IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 30.05.03, 01:12
Wyobrażacie sobie radio (w sumie jakiekolwiek) bez głosów np. W.Manna,
P.Kaczkowskiego albo J.P.Wróblewskiego???
A następców jakoś nie widać (słychać)... zwłaszcza jeśli chodzi o blues albo
jazz...
j.
Obserwuj wątek
    • tuhanka Re: następcy 30.05.03, 02:00
      Ja następców w tej chwili nie widzę, choć mam wciąż nadzieję, że kiedyś się
      pojawią... Jednak na razie jest ogromna luka pokoleniowa, a obecne formatowanie
      i psucie radia prowadzi do tego, że w zasadzie nie ma szans na porządne
      przygotowanie takich następców.
      • Gość: rainbow Re: następcy IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 31.05.03, 23:35
        tuhanka napisała:

> Ja następców w tej chwili nie widzę, choć mam wciąż nadzieję, że kiedyś się
        > pojawią... Jednak na razie jest ogromna luka pokoleniowa, a obecne
        formatowanie
        >
        > i psucie radia prowadzi do tego, że w zasadzie nie ma szans na porządne
        > przygotowanie takich następców.

A moim zdaniem jest inaczej. Ogólnie ujmując temat.
        W komercyjnych rozgłośniach pracują ludzie, którzy:
        1. kochają pracę w radiu
        2. robią, to co lubią (patrz punkt 1) i dostają za to pieniądze
        3. w wiekszości przypadków są to osoby, które znają, interesują się i słuchają
        muzyki.
        Aha, należy odróżnić pracę, czyli granie muzyki w formacie radia, od facynacji
        muzycznych.

Pytanie. Czy gdyby im dano szansę? Poza tym, czy chcą taką propozycję przyjąć i
        wykorzystać?
        Moim zdaniem, każdy muzykę proponuje i przedstawia po swojemu.
        Niech tak będzie, bo powielanie jest często (co słychać on the air) chore.
        Znam wiele osób, które pracują w stacjach komercyjnych. Czują się z tym dobrze,
        bo wiedzą o co w takim interesie chodzi (ŚWIADOMOŚĆ!!!), a jednocześnie nie
        jednego mogą zaskoczyć znajomością muzyki (szczególnie wybranych gatunków) i
        kolekcją płyt, często, za ciężkie pieniądze ściąganych zza granicy.
        Jak zawsze pozdrawiam i życzę pomyślności.
    • Gość: MArCello Re: następcy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.05.03, 08:28
      > A następców jakoś nie widać (słychać)... zwłaszcza jeśli chodzi o blues albo
      > jazz...

A po co następcy, jak nie planuje się później puszczać takiej muzyki w trUjce?
    • Gość: Filip Re: następcy IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 30.05.03, 08:35
      A Pan Piotr Kosiński???
      A Pan Mariusz Owczarek (nawiasem mówiąc, to nie mam pojęcia, ile ma lat, nawet
      mniej - więcej, ale to chyba nie o to chodzi).

Może coś się jeszcze zmieni, jak się dyrekcja zmieni ...
      • 3aaa Re: następcy 30.05.03, 10:47
        Mariusz ma lat 27-28 gdzieś tak.
      • Gość: Greg F. Re: następcy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.05.03, 11:00
        Gość portalu: Filip napisał(a):

> A Pan Piotr Kosiński???
        > A Pan Mariusz Owczarek (nawiasem mówiąc, to nie mam pojęcia, ile ma lat,
        nawet
        > mniej - więcej, ale to chyba nie o to chodzi).
        >
        > Może coś się jeszcze zmieni, jak się dyrekcja zmieni ...

Dorzucę jeszcze autorskiego Stelmacha i kolejnego zmiennika - Marcina
        Cichońskiego. No i szkoda że odeszły Drożdżówka i Monika Makowska, które z
        powodzeniem mogłyby wypełnić lukę np. po Deblessemie i pani Podmiotko.
        • tuhanka Re: następcy 30.05.03, 12:53
          Oczywiście macie rację, że Kosiak, Owczarek, Stelmi (kiedy się stara) mogą być
          godnymi następcami. Ale faktycznie, jeśli chodzi o bluesa, nie widać nowego
          narybku, jeśli chodzi o jazz, jest podobnie (jeden Kydryński wiosny nie czyni,
          choć on akurat może jeszcze pracować przez długie, długie lata - dopiero
          dobiega do czterdziestki, czyli jest jeszcze młody). Nie widzę też następców w
          przypadku muzyki elektronicznej. Barbarę Podmiotko Drożdżówka lub Monika
          Makowska mogłyby zastąpić, ale tylko w jakimś wycinku - nie zetknęłam się z
          osobą w radiu, która może dorównać Barbarze Podmiotko w znajomości i
          umiejętności prezentacji piosenki francuskiej...
          • Gość: Greg F. Re: następcy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.05.03, 13:08
            tuhanka napisała:

> Nie widzę też następców w przypadku muzyki elektronicznej. Barbarę Podmiotko
            > Drożdżówka lub Monika Makowska mogłyby zastąpić, ale tylko w jakimś wycinku -
            > nie zetknęłam się z osobą w radiu, która może dorównać Barbarze Podmiotko w
            > znajomości i umiejętności prezentacji piosenki francuskiej...
            > ______________
            > Pozdrawiam
            > Maria Tuhan

No tak, nie wiem, czy ktokolwiek w Polskim Radiu poza Kordowiczem prowadzi
            audycje z muzyką elektroniczną... Choć niewykluczone, że w rozgłośniach
            regionalnych również jest jakiś zapaleniec propagujący twórczość Klausa
            Schulze, Tangerine Dream czy Marka Bilińskiego, choć ja jak dotąd nie
            natrafiłem na nikogo takiego :(. Nawiasem mówiąc, niedawno również Kosiak
            przypomniał jedną ze starszych płyt Tangerine Dream :).
            • tuhanka Re: następcy 30.05.03, 14:06
              Owszem, Kosiak w ramach audycji wielkanocnej puścił w "Ocalić od zapomnienia"
              Tangerine Dream, ale to był wyjątek, nie reguła. W końcu NMP nie jest audycją
              poświęconą el-muzyce, a Kosiak specjalizuje się jednak w czymś nieco odmiennym.
              Kordowicz natomiast jest pasjonatem tej muzyki i nie widzę nikogo innego, kto
              potrafiłby ją prezentować tak jak on.
              • Gość: Greg F. Re: następcy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.05.03, 14:19
                tuhanka napisała:

> Owszem, Kosiak w ramach audycji wielkanocnej puścił w "Ocalić od zapomnienia"
                > Tangerine Dream, ale to był wyjątek, nie reguła. W końcu NMP nie jest audycją
                > poświęconą el-muzyce, a Kosiak specjalizuje się jednak w czymś nieco
                odmiennym.
                >
                > Kordowicz natomiast jest pasjonatem tej muzyki i nie widzę nikogo innego, kto
                > potrafiłby ją prezentować tak jak on.

Trafiłaś w sedno - to była tylko ciekawostka, podobnie jak muzyka poważna w
                wykonaniu Kosińskiego juniora. Tak się akurat złożyło, że prezentowaną płytę TD
                doceniają nie tylko fani e-muzyki - Kosiak wspominał, że spodobała się ona
                m.in. legendarnemu Johnowi Peelowi z BBC.
          • Gość: Teresa Re: następcy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.05.03, 19:02
            tuhanka napisała:

Ale faktycznie, jeśli chodzi o bluesa, nie widać nowego
            > narybku, jeśli chodzi o jazz, jest podobnie (jeden Kydryński wiosny nie
            czyni,
            > choć on akurat może jeszcze pracować przez długie, długie lata - dopiero
            > dobiega do czterdziestki, czyli jest jeszcze młody). >

Tuhanko, Marcin Kydryński ma 34 lata, więc do czterdziestki sporo mu brakuje.
            Z resztą się zgadzam.
            • tuhanka Re: następcy 30.05.03, 19:52
              Jesteś pewna tych 34 lat? Bo jeśli mnie pamięć nie myli, to ja gdzieś
              wyczytałam (pewnie przy okazji jakiegoś wywiadu z jego żoną), że Marcin
              Kydryński to rocznik 1964, z tego by wynikało, że lat ma 39. Poza tym pamiętam,
              jak w 1986 roku prowadził z Grażyną Torbicką konferansjerkę na którymś z
              festiwali, chyba sopockim, a raczej nie robiłby tego 17-latek...
              • Gość: martka Re: następcy IP: *.duna.pl 30.05.03, 20:02
                Oj chyba Pan Marcin to rocznik 1968. Nawet chyba na pewno;) Całkiem niedawno
                skończył 35 lat zresztą.

Juz nie mogę się doczekać, kiedy wróci z tego urlopu:)
                • tuhanka Re: następcy 30.05.03, 20:20
                  Być może, nie mam zamiaru się spierać. Mogło mi się coś pomieszać. Choć tutaj
                  już pada trzecia wersja wieku...
                  • Gość: Teresa Re: następcy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.05.03, 20:40
                    tuhanka napisała:

> Być może, nie mam zamiaru się spierać. Mogło mi się coś pomieszać. Choć tutaj
                    > już pada trzecia wersja wieku...
                    > ______________
                    > Pozdrawiam
                    > Maria Tuhan

tzw. źródła podają rocznik 1970, jest więc rówieśnikiem swojej żony, a on sam
                    jak pamietam, mówił że w maju kończy 34 lata.
              • Gość: Greg F. Re: następcy IP: *.nowyport.pl / 192.168.1.* 30.05.03, 20:18
                tuhanka napisała:

> Jesteś pewna tych 34 lat? Bo jeśli mnie pamięć nie myli, to ja gdzieś
                > wyczytałam (pewnie przy okazji jakiegoś wywiadu z jego żoną), że Marcin
                > Kydryński to rocznik 1964, z tego by wynikało, że lat ma 39. Poza tym
                pamiętam,
                >
                > jak w 1986 roku prowadził z Grażyną Torbicką konferansjerkę na którymś z
                > festiwali, chyba sopockim, a raczej nie robiłby tego 17-latek...

A mnie się wydaje, że to było w roku 1988. Jednak co do rocznika to chyba masz
                rację.
                • Gość: martka Re: następcy IP: *.duna.pl 30.05.03, 20:38
                  W sumie to mało istotne, ale dla porządku podtrzymuję to, co napisałam i
                  powołuję się na informacje w albumie "Pod słońce" Pana Marcina: tam jest podany
                  rocznik '68. Album jest swoją drogą świetny: nie tylko z pięknymi fotografiami,
                  ale i bardzo pięknie i mądrze napisany.

• tuhanka Re: następcy 30.05.03, 20:48
                    Jeśli takie jest źródło, to jest chyba wiarygodne. Oczywiście, że wiek jest
                    mało istotny, zresztą co za różnica u trzydziestoparolatka - cztery lata w tą
                    czy w tamtą...
                  • Gość: Teresa Re: następcy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.05.03, 20:57
                    Gość portalu: martka napisał(a):

> W sumie to mało istotne, ale dla porządku podtrzymuję to, co napisałam i
                    > powołuję się na informacje w albumie "Pod słońce" Pana Marcina: tam jest
                    podany
                    >
                    > rocznik '68. Album jest swoją drogą świetny: nie tylko z pięknymi
                    fotografiami,
                    >
                    > ale i bardzo pięknie i mądrze napisany.
                    >
                    > Witaj Martko, jak miło że znów jesteś.Szukałam tego albumu, ale
                    bezskutecznie, może mi coś podpowiesz.Z dzisiejszego koncertu Pata Metheny ze
                    studia im.A Osieckiej dowiedziałam się, że spotkał się z p.Marcinem i jego żoną
                    w Paryżu.Mnie również brakuje Marcina, chociaż M.Owczarek godnie go zastępował.

pozdrawiam
                    • martucha3 Re: następcy 30.05.03, 21:59
                      Witam również bardzo słonecznie:)

Ja ten album nabyłam z rok temu w Poznaniu, wcześniej migał mi w księgarniach
                      to tu, to tam, ale teraz nie wiem, czy jest gdzieś jeszcze dostępny... Wydał go
                      Twój Styl, może jakoś przez wydawnictwo można sprawdzić?

Też słuchałam dzisiaj Pata: to było NIE-SA-MO-WI-TE!!!! Brak słów po prostu...

A na Marcina K. czekam jak zwykle z utęsknieniem. Jeszcze nie w tę niedzielę:
                      choć Niedźwiedż jako zastępujący w Sieście bardziej mnie cieszy niż Balonik:)

Zalogowałam się tym razem, polecam się na privie:)
                      Pozdrawiam mocno:)
                      martka
          • Gość: mk Re: następcy IP: *.ltk.com.pl 30.05.03, 20:32
            tuhanka napisała:

> (jeden Kydryński wiosny nie czyni,
            > choć on akurat może jeszcze pracować przez długie, długie lata - dopiero
            > dobiega do czterdziestki, czyli jest jeszcze młody).

MK jest z 1968 r. Robił kiedyś audycję
            "Jazz przed 1968 r" czyli przed swoimi
            narodzinami. Taką cezurę sobie wyznaczył.
            Zatem jest baaardzo młody.
            Szczeniak, z całym szacunkiem :-)

mk
    • Gość: net9 Re: następcy IP: *.ciechanow.sdi.tpnet.pl 31.05.03, 17:06
      a w Ciechanowie nadaje radio KRC w którym można znaleźć coś dla siebie w
      wieczornych audycjach autorskich:

PONIEDZIAŁEK wieczór
      20.00 Przeboje sprzed lat - Mirosław Stawicki
      21.00 Wieczór z piosenka i tekstem - Gesicki & Gorynski

WTOREK wieczór
      20.00 MotoFAN - wszystko o motoryzacji - Sławek Ropelewski
      21.00 Wieczór z blusem - Stanisław Antoskiewicz

SRODA wieczór
      20.00 Wieczór z gwiazda - program poświęcony jednemu artyście - Bartosz
      Dembowski (4.06)
      Mish Mash - o muzyce, filmie i książce przy niekomercyjnych brzmieniach -
      Anna Pietrzak (11.06)
      21.00 Wieczór z jazzem - Marcin Krzyżanowski

CZWARTEK wieczór
      20.00 Korespondencje - poezja muzyką malowana - Marek Rutkowski
      21.00 Wieczór z muzyka rockowa - Rafał Sulima

PIATEK wieczór
      20.00 Z X muza na ty - magazyn filmowy - Sławek Ropelewski
      21.00 Wieczór z muzyka religijna - ks. Jacek Godos

SOBOTA wieczór
      20.00 Idealna lista - Rafał Sulima

NIEDZIELA wieczór
      20.30 Wieczór z DJ'ami - dance, techno, house, także pozdrowienia SMS-owie -
      Marcin Dabkowski

Niedziela
      12.00-20.00 Niedzielny kalejdoskop - Marek Rutkowski ( w tym: godzina z
      książką, ze zdrowiem, z mamą i tatą itd.)

info ze strony www.radiokrc.w.pl

Czy są jeszcze stacje które mają taki wybór czy wszędzie wieczorem leci 10
      hitów 1 po 2?
      • Gość: obi Re: następcy IP: *.icpnet.pl 01.06.03, 00:14
        Są, są...

www.jazz.pl/dionizy.html

Człowiek naprawdę zna się na rzeczy.
        A ile ma płyt...
    • Gość: Lesiek Re: następcy IP: 195.205.139.* 02.06.03, 09:53
      Problem z następcami jest taki, że o ile Kaczkowskiego, Manna czy Wróblewskiego
      nikt z PR3 nie odważy się (jeszcze) ruszyć, miejsca dla ich potencjalnych
      następców nie ma. Kaczkowski, gdy był dyrektorem, przywiązywał dużą wagę do
      promowania radiowego narybku - to za jego czasów szansę w szerszym zakresie
      dostali Monika Makowska czy Piotr Stelmach na przykład. Teraz jednak okazuje
      się, że tacy jak oni są Trujce niepotrzebni.

Ludzi, którzy pasjonują się muzyką i znają się na niej, a do tego czują
      mikrofon, jest sporo. Tylko gdzie mają się wykazać, gdzie mają wyrabiać sobie
      pozycję, skoro dla autorskich audycji muzycznych w radiu coraz mniej miejsca
      (zwłaszcza w mniejszych rozgłośniach?).

Skądinąd - każdy z nas słucha różnych stacji, zarówno ogólnopolskich, jak i
      ponadregionalnych i regionalnych. Może wymienilibyśmy tu tych _autorów_ audycji
      muzycznych w radiach regionalnych i ponadregionalnych, których audycje - ze
      względu na wartość muzyczną i osobowość prowadzącego - są w największym stopniu
      godne uwagi?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka