rolo111 25.03.06, 08:19 Kto tu jest inwalidą? Urban czy katolicy? Przez 40 lat wierzył w komunizm i uważa się za inteligenta. Panie Urban - więcej pokory! albo w ogóle trochę pokory! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: DamaKier Re: Inwalidzi umysłowi Urbana IP: *.pl 25.03.06, 11:33 Zbulwersował mnie występ Urbana w Blog FM i napisałam o tym w wątku "Brawo Szczuka", ale ten wątek umiera już śmiercią naturalną więc przenoszę swój post tutaj, bo temat wydaje mi sie ważny: Według mnie, to żeby aż "brawo" - to przesada. Nie był to najlepszy występ Szczuki, ale przeprosiła i na dobrą sprawę nie ma o czym gadać. Nie zamierzałam włączać się do tego wątku, ale dziś usłyszałam, że jako autorytet w sprawie taktu i poszanowania uczuć innych ludzi wypowiada się Jerzy Urban. To już przegięcie! Pan Janiszewski może nie pamiętać, ale jako odpowiedzialny redaktor powinien wiedzieć, że przez cały stan wojenny Jerzy Urban po chamsku naigrywał się z prześladowanych ludzi, patriotyzmu i uczuć religijnych. Myślę, że dyskusja o swobodzie wypowiedzi, ale i o kulturze wypowiedzi jest bardzo potrzebna. Ale to nie jest tak, że po jednej stronie są środowiska Radio Maryjne, a po drugiej wolnomyśliciele reprezentowani przez Urbana. Wbrew pozorom i Rydzyka i Urbana można umieścić po jednej stronie - łączy ich pogarda do ludzi wyznających poglądy inne niż oni sami. Dlatego jeśli Panu Janiszewskiemu rzeczywiście leży na sercu poblem swobody wypowiedzi, niech powróci do tematu, ale niech wybierze eksperta mniej obrażającego poczucie przyzwoitości. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jan N Re: Inwalidzi umysłowi Urbana IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.03.06, 18:16 Dodaj damokiep że opozycja demokratyczna walczyła z urbanem i bandą komunistyczną żeby szczuka teraz mogła sobie robić żarty z kalekiej dziewczynki tylko dlatego że ona jest katoliczką i wyznaje wartości w przeciwieństwie do szczuki, urbana i kubusi janiszewskiej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: DamaKier Re: Inwalidzi umysłowi Urbana IP: *.pl 25.03.06, 18:59 Oczywiście, że opozcja demokratyczna nie walczyła o to, żeby Szczuka robiła sobie żarty z kalekiej dziewczynki. Ale też nie o to, żeby wszystko, co wyłazi spod kruchty było nie do obśmiania i nie do skrytykowania. Żarty Szczuki były prymitywne, ale równie prostackie jest nazywanie Kuby Janiszewskiego "kubusią janiszewską". Również nieeleganckie jest złośliwe przekręcenie mojego nicka. Nie rozumiem zresztą dlaczego mój zupełnie spokojny post wywołał w Tobie taką agresję. Mimo to - pozdrawiam. DK Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: joanna0001000 Re: Inwalidzi umysłowi Urbana - Janiszewski IP: *.devs.futuro.pl 25.03.06, 21:06 Prostacki jest styl wypowiedzi pisemnych Janiszewskiego: ubóstwo językowe, błędy stylistyczne i interpunkcyjne. Gdyby teksty ( blogfm), o których myślę, pisał uczeń niższej klasy szkoły podstawowej , można byłoby powiedzieć,że tekst ów zawiera pewne usterki. Sprawa dotyczy jednak redaktora radia, radia informacyjnego, które powinno mieć kadrę perfekcyjnie wykształconą, zupełnie nie interesują mnie w tej chwili jego poglądy. Już poza wszelką przyzwoitością jest "spieprzaj dziadu", również w jego blogu, to pewnie taki intelektualny ping-pong. W ogóle chciałabym zakwalifikować ideowo stosunek do innych takich osób jak: Janiszewski, Szczuka, Urban. Co to jest: komunizm, faszyzm, nienawiść do ludzi odmiennych pogladów czy też wszystko pospołu. Synteza to sposób uogólniania rzeczywistości, a przecież " namiętnym pociagiem" do mężczyzn odznaczają się kobiety, więc skąd te pretensje o "Janiszewską" Nie wiem, o czym pani myśli, pisząc "wyłazi spod kruchty", ale ja osobiście lubię konkrety, inaczej dla mnie to: "królowa indokrynacji - demagogia". Oczywiści , posługuje się Pani konkretami, ale nie w tym przypadku, a to budzi podejrzenia o czystość intencji i wiedzę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: DamaKier Re: Inwalidzi umysłowi Urbana - Janiszewski IP: *.pl 26.03.06, 17:31 Gość portalu: joanna0001000 napisał(a): > Prostacki jest styl wypowiedzi pisemnych Janiszewskiego: ubóstwo językowe, > błędy stylistyczne i interpunkcyjne >Synteza to sposób uogólniania rzeczywistości, a przecież " namiętnym pociagiem" > do mężczyzn odznaczają się kobiety, więc skąd te pretensje o "Janiszewską" Możliwe, że ma Pani rację. Ja nie czytałam blogu Janiszewskiego, ale też nie nie był on przedmiotem dykusji. Nawet najgłupszy blog Janiszewskiego nie zmieni faktu, że nazwanie go Kubusią Janiszewską jest prostackie.Nie tylko kobiety odznaczają się "namiętnym pociągiem" do mężczyzn, odznaczają się nim również homoseksualiści. I wtedy - albo uznajemy to za normalne i nie przychodzą nam do głowy głupie złośliwości z przekręcaniem nazwiska, albo uznajemy, ze to zboczenie, czyli choroba - i wtedy wyśmiewanie tego jest zachowaniem identycznym, jak zachowanie Szczuki w stosunku do Madzi z RM. > W ogóle chciałabym zakwalifikować ideowo stosunek do innych takich osób jak: > Janiszewski, Szczuka, Urban Nie rozumiem co to znaczy "zakwalifikować ideowo stosunek". Każda z wymienionych osób jest inna, ale nie myślę, żeby warto się nimi było zajmować w jakiś szczególny sposób. Raczej można rozmawiać o konkretnych zachowaniach czy wypowiedziach. Używając określenia "wszystko, co wyłazi spod kruchty" miałam na myśli to, że każda, choćby głupia czy wredna wypowiedź jeśli tylko padnie w RM lub odwoła się do religijności znajduje zaciekłych obrońców. Nie podałam przykładów, ale sama Pani chyba przyzna, że z pozycji religijności nie padają same złote myśli i prawdy objawione.Intencje miałam jak najczystsze -chciałam zwrócić uwagę, że jak się broni złej sprawy, to cierpi na tym też i dobra sprawa. Na koniec dziękuję za nazwanie mnie młodą damą, przyjmuję to jako miły komplement. Pozdrawiam, DK Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jan N Re: Inwalidzi umysłowi Urbana - Janiszewski IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.03.06, 20:50 Przecież religia ani kościół nie pcha się ani do tokfm ani do GW więc czemu różni "kochający inaczej" i "wierzący inaczej" czepiają się kościoła i wiary??? Madzia B. nie naśmiewa się ze szczuki tylko odwrotnie. Nie wydaje mi się żeby ktokolwiek z tych osób dawał na tacę więc czemu zagląda do garnka innym osobom? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: joanna0001000 Re: Inwalidzi umysłowi Urbana IP: *.devs.futuro.pl 25.03.06, 21:56 To cynizm młodej damy, gdy pisze Pani, że Janiszewski jest odpowiedzialnym redaktorem czy satyra. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: joanna0001000 Re: terrariumUFM IP: *.devs.futuro.pl 27.03.06, 16:42 Jerzy Urban jest niewątpliwie inteligentnym osobnikiem, o wiele bardziej inteligentnym niż Janiszewski Jakub czy pozostali redaktorzy radia TOK FM. Mamy przy tym do czynienia z pewnego rodzaju "fenomenem", bowiem umysłowość tego pana, to ciekawe terrarium, w którym żyją pospołu bardzo szczególne żyjątka, takie jak pająki, węże jadowite, żmije, jaszczurki i żaby. Jerzy Urban zapewne bardzo dobrze czuje się, hodując je, czego też radio TOK EM skrycie zazdrości. Zaproszono go, aby tymi zasobami archiwalnymi podzielił się z młodszymi kolegami. Należy zawczasu pomyśleć o spadkobiercach tychże klejnotów. Zupełnie zrozumiałe więc, że Jerzy Urban nie akceptuje i wyklucza każdego, komu to jego „terrarium”, jako dowód inteligencji i gwarancja cywilizacyjnego postępu nie odpowiada. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ewcia Re: terrariumUFM IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.03.06, 23:08 Generalnie, droga DK, podzielam Twój pogląd na umysłowość Jerzego Urbana, jednak muszę stanowczo sprzeciwić się użytym przez Ciebie porównaniom zoologicznym. Jeżeli przyjrzałabyś się uważnie pająkowi, jadowitemu wężowi, żmii, jaszczurce czy żabie, zobaczyłabyś że każde z tych - przyznaję, często nielubianych przez uprzedzonych (niesłusznie!) ludzi - że każde z tych stworzeń jest niepowtarzalne, doskonale przystosowane do życia w naturalnym środowisku, pięknie ubarwione lub owłosione, a ponad wszystko pożyteczne, bezstronne i nie krzywdzące bezmyślnie innych. Czego absolutnie nie da się się powiedzieć o Jerzym Urbanie. Bo nawet padlinożercy są pożyteczni i nie krzywdzą innych. Żerując oczyszczają. A Urban rozwleka padlinę zatruwając. Mamy przy tym do czynienia z pewnego rodzaju "fenomenem", bowiem umysłowość tego pana, to ciekawe terrarium, w którym żyją pospołu bardzo szczególne żyjątka, takie jak pająki, węże jadowite, żmije, jaszczurki i żaby. Jerzy Urban zapewne bardzo dobrze czuje się, hodując je, czego też radio TOK EM skrycie zazdrości. Zaproszono go, aby tymi zasobami archiwalnymi podzielił się z młodszymi kolegami. Należy zawczasu pomyśleć o spadkobiercach tychże klejnotów. Zupełnie zrozumiałe więc, że Jerzy Urban nie akceptuje i wyklucza każdego, komu to jego „terrarium”, jako dowód inteligencji i gwarancja cywilizacyjnego postępu nie odpowiada. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: DamaKier Re: terrariumUFM IP: *.pl 28.03.06, 12:16 Gość portalu: ewcia napisał(a): > Generalnie, droga DK, podzielam Twój pogląd na umysłowość Jerzego Urbana, > jednak muszę stanowczo sprzeciwić się użytym przez Ciebie porównaniom > zoologicznym. Wszystko dobrze tyle, że komentujesz poglądy nie moje, a Joanny00... Mnie się nie chce aż tyle uwagi poświęcać Urbanowi. To po prostu cwany cynik, owszem inteligenty, ale bez przesady. Pozdr. DK Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: joanna0001000 Re: terrariumUFM IP: *.devs.futuro.pl 28.03.06, 17:31 Ma Pani sporo racji, jeżeli spojrzeć na to w ten sposób. Z zainteresowaniem przeczytałam opinię. Odpowiedz Link Zgłoś