Dodaj do ulubionych

elokwentny Piotr Metz

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.01.06, 16:59
w którymś tam wątku ubolewacie nad tym, jakie to straszne, że w takiej zetce prezenter ma 20 sekund na powiedzenie godziny, podania tytułu poprzedniego/następnego utworu i powiedzenia jak jest zajebiście.

26 stycznia posłuchałem autorskiej audycji jednego z najbardziej cenionych dziennikarzy muzycznych, Piotra Metza i "Jego miasta nocą". i co?

wejście nr 1: dziś audycja dla twórcy słuchawek
w nr 2: słuchawki nie służą tylko do słuchania muzyki poza domem
w nr 3: przez słuchawki warto słuchać muzyki w domu
w nr 4: warto słuchać muzyki na słuchwkach w domu
w nr 5: strasznie fajnie słucha się muzyki przez słuchawki
w nr 6: szczególnie, jeśli są to słuchawki dobrej firmy. wtedy jest superfajnie, odkryjecie muzykę na nowo
w nr 7: a teraz wpiszcie w wyszukiwarki cztery litery "es te a iks" (sic! a może by tak "de u pe a"???)
w nr 8: teraz posłuchajcie muzyki przez słuchawki i zobaczcie, jak jest inaczej, usłyszycie nową jakość bla bla bla

i to wszystko. żadne wejście nie trwało raczej powyżej 30 sekund. dla urozmaicenia do ww kwestii dodawał na przemian to godzinę, to tytuł utworu.

za nasze pieniądze w publicznym radiu.

o muzyce nie piszę, to kwestia gustu, moim zdaniem tylko momentami było dobrze, za dużo patosu, ale przecież Polacy to kochają. ale nie o tym jest ten temat.

narzekacie na szydłowską. przy tym, co w ten czwartek pokazał metz, agnieszka jest szczytem erudycji i elokwencji.

pozdrawiam i zapraszam do dyskusji
Obserwuj wątek
    • Gość: Dawid Re: elokwentny Piotr Metz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.01.06, 17:02
      Gość portalu: iki iki napisał(a):
      > za nasze pieniądze w publicznym radiu.

Za moje. Za Twoje działa PR II.
      • Gość: iki iki Re: elokwentny Piotr Metz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.01.06, 00:18
        pof pof pof
        a to jednak ty jesteś nadęty
    • Gość: ducat Re: elokwentny Piotr Metz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.01.06, 17:04
      Nie słuchałem tego programu.
      Znam Metza i wiem, mogę tylko przypuszczać, że nie załapałeś jego przekazu. Nie
      przejmuj się, czasem tak bywa, że odbiorca komunikatów odbiera owe niezgodnie z
      intencjami nadawcy.
      • Gość: iki iki Re: elokwentny Piotr Metz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.01.06, 00:28
        skoro "znasz Metza", to poprzypuszczaj proszę, jaki był przekaz. jestem tego ciekawy, bo nie załapałem.

czasem bywa tak, że kominikat jest niezgodny z intencjami nadawcy.
        czasem jedno i drugie jest kiepskie.

p.s. bronisz programu, którego nie słyszałeś, a fe.
    • Gość: morr Re: elokwentny Piotr Metz IP: *.chello.pl 29.01.06, 18:32
      Zgadzam sie z Toba iki, chociaz uwazam tez, ze pan Metz ma bardzo dobry gust
      muzyczny i przyjemnie slucha sie jego audycji, a co do sluchawek ma wiele racji
      :) Jednak jego zapowiedzi przewaznie odbieram jako monotematyczne i zbyt
      "sztywne". Inny przyklad: "otrzymuje duzo listow", "wlasnie przyszedl kolejny
      mail", "wiele osob pisze...", ale juz np. cytatow czy komentarzy do tych maili
      brakuje. Tak samo brakuje mi w jego audycji sobotniej komentarzy do
      przeprowadzanych z artystami wywiadow. Za malo ciepla, za malo klimatu, za malo
      od siebie. To oczywiscie IMHO ;]
      • Gość: iki iki Re: elokwentny Piotr Metz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.01.06, 00:41
        i ja się z tobą zgadzam. fakt, ma dużą wiedzę i dobry gust (choć ten program nie do końca utrafił w mój), ale to też powinno się jakoś sprzedać. wejście "słuchajcie muzyki w domu przez słuchawki, naprawdę warto" nie buduje klimatu, dynamiki, napięcia, ma się nijak do programu, irytuje banalnością przekazu.

ktoś powie, że taka jest tendencja, by mówić mniej, za to - powiedzmy - "enigmatycznie". ale te tendencje pochodzą od takich tuzów radiofonii jak erefemfefem, zetka i eska. nie myślenie, ale prymitywizm, macdonaldyzacja. a warstwy myślące nawet nie zauważają tego przenikania, no bo przecież taki metza styl.

teksty o słuchawkach są enigmatyczne jak schabowy.
    • Gość: WG Re: elokwentny Piotr Metz IP: *.chello.pl 29.01.06, 19:02
      Metz zawsze miał taki minimalistyczny sposób prowadzenia. liczy się muzyka i
      kompozycja audycji. kiedy jest w formie to te krótkie wejścia trafiają w
      dzisiątkę i są wystarczające. czasem jest jednak gorzej i brzmi to wszystko
      trochę banalnie. no ale ja Panu Piotrowi szybko wybaczam;)
      • Gość: iki iki Re: elokwentny Piotr Metz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.01.06, 00:53
        zetka i eska też mają taki minimalistyczny sposób prowadzenia.
        muzyki i kompozycji audycji nie kwestionuję, ale to minimalizowanie postępuje coraz głębiej. po co w ogóle banały metza o fajności dobrych słuchawek i jego kryptoreklama? tylko psują spójność kompozycji, tytuły wyświetli rds.
        owszem, rzadko jest u niego tak tragicznie jak w programie słuchawkowym, ale też tych idealnie punktujących nie ma wielu. moim zdaniem częściej jest banalnie, więc dobrze, że muzyka go ratuje.

ja też się na niego bardzo nie gniewam, to przecież postę puje tak niepostrzeżenie; na cóż intrygować, tworzyć atmosferę, ważne, by nie przeszkadzać, by nie za długo.
        a może po prostu odwalić pańszczyznę?
        tak czy inaczej, pomyślą, że to taki styl.
    • zbyszu Bo to jest Moje Miasto Nocą 30.01.06, 00:57
      Weźxie pod uwage, ze jest to audycja "Moje Miasto Noca", która charakteryzuje
      się minimalnym komentarzem do muzyki. Posłuchaj(cie) np. Niedzwieckiego (wt)
      czy Orzecha (śr). Też słowa nie jest za wiele...
      • Gość: iki iki Re: Bo to jest Moje Miasto Nocą IP: *.sgh.waw.pl / *.sgh.waw.pl 31.01.06, 11:50
        a traf chciał, żę słuchałem w tym samym tygodniu Orzecha, który jest z zupełnie
        innego świata, zupełnie nie trafia do mnie ani muzyka, ani Pan Prowadzący i
        jego styl. Pomijam fakt prezentowania w programie o "Jones'ach" Nory i Toma
        (łał!), ale Orzech - mieszcząc się w tych mojomiastonocnych trzydziestu
        sekundach na wejście - mówił COŚ o prezentowanej muzyce, jakieś tam, panie,
        ciekawostki, jakieś smaczki.

no wywracają mi system wartości.
    • Gość: Kapral Re: elokwentny Piotr Metz IP: 80.51.232.* 30.01.06, 11:17
      masz duzo racji. Osobiście pana metza nie uwazam osobe ktora powinno sie
      zachwycac. Nie interesuje mnie jego wiedza i to co onim mowia ludzie ze
      srodowiska muzycznego.
      Skupiajac sie na jego programach - sa słabe. Muzyka nie nie poraza, a prezenter
      jest bardzo kiepski.

Ale zauwaznie - miano jednego z najlepszych dziennikarzy muzycznych dosc łatwo
      nadala mu trojka...

To zapewne chwym "markietingowy"....... w celu złowienia słuchaczy.
      Szkoda, bo mają dobre wedki i mocna siatke na zdobycz, za to przynenty sa coraz
      słabsze...
      • theagata Re: elokwentny Piotr Metz 30.01.06, 11:41
        Gość portalu: Kapral napisał(a):

> Skupiajac sie na jego programach - sa słabe.
        >

niestety mnie też rozczarował. a na początku mi się podobało.
        słuchałam z przyjemnością listy osobistej i mojego miasta nocą.
        w pewnym momencie jeszcze przed świętami nastąpiła zmiana o 180 stopni
        na gorsze pod względem proponowanej muzyki i stylu prowadzącego też.
        już nie słucham. to była bardzo krótka przygoda.

pzdr.
    • Gość: KK Re: elokwentny Piotr Metz IP: *.chello.pl 31.01.06, 20:36
      piszecie że muzyka słaba w jego audycjach, a może jakieś konkrety?
      • Gość: iki iki Re: elokwentny Piotr Metz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.01.06, 21:06
        muzyka na ogół jest mocniejszym punktem audycji metza. pisałem o tej jednej konkretnej audycji z zeszłego tygodnia, gdzie były rzeczy świetne (clap your hands, grechuta), były dobre (citizen cope), sporo było też słabych (z tragicznym nowym ashcroftem na czele, ale cóż, że słaby, jak ludność lubi i chce usłyszeć). to wszystko jednak to kwestia subiektywności gustu. zawartość merytoryczną wypowiedzi łatwiej obiektywnie osądzić.
        • Gość: KK Re: elokwentny Piotr Metz IP: *.chello.pl 31.01.06, 21:40
          Gość portalu: iki iki napisał(a):

> muzyka na ogół jest mocniejszym punktem audycji metza. pisałem o tej jednej
          kon
          > kretnej audycji z zeszłego tygodnia, gdzie były rzeczy świetne (clap your
          hands
          > , grechuta), były dobre (citizen cope), sporo było też słabych (z tragicznym
          no
          > wym ashcroftem na czele, ale cóż, że słaby, jak ludność lubi i chce
          usłyszeć).
          > to wszystko jednak to kwestia subiektywności gustu. zawartość merytoryczną
          wypo
          > wiedzi łatwiej obiektywnie osądzić.

hmm co by nie powiedzieć to masz 100% racji i muszę powiedzieć, że zbyt
          pochopnie nazwałem ciebie prostakiem, bo takowym nie jesteś, poprostu mnie
          poniosło i w tym miejscu chciałbym przeprosić...

p.s. ciesze sie ze w koncu ktoś powiedział [napisal] że nowa plyta Ashcrofta
          jest beznadziejna ;-)
          • Gość: iki iki Re: elokwentny Piotr Metz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.01.06, 21:53
            nie ma sprawy, nawet przez chwilę się nie gniewałem, cofam więc i swoje złośliwości.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka