jackie.brown 21.07.03, 20:31 tragiczne,ze takie wyroki zapadaja w naszym kraju, ustanowione przez ludzi z wyzszym wyksztalceniem. tragedia, tragedia, tragedia. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: juskis Giordano Bruno za poglądy spłonął na stosie w 1600 r. IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 21.07.03, 21:04 Kościół był łaskaw przyznać się do swego błędu dopiero w 1992 (!!!) roku. Według posła Strąka kara dla Doroty Nieznalskiej nie jest zbyt dotkliwa. Zapewne spalenie na stosie byłoby właściwsze. Być może ofiara w osobie tej artystki była potrzebna, żeby nam wszytkim otworzyć oczy w jakim kierunku zmierza ten kraj. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: Giordano Bruno za poglądy spłonął na stosie w IP: *.proxy.aol.com 22.07.03, 05:14 jestem za wyrokiem i przeciwny tym wszystkim ktorzy sie podpisali pod tym listem, To jest czysta demagogia w obronie pseudosztuki. Niestety nie moze sztuka gwalcic pewne kanony , nie zawsze sztuka jest czescia kultury a raczej tej czesci kulury ktorej nie bedziemy sie chlubic. Prosze mi nie cytowac obrazoburczej sztuki Passoliniego i wszystkich innych tego podobnych "tworcow" do tej pani Jezeli artysta nie umie znalezc innych wyrazow to jest miernym artysta. Sa pewne granice , ktorych nie mozna przekraczc . Krzyz to jest nazwa Chrystus, na nim wisi penis. Prosze powiedziec czy pani artystka namalowalby swoja matka ze zlamanym penisem w swoich ustach wyrazajac tym mysl , ze milosc kazirodcza spotyka kara. To jest bardzo podobny pomysl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: paul Re: Giordano Bruno za poglądy spłonął na stosie w IP: 62.190.198.* 22.07.03, 14:52 Kazdy powinien miec prawo do wlasnej interpretacji, i do wlasnej ekspresji. Czy w Polsce trwa jeszcze sredniowiecze? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rampampam czytajcie kodeks karny IP: *.nd.e-wro.net.pl 22.07.03, 15:16 KODEKS KARNY: Art. 196. Kto obraża uczucia religijne innych osób, znieważając publicznie przedmiot czci religijnej lub miejsce przeznaczone do publicznego wykonywania obrzędów religijnych, podlega grzywnie, karze ograniczenia wolności albo pozbawienia wolności do lat 2. czy to też będziecie interpretowć po swojemu? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: paul Re: czytajcie kodeks karny IP: 62.190.198.* 22.07.03, 16:01 To idiotyczny przepis i nalezaloby go zniesc. Ale mimo tego, ze obowiazuje, w tym przypadku go nie naruszono. Odpowiedz Link Zgłoś
titus_flavius Re: Listy w sprawie skazania Doroty Nieznalskiej 22.07.03, 07:16 Ave, czy "wolność artystyczna" jest dobrem nadrzędnym, dla którego należy poświęcać inne? Zezwalać na poniżanie innych osób? I to jeszcze w tak wulgarny sposób, poprzez umieszczenie genitaliów na symbolu chrześcijaństwa? Ciekaw jestem, czy podobne poparcie dla wolności artystycznej byłoby w przypadku umieszczenia genitaliów na gwieździe Dawida, czy też na makiecie Treblinki. T. Odpowiedz Link Zgłoś
roody102 Re: Listy w sprawie skazania Doroty Nieznalskiej 22.07.03, 12:13 Oczywiscie, ze nie jest nadrzedna. Niemniej wiecej szkody wyrzadzi nam ograniczenie wolnosci wypowiedzi, niz obrazoburcza sztuka, tak jakos mi sie zdaje. Co nie znaczy, ze bronie tej Nieznalskiej. Caly problem polega na tym, ze nie da sie obiektywnie wyznaczyc granicy tego, co jest obrazliwe a skoro sa niejasnosci, skoro sa to sprawy subiektywne, to ja sie bardzo boje wydawania wyrokow w oparciu o odczucia. Szczegolnie odczucia LPR Roody Osiedle Ruda - przede wszystkim dealerka! Odpowiedz Link Zgłoś
titus_flavius Re: Listy w sprawie skazania Doroty Nieznalskiej 22.07.03, 14:03 roody102 napisał: > Oczywiscie, ze nie jest nadrzedna. Niemniej wiecej szkody wyrzadzi nam > ograniczenie wolnosci wypowiedzi, niz obrazoburcza sztuka, tak jakos mi sie > zdaje. Co nie znaczy, ze bronie tej Nieznalskiej. > > Caly problem polega na tym, ze nie da sie obiektywnie wyznaczyc granicy tego, > co jest obrazliwe a skoro sa niejasnosci, skoro sa to sprawy subiektywne, to ja > > sie bardzo boje wydawania wyrokow w oparciu o odczucia. Ave, czy to znaczy, że masz wątpliwości, czy obraźliwe jest umieszczenie genitaliów na krzyżu? T. > > Szczegolnie odczucia LPR > > Roody > Osiedle Ruda - przede wszystkim dealerka! Odpowiedz Link Zgłoś
roody102 Re: Listy w sprawie skazania Doroty Nieznalskiej 22.07.03, 22:54 Mnie nie obraza. Mnie to, nomen omen, wisi. Roody Osiedle Ruda - przede wszystkim dealerka! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: paul Re: Listy w sprawie skazania Doroty Nieznalskiej IP: 62.190.198.* 22.07.03, 14:59 Czyzby chrzescijanie watpili, ze genitalia stworzyl(a) Bog? Czyzby Bog stworzyl (a) cos wulgarnego? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: paul Re: Listy w sprawie skazania Doroty Nieznalskiej IP: 62.190.198.* 22.07.03, 16:03 Czyzby np. Jezus urodzil sie bez genitaliow? Biblia o czyms takim nie wspomina... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ZL Jestem za tym aby p.Nieznalska tworzyła IP: 148.81.129.* 22.07.03, 09:11 Jestem za tym aby p.Nieznalska tworzyła ale niechby tworzywem Jej rzeźb były materia którą rozumie. To nie jst tak, że tylko obrazoburcy znaja się na sztuce, tak jak podpisywacze zamieszczonego listu. Inni ludzie którzy się nie podpisali (a jest ich przecież DUŻO więcej) TEŻ się znają. A nawet gdyby sedzia się nie znał na sztuce (nie musi) to WYSTARCZY , żeby się znał na przyzwoitości i prawie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: asik Re: Listy w sprawie skazania Doroty Nieznalskiej IP: 195.94.198.* 22.07.03, 09:29 Dorota! trzymaj się. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: neo Re: Listy w sprawie skazania Doroty Nieznalskiej IP: *.OCTAPHARMA.AT 22.07.03, 10:41 Sad w Gdansku uznal za stosowne nie zmarnowac okazji na dorobienie Polsce medialnej "geby" w skali miedzynarodowej - przykro , ze jesli cos pokazuja z Polski , to na ogol tylko takie kurioza Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: natan a gdzie reszta tzw. intęligencjii. ogon pod siebie i IP: 212.244.46.* 22.07.03, 13:27 cicho sza. Po tym poznaję ' inteligenta', że potrafi głosić prawdy przez siebie uznawane i posiada tzw. odwagę cywilną. Pseudo intelgencja milczy bo nie wie czy głosząc coś nie popełnia błędów np. gramatycznych. a poza tym czarni to władza Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: neo Re: a gdzie reszta tzw. intęligencjii. ogon pod s IP: *.utaonline.at 22.07.03, 20:57 jak to zwykle , tradycyjne polskie trzesienie pelnymi portkami , a tych co sie wychyla nienawidza potem ci zastraszeni - patrz zaszczucie Zawieyskiego w 1968 albo podejscie "kolegow"-aktorow do Mikolajskiej po 1976 wazelina zawsze modna sGość portalu: natan napisał(a): > cicho sza. Po tym poznaję ' inteligenta', że potrafi głosić > prawdy przez siebie uznawane i posiada tzw. odwagę cywilną. > Pseudo intelgencja milczy bo nie wie czy głosząc coś nie > popełnia błędów np. gramatycznych. a poza tym czarni to władza Odpowiedz Link Zgłoś
titus_flavius liberałowie powołują się zwykle na prawo 22.07.03, 14:15 Ave, a sąd orzekł w sprawie na podstawie obowiązującego prawa. Czego więc chcecie, wy którzy powołujecie się na wartości liberalne? Są dwie możliwości. Albo chcecie zmiany przepisu karzącego opluwanie symboli religijnych, albo chcecie, żeby ten przepis nie chronił symboli chrześcdijańskich. Napiszcie wprost, o co Wam chodzi. T. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: paul Re: liberałowie powołują się zwykle na prawo IP: 62.190.198.* 22.07.03, 15:06 Zadne symbole nie powinny byc chronione prawnie. A w tym wypadku nikt nawet zadnego symbolu nie zniewazyl. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Buazen "Mądry Polak po szkodzie"! - jak zwykle IP: 217.153.7.* 22.07.03, 14:28 No i co tu tyle skamleć, że Polska to państwo wyznaniowe, że nie ma wolności, że cenzura, że fundamentaliści narzucają wam swoje wartości. Dajecie sobie to macie. Czy ktoś się zainteresował sprawą przed wyrokiem? Nie, bo po co. A ludzie z LPR - tak. I mają to co chcieli. A wy pokiwacie głową, coś mrukniecie, coś tam niemrawo krzykniecie, ponarzekacie i dalej zwiesicie łby aby po karku mógł was smagać każdy kto ma na to ochotę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Alik Żydzi nam mówią co jest tabu IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 22.07.03, 15:59 Żyjemy w świecie w którym wszystkie świętości mogą być zbeszczeszczone. Wszystkie - za wyjątkiem świętości żydowskich! Spróbujcie powiedzieć coś kontra holokaustowi, Izraelowi, Żydom - narazicie się na opinię antysemity. Można kalać wszystko - nie ruszć świętych spraw Zydów! Niech ta "artystka" powiesi chuja na gwieździe Dawida. Zobaczymy jakie będą reakcje obrońców wolności wypowiedzi artystycznej... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: paul To czarni nam mówią co jest tabu IP: 62.190.198.* 22.07.03, 16:07 A niby dlaczego? Czyzby Jezus i jego matka (krolowa polskich katolikow) nie byli poboznymi zydami? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lelum Re: Listy w sprawie skazania Doroty Nieznalskiej IP: *.jeleniag.sdi.tpnet.pl 22.07.03, 20:40 Tragedia,że są takie opinie, Jackie, jak twoja. Trgiczny jest list w obronie w gruncie rzeczy jednej z odmian przemocy. Odpowiedz Link Zgłoś
jackie.brown Re: Listy w sprawie skazania Doroty Nieznalskiej 23.07.03, 19:48 Gość portalu: Lelum napisał(a): > Tragedia,że są takie opinie, Jackie, jak twoja. Trgiczny jest > list w obronie w gruncie rzeczy jednej z odmian przemocy. przemocy, na kim???????????? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jerzy Re: Listy w sprawie skazania Doroty Nieznalskiej IP: *.iis.ar.wroc.pl 25.07.03, 12:26 Jeżeli powołujemy się na Konstytucję, to określa ona również równość wobec prawa. Ani artysta, ani nikt inny nie może obrażać moich uczuć religijnych. Jeżeli tylko w tak ordynarny sposób artyści potrafią wyrażać swoje przeżycia to współczuję polskiej kulturze. Odpowiedz Link Zgłoś
jackie.brown Re: Listy w sprawie skazania Doroty Nieznalskiej 25.07.03, 21:02 > Jeżeli powołujemy się na Konstytucję, to określa ona również > równość wobec prawa. Ani artysta, ani nikt inny nie może obrażać > moich uczuć religijnych. Jeżeli tylko w tak ordynarny sposób > artyści potrafią wyrażać swoje przeżycia to współczuję polskiej > kulturze. ja juz pisalam, ze moje uczucia obraza pasikowski i co z tego??? Odpowiedz Link Zgłoś