Dodaj do ulubionych

Czy Żydzi powinni nas przeprosić?

24.09.03, 20:12
Już na początku zaznaczam, że nie jestem żadnym antysemitą czy czymś takim.
Piszę jednak w sprawie, która nie jest nagłaśniana, a być powinna. Dużo mówi
się o przeprosinach za Jedwabne, rzekome żydobójstwa itp. Według mnie Żydzi
również powinni nas przeprosić, bowiem wcześniej od naszych rzekomych
występków również robili swoje. Szpiegostwo, donosicielstwo, współpraca z
Prusami i Rosją w czasie zaborów - to moje główne zarzuty. Poza tym idea
Judeopolonii (krzywdząca dla Polaków) oraz mordy na AKowcach (po wojnie w
aparacie władzy zasiadała ogromna ilość Żydów z ZSRR - krzewili idee
stalinizmu w powojennej Polsce). Co o tym sądzicie? Jeszcze raz zaznaczam
(jestem przewrażliwiony na tym punkcie), że nie chce robić jakichś
nacjonalistycznych dyskuscji.
Obserwuj wątek
    • wesoly3 Re: Czy Żydzi powinni nas przeprosić? 25.09.03, 05:35
      niech nie przepraszaja
      tylko sie od na odp... raz na zawsze
      • alex.4 Re: Czy Żydzi powinni nas przeprosić? 25.09.03, 18:26
        A może powinni przeprosić:
        - że Polacy w czasie wojny masowo wydawali osoby ukrywające Żydów
        - że Polacy organizowali pogromy. W 1940 Niemcy z zadowoleniem patrzyli jak
        Polacy biją Zydów na ulicach Warszawy.
        - Pewnie powinni tez przeprosić za pogromy jakie miały na miesje na kresach po
        odzyskaniu przez Polske niepodległości
        - że mimo zagłądy całego narodu Polacy nadal mieli nastawienie antysemickie
        - że zabito ponad 1,5 tys. Żydów Polsce po II wojnie światowej, gdy ci wracali
        do swoich domów
        Do zastanawienia
        • msciwoj24 Re: Czy Żydzi powinni nas przeprosić? 25.09.03, 18:42
          alex.4 napisał:

> A może powinni przeprosić:
          > - że Polacy w czasie wojny masowo wydawali osoby ukrywające Żydów
          Masowo? Moze napisz cos wiecej jak czesto to sie zdarzalo.Czy na przyklad
          czesciej jak we Francji .
          > - że Polacy organizowali pogromy. W 1940 Niemcy z zadowoleniem patrzyli jak
          > Polacy biją Zydów na ulicach Warszawy.
          Polacy? Piszesz masowo znaczy ile procent bilo Zydow 80% ,90% ,a moze 100%?
          Zydzi z zadowoleniem witali Armie Czerwona wkrczajaca na terytoium POlski w 39
          i tez bili Polakow
          > - Pewnie powinni tez przeprosić za pogromy jakie miały na miesje na kresach
          po
          > odzyskaniu przez Polske niepodległości
          Na jakich kresach ? Masz na mysli Wilno,Lwow czy Grodno
          > - że mimo zagłądy całego narodu Polacy nadal mieli nastawienie antysemickie
          > - że zabito ponad 1,5 tys. Żydów Polsce po II wojnie światowej, gdy ci
          wracali
          Robiles badania opinii publicznej ,ze wiesz czy Polacy byli antysemiccy? A moze
          tak sobie piszesz zeby pisac.Berman,Minc,Fejgin ,Switalo,Rozanski czy
          Zambrowski tez pewnie byli antysemickimi Polakami. Znasz moze te nazwiska?
          > do swoich domów
          > Do zastanawienia
          • alex.4 Re: Czy Żydzi powinni nas przeprosić? 25.09.03, 18:47
            A wiesz, że w UB ponad 90% wszystkich funkcjonariuszy to byli Polacy, rodowici
            Polacy. Historia niestety nie kształtuje się wedle narodowych mitów. Oprawcami
            stalinowskimi nie byli obcy, ale tacy sami Polacy jak ich ofiary...
            Statystyka, statystyka, statystyka...
            A antysdemityzm Polakó w czasie wojny? Wystarczy poczytać biuletyny organizacji
            podzniemych. Poza PPS i wiekszościa prasy AK (czyli w prasie: ludowców,
            narodowców, ugrupowan skrajnie prawicowych, SP i inni) antysemityzm był normą.
            Wystarczy przeczytać pierwotna wersję raportu Karskiego
            • msciwoj24 Artykul 25.09.03, 18:54
              Lola Potok i inni

Maciej Rybiński z Bonn

Imię i nazwisko: Lola Potok Imię ojca: Abram Potok Data urodzenia: 20 marca
              1921 Miejsce urodzenia: Będzin Narodowość: polska, pochodzenie żydowskie
              Przynależność państwowa: polska Zawód: krawcowa Wyznanie: żadne Służba
              wojskowa: nie Działalność podziemna: nie Odznaczenia: brak Przynależność do
              partii przed wojną: nie Przynależność do partii podczas wojny: Nie. Byłam w
              obozie koncentracyjnym. Miejsce pobytu rodziców: nie żyją Miejsce pobytu
              krewnych: żadnych krewnych w Polsce

Tak wyglądała, opatrzona nadrukiem "Tajne", ankieta, wypełniona w początkach
              1945 roku przez Lolę Potok. Oprócz ankiety Lola Potok napisała także swój
              życiorys:

"Urodziłam się w rodzinie rzemieślniczej w Będzinie. Było nas 11 dzieci,
              warunki nie były dlatego łatwe. Mając lat 17, zaczęłam pracować jako krawcowa,
              ale wtedy wybuchła wojna i nie pracowałam długo. W czasie wojny ożeniono mnie,
              ale dwa lata poźniej była wielka deportacja i straciłam całą moją ro życie aż
              do tego czasu nie było tak bogate w doświadczenia jak te dwa wypełnione
              okrucieństwem lata w rękach zbrodniarzy niemieckich. Byłam świadkiem egzekucji
              moich braci i sióstr i sama uniknęłam śmierci tylko dzięki cudowi. Pracowałyśmy
              w fabryce amunicji iplanowałyśmy ucieczkę wszystkich więź bliżsi mi ludzie
              skończyli na szubienicy. Przed nadciągającą armią rosyjską popędzono nas z
              Auschwitz w kierunku Wrocławia, ale udało mi się po drodze uciec. Teraz chcę
              współpracować w walce z Niemcami, naszymi katami. "

Życiorys Lola Potok pisała w katowickim Urzędzie Bezpieczeństwa Publicznego
              przy Beatastrasse
              • msciwoj24 Re: Artykul 25.09.03, 18:56
                Po potopie

Lola Potok, po złożeniu życiorysu i podania oprzyjęcie do UB
                • msciwoj24 Re: Artykul3 25.09.03, 18:58
                  Przebudzeni

"Lola (. .. ) przyglądała się Niemcowi, który wciąż przytulał się do ściany,
                  ale teraz spoglądał już ostrożnie przez ramię. Lola brzydziła się nim
                  • alex.4 Re: 25.09.03, 19:06
                    Patrz tekst Paczkowskiego o liczbie Żydów w UB.
                    A zresztą jak rozumiem, że uważasz, że Poslka powinna przeprosić Rosję i
                    Ukraine za zbrodnie dokonane przez Czeka. Bądź co baź znaczna część kierownictw
                    ACzeka łacznie z dwoma pierwszymi szefami to rodowici Polacy....
                    • msciwoj24 Re: 25.09.03, 19:26
                      alex.4 napisał:

> Patrz tekst Paczkowskiego o liczbie Żydów w UB.
                      > A zresztą jak rozumiem, że uważasz, że Poslka powinna przeprosić Rosję i
                      > Ukraine za zbrodnie dokonane przez Czeka. Bądź co baź znaczna część
                      kierownictw
                      >
                      > ACzeka łacznie z dwoma pierwszymi szefami to rodowici Polacy....

No i co z tego z Dierzynski i Mienzysnki byli
                      Polakami.Zinowiew,Kamieniew,Trocki,Jagoda byli Zydami ,a Stalin,Beria czy
                      Ordzonikidze Gruzinami.Zreszta takie przeprosiny nie maja sensu co ja jestem
                      winien ,ze moj dziadek narozrabial.
                      • alex.4 Re: 25.09.03, 19:42
                        Oczywiście nie mają boi statystycznie biorąc Czeka rządzili Polacy i Łotysze.
                        Jeśli stosujesz pewna logike stosuj ją stale. Tym bardziej że akurat z danych
                        UB wynika jednoznacznie wiekszość fukncjonariuszy i wiekszość osób w centrali
                        to rodowici Polacy.
                        Wiec albo przeraszaj Rosjan za okropieństwa wojny domowej w Rosji, albo się
                        zamilcz.
                        Tertium non datur
                        Pozdr
                        • msciwoj24 Masz problemy z czytaniem? 25.09.03, 19:57
                          alex.4 napisał:

> Oczywiście nie mają boi statystycznie biorąc Czeka rządzili Polacy i Łotysze.
                          To moze wymien tych Polakow z CZk ile ich tam bylo?
                          > Jeśli stosujesz pewna logike stosuj ją stale. Tym bardziej że akurat z danych
                          > UB wynika jednoznacznie wiekszość fukncjonariuszy i wiekszość osób w centrali
                          > to rodowici Polacy.

ZYDOW W UB BYLO 30%,A BYLO ICH WTEDY NA TERYTORIUM POLSKI MOZE ZE 200TYS DO
                          300TYS CZYLI STANOWILI 1% LUDNOSCI
                          > Wiec albo przeraszaj Rosjan za okropieństwa wojny domowej w Rosji, albo się
                          > zamilcz.
                          > Tertium non datur
                          > Pozdr

Naprawde pokretna logike stosujesz zaraz napiszesz,ze Polacy za holokaust
                          powinni przepraszac ,bo jakis Polak w SS sie trafil.
                          ________________________________________________________________________________

Każdy fakt, przytoczony w tej książce, jest udokumentowany. Sam wykaz źródeł
                          zajmuje 16 stron druku. "New York Times" określił ją jako najlepiej
                          udokumentowaną książkę, wydaną kiedykolwiek w USA. A mimo to, kiedy "Oko za
                          oko" ukazało się po raz pierwszy w listopadzie 1993 roku w USA ("An Eye for an
                          Eye", Basic Books Inc. , New York)
                          • alex.4 Re: Masz problemy z czytaniem? 25.09.03, 20:14
                            Polaków w Rosji radzieckiej było duzo mniej, niż wskazywałby na to liczebność
                            naszych w czeka. Było naszych wiecej niż Rosjan.
                            Więc przepraszasz Rosjan za zbrodnie czy nie?
                            Pozdr
                            • msciwoj24 Re: Masz problemy z czytaniem? 25.09.03, 20:21
                              alex.4 napisał:

> Polaków w Rosji radzieckiej było duzo mniej, niż wskazywałby na to liczebność
                              > naszych w czeka. Było naszych wiecej niż Rosjan.
                              > Więc przepraszasz Rosjan za zbrodnie czy nie?
                              > Pozdr

No to wklejaj jakis link dotyczacy liczebnosci naszych w CzK czekam
                              niecierpliwie..............
                              • alex.4 Re: Masz problemy z czytaniem? 25.09.03, 20:22
                                artykuł Paczkowskiego w pracy Komunizm (studia ofiarowane K.Kersten).
                                Pozdr
                                • borebitsa czy to były twe lektury obowiązkowe? 25.09.03, 21:46
                                  alex.4 napisał:

> artykuł Paczkowskiego w pracy Komunizm (studia ofiarowane K.Kersten).
                                  > Pozdr

jeszcze jaki rocznik?
                      • ignorant11 Re: 26.09.03, 01:32
                        msciwoj24 napisał:

> alex.4 napisał:
                        >
                        > > Patrz tekst Paczkowskiego o liczbie Żydów w UB.
                        > > A zresztą jak rozumiem, że uważasz, że Poslka powinna przeprosić Rosję i
                        > > Ukraine za zbrodnie dokonane przez Czeka. Bądź co baź znaczna część
                        > kierownictw
                        > >
                        > > ACzeka łacznie z dwoma pierwszymi szefami to rodowici Polacy....
                        >
                        > No i co z tego z Dierzynski i Mienzysnki byli
                        > Polakami.Zinowiew,Kamieniew,Trocki,Jagoda byli Zydami ,a Stalin,Beria czy
                        > Ordzonikidze Gruzinami.Zreszta takie przeprosiny nie maja sensu co ja jestem
                        > winien ,ze moj dziadek narozrabial.

Sława!

Dokładnie!

Przecież nie będziemy przepraszać Ruskich za Dzierżyńskiego, ani za to, że
                        Bronstein nosił przybrane polskie nazwisko Trocki...

Pozatem to może niech Dzierżyńscy przeproszą za wyrodzonego Felixa...?
                    • ignorant11 Re: 26.09.03, 01:28
                      alex.4 napisał:

> Patrz tekst Paczkowskiego o liczbie Żydów w UB.
                      > A zresztą jak rozumiem, że uważasz, że Poslka powinna przeprosić Rosję i
                      > Ukraine za zbrodnie dokonane przez Czeka. Bądź co baź znaczna część
                      kierownictw
                      >
                      > ACzeka łacznie z dwoma pierwszymi szefami to rodowici Polacy....

Sława!

Jacy dwaj piewsi?

Wiem tylko o Felixie...

Innym był Jagoda, ale to zyd spod łodzi(?)

Wyszyński mimo polskiego nazwiska był Rosjaninem...
                      • msciwoj24 Książka o żydowskich żołnierzach Hitlera 26.09.03, 13:36
                        Żydowscy Niemcy w wojskach Hitlera, czy mówiąc prościej - Żydzi w armii
                        Hitlera, takie zdanie dla większości ludzi i dzisiaj będzie przede wszystkim
                        przejawem podstawowej historycznej ignorancji czy objawem zwykłego
                        antysemityzmu. A jednak jest inaczej. Wczoraj ukazało się niemieckie wydanie
                        głośnej książki młodego amerykańskiego historyka Bryana Marka Rigga właśnie pod
                        takim tytułem: "Żydowscy żołnierze Hitlera". Praca została oparta na żmudnych
                        badaniach źródłowych i wywiadach z bezpośrednimi uczestnikami wydarzeń.

Ustawy norymberskie zabraniały osobom pochodzenia żydowskiego służby w armii.
                        Kryteria były bardzo surowe, korzenie rasowe członków NSDAP sprawdzano do 1800
                        roku, oficerów SS jeszcze o pięćdziesiąt lat wcześniej. Jednak dla niektórych
                        wybranych Hitler wydawał certyfikaty "aryjskości". Były one trzystopniowe, w
                        kategorii najwyższej jego posiadacz mógł się uważać za Niemca pełnej krwi,
                        nawet jeśli nie był pełnoprawnym obywatelem III Rzeszy. Niższe zawieszały
                        decyzję do czasu po wojnie, gdy miało być wydane ostateczne zaświadczenie, w
                        zależności od wojennych zasług.

Sto pięćdziesiąt tysięcy osób pochodzenia żydowskiego walczyło w armii
                        hitlerowskich Niemiec. Dlaczego służyli zbrodniarzowi? Jeden z badanych przez
                        Rigga tak odpowiedział na to pytanie: Rodzice wychowali mnie jako prawdziwego
                        Niemca w miłości do fuehrera oraz Ojczyzny. Te i podobne postawy były wynikiem
                        sięgającego wiele lat wstecz procesu asymilacji. Patrioci niemieccy żydowskiego
                        pochodzenia - jak pisze polski historyk Marek J. Chodakiewicz w
                        ostatnich "Arcanach" o tej samej książce - przez lata ulegali coraz głębszej
                        germanizacji.

Według Rigga, który zbadał 1671 przypadków żołnierzy Żydów wszystkich
                        kategorii, większość zbadanych przez niego żołnierzy chciało udowodnić, że są
                        godni miana "Niemca", że ich żydowskość nie istnieje. Solidarność wojskowa
                        miała najwyższą wartość.

Każdy czytelnik książki Rigga zadawał lub będzie zadawać sobie pytanie o
                        zagładę. Odpowiedź historyka jest straszna: "... niektóre osoby pochodzenia
                        żydowskiego brały bezpośredni udział w holokauście jako sprawcy, głównie ze
                        względu na swoją rangę i obowiązki z nią związane. Najbardziej skrajny jest
                        przykład człowieka, który pod zmienionym nazwiskiem był komendantem obozu na
                        Łotwie i wysyłał Żydów na śmierć".

Książka Rigga będzie przez wielu zrozumiana opacznie. Jedni zechcą ją
                        wykorzystać do umniejszania roli Niemców, innym posłuży do podsycania
                        antysemityzmu. Wydaje się, że nie taki był cel amerykańskiego autora. Jego
                        książka, nie podważając prawdy o niemieckim ludobójstwie, jest kolejnym dowodem
                        na niezwykłość XX-wiecznego zła. Perfidia systemu totalitarnego polegała nie
                        tylko na ogromie zbrodni, do których doprowadził, ale też na niezwykłej
                        umiejętności włączania ludzi - niezależnie od ich pochodzenia narodowego - we
                        współpracę w ich dokonaniu.

www.rzeczpospolita.pl/gazeta/wydanie_030926/publicystyka/publicystyka_a_10.html

• alex.4 Re: Książka o żydowskich żołnierzach Hitlera 26.09.03, 18:28
                          Msiwoju rozumiem, że jeśli Bierut czy Rokosowski byli Polakami, to chcesz
                          Polaków jako winnych komunizmowi wysłać na Syberię labo roztrzelać... przecież
                          to czerwona chołota... skoro jeden, to wszyscy...
                          zanim coś napiszesz, zastanów się nad logika swojego rozumowania...
                          To proste...
                          Żal mi ciebie...
                          • msciwoj24 Re: Książka o żydowskich żołnierzach Hitlera 26.09.03, 18:48
                            alex.4 napisał:

> Msiwoju rozumiem, że jeśli Bierut czy Rokosowski byli Polakami, to chcesz

Rokossowski Polakiem? Bardzo slabo mowil po Polsku i chyba po 56 roku z
                            radoscia wyjechal do ZSSR
                            > Polaków jako winnych komunizmowi wysłać na Syberię labo roztrzelać...
                            przecież
                            > to czerwona chołota... skoro jeden, to wszyscy...
                            > zanim coś napiszesz, zastanów się nad logika swojego rozumowania...

No wlasnie ja u Ciebie dostrzegam wyjatkowy brak logiki to Ty wszedzie
                            widzisz winy Polakow.
                            > To proste...
                            > Żal mi ciebie...

Tobie kazdego jest kto osmieli sie z Toba dyskutowac zaraz antysemity i
                            oszolom.
                            • alex.4 Re: Książka o żydowskich żołnierzach Hitlera 26.09.03, 18:58
                              widzę, że nie dociera do ciebie, że pokazuje absurdalnośc pewnego typu
                              rozumowania. Reprezentowana przez antysemitów.
                              • msciwoj24 Re: Książka o żydowskich żołnierzach Hitlera 26.09.03, 19:01
                                alex.4 napisał:

> widzę, że nie dociera do ciebie, że pokazuje absurdalnośc pewnego typu
                                > rozumowania. Reprezentowana przez antysemitów.

Gdzie Ty widzisz w moich postach antysemityzm? Przedstaw jakis antysemicki
                                fragment.
                                • alex.4 Re:Proszę bardzo 26.09.03, 19:17
                                  Polacy? Piszesz masowo znaczy ile procent bilo Zydow 80% ,90% ,a moze 100%?
                                  Zydzi z zadowoleniem witali Armie Czerwona wkrczajaca na terytoium POlski w 39
                                  i tez bili Polakow
                                  po
                                  Na jakich kresach ? Masz na mysli Wilno,Lwow czy Grodno
                                  wracali
                                  [Alex: W czasie II wojny światowej zgineło ponad 90% polskich Zydów. Wojna się
                                  skończyła. Żydów nie zabijano odgórnie. ot po prostu eleminowano oddolnie. W
                                  końcu kradzione tuczy]
                                  Robiles badania opinii publicznej ,ze wiesz czy Polacy byli antysemiccy? A moze
                                  tak sobie piszesz zeby pisac.
                                  [Alex: Po tym jak napisałem o chociażby raporcie karskiego powinieneś albo
                                  przyjac do wiadomosci, albo wykazać że karski się mylił. Jesli nie robisz ani
                                  jednego, ani drugiego znaczy żeś antysemita]
                                  Berman,Minc,Fejgin ,Switalo,Rozanski czy
                                  Zambrowski tez pewnie byli antysemickimi Polakami. Znasz moze te nazwiska?
                                  [Alex: zbrodnie jednostek nie spadają na wszystkich. Gdyby stososwać tą zasadę
                                  to wszyscy Polacy z upodobaniem mordują noworodki, a potem grzebia je razem z
                                  kapusta kiszona. O takim sposobie myslenia juz pisałem. Osób narodowości
                                  zydowskiej w polskim UB było mniej niż Polaków w Czeka. Jesli nie dociera do
                                  ciebie argument o absurdalności tego myslenia w stosunku do Żydów, to rozumiem,
                                  że uważasz że Polacy są winni zbrodni komunizmu. Albo wedle ciebie oba zdania
                                  są poprawne, albo zadne. Za którą opcją jesteś]
                                  • msciwoj24 Alex udownij to 26.09.03, 19:41
                                    Alex: zbrodnie jednostek nie spadają na wszystkich. Gdyby stososwać tą zasadę
                                    to wszyscy Polacy z upodobaniem mordują noworodki, a potem grzebia je razem z
                                    kapusta kiszona. O takim sposobie myslenia juz pisałem. Osób narodowości
                                    zydowskiej w polskim UB było mniej niż Polaków w Czeka

Alex udowodnij to ,ze Polakow w CzK bylo procentowo wiecej jak Zydow w polskim
                                    UB.Ja ci wkleilem artykul o ksiazce Johna Sacka to moze Ty tez cos ciekawego
                                    znajdziesz na temat Polakow w CzK
                                    • alex.4 Re: Alex udownij to 26.09.03, 19:48
                                      odesłałem się do pracy historyka A.Paczkowskiego, artykuł w studiach
                                      ofiarowanych K.Kersten Komunizm. Przeczytaj co Paczkowski ma tam do
                                      powiedzenia. A Paczkowski to akurat jeden z ważniejszych poslkich historyków XX
                                      w.
                                      To do lektury?
                                      Pozdr
            • msciwoj24 Re: Czy Żydzi powinni nas przeprosić? 25.09.03, 20:07
              alex.4 napisał:

> A wiesz, że w UB ponad 90% wszystkich funkcjonariuszy to byli Polacy,
              rodowici
              > Polacy. Historia niestety nie kształtuje się wedle narodowych mitów.
              Oprawcami
              > stalinowskimi nie byli obcy, ale tacy sami Polacy jak ich ofiary...
              > Statystyka, statystyka, statystyka...
              > A antysdemityzm Polakó w czasie wojny? Wystarczy poczytać biuletyny
              organizacji

Tak ciekawe, tylko dlaczego na 19 tys sprawiedliwych wsrod narodow swiata
              prawie 6 tys to Polacy,Zastanawiales sie mzoe nad tym?
              >
              > podzniemych. Poza PPS i wiekszościa prasy AK (czyli w prasie: ludowców,
              > narodowców, ugrupowan skrajnie prawicowych, SP i inni) antysemityzm był normą.
              > Wystarczy przeczytać pierwotna wersję raportu Karskiego

No to moze wreszcie wklej ten link z raportem Karskiego ,a nie piszesz nie
              potrafiac tego udowodnic.Jka nie masz linku to moze chciaz wpisz tu jakies
              ciekawsze fragmenty.
              • alex.4 Re: Czy Żydzi powinni nas przeprosić? 25.09.03, 20:20
                A zastanowiłeś jaki procent stanowi Zydzi Polscy pośród wszystkich Żydó
                Europejskich? Albo dlaczego w tej tolerancyjnej Polsce zgineło dużo ponad 90%
                populacji Zydowskiej wiecej niż w innych państwach.
                Zauważ, że wiekszość Żydó polskich przezyła dzięki temu, że jako potencjalni
                wrogowie ustroju zostali wywiezieni podczas wywózek z ziem kresów zajętych
                przez ZSRR. Ponury żart historii... dla niektórych wywózka na Sybir okazała się
                ratunkiem...
                Na ziemaich polskich przezyło wojne tylko kilka tysięcy polskich Zydów. W
                żadnym innym kraju ten współczynnik nie był tak niski...
                Pozdr
                • msciwoj24 Re: Czy Żydzi powinni nas przeprosić? 25.09.03, 20:35
                  alex.4 napisał:

> A zastanowiłeś jaki procent stanowi Zydzi Polscy pośród wszystkich Żydó
                  > Europejskich? Albo dlaczego w tej tolerancyjnej Polsce zgineło dużo ponad 90%
                  > populacji Zydowskiej wiecej niż w innych państwach.

Slyszales moze o tym ,ze obozy koncentracyjne byly na terytorium Polski ,a
                  wiesz ze Polska byla jedynym krajem gdzie za pomoc Zydowi grozila
                  smierc.Zedajesz sobie z tego sprawe ,ze tylko w powstaniu warszawskim zginelo
                  wiecej Polakow jak Francuzow w calej wojnie.Zydow na terytorium Polski zginelo
                  az tyle, bo nie byli zasymilowani w Polsce bylo ich tyle,ze mogli cale zycie
                  przezyc nie znajac zadnego Polaka z reguly bardzo slabo znali jezyk polski nie
                  mieli polskich znajomych wcale nei znali polskich obyczajow.Latwiej bylo Zydom
                  w innych krajach w takich Niemczech gdzie Zydami bylo niecale jeden procent
                  populacji, aczesc znich nawet nei wyznawala judazimu taki Zyd z Niemiec mial
                  niemeickie nazwisko ,imie poslugiwal sie literackim niemieckim i nie nosil
                  pejsow, czesto nawet nei byl obrzezany.W Polsce wystrczylospojrzec na nazwisko
                  i juz wiadomo bylo kto jest kto ,a jaki nawet Zyd mial aryjskie papiery i
                  dobrze mowil po poslku to i tak zdradzal go akcent czy nieznajomosc polskich
                  swiat.
                  > Zauważ, że wiekszość Żydó polskich przezyła dzięki temu, że jako potencjalni
                  > wrogowie ustroju zostali wywiezieni podczas wywózek z ziem kresów zajętych
                  > przez ZSRR. Ponury żart historii... dla niektórych wywózka na Sybir okazała
                  się
                  >
                  > ratunkiem...
                  > Na ziemaich polskich przezyło wojne tylko kilka tysięcy polskich Zydów. W
                  > żadnym innym kraju ten współczynnik nie był tak niski...
                  > Pozdr
                  I nie kilka tysiecy tylko okolo 100 tys .
                  • alex.4 Re: Czy Żydzi powinni nas przeprosić? 25.09.03, 20:42
                    1 Te 100 tys. to liczba wzięta z sufitu. Dokłądnych danych nie ma. Ale wiadomo,
                    że zdecydowana większość polskich Zydów która przezyła, wróciła z Syberii.
                    2 Kara śmierci była też za ruch oporu. Wiec nie jest to wytłumaczenie dlaczego
                    Polacy tak w małym stopniu pomagali polskim Zydom.
                    3 No i co z tego, ze obozy koncentracyjne były na ziemiach polskich, a Polaków
                    zgineło więcej w powstaniu warszawskim. Najwidoczniej Polakom nie przeszkadzała
                    jedna cecha hitlerówców antysemityzm
                    Pozdr
                    • msciwoj24 Re: Czy Żydzi powinni nas przeprosić? 25.09.03, 20:54
                      alex.4 napisał:

> 1 Te 100 tys. to liczba wzięta z sufitu. Dokłądnych danych nie ma. Ale
                      wiadomo,
                      Czyli Twoja liczba kilka tysiecy takze jest wzieta z sufitu.
                      > że zdecydowana większość polskich Zydów która przezyła, wróciła z Syberii.
                      > 2 Kara śmierci była też za ruch oporu. Wiec nie jest to wytłumaczenie
                      dlaczego
                      > Polacy tak w małym stopniu pomagali polskim Zydom.
                      A dlaczego wiekszosc ludzi gdy kogos bija chuligani na ulicy przejdzie
                      obojetnie i uda ,ze nic sie nie dzieje?Podejrzewam ,ze gdyby nazisci wpadli na
                      pomyls wymordowania wszystkich rudych czy ludzi z nazwiskiem zaczynajacym sie
                      na przyklad na M to tez wiekszsc ludzi by powiedziala co nas to obchodzi
                      przeciez ja sie nazywam na K, a tluka jedynie tych na M.
                      > 3 No i co z tego, ze obozy koncentracyjne były na ziemiach polskich, a
                      Polaków
                      > zgineło więcej w powstaniu warszawskim. Najwidoczniej Polakom nie
                      przeszkadzała
                      >
                      > jedna cecha hitlerówców antysemityzm
                      > Pozdr

To samo by bylo gdyby hitlerowcy postanowili wybic Polakow tez by byli
                      Zydzi ,ktorzy by ratowali Polakow byli by tacy co by ich wydawali ,a wiekszosc
                      by sie cieszyla ,ze oni maja spokoji co tu sie oszukiwac czesc by sie
                      cieszyla ,ze inni maja gorzej.Dlatego na przyklad Zydzi z zadowoleniem patrzyli
                      na Cyganow ,bo ci obrywali jeszcze bardziej jak oni.
                    • ignorant11 Re: Czy Żydzi powinni nas przeprosić? 26.09.03, 01:42
                      alex.4 napisał:

> 1 Te 100 tys. to liczba wzięta z sufitu. Dokłądnych danych nie ma. Ale
                      wiadomo,
                      >
                      > że zdecydowana większość polskich Zydów która przezyła, wróciła z Syberii.
                      > 2 Kara śmierci była też za ruch oporu. Wiec nie jest to wytłumaczenie
                      dlaczego
                      > Polacy tak w małym stopniu pomagali polskim Zydom.
                      > 3 No i co z tego, ze obozy koncentracyjne były na ziemiach polskich, a
                      Polaków
                      > zgineło więcej w powstaniu warszawskim. Najwidoczniej Polakom nie
                      przeszkadzała
                      >
                      > jedna cecha hitlerówców antysemityzm
                      > Pozdr

Sława!

A co znaczy w malym stopniu?

W jakim powinni?

Ilu powinni uratować abyś powiedział, że w znacznym czy też duzym stopniu?
                • ignorant11 Re: Czy Żydzi powinni nas przeprosić? 26.09.03, 01:39
                  alex.4 napisał:

się
                  >
                  > ratunkiem...
                  > Pozdr

Sława!

Nie kilka a kilkaset tysięcy polskich żydów przeżyło...

Bo liczba żydów po wojnie była szacowana na ca 400 tys, a nalezy wziąć pod
                  uwagę iż jeszcze spora liczba musiała uciec za granicę czy też po wojnie
                  osiedlić się w innych krajach...

Zresztą państwo Izrael zakładali głownie polscy żydzi
                • msciwoj24 Re: Czy Żydzi powinni nas przeprosić? 24.10.03, 17:26
                  alex.4 napisał:

się
                  >
                  > ratunkiem...
                  > Pozdr

24.10.Waszyngton (PAP) - Z udziałem małżonki prezydenta RP, Jolanty
                  Kwaśniewskiej, odbyła się w czwartek w stolicy USA uroczystość przekazania dla
                  Ireny Sendlerowej dorocznej Nagrody za Męstwo i Odwagę im. Jana Karskiego

W imieniu 93-letniej bohaterskiej Polki, która w czasie okupacji hitlerowskiej
                  uratowała około 2500 żydowskich dzieci wywożąc je z Getta Warszawskiego,
                  nagrodę odebrała pani Elżbieta Ficowska, jedna z ocalonych przez Irenę
                  Sendlerową

Nagrodę nazwaną na cześć bohaterskiego kuriera AK, który w czasie wojny jako
                  pierwszy przekazał na Zachód relacje o zagładzie Żydów, ufundowano z inicjatywy
                  prywatnego Amerykańskiego Centrum Kultury Polskiej w Waszyngtonie, kierowanego
                  przez milionera-filantropa Albina Obala i Kaję Mirecką-Ploss

Na ceremonii przekazania nagrody, odbywającej się na Uniwersytecie Georgetown,
                  gdzie Jan Karski wykładał nauki polityczne, Pierwsza Dama RP była honorowym
                  gościem i głównym mówcą, obok byłego doradcy prezydenta Cartera ds.
                  bezpieczeństwa narodowego, Zbigniewa Brzezińskiego

"Oddajemy hołd Irenie Sendlerowej za jej bohaterstwo w walce ze złem i wyrażamy
                  wdzięczność za dobro, jakie uczyniła dla naszych żydowskich braci. Żyjemy w
                  trudnych czasach wielkich zagrożeń, ale są to piękne czasy, gdyż są wśród nas
                  ludzie tacy jak Irena Sendler " - powiedziała Jolanta Kwaśniewska

Prof. Brzeziński podkreślił, że postać Ireny Sendlerowej nie była wyjątkowa w
                  okupowanej Polsce. "Honorując ją oddajemy jednocześnie cześć niezliczonej
                  rzeszy polskich rodzin i sióstr zakonnych, którzy udzielili wówczas schronienia
                  żydowskim dzieciom" - powiedział

Przypomniał, że Polska była jedynym krajem w w Europie, w którym za
                  przechowywanie Żydów groziła z rąk nazistów kara śmierci nie tylko
                  przechowującemu, lecz i całej jego rodzinie

Uroczystość zgromadziła wiele osób ocalonych przez Irenę Sendlerową, działaczy
                  organizacji żydowskich w USA, oraz przedstawicieli amerykańskich elit
                  politycznych. Obecni byli m.in

dyrektor ds. Europy i Eurazji w Radzie Bezpieczeństwa Narodowego, Daniel Fried
                  i była ambasador USA przy ONZ, Jeanne Kirkpatrick

Wywiad z panią Sendlerowa ukazał się w najnowszym wydaniu tygodnika "US News
                  World Report". Postać bohaterskiej Polki spopularyzowała w USA grupa dziewcząt
                  szkoły średniej w Uniontown w stanie Kansas, które pod kierunkiem nauczyciela
                  historii Normana Conarda wystawiły o niej Sztukę teatralną

Jolanta Kwaśniewska zwróciła uwagę na fakt, jak bardzo popularyzacja postaci
                  takich jak pani Sendler wpływa na kształtowanie pozytywnego wizerunku Polski na
                  świecie

"Ponieważ niezbyt często mówi się dobrze na temat Polski, warto na takie
                  uroczystości, jak dzisiejsza, zapraszać jak najwięcej osób, których znaczenie
                  jest nie do przecenienia i które wyjdą ubogacone szczególną wiedzą, jaką
                  uzyskały na tej ceremonii" - powiedziała małżonka prezydenta RP polskim
                  korespondentom

"Często słyszymy w USA o ?polskim antysemityzmie?, ale jest także czas aby
                  mówić o tej drugiej stronie medalu" - powiedziała dodając, że trzeba stale
                  przypominać zachowanie Polaków w czasie wojny takie jakie, jakiego przykład
                  dała Irena Sendlerowa

www1.gazeta.pl/wyborcza/1,34438,1740722.html
              • alex.4 Re: Czy Żydzi powinni nas przeprosić? 25.09.03, 20:20
                podałem namiary gdzie znajdziesz raport karskiego juz dawno temu. Russz dupe i
                przeczytaj... to proste...
                Pozdr
                • gesiek1 Re: Czy Żydzi powinni nas przeprosić? 25.09.03, 20:47
                  Może alexowi chodzi o to,że naród wybrany nie może przepraszac gojów?
                  Twoje teksty,alex,aż biją tendencyjnością i antypolonizmem.Zero
                  obiektywizmu.Jeżeli jesteś Polakiem,to wstydź się.Jeżeli nie jesteś Polakiem,to
                  też się wstydź!Jeżeli jesteś historykiem,to wstydź się podwójnie.Nawet Norman
                  Davies przyznał(aczkolwiek delikatnie i nieśmiało,by jego głowa nie spadła),że
                  rola Żydów w UB była znaczna.Nie słyszałeś o Żydach witających radośnie Armię
                  Czerwoną,denuncjujących Polaków i kradnących ich majątek?
                  Nazwa "Judeopolonia"coś mówi?A wieści o Żydach w Gwardii Ludowej,mordujących
                  akowców,eneszetowców i chłopów na weselach,dotarły?A o policji żydowskiej w
                  gettach?
                  Czy juz jestem antysemitą?Bo prawda ostatnio nie w modzie!
                  PS.A ta durna wzmianka,jak to Żydzi przeżyli,bo "strasznych" Polaków wywieziono
                  na Sybir,to najzwyklejsze chamstwo.Bezcześcisz cześć i dobre imię tych,którzy
                  tam byli i którzy tam polegli.Patriotów.Z Ciebie to jest zwyczajny cham!
                  • ignorant11 Zastanawiam się czy tego wątku nie usunąć?/nt 26.09.03, 01:45
                    Sława!

Bo robi się coś co zaczyna przypominać F. Aktualności...
                  • alex.4 Re: Czy Żydzi powinni nas przeprosić? 26.09.03, 18:17
                    Tak cię boli, że Zydzi byli wywożoni na sybir?
                    Co więcej jeśli się weźnie liczby procentowe, to nawet Polaków tak często nie
                    wywożono z polskich kresów jak Zydów... takie są liczby
                    UB. Mamy zestawienie narodowościowe pracowników UB. Jaki pech większosć z nich
                    to polacy-katolicy... Pamiętajmy, że do słuzb bezpieczeństw (centrali)
                    kierowano ludzi. Komuniści mieli interes aby rekrutować aparat przemocy pośród
                    mniejszości. Dlatego w Czeka najwięcej było Polaków i Łotyszy, w latach 30
                    najwięcej było Zydów. Od czasów wielkiej czystki najwięcej było tam Rosjan, ale
                    liczba ludzi z Kaukazu była niewspółmierna do liczebności tych narodów. I
                    jeszcze. W bezpiece (kierownictwie) było niewielu ludzi. jesli uważasz, że
                    czyny pojedyńczych bandytów spadają odpowiedzialnością na cały naró, tro
                    zacznij zbierać na odszkodowanie dla Rosjan za zbrodnie bolszewizmu. Jesteś
                    spadkobiercą Dzierzyńskiego.
                    Zydzi witający Armię czerwoną. Po piewrsze wiekszośc powitań, to była sowiecka
                    propaganda. Poslcy antysemici wyjatkowo idą na lep sowieckiej propagandzie. Po
                    drugie mozna soibie wyobrazić powody dla których rózne grupy ludności nie
                    smuciły się z upadku II rzeczpospolitej. Armia Czerwona oznacza kres
                    niezorganizowanego bandytyzmu który nastał z chwilą załamania się pańśtwa
                    polskiego. Dla części ludzi mogło to oznaczać stabilizację. W któtce bolesnie
                    się przekonali co ta stabilizacja znaczy. Ale w 39 nie musieli zdawać sobie z
                    tego sprawę. Część mniejszości witała nmie sowietów, ale cieszyła się z upadku
                    II RP. To casus Ukrainców czy Białorusinów. Upadło pańśtwo, którtre chciało
                    siłą ich spolonizować. Powtarzanie wzorców hakaty przyniosło Polakom taki sam
                    skutek jak Niemcom. Osobom, które powtarzaja informację o żydach radujących się
                    z rządó sowietów przypominam, kto handlował na kresach i co ZSRR myslał o
                    sklepikarzach... Trzeba być zaslepionym, aby tego nie zauważyć... Zresztą
                    najlepiej ilustruje stosunek sowietów do mieszkańcó kresów liczby osób, które
                    znalazły się w sowieckich instytucjach tych wszystkich radach. Polacy, którzy
                    rzeczywiście raczej nie chcieli współpracować z sowietami liczniej byli w nich
                    reprezentowani niz Żydzi. znowu pech...
                    Jak rozumiem Żydzi rónież powinni przeprosić że statystycznie nie poparli
                    sowietów.
                    Gesiek. jesteś antysemitą
                    Do ignoranta. 400 tys? Takiej liczby tro nie znałem... Liczbę Zydó w Polsce po
                    45 określa się na 200-300 tys. Z tego wiekszość wróciła z Syberii. Wojnę w
                    Polsce przezyło niestety kilka tysięcy.
                    Pozdr
                    • msciwoj24 Re: Czy Żydzi powinni nas przeprosić? 26.09.03, 18:41
                      alex.4 napisał:

> Tak cię boli, że Zydzi byli wywożoni na sybir?
                      > Co więcej jeśli się weźnie liczby procentowe, to nawet Polaków tak często nie
                      > wywożono z polskich kresów jak Zydów... takie są liczby
                      > UB. Mamy zestawienie narodowościowe pracowników UB. Jaki pech większosć z
                      nich
                      > to polacy-katolicy... Pamiętajmy, że do słuzb bezpieczeństw (centrali)
                      > kierowano ludzi. Komuniści mieli interes aby rekrutować aparat przemocy
                      pośród
                      > mniejszości. Dlatego w Czeka najwięcej było Polaków i Łotyszy, w latach 30
                      > najwięcej było Zydów. Od czasów wielkiej czystki najwięcej było tam Rosjan,
                      ale
                      >
                      > liczba ludzi z Kaukazu była niewspółmierna do liczebności tych narodów. I
                      > jeszcze. W bezpiece (kierownictwie) było niewielu ludzi. jesli uważasz, że
                      > czyny pojedyńczych bandytów spadają odpowiedzialnością na cały naró, tro
                      > zacznij zbierać na odszkodowanie dla Rosjan za zbrodnie bolszewizmu. Jesteś
                      > spadkobiercą Dzierzyńskiego.
                      > Zydzi witający Armię czerwoną. Po piewrsze wiekszośc powitań, to była
                      sowiecka
                      > propaganda. Poslcy antysemici wyjatkowo idą na lep sowieckiej propagandzie.
                      Po
                      > drugie mozna soibie wyobrazić powody dla których rózne grupy ludności nie
                      > smuciły się z upadku II rzeczpospolitej. Armia Czerwona oznacza kres
                      > niezorganizowanego bandytyzmu który nastał z chwilą załamania się pańśtwa
                      > polskiego. Dla części ludzi mogło to oznaczać stabilizację. W któtce bolesnie
                      > się przekonali co ta stabilizacja znaczy. Ale w 39 nie musieli zdawać sobie z
                      > tego sprawę. Część mniejszości witała nmie sowietów, ale cieszyła się z
                      upadku
                      > II RP. To casus Ukrainców czy Białorusinów. Upadło pańśtwo, którtre chciało
                      > siłą ich spolonizować. Powtarzanie wzorców hakaty przyniosło Polakom taki sam
                      > skutek jak Niemcom. Osobom, które powtarzaja informację o żydach radujących
                      się
                      >
                      > z rządó sowietów przypominam, kto handlował na kresach i co ZSRR myslał o
                      > sklepikarzach... Trzeba być zaslepionym, aby tego nie zauważyć... Zresztą
                      > najlepiej ilustruje stosunek sowietów do mieszkańcó kresów liczby osób, które
                      > znalazły się w sowieckich instytucjach tych wszystkich radach. Polacy, którzy
                      > rzeczywiście raczej nie chcieli współpracować z sowietami liczniej byli w
                      nich
                      > reprezentowani niz Żydzi. znowu pech...
                      > Jak rozumiem Żydzi rónież powinni przeprosić że statystycznie nie poparli
                      > sowietów.
                      > Gesiek. jesteś antysemitą
                      > Do ignoranta. 400 tys? Takiej liczby tro nie znałem... Liczbę Zydó w Polsce
                      po
                      > 45 określa się na 200-300 tys. Z tego wiekszość wróciła z Syberii. Wojnę w
                      > Polsce przezyło niestety kilka tysięcy.
                      > Pozdr

Tak na poczatek to gdzie Gesiek jest antysemita? Alex ja mysle, ze Ty jestes
                      jednym z tych obludnych filosemitow.Pamietam kilka lat temu ,jak Marek Edelman
                      osmielil sie skrytykowac Izrael to zaraz nasi filosemici obrzucili Go blotem
                      chyba nawet oskarzono go wtedy o antysemityzm.Alez Ty sie gubisz w tmy co
                      piszesz wczoraj napisales ,ze nie mozna ustalic dokladnej liczby Zydow
                      uratowanych na ziemiach polskich ,a dzis znouw piszesz o kilku tysiacach to
                      liczba wydaje mi sa bardoz malo wiarygodna i uwazam,ze liczba w granicach 100
                      tys jes blizsza prawdy ,a to dlatego ,ze samych polskich sprawiedliwych wsrod
                      narodw swiata jest 6 tys przeciez z reguly oni ratowali wiecej jak jednego
                      Zyda czesto cale rodziny. Duzo ludzi ,ktorzy ratowali Zydow nawet nei staralo
                      sie o te medale ,bo po co im to ,a czesc pomagajacy Zydom na przyklad zmarla po
                      wojnie.Co liczby Zydow zamieszkujacych Polske po wojnie chyba wedlug spisu z
                      46 roku bylo ich okolo 300 tys ,a przeciez czesc przez rok od zakonczenia wojny
                      wyjechala z Polski glownie do Palestyny czy USA.Alan Bullock w ksiazce Hitler
                      czy Stalin podaje ,ze liczba zabitych Zydow maksymlanie wynosila 2,9mln z okolo
                      3,5 mln wiec te kilkaset tysiecy jednak sie uchowalo.
                      • alex.4 Re: Czy Żydzi powinni nas przeprosić? 26.09.03, 18:48
                        liczba zabitych Żydów była sporo wieksza....
                        Ale jak rozumiem zaraz mi powiesz, że Zydzi sami się wymordowali to był czwany
                        plan. Albo że w Jedwabnym Zydzi sami się spalili aby zrobić fajerwerki...
                        Zrestzą widzę ze nie zrozumiałeś mojej wypowiedzi. Gdybyś zrozumiał nie
                        powtarzałbyś bredni.
                        Pozdr
                        • msciwoj24 Re: Czy Żydzi powinni nas przeprosić? 26.09.03, 18:53
                          alex.4 napisał:

> liczba zabitych Żydów była sporo wieksza....

Ja sie oparlem an ksiazce Alana Bullocka skoro uwazasz ,ze liczby podane przez
                          tego historyka sa male wiarygodne przedstaw inne.
                          > Ale jak rozumiem zaraz mi powiesz, że Zydzi sami się wymordowali to był
                          czwany
                          > plan. Albo że w Jedwabnym Zydzi sami się spalili aby zrobić fajerwerki...

Nie wmawiaj mi slow ,ktorych nigdy nei wypowiedzialam.Po prostu osmieszasz sie
                          tylko w ten sposob.Wiem ,ze bardzo bys chcila zebym tak powiedzial wtedy bys
                          mial kolejny argument na temat rzekomej patologicznej nienaisci Polakow do
                          Zydow.
                          > Zrestzą widzę ze nie zrozumiałeś mojej wypowiedzi. Gdybyś zrozumiał nie
                          > powtarzałbyś bredni.
                          > Pozdr

Jakich bredni zacytuj prosze
                        • msciwoj24 Ciekawe? 26.09.03, 19:56
                          alex.4 napisał:

> liczba zabitych Żydów była sporo wieksza....

Celowo przedstawiam najwyzsze szacunkowe dane z roznych panstw.

Polska 2,9mln
                          ZSRR 2,2mln
                          Rumunia 420 tys
                          Czechoslowacja 300 tys
                          Niemcy 200tys
                          Wegry 200 tys
                          Litwa 135 tys
                          Francja 130 tys
                          Holandia 120 tys
                          Lotwa 85 tys
                          Jugoslawia 65 tys
                          Grecja 60 tys
                          Austria 40 tys
                          Belgia 40 tys
                          Wlochy 15 tys
                          Bulgaria 7 tys
                          Luksemburg 3 tys
                          Norwegia 1 tys

razem 6921000 tys

To sa najwyzsze szacunkowe dane zabitych Zydow wedlug innych wyliczen sa nizsze
                          wynosza od 5,5 mln do 6mln

• alex.4 Re: Ciekawe? 26.09.03, 20:00
                            No własnie. Liczba dwukrotnmie wiekszej liczby ofiar jest sporo wieksza...
                            Chyba to rozmumiesz?
                            Pozdr
                    • ignorant11 Re: Czy Żydzi powinni nas przeprosić? 26.09.03, 20:21
                      alex.4 napisał:

> Tak cię boli, że Zydzi byli wywożoni na sybir?
                      > Co więcej jeśli się weźnie liczby procentowe, to nawet Polaków tak często nie
                      > wywożono z polskich kresów jak Zydów... takie są liczby
                      > UB. Mamy zestawienie narodowościowe pracowników UB. Jaki pech większosć z
                      nich
                      > to polacy-katolicy... Pamiętajmy, że do słuzb bezpieczeństw (centrali)
                      > kierowano ludzi. Komuniści mieli interes aby rekrutować aparat przemocy
                      pośród
                      > mniejszości. Dlatego w Czeka najwięcej było Polaków i Łotyszy, w latach 30
                      > najwięcej było Zydów. Od czasów wielkiej czystki najwięcej było tam Rosjan,
                      ale
                      >
                      > liczba ludzi z Kaukazu była niewspółmierna do liczebności tych narodów. I
                      > jeszcze. W bezpiece (kierownictwie) było niewielu ludzi. jesli uważasz, że
                      > czyny pojedyńczych bandytów spadają odpowiedzialnością na cały naró, tro
                      > zacznij zbierać na odszkodowanie dla Rosjan za zbrodnie bolszewizmu. Jesteś
                      > spadkobiercą Dzierzyńskiego.
                      > Zydzi witający Armię czerwoną. Po piewrsze wiekszośc powitań, to była
                      sowiecka
                      > propaganda. Poslcy antysemici wyjatkowo idą na lep sowieckiej propagandzie.
                      Po
                      > drugie mozna soibie wyobrazić powody dla których rózne grupy ludności nie
                      > smuciły się z upadku II rzeczpospolitej. Armia Czerwona oznacza kres
                      > niezorganizowanego bandytyzmu który nastał z chwilą załamania się pańśtwa
                      > polskiego. Dla części ludzi mogło to oznaczać stabilizację. W któtce bolesnie
                      > się przekonali co ta stabilizacja znaczy. Ale w 39 nie musieli zdawać sobie z
                      > tego sprawę. Część mniejszości witała nmie sowietów, ale cieszyła się z
                      upadku
                      > II RP. To casus Ukrainców czy Białorusinów. Upadło pańśtwo, którtre chciało
                      > siłą ich spolonizować. Powtarzanie wzorców hakaty przyniosło Polakom taki sam
                      > skutek jak Niemcom. Osobom, które powtarzaja informację o żydach radujących
                      się
                      >
                      > z rządó sowietów przypominam, kto handlował na kresach i co ZSRR myslał o
                      > sklepikarzach... Trzeba być zaslepionym, aby tego nie zauważyć... Zresztą
                      > najlepiej ilustruje stosunek sowietów do mieszkańcó kresów liczby osób, które
                      > znalazły się w sowieckich instytucjach tych wszystkich radach. Polacy, którzy
                      > rzeczywiście raczej nie chcieli współpracować z sowietami liczniej byli w
                      nich
                      > reprezentowani niz Żydzi. znowu pech...
                      > Jak rozumiem Żydzi rónież powinni przeprosić że statystycznie nie poparli
                      > sowietów.
                      > Gesiek. jesteś antysemitą
                      > Do ignoranta. 400 tys? Takiej liczby tro nie znałem... Liczbę Zydó w Polsce
                      po
                      > 45 określa się na 200-300 tys. Z tego wiekszość wróciła z Syberii. Wojnę w
                      > Polsce przezyło niestety kilka tysięcy.
                      > Pozdr

Sława!

Sam gdzies napisałeś, że zgineło żydów ok 90% co na liczbę bliską 4mln daje ca
                      400 tys ocalałach, zresztą samych przechowanych przez i udokumentowanych przez
                      Żegotę było 100 tys...
                      Do tego dochodzą jeszcze Ci, którym udało sie uniknąć i obozów i gett oraz ci
                      nieliczni, co przezyli obozy i getta...

Oczywiście jeszcze mamy tych ze wschodu...
            • ignorant11 Czy ja też jestem antysemitą..? 26.09.03, 01:21
              alex.4 napisał:

> A wiesz, że w UB ponad 90% wszystkich funkcjonariuszy to byli Polacy,
              rodowici
              > Polacy. Historia niestety nie kształtuje się wedle narodowych mitów.
              Oprawcami
              > stalinowskimi nie byli obcy, ale tacy sami Polacy jak ich ofiary...
              > Statystyka, statystyka, statystyka...
              > A antysdemityzm Polakó w czasie wojny? Wystarczy poczytać biuletyny
              organizacji
              >
              > podzniemych. Poza PPS i wiekszościa prasy AK (czyli w prasie: ludowców,
              > narodowców, ugrupowan skrajnie prawicowych, SP i inni) antysemityzm był normą.
              > Wystarczy przeczytać pierwotna wersję raportu Karskiego

Sława!

A to z tego powodu, że z np tzrema żydami mam na pieńku, a przyjaźnie się tylko
              np z jednym lub co najwyżej dwoma?

Jako katolik z definicji tez jestem antyjudaistą

A z 10 ciom żydami konkuruje biznesowo...

Co więcej wojnę z Irakiem uważałem uważałem za nam niepotzrebną dopóki nie
              wyszło iż jest ona skierowana politycznie przeciwko Niemcom i Francji....

A przecież gdy wtedy żydzi najgłośniej nawoływali do bitwy to ja się opierałem
              pytając jaki my mamy w tym geszeft...
              • alex.4 Re: Czy ja też jestem antysemitą..? 26.09.03, 18:25
                ignorant11 napisał:

>
                > Sława!
                >
                > A to z tego powodu, że z np tzrema żydami mam na pieńku, a przyjaźnie się
                tylko
                >
                > np z jednym lub co najwyżej dwoma?
                > Alex; Jeśli ktoś w czynach jednostek doszukuje się odpowiedzialnosci całych
                narodów to jest ksenofobem. Jesli ktoś pisze, że Berman był ch..., albo ze
                Moczar, albo Dierzyński to jest to o.k.
                Jesli ktoś pisze że jeśli Berman był ub to Zydzi są UB, albo że jesli Moczar
                był ubekiem to za zbrodnie stalinizmu odpowiedzialni są Ukraiincy to jest
                ksenofobem. To proste. nie prawda?
                > Jako katolik z definicji tez jestem antyjudaistą
                >Alex: Tego nie rozumiem. Bądź co bądź Jezus był Zydem i jego matka Maria
                rónież. jesli Jezus żyłby w czasie II wojny światowej trafiłby do pieca i
                komory gazowej. Albo spaliliby go chłopi w oborze.... W wieczerniku byli sami
                Żydzi. Wśród peirwszych posatci chrześcijaństwa znajdziesz tylko takich... A
                jeden żyd z tarsu saul napisał nie bedzie ani Zyda, ani Greka. I nienawoływał
                do czystek etnicznych....
                A dla wszystkich zwolennikó tezy o winie żydowskiej w UB. Pamiętajcie, aby
                nastepnym razem jak pójdziecie do kościowa oblać czerwoną farbą posa marii, to
                przecież Zydówka, a więc pewnie UBeczka i komunistka...
                > >
                > Co więcej wojnę z Irakiem uważałem uważałem za nam niepotzrebną dopóki nie
                > wyszło iż jest ona skierowana politycznie przeciwko Niemcom i Francji....
                >
                > A przecież gdy wtedy żydzi najgłośniej nawoływali do bitwy to ja się
                opierałem
                > pytając jaki my mamy w tym geszeft...
                >Alex: Czy opierałeś się, bo musiałbyś stanąc po stronie tej samej co Zydzi.
                Pomysl...
                Pozdr
                • ignorant11 Re: Czy ja też jestem antysemitą..? 26.09.03, 20:09
                  alex.4 napisał:

> ignorant11 napisał:
                  >
                  >
                  > >
                  > > Sława!
                  > >
                  > > A to z tego powodu, że z np tzrema żydami mam na pieńku, a przyjaźnie się
                  > tylko
                  > >
                  > > np z jednym lub co najwyżej dwoma?
                  > > Alex; Jeśli ktoś w czynach jednostek doszukuje się odpowiedzialnosci całyc
                  > h
                  > narodów to jest ksenofobem. Jesli ktoś pisze, że Berman był ch..., albo ze
                  > Moczar, albo Dierzyński to jest to o.k.
                  > Jesli ktoś pisze że jeśli Berman był ub to Zydzi są UB, albo że jesli Moczar
                  > był ubekiem to za zbrodnie stalinizmu odpowiedzialni są Ukraiincy to jest
                  > ksenofobem. To proste. nie prawda?
                  > > Jako katolik z definicji tez jestem antyjudaistą
                  > >Alex: Tego nie rozumiem. Bądź co bądź Jezus był Zydem i jego matka Maria
                  > rónież. jesli Jezus żyłby w czasie II wojny światowej trafiłby do pieca i
                  > komory gazowej. Albo spaliliby go chłopi w oborze.... W wieczerniku byli sami
                  > Żydzi. Wśród peirwszych posatci chrześcijaństwa znajdziesz tylko takich... A
                  > jeden żyd z tarsu saul napisał nie bedzie ani Zyda, ani Greka. I nienawoływał
                  > do czystek etnicznych....

+++Ignorant: Tu włąśnie myslisz się i nie rozumiesz całkowicie mojej
                  wypowiedzi, bo przecież jest podstawowa i nie do pogodzenia różnica dogmatyczna
                  między chrześcijańtwem i judaizmem: oni razem z arabami nadal czekaja na
                  mesjasza...

Zatem Paweł z Tarsu miał chyba na myśli żyda i greka..?

> A dla wszystkich zwolennikó tezy o winie żydowskiej w UB. Pamiętajcie, aby
                  > nastepnym razem jak pójdziecie do kościowa oblać czerwoną farbą posa marii,
                  to
                  > przecież Zydówka, a więc pewnie UBeczka i komunistka...
                  > > >
                  > > Co więcej wojnę z Irakiem uważałem uważałem za nam niepotzrebną dopóki nie
                  >
                  > > wyszło iż jest ona skierowana politycznie przeciwko Niemcom i Francji....
                  > >
                  > > A przecież gdy wtedy żydzi najgłośniej nawoływali do bitwy to ja się
                  > opierałem
                  > > pytając jaki my mamy w tym geszeft...
                  > >Alex: Czy opierałeś się, bo musiałbyś stanąc po stronie tej samej co Zydzi.
                  >
                  > Pomysl...

+++Ignorant: Właśnie chodziło o pytanie: jaki mamy geszeft stawać po jednej ze
                  stron konfliktu blisko-wschodniego, bo zawsze wygodniej jest zachować
                  neutralność
                  > Pozdr
                  • alex.4 Re: Czy ja też jestem antysemitą..? 27.09.03, 13:25
                    A czy komus przesszkadza czy ktoś czeka na mesjasza, czy sądzi że on przyszedł,
                    czy uważa się że nie ma takiego numeru. Ważne jest jakimi się jest ludźmi, a
                    nie jaką się wyznaje religię.
                    Pozdr
                    • ignorant11 Re: Czy ja też jestem antysemitą..? 27.09.03, 15:40
                      alex.4 napisał:

> A czy komus przesszkadza czy ktoś czeka na mesjasza, czy sądzi że on
                      przyszedł,
                      >
                      > czy uważa się że nie ma takiego numeru. Ważne jest jakimi się jest ludźmi, a
                      > nie jaką się wyznaje religię.
                      > Pozdr

Sława!

Tak między nami to jestem indyferentny religijnie, ale chciałem zwrócić uwagę
                      na róznice dogmatyczne, które są nie do pogodzenia...

Tu nie jest możliwa żadna dyskujsa z definicji!

Kiedyś na ćwiczeniach z rozwiązywania konfliktów zwróciłem uwagę, że problemy
                      np rasowe, etniczne czy religijne można czasem sprowadzać do konfliktów np
                      ekonomicznych...

Wtedy łatwo było rozwiązać np konflikt palestyński: żydzi odpoczywają w soboty,
                      arabowie w piatki, a chrześcijanie w niedziele, bo przecież chrześcijanin do
                      kościoła, czy zyd na szabes też musi np jakos dojechać, czy innych usług..,
                      więc jak przydatny jest wtedy islam...
                    • ignorant11 Re: Czy ja też jestem antysemitą..? 27.09.03, 15:42
                      alex.4 napisał:

> A czy komus przesszkadza czy ktoś czeka na mesjasza, czy sądzi że on
                      przyszedł,
                      >
                      > czy uważa się że nie ma takiego numeru. Ważne jest jakimi się jest ludźmi, a
                      > nie jaką się wyznaje religię.
                      > Pozdr

Sława!

To oczywiście troche dziwak, bo po co czekać skoro On juz 2 tys lat temu...

Po cóz wyważać drzwi dawno otwarte?
                      • alex.4 Re: Czy ja też jestem antysemitą..? 28.09.03, 18:06
                        a więc czy jest o co kruszyć boje?
                        Przygotowywałem tekst o rzekomym znalezieniu ossuarium Jakuba brata pańskiego.
                        W samym tekście pisałęm też co wiemy o tej postaci. W ramach tego cytowałem też
                        rózne encykloedie katolickie, które były wydane w Polsce ostatnio. Zupenie mnie
                        one zaskoczyły. Zamiast twardego katolicyzmu (a były one wydawane pod
                        auspicjami Prymasa) znalazły się tam poglądy dalekie od poslkiego katolicyzmu.
                        Ale to były encyklopedie przygotowane na zachodzie. Jeśli w nich mozna znaleść
                        jako równouprawomocnione hipotezy, że jakub był synem Józefa i marii (jak chcą
                        ewangelicy) Józefa z poprzedniego małżeńśtwa (jak chcą prawosłąwni), a
                        identyfikacja Jakuba brata pańskiego z Jakubem Mniejszym Apostołem jest mniej
                        prawdopodobna, to pokazuje jak katolicyzm potrafi się zmieniać. I korzystać ze
                        zmian, któe niesie nauka.
                        Oczywiście, że ekonomią nie da się wytłumaczyć konflikty, ale to, że ktoś ma
                        inną wiarę niż ja nie powodujem iż mam go neinawidzieć, być mu wrogim. To
                        proste. tego chce papież gdy mówi o ekumenizmie i odwiedza synagogę.
                        Może nasladować papieża?
                        Pozdr
                        • ignorant11 Ależ alexie! 28.09.03, 19:10
                          Sława!

Ja wcale nie nawołuję do nienawiści, ale tylko stwierdzam iż dogmatyki
                          żydowskiej czy arabskiej nie da się pogodzić z katolicką...

Tak jak nie można być np jednocześnie kobieta i męzczyzną, ale to przecież
                          wcale nie znaczy iz kobiety mają nienawidzieć mężczyzn...
                          • alex.4 Re: Ależ alexie! 29.09.03, 14:25
                            a więc chrześcijanie mogą żyć obok muzułmanów... i nie przeszkadzać sobie...
                            współistnienie jest mozliwe...
                            Pozdr
                            • ignorant11 Re: Ależ alexie! 29.09.03, 20:31
                              alex.4 napisał:

> a więc chrześcijanie mogą żyć obok muzułmanów... i nie przeszkadzać sobie...
                              > współistnienie jest mozliwe...
                              > Pozdr

Sława!

Myślę, że zdecydowanie tak i jest na wiele sprawdzonych przykładów...

Natomiast kompromis religijny jest niemożliwy!
                              • alex.4 Re: Ależ alexie! 30.09.03, 18:52
                                To zgadzamy się do współistnienia różnych religii...
                                Ale papież popiera ekumenizm. Ostatnio przeglądałem kilkanascie encyklopedii
                                katolickich i zauważyłęm, że tam ekumenizm między wyznaniami chrześcijańskimi
                                jest zasadą. Co wiecej jesli się pamięta, że obecnie nestorianie i monofizyci
                                potrafia być w unii z Rzymem, top róznice dogmatyczne między nimi a katolikami
                                są wieksze niż między ewangelikami, czy prawosłąwnymi a katolikami.
                                Oczywiście róznice dogmatyczne między islamem i wyznaniem mojżeszowym a
                                chrześcijańśtwem są nie do pogodzenia. Ale czy mozna zaponminać, że osoby
                                wszystkich tych rekligii modla się do tego samego Boga?
                                Pozdr
                                • ignorant11 Re: Ależ alexie! 01.10.03, 13:11
                                  alex.4 napisał:

> To zgadzamy się do współistnienia różnych religii...
                                  > Ale papież popiera ekumenizm. Ostatnio przeglądałem kilkanascie encyklopedii
                                  > katolickich i zauważyłęm, że tam ekumenizm między wyznaniami chrześcijańskimi
                                  > jest zasadą. Co wiecej jesli się pamięta, że obecnie nestorianie i monofizyci
                                  > potrafia być w unii z Rzymem, top róznice dogmatyczne między nimi a
                                  katolikami
                                  > są wieksze niż między ewangelikami, czy prawosłąwnymi a katolikami.
                                  > Oczywiście róznice dogmatyczne między islamem i wyznaniem mojżeszowym a
                                  > chrześcijańśtwem są nie do pogodzenia. Ale czy mozna zaponminać, że osoby
                                  > wszystkich tych rekligii modla się do tego samego Boga?
                                  > Pozdr

Sława!

Nie jestem religioznawcą, ale z wypowiedzi znawców i kół kościelnych wiuem, że
                                  możliwa jest natymiastpowa unia z Prawosłwiem i Kościołem Anglikańskim, zaś z
                                  wyznaniami protestanckimi są bliżej mi nie znane różnice dogmatyczne, więc
                                  raczej raczej nie możliwy przynajmniej szybki powróttych ostatnich na Łono
                                  Kościoła...

Innym pseudochrześcijańskim wyznaniem sa Świadkowie Jehowy...

Możliwe są oczywiście ekumeniczne nabożeństwa, np w rocznice Bitwy pod Monte
                                  Cassino wydziałem takie nabożeństwo: chrześcijańsko-żydowsko-muzułmańskie...
                                  Ze strony chrześcijańskiej chyba nawet wystepowali również Popi, oraz Pastorowie
                                  • alex.4 Re: Ależ alexie! 03.10.03, 10:46
                                    Anglikanizm i prawosłąwie jest dla katolicyzmu schizmą a nie herezja, więc
                                    przeszkód nie ma. Choć prawosłąwni nie chcą unii (szczególnie w Rosji). Unia z
                                    anglikanizmem moze nastapić szybko.
                                    Między wyznaniami ewangelickimi a katolicyzmem są mniejsze róznice niż miedzy
                                    kosciołem maronickim w Libanie który jest w Unii z watykanem.
                                    Pozdr
        • woland6 Do zastanowienia 28.09.03, 12:48
          alex.4 napisał:

> A może powinni przeprosić:
          > - że Polacy w czasie wojny masowo wydawali osoby ukrywające Żydów
          > - że Polacy organizowali pogromy. W 1940 Niemcy z zadowoleniem patrzyli jak
          > Polacy biją Zydów na ulicach Warszawy.
          po
          wracali
          >
          > do swoich domów
          > Do zastanawienia

www.3w3.net/polska/Antypolonizm/pages/nichthauser.html
          Polska byla jedynym z siedemnastu krajow, ktore nazisci zajeli, republik,
          monarchii, ktory nie dostarczyl ani jednego essesmana, ani dobrowolnie, chocby
          jednego zolnierza do Wehrmachtu.

Wszystkie inne kraje dostarczyly.

Ukraincy - byli gorsi, jak essesmani niemieccy.
          SS holenderskie - bylo jeszcze gorsze.
          Dania - ten piekny kraj, ktory uratowal prawie wszystkich swoich zydow,
          dostarczal kontygenty SS.

Francja - byla jedynym krajem z krajow okupowanych, w ktorym zydow francuskich,
          a bylo ich 400.000, nie wyaresztowali Niemcy. Zrobila to policja francuska bez
          zadnego ponaglania i rozkazu niemieckiego. Znala ona wszystkie adresy i sami
          ich wyaresztowali. W Paryzu najpierw trzymano ich na welodromie De Wer skad
          przewozili ich do Dransi a z stamtad, francuskie pociagi z francuska obsada
          zawozily ich od Oswiecimia.

A co zrobily inne rzady jeszcze przed 1939 rokiem?
          Anglicy zamkneli bramy.
          Delegacji zydowskiej, ktora udala sie do Australii z prosba o wpuszczenie tam
          zydow europejskich, powiedziano, ze nie maja tam zadnych problemow rasowych i
          nie chca ich tez importowac z Europy. Zamkneli drzwi dla zydow.

A wie pan, ktory kraj otworzyl swoje granice wtedy dla zydow? Nie wie pan?
          POLSKA, prosze pana.

Joseph Nitchthuser: A to szkoda. W Jerozolimie jest slynne muzeum zwane Jad Ba
          Sen. Obok tego muzeum jest taka aleja gdzie sa drzewa. Na kazdym drzewie jest
          tabliczka. Na tabliczkach sa nazwiska rodzin i ludzi nie-zydow, ktorzy w czasie
          okupacji uratowali zycie zydom. I wie Pan co? Tam sa prawie tylko polskie
          nazwiska! Tam stoja te tabliczki. Do dzisiejszego dnia nikt ich nie wyciagnal.
          A zydow w Polsce bylo duzo, w niektorych miasteczkach bylo ich prawie 90%, a
          calym kraju w gruncie rzeczy to wynosilo w stosunku do calej ludnosci jakies
          15%.

Jak sobie mozna wyobrazic Francje ktora ma jakies 60 milionow ludzi. Dzisiaj
          zydow we Francji jest niewielu, a jak wielki jest tam antysemityzm obecnie.
          Wystarczy tylko maly ogien z zapalki, aby wybuchla rasistowska awantura. A co
          by bylo jak by tam teraz bylo 15% zydow, tak jak w Polsce przed wojna. To
          znaczy ile? 9 milionow zydow we Francji.

Nikt ze srodowiska zydow w USA slowem nie wspomina o tym, ze Polska byla
          jedynym krajem na swiecie, gdzie zyd mieszkajacy, urodzony w niej, nie byl
          zmuszany do mowienia po polsku. Nie bylo nawet takiego prawa, ktore
          zobowiazywaloby zyda do znania oficjalnego jezyka, jakim byl jezyk polski.

Wiec gdzie ten antysemityzm polski? Prosze pomyslec o wolnej republikanskiej
          Francji, w ktorej okolo 15% ludzi nie mowilo by po francusku. Czy w kolebce
          wolnosci, USA gdzie 15% obywateli nie mowilo by po angielsku, czy o Brazylii.
          Ludzie mowia, ale nie wiedza o czym mowia, nie rozumieja slowa antysemityzm,
          swoje slabosci przypisuja innym: to nie my, to oni.

• ignorant11 Re: Do zastanowienia 28.09.03, 19:18

Sława!

To oczywiście nie świadczy iż tak duża populacja nie stwarzała problemów:
            integracyjnych, ekonomicznych...

Przypominam iż Obóz Narodowy i sam Roman Dmowski bardzo ściśle współpracowali z
            syjonistami...

Nawet hasło: Żydzi na Madakaskar jest tylko sloganem programu polskich koloni,
            częsciowo zbieżnego z aspiracjami syjonistów, wg którego miano zakładać kolonie
            osiedlając tam polskich Żydów rozwiązując jednocześnie dwa problemy: sam
            problem żydowski w Polsce jak i zasiedlenie koloni...
          • alex.4 Re: Do zastanowienia 29.09.03, 14:32
            Były w Polsce grupy, które chciały współpracować z Niemcami np. w niszczeniu
            ZYdów wywodzące się z ONR-Falanga. Grupa ta flirtowałą z Wermachtem. Kiedy SS
            przejeło faktyczną kontrolę współpraca zostałą zerwana przez SS. (Cf ksiażka
            Szaroty o zajściach antyzydowskich w Europie).
            Wiekszośc Polaków z Pomorza Gd. podpisało folklistę. Polacy ze Śląska, czy
            Pomorza walczyli normalnie w Wermachcie. Jako Niemcy.
            Po wojnie reprezentacji Polski w piłce noznej nie było miejsca dla
            E.wilimowskiego, który podczas wojny reprezentował barwy Niemiec. Ale było dla
            wielu Polaków ze Śląska, którzy na zgrupowaniach kadry opowiadali jak topili na
            ubotach anliackie okręty.
            Rzeczywiście nie było jednostek SS rekrutowanych wśród Polakó. Ale wynikało to
            z prostej przyczyny. SS nie była zainteresowana i nie dązyła do powstania ich.
            Z podludźmi się nie rozmawia...
            Pozdr
            • msciwoj24 Re: Do zastanowienia 29.09.03, 15:59
              alex.4 napisał:

> Były w Polsce grupy, które chciały współpracować z Niemcami np. w niszczeniu
              > ZYdów wywodzące się z ONR-Falanga. Grupa ta flirtowałą z Wermachtem. Kiedy SS
              > przejeło faktyczną kontrolę współpraca zostałą zerwana przez SS. (Cf ksiażka
              > Szaroty o zajściach antyzydowskich w Europie).
              > Wiekszośc Polaków z Pomorza Gd. podpisało folklistę. Polacy ze Śląska, czy
              > Pomorza walczyli normalnie w Wermachcie. Jako Niemcy.

Pomorze i Slask zostaly wlaczone do Rzeszy mieszkancy tych terenow byli
              zmuszani do podpisywanie volkslisty stad ponad 90% ludzi zadeklarowalo sie jako
              Niemcy.Do podpisywania DVL namawial takze rzad londynski i duchowni koscola
              katolickiego.Biskup slaski Stanislaw Adamski wzywal wiernych do "maskowania
              sie".Za odmowe podpisania volkslisty na terenach wlaczonych doRzeszy grozily
              liczne represje,deportacja ,a nawet smierc.
              > Po wojnie reprezentacji Polski w piłce noznej nie było miejsca dla
              > E.wilimowskiego, który podczas wojny reprezentował barwy Niemiec. Ale było
              dla
              > wielu Polaków ze Śląska, którzy na zgrupowaniach kadry opowiadali jak topili
              na
              >
              > ubotach anliackie okręty.
              Ernest Otton Wilimowski nie byl Polakiem byl Slaskim Niemcem jego Heimatem byl
              Slask ,a Vaterlandem Niemcy dlatego bez zadnych oporow zgodzil sie grac w
              niemieckiej druzynie narodowej o co nie mozna miec do niego pretensji.Zawodnik
              ten przed wojna nalezal do niemieciej mniejszosci mieszkajacej w Polsce gral w
              niemiecikm klubie i byl niemieckojezyczny po polsku mowil raczej slabo.W
              polskiej czesci slaska okolo 1/3 mieszkancow to byli Niemcy dodatkowo znaczna
              czesc mieszkancow nie odczuwala zadnej przynaleznosci narodowej byli po prostu
              autochtonami Korfanty ta grupe szacowal rowniez na okolo 30%.
              > Rzeczywiście nie było jednostek SS rekrutowanych wśród Polakó. Ale wynikało
              to
              > z prostej przyczyny. SS nie była zainteresowana i nie dązyła do powstania
              ich.
              > Z podludźmi się nie rozmawia...
              > Pozdr

CZyzby? A lotewskie czy ukrainskie jednostki SS w niewielka dwumilionowa Lotwa
              dostarczyla okolo150tys SSmanow.Chyba Lotysze iUkraincy to tez byli
              podludzimi,a moze sie myle.
            • ignorant11 Re: Do zastanowienia 29.09.03, 20:50
              alex.4 napisał:

> Były w Polsce grupy, które chciały współpracować z Niemcami np. w niszczeniu
              > ZYdów wywodzące się z ONR-Falanga. Grupa ta flirtowałą z Wermachtem. Kiedy SS
              > przejeło faktyczną kontrolę współpraca zostałą zerwana przez SS. (Cf ksiażka
              > Szaroty o zajściach antyzydowskich w Europie).
              > Wiekszośc Polaków z Pomorza Gd. podpisało folklistę. Polacy ze Śląska, czy
              > Pomorza walczyli normalnie w Wermachcie. Jako Niemcy.
              > Po wojnie reprezentacji Polski w piłce noznej nie było miejsca dla
              > E.wilimowskiego, który podczas wojny reprezentował barwy Niemiec. Ale było
              dla
              > wielu Polaków ze Śląska, którzy na zgrupowaniach kadry opowiadali jak topili
              na
              >
              > ubotach anliackie okręty.
              > Rzeczywiście nie było jednostek SS rekrutowanych wśród Polakó. Ale wynikało
              to
              > z prostej przyczyny. SS nie była zainteresowana i nie dązyła do powstania
              ich.
              > Z podludźmi się nie rozmawia...
              > Pozdr

Sława!

Znaną sprawą jest, że Polacy obywatele niemieccy słuzyli w Wermachcie, bo mieli
              taki przymus, co więcej ojciec opowiadał jak we Włoszech uzupełnienia II
              Korpusy dokonywano wśród jeńców niemieckich: Ślązaków i Pomorzan...
              Ojciec widział całe oddziały jeszcze nie przemudurowane, z krzyżami żelaznymi,
              i na ich ( ojca i kolegów) oburzenie odpowiadano iż są dobrzy żołnierze, którzy
              wkrótce zasłużą na Krzyże Walecznych...
              Zdaje się, że nawet pozostawiano w tych oddziałach niemniecka komendę i tylko
              przemudurowywano i zamiast szkolić w polskiej komendzie tylko przydzielano im
              oficera polskiego, który wczęsniej służył w armii austriackiej lub pruskiej...
              Ale nie ma w tym nic zdrożnego, gdyz tak rekrutowana była mni Armia Błekitna
              gen Hallera...

O grupach szukających współpracy z Niemcami w niszczeniu żydów nie słyszałem,
              poza oczywiście pojedynczymi RENEGATAMI, ale jeśli twierdzisz iz takie grupy
              były, to zidentyfikuj je...

W dzisiejszej polskiej reprezentacji tez nie ma miejsaca dla Mirosława Klosego
              i słusznie.

SS tworzono z innych Słowian: Ukraińców, Rosjan, Bosniaków...
              Więc nie czynnik przesądów rasowych odgrywał tu kluczową rolę...
            • msciwoj24 Re: Do zastanowienia 30.09.03, 11:03
              Jak traktowały władze okupacyjne miejscowych Niemców?

- Teoretycznie wszyscy Niemcy mieli być uważani za obywateli Rzeszy. Ale nie
              było jasne, jak realizować ów postulat. Podwaliny stworzył Artur Greiser,
              namiestnik Kraju Warty (Wielkopolski). Dekretem z marca 1941 podzielono ludność
              pochodzenia niemieckiego na cztery grupy. Pierwszą stanowili Niemcy, którzy
              przed wojną byli czynni w niemieckich instytucjach. Drugą ci, którzy
              deklarowali się jako Niemcy, lecz nie dawali temu publicznie wyrazu. Trzecia to
              Niemcy częściowo spolonizowani, rokujący nadzieje na szybką germanizację.
              Czwarta obejmowała ludzi całkowicie spolonizowanych, którzy mogli zostać
              prawdziwymi Niemcami w ciągu dłuższego czasu.

Pierwsza i druga grupa otrzymały niemieckie obywatelstwo. Wiązały się z tym
              prawa, ale i obowiązki - przede wszystkim służba w Wehrmachcie. Ci z trzeciej
              grupy też szli na front, ale nie mogli pełnić funkcji dowódczych, a w cywilu
              nie mogli być urzędnikami. Czwarta grupa była w pewnej mierze w
              najwygodniejszej sytuacji, bo miała wyższe niż Polacy przydziały żywnościowe, w
              zasadzie nie podlegała wysiedleniom i - z wyjątkiem końcowego okresu wojny -
              nie szła na front. Później te zasady przyjęto na wszystkich terenach włączonych
              do Rzeszy.

Jak silny był nacisk na podpisywanie volkslisty?

- Największy był na Pomorzu. Alfred Forster, namiestnik prowincji Gdańsk-Prusy
              Zachodnie, postanowił całkowicie zniemczyć Pomorze w ciągu dziesięciu lat.
              Dobrowolnie volkslistę podpisało 190 tys. osób, ale Forster uznał, że to za
              mało. Na początku 1942 r. zmusił do przyjęcia volkslisty ponad 700 tys. osób.
              Zaliczono je głównie do trzeciej kategorii.

Jak zmuszano opornych?

- Groźbami wysiedlenia do Generalnego Gubernatorstwa, rozmaitymi szykanami, a
              nawet wysłaniem do obozu. To poskutkowało. Ludzie byli zmęczeni okupacją.
              Proszę pamiętać, że to był jeszcze czas niemieckich zwycięstw. W Bydgoszczy
              volkslistę przyjęła większość mieszkańców.

Podobnie było na Śląsku, gdzie władzom zależało nie tyle na szybkiej
              germanizacji, ile na spokoju i zapewnieniu wydajności tamtejszego przemysłu. Na
              listę niemiecką - przeważnie do trzeciej i czwartej grupy - wciągnięto ponad
              milion osób. Ponad 400 tys. podpisało volkslistę w Wielkopolsce i w Łódzkiem;
              ponad 40 tys. w okręgu ciechanowskim. Tak więc na terenach włączonych do Rzeszy
              było około 2,5 mln volksdeutschów. Nieco powyżej 900 tys. zaliczono do grupy
              pierwszej i drugiej. Było to niedalekie od liczby Niemców, którzy przed wojną
              deklarowali posługiwanie się językiem niemieckim.

Niektórzy Polacy wcieleni do armii niemieckiej zasilili później armię Andersa.
              Ilu ich było?

- Do armii Andersa wstąpiło kilkadziesiąt tysięcy byłych niemieckich żołnierzy.
              Do polskiej armii na Wschodzie - ok. 2 tys.

To mówi coś o rozmia

rach przymusu.

- Są relacje o pociągach odjeżdżających z Działdowa, Wielkopolski czy Śląska ze
              śpiewającymi po polsku rekrutami Wehrmachtu. Później ci ludzie próbowali wiać,
              gdy tylko mieli okazję. Było to zjawisko na tyle masowe, że w 1943 r. przestano
              tworzyć jednostki wojskowe z większością polską. Były też instrukcje zakazujące
              deprecjonowania żołnierzy mówiących po polsku, by nie prowokować ucieczek.
              www1.gazeta.pl/kraj/1,34310,138792.html
              • alex.4 Re: Do zastanowienia 03.10.03, 10:57
                Folklista
                Na Pomorzu nikomu nie grozono. Jak ktoś chciał to podpisał. Wiekszość ludzi z
                koniunkturalnych powodów podpisywało.
                Inaczej było w wwielkopolsce. Ale róznica mięzy Wielkopolska a Pomorzem była
                związana z róznicą w celach jakie sobie postawili gaulaiterowie
                Polacy a Nazizm
                Prób ze strony polskiej było kilka. Najwiekszą wyszła z kregu Piaseckiego i ONR-
                falanga. Odsyłam do ksiazki wzpomnianej przez ze mnie Szaroty
                Nazizm a Polacy.
                Nie prawda, że Hitler miał uczulenmie na słowian. Miał uczulenie na Rosjan i
                Polaków. Dklatego te dwa narody traktowaqno w III Rzeszy specjalnie. Dlatego
                nie szukał porozumienia. Z jeńcó Rosyjskich z inickjatuywy Wermachtu powstała
                armia Własowa, ale SS udareminała jej rozwój. W przypadku Polski Niemcy nigdy
                nie chcieli tworzyć polskich jednostek. W przeciwieństwie do Ukrainy czy Łotwy,
                czy Litwy
                Pozdr
    • ignorant11 Ale Mongołowie dopiero mają za co przeraszać!/nt 26.09.03, 01:35

• alex.4 Re: Ale Mongołowie dopiero mają za co przeraszać! 26.09.03, 18:26
        Tylko dlaczego u nas niektórzy chcą widzieć tylko winę Zydó. Do tego czesto
        wyimaginowane...
        Pozdr
    • msciwoj24 Smieszny jestes 26.09.03, 19:27
      Naprawde nie sadzilem ,ze az tak zle z Toba, jestes po prostu chory to ma byc
      antysemityzm chlopie wyluzuj.
      • alex.4 Re: jesteś klasycznym antysemitą 26.09.03, 19:48
        • msciwoj24 Re: jesteś klasycznym antysemitą 26.09.03, 19:59
          I wreszcie padlo to magiczne slowo.
          • alex.4 Re: jesteś klasycznym antysemitą 26.09.03, 20:01
            Ale ja ci to wykazałem. Tak jak chciałeś...
            • msciwoj24 Re: jesteś klasycznym antysemitą 26.09.03, 21:44
              alex.4 napisał:

> Ale ja ci to wykazałem. Tak jak chciałeś...

Problem w tym ,ze nic nie wykazales do Ciebie doskonale pasuje takie hebrajskie
              slowo mefager. Wiesz moze co oznacza?
              • alex.4 Re: jesteś klasycznym antysemitą 27.09.03, 13:22
                niektórzy jak ty są zbyt głusi na prawdę...
                • gesiek1 Re: jesteś klasycznym antysemitą-Mel Gibson 28.09.03, 12:50
                  Jak łatwo zostać antysemitą ! Na szczęście nie ja sam "awansowałem" do tego
                  tytułu.Ostatnio antysemitą został niejaki Mel Gibson,ponieważ jego film "Pasja"
                  nie spodobał się kręgom żydowskim w USA.
                  Wiesz alex,jesteś chory w swojej nienawiści do wszystkiego co polskie.Przykład
                  antypolskiego oszołoma.
                  • alex.4 Re: jesteś klasycznym antysemitą-Mel Gibson 28.09.03, 17:59
                    Z Melem Gibsonem jest bardziej skomplikowana sprawa. Zresztą katolicy chyba
                    również uznali, że film jest antykatolicki... ale nie o ti chodzi. M.Gibson
                    robi wojkół filmu aurę skandalu. Film jest trudny, od kin może odstrzęczać
                    widownie fakt, że kwestie wygłaszane są po aramejsku, grecku i łacinie i być
                    może nie będzie napisów. Więc zrobienie skandalu jest metodą aby zwrócic uwagę
                    na film.
                    Pozdr
                    • gesiek1 Re: jesteś klasycznym antysemitą-Mel Gibson 29.09.03, 12:30
                      He,he,ciekawe co to za katolicy?
                      Trudność filmu i teksty w starożytnych językach nic nie mają do antysemityzmu a
                      nagonkę na film jako antysemicki wywołali Żydzi.Nie jest to celowa akcja
                      Gibsona.Podejrzewam,że on chciałby takiej "reklamy" uniknąć.Opłacałoby mu się
                      zadzierać z Ligą przeciwko zniesławieniu?Tylko tym razem Liga
                      przedobrzyła,zadziałała na niekorzyść Żydów.Może jest to organizacja
                      antysemicka?
                      • alex.4 Re: jesteś klasycznym antysemitą-Mel Gibson 29.09.03, 14:24
                        Nie znasz poglądów M.Gibsona w tej materii więc nie wypowiadaj się. Był tekst w
                        Newsweek`u dotyczący szumu wokół tego filmu. Z jedenj strony M.Gibson należy do
                        dosyć dziwnej protestanckiej sekty, z drugiej z tekstu wynikało, że producenci
                        chcieli takiej reklamy. Ja tylko referuje tekst z newsweeka. Myślę, że wiedzą
                        oni lepiej niz ty.
                        Film będzie prezentował wizję chrześcijaństwa tej grupy religijnej więcto, że
                        katolicy w USA byli oburzeni może jest zasadne?
                        Pozdr
                        • msciwoj24 Re: jesteś klasycznym antysemitą-Mel Gibson 29.09.03, 16:03
                          alex.4 napisał:

> Nie znasz poglądów M.Gibsona w tej materii więc nie wypowiadaj się. Był tekst
                          w
                          >
                          > Newsweek`u dotyczący szumu wokół tego filmu. Z jedenj strony M.Gibson należy
                          do
                          >
                          > dosyć dziwnej protestanckiej sekty, z drugiej z tekstu wynikało, że
                          producenci
                          > chcieli takiej reklamy. Ja tylko referuje tekst z newsweeka. Myślę, że wiedzą
                          > oni lepiej niz ty.
                          > Film będzie prezentował wizję chrześcijaństwa tej grupy religijnej więcto, że
                          > katolicy w USA byli oburzeni może jest zasadne?
                          > Pozdr

Mel Gibson jest katolikiem.
                          • gesiek1 Re: jesteś klasycznym antysemitą-Mel Gibson 29.09.03, 20:38
                            Ojoj alex,jeżeli Twoja wiedza na temat relacji żydowsko-polskich jest taka sama
                            jak na temat Mela Gibsona,to jest ona nikła !
                          • lean1 Re: jesteś klasycznym antysemitą-Mel Gibson 29.09.03, 22:34
                            msciwoj24 napisał:

>
                            >
                            > Mel Gibson jest katolikiem.

Pare lat temu był artykuł we wzmiankowanym wczesniej Newsweek'u o Gibsonie z
                            okazji bodajże filmu Braveheart. Jeśli sie nic nie zmienilo to trudno nazwać
                            Gibsona rzymskim katolikiem bowiem nie uznaje on postanowień ostatniego soboru
                            watykańskiego. Uczęszcza (Gibson) wyłącznie na msze wg starego obrządku - w
                            języku łacińskim z kapłanem zwróconym "tyłem do ludu" , twarzą do ołtarza.
                            • oleg3 Re: jesteś klasycznym antysemitą-Mel Gibson 29.09.03, 22:45
                              lean1 napisał:

>Jeśli sie nic nie zmienilo to trudno nazwać
                              > Gibsona rzymskim katolikiem bowiem nie uznaje on postanowień ostatniego
                              soboru
                              > watykańskiego. Uczęszcza (Gibson) wyłącznie na msze wg starego obrządku - w
                              > języku łacińskim z kapłanem zwróconym "tyłem do ludu" , twarzą do ołtarza.

Prasa grzmiała, że Gibson “zbudował i należał do Kościoła w Los Angeles,
                              będącego częścią ruchu separatystycznego, znanego jako »tradycjonalizm
                              katolicki« i stojącego nawet dalej niż inni konserwatywni katolicy”.

W rzeczywistości aktor i reżyser sfinansował - za zezwoleniem archidiecezji Los
                              Angeles - budowę kaplicy z ołtarzem ustawionym “ad orientem” (na wschód), w
                              której Msze będą odprawiane po łacinie według formularza zatwierdzonego przez
                              Stolicę Apostolską. Rzecznik Gibsona podkreślił, że aktor woli uczestniczyć w
                              takiej liturgii, gdyż to “Msza jego dzieciństwa”. Gibson nie należy jednak do
                              żadnej “sekty separatystycznej”; jest praktykującym katolikiem, uznaje Jana
                              Pawła II za papieża, ochrzcił siedmioro dzieci w wierze katolickiej, a później
                              zapisał je do kolegiów katolickich.

tygodnik.onet.pl/1546,1134240,dzial.html
                              • borebitsa i dobrze bo zażydzenie Hollywod jest za duże 30.09.03, 14:29
                                oleg3 napisał:

> lean1 napisał:
                                >
                                > >Jeśli sie nic nie zmienilo to trudno nazwać
                                > > Gibsona rzymskim katolikiem bowiem nie uznaje on postanowień ostatniego
                                > soboru
                                > > watykańskiego. Uczęszcza (Gibson) wyłącznie na msze wg starego obrządku -
                                > w
                                > > języku łacińskim z kapłanem zwróconym "tyłem do ludu" , twarzą do ołtarza.
                                >
                                > Prasa grzmiała, że Gibson “zbudował i należał do Kościoła w Los Angeles,
                                > będącego częścią ruchu separatystycznego, znanego jako »tradycjonalizm
                                > katolicki« i stojącego nawet dalej niż inni konserwatywni katolicy”

Widocznie jest na to zapotrzebowanie w California bo przeciaż Mel obraca się w
                                środowisku i wie co pójdzie.

Właściwie ten film jest pewnigo rodzaju wojną z zażydzeniem opini publicznej i
                                Mel jest tego całkiem swiadomy. Wiem że oprócz oficjalnej wersji puści się
                                potem sceny wycięte. Tak by można byłao na DVX zrobić orginalną wersję.

> .
                                >
                                > W rzeczywistości aktor i reżyser sfinansował - za zezwoleniem archidiecezji
                                Los
                                >
                                > Angeles - budowę kaplicy z ołtarzem ustawionym “ad orientem” (na ws
                                > chód), w
                                > której Msze będą odprawiane po łacinie według formularza zatwierdzonego przez
                                > Stolicę Apostolską. Rzecznik Gibsona podkreślił, że aktor woli uczestniczyć w
                                > takiej liturgii, gdyż to “Msza jego dzieciństwa”. Gibson nie należy
                                > jednak do
                                > żadnej “sekty separatystycznej”; jest praktykującym katolikiem, uzn
                                > aje Jana
                                > Pawła II za papieża, ochrzcił siedmioro dzieci w wierze katolickiej, a
                                później
                                > zapisał je do kolegiów katolickich.
                                >
                                > tygodnik.onet.pl/1546,1134240,dzial.html
                                • alex.4 Re: i dobrze bo zażydzenie Hollywod jest za duże 30.09.03, 18:45
                                  jeśli ktoś jest w niezgodzie z decyzjami soboru nie moze być katolikiem.
                                  lefevre był schizmatykiem. Gibson związany jest z innym ruchem schizmatyckim.
                                  Może się niedługo okazać, że zwolennicy RM też będą schizmatykami...
                                  Pozdr
                                  • oleg3 Re: i dobrze bo zażydzenie Hollywod jest za duże 30.09.03, 19:02
                                    alex.4 napisał:

>Gibson związany jest z innym ruchem schizmatyckim.

Myślę, że w tej materii Tygodnik Powszechny jest dobrze poinformowany.
                                    • borebitsa I brdzo dobrze 30.09.03, 19:27
                                      oleg3 napisał:

> alex.4 napisał:
                                      >
                                      > >Gibson związany jest z innym ruchem schizmatyckim.
                                      >
                                      I brdzo dobrze . Zrobi film ludzie sie wreszcie wkurzą i zdobią pożądek z
                                      szlejącym obżydzeniem. Przecież oni jk gzy.
                                      Gdzie muchozol ???

> Myślę, że w tej materii Tygodnik Powszechny jest dobrze poinformowany.
                                      >
                                  • borebitsa Gada że Niemiec, Placze jak Żyd, cytuje Papierzy 30.09.03, 19:23
                                    alex.4 napisał:

> jeśli ktoś jest w niezgodzie z decyzjami soboru nie moze być katolikiem.
                                    > lefevre był schizmatykiem. Gibson związany jest z innym ruchem schizmatyckim.
                                    > Może się niedługo okazać, że zwolennicy RM też będą schizmatykami...
                                    > Pozdr

No i kit z tobą zostaniesz jedynym poprawnym niewiadomo kim.
                                    Bo kim ty jesteś?
                                    Pisałeś że austryjakiem potem niemcem. Płaczesz jak Żyd i powołujesz się na
                                    Papierzy. Sam jestes shizo.

Widzę ze od dziśm juz drugi post a.lex sra po katolicku.

Co druga twojawypowiędź to próba manipulacji opiną na zasadzie.

Ojejej ajaj to ja Alex. Ja to uważam że ten pan jest bardzo brzydki, afe.

Weś ty zrób sobie sepuku i przestań obżydzać tcpip stack bo mi komputer
                                    instyktownie sie rebutuje jak ładuje twoje posty.

Co ma jakiś tam shizmatyk do twojej shizo?
                                  • ignorant11 Re: i dobrze bo zażydzenie Hollywod jest za duże 01.10.03, 13:24
                                    alex.4 napisał:

> jeśli ktoś jest w niezgodzie z decyzjami soboru nie moze być katolikiem.
                                    > lefevre był schizmatykiem. Gibson związany jest z innym ruchem schizmatyckim.
                                    > Może się niedługo okazać, że zwolennicy RM też będą schizmatykami...
                                    > Pozdr

Sława!

O ile pamiętam, to z nimi wcale kością niezgody nie było obstawanie prze nich
                                    przy starej liturgii i kontestowanie SWII ale minowanie biskupów przez
                                    Lefevrea, co jest podważeniem kompetencji Papieża...
                                    • alex.4 Re: bo Hollywod 03.10.03, 10:49
                                      Mianowanie biskupów było konsekwencją róznic programowych. To był skutek a nie
                                      przyczyna. Borebitso skad ty czerpiwesz takiew informacje? Chłopie za dużo
                                      ćpasz....
                                      Pozdr
                                      • borebitsa Re: bo Hollywod 03.10.03, 11:28
                                        alex.4 napisał:

> Mianowanie biskupów było konsekwencją róznic programowych. To był skutek a
                                        nie
                                        > przyczyna. Borebitso skad ty czerpiwesz takiew informacje? Chłopie za dużo
                                        > ćpasz....
                                        bóg ili drag dealer mi swiadkiem w życiu nie ćpałem, kułem, wąchałem.
                                        Ja mam na tyle aktywne synapsy że dostaję dreszcza kedy myśli streszczam.
                                        A dag dealer to przykład jak słowo drag może zejść na psy kiedy ludzie nie są
                                        stanowczy

Drag to tasz drug. Tylko nie ten w pigułce a zionący ogniem ponadczasowej myśli.

Sława !

> Pozdr
    • usammah Czy to antysemityzm? 28.09.03, 14:31
      Tak samo w gettach! Przeciez Gettami administrowali zydzi. Byli tam zydowskie
      wladze, zydowska policja wykonujaca polecenia niemieckie. To nie Polacy
      pomagali Niemcom wyznaczac zydow do transportow - to robili zydzi. To nie
      Polacy pilnowali niemieckiego porzadku w gettach, ale zydzi.

Nie znam przypadku, aby zydzi administrujacy gettem, odmowili wykonania
      niemieckiego polecenia. Przeciez za to grozilo tylko zabicie i to tylko jednej
      osoby, a nie calej rodziny, jak grozilo to Polakom za pomoc zydowi, a Polacy to
      robili.

Zydzi amerykanscy wiedzieli doskonale, co sie dzieje z zydami europejskimi,
      zarowno przed 1939 rokiem jak i w czasie wojny
      • alex.4 Re: Czy to antysemityzm? 28.09.03, 18:07
        Winy innych nie powodują, aby zapominać o winach naszych. To proste.
        Niech inni zajmą się soba. My zróbmy porządek ze swoim sumieniem. Bez rachunku
        sumienia, żalu za grzechy nie ma odpuszczenia grzechów.
        Pozdr
        • ignorant11 Re: Czy to antysemityzm? 28.09.03, 19:28
          alex.4 napisał:

> Winy innych nie powodują, aby zapominać o winach naszych. To proste.
          > Niech inni zajmą się soba. My zróbmy porządek ze swoim sumieniem. Bez
          rachunku
          > sumienia, żalu za grzechy nie ma odpuszczenia grzechów.
          > Pozdr

Sława!

"Kto jest bez grzechu niech pierwszy rzuci kamień!"

Oczywiście jednak nie możemy przypisywać sobie win za czynności za które nie
          możemy odpowiadać...

Weźmy np sprawę Jedwabnego: nie ma tam udziału ani jednej polskiej
          organizacji...
          Jest natomiast udział elementu kryminalnego przestępczego i jurysdykcja
          niemiecka, zresztą za ład na terenach okupowanych odpowiada okupant...

Oczywiście, że i wsród Polaków zdarzaja się elementy zbrodnicze, ale pamiętać
          należy o sciganiu np szmalcownictwa przez Państwo Polskie i jego organa
          podziemne, jak również o masowej pomocy i organizacji w ukrywaniu Zydów, mam na
          mysli Żegotę, przecież ukrycie i przechowanie 100 tys Żydów jest
          przedsięzięciem ogromnym biorąc pod uwagę samą logistykę i zespół
          zaangażonawych ludzi, które nie ma precedensu w żadnym kraju okupowanym przez
          Niemców.
        • juliusz_cezar1 To nie antysemityzm 28.09.03, 22:06
          Przeraża mnie, że w moim kraju nie można powiedzieć słowa krytyki na Żyda. Nie
          wywyższam się, w końcu wszyscy jesteśmy ludźmi - dlaczego więc Polska jest
          filosemicka? Polacy robią z siebie błaznów organizując szopki w Jedwabnem,
          przepraszając Żydów. Dlatego poruszyłem temat przeprosin żydowskich, bowiem,
          jak już wspomniałem, oni też mają za co przepraszać. Wiem, że ja czy Ty nie
          odpowiadamy za to, co się działo 60 lat temu. Mimo to Kwaśniewski przeprosił
          ich w imieniu całego narodu, zatem ja oczekuję przeprosin od nich - jako całego
          narodu.
          • ignorant11 Re: To nie antysemityzm 29.09.03, 00:58
            juliusz_cezar1 napisał:

> Przeraża mnie, że w moim kraju nie można powiedzieć słowa krytyki na Żyda.
            Nie
            > wywyższam się, w końcu wszyscy jesteśmy ludźmi - dlaczego więc Polska jest
            > filosemicka? Polacy robią z siebie błaznów organizując szopki w Jedwabnem,
            > przepraszając Żydów. Dlatego poruszyłem temat przeprosin żydowskich, bowiem,
            > jak już wspomniałem, oni też mają za co przepraszać. Wiem, że ja czy Ty nie
            > odpowiadamy za to, co się działo 60 lat temu. Mimo to Kwaśniewski przeprosił
            > ich w imieniu całego narodu, zatem ja oczekuję przeprosin od nich - jako
            całego
            >
            > narodu.

Sława!

Mnie też...

Chyba więc przyjdzie przyznać się urbi et orbi, że istonie jesteśmy skrajmymi
            antysemitami, ale mimo to potrafiliśmy z zydzami współżyć najlepiej na świecie,
            bo nawet USA nie może nas przebić % ilościa żydów ani stażem...

Aż do czasu gdy Niemcy pozadrościli nam naszej tolerancji i żydów nam
            wygazowali, przez co ponieślimy dodatkowe i niewymierne straty w kulturze, bo
            nowego koncertu Jankiela już nie będzie...
            Co więcej nie możemy zrobić nawet porządnej szopki, bo jakże bez
            żyda...

Niebieskooki blondyn jako Herod, to tandeta większa niż McDonalds i Holly wood
            razem wzięte...

A poważnie, to za Jedwabne odpowiedzialni są Niemcy, gdyż polski element
            kryminalny jako nie posiadający władzy nie ma osobości prawnej...
            • alex.4 Re: To nie antysemityzm 29.09.03, 14:38
              1 Jedwabne i innych miescowościach gdzie dochodziło do pogromów niestety brały
              w nich udział nie tylko szumowiiny, ale zwykli porządni Polacy.
              2 Żydzi mają żal do Polaków przede wszystkim, że stali z boku, korzystali
              finansowow na zniszczeniu mniejszości żydowskiej i cieszyli się z ich tragedii.
              Na szczęście III Rzesza przestała isrtnieć. Kto wie czy nie bylibysmy następni
              w kolejce. Ta radośc w tamtym momencie byłabny bardzo głupawa...
              3 Straty w kulturze. Pewnie tak. Jeśli się doda, że niemcy i bolszewicy
              niszczyli poslka inteligencja, także tą beż żydowskich korzeni to pokazuje jak
              strasznym dziedzictwem wojny były te straty.
              4 Żydzi nie maja nas za co przepraszać. Nie ma rónowagi win. Z zresztą od
              uderzania się w nasze piersi jesteśmy my sami.
              Pozdr
          • borebitsa Re: To nie antysemityzm 29.09.03, 18:23
            juliusz_cezar1 napisał:

> Przeraża mnie, że w moim kraju nie można powiedzieć słowa krytyki na Żyda.
            Nie
            > wywyższam się, w końcu wszyscy jesteśmy ludźmi - dlaczego więc Polska jest
            > filosemicka?

Bo to nie treba gadać tylko łamać nosy.
            A wcześniej zdjąć okulary.
            Zeby sobie pięści nie pokaleczyć.
            A co. To wcale nie jest extremum.
            Ja jestem ugodowy, wiem kiedy przestać!

Jeszcze nie spotkałem filosemity żeby nie wymiękł w rozmowie.

>Polacy robią z siebie błaznów organizując szopki w Jedwabnem,
            > przepraszając Żydów. Dlatego poruszyłem temat przeprosin żydowskich, bowiem,
            > jak już wspomniałem, oni też mają za co przepraszać. Wiem, że ja czy Ty nie
            > odpowiadamy za to, co się działo 60 lat temu. Mimo to Kwaśniewski przeprosił
            > ich w imieniu całego narodu, zatem ja oczekuję przeprosin od nich - jako
            całego
            >
            > narodu.
            • borebitsa kogo bić 30.09.03, 14:33
              Chciałem zwrócic uwagę ze pisałem o biciu filosemity.
              Swojego należy ratować za wszelką cenę.
              Czy coś żłego, przyjaciele mogą sieczsami róznić w pogładach. NIe ma większego
              braterstwa niż po dokładnym wyjasnieniu poglądów.

Co do ludzi narodowości żydowskiej to nie mam zdania bo ich przecież w Polsce
              nie ma.

borebitsa napisała:

> juliusz_cezar1 napisał:
              >
              > > Przeraża mnie, że w moim kraju nie można powiedzieć słowa krytyki na Żyda.
              >
              > Nie
              > > wywyższam się, w końcu wszyscy jesteśmy ludźmi - dlaczego więc Polska jest
              >
              > > filosemicka?
              >
              > Bo to nie treba gadać tylko łamać nosy.
              > A wcześniej zdjąć okulary.
              > Zeby sobie pięści nie pokaleczyć.
              > A co. To wcale nie jest extremum.
              > Ja jestem ugodowy, wiem kiedy przestać!
              >
              > Jeszcze nie spotkałem filosemity żeby nie wymiękł w rozmowie.
              >
              >
              > >Polacy robią z siebie błaznów organizując szopki w Jedwabnem,
              > > przepraszając Żydów. Dlatego poruszyłem temat przeprosin żydowskich, bowie
              > m,
              > > jak już wspomniałem, oni też mają za co przepraszać. Wiem, że ja czy Ty ni
              > e
              > > odpowiadamy za to, co się działo 60 lat temu. Mimo to Kwaśniewski przepros
              > ił
              > > ich w imieniu całego narodu, zatem ja oczekuję przeprosin od nich - jako
              > całego
              > >
              > > narodu.
            • alex.4 Re: To antysemityzm 30.09.03, 18:47
              W Jedwabne całe miasteczko praktycznie brało jakiś udział w mordzie. Podobnie
              było w Radziejowie i innych miejscowościach. Dlaczego tak trudno wam
              zaakceptować, że Polacy okazali się świniami wobec Zydów?
              • usammah Re: To antysemityzm 30.09.03, 19:08
                alex.4 napisał:

> W Jedwabne całe miasteczko praktycznie brało jakiś udział w mordzie. Podobnie
                > było w Radziejowie i innych miejscowościach. Dlaczego tak trudno wam
                > zaakceptować, że Polacy okazali się świniami wobec Zydów?

I znowu winni Polacy,jak mieszkancy jednego czy dwoch miasteczek przy
                niemieckiej inpisracji wymordowali swoich sasiadow to oczywiscie winni sa
                wszyscyPolacy ,ktorzy ,jak wiadomo sa swiniami,ale gdy Zydzi robili to samo to
                okazuje sie ,ze wspominanie o tam jest antysemityzmem a w najlepszym wypadku
                winni sa pojedynczy Zydzi,ktorzy oczywiscie kiedy dopuszczali sie zbrodni nie
                byli Zydami i wlasnie tak to wyglada.
              • borebitsa Alex to ty jesteś anty-Żyd 30.09.03, 19:41
                alex.4 napisał:
                Przecież jak ktoś tak jak ja by poczytał tego co ty piszesz. To każdy sąd by
                uznał za morderstwo w afekcie, niezawinione, najwiekszą zbrodnie.

Przecież ty celowo nakęcasz strunę. Wiesz chciłaem sprawdzić do jakich
                konkluzji dojdzei z tobą debata. Wiem że ty masz swoją szkołe a i ja już teraz
                znam. Wiesz ja to olewam całkiem bo mnie to nie dotyczy. I to jest jedyny
                spośób na takich jak ty .

Własciwie nie olewać tylko będę apelować żeby twoje następne głupie posty
                lądowały do smietnika.

> W Jedwabne całe miasteczko praktycznie brało jakiś udział w mordzie
                NIe tylko jaj jeden.

>. Podobnie
                > było w Radziejowie i innych miejscowościach. Dlaczego tak trudno wam
                > zaakceptować, że Polacy okazali się świniami wobec Zydów?
                • juliusz_cezar1 Re: Alex to typowy wyprany z patrioryzmu filosemit 30.09.03, 20:38
                  Alexie, z trudem mi to przychodzi, ale wprost nie mogę patrzeć jak ktoś
                  oczernia swój naród. Mniemam, że "Wyborcza" (redagowana zresztą przez pana
                  Szechtera) całkowicie wyprała Ci mózg z wszelkiej miłości do ojczyzny i Prawdy.
                  Dlaczego nikt nie pamięta o zbrodniach żydowskich???!!! Czy tylko Polacy muszą
                  być kozłami ofiarnymi, na które Żydzi, a ostatnio także Niemcy mogą zrzucić
                  swoje wady?? Dlaczego Żydzi nadal, mimo 60 lat po wojnie, wciąż bogacą się na
                  holokauście? Polacy, przejrzyjcie na oczy! Żydzi to też ludzie, nie toleruję
                  jednak szkalowania mojego kraju i narodu. Możecie sobie mnie nazywać
                  zaściankowcem, antysemitą itp. Ja wiem, co robię.
                  • alex.4 Re: 02.10.03, 16:59
                    Bogaca się? A zrabowane? VII ( a anprawdę VIII) nie kradnij...
                    Bez rachunku sumienia, żalu za grzechy i postanowienia poprawy nie ma
                    wybaczenia.
                    Z włąsną pzreszłością musimy sami się rozliczyć.
                    Pozdr
    • usammah Ten czlowiek zamordowal okolo 2 tys ludzi 30.09.03, 19:12
      www.ipn.gov.pl/odd_oboz_swiet_morel.html
      • eemcia Re: 01.10.03, 00:55
        Właściwie można by podsumować to, co zostało tu dotąd powiedziane. Ani Polacy,
        ani Żydzi nie są bez winy, ale z drugiej strony - jedni i drudzy mają swoje
        zasługi. Nie warto napadać na Żydów, że krzywdzili Polaków, ani na Polaków, że
        krzywdzili Żydów - bo jak mówić o narodach, kiedy działają jednostki? Dużo
        mówiono tutaj o rzekomo ogromnej - w stosunku do innych krajów europejskich -
        ilości Polaków wydających Żydów w czasie IIwś. Może jednak należałoby się
        zastanowić, ilu - w stosunku do ludności innych panstw - Polaków Żydom
        pomagało? Przypuszczam, że niewiele znalazłoby się miejsc na świecie, w których
        mimo groźby kary śmierci itd. znalazłoby się tylu ludzi chcących ratować
        prześladowany naród (czyli Żydów w tym przypadku). W Polsce jednak znajdowało
        się tych pomagających całkiem sporo.
        Rzecz druga - "winy" Żydów wobec Polaków. Sprawa wydaje się nieco bardziej
        skomplikowana z tego względu, że, niestety, każde słowo powiedziane przeciw
        Żydom zostaje od razu nazwane antysemityzmem. Oczywiste jest, że Żydzi też nie
        są bez winy wobec Polaków - ale to też są jednostki. Trudno za jednostki
        obwiniać cały naród. Dlatego też - patrząc znów ze strony polskiej - drażni
        mnie sprawa Jedwabnego - przepraszanie za to, co się tam stało w imieniu
        wszystkich POlaków. Ja się za Jedwabne nie czuję osobiście winna. Owszem,
        sprawa jest paskudna i w pewien sposób hańbiąca - ale nie można zapominać, że
        dlatego stała się tak głośna, że była WYJĄTKIEM!
        Jednym słowem, podsumowując nieco może chaotyczną moją wypowiedź, odpowiadam na
        pytanie w temacie. Uważam, że Żydzi nie powinni nas przepraszać, ale tak samo
        uważam, że Polacy nie powinni przepraszać Żydów. Jedyna słuszna rzecz, jaką
        powinny zrobić oba narody, to PRZYZNAĆ się do tych faktów, do tych "win", uznać
        otwarcie, że te hańbiące wydarzenia - po obu stronach - miały miejsce, i
        zamknąć tę sprawę. Nie zapomnieć, ale zamknąć. Uznać, że po obu stronach działo
        się źle - ale działo się też dobrze. Nie wypominać sobie nieustannie swoich win
        nawzajem. Nie mieć do siebie bezustannie żalu i pretensji po 60 latach. Tylko
        wiedzieć, że rózne rzeczy się działy, pamiętać o nich, ale ich nie
        rozpamiętywać, nie babrać sie w nich. Jedyna tak naprawdę niebezpieczna rzecz,
        która sprawie zagraża to zatracenie proporcji, które pojawia się zawsze wtedy,
        kiedy o sprawach polsko-żydowskich się mówi. Dlaczego pojedyncze wydarzenia - i
        to na ogół te złe - zyskują nagle tak ogromne znaczenie, że przysłaniają
        wszystko inne, co miało miejsce w tym samym czasie? I dzieje się tak zawsze.
        Jednak mimo wszystko nie zapominajmy, że to nie Polacy wymyślili holocaust. Bo
        ku mojemu przerażeniu wszystko co się w ostatnich latach dzieje w tych
        sprawach, prowadzi do takiego wniosku. Przeprosiny w imieniu narodu - i
        nieważne w tym przypadku, którego - uważam za bezsensowne i jakoś nie na
        miejscu. Zachowajmy proporcje. Wiedzmy o wszystkich, dobrych i złych rzeczach,
        pamiętajmy o nich, ale nie rozpamiętujmy i nie przeceniajmy ich znaczenia.
        • ignorant11 Re: Dobrze napisane! 01.10.03, 13:19
          Sława!

Ja tez widzę to bardzo podobnie.

Szkoda, że do tej debaty doszła polityka i bliżej nieokreślone interesy różnych
          lobby...
        • alex.4 Re: 02.10.03, 17:03
          Po pierwsze "winy" Żydów wobec Polaków są absurdalne.
          Po drugie, nie tylko jedne Jedwabne. Tu chodzi nawet nie o przemoc wobec Żydó
          jak w Szczebrzeszynie, czy pogromach jak w warszawie. Ale o totalną obojetność,
          i dmeonstrowanie radości ze strony duzych części polskiego społeczeństwa z
          fałtu ekstermiancji Żydów.
          Po trzecie za udział w konspiracji też groziłśa kara śmierći. i za iwele
          uczynkó innych rónież. Czasami bardzo banalnych. Polacy łamali powszechnie
          wszystkie z nich, prócz tego jednego
          Pozdr
          • eemcia Re: 02.10.03, 20:04
            Ta dyskusja i tak nie ma sensu, bo się nawzajem nie przekonamy, nie ma na to
            siły.

Ciekawi mnie tylko jedno - to, jak rozumiem, czysty zbieg okoliczności, że w
            gronie sprawiedliwych wśród narodów świata jest najwięcej Polaków? Wytłumaczysz
            mi, dlaczego tak jest, skoro, jak twierdzisz, Polacy masowo wydawali i
            mordowali Żydów?
            • alex.4 Re: 03.10.03, 10:43
              W Polsce było najwięcej Żydów. Sporo Żydów było zupełnie zasymilowanych (w
              getcie warszawskim prace w magistracie mozna było otrzymać praktycznie tylko
              wtedy jak było się katolikiem w nie pierwszym pokoleniu...). Dlatego w znacznej
              części poslkiej inteligencji normalne były i powinowactwo z Żydami, jak i brak
              antysemityzmu (nie mówię tu ocvzywiście o zwolennikach ND). Jesli wziąść pod
              uwage liczebność mniejszości żydowskiej w Polsce do liczby wszystkich Zydów w
              Europie to w Yad washem powinno być duzo więcej polskich drzewek.
              Żydzi maja największy żal do Polaków o obojetność i werba;na radość Polaków z
              mordowania Żydów.
              Pozdr
              • zorianx Re: pytanie a dlaczego Polacy się cieszyli 24.10.03, 18:20
                ... w Polsce 1939 było 12,7% ludności deklarującej judaizm, nie liczać przechrztów ok.4,5 ludności, zadziwiajaco wielka populacja, która wychodwała się kosztem polskiego narodu, na dodatek mówiąca po niemiecku (w jidisz),język to dusza człowieka, może jednak dali się owi duchowi niemcy we znaki Gojom skoro ci cieszyli się, że tępili ich jednak głównie!!!!!! niemcy.
                A pozatym ten temat mało mnie interesuje.
                • zorianx ps. oczywiscie to było 4,5 miliona żydów w Polsce 25.10.03, 10:26
                  • alex.4 Re: 26.10.03, 17:36
                    Zoiraix twoje pusty zdumiewają... fanatyzmem ignorancją (ale w złym tego słowa
                    znaczeniu)
                    Po pierwsz liczba osób pochodzxenia żydowskiego w Polce wzoełeś chyba z
                    ksiezyca. W nijak sioę ma ona do rzeczywistości. Ciekawe dlaczego antysemici
                    zawsze głoszą, że żydó jest dużo więcej niż jest ich w rzeczywistośći?
                    Po drugie nie da się ukryć, że polski patriotyzm był oczywisty dla większości
                    poslkich zydów. Choć postępiowanie poslkich antysemitów pewnie niejednemu
                    kazało się zastanowic nad tym.
                    Nie widzę sensu w rozmowie z kimś kto ma tak głupie poglady. Chyba jesteś
                    nieuleczalnie chory.
                    • msciwoj24 Re: 26.10.03, 17:47
                      Alex wszyscy zawyzaja liczbe mniejszosci, ostatnio przeczytalem ,ze Polacy w
                      2RP stanowili polowe ludnosci.
                    • zorianx Re: lepiej być fanatykim niż nieuleczalnym idiotą 26.10.03, 20:24
                      alex.4 napisał:

> Zoiraix twoje pusty zdumiewają... fanatyzmem ignorancją (ale w złym tego
                      słowa
                      > znaczeniu)
                      > Po pierwsz liczba osób pochodzxenia żydowskiego w Polce wzoełeś chyba z
                      > ksiezyca. W nijak sioę ma ona do rzeczywistości. > Nie widzę sensu w rozmowie
                      z kimś kto ma tak głupie poglady. Chyba jesteś
                      > nieuleczalnie chory.
                      ... nie wiem czy ty alexy4 czytasz jakieś książki, czy tylko biblię i zydowską
                      propagandę, ale według spisu z 1921 roku było w liczącej 27,2 ludności Polsce
                      prawie 11% ludnści wyznania mojżeszowego
                      ok. 2845 tysięcy, jeśli dodamy do tego kilkaset tysięcy żydów tzw. litwiaków
                      którzy zostali przez Polskę przyjeci na mocy traktatu Ryskiego to okaże się, że
                      było ich gróbo ponad 3 miliony.
                      Czyli gdyby w 1939 proporcjonalnie powiększyć ich liczbę, bo wówczas ludności w
                      Polsce było 35 milonów to okaże się, że faktycznie ich liczba gróbo ponad 4
                      miliony ja szacuję ich na ok. 4,5 milona a na czym ty opierasz swoje wiliczenia.
                      A liczba żydów była bez wątpienia w Polsce stale zaniżana, np. według spisu
                      w 1931 liczba używajaca języka jidisz sięgała tylko 2750 tysięcy.
                      ps. jaka liczba żelaznego 5% tzw. elektoratu Uni Wolności partii bez wątpienia
                      partii grupującej żydów, jest z urodzenia żydami
                      • borebitsy Może Alex 26.10.03, 21:29
                        jest Zydem?
                        Można się zapytać?

zorianx napisał:

> alex.4 napisał:
                        >
                        > > Zoiraix twoje pusty zdumiewają... fanatyzmem ignorancją (ale w złym tego
                        > słowa
                        > > znaczeniu)
                        > > Po pierwsz liczba osób pochodzxenia żydowskiego w Polce wzoełeś chyba z
                        > > ksiezyca. W nijak sioę ma ona do rzeczywistości. > Nie widzę sensu w ro
                        > zmowie
                        > z kimś kto ma tak głupie poglady. Chyba jesteś
                        > > nieuleczalnie chory.
                        > ... nie wiem czy ty alexy4 czytasz jakieś książki, czy tylko biblię i
                        zydowską
                        > propagandę, ale według spisu z 1921 roku było w liczącej 27,2 ludności Polsce
                        > prawie 11% ludnści wyznania mojżeszowego
                        > ok. 2845 tysięcy, jeśli dodamy do tego kilkaset tysięcy żydów tzw. litwiaków
                        > którzy zostali przez Polskę przyjeci na mocy traktatu Ryskiego to okaże się,
                        że
                        >
                        > było ich gróbo ponad 3 miliony.
                        > Czyli gdyby w 1939 proporcjonalnie powiększyć ich liczbę, bo wówczas ludności
                        w
                        >
                        > Polsce było 35 milonów to okaże się, że faktycznie ich liczba gróbo ponad 4
                        > miliony ja szacuję ich na ok. 4,5 milona a na czym ty opierasz swoje
                        wiliczenia
                        > .
                        > A liczba żydów była bez wątpienia w Polsce stale zaniżana, np. według spisu
                        > w 1931 liczba używajaca języka jidisz sięgała tylko 2750 tysięcy.
                        > ps. jaka liczba żelaznego 5% tzw. elektoratu Uni Wolności partii bez
                        wątpienia
                        > partii grupującej żydów, jest z urodzenia żydami
    • borslaw Re: Czy Żydzi powinni nas przeprosić? 26.10.03, 21:49
      PRZESTAŃMY SIĘ WSZYSCY DOOKOŁA PRZEPRASZAĆ!

MY TEŻ KIEDYŚ NAJECHALIŚMY EUROPĘ!
      MAMY ZA TO PRZEPROSIĆ ALBAŃCZYKÓW,GERMANÓW I GREKÓW?
      JEŚLI PRZEGRYWALIŚMY TO TYLKO DLATEGO,ŻE GŁUPIO GRALIŚMY.
      GDYBY ZNACZENIE ZALEŻAŁO OD SIŁY FIZYCZNEJ TO ŚWIATEM POWINNY RZĄDZIĆ WALENIE.
      JAKO LUDZIE MUSIMY SOBIE ZDAWAĆ SPRAWĘ,ŻE IM WIĘKSZY NARÓD TYM WIĘKSZA
      INTELIGENCJA.
      NAS(SŁOWIAN) JEST SPORO,UŻYWAJMY TAK SZARYCH KOMÓREK TAK,ŻEBY BYŁO JESZCZE
      WIĘCEJ.
      ZWYCIĘSTWA ODNOSI SIĘ GŁOWĄ-JEŚLIBY BYŁO INACZEJ TO KUKUKUKU(NAJWALECZNIEJSZE
      PLEMIĘ PAPUASKIE)RZĄDZIŁOBY DZISIAJ ŚWIATEM.
Inne wątki na temat:

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka