Dodaj do ulubionych

Oblicza mediów o rynku radiowym

IP: proxy / 10.40.1.* 26.11.02, 09:24
W środę, 22 coś tam. Widziałem zajawkę, wymieniono główne tematy które
brzmiały mniej więcej tak:
RMF na czele
Wielki sukces Jedynki
Trójka po liftingu
Znając rzetelność i obiektywizm TVP zbyt wiele bym się nie spodziewał, z
drugiej strony wiele zależy od tego kto będzie gościem. Na ten temat zajawka
milczała. Ciekaw jestem czy zaprezentują wyniki badań słuchalności, byłoby
głupio trochę poświęcić program rynkowi radiowemu i nie podać wyników. Z
drugiej strony za podanie prawdziwych wyników grozi zakaz wstępu na
Myśliwiecką. Na pewno będzie ciekawie.
Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • tuhanka Re: Oblicza mediów o rynku radiowym 26.11.02, 11:36
      Jak to kto będzie gościem? Jaśnie nam panujący Witold L. W końcu widziano na
      Myśliwieckiej, jak Kraśko nagrywał z nim wywiad...
      • Gość: Janusz Re: Oblicza mediów o rynku radiowym IP: proxy / 10.40.1.* 26.11.02, 12:48
        tuhanka napisała:

> Jak to kto będzie gościem? Jaśnie nam panujący Witold L. W końcu widziano na
        > Myśliwieckiej, jak Kraśko nagrywał z nim wywiad...

Może Witold będzie tylko z taśmy ? Na żywo mógłby gorzej wypaść, a tak zawsze
        dubelek można zrobić, włoski ulizać, nosek przypudrować i od razu dyrektorek
        ładniejszy. A Kraśko to się pewnie na Myśliwiecką wybrał by Laskowski
        scenariusz programu mógł zatwierdzić. Nic o nas bez nas !!!
    • Gość: Szaman Re: Oblicza mediów o rynku radiowym IP: 62.233.167.* 27.11.02, 17:19
      Gość portalu: Janusz napisał:

> W środę, 22 coś tam. Widziałem zajawkę, wymieniono
      główne tematy które
      > brzmiały mniej więcej tak:
      > RMF na czele
      > Wielki sukces Jedynki
      > Trójka po liftingu
      > Znając rzetelność i obiektywizm TVP zbyt wiele bym się
      nie spodziewał, z
      > drugiej strony wiele zależy od tego kto będzie gościem.
      Na ten temat zajawka
      > milczała. Ciekaw jestem czy zaprezentują wyniki badań
      słuchalności, byłoby
      > głupio trochę poświęcić program rynkowi radiowemu i nie
      podać wyników. Z
      > drugiej strony za podanie prawdziwych wyników grozi
      zakaz wstępu na
      > Myśliwiecką. Na pewno będzie ciekawie.
      > Pozdrawiam

Podadza wyniki. Ok 6 % :) W koncu to koledzy Laskowskiego.
      • franzmaurer Re: Oblicza mediów o rynku radiowym 27.11.02, 23:14
        >> RMF na czele
        Ta... dużo sie widz rzetelnej Telewizji Publicznej dowiedział na temat lidera :)

>> Wielki sukces Jedynki
        rzetelny program Telewizji Publicznej na temat wicelidera ;))

Bardzo rzetelny, bardzo...

Pan Benbenek boleje "Mamy dwie bardzo bogate stacje..." - a on ma 23 stacje
        lokalne, kasyna i jednorękich bandytów :))

Hm... pan Zbigniew Benbenek jako główny ekspert od komentowania sporu
        RMF z KRRiT...

Jak w każdym rzetelnym programie Telewizji Publicznej pozwolono się
        wypowiedzieć wszystkim stronom :)))

Czy ja mam taki mały beret czy to się po prostu w pale nie mieści???
    • Gość: jarek Re: Oblicza mediów o rynku radiowym IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 27.11.02, 20:06
      Laskowski, Rydzyk... nic i nikt nie jest w stanie ich ruszyć???:-)))
      j.
      • Gość: astat Re: Oblicza mediów o rynku radiowym IP: *.wat.sdi.tpnet.pl 27.11.02, 20:43
        Gość portalu: jarek napisał:

> nic i nikt nie jest w stanie ich ruszyć???:-)))
        >

A po co? Na usnecie (radiowym) przeczytałam swojego czasu 'ziutki wszystko
        łykną'.

• Gość: obi Re: Oblicza mediów o rynku radiowym IP: *.icpnet.pl / *.icpnet.pl 27.11.02, 23:17
          Eeeeee.... prześliznęli się po temacie, bez zbędnego (jak dla kogo) wnikania.
          Laskowski coś tam zrobił z włosami, bąknął coś o około 5% słuchalności i tyle.
          Kraśko w studiu w ogóle się nie wysilił, Chećko (dyr. PR1) nie będzie przecież
          obsmarowywał rozgłośni radia publicznego, coś tam powiedział, że słuchalność
          trUjce powoli rośnie. Drugiemu z gości nowa trUjka nie podoba się, ale
          specjalnie myśli nie rozwinął.
          Tendencyjny materiał.
          Rozśmieszyły mnie zwłaszcza "trwające od kilku tygodni emocje wokół trUjki"
          jak to Kraśko ujął...
          Materiał nudny i bardzo, bardzo powierzchowny.
    • Gość: Marek Ochocki Re: Oblicza mediów o rynku radiowym IP: *.itpp.pl 27.11.02, 23:24
      No, derekcja spokorniała, jest przygotowana na już (tylko!?) 10%.
      Tradycyjnie nie było racji drugiej strony. Sytuację uratował gość w studio,
      który dokładnie wyartykułował to, co i ja chciałbym przekazać. Nie zostawia się
      na lodzie sprawdzonych, wiernych słuchaczy - zamieniając ich na jakiś wydumany,
      zamożny target, miły dla portfeli zleceniodawców reklam.
      Laskowski jak zwykle oszukuje (ok. 5% wg niego to tyle samo co 4,3%).
      A ogólnie nic nowego. Publiczna TV wspiera publiczne PR a słuchaczy ma z tyłu
      (tak jak i telewidzów).

• Gość: danuta Re: Oblicza mediów o rynku radiowym IP: 62.233.185.* 27.11.02, 23:41
        Zastanawia mnie, jak człowiek, który ma niewiele do powiedzenia, może być
        dyrektorem PR 3.A za radą A. chećko, jako starsza od niego,powinnam słuchać
        radia przeznaczonego dla starszych i chyba statecznych słuchaczy.
      • neandertalski Dziś rano u nudzika Łodeja 28.11.02, 07:30
        Nie wiem, czy słyszeliście dziś rano łodejowego nudzika. Otóż poczułem się
        jakbym oglądał MISIA. Zawsze niezbadane były dla mnie kryteria wg których są
        przyznawane są te budziki, bo nawet jak trafiło się, że jakiś słuchacz
        powiedział coś śniesznego to wiadomo bylo, że Łodej wyśle zakichanego budzika
        gdzie indziej. No i dziś rano przed wyjściem z kuchni aż mnie jeden telefon
        zainteresował, bo zadzwonił sluchacz i zaczął od tego, że wczoraj oglądał
        program Kraśki. No i ten niby słuchacz mówi mniej więcej tak, że wczoraj
        oglądał ten program i dowiedział się z niego, że słuchalność trójki rośnie i że
        bardzo go to cieszy i że ma 39 lat i że zawsze słuchał trójki i zawsze mu się
        podobała ale później jej słuchalność zaczęła spadać a teraz rośnie i bardzo się
        cieszy bo jemu się bardzo podoba nowa trójka bo jest taka fajna.
        Zakładając, że znalazłby się nawet ktoś komu chciałoby się w takiej sprawie
        dzwonić do Łodeja o tej porze, sądzę, że puszczanie takiego telefonu jest po
        prostu żałosne. Bo jaki jest koń każdy widzi a raczej słyszy. Tym bardziej, że
        nie mogłem sie oprzeć wrażeniu, że Łodej przez telefon po prostu rozmawiał z
        kimś kto siedział obok niego. Jaja sobie normalnie robią z pogrzebu.
        • Gość: Lumbulak Re: Dziś rano u nudzika Łodeja IP: 212.244.197.* 28.11.02, 09:06
          Szanowny rozmówco - ale w ten sposób jak piszesz - to zawsze wszystko można
          wytłumaczyć i jeszcze dołożyć aby było "po naszemu"

Tak nie można.
          Ktoś inny mógł mieć przecież wrażenie, że faktycznie telefon był prawdziwy i
          szczery.
          Powtarzam. Tak pisać jak Szanowny Neandertalski - nie można

Lumbulak
          • neandertalski Re: Dziś rano u nudzika Łodeja 28.11.02, 09:29
            cholera zachowałem sie jak gówniarz, przebaczcie.....
            • neandertalski Re: Dziś rano u nudzika Łodeja 28.11.02, 09:30
              neandertalski napisał:

> cholera zachowałem sie jak gówniarz, przebaczcie.....

....to mówiłem ja neandertalski
          • Gość: Janusz Re: Dziś rano u nudzika Łodeja IP: proxy / 10.40.1.* 28.11.02, 09:30
            Gość portalu: Lumbulak napisał:

> Szanowny rozmówco - ale w ten sposób jak piszesz - to zawsze wszystko można
            > wytłumaczyć i jeszcze dołożyć aby było "po naszemu"
            >
            > Tak nie można.
            > Ktoś inny mógł mieć przecież wrażenie, że faktycznie telefon był prawdziwy i
            > szczery.
            > Powtarzam. Tak pisać jak Szanowny Neandertalski - nie można
            >
            > Lumbulak

Wtrące się, jeśli można. Przy całym Twoim uwielbieniu dla nowej trójki z calą
            pewnością zauważasz pewne zachowania, styl dyrekcji trujki. Jeśli, w co nie
            wątpie, śledzisz badania rynku radiowego doskonale się orientujesz jakie wyniki
            osiąga trujka. Nie sposób nie dostrzec że pan laskowski nie raz publicznie
            kłamał dla osiągnięcia własnych celów. 4,3 to nie jest ok. 5, Pieńkowskiej nie
            słucha 50% więcej ludzi niż Skowrońskiego, jest to po prostu niesprawdzalne.
            Nie ma badań które by tak dokładnie okteśliły wahania słuchalności
            kilkuminutowego programu. Bardzo możliwe że Neandertalski się myli, ale wobec
            tego jak się zachowuje laskowski podejrzenia o krętactwa również na antenie są
            uzasadnione. Możemy tylko ubolewać że tacy ludzie kierują publicznym radiem.
            Janusz
            • neandertalski Re: Dziś rano u nudzika Łodeja 28.11.02, 09:42
              ja nawet wcale nie twierdzę, że to nie był telefon od słuchacza, tylko
              puszczanie takiej gadki w eter i jeszcze nagradzanie jej budzikiem, jako
              postawy godnej naśladowania, jest po prostu co najmniej niesmaczne. Gdyby np
              puszczono raz jeden telefon z krytyką i nawet nie dali nagrody to już byłoby
              coś, a to wieczne powtarzanie z uporem maniaka, że jesteśmy tacy fajni, tacy
              mili, tacy uprzejmi, tacy słuchani przez wszystkich i podziwiani, nowocześni po
              prostu już mnie mdli. Może jak ja bym był głuchy na jedno ucho.....
              • Gość: raszefka Re: Dziś rano u nudzika Łodeja IP: OSET:* / 192.168.0.* 29.11.02, 23:13
                neandertalski napisał:

> ja nawet wcale nie twierdzę, że to nie był telefon od słuchacza, tylko
                > puszczanie takiej gadki w eter i jeszcze nagradzanie jej budzikiem, jako
                > postawy godnej naśladowania, jest po prostu co najmniej niesmaczne. Gdyby np
                > puszczono raz jeden telefon z krytyką i nawet nie dali nagrody to już byłoby
                > coś, a to wieczne powtarzanie z uporem maniaka, że jesteśmy tacy fajni, tacy
                > mili, tacy uprzejmi, tacy słuchani przez wszystkich i podziwiani, nowocześni
                po
                >
                > prostu już mnie mdli. Może jak ja bym był głuchy na jedno ucho.....

Och och, chyba za dużo Pan wymaga, Panie Neandertalski ;)) Puścić telefon z
                krytyką?? Też coś!! Z krytyką radio rozprawia się prywatnie, poza anteną
                • neandertalski Re: Dziś rano u nudzika Łodeja 02.12.02, 11:50
                  no faktycznie , znowu zachowałem się jak gówniarz..... Pozdrawiam :)
          • Gość: Szaman Re: Dziś rano u nudzika Łodeja IP: 62.233.167.* 02.12.02, 15:44
            Gość portalu: Lumbulak napisał(a):

> Szanowny rozmówco - ale w ten sposób jak piszesz - to
            zawsze wszystko można
            > wytłumaczyć i jeszcze dołożyć aby było "po naszemu"
            >
            > Tak nie można.
            > Ktoś inny mógł mieć przecież wrażenie, że faktycznie
            telefon był prawdziwy i
            > szczery.
            > Powtarzam. Tak pisać jak Szanowny Neandertalski - nie można
            >
            > Lumbulak

A ja mam inne wrazenie niz Lumbulak. Uwazam, ze mozna tak
            pisac.
        • Gość: mk Re: Dziś rano u nudzika Łodeja IP: *.ltk.com.pl 28.11.02, 18:30
          neandertalski napisał:

> zainteresował, bo zadzwonił sluchacz i zaczął od tego, że wczoraj oglądał
          > program Kraśki. No i ten niby słuchacz mówi mniej więcej tak, że wczoraj
          > oglądał ten program i dowiedział się z niego, że słuchalność trójki rośnie i
          że
          >
          > bardzo go to cieszy i że ma 39 lat i że zawsze słuchał trójki i zawsze mu się
          > podobała ale później jej słuchalność zaczęła spadać a teraz rośnie i bardzo
          się
          >
          > cieszy bo jemu się bardzo podoba nowa trójka bo jest taka fajna.

A to nie Lumbulak dzwonil???

mk
          • neandertalski Re: Dziś rano u nudzika Łodeja 29.11.02, 08:01
            może faktycznie i dlatego nie podoba mu się posądzenie o parówkarstwo? Lumbulak
            powiedzcie no, macie ten nowy budzik czy nie?
    • Gość: Janusz Zapis "literacki" programu IP: proxy / 10.40.1.* 28.11.02, 07:57
      Nie mogłem jakoś zasnąć po tych bredniach, postanowiłem wię poświęcić się dla
      ludzkości i mam zaczczyt przedstawić Państwu wersję "literacką" wczorajszej
      audycji. Nie mogłem jednak powstrzymać się od kilku komentarzy.

OBLICZA MEDIÓW, 27.11.2002:

KRAŚKO: część jest zachwycona ale są też tacy którzy zakładali kluby miłośników
      starej formuły Trójki. Przemiany w Trójce od kilku tygodni (???!!!??? – J.)
      wywołują olbrzymie emocje. No, jeżeli nie była to rewolucja to przynajmniej
      poważna operacja plastyczna.

GŁOS: Nie jest to zabieg bezbolesny, liczna okazała się grupa przywiązana do
      starej trójki ale za mała aby ta inteligencka, trochę elitarna stacja mogła się
      rozwijać.

KŁAMSTWO TAK OCZYWISTE ŻE NIE MA SENSU WIĘCEJ O TYM PISAĆ

LASKOWSKI: Kiedyś Trójka była jedyną tego typu stacją radiową w Polsce, w
      związku z powyższym była adresowana dla wszystkich. Na początku lat
      dziewięćdziesiątych nie zauważyliśmy że powstało wiele, dziesiątki, nawet setki
      nowych stacji radiowych i działaliśmy znowu robiąc stację dla wszystkich.

INTELIGENCJA TEGO „FACHOWCA” JEST PORAŻAJĄCA . TO ZNACZY ŻE DAWNA TRÓJKA BYŁA
      DLA WSZYSTKICH A OBECNIE STAŁA SIĘ ELITARNA. LITOŚCI

GŁOS: Starej Trójki już nie ma, zamiast konkretnych programów są pasma, między
      szóstą a osiemnastą nie ma długich audycji, słowo poza serwisami informacyjnymi
      trwa najwyżej kilka minut. Trójka ma człowiekowi towarzyszyć i nie nużyć.

STANISŁAW JĘDRZEJEWSKI, szef Zespołu Badań Polskiego Radia:
      W warstwie słownej, eeeeee, Trójka stara się przekazywać, eeeeee, te treści
      które dotychczas przekazywała tyle że, eeeeeee, w nowoczesnych formach,
      natomiast poszukuje ciągle właściwego dla siebie i odpowiadającego słuchaczom
      profilu, eeeeeeee, programowego.

EEEEEE, TAK TRUDNO ZAUWAŻYĆ JAKI PROFIL PROGRAMOWY ODPOWIEDA SŁUCHACZOM ?

GŁOS : Ruszyła kampania reklamowa stacji która odwołuje się do jak najlepszych
      tradycji Trójki. Czy to odpowiedź na zarzut że nowa Trójka pogrzebała wszelkie
      związki z ukochanym starym, inteligenckim radiem ?

JASNE, DO NAJLEPSZYCH TRADYCJI NALEŻĄ SMSY I 0700...

PRZEMYSŁAW ORACZ, broker radiowy CR Media : Ta antena nie idzie takimi bardzo
      dużymi krokami w stronę komercjalizacji, nie widać tam takich znamion które
      zasługiwałyby na taki duży szum w mediach, tak naprawdę.

KTO TAKIEGO INDOLENTA ZATRUDNIŁ?

GŁOS: Trójka ma bardzo atrakcyjną grupę docelową, to osoby wykształcone, kadra
      kierownicza o wysokich dochodach tym samym cenna dla reklamodawców.

PRZEMYSŁAW ORACZ, broker radiowy CR Media : Trójka ma bardzo dobrą niszę moim
      zdaniem, bardzo dobrze się plasuję w tym wszystkim, eeeee, jest, oferta tej
      stacji jest bardzo konkretna i skierowana do bardzo konkretnych osób. To jest,
      myślę, najlepsza oferta w tej chwili publiczna, eeeee, publiczna radiowa,
      eeeee, i myślę jeszcze długo, długo taką pozostanie.

EEEEEEEEEEE, MOŻE PAN ORACZ ZAJĄŁ BY SIĘ ORANIEM ?

GŁOS: Na ogólnokrajowym rynku radiowym jest trzech zdecydowanych liderów,
      Trójka chce zmniejszyć dzielący ją do nich dystans.

LASKOWSKI: Obecnie mamy słychalność na poziomie około pięciu procent, ja myślę
      że biorąc pod uwagę słuchacza jakiego chcemy ściągnąć do naszej stacji, takiego
      słuchacz na polskim rynku radiowym, mmmmm, jest mniej więcej osiem do
      dziesięciu procent. To są te liczby które by nas w całości, całkowicie
      usadysfakcjonowały .

5% KOLEJNE PUBLICZNE KŁAMSTWO LASKIWSKIEGO, CHOĆBY Z POWODU NOTORYCZNYCH
      KŁAMSTW POWINIEN STRACIĆ PRACĘ. CHOĆ POWÓD POWINIEN BYĆ OCZYWIŚCIE INNY.

PRZEMYSŁAW ORACZ, broker radiowy CR Media : Trójka nie ma specjalnych szans
      żeby zwiększyć swój udział w rynku . To by oznaczało potężne inwestycje w
      promocje a tutej (org.) z kolei należałoby spodziewać się dość dużego oporu ze
      strony komercyjnych stacji ogólnopolskich, radia Zet i radia RMF FM.

TO PO CO TA SZOPKA ?

Głos: Ciekawe czy Państwo też kiedyś słuchali Trójki.

KIEDYŚ

Kraśko (z wrednym uąśmieszkiem na gębie a’la Miller- J.): Panowie, jesteście w
      tej grupie wiekowej która stanowi trzon klubu miłośników starej formuły Trójki.
      Jak wam się podoba nowa Trójka?

Chećko: Ja się cieszę że, ostatnie badania na to wskazują, rośnie, znowu rośnie
      słuchalność.

A MOŻE BYŚ TAK ZAJRZAŁ DO BADAŃ A NIE WIERZYŁ W KŁAMSTWA LASKOWSKIEGO ?

Ja jestem sercem i kibicuje Trójce ponieważ się na niej wychowałem. Od dwóch
      lat, zresztą chyba już moje pokolenie tak też przechodzi, powoli słucha
      Jedynki. To jest ten moment kiedy człowiek dorosły przechodzi do Jedynki. Ja
      zapytałem prezesa Siezieniewskiego idąc do radia no jak ja mam ten problem
      rozstrzygnąć, on powiedział, zwrócił uwagę na jedno, że jesteśmy w jednej
      radiowej rodzinie publicznego radia i to są dwa programy które mają się
      uzupełniać, są komplementarne.

JAKI PROBLEM ?, TO JAKIŚ BEŁKOT. ŹLE BĘDZIE Z JEDYNKĄ

Ja w swojej rodzinie rozstrzygnąłem tak: ja słucham Jedynki, mój syn Trójki.

TO JAKIŚ TERROR DOMOWY, JA BYM WOLAŁ ŻEBY TATUŚ ZA MNIE NIE ROZSTRZYGAŁ CZEGO
      MAM SŁUCHAC. PRZY CAŁYM SZACUNKU DLA TATUSIA.

Benbenek : Nie, nie , nie podobają mi się te zmiany. Ja się wychowałem
      rzeczywiście na Trójce, i uważam że to jest radio, radio symbol .

Kraśko (cała gęba się cieszy jakby w totka wygrał): Ale wam jak się nie podoba
      to dobrze.

Chećko: Ale rośnie, ale rośnie.

CHYBA PUBLICZNA KASA NA KONCIE

Benbenek: Nie, nie, patrzę na to z sentymentem, ja z tymi ludźmi którzy robili
      Trójkę zakładałem pierwszą dyskotekę w Polsce. To Piotr Kaczkowski, Marek
      Gaszyński, Witek Pograniczny, Jacek Bromski . Ja uważam, tak jak symbolem,
      Trójka jest olbrzymim symbolem dla naszej grupy wiekowej i Trójka się powinna
      trzymać naszej grupy wiekowej. My się starzejemy ale my ciągle mamy pieniądze i
      też możemy wydawać, także nawet jeśli to będzie radio niszowe to to radio
      powinno się trzymać tej grupy wiekowej. Nie odmładzać, nie odmładzać.

PR3 NIE BYŁ SKIEROWANY DLA PIĘĆDZIESIĘCIOLATKÓW, DZIĘKI RÓŻNORODNOŚCI BYŁ DO
      ZAAKCEPTOWANIA DLA RÓŻNYCH GRUP WIEKOWYCH. ALE TO PRZECIEŻ OCZYWISTE.

Kraśko (Z pewnością zadowolony, witek musi piwko postawić po takiej akcji
      propagandowej) : Ale najważniejszy jest oczywiście państwa głos, a właściwie
      państwa ucho, to czy państwu Trójka będzie się podobała.

BĘDZIE ?
      • Gość: Dawid Re: Zapis 'literacki' programu IP: *.kielce.cvx.ppp.tpnet.pl 28.11.02, 19:47
        Gość portalu: Janusz napisał(a):

> Nie mogłem jakoś zasnąć po tych bredniach, postanowiłem wię poświęcić się dla
        > ludzkości i mam zaczczyt przedstawić Państwu wersję "literacką" wczorajszej
        > audycji. Nie mogłem jednak powstrzymać się od kilku komentarzy.
        >
        > OBLICZA MEDIÓW, 27.11.2002:
        >
        > KRAŚKO: część jest zachwycona ale są też tacy którzy zakładali kluby
        miłośników
        >
        > starej formuły Trójki. Przemiany w Trójce od kilku tygodni (???!!!??? – J
        > .)
        > wywołują olbrzymie emocje. No, jeżeli nie była to rewolucja to przynajmniej
        > poważna operacja plastyczna.
        >
        > GŁOS: Nie jest to zabieg bezbolesny, liczna okazała się grupa przywiązana do
        > starej trójki ale za mała aby ta inteligencka, trochę elitarna stacja mogła
        się
        >
        > rozwijać.
        >
        > KŁAMSTWO TAK OCZYWISTE ŻE NIE MA SENSU WIĘCEJ O TYM PISAĆ
        > TAAAAAK? a to ciekawe że twoim zdaniem ogólnopolskiej stacji powinno
        wystarczyć 5 % słuchaczy - Trójce słupek spada od wielu lat.
        > LASKOWSKI: Kiedyś Trójka była jedyną tego typu stacją radiową w Polsce, w
        > związku z powyższym była adresowana dla wszystkich. Na początku lat
        > dziewięćdziesiątych nie zauważyliśmy że powstało wiele, dziesiątki, nawet
        setki
        >
        > nowych stacji radiowych i działaliśmy znowu robiąc stację dla wszystkich.
        >
        > INTELIGENCJA TEGO „FACHOWCA” JEST PORAŻAJĄCA . TO ZNACZY ŻE DAWNA T
        > RÓJKA BYŁA
        > DLA WSZYSTKICH A OBECNIE STAŁA SIĘ ELITARNA. LITOŚCI
        > W sutuacji gdy w Polsce były 3 czy 4 programy w tym tylko jeden ukierunkowany
        na przekaz muzyki to chyba jasne że Trójka była masowa , a dziś gdy mniej
        wymagający słuchacz przeszedł do RMF czy R. Zet staje się elitarna. Jasne jak
        słońce!
        >
        > GŁOS: Starej Trójki już nie ma, zamiast konkretnych programów są pasma,
        między
        > szóstą a osiemnastą nie ma długich audycji, słowo poza serwisami
        informacyjnymi
        >
        > trwa najwyżej kilka minut. Trójka ma człowiekowi towarzyszyć i nie nużyć.
        >
        > STANISŁAW JĘDRZEJEWSKI, szef Zespołu Badań Polskiego Radia:
        > W warstwie słownej, eeeeee, Trójka stara się przekazywać, eeeeee, te treści
        > które dotychczas przekazywała tyle że, eeeeeee, w nowoczesnych formach,
        > natomiast poszukuje ciągle właściwego dla siebie i odpowiadającego słuchaczom
        > profilu, eeeeeeee, programowego.
        >
        > EEEEEE, TAK TRUDNO ZAUWAŻYĆ JAKI PROFIL PROGRAMOWY ODPOWIEDA SŁUCHACZOM ?
        >
        >
        > GŁOS : Ruszyła kampania reklamowa stacji która odwołuje się do jak
        najlepszych
        > tradycji Trójki. Czy to odpowiedź na zarzut że nowa Trójka pogrzebała
        wszelkie
        > związki z ukochanym starym, inteligenckim radiem ?
        >
        > JASNE, DO NAJLEPSZYCH TRADYCJI NALEŻĄ SMSY I 0700...
        >A co??!! Mają się ze słuchaczmi komunikować pocztą ''papierową''? A może
        wysyłać znaki dymne?

> PRZEMYSŁAW ORACZ, broker radiowy CR Media : Ta antena nie idzie takimi bardzo
        > dużymi krokami w stronę komercjalizacji, nie widać tam takich znamion które
        > zasługiwałyby na taki duży szum w mediach, tak naprawdę.
        >
        > KTO TAKIEGO INDOLENTA ZATRUDNIŁ?
        > Indolentem to Ty jesteś a P.Oracz to facet z dużym doświadczeniem na rynku
        medialnym
        > GŁOS: Trójka ma bardzo atrakcyjną grupę docelową, to osoby wykształcone,
        kadra
        > kierownicza o wysokich dochodach tym samym cenna dla reklamodawców.
        >
        > PRZEMYSŁAW ORACZ, broker radiowy CR Media : Trójka ma bardzo dobrą niszę moim
        > zdaniem, bardzo dobrze się plasuję w tym wszystkim, eeeee, jest, oferta tej
        > stacji jest bardzo konkretna i skierowana do bardzo konkretnych osób. To
        jest,
        > myślę, najlepsza oferta w tej chwili publiczna, eeeee, publiczna radiowa,
        > eeeee, i myślę jeszcze długo, długo taką pozostanie.
        >
        > EEEEEEEEEEE, MOŻE PAN ORACZ ZAJĄŁ BY SIĘ ORANIEM ?
        A Ty ze swoją znajomością radia zajmij się sprzątaniem kibli.
        >
        > GŁOS: Na ogólnokrajowym rynku radiowym jest trzech zdecydowanych liderów,
        > Trójka chce zmniejszyć dzielący ją do nich dystans.
        >
        > LASKOWSKI: Obecnie mamy słychalność na poziomie około pięciu procent, ja
        myślę
        > że biorąc pod uwagę słuchacza jakiego chcemy ściągnąć do naszej stacji,
        takiego
        >
        > słuchacz na polskim rynku radiowym, mmmmm, jest mniej więcej osiem do
        > dziesięciu procent. To są te liczby które by nas w całości, całkowicie
        > usadysfakcjonowały .
        >
        > 5% KOLEJNE PUBLICZNE KŁAMSTWO LASKIWSKIEGO, CHOĆBY Z POWODU NOTORYCZNYCH
        > KŁAMSTW POWINIEN STRACIĆ PRACĘ. CHOĆ POWÓD POWINIEN BYĆ OCZYWIŚCIE INNY.
        >
        > PRZEMYSŁAW ORACZ, broker radiowy CR Media : Trójka nie ma specjalnych szans
        > żeby zwiększyć swój udział w rynku . To by oznaczało potężne inwestycje w
        > promocje a tutej (org.) z kolei należałoby spodziewać się dość dużego oporu
        ze
        > strony komercyjnych stacji ogólnopolskich, radia Zet i radia RMF FM.
        >
        > TO PO CO TA SZOPKA ?
        >
        > Głos: Ciekawe czy Państwo też kiedyś słuchali Trójki.
        >
        > KIEDYŚ
        >
        > Kraśko (z wrednym uąśmieszkiem na gębie a’la Miller- J.): Panowie, jesteś
        > cie w
        > tej grupie wiekowej która stanowi trzon klubu miłośników starej formuły
        Trójki.
        >
        > Jak wam się podoba nowa Trójka?
        >
        > Chećko: Ja się cieszę że, ostatnie badania na to wskazują, rośnie, znowu
        rośnie
        >
        > słuchalność.
        >
        > A MOŻE BYŚ TAK ZAJRZAŁ DO BADAŃ A NIE WIERZYŁ W KŁAMSTWA LASKOWSKIEGO ?
        > Może ma bardziej aktualne dane niż Ty. Chyba że pracujesz w AGB Polska.
        >
        Ja jestem sercem i kibicuje Trójce ponieważ się na niej wychowałem. Od dwóch
        > lat, zresztą chyba już moje pokolenie tak też przechodzi, powoli słucha
        > Jedynki. To jest ten moment kiedy człowiek dorosły przechodzi do Jedynki. Ja
        > zapytałem prezesa Siezieniewskiego idąc do radia no jak ja mam ten problem
        > rozstrzygnąć, on powiedział, zwrócił uwagę na jedno, że jesteśmy w jednej
        > radiowej rodzinie publicznego radia i to są dwa programy które mają się
        > uzupełniać, są komplementarne.
        >
        > JAKI PROBLEM ?, TO JAKIŚ BEŁKOT. ŹLE BĘDZIE Z JEDYNKĄ
        >
        > Ja w swojej rodzinie rozstrzygnąłem tak: ja słucham Jedynki, mój syn Trójki.
        >
        > TO JAKIŚ TERROR DOMOWY, JA BYM WOLAŁ ŻEBY TATUŚ ZA MNIE NIE ROZSTRZYGAŁ CZEGO
        > MAM SŁUCHAC. PRZY CAŁYM SZACUNKU DLA TATUSIA.
        >
        > Benbenek : Nie, nie , nie podobają mi się te zmiany. Ja się wychowałem
        > rzeczywiście na Trójce, i uważam że to jest radio, radio symbol .
        >
        > Kraśko (cała gęba się cieszy jakby w totka wygrał): Ale wam jak się nie
        podoba
        > to dobrze.
        >
        > Chećko: Ale rośnie, ale rośnie.
        >
        > CHYBA PUBLICZNA KASA NA KONCIE
        >
        > Benbenek: Nie, nie, patrzę na to z sentymentem, ja z tymi ludźmi którzy
        robili
        > Trójkę zakładałem pierwszą dyskotekę w Polsce. To Piotr Kaczkowski, Marek
        > Gaszyński, Witek Pograniczny, Jacek Bromski . Ja uważam, tak jak symbolem,
        > Trójka jest olbrzymim symbolem dla naszej grupy wiekowej i Trójka się powinna
        > trzymać naszej grupy wiekowej. My się starzejemy ale my ciągle mamy pieniądze
        i
        >
        > też możemy wydawać, także nawet jeśli to będzie radio niszowe to to radio
        > powinno się trzymać tej grupy wiekowej. Nie odmładzać, nie odmładzać.
        >
        > PR3 NIE BYŁ SKIEROWANY DLA PIĘĆDZIESIĘCIOLATKÓW, DZIĘKI RÓŻNORODNOŚCI BYŁ DO
        > ZAAKCEPTOWANIA DLA RÓŻNYCH GRUP WIEKOWYCH. ALE TO PRZECIEŻ OCZYWISTE.
        ᡊ-sto latkowi nie odpowiadała
        > Kraśko (Z pewnością zadowolony, witek musi piwko postawić po takiej akcji
        > propagandowej) : Ale najważniejszy jest oczywiście państwa głos, a właściwie
        > państwa ucho, to czy państwu Trójka będzie się podobała.
        >
        > BĘDZIE ?
        • Gość: ts do Witolda L. IP: *.echostar.pl 28.11.02, 22:50
          Pomine milczeniem pewną niekonsekwencję odnośnie celu
          słuchalności ("jesteśmy przygotowani na 30%!" - tak to
          jakos było, a teraz: "wystarczy nam poziom 8 %")
          Jak zatem uzyskac owe 8%?
          Prosta rada:
          zamiast zatrudniac nowych "prezenterów", kombinować
          zmiany w ramówce, tworzyc playlisty i ladowac kase w malo
          przemyslaną promocję z człowiekiem z popcornem, który
          ogląda fimlm!!!
          należy:
          zostawić klimat starego programu III, postawić na Manna,
          Kaczkowskiego, Strzyczkowskiego itp. i ...poinfomować o
          tym całą Polskę poprzez reklamę typu: "radio z duszą" czy
          "stawiamy na ludzi" (wymyślam, chodzi o ideę)
          za kilka miesięcy jest 6%, a potem juz maly kroczek do
          ósemki, banalne?
          (Program III ngdy nie promował się jako program w starej
          konwencji, działania takie zaczęły się równocześnie ze
          zmianami!)
          Albo wprowadza się komercjalizację, by ścigac się z ZETką
          i RMFem (cel: 30%) - albo zostawia się program "niszowy",
          skierowany do 8%!!!!!!
          NIE MOŻNA KOMERCJALIZOWAĆ PO TO BY UZYSKIWAĆ KILKA
          PROCENT SŁUCHALNOŚCI - BO KTO WÓWCZAS JEST ODBIORCĄ
          TAKIEGO RADIA?
          Wiecie już, że słuchalność nie wzrośnie, tak jak