mala-muu 10.04.10, 12:33 Niewyobrażalna tragedia. I to w takim miejscu... Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
fanta-girl Re: ["] 10.04.10, 20:55 Troche Ot: Zirytowalo mnie, ze cnn w necie podalo minimalna informacje na paseczku. Jak już było wiadomo ze Lech nie zyje oni zauważyli ze cos się stalo. BBC i rosyjska TV trąbiły na równi z naszymi mediami Odpowiedz Link
natalia_sankowska1 Re: ["] 11.04.10, 02:00 Ukraińskie stacje, litewskie, mołdawska państwowa TV, gruzińska, azerska, kazachska też w każdym programie informacyjnym tę wiadomość dawały na pierwszym miejscu. W Rosji na poniedziałek ogłoszono żałobę, ale już dziś w TV ograniczyli rozrywkę. Odpowiedz Link
jarucha_0 Re: ["] 11.04.10, 07:45 Czy to miejsce jest przeklęte?Nie mogę się otrząsnąć!Taka tragedia! Odpowiedz Link
witekjs Re: ["] 11.04.10, 12:17 Szanowni Państwo. Myślę, że będę wyrazicielem zdecydowanej większości Polaków przeżywających tragedię w Smoleńsku. Jesteśmy ogromnie zbudowani i wzruszeni niezwykłą postawą Premiera Putina, Prezydenta Miedwiediewa, władz Rosji i Moskwy, mediów rosyjskich oraz mieszkańców Rosji. Wzbudza podziw wspaniała, natychmiastowa i perfekcyjna organizacja postępowania władz po wypadku, współpraca z ekspertami polskimi i wyjątkowa troska o rodziny Ofiar. Z wyrazami szacunku i wdzięcznością. Witek z żoną. Odpowiedz Link
olga_w_ogrodzie Re: ["] 11.04.10, 15:07 Z serca dziękuję. Pana zachowanie, Panie Premierze, dodaje otuchy i wiary, że można. Zaszłości nieważne. Zachowuje się Pan wspaniale, wspaniale się zachowują Rosjanie. Płaczę sobie, ale relacje z Rosji, z tego, jak się zachowywał Pan i Rosjanie - bardzo pomagają. Dziękuję. Olga Odpowiedz Link
olga_w_ogrodzie Re: ["] 11.04.10, 15:10 Boże, z tego wszystkiego zapomniałam o tak ważnych - Litwie, Gruzji, Brazylii - tylu innych. Jesteście wspaniali, że ...jesteście. Odpowiedz Link
witekjs Re: ["] 11.04.10, 15:50 Droga Olgo, dziękuję Ci, że wsparłaś mnie w podziękowaniach, również innym Narodom. Witek Odpowiedz Link
qubraq Re: ["] 11.04.10, 16:36 Wspaniała postawa Rosjan, prawitielstwa i ludiej...[szapoba]! Przecież od samego poczatku widac ze samolot sie rozbił na "wlasne życzenie"... Dobry Panie Boże, miej w swej opiece ofiary i ich rodziny!... Odpowiedz Link
czeget Re: ["] 11.04.10, 21:55 Drogi Qubraqu - wlasnie nie moge sobie ulozyc jak moglo cos takiego sie stac? Juz powoli zaczynaja sie rozne spekulacje na ten temat. Dzis moja kolezanka ze Smolenska mowila, ze na tym lotnisku wiele razy bez problemu ladowaly samoloty roznej klasy, oraz samoloty rzadu ros. Piloci 1-j osoby kazdego panstwa nie moga byc zli. Czy naprawde Pan Bog zdecydowal zabrac tych ludzi do siebie? Odpowiedz Link
natalia_sankowska1 Czegecie! 12.04.10, 00:17 NA tym lotnisku rzeczywiście lądowały samoloty różnej klasy. Znajomy pilot powiedział, że posiada ono międzynarodowe certyfikaty, a więc nie jest prawdą bełkot płynący z TV o tym, że lotnisko to jest niebezpieczne. To, że S.Ciosek opowiadał o pomocy w modernizacji za jego ambasadorskich czasów, jest prawdą, ale bardzo odległą w czasie (było to ponad 20 lat temu!). Natomiast ja głowę daję, że powtórzyła się historia sprzed 2 lat, ale z ta różnicą, że wtedy na pokładzie poza pilotami nie było nikogo, więc pilot robił wszystko zgodnie z przepisami nie bacząc na pogróżki ze strony Kaczyńskiego (zaś dowódca jednostki z ziemi wspierał swego podwładnego), a tym razem dowódca wojsk lotniczych był na pokładzie, więc prawdopodobnie poparł i zdublował rozkaz (a raczej kaprys) prezydenta. Jeżeli sobie przypomnimy, że tak naprawdę cała wyprawa była Wielką Improwizacją ostatnich tygodni... Szkoda ludzi, ale nie żal mi POLITYKÓW, bo powinni wiedzieć, że najwazniejsze są REGUŁY, PRZEPISY, PRAWA, a nie widzimisię i kaprys. Gdyby jeszcze tak udało się oddzielić byty... Niestety, decyduja politycy, a giną LUDZIE. SMutne, smutne... Aha, przed chwilą moskiewski kanał TV w wiadomościach też podał, że prawdopodobnie Kaczyński bojąc się spóźnić na uroczystość wydał rozkaz, którego piloci nie mogli nie wykonać. Odpowiedz Link
czeget Re: Czegecie! 12.04.10, 09:07 Zgadzam sie, od poczatku myslalem, ze piloci dostali rozkaz ladowac w Smolensku mimo wszystko. Odpowiedz Link
jarucha_0 Re: ["] 11.04.10, 19:42 witekjs napisał: > Szanowni Państwo. > Myślę, że będę wyrazicielem zdecydowanej większości Polaków przeżywających > tragedię w Smoleńsku. > Jesteśmy ogromnie zbudowani i wzruszeni niezwykłą postawą Premiera Putina, > Prezydenta Miedwiediewa, władz Rosji i Moskwy, mediów rosyjskich oraz > mieszkańców Rosji. > Wzbudza podziw wspaniała, natychmiastowa i perfekcyjna organizacja postępowani > a > władz po wypadku, współpraca z ekspertami polskimi i wyjątkowa troska o rodziny > Ofiar. > > > Z wyrazami szacunku i wdzięcznością. > > Witek z żoną. > > > W pełni się zgadzam.Ogromne podziękowania dla Rosjan.Widoczne wspołczucie na twarzy premiera Putina nie było udawane. Odpowiedz Link
damakier1 Re: ["] 11.04.10, 18:39 Przyłączam się do podziękowań i wyrazów wdzięczności. Mam poczucie, że ta straszna tragedia dopadła nas wśród przyjaciół. damakier Odpowiedz Link
buldog2 Re: ["] 11.04.10, 20:09 Możemy tylko złożyć podziękowania za niezwykłe świadectwa współczucia ze strony Rosjan. Mam nadzieję, że okażemy je w należny sposób Janusz. Odpowiedz Link
airam.as Re: ["] 12.04.10, 00:06 Czy Białoruś złozyła kondolencje? Bo nie słyszalam nic o tym. a może chociaż Związek Polaków na Białorusi? Słyszał ktoś , coś na ten temat? Odpowiedz Link
jonyszko Re: ["] 12.04.10, 00:19 Bylo: 10.04.2010 President Alexander Lukashenko expresses his sympathy following plane crash in Smolensk Region On behalf of all Belarusian people and on behalf of himself, President Alexander Lukashenko has expressed his sincere condolences to the Marshal of the Sejm of the Republic of Poland, Bronisław Komorowski, following a plane crash in Smolensk Region of Russia that killed dozens of Polish citizens among whom was President Lech Kaczyński of the Republic of Poland. The Head of State has also expressed his deepest sympathy for the families and friends of the victims of the airplane crash. www.president.gov.by/en/press85307.html Odpowiedz Link
natalia_sankowska1 Re: ["] 12.04.10, 01:38 O robiącej polityczna karierę p.Borys i ew. jej kondolencjach ani słychu. Oby to się po prostu zagubiło w medialnym szumie... Odpowiedz Link
ignorant11 To jest podłe 12.04.10, 12:47 natalia_sankowska1 napisała: > O robiącej polityczna karierę p.Borys i ew. jej kondolencjach ani > słychu. Oby to się po prostu zagubiło w medialnym szumie... Odpowiedz Link
airam.as Re: Raczej prawdziwe. n/t 12.04.10, 15:43 Kolejny dowód na dziennikarską nierzetelność. Zapytalam, czy Bialoruś zlozyla kondolencje, bo zdziwiona byłam, że non stop w mediach powtarzane było, że Brazylia ogłosila 3-dniowa żałobę narodową z powodu polskiego dramatu narodowego. Z p widzenia stosunków międzynarodowych i polityki Panstwa powinno byc dla nas istotne - co na to nasi najbliżsi sąsiedzi. A tu - nic. o Bialorusi - cisza. O Związku Polaków - cisza, mimo , że chwilę temu - wielkie halo w mediach bylo, jaka to Bialoruś dla nas ważna jest. A tu proszę.Okazuje się, że owszem, Brazylia ma żałobę - ale z powodu wlasnej tragedii. www.onenewspage.com/news/World/20100408/9906268/Brazil-In-Mourning-As-Mudslide-Death-Toll-Keeps.htm Odpowiedz Link
witekjs Kondolencje od Prezydenta Łukaszenki w mediach 12.04.10, 09:09 wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosci/1,81048,7754897,Bialorus__Lukaszenka_zlozyl_kondolencje_marszalkowi.html wyborcza.pl/1,86738,3136147.html?as=2 www.tvn24.pl/12691,1651577,0,1,plyna-kondolencje-z-calego-swiata,wiadomosc.html www.tvp.info/informacje/swiat/z-calego-swiata-naplywaja-kondolencje/1642489 www.rmf24.pl/raport-lech-kaczynski-nie-zyje-2/kaczynski-fakty/news-lukaszenka-zlozyl-kondolencje-marszalkowi-komorowskiemu,nId,271790 wiadomosci.onet.pl/2153194,11,1,1,item.html www.wiadomosci24.pl/artykul/lukaszenka_wielkie_nieszczescie_spadlo_na_bliskie_nam_132863.html www.bham.pl/aktualnosci/swiat_w_szoku_laczy_sie_w_bolu_z_polakami.html Odpowiedz Link
qubraq Re: ["] 12.04.10, 17:28 Natalio, Pan Prezydent może sobie kazać ale w sprawie lądowania decyzja należy wyłącznie do komendanta załogi i nikt mu nie moze na pokadzie samolotu w czasie lotu podskoczyć! Wczoraj wieczorem Justyna Pochanke w TVNie tak delikatnie ale znacząco rozważała problem bycia pilota pod ogromna presją... Ale np w Gruzji półtora roku temu pilot mimo obraźliwych wyzwisk ze strony P.P. odmówił ladowania i poleciał tam gdzie jego zdaniem było bezpiecznie! Odpowiedz Link
tosia.ru Re: ["] 12.04.10, 19:00 pilot odmowil ladowania w Gruzji i czym to sie dla pilota zakonczylo? Qbraqu presja byla i to wielka - prezydent nie mogl sie spoznic na obchody a ladowania na innym lotnisku oznaczalo minimum kilkugodzinne opoznienie poza tym w Gruzji pilot mial poparcie swojego szefa, ktory byl na ziemi a tu mial szefa (poza prezydentem) w samolocie i sadze ze naciski byly wyobraz sobie ze jednak pilot decyduje sie posadzic maszyne np. w Minsku i laduja szczesliwie - nikt by nie pomyslal ze mogli zginac - wszyscy wietrzyliby teorie spiskowe ze Rosjanie celowo "rozpuscili mgle" by zdyskredytowac nasza delegacje, zreszta takie glosy juz sie pojawiaja (patrz posel A. Gorski z PiSu - oszolom kompletny) Odpowiedz Link
fanta-girl Żałoba w Ambasadzie RP w Moskwie 12.04.10, 10:10 Dziś rano mi przysłano foty z tego co sie dzieje w Ambasadzie RP w Moskwie. Wklejam: fotoforum.gazeta.pl/a/45746.html Odpowiedz Link
myga Re: co Wy na to? 12.04.10, 20:52 Nie czas na taka zlosliwosc. Bardzo ostre pioro, ale chociaz formalnie ma racje, niesmak czuje. Odpowiedz Link
airam.as Re: co Wy na to? 12.04.10, 21:56 Fakt, ostre. Pytanie, ilu ludzi tak pomyślało, choć nie powiedziało i nie napisało. Ja osobiściie większy niesmak czuję, kiedy w polskiej prasie przywołuje się przy okazji tej tragedii Sikorskiego i Narutowicza, w odpowiednim porównawczym kontekście, oczywiście. Przecież nie tylko Prezydent RP zginął. Ale również 95 innych osób. I właśnie to jest dramatem, moim zdaniem. Odpowiedz Link
tosia.ru Re: ["] 12.04.10, 19:34 bardzo trafne niestety gdy probowalam powiedziec to samo na zaprzyjaznionym forum - zostalam zwyzywana i zlinczowana chyba to przetlumacze Odpowiedz Link
natalia_sankowska1 Artykuł Samorukowa 12.04.10, 23:10 Ja na innym forum napisałam praktycznie to samo. I oburza mnie "przenicowywanie" roli L.Kaczyńskiego. I wklejony artykuł nie powinien wywoływać żadnego niesmaku: polityków można oceniać niezależnie od momentu. A śmierć na własne życzenie jest szczególnym momentem i wzmaga taką potrzebę. Ludzi zawsze szkoda, ale wielu pasażerów samolotu zgrzeszyło pychą: zamiast uczestniczyć w oficjalnych obchodach woleli przelecieć się "prezydenckim" samolotem i uczestniczyć w imprezie faktycznie rozpoczynającej kampanię wyborczą PiS i osobiście L.Kaczyńskiego. Odpowiedz Link
ignorant11 podłosc goni podłosc 13.04.10, 02:59 Sława! Nie ma NIKOGO bardziej OFICJALNEGO w POLSCE niz PREZYDENT RP Forum Słowiańskie gg 1728585 Odpowiedz Link
myga Re: Artykuł Samorukowa 13.04.10, 07:57 Natalio, tak jak napisalam, czuje niesmak, bo nie czas jeszcze na takie artykuly, kiedy ciala jeszcze nie ostygly. Czas na ocene jeszcze przyjdzie. Odpowiedz Link
ruska-swolocz Re: Artykuł Samorukowa 13.04.10, 14:23 Zgadzam się, ocena z pewnej perspektywy czasowej będzie mniej emocjonalna. A jeszcze lepiej ocenią to historycy za kilka wieków. Choć niektórych warto ocenić dzisiaj: www.inosmi.ru/social/20100413/159260410.html#comm Odpowiedz Link
czeget Re: Artykuł Samorukowa 13.04.10, 17:42 slon.ru/blogs/leirikh/post/353410/ slon.ru/story/gibel_kachinskogo/ Odpowiedz Link
myga Re: Artykuł Samorukowa 13.04.10, 18:00 Скорби Польша о своем президенте, искренне любившем тебя и в согласии со своими убеждениями желавшем тебе добра и процветания! Плачь Польша о маленьком человеке со смелым сердцем, настойчиво и преданно следовавшем своим убеждениям! Скорби и плачь Польша о всех погибших, по собственной воле или из веры в него последовавших за своим президентом! Сегодня и мы вместе с вами скорбим о них и плачем о невинных душах погибших людей. И, прощая им по христианскому обычаю все их прегрешения, мы просим прощения у них. Да упокоятся души ваши, братья и сестры! Пусть земля будет вам пухом! ______________ To piekne slowa... Odpowiedz Link
myga Re: Artykuł Samorukowa 13.04.10, 21:46 Daleko od oryginalu, bo jest naprawde pieknie napisany. Ale tak, jak umialam. Prosze, qbraczku: Smuć się, Polsko za swoim prezydentem, który cię szczerze ukochal, i ktory zgodnie ze swoimi przekonaniami życzył ci dobra i rozkwitu! Płacz, Polsko, za małym czlowiekiem o mężnym sercu, który konsekwentnie i oddanie kroczył szlakiem swoich przekonan! Smuć się i płacz, Polsko, za wszystkimi, ktorzy zgineli, ktorzy podążali za swoim prezydentem! Dziś i my razem z wami smucimy się i płaczemy o niewinnych duszach tragicznie zmarłych. I wybaczając po chrześciańsku wszystkie grzechy, prosimy ich o wybaczenie. Niech wasze dusze odnajdą pokój, bracia i siostry! Niech ziemia wam lekka bedzie! Amen. Odpowiedz Link
myga poprawione tlumaczenie 13.04.10, 22:00 Teraz chyba lepiej, aczkolwiek wciaz daleko od oryginalu. Nie wiem, jak przetlumaczyc slowo "Скорби": Żaluj Polsko swego prezydenta, ktory cie szczerze ukochal i ktory zgodnie ze swoimi przekonaniami zyczyl ci dobra i rozkwitu! Oplakuj Polsko malego czlowieka o odwaznym sercu, który konsekwentnie i oddanie kroczył szlakiem swoich przekonan! Żaluj i oplakuj Polsko wszystkich, ktorzy zgineli,a ktorzy podążali za swoim prezydentem, czy to z wlasnej woli, czy to ufajac mu. Dzisiaj i my razem z wami pograzeni jestesmy w zalobie i oplakujemy wszystkie niewinne dusze tragicznie zmarlych ludzi. I wybaczajac po chrześciańsku wszystkie grzechy, prosimy ich o wybaczenie. Niech wasze dusze odnajdą pokój, bracia i siostry! Niech ziemia wam lekka bedzie! Amen. Odpowiedz Link
myga Re: Artykuł Samorukowa 14.04.10, 13:41 "гнобить н > 72; корню"? _________ W tym kontekscie to by bylo "niszczyć w załążku". Odpowiedz Link
czeget Re: Artykuł Samorukowa 14.04.10, 12:07 Kiedy w artykule zauwazylem slowo "Wawel" pomyslalem, ze to jakis zly humor. Ale teraz po ogloszonej decyzji.. Jak ten Samorukow mogl tak trafic?.. Odpowiedz Link
airam.as Re: Artykuł Samorukowa 14.04.10, 12:33 Pomylil z Krakowskim Przedmieściem, co wynika z kontekstu jego wypowiedzi. Prorok... Odpowiedz Link
airam.as Re: Artykuł Samorukowa 14.04.10, 12:36 Chociaż nie, przeczytałam raz jeszcze. Faktycznie - prorok Odpowiedz Link
czeget Re: Artykuł Samorukowa 14.04.10, 13:05 Nie jest prorokiem, tylko pewnie jak kazdy Rusek wspolpracuje z ros.wywiadem.. Odpowiedz Link
airam.as Re: Artykuł Samorukowa 14.04.10, 13:58 czeget napisała: > Nie jest prorokiem, tylko pewnie jak kazdy Rusek wspolpracuje z ros.wywiadem.. Wow, dostał cynk od samego Dziwisza? To by wiele wyjaśniało Odpowiedz Link
myga Re: Artykuł Samorukowa 14.04.10, 13:27 czeget napisała: > Kiedy w artykule zauwazylem slowo "Wawel" pomyslalem, ze to jakis zly humor. Al > e > teraz po ogloszonej decyzji.. Jak ten Samorukow mogl tak trafic?.. ____________ Dla mnie to tez bylo oczywiste. Odpowiedz Link
myga Re: Artykuł Samorukowa 14.04.10, 13:42 To znaczy, ze kiedy to przeczytalam, to wydalo mi sie to oczywiste, ze powinien spoczac na Wawelu. Niemniej jednak tez jestem zaskoczona, ze przewidzial. Odpowiedz Link
czeget Re: Artykuł Samorukowa 14.04.10, 13:44 Aha, przepraszam, ze nie znam sie zbyt dobrze na przeszlosci Polski. Wiec p.L.Kaczynski zrobil tyle samo dla Polski co p.Pilsudzki? Odpowiedz Link
airam.as Re: Artykuł Samorukowa 14.04.10, 13:56 Da, tyle samo a nawet więcej. Jak się okazuje. Piłsudski będzie musiał потесниться. Odpowiedz Link
ruska-swolocz Re: Artykuł Samorukowa 14.04.10, 14:03 To ja, wasz prorok-bis: A 10 dnia kwietnia będą wierni przybywać gromadnie na Wawel na odpust św. Lecha Wielkiego. Odpowiedz Link
airam.as Re: Artykuł Samorukowa 14.04.10, 14:21 ruska-swolocz napisał: > To ja, wasz prorok-bis: > A 10 dnia kwietnia będą wierni przybywać gromadnie na Wawel na odpust św. Lecha > Wielkiego. Choć dnia 10 kwietnia pognałam na Wawel, bo byłam wstrząśnięta tą wiadomością o katastrofie samolotu, to teraz, dnia 18 kwietnia, jednak sobie odpuszczę. Bo tez jestem wstrząśnięta, ino że czym innym tym razem. Odpowiedz Link
myga Re: Artykuł Samorukowa 14.04.10, 14:30 Uwazam, ze Wawel powinien byc miejscem spoczynku dla wszystkich prezydentow Wolnej Rzeczpospolitej, wybranych w powszechnych wyborach przez narod. A ile ktory z nich zrobil dla polski, to oceni historia. Odpowiedz Link
qubraq Re: Artykuł Samorukowa 14.04.10, 14:59 Dzieki Myga, jestes jak zwykle bardzo kochana! Odpowiedz Link
airam.as Re: Artykuł Samorukowa 14.04.10, 15:09 Nie zmieszczą się wszyscy. Poza tym, idąc tokiem myslenia części spoleczeństwa, która dziś wznosi pod niebiosa śp L.Kaczyńskiego jako bohatera narodowego, powinno się pochować całą "elitę" ktora zginęła - na Wawelu, gdyż zgodnie z opinią ww części społeczeństwa, zginęli w słusznej sprawy. I ta sama ww część społeczeństwa dopatruje się w tym znaków. I szczerze powiem, mdli mnie, kiedy slyszę, że "przecież jak by nie bylo "tamtego" Katynia, to tej wizyty też by nie było", a więc nie było by i katastrofy i prawie stu ofiar. Bo ja to widzę inaczej. Gdyby nie oszołomiasty anturaż śp Kaczyńskiego który sam sobie wytworzyl, to ani pilot nie byl by pod presją, ani tej wizyty by nie było. A tak...skończy się tym - że pilot popełnił błąd (fakt, popełnił), a Lech Kaczyński został bohaterem narodowym. A rodziny kolejnych dziewięćdziesięciu pięciu ofiar tej katastrofy lotniczej przeżywają osobisty dramat. Odpowiedz Link
myga Re: Artykuł Samorukowa 14.04.10, 15:31 > Nie zmieszczą się wszyscy. ------------- w podziemiach dosc miejsca, aby zrobic prezydencka krypte. Odpowiedz Link
airam.as Re: Artykuł Samorukowa 14.04.10, 15:37 Można - wszystko. Niesmak dotyczy wszakże czego innego. Odpowiedz Link
myga Re: Artykuł Samorukowa 14.04.10, 15:41 Nie sadzcie, a nie bedziecie sadzeni. Mowie o Majestacie Prezydenta, wybranego przez wolny narod w powszechnych wyborach. Dokonania konkretnych prezydentow i ich zaslugi badz bledy ocenia potomnni. Potrzeba dystansu. Odpowiedz Link
airam.as Re: Artykuł Samorukowa 14.04.10, 15:48 myga napisała: > Potrzeba dystansu. No właśnie. Dystans, który został stracony ws miejsca pochówku. Odpowiedz Link
czeget Re: Artykuł Samorukowa 14.04.10, 15:43 zobaczymy do czego jeszcze dojdzie ludzka glupota.. Odpowiedz Link
czeget jak zwykle szukanie sensacji 14.04.10, 16:28 jak zwykle szukaja sensacji antyrosyjskiej: wiadomosci.onet.pl/2155204,12,strzaly_tuz_po_katastrofie_samolotu,item.html i co mowia o strzalach w Smolensku: news.mail.ru/incident/3661892/ Odpowiedz Link
airam.as Re: jak zwykle szukanie sensacji 14.04.10, 16:59 Jasne. Zaraz powiedzą, że Rosjanie urządzili polskiej avia-wycieczce drugi Katyń. Sztuczna mgła, strzały, zaplanowany mord prawie setki polskich obywateli w tym z najwyższych stanowisk w Państwie itd i tp. Tak sie tworzy "historię". Dajmy już odpocząć w spokoju prawdziwym niewinnym ofiarom prawdziwego Katynia. Odpowiedz Link
myga airam.as 14.04.10, 20:11 twoj cynizm jest porazajacy. Przeczytaj jeszcze raz, co wysmazylas. Te 97 osob to nie sa prawdziwe ofiary? Odpowiedz Link
airam.as Re: airam.as 14.04.10, 20:23 Masz problem ze zrozumieniem tego, co napisałam? Więc tłumaczę, językiem prostym. Ogromnie ubolewam, nad WSZYSTKIMI ofiarami tej katastrofy. Ale jak jeden z kolegów na forum się wyraził : oddzielmy to, co ludzkie od cesarskiego. pozdrawiam m Odpowiedz Link
natalia_sankowska1 Do czegeta 14.04.10, 23:03 Wczoraj na innym forum "Gazety" rozszyfrowałam odgłosy ze wspomnianego nagrania. Dziwi mnie ludzka głupota i totalna niewiedza. Czyżby żyli na świecie niczego z niego nie rozumiejąc, nie obserwując, niczego się nie ucząc? Mają zupełnie puste mózgi i duży tupet, który prezentują zmyślając głupoty. Odpowiedz Link
hajota Re: Do czegeta 15.04.10, 11:37 Natalio, ktoś znany powiedział kiedyś, że są na świecie dwie rzeczy nieograniczone - miłosierdzie boskie i ludzka głupota. Śledziłam przedwczoraj dyskusję na pewnym portalu skupiającym ludzi wykształconych (profesjonalni tłumacze). Kiedy w środku dnia pojawiły się pierwsze pogłoski o ewentualności pochówku państwa Kaczyńskich na Wawelu, znalazły się osoby, które usiłowały dowodzić, że to fałszywka spreparowana przez jakichś "onych" (domyślnie PO lub "cyngli z Wyborczej"), żeby skompromitować J. Kaczyńskiego. Pod wieczór te osoby jakoś zamilkły, ale nie odwołały swoich chorych spekulacji. Odpowiedz Link
natalia_sankowska1 Do hajoty 16.04.10, 07:33 Nie chciałam podejmować tego wątku, ale net, mimo że pozwala zachować całkowitą anonimowość, skupia wyjątkową ilość tchórzy. Przecież będąc anonimem łatwo odwołać błędne twierdzenie! A jednak tego nie robią. Natomiast sama przyczyna dyskusji i wszystkich spekulacji wokół niej (skojarzyło mi się zabawnie z okrzykami na sali teatralnej "Autora! Autora!") jest tak oburzająca, że brak mi słów. Odpowiedz Link
hajota Re: Do hajoty 16.04.10, 12:47 Ja też nie chcę podejmować dyskusji "w temacie", bo to nie to forum i w ogóle mam dość, dałam tylko przykład, do jakich aberracji i wywijasów myślowych bywają zdolni inteligentni skądinąd ludzie (część z nich znam w realu). Nota bene na wspomnianym przeze mnie portalu wszyscy podpisują się imionami i nazwiskami, takie są wymogi logowania. Odpowiedz Link
czeget Re: jak zwykle szukanie sensacji 16.04.10, 21:54 Czekalem co on powie, no i mamy ciekawy koniec artykulu: wyborcza.pl/1,75248,7779113,O_Rydzyk__manipulacja_na_placu_Pilsudskiego.html Wiec wiele dobrych gestow od strony ros pojdzie wkrotce do piachu.. Odpowiedz Link
demka Re: jak zwykle szukanie sensacji 19.04.10, 12:36 Powiem Wam, że myślenie ma jednak kolosalną przyszłość ))))) Odpowiedz Link
czeget Re: ew.przyczyna katastrofy 23.04.10, 10:26 www.infox.ru/accident/crime/2010/04/21/Ekipazh_Tu_154_spyes.phtml Odpowiedz Link
airam.as Re: ew.przyczyna katastrofy 23.04.10, 11:08 Na szczęście coraz bardziej, zarówno w polskiej prasie, jak i rosyjskiej, obszar spekulacji zawęża się. I infa w sumie powtarzają się. A mnie interesuje to: "Руководитель полетов дал экипажу заранее данные о плохой погоде, дал рекомендации по уходу на запасной. Он контролировал снижение и предупредил о полете ниже глиссады." Nigdzie ani w polskiej, ani w rosyjskiej prasie (oprócz tego jednego artykułu) nie pojawiła się informacja, że wieża uprzedziła pilota, że znajduje się on poniżej linii podejścia. I na pewno wieża wi(e)działa, że samolot jest za nisko. A czy uprzedziła..? Jesli zakładać, że pilot nie był samobójcą, i wieża go faktycznie uprzedziła, że jest poniżej, - to zachowanie pilota jest kompletnie niezrozumiałe. Mam nadzieje, że jednak zapisy z czarnych skrzynek zostaną upublicznione. Odpowiedz Link
miszka66 Re: ew.przyczyna katastrofy 23.04.10, 12:09 Chcę stwierdzić że problem nie tkwi w tym że ktoś coś zrobił nierzetelnie, umyślnie czegoś zaniechał lub z premedytacją dokonał jakiegoś sabotażu. To są kompletne BZDURY i nie należy się przejmować nieścisłościami prasowymi. Jestem przekonany że cytaty którymi się posłużyłeś są zgodne z rzeczywistym przebiegiem katastrofy, tak było na pewno.... Problem tkwi zupełnie gdzie indziej. Gdyby ta tragedia zdarzyła się np. gdzieś w Belgii lub w jakiejś innej Norwegii cały impet poszedłby w polskie procedury, w używany, stary zrupieciały TU 154M a nikomu do głowy nie przyszłoby szukać winy w służbach przyjmujących samolot. Po tym nieszczęsnym smoleńskim wypadku pojawiły się emocje charakterystyczne dla naszych (polsko-rosyjskich)wielopokoleniowych relacji. Emocje te powodują że usiłujesz się tłumaczyć z wypadku jak PODEJRZANY inni znów szukają najbardziej absurdalnych rozwiązań byle Rosjan uwikłać w odpowiedzialność. Ja osobiście nie sądzę aby Rosjanie mieli coś wspólnego z katastrofą. Z prostej przyczyny - nie widzę żadnego interesu politycznego ani korzyści które miałyby wyniknąć z takiego obrotu sprawy. Jak widzisz, i siebie włożyłem do tego samego "wora" co Ciebie. W tym sensie że moja wiara w prawdomówność Rosjan oparta jest tylko na przekonaniu o braku politycznego interesu). Niestety, jeszcze dużo soli musimy zjeść aby w sposób automatyczny i bezwarunkowy sobie ufać. To przykre ale lepiej tak niż w wsposób egzaltowany myśleć że przytulanie się Putina i Tuska jednym gestem coś zmieni. To będzie żmudny proces a nie gwałtowna reakcja. PS: A tak swoją drogą, parę rubelków to przydałoby się włożyć w lotnisko w Smoleńsku. Obecnie wygląda tak jak Borne Sulinowo po opuszczeniu go przez Sovietów.Nawet krany ze ścian wyrwane).... ale nie przejmuj się , to nie Twoja wina. Odpowiedz Link
airam.as Re: ew.przyczyna katastrofy 23.04.10, 12:37 miszka66 napisał: > Chcę stwierdzić że problem nie tkwi w tym że ktoś coś zrobił > nierzetelnie, Bzdury gadasz. Własnie w TYM tkwi problem. A że ta nierzetelność wystąpiła po obu stronach, to efekt jaki mamy - każdy widzi. > Ja osobiście nie sądzę aby Rosjanie mieli coś wspólnego z > katastrofą. Z prostej przyczyny - nie widzę żadnego interesu > politycznego ani korzyści które miałyby wyniknąć z takiego obrotu > sprawy. Tez nie sądzę. Cokolwiek było bezpośrednią przyczyną tej katastrofy - nie sądzę by była wynikiem czyjegoś działania z premedytacją. > PS: A tak swoją drogą, parę rubelków to przydałoby się włożyć w > lotnisko w Smoleńsku. Ta uwaga mniej więcej takiej wagi, jak stawianie zarzutów cegle, że jest cegłą, a nie pięknym kwiatem polnym. Bez sensu. Odpowiedz Link
miszka66 Re: ew.przyczyna katastrofy 23.04.10, 22:34 I tutaj też masz rację. Cegła zawsze jest cegłą, pod jednym warunkiem - że jest całą, nie zgnitą. Czasem cegła chce być całą a jest tylko fragmentem cegły.Widzisz, dzisiaj takie czasy że nawet Google Earth może pokazać ten właśnie "fragment cegły". Odpowiedz Link
witekjs Arcybiskup Józef Życiński:Odwdzięczmy się Rosjanom 24.04.10, 12:29 Przyjemnie zaskoczony jestem piękną sugestią arcybiskupa, zatroszczenia się grobami żołnierzy radzieckich przed rocznicą zakończenia II Wojny Światowej. tiny.pl/hgvkj Odpowiedz Link
natalia_sankowska1 Re: Arcybiskup Józef Życiński:Odwdzięczmy się Ros 24.04.10, 15:44 Pięknie! Szkoda, że ks.Indrzejczyk właśnie zginął 10.04 - On by z pewnością jako jeden z pierwszych nawoływałby do wyrażenia podziękowania. Taki był. Szkoda, że pierw odezwali się różnej maści nienawistnicy w habitach, sutannach i koloratkach. Swoja drogą, wielokrotnie bylam w miejscach internowania tak ukraińskich oficerów-petlurowcow, jak i miejscach ulokowania obozów jenieckich dla czerwonoarmistów, i nie udało mi się zobaczyć jakiegokolwiek cmentarza. Tu w Warszawie mamy m.in. cmentarz włoski... A może ktoś natrafił na taki cmentarz? Bo przecież kilkadziesiąt tysięcy ludzi nie wyparowało? Co prawda, tego nie afiszowano (a nawet ukrywano jak liczby, tak i fakty),ale mam nadzieję, że gdzieś na Kujawach w okolicach Aleksandrowa coś takiego istnieje. Odpowiedz Link
8-anna Re: ["] 24.04.10, 19:58 Na stronie Rosyjskiej Agencji Informacyjnej "Novosti" www.rian.ru/poland/ do dziś są drukowane kondolencyjne listy Rosjan [wraz z ich tłumaczeniem na język polski], skierowane do Polaków w związku z tą straszną tragedią... Odpowiedz Link