Gość: obserwator IP: *.echostar.pl 28.01.06, 23:48 Wiele pomyj zostalo na tym forum wylane na radia komercyjne(i slusznie)ale teraz juz piata godzine trwa specjalne wydanie faktow w RMF. Radio ZET dalej natomiast gra krawczyka garou i Tine... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
behemot87 Re: RMF FM i fakty non stop z tragedii w katowica 29.01.06, 00:19 W Jedynce za to odwołano "Rockową listę przebojów". Zamiast tego R. Jakubowski przygotował odpowiednie do sytuacji rockowe ballady. Polecam. Audycja trwa do 3. Odpowiedz Link Zgłoś
zbyszu Jakubowski też się odnalazł 29.01.06, 01:05 Jestem właśnie "nastawiony" na Jakubowskiego. W minionej godzinie między innymi : Deep Purple Archive (ponad 16 min) REM Bank (jejku; przecież miałem kiedyś tę kapele na płycie winylowej) Czekam na drugą godzinę. Odpowiedz Link Zgłoś
szakal35 Re: RMF FM i fakty non stop z tragedii w katowica 29.01.06, 01:28 Gratulacje dla RMF FM.Może będzie jeszcze z tego dobre radio? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ducat Re: RMF FM i fakty non stop z tragedii w katowica IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.01.06, 02:53 RMF FM stanęło na wysokości zadania. Całe siły i środki zostały ściągnięte w miejsce tragedii. Stacja ta momentalnie przeformatowała się w news & talk. Nigdy nie zawodzą i są zawsze tam, gdzie dzieje się coś ważnego. RMF FM nadal wyznacza nieosiągalny standard dla konkurencji. Pełen szacunek za modyfikację strony www.rmf.fm Nie ma tam reklamy, nie ma hasła promocyjnego, są tylko i wyłącznie fakty. Jednym zdaniem: profesjonalizm w kazdym calu. Strona internetowa Radia Zet - razi Robbiem Willimasem, żeby się dostać do mizernego serwisu informacyjnego, trzeba najpierw zapoznać się z promocją Radia... jest to żałosne, tak samo z resztą, jak program Zetki, który pokazuje jak wileka przepaść dzieli tą stację od RMF FM. Gratulacje dla ekpiy RMF za błyskawiczną reakcję i solidny program informacyjny. Wyrazy szacunku dla wszystkich ofiar tej tragedii. Odpowiedz Link Zgłoś
szakal35 Re: RMF FM i fakty non stop z tragedii w katowica 29.01.06, 09:39 A strona Trójki kolorowa,pstrokata,wesoła...Jeszcze raz brawa dla profesjonalizmu RMF FM. Odpowiedz Link Zgłoś
zbyszu Na www Trojki jest wreszcie zmiana 29.01.06, 14:53 Już nie. Reakcja poźna, ale nie spożniona - żałoba narodowa od 16.00. Za to informacja o numerach tel. az w 4 miejscach. [^] Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: meyde9 Re: RMF FM i fakty non stop z tragedii w katowica IP: 83.17.* / *.internetdsl.tpnet.pl 29.01.06, 10:03 To zalezy od sytuacji. Pamietam jak byly zamachy w Londynie to Zetka caly czas podawala informacje i zmienila swoj program, a RMF tak jak dzis ZET caly czas muzyka, teraz odwrotnie to RMF. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ma Re: RMF FM i fakty non stop z tragedii w katowica IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.01.06, 10:24 Szacunek dla RMF - jak zawszse na wysokości zadania (mimo że standardowo, stacja nic sobą nie reprezentuje - IMHO). Ale Zetka od nidzielnego poranka też sobie świetnie radzi. Podobnie jak Trójka. Co do stron www, pamiętajcie, że to nie zależ od pracujących w stacjach dziennikarzy. Serwis Zetce robi zapewne jakaś zewnętrzna firma, RMF ma swoją silną grupę... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Autor Re: RMF FM i fakty non stop z tragedii w katowica IP: 217.153.131.* 29.01.06, 11:22 Też mam mieszane uczucia do tego, co zazwyczaj nadaje RMF, ale w takich chwilach ta stacja nie sobie równych. Nawet radio publiczne jest beznadziejne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hatrik77 Re: RMF FM i fakty non stop z tragedii w katowica IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.01.06, 11:35 Nie słucham często RMF-u ale naprawdę jestem pełen uznania, a co do innych stacji ogólnopolskich to jestem rozczarowany, szczególnie dla Zetki Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: an Re: RMF FM i fakty non stop z tragedii w katowica IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.01.06, 12:56 Ale Zetka już zmieniła stronę, tylko tego czarno-białego Williamsa mogliby sobie darować. A Polskie Radio daje radę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gigi Re: RMF FM i fakty non stop z tragedii w katowica IP: *.chello.pl 29.01.06, 13:56 do tej pory nie wiem czy ta tragedia była w Katowicach czy w Chorzowie (jak uparcie podaje TVP1) w RMFie mówią o Katowicach.... RMF słuchałem wczoraj od 20.00 - informacje, relacje, korespo. - non stop - przez całą noc to samo - wprawdzie powtarzali wszystkie materiały (niczym TVN24),ale był to ombitny pomysł. Zetka w tym czasie grała playlistę - w serwisach ciągle pojawiały się te kretyńskie jingle "minęła właśnie" - mogli by z tego zrezyfgnować przy tej okazji.(to brzmi tak jakoś otpustowo). Dpiero dzisiaj zetka drgnęła, ale i tak zbyt niemrawo w porównaniu z RMFem - widać RMF ją zaskoczył mobilizacją kadry - w Zetce się chyba wszyscy rozjechalina urlopy, weekendy itd....to słychać. RMF transmituje na żywo konf. prasowe - Zetka nie, Tok FM korzysta z sygnału TVN24 transmitując konfy, PR1 też, Paradoksalnie lepiej od Zetki wypada krzykliwa co dnia Eska - muzyka już od wczorajhszej nocy jest stonowana jingle spokojne - akurat Eska nie musi gadać non stop ale ładnie się przxystosowała do sytuacji. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: astat media IP: *.wat.sdi.tpnet.pl 29.01.06, 14:31 Nasze media jak zwykle bardziej podniecają niż informują. Mniej mnie interesuje muzyka taka czy inna, dużo bardziej kto projektował tę halę, kto był wykonawcą, czy są podobne obiekty w kraju. Płaski stalowy dach a stal, o ile dobrze pamietam z fizyki, kurczy się i rozszerza znacznie a wahania temperatur w Polsce sięgają już 70 stopni, od +40 do -30, co w przypadku stali daje naprawdę istotne różnice. Więc jeśli to na przykład nie śnieg był przyczyną zawalenia się to może warto zainteresować się nie odsnieżaniem a innymi podobnie skonstruowanymi obiektami? I kto za nie jest odpowiedzialny. Ludzie zbudowali pułapkę, w której zginęli ludzie. Nie dowiedzialam się też, co stało się z ptakami a było tam przeciez 120 wystawców z najlepszymi gołębiami pocztowymi. Rozumiem, że w obliczu ludzkiej tragedii ptaki schodzą na plan dalszy, ale od informacji wymagam rzetelności. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gigi Re: media IP: *.chello.pl 30.01.06, 00:49 tylko, że jesteśmy na forum o mediach i rozpatrujemy to z tej perpektywy własnie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: astat Re: media IP: *.wat.sdi.tpnet.pl 30.01.06, 12:02 Tak, ja też miałam na myśli rolę mediów (a nawet konkretnie radia, bo to forum radiowe), tyle że informacyjną a nie muzyczną. Bo akurat uważam, że w takiej chwili muzyka naprawdę jest mniej istotna, lepsza, gorsza, poważna czy niepoważna, tak czy inaczej schodzi na plan dalszy. Przecież zwykły takt i kultura nakazują się dostosować, ale jest to tak oczywiste, że bez sensu poruszać ten temat. Nie wyobrażam sobie również, że osoby dotknięte tragedią nic innego nie robią tylko biegają po skali i porównują, która stacja co gra i czy Again w pełnej wersji czy nie. Natomiast informacja potrzebna wszystkim. I tym bezpośrednio zainteresowanym i tym pośrednio, jak my wszyscy. I nie mam na myśli napędzania napięcia i emocji, czy innej egzaltacji a właśnie maksimum rzetelnych wiadomości i docieranie przez dziennikarzy do wszystkich możliwych faktów w każdy możliwy sposób. Najistotniejszymi zaś dla mnie, oprócz oczywiście bieżących doniesień, są przyczyny, winni oraz jak najszybsze pokazanie palcem następnych takich miejsc zagrażających życiu ludzi. Już niejednokrotnie udowodniono, że śledztwo dziennikarskie jest dużo skuteczniejsze od wszystkich komisji, sztabów kryzysowych, urzędniczych narad itd. Ja tam dziwnie wierzę bardziej w dziennikarzy. Zwłaszcza że już widać jak na dłoni, że każdy jest niewinny. Ci od norm, od przetargów, od podpisywania zezwoleń, od projektowania, od materiałów, od idiotycznego rozporządzenia Dorna, który nawet nie sprawdził, że chodzi w nim tylko o odśnieżanie chodników. Itd. itp. Ukarany zostanie zapewne ten, co powinien odśnieżyć dach i ten, co powinien otworzyć drzwi ewakuacyjne. Za to przykładnie i z wielkim szumem. No bo mamy już prawo i sprawiedliwość. A czas czystych sumień już nadszedł, właśnie tego się obawiałam... wiadomosci.onet.pl/1250375,11,item.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: astat ps IP: *.wat.sdi.tpnet.pl 30.01.06, 12:13 Nie usłyszałam np. ani razu cienia informacji odnośnie Ustawy o Państwowym Ratownictwie Medycznym. No pewnie, mogę sobie wyguglać (pierwszy z brzegu link: www.ratownictwo.pl/show.php? aid=13126&_tc=5D91332B2B46419884EE5BA321EC650C), ale nie wiem, kto ponosi odpowiedzialność, że od kilku lat brakowalo pieniędzy na realizację, gdzie popełniono kardynalne błędy. Za to słyszę na okrągło wzruszające słowa o solidarności i poświęceniu ratowników a wzruszony Religa nawet z zagranicznymi pacjentami rozmawiał i im też się podobało. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tik Re: media IP: *.crowley.pl 30.01.06, 14:51 "Nie wyobrażam sobie również, że osoby dotknięte tragedią nic innego nie robią tylko biegają po skali i porównują, która stacja co gra i czy Again w pełnej wersji czy nie." A jeśli ktoś lubi? Co Ty taka kategoryczna? Skoro w Pressie podano dzisiaj info o tym, jak media relacjonowały katastrofę, to należy ich za to wskarcić? Jedni przeżywają, inni relacjonują, a jeszcze inni oceniają. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: astat Re: media IP: *.wat.sdi.tpnet.pl 30.01.06, 16:02 No przepraszam, zresztą nie jestem kategoryczna z natury. Jeśli tak mi wyszło, to pod wpływem emocji. I rozognionych dyskusji z neandertalskim 'na zapleczu' a jak wiadomo wszem i wobec forumowo, jakoś żesmy poglądami zbliżeni bardzo i od lat paru. Masz rację, co kto lubi. Tylko mnie po prostu zależy na tym kraju i dlatego tak liczę na media (on już nie, a propos jego puenty, to po prostu wszystko wyłączył w cholerę:)), bo jakoś łudzę się, że oprócz tego, że są czwartą władzą, to jednak pracuje tam sporo mądrych ludzi. I dlatego może wysoko stawiam poprzeczkę, bo oczekuję od nich dużo więcej niż od innych. Sama mam tylko kartkę wyborczą. Press pewnie jest od tego, żeby informować, co robią media, nie wiem, nie czytam. Ich prawo a pewnie i obowiązek, ja zresztą _naprawdę_ nikogo nie karcę, nawet staram się, jak umiem, nie oceniać. Tylko oczekuję, że będzie lepiej. Co więcej, nawet w to wierzę:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tik Re: media IP: *.crowley.pl 31.01.06, 09:24 I to Twoje prawo - Ty przede wszystkim oczekujesz i stawiasz wysoko poprzeczkę, a ja poza tym także nasłuchuję i cieszę się, kiedy radio sie ożywia. A to, co mnie najbardziej boli, to permanentne krytykanctwo. Wydaje mi się, że radia idealnego nie będzie - niezależnie od tego ile osób i w jaki sposób będzie nato pracować. Pewnie idealną stację dla siebie stworzyłbym... sam. Ale przecież to nie o to chodzi. ;) Odpowiedz Link Zgłoś
ph29 Re: RMF FM i fakty non stop z tragedii w katowica 29.01.06, 18:40 > do tej pory nie wiem czy ta tragedia była w Katowicach czy w Chorzowie (jak > uparcie podaje TVP1) w RMFie mówią o Katowicach.... Bo to jest dość skomplikowane. Hala ma adres katowicki, jest położona przy katowickiej ulicy Bytkowskiej, ale leży już w granicach Chorzowa (granica biegnie brzegiem ulicy). Rację więc mają jedni i drudzy. GOP-owskie paradoksy. Analogiczna sytuacja jest z leżącym kilometr dalej stadionem GKS Katowice. Lesiek Odpowiedz Link Zgłoś
la-perla Re: RMF FM i fakty non stop z tragedii w katowica 29.01.06, 17:50 RMF po raz kolejny udowadnia klase. Tak trzymać! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: redbull Re: RMF FM i fakty non stop z tragedii w katowica IP: *.gizycko.mm.pl 29.01.06, 20:29 W takich chwilach najwazniejszy jest w radiu kontakt ze sluchaczami. W Radiu Zet dzielili sie oni swoimi przemysleniami i refleksjami. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ducat Re: RMF FM i fakty non stop z tragedii w katowica IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.01.06, 20:56 Kontakt ze słuchaczami jest zawsze najważniejszy. Odpowiedni kontakt gwarantuje najszybszy i najbardziej mobilny zespół reporterów, wsparty najnowocześniejszą techniką, zarzadzany przez ludzi, którzy nie boją się podejmować błyskawicznie decyzji co do kształtu programu. Radio Zet w sytuacji kryzysowej pokazuje słabość organizacyjną. Widać, że ciężko tam się podejmuje decyzje programowe. Reporter, który dojeżdża z Krakowa - nadaje relacje przez telefon. Program Radia Zet ma się niejak do hasła, którym stacja ta promuje swoje wiadomości. "Radio Zet - pierwsze źródło informacji" - ...no niestety... nie jest to prawdą. Proszę Was - bądźcie obiektywni. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Słuchacz Re: RMF FM i fakty non stop z tragedii w katowica IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.01.06, 21:13 Nie jestem zwolennikiem obecnego RMF, które ze starym dobrym RMF łączy już tylko nazwa, ale muszę przyznać, że w sytuacjach kryzysowych (atak na Nowy Jork, śmierć papieża, czy teraz tragedia na Śląsku) RMF zawsze staje na wysokości zadania, nie licząc się z kosztami, rzuca wszystkie możliwe siły (spore grupy reporterów, wysoko specjalistyczny sprzęt nadawczy) i jest bezapelacyjnym numerem 1 w Polsce i niedoścignionym wzorem dla innych rozgłośni. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maro Re: RMF FM i fakty non stop z tragedii w katowica IP: 195.94.209.* 30.01.06, 10:27 Odpowiedz Link Zgłoś
neandertalski dachowanie 30.01.06, 14:28 no ja tez jestem pod wrazeniem tego jak szybko hieny i sępy się zleciały na miejsce aby sobie zrobić zdjęcie i jeszcze je wszystkim pokazać. Solidarność z ofiarami zdaje się realizują poprzez wielką, zbiorową, solidarną transmisję z miejsca wypadku. Nawet Małysz jak sie dowiedziałem wczoraj w TV jest juz teraz dzieki wypadkowi nie tylko wielkim sportowcem ale rownież wielkim człowiekiem. W radiu wrocław z kolei dzis slysze jak to nasz dolnoścląski wojewoda obleciał śmiglowcem okolice aby z lotu ptaka przekonać się czy jestem bezpieczny i czy śniegi zalegajace na dachach nie trzeba bedzie ostrzelac z moździeży. Przed chwilą świeża informacja ze strefy zero. Tak tak, pan dziennikarz niezawahał się dotrzeć do strefy zero aby tam zapytać pana komendanta policji o to jaka jest sytuacja w strefie zero i okazalo sie, ze sytuacja jest ciężka, jest zagrożenie, jest ciągle zagrożenie! nikt nie jest bezpieczny! Ludzie sluchajcie naszej transmisji na żywo, prosto z miejsca wypadku, jesteśmy Waszymi oczami patrzacymi na powyginane belki i wykrzywione ściany! Transmisja idzie na zywo ludzie lubią krwawe szoł, a media daja ludziom to co lubią. Ale w kolejce już czekają następni, czyli politycy, ktorym w obliczu nadchodzących wyborów nie mających oczywiście zupełnie zwiążku ze sprawą, rozwiąże się teraz worek z prezentami dla wszystkich możliwych poszkodowanych. NIe ma to jak zbiorowe współczucie dla zbiorowych tragedii, kto by się tam przejmował pojedynczymi. Przynajmniej na onecie dowiedziałem się dzis, ze pan projektant czuje się niewinny, bo co prawda jego pomysł oparty był o hiszpańskie realia ale to przecież nic nie znaczy. Z ostatniej chwili dowiedzialem sie z radia, ze ilość śniegu na dachu szacuje się na zabojcza grubość 25 cm! No i wszystko jasne, 25 cm, to musiało sie tak skończyc, jak mozna było dopuścić do tego, ze 25 cm śniegu znalazlo się na dachu, posadzić robokopa od śniegu i jego łopatę! Podziwiam Was sluchacze, ze w tym oceanie nieszczęścia znaleźliscie czas na to aby skontrolowac, czy media zachowały się w tej sytuacji w sposob koszerny. Dzięki czujności słuchaczy i poświęceniu reporterów udało sie ograniczyć rozmiar tragedii, strach pomyśleć co by było, gdyby stało się inaczej! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ;) Re: dachowanie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.01.06, 15:22 media to padlinożercy? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: john f. Re: RMF FM i fakty non stop z tragedii w katowica IP: 193.151.48.* 30.01.06, 20:39 generalnie to jest tak, że RMF przez cały rok jest radiem typowo komercyjnym, po słuchaniu którego przez 30 minut pojawiają się wymioty - zero spontaniczności, wszystko jak w zegarku, nuda... ale są takie chwilę kiedy RMF brzmi jak stary RMF - w mysl hasła "radio to przede wszystkim ludzie" ... nieustający serwis informacyjny, wejścia reporterów, łamiący się głos ludzi czytających fakty - w normalny dzień to nie do pomyślenia... i jeszcze jedno, ja wiem, że słupki słuchalności to dziś najważniejszy miernik sukcesu radia, ale pomijając całą otoczkę (tragedia w Katowicach) przyznaje się bez bicia, że pół nocy przesiedziałem słuchając RMFu - pierwszy raz od kilkunastu miesięcy, może komuś wreszcie to da do myślenia, że słupki mozna zbijać także mądrym słowem, wzruszeniem, spontanicznością na antenie - a nie tylko odgrzewaną, muzyczną papką... wielu ludzi tęskni za takim radiem... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tajgerek Re: RMF FM i fakty non stop z tragedii w katowica IP: 87.207.190.* 30.01.06, 21:50 a do tego nockę tą na antenie RMFu prowadziła znana z Radia Zet Małgorzata Świtała - nowy transfer stacji z kopca. Ex "Zetkowy" głos całą noc pracował na sukces RMFu podczas, gdy Zetka grała muzykę non-stop i wiadomości co godzinę tylko. Wóz trans. z reporterem z Wawy zdecydowali się wysłać dopiero o 21 - zanim dojechał było już późnawo. Kozyra chyba opieprzył ich wszystkich - ale zgdonie z zasadami zarządzania, to "ryba psuje się od głowy" - czyli sam powinien zjechać siebie, coś mu się kierowanie zespołem wymknęło z palców. A szkoda, bo ta noc przed odbiornikiem radiowym byłaby ciekawsza, gdyby mozna było przeżucać się z jednej stacji na drugfą i sprawdzać kto co podaje. A tak RMF był monopolistą. A to niedobrze. ...dla Zetki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: WG Re: RMF FM i fakty non stop z tragedii w katowica IP: *.chello.pl 31.01.06, 14:13 a ja nie słuchałem...kiedyś byłem pozytywnie chory na to radio, ale ostatnimi laty całkowicie wyzbyłem się nawyku włączania tego radia, kiedy tylko coś ważnego się dzieje. szczerze mówiąc tym razem nawet mi to nie przyszło do głowy. a gdyby przyszło, to druga myśl byłaby, że może lepiej nie, bo będzie nieciekawie. no a teraz, po tych wszystkich pochwałach, trochę żałuję. no to do następnej katastrofy;( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Andrzej* Re: RMF FM i fakty non stop z tragedii w katowica IP: *.dnet.local / 217.153.194.* 31.01.06, 17:32 Zgadzam się z wami RMF był najlepiej relacjonującą wydarzenia z Katowic stacją. To był pełen profesjonalizm Wiele tu było powiedziane nie będę się powtarzał. Ale chciałbym sprostować jedną informacje: ktoś napisał że 11września 2001 było na odwrót czyli że RMF grała muzykę a Zetka serwis informacyjny non-stop. Tak nie było. Nie wiem co wtedy leciało w Zetce, ale RMF podobnie jak w weekend nadawał tylko informacje z USA. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: obserwator Re: RMF FM i fakty non stop z tragedii w katowica IP: *.echostar.pl 01.02.06, 15:46 szkoda ze rmf nie jest takim radiem z prawdziwego zdarzenia tylko jest...radiem hipermarketowym dla niewymagajacego sluchacza Odpowiedz Link Zgłoś