic nie mówi, ilu ludzi tam było, prawda? Papież: Nie, ale... Michał Anioł: Właśnie! Papież: Słuchaj, Ostatnia Wieczerza to ważne wydarzenie w historii naszego Pana, a przednajwieksza taka nie była. Nawet jeśli był na niej zaklinacz węzy i zespól rockandrollowy. Zamówiłem u ciebie Ostatnią Wieczerzę. Z dwunastoma apostołami i jednym Chrystusem. Michał Anioł: Jednym ??? Papież: Tak. Jednym. Co cię opętało, ze namalowałeś tam aż trzech Chrystusów? Michał Anioł: Robi wrażenie, co koleś ? Papież: Wrażenie? Michał Anioł: Jasne! Wspaniale wygląda! Jeden gruby idealnie równoważy dwóch szczupłych. Papież: Był tylko jeden Odkupiciel ! Michał Anioł: Wiem o tym. Wszyscy wiemy, ale co z moją licencją artysty ? Papież: Chcę jednego Mesjasza ! Michał Anioł: Powiem ci, czego ty chcesz, koleś. Chcesz jakiegoś cholernego fotografa, ot co! Ja jestem artystą, do ciężkiej cholery ! Papież: Zaraz ci powiem, czego chce. Chce Ostatniej Wieczerzy z jednym Chrystusem, dwunastoma apostołami, bez kangurów, bez numerów na trampolinie, do południa w czwartek, albo ci nie zapłacę ! Michał Anioł: Cholerny faszysta ! Papież: Jestem Papieżem. I może nie znam się na sztuce, ale wiem co lubię ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: BBB Re: Do gazu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.12.05, 23:15 Do gazu? Rodak kryptogazownik. Znam z oddali Autorkę. Drobna. Piękna. Bezbronna. W moich oczach wzór na świętą. Tekst siłaczki. Zgniotą ją za to? Gdybym mógł jej bronić... Boże, gdy Polska pełna była takich jak ona. Chciałbym żyć w takiej Polsce. Jakże jej gest mnie wzrusza. W gazecie z 15 grudnia był tekst o Instytucie Filmowym autorstwa Anny Rembowskiej. Też ją zgniotą. Anna Rembowska też Drobna, Piękna, Bezbronna. Obydwa te teksty z tego samego ducha, którego tak brak wokół. Przejmę w ajencję więzienie po Al Kaidzie i schowam tam wszystkie, te piękne, drobne i bezbronne, które bronią marne resztki naszego honoru i sensu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kurator Onana BBB słabo przędzie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.12.05, 00:43 BBB, przeczytaj komentowany tekst jeszcze raz i dopiero wtedy wypowiadaj się na temat gazownictwa polskiego, dobra? A to, że walisz gruchę, podglądając delikatne panie, którym się wydaje (takie są fakty), że są "europejskimi" artystkami, zostaw dla siebie, OK, tłuku? Rąsia nie boli? PS Jeślisz kobietą, zamień sobie onanizm ma masturbację. Rąsia boli tak samo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bbbb Re: BBB słabo przędzie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.12.05, 13:13 "PS Jeślisz kobietą, zamień sobie onanizm ma masturbację. Rąsia boli tak samo." onanizm i masturbacja to to samo matole Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: BBB Re: BBB słabo przędzie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.12.05, 20:22 Przyjacielu, jesteś w błędzie. Tak kobiety, jak i mężczyźni uprawiaja masturbację. Rozumiem przyjacielu, że Ty nie idziesz śladami Onana i - jak piszesz "nigdy nie waliłeś gruchy". Cóż za bogactwo etnograficzno seksualne, ile samozaparcia. Choć zamiana pojęcia "dłoń" na "rąsia" to raczej folklor miejski. Fascynującą rzeczą jest posiadanie świadomości tak zdeterminowanej samogwałtem. W rzeczy samej musisz być nietuzinkową jednostką. Niech Pan Bóg ma Ciebie w opiece. Twój, na zawsze, jak łaskawie mnie nazwałes "tłuk". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kukus Re: Zbytkowna uczta gdańskich apostołów IP: *.aster.pl / *.aster.pl 15.12.05, 23:39 Jakby kOzyra bądż Nieznalska namalowały to GW by piałą z zachwytu szukając w tym "dziele" myśli, formy i wszystkiego <ale nie ma kutas ana krzy żu i dlatego obrazek jest be. Może faktycznie jestbe ale nie bardziej niż inne "dziełą" chołubione przeGW. Nota bene tło przypomina scenografie z warszawskego Andrea Chenier Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Iwo Mahr Re: Zbytkowna uczta gdańskich apostołów IP: *.pu.kielce.pl 15.12.05, 23:53 Ch(w)ała profesorstwu Akademii Sztuk Niętych! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Zbytkowna uczta gdańskich apostołów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.12.05, 23:57 Dlaczego ten obraz zajmuje tyle miejsca w mediach. Przecież to "artysta", który na to nie zasługuje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: PM Re: Zbytkowna uczta gdańskich apostołów IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 16.12.05, 02:22 A kto jest Judaszem ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: memling obraz cudny, post-modern IP: *.snfccasy.dynamic.covad.net 16.12.05, 02:55 i siedzi mocno w tradycji historii sztuki. Przypominają się madonny i zwiastowania przedstawiane w towarzystwie rozmodlonych fundatorów. Przede wszystkim za 100 lat ktoś będzie mógł na jego podstawie coś powiedzieć o intelektualnej elicie Gdańska naszych czasów, i o samych tych czasach, czego nie można powiedzieć o dziełach abstrakcyjnych i konceptualnych. Brawo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tom Re: obraz cudny, post-modern IP: *.softlab.gda.pl 16.12.05, 10:41 Elicie? Intelektualnej??? Buahahahaha! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Agelasta Re: obraz cudny, post-modern IP: 213.155.172.* 16.12.05, 15:29 Intelektualne jelita Gdańska zeżrą wszystko co najlepsze, kawior łychami wazowymi - obraz rzeczywiście nabierze wartości historycznej jako świadectwo niepohamowanej pychy dzisiejszych prominentów. Proponuję podtytuł "Zawsze u żlobu". Nie mogę zrozumieć, dlaczego Kościół w Polsce popiera ostatnio tandetę artystyczną, chociaż zdarzają się dzieła wielkie - na przykład prawosławne ikony Nowosielskiego są obrazami duszy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maka Re: obraz cudny, post-modern IP: *.84-48-131.nextgentel.com 16.12.05, 21:20 dam glowe,ze nikt z "apostolow" nie byl, nie jest i nie bedzie Fundatorem! To raczej "rydzykowy" swiat obludy, dewocji i kumoterstwa! Odpowiedz Link Zgłoś
kraciak Re: obraz cudny, post-modern 16.12.05, 23:24 To, że jest to wyrób postmodernistyczny, nie ulega wątpliwości. Jednak akurat wątpię, by było to zaletą owego "dzieła". Wymieszanie motywów podpatrzonych to u Memlinga, to u van der Weydena nie czyni automatycznie z wytwórcy artysty. Ten arcykicz, bo inaczej nie można go nazwać, to właśnie popłuczyny po postmodernizmie i surrealizmie, ale to tylko ponowoczesna przykrywka pospolitego gustu i mieszczańskiej, nowobogackiej pychy. Owszem, bywali fundatorzy na obrazach, bywały osobistości, ale niegdyś patrycjusze mieli lepszy gust, artyści tym bardziej. Ja tu widzę bandę buraków przy suto zastawionym stole, z rozmieszczonymi "aluzjami", żeby za 100 lat historycy sztuki siusiali w zachwycie nad koncepcja dzieła i jego "alegoryczną wymową". Ale prawdziwi historycy sztuki tak nie zrobią, zaręczam. To pobożne życzenia autora. Koszmarny kicz, już wolę odpustowe obrazeczki, bo te przynajmniej fałszywych ambicji nie mają. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Buba Zgoda, obraz genialny! Wlasnie tak mozna namalowac IP: *.in-addr.btopenworld.com 17.12.05, 15:14 z perspektywy polskiej wspolczesnosci Ostatnia Wieczerze. Jesli ktos nie rozumie (jak p. Agnieszka W.) semiotyki tego obrazu, nie powinien wlasciwie zabierac glosu. Moze co najwyzej powiedziec: a mnie tam sie nie podoba. Co najbardziej irytujace, ze cala t.zw. krytyka zawarta w nocie prasowej podlana jest sosem zgorszenia. Idz sie panno gorszyc do zakrystii i obraz zpstaw w spokoju. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jaija BUBA IP: *.elblag.dialog.net.pl 18.12.05, 00:25 rzeczywiście genialny, a wszyscy inni "sie nie znajo".... akurat... nie widzisz, że król jest nagi? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jajaska Re: Zbytkowna uczta gdańskich apostołów IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 16.12.05, 04:52 ty z+++ h++u Odpowiedz Link Zgłoś
japolak uczta gdańskich apostołów 16.12.05, 09:39 brak mi w tekście pełnej listy uwiecznionych na obrazie postaci kto Jezusem, kto niewiernym Tomaszem? a może jakąś ustawą zapewnić rotacyjną wymianę "łebków" - jako Jezus prezydent RP (oczywiście nowy, ustawa powinna korzystać z dorobku IPN i nie dopuszczać agrentów i komuchów) jako Piotr (opoka) drugi Kaczyński itd z miejscami dla premiera, marszałka sejmu, oberpolicjanta Dorna, Wassermana, Ziobry itd... zmiana premiera - to wymiana "główki" na obrazie - przynajmniej autor dzieła będzie miał regularne dofinansowania z budżetu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marcin Re: Zbytkowna uczta gdańskich apostołów IP: *.dip.t-dialin.net 16.12.05, 11:36 ah i to jest praca pana ``profesora`` nad ktora pracowal 10 lat.?No gratuluje gdanskiej ASP wykladowcy.Moze nosic zaszczytne miano Leppera polskiego malarstwa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Nos Tradamus Teraz jestescie madrzy IP: *.dip0.t-ipconnect.de 16.12.05, 12:24 Kiedy wystawiono to paskudztwo wypisywano peany na jego czesc, a za laurkowymi, gazetowymi recenzjami cmokerzy rozplywali sie w zachwycie na forach internetowych. Mnie ten bohomaz "podpadl" juz w chwili kiedy przechodzilem przez skrzyzowanie Torunska- Zabi kruk (miedzy szkola 67, a sklepem pana Zygmunta) - o maly wlos nie zostalem przejechany przez samochod podobny do starej Nysy ciagnacy na olbrzymiej przyczepie przeogromne rusztowanie - jak sie okazalo - stelaz do naszego "dziela"- wszak obrazy musza peregrynowac, bo taka jest polska tradycja. Odbyla sie wiec pielgrzymka "cudownego obrazu" z kosciola sw. Bartlomieja do sw. Jana przez niemal caly stary Gdansk w mysl pedalskiego hasla: "Niech mnie zobacza". Przy okazji nie obylo sie bez dewastacji zabytkowej, zelaznej framugi okna w Bartlomieju, bo bestia nie chciala przejsc przez okno. Napisalem wowczas, ze obraz jest paskudztwem malarskim, obrazoburstwem, lansowaniem lokalnych kacykow o ktorych dzis juz nie wszyscy pamietaja, bo cykl "malarski" trwal az 10 lat, a kariery wielu postaci czasu tego nie przetrwaly. Zwracalem uwage na brak osoby nr. 1 czyli Walesy, ale zamierzeniem "autora" bylo odwzorowanie Ostatniej Wieczerzy" bez Judasza, a tu skojarzenia bylyby zbyt oczywiste. Obraz jest wiec zaklamany. Pisalem, ze kosciol nie jest miejscem na "tego" typu szopki. Nawiazalem tez do wczesniejszego "wystawiennictwa" w Janie - protestowalem przeciwko wystawianiu tam mebla- okraglego stolu z Magdalenki i oddawania tam symbolowi zdrady narodowej czci naleznej relikwii. Za to wszystko wylano na mnie wiadra pomyj, odsadzono mnie od czci i wiary, takze moja niezyjaca mamusie Q i syny byly w co drugim poscie. Pisze to dlatego, iz macie instynkt stadny, wiekszosc z was jest zwolniona od myslenia. Nie chce was obrazac ale zastanowcie sie dwa razy zanim komus skoczycie do gardla. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Nos Tradamus Re: Teraz jestescie madrzy IP: *.dip0.t-ipconnect.de 16.12.05, 17:00 Zapomnialem zaproponowac zmiane nazwy "dziela" z Ostatniej Wieczerzy II na Wielkie Zarcie II. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kinga Re: Zbytkowna uczta gdańskich apostołów IP: *.mysmart.ie 16.12.05, 14:30 a Nieznalska poszla pod sąd(ostateczny?) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Agelasta Zbytkowna uczta gdańskich apostołów IP: 213.155.172.* 16.12.05, 14:45 "Kraby, homary, ostrygi, węże (...)" Czy to potrawy koszerne? Chrystus przestrzegał zakonu. Kiedyś malarze, zanim przystąpili do pacykowania, prowadzili studia - czytali na przykład Biblię. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Vvoi Re: Zbytkowna uczta gdańskich apostołów IP: 81.193.133.* 16.12.05, 15:07 Tak, problem leży w ortodoksyjnej w sumie próbie. W grze z przeszłością łatwo i szybko się przegrywa. Symbole wydają się naiwne, skojarzenia - prymitywne. Odniesienia do ludzi współczesnych zbyt łatwe. Może dlatego, że to już było? Przypomina się słynne opowiadanie Borgesa o człowieku, który w czasach współczesnych napisał po raz kolejny "Don Quixote'a" Cervantesa. Dziwne wrażenie deja vu, nawet, jeśli czegoś takiego nigdy nie było. A kolorki są takie, jakie szkła, przez które się patrzy. --- new-art.blogspot.com Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Staly Bywalec I kto to pisze? IP: *.manc.cable.ntl.com 16.12.05, 15:44 Szanowna Pani Wolodzko! Prosze najpierw napisac o kolesiostwie w CSW Laznia, a potem czepiac sie profesorow. Ze to kicz - kazdy widzi. A o gustach sie nie dyskutuje, bo to nie ladnie. Serdecznie Pania pozdrawiam. Staly Bywalec. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rodrigo Re: I kto to pisze? IP: *.aster.pl / *.aster.pl 16.12.05, 21:50 Ten kiczowaty obraz jest symbolem niejasnych i wciąż silnie ukorzenionych układów świata biznesu, polityki i pseudosztuki w Trójmieście. Czy mam napisać, kto jest najwiekszym kolekcjonerem obrazów Świeszewskiego w Trójmieście? Ciekawe, czy pan Świeszewski pochwali się swoim mecenasem od wielu, moze właśnie 10 lat? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krass a moze warto oskarzyc autora tak jak Nieznalska? IP: 193.201.167.* 16.12.05, 16:32 obrazil moje uczucia religijne, czy politycy sa lepsi niz meski penis? Odpowiedz Link Zgłoś
alterpars czy katolicy mogli by wreszcie wrocic do koscilow 16.12.05, 18:45 i przestac wiecznie sie o cos obrazac..... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Yoga Re: Zbytkowna uczta gdańskich apostołów IP: *.dip0.t-ipconnect.de 16.12.05, 18:53 To koszmarny obraz. Kicz. Prowincja, prowincja. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: "esteta" Re: Zbytkowna uczta gdańskich apostołów IP: *.dab.tke.pl 16.12.05, 19:00 Gó.. na dywanie zrobione przez menela w salonie przez dupków też można uznać za dzielo sztuki ODBYTU. Odpowiedz Link Zgłoś
at_work W centrum miał być Wieczerzak, stąd tytuł 16.12.05, 20:12 "Ostatni Wieczerzak" i miał to być obraz rozrachunkowy z historią aferalnej III RP, ale artysta w ostatniej chwili ugiął się pod presją mecenatu. Podobno profesorowi grożono nawet, że obraz nie zostanie odsłonięty na wspomnianym spotkaniu. No, a kto mógł wiedzieć dziesięć lat temu co teraz będzie, trendy i dżezi? _ Pies na kaczki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Nonono Re: Zbytkowna uczta gdańskich apostołów IP: *.aster.pl / *.aster.pl 16.12.05, 20:26 Po pochwalnych tekstach w "Polityce", panegiryku we "Wprost" i pochlebstwach Pani Kozłowskiej z Gdańska w "Gazecie Wyboczej" myślałem, że wszystko juz mozna wmówić czytelnikom, nawet, że tak koszmarny i niesmaczny biznesowy kicz śmie nazwać się dziełem sztuki i to wyjątkowym. Gdyby nie dzisiejszy tekst Pani Wołodźko, która zdobyła się na odwagę, by napisać to, co widać przeciez gołym okiem. Czy wpływy tzw. pana profesora w Trójmieście i nie tylko są aż tak wielkie, że ludzie tracą wzrok i poczucie przyzwoitości? Odpowiedz Link Zgłoś
jerzy.kosecki Re: Zbytkowna uczta gdańskich apostołów 16.12.05, 20:38 Ale co "nieboszczyk chciał przez TO powiedzieć" ? Nic z tego bełkotu nie zrozumiałem ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jerry A myślałem że GW niczym sie nie gorszy i zawsze IP: *.aster.pl / *.aster.pl 16.12.05, 21:37 będzie bronić artystów widzących religię i kościół inaczej... Widocznie artysta nie z tej paczki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zSopotu To nie dzieło relgijne IP: *.aster.pl / *.aster.pl 16.12.05, 21:57 Tu religii, czyli tematu religijnego użyto w niecny sposób, a kościół posłużył po prostu jako przestronna i darmowa pracownia. Gusty Gazety nie maja nic do rzeczy, zresztą na początku Gazeta chwaliła i obraz, a autorowi pozwalała na wygłaszanie haseł jak z Ciemnogrodu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mar.bas Re: Zbytkowna uczta gdańskich apostołów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.12.05, 22:00 Nie podzielam poglądów autorki artykułu. Dyskusja na tym forum to jeden wielki bełkot. Widziałem w kościele p.w. Sw. Jana obraz, który bardzo mi się podobał. Nie oceniam go od strony techniki malarskiej bo się na tym nie znam. Ale doszukiwanie się tam kontekstów politycznych i umizgań do wielkich tego świata jest nieporozumieniem. Można tam było wsadzić twarze jeszcze większych tego świata i nie malować obrazu w Gdańsku ale np w Warszawie. Odnoszę wrażenie, że przez autorkę artykułu przemawia zawiść niedocenianego malarza dłoni z filmu "Poszukiwany, poszukiwana", którego wystawę przez miesiąc odwiedza tyle osób ile w ciągu godziny obejrzało "Ostatnią wieczerzę" M. Świeczewskiego. Zgadzam się z poglądem Prof. M. Świczewskiego nt wielu prac współczesnych artystów, uważających wbicie gwoździa za wydarzenie artystyczne. I z ogromnym zainteresowaniem obejrzałem jego dzieło nawiązujące do dawnych mistrzów. Jest ono jak wiosna po długiej i szarej jesienio - zimie. Zarzut stawiany Profesorowi przez Panią Agnieszkę Wołodźko załatwiania partykularnych interesów jest nielogiczny. Bo w każdym działaniu człowieka powinien być jakiś interes, cel i sens. Niestety wielu twórców, których promuje Pani Wołodźko działa wbrew temu i osiąga żałosne rezultaty. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: muzealnik Re: Zbytkowna uczta gdańskich apostołów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.12.05, 22:12 ty chyba jesteś p.K.Izdebskim Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mar.bas Re: Zbytkowna uczta gdańskich apostołów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.12.05, 22:25 Nie jestem K. Izdebskim. I trochę tego żałuję, bo to zdolny artysta, przystojny facet i do tego dużo młodszy. Napisałem zresztą, że nie znam się na technikach malarskich. Nie należę do światka sztuki. Nie mam żadnego interesu żeby chwalić czy krytykować obraz Pana Świeczewskiego. Do momentu obejrzenia "Ostatniej wieczerzy" nie wiedziałem nawet kim jest Pan Świeczewski. Wyraziłem tylko swoją opinię nt obrazu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Koza Re: Zbytkowna uczta gdańskich apostołów IP: *.aster.pl / *.aster.pl 16.12.05, 23:07 Świeczewski nie umie malować i to powazny problem ASP gdzie uczy malarstwa. Odpowiedz Link Zgłoś