Dodaj do ulubionych

Tablica w Smoleńsku

09.04.11, 14:19
Niewątpliwie wydarzeniem dnia stało się podmienienie w nocy tablicy upamiętniającej katastrofę w Smoleńsku (ufundowaną przez Rodziny) na podwójną, dwujęzyczną tablicę nie wspominającą o celu tragicznej pielgrzymki.

Rosjanie zasadniczo nie są głupcami, więc takie działanie musi mieć swoje krótko- i długoterminowe cele. Krótkoterminowo: sprawa tablicy zdominuje przekaz medialny dziś i jutro, naznaczy obchody rocznicy.

Długoterminowo: ten gest władz rosyjskich jest silnym policzkiem wymierzonym władzom polskim. Najwyraźniej Rosja gra na osłabienie partii rządzącej w Polsce na rzecz opozycji, przynajmniej na tym etapie.

Nadrzędnym celem Rosjan jest jednak utrzymanie stanu ciągłego fermentu u nas, trwałe i nieodwracalne skłócenie społeczeństwa. Mącą naszą narodową kadź...

A my - przewidywalnie aż do bólu - skaczemy sobie do gardeł.

PS. No, a teraz czekamy na płomienne słowa o zaprzańcach. Wedle rozpisanego scenariusza.
Obserwuj wątek
    • vice_versa Re: Tablica w Smoleńsku 09.04.11, 16:15
      To nie jest żaden policzek wymierzony w "polskie władze", tylko w całe polskie społeczeństwo rozpolitykowana funkcjonariuszko!

To jest konsekwentna strategia niszczenia wrogów i pamięci. A że akurat zdarzyło się w przeddzień, to tylko demonstracja siły wobec Polaków i Ciebie i mnie.

Twoje Post Scriptum jest absurdalne bo potwierdza, że Twoje nawoływanie do jedności narodowej to umiesz głosić, ale nawiązać kontakt z rzeczywistością to już inna kwestia.
      Macie czego chcecie- kolejny dowód ruskiej walki z Polakami. Tak się składa że to PiS stawia sprawę wyraziście, a nie Tusk bredzący od roku o dobrej współpracy. Nie liczę na to, że do Waszych zaprzańskich łbów cokolwiek przemówi, wszystko zagadacie głupim politykierstwem, zamiast odwagi zderzenia się z faktami i tym po czyjej stronie leży racja. To był zamach, tak samo jak w Katyniu był mord. Rosjanie nigdy się do tego nie przyznają, a Wy wierzycie w ruską wersję i wynegocjowanie dowodów. Absurdalne założenia prowadzą do absurdalnych upokorzeń. Tak jesteście zaprzańcami, dokąd nie nawiążecie kontaktu z rzeczywistością.
    • glupi_jasio Re: Tablica w Smoleńsku 09.04.11, 16:52
      dorota_3 napisała:

> Niewątpliwie wydarzeniem dnia stało się podmienienie w nocy tablicy upamiętniaj
      > ącej katastrofę w Smoleńsku (ufundowaną przez Rodziny) na podwójną, dwujęzyczną
      > tablicę nie wspominającą o celu tragicznej pielgrzymki.
      >

Czy ja wiem? Dla mnie to nie jest wydarzenie, to zwykła, putinowska prowokacja, która mnie ani nie dziwi, ani nie ekscytuje. Natura doszła do głosu.

> Rosjanie zasadniczo nie są głupcami, więc takie działanie musi mieć swoje krótk
      > o- i długoterminowe cele. Krótkoterminowo: sprawa tablicy zdominuje przekaz medialny dziś i jutro, naznaczy obchody rocznicy.
      >

He, he, he, szkoda tylko, że te wnioski na temat Rosji są spóźnione o rok.

> Długoterminowo: ten gest władz rosyjskich jest silnym policzkiem wymierzonym wł
      > adzom polskim. Najwyraźniej Rosja gra na osłabienie partii rządzącej w Polsce n
      > a rzecz opozycji, przynajmniej na tym etapie.
      >

Prawda i fałsz. Zgadzam się, że najdotkliwiej odczuje to Donald Tusk. Był niegrzeczny, skrytykował Rosję i to w BBC. Nie sprzeda "Lotosu" to dostanie jeszcze mocniej. Tak się tresuje naiwnych, zgranych trampkarzy. Przykre, ale on sam się ustawił na takiej pozycji.

Odnośnie wzmacniania opozycji: chyba chodzi Ci o tę z SLD, bo słabsza PO to koalicja PO z SLD w następnym Sejmie.

> Nadrzędnym celem Rosjan jest jednak utrzymanie stanu ciągłego fermentu u nas, trwałe i nieodwracalne skłócenie społeczeństwa. Mącą naszą narodową kadź...
      >
      > A my - przewidywalnie aż do bólu - skaczemy sobie do gardeł.

Widzisz, gdyby Rząd RP, Prezydent RP nie byli po 10 kwietnia pasem transmisyjnym rosyjskiej wersji i żyrantem rosyjskiej dobrej woli, to by się nigdy nie udało. Gdyby nie Wajdowie, Palikoty, Wałęsy, Millery, Klichy, lądujące debeściaki itp. to by te gry nie były możliwe.

>
      > PS. No, a teraz czekamy na płomienne słowa o zaprzańcach. Wedle rozpisanego sce
      > nariusza.

Czy ja wiem, czy płomienne? Patrzę na głupców raczej zimno.

Wiesz, jak rosyjski wywiad nazywa darmowych współpracowników?

Poczytaj:

www.suworow.pl/index.php?page=gownojady
      • dorota_3 Re: Tablica w Smoleńsku 09.04.11, 18:00
        "Dla mnie to nie jest wydarzenie, to zwykła, putinowska prowokacja"
        Bez wątpienia, to prowokacja. Termin jednak dobrano tak, że stała się wydarzeniem. W mediach aż huczy.

"Odnośnie wzmacniania opozycji: chyba chodzi Ci o tę z SLD, bo słabsza PO to koalicja PO z SLD w następnym Sejmie."
        Trafna uwaga. Również SLD na tym skorzysta. Ale sytuacja, która najbardziej Rosjan urządza to dwie największe partie z mniej więcej wyrównanymi siłami i walczące na noże. Wtedy ktokolwiek wygra wybory, bedzie miał za plecami silną, bardzo wrogo nastawioną opozycję. Absolutnie niekonstruktywną.

"PS. No, a teraz czekamy na płomienne słowa o zaprzańcach. Wedle rozpisanego scenariusza.
        Czy ja wiem, czy płomienne? Patrzę na głupców raczej zimno."
        smile Miło to słyszeć.

"Wiesz, jak rosyjski wywiad nazywa darmowych współpracowników?"
        Obecnie Rosja drażni nas jak psa kijem. Spójrz na post powyżej. Tam właśnie ktoś odstawił rytualny taniec wojenny. Jak mówisz? "G...jady"? Jestem przeciwna tak drastycznemu językowi, niepotrzebnie brutalizuje relacje, to też sowiecka maniera.

Dziwi mnie jednak, że Rosjanie nie potrafili sobie odmówić takiej demonstracji własnie teraz. Obnażyli swoją grę totalnie.

• glupi_jasio Re: Tablica w Smoleńsku 09.04.11, 19:05
          dorota_3 napisała:

> "Dla mnie to nie jest wydarzenie, to zwykła, putinowska prowokacja"

> Bez wątpienia, to prowokacja. Termin jednak dobrano tak, że stała się wydarzeniem. W mediach aż huczy.

No, huczy, bo się tzw. lemingi zdziwiły. Większości jest głupio, mniejszość najbardziej zaangażowana i sprawna w dialektyce postmarksistowskiej, usiłuje jakoś zwalić to na PiS, lub przetworzyć w "Putin wspiera Kaczyńskiego".

> "Odnośnie wzmacniania opozycji: chyba chodzi Ci o tę z SLD, bo słabsza PO to ko
          > alicja PO z SLD w następnym Sejmie."

> Trafna uwaga. Również SLD na tym skorzysta. Ale sytuacja, która najbardziej Ros
          > jan urządza to dwie największe partie z mniej więcej wyrównanymi siłami i walcz
          > ące na noże. Wtedy ktokolwiek wygra wybory, bedzie miał za plecami silną,
          > bardzo wrogo nastawioną opozycję. Absolutnie niekonstruktywną.

W jednym sensie się zgodzę: Rosji teraz jest na rękę maksymalnie osłabić Tuska, by przewodnictwo Polski w UE było jak najtrudniejsze, a podatność Tuska na szantaże różnego rodzaju - była jak największa.

Po prawdzie, uważam, że dymisja Tuska byłaby najlepszym rozwiązaniem. To polityk zbyt uwikłany i podatny na naciski i groźby.

Np. rząd Gowina miałby ode mnie pewien kredyt zaufania.

>
          > "PS. No, a teraz czekamy na płomienne słowa o zaprzańcach. Wedle rozpisanego sc
          > enariusza.
          > Czy ja wiem, czy płomienne? Patrzę na głupców raczej zimno."

> smile Miło to słyszeć.

Bystra bywasz, szkoda, że głównie w relacjach interpersonalnych.

>
          > "Wiesz, jak rosyjski wywiad nazywa darmowych współpracowników?"

> Obecnie Rosja drażni nas jak psa kijem.

Nas? wink

Ciebie. Mnie skandal martwi, ale cieszy mnie, że sytuacja się klaruje. Te bajki i syrenie śpiewy o przyjaźni i resecie, pachnące PRL, były trudne do zniesienia.

> Spójrz na post powyżej. Tam właśnie ktoś odstawił rytualny taniec wojenny.

Nie odbieram tego tak.
          Poza tym, sama zaprosiłaś do białego tanga... i z satysfakcją zbierasz owoce... coś jak Putin?

> Jak mówisz? "G...jady"? Jestem przeciwna tak drastycznemu językowi, niepotrzebnie brutalizuje relacje, to też sowiecka maniera.
          >

To nie jest moje określenie, tylko rosyjskiego wywiadu, zacytowane przez Suworowa. Świadcząc Rosji prezenty, warto pamiętać, jak oni gardzą słabeuszami i głupcami.

> Dziwi mnie jednak, że Rosjanie nie potrafili sobie odmówić takiej demonstracji
          > własnie teraz. Obnażyli swoją grę totalnie.

Mam szalenie prosty pomysł, tłumaczący tę sprawę. Nie wiem, czy wiesz, że w Rosji trwa obecnie dość ostra konkurencja o władzę między Putinem a Miedwiediewem.

Pierwszy lubi władzę nagą, prostolinijną, w starym stylu. Drugi - woli działać miękko, podstępnie, w rękawiczkach.

Lokalne władze Smoleńska były nominowane przez Putina. Ot, prezent dla Polski, Tuska, Miedwiediewa.

Teraz należy czekać na żywiołowe demonstracje w Polsce, nagłośnione przez rosyjską telewizję, a jutro spotkanie Komorowski-Miedwiediew...

• dorota_3 Re: Tablica w Smoleńsku 09.04.11, 20:37
            "mniejszość (...) usiłuje jakoś zwalić to na PiS, lub przetworzyć w "Putin wspiera Kaczyńskiego"."
            Putin wspiera konflikt. Czasem robi to dając medialny "prezent" Kaczyńskiemu w postaci podmienienia tablicy.

Myślałam własnie o tym w kontekście rozgrywki Putin-Miedwiediew. Masz rację w tym, co piszesz. Może nawet głównym celem Putina był Miedwiediew tym razem, a tylko "przy okazji" narobiono zamętu u nas.

"Teraz należy czekać na żywiołowe demonstracje w Polsce"
            No i masz. Jakie to przewidywalne...
            • glupi_jasio Re: Tablica w Smoleńsku 09.04.11, 21:45
              dorota_3 napisała:

> "mniejszość (...) usiłuje jakoś zwalić to na PiS, lub przetworzyć w "Putin wspi
              > era Kaczyńskiego"." Putin wspiera konflikt.

To półprawda, bo ostatnio (przed rocznicą) rosyjskie media były dość umiarkowane koncyliacyjne, Rosja wykonała też jakiś gest w sprawie akt katyńskich. Ciekawe, czy coś ich tak ruszyło w ostatnich dniach (wywiad Tuska dla BBC?), czy Putin to planował od dawna.

> Czasem robi to dając medialny "prezent" Kaczyńskiemu w postaci podmienienia tablicy.

Przed chwilą zgodziłaś się, że to może być prezent dla Miedwiediewa... potem, że ma nas skłócać... a teraz znów podprogowo sugerujesz wspieranie Kaczyńskiego.

> "Teraz należy czekać na żywiołowe demonstracje w Polsce"
              > No i masz. Jakie to przewidywalne...

Oczywiście, pewne reakcje dużych grup ludzi są przewidywalne, pytanie tylko ilu z przypalonych zareaguje żywiołowo.

Aczkolwiek, warto pamiętać, że bardzo ważne jest, kto relacjonuje. Ciekawe, którą relację wybrałaś... polecam relację uczestniczki:

postepowy.salon24.pl/296148,relacja-z-demonstracji-pod-ambasada
              • dorota_3 Re: Tablica w Smoleńsku 09.04.11, 22:35
                "Przed chwilą zgodziłaś się, że to może być prezent dla Miedwiediewa... potem, że ma nas skłócać... a teraz znów podprogowo sugerujesz wspieranie Kaczyńskiego."
                I nic z tych rzeczy wzajemnie się nie wyklucza. Ruch z tablicą jest przez to taki zgrabny, że kilka pieczeni przy jednym ogniu załatwia.

Priorytetem strategicznym jest jednak mącenie nam w narodowej kadzi. Zajrzałam przed chwilą na Salon24. Bicie piany na całego. Cel Rosjan osiągnięty.
                • glupi_jasio Re: Tablica w Smoleńsku 09.04.11, 23:48
                  dorota_3 napisała:

> "Przed chwilą zgodziłaś się, że to może być prezent dla Miedwiediewa... potem,
                  > że ma nas skłócać... a teraz znów podprogowo sugerujesz wspieranie Kaczyńskiego
                  > ."
                  > I nic z tych rzeczy wzajemnie się nie wyklucza. Ruch z tablicą jest przez to ta
                  > ki zgrabny, że kilka pieczeni przy jednym ogniu załatwia.

To tak, jak ta katastrofa w Smoleńsku i śledztwo smoleńskie, tylko skala całkiem nieporównywalna.

> Priorytetem strategicznym jest jednak mącenie nam w narodowej kadzi. Zajrzałam
                  > przed chwilą na Salon24. Bicie piany na całego. Cel Rosjan osiągnięty.

Nie bardzo rozumiem... czy Ty uważasz to posunięcie Rosjan za nieobraźliwe? Czyż sama nie założyłaś tu wątku na ten temat (prowokacyjnie sformułowanego) zresztą? "Mącenie w narodowej kadzi" jest dopiero wtedy, jak reagujemy w sposób katastrofalnie sprzeczny na akt mącenie. Co tu dużo gadać: Rosjanie chcieli napluć w twarz i napluli.

Wywołało to falę krytyki i powinno wywołać adekwatną odpowiedź władz publicznych. Czy wywoła? A jeśli nie, to kto będzie za to odpowiadał? Blogerzy S24? Dorota_3, która założyła wątek na PiG? Oburzeni Polacy?

No kto?

• jack79 Re: Tablica w Smoleńsku 09.04.11, 18:12
        >rel="nofollow">www.suworow.pl/index.php?page=gownojady

mocne
        ale obawiam się że z punktu rosyjskiego wywiadu gównojadów znajdzie się w Polsce może z jeden promil, góra jeden procent
        natomiast z punktu wywiadu angielskiego i francuskiego to już moze być ponad 10% gównojadów
        a z punktu widzenia CIA spokojnie 50% jest do osiągnięcia!
        • glupi_jasio Re: Tablica w Smoleńsku 09.04.11, 19:10
          jack79 napisał:

> >rel="nofollow">www.suworow.pl/index.php?page=gownojady
          >
          > mocne
          > ale obawiam się że z punktu rosyjskiego wywiadu gównojadów znajdzie się w Polsc
          > e może z jeden promil, góra jeden procent
          > natomiast z punktu wywiadu angielskiego i francuskiego to już moze być ponad 10
          > % gównojadów
          > a z punktu widzenia CIA spokojnie 50% jest do osiągnięcia!

Nie sądzę. W kulturze zachodniej nieco inaczej się traktuje współpracowników. Nie ma pogardy, jest raczej chęć zawierania "fair deals" (no, oczywiście, że to "fair" jest lekko asymetryczne).

Wg rosyjskiej terminologii, Kukliński byłby pewnie "g...", a rząd USA walczy o jego honor i pamięć o nim nawet z Hanną Gronkiewicz Waltz.
          • jack79 Re: Tablica w Smoleńsku 09.04.11, 20:42
            ale ja nie wnikam w to czy nazwą takiego nieopłacanego zdrajce gównojadem czy dziwką
            chodzi mi bardziej o stan polskich umysłów
            stwierdzam że dać się przleciez za free rosyjskiemu wywiadomi da niewielu ale CIA przynajmniej połowa Polaków - i jeszcze będą mysleli że zrobili dobrze
            • glupi_jasio Re: Tablica w Smoleńsku 09.04.11, 21:39
              jack79 napisał:

> ale ja nie wnikam w to czy nazwą takiego nieopłacanego zdrajce gównojadem czy d
              > ziwką
              > chodzi mi bardziej o stan polskich umysłów

Jak byś zakwalifikował pułkownika Kuklińskiego?

> stwierdzam że dać się przleciez za free rosyjskiemu wywiadomi da niewielu ale
              > CIA przynajmniej połowa Polaków - i jeszcze będą mysleli że zrobili dobrze

Dopytam, czy uważasz, że jest jakaś symetria między relacjami Polska-USA i Polska-Rosja?

• jack79 Re: Tablica w Smoleńsku 09.04.11, 22:10
                > Jak byś zakwalifikował pułkownika Kuklińskiego?

no nie wiem co mu w głowie siedziało, nawet nie kojarze czy brał za to kase czy nie
                dlatego nie chciałbym go oceniać
                ale jedno z pewnościa moge powiedzieć
                kto współpracuje z obcym wywiadem (czy rosja czu USA) powinien sobie zdawac sprawe że ten wywiad robi dobrze tylko sobie (rosji czy USA) i nikomu innemu
                • glupi_jasio Re: Tablica w Smoleńsku 09.04.11, 23:53
                  jack79 napisał:

> > Jak byś zakwalifikował pułkownika Kuklińskiego?
                  >
                  > no nie wiem co mu w głowie siedziało, nawet nie kojarze czy brał za to kase czy
                  > nie dlatego nie chciałbym go oceniać

Nie brał.

> ale jedno z pewnościa moge powiedzieć
                  > kto współpracuje z obcym wywiadem (czy rosja czu USA) powinien sobie zdawac
                  > sprawe że ten wywiad robi dobrze tylko sobie (rosji czy USA) i nikomu innemu

No, właśnie w przypadku Kuklińskiego było ciut inaczej.

Okazuje się, że w PRL były sowieckie rakiety jądrowe (obsługiwane przez Sowietów). W planach Układu Warszawskiego było uderzenie jądrowe celów w Europie Zachodniej, z terenu Polski - i zamiana dużej części Polski w atomową pustynię po uderzeniu odwetowym. Działalność Kuklińskiego ten plan odkryła przed NATO, dzięki czemu go zdezaktualizowała.

Ponadto, informacje od Kuklińskiego zostały użyte przez USA, by powstrzymać armie UW od interwencji w Polsce w 1980 roku.

Ponawiam pytanie o symetrię relacji Polska-USA i Polska Rosja i o ocenę Kuklińskiego.

• jack79 Re: Tablica w Smoleńsku 10.04.11, 11:14
                    > > > Jak byś zakwalifikował pułkownika Kuklińskiego?
                    > >
                    > > no nie wiem co mu w głowie siedziało, nawet nie kojarze czy brał za to ka
                    > se czy
                    > > nie dlatego nie chciałbym go oceniać
                    >
                    > Nie brał.

robił coś w co wierzył nie dla własnych korzyści lecz dla korzyści państwa, pozostaje pytanie jakiego, jeśli Polski ok, a jeśli USA to gorzej, musiałbym przesłuchać człowieka by to wiedzieć, wtedy mogę go ocenić
                    bo niestety jest wielu polaków którzy są w stanie pluć na własny kraj a cieszyć się z sukcesów USA, nie wiem z czego to wynika ale często się z tym spotykam

a teraz już bardziej prowokacyjnie...

> Okazuje się, że w PRL były sowieckie rakiety jądrowe (obsługiwane przez Sowietó
                    > w). W planach Układu Warszawskiego było uderzenie jądrowe celów w Europie Zacho
                    > dniej, z terenu Polski - i zamiana dużej części Polski w atomową pustynię po ud
                    > erzeniu odwetowym.

zaraz zaraz, to kto chciał tą pustynię atomowa tu zrobić zsrr czy USA?
                    zdajesz sobie sprawe że amerykanie tak samo jak rosjanie zakładali zadanie jądrowego uderzenia wyprzedzajacego - czyli mówiąc po ludzku widzieli możliwość uderzenia jako pierwsi?

>Działalność Kuklińskiego ten plan odkryła przed NATO, dzięki
                    > czemu go zdezaktualizowała.

krótka analiza strategiczna
                    gdyby wybuchła wojna jądrowa między NATO a Układem Warszawskim to tak naprawdę byłaby to wojna atomowa między USA a ZSRR
                    i teraz tak:
                    atak ZSRR na USA musiał trwać 30minut (czas lotu rakiet do USA)
                    jest czas na rekację w USA
                    czas ataku z USA na ZSRR wygląda tak samo - jest czas na reakcję ZSRR
                    pozostaje sprawa Europy Zachodniej
                    atak ZSRR na Europę nic nie zmienia bo USA nietknięte
                    natomiast atak z Europy Zachodniej na wschodnią i europejską część ZSRR mógł wyłaczyć duża częśc potencjału nukleranego ZSRR
                    ten atak trwałby 5 minut - praktycznie brak czasu na podjęcie decyzji odwetowych
                    rozumiesz różnicę?
                    dla ZSRR Europa Zachodnia była tym czym Kuba na której rosjanie próbowali rozmieszcać rakiety dla ZSRR
                    pl.wikipedia.org/wiki/MGM-31B_Pershing_II
                    ta rakieta w kilka minut po starcie mogła niszczyć broń nukleraną układu warszawskiego
                    to nie jest broń odwetowa, ma za mała moc, jest zbyt precyzyjna, jest to rakieta do wykonania pierwszego uderzenia, tylko i wyłacznie do tego sie nadaje, do obezwładnienia pocisków nuklearnych przeciwnika i uniemożliwienie odwetu
                    dodaj do tego założenia:
                    SIOP-4 – plan przyjęty w 1969 r. Jego zasadniczym celem było zniszczenie nuklearnego potencjału ZSRR (cele grupy Alpha) prowadzące do przerwania wojny przez Układ Warszawski. Kolejnym była likwidacja sił konwencjonalnych (cele grupy Bravo) a następnie przemysłu i ośrodków miejskich, służących podtrzymaniu działań wojennych (cele grupy Charlie). Przewidywał pięć wariantów ataku jądrowego, w tym TRZECH W FORMIE UDERZEŃ WYPRZEDZAJĄCYCH ewentualny atak wojsk Układu Warszawskiego oraz dwóch odwetowych. Pierwszy zakładał uderzenie wyprzedzające przy użyciu 3200 ładunków nuklearnych przeznaczonych do zniszczenia 1700 obiektów grupy Alpha. Drugi atak wyprzedzający z wykorzystaniem 3500 ładunków jądrowych do zniszczenia 2200 celów grupy Alpha i Bravo. W trzeciej przewidywano zaatakowanie celów z użyciem 4200 ładunków do zniszczenia 6500 obiektów grupy Alpha, Bravo i Charlie, z których część znajdowała się w tych samych miejscach.....
                    starczy

teraz powinieneś zrozumieć że nawet jeśli intencje Kuklińskiego były czyste, i chciał pomóc Polsce (mam nadzieje że Polsce a nie USA) to jego działalnośc mogła doprowadzić do wojny jądrowej?
                    wojna jądrowa mogła wybuchnąc wtedy gdy jedna ze stron uwierzyłaby że jest w stanie wykonac pierwsze uderzenie tak że druga strona nie da rady odpowiedziec
                    przy braku informacji o rozmieszczenie rakiet jednej i drugiej strony nie ma możliwości ataku obezwładniającego
                    jeśli jednak tacy jak Kukliński przekazali by wszystkie informacje na temat silosów i rakiet, a USA w tym czasie zgromadziłoby w Europie potencjał jądrowy zdolny do unieszkodliwienia ich jednym uderzeniem w kilka minut to jak myślisz co by się stało?

> Ponadto, informacje od Kuklińskiego zostały użyte przez USA, by powstrzymać arm
                    > ie UW od interwencji w Polsce w 1980 roku.

nieprawda, to propaganda, te informacje mogły służyć również atakowi bo doktryna USA taki atak zakładała i to w kilku wariantach

więc nawet jeśli kukliński miał czyste intencje powinien zostać pokazowo osądzony i skazany na więzienie (w "wiezieniu" niechby sobie żył w luksusowych warunkach)
                    ale przekaz byłby jasny, nie wolno zdradzac własnego kraju
                    skoro kukliński jest bohaterem teraz to każdy chętnie zostanie szpiegiem dla USA - niczym nie ryzykuje jak sie okazuje - może co najwyżej zostać bohaterem

co śmieszne jeśli ktoś w tej chwili szpieguje dla Rosji, a kiedyś Rosja nas zaatakuje i uda jej się nas wziąć pod skrzydła to ten szpieg zostnie wtedy bohaterem a kukliński wtedy zostanie zdrajcą smile
                    tak nie moze być, opcja polityczna panujaca w danej chwili nie moze decydowac kto jest bohaterem a kto zdrajcą, dlatego nalezy piętnować kazdego jako zdrajcę, a ewentualnie niektórych nie karać lub karać bardzo pobłażliwie w zależności od pubudek które nimi kierowały

> Ponawiam pytanie o symetrię relacji Polska-USA i Polska Rosja

3 razy dłuzszy post by mi wyszedł....ale ja tu widze tylko odcienie szarości
                    a nie że coś jest białe a coś czarne
    • stoje_i_patrze stuku puku 09.04.11, 19:36
      cos Ci sie pomylilo. Zgadzam sie z V_V. To jest policzek w każdego i prowokacja. Nikt przy tym nie atakuje w mediach PO. Co wiecej o calej sytuacji negatywnie wypowiada sie kazdy poczawsza od męża Deresz (SLD) po rzecznika PO czy bodajże MSZ.
    • demergis wizyta dyslektyka 09.04.11, 19:46
      Klaus, Obama, Miedwiediew, Sarkozy i wielu wielu innych prezydentów nie pojechałoby w związku z takim incydentem składać kwiaty pod podmienioną tablicą. a nasz dyslektyt i znawca savoir-vivr-u będzie zapierdalał z wywalonym jęzorem nawet piechotą jakby nie było innej możliwości aby tylko stosunków nie pogorszyć. Mam nadzieje ze sie myle
    • jack79 Oko za oko 09.04.11, 20:45
      rosyjska prowokacja
      a co my robimy?
      gramy w ich grę
      powinnismy olać temat
      nasi powinni zmienić tablice na rosyjskich grobach, na takie jakie nam się podobają a takie które zirytują rosjan
      tylko tak można wygrać taką grę
      obrażając się, domagając wyjaśnien robimy dokładnie to co założyli rosjanie że zrobimy
      • jack79 Re: Oko za oko 10.04.11, 20:02
        no to zmieniam zdanie
        może to i jest prowokacja rosyjska (jeśli chodzi o terminusunięcia)
        jeśli jednak prawdą jest że MSZ Rosji moniotował kilkukrotnie w sprawie tej tablicy, prosząc choćby o to by była równiez po rosyjsku i nasi to pozostawili bez odpowiedzi....to niestety jest to też prowokacja naszego MSZ!!!
        tylko co ona miała na celu?
        może kolejną falę nienawiści do Rosji?
        a może po prostu jakiś urzędnik olewał maile?
    • vice_versa GWno usprawiedliwia Rosjan... ZMIEŃMY FORUM!!!! 10.04.11, 01:23
      Poczytajcie ten sowiecki organ:
      wyborcza.pl/1,75968,9405436,Tablica_smolenska__Kto_kogo_upokorzyl_.html
      Nagłówek
      "Rosjanie popełnili błąd. Bo tym razem szanując nasz ból i żałobę okazali się zbyt taktowni."

Potem jest jeszcze lepiej: mamy porównanie Stowarzyszenia Katyń 2010 do Żyrynowskiego!
      Okazuje się że GW i złotousty Radziwinowicz uważają, że w ogóle fakt postawienia tablicy był aktem CHULIGAŃSTWA. Wszystko się we mnie gotuje jak czytam takie propagandowe wypociny.

Przycinek, PORA WYNIEŚĆ SIĘ Z TEGO FORUM!!!!!
      To już jest Trybuna Ludu, wymiatajmy stąd!!!
      Czego jeszcze Przycinek potrzebujesz???
      GW to bezczelna ruska propaganda, te sk**** nawet już się nie kryją!
      A my podnosimy klikalność, to jest PARANOJA!
      Przycinek, stąd trzeba wiać bo to już NIE JEST PRASA CODZIENNA, TO ORDYNARNA GADZINÓWKA.
      • przycinek.usa Re: GWno usprawiedliwia Rosjan... ZMIEŃMY FORUM!! 20.04.11, 06:09
        zgadza sie - trybuna ludu
    • vice_versa Re: GWno usprawiedliwia Rosjan... ZMIEŃMY FORUM!! 10.04.11, 03:41
      Wspomniałeś, podobno nawet ściągałeś archiwum.
      Ja o tym również piszę dość REGULARNIE.

Ciekaw jestem ile razy jeszcze obetrzemy twarz i uznamy że nieszkodzi.
      Nie rozumiem tego, jeśli nie chodzi o kasę, to CZEMU TU TKWIMY?
      Czy się MYLĘ, PRZYCINKU?
      O co chodzi jeśli nie o LUDZI czyli NAS?
      O tych nowych co jeszcze nie przyszli???
      Przecież Przycinek też musi chyba kiedyś otworzyć OCZY na to CO PROPAGUJE to GWno i w czym my wszyscy uczestniczymy i do czego przykładamy paluchy...

Poza tym forum się popsuło i nie da się ani obrazków wklejać, ani cytatów zaznaczać, wytłuszczać itp. Regres jakowyś, a chyba przeoczyłem powód i wyjaśnienia o ile jakoweś były.
      • smutek20 Re: GWno usprawiedliwia Rosjan... ZMIEŃMY FORUM!! 10.04.11, 13:33
        przeczytałam to gówno i tak jak wczoraj mną zatrzęsło , że o mało z kanapy nie spadłam to dzisiaj znowu
        Kto to jest ten Radziwinowicz? Czy to jakas sprzedajna kurwa.??
      • frusto Re: GWno usprawiedliwia Rosjan... ZMIEŃMY FORUM!! 10.04.11, 17:35
        Ja myślę, że wy nie myślicie. Naprawdę. Artykuł wg mnie podaje racje Rosjan dość wyraźnie. Bądź co bądź, Smoleńsk, to terytorium Rosji. Przypięcie tam tablicy pamiątkowej o treści nieuzgodnionej z Rosją, to tak jakby u nas przyjechali Niemcy i na cytadeli postawili tablicę upamiętniającą żołnierzy Wehrmachtu, bez próby rozmowy nawet z lokalnymi władzami.

Vice_versa zbyt oślepia nienawiść wobec Rosji, by to dostrzec. Powiedzmy, że grupa byłych więźniów Łambianowic wpada do Polski i cichaczem wstawia tablicę upamiętniającą zbrodnie komunistycznego rządu, ale opisując ją jako "akt ludobójstwa". Vice, odpowiedz mi wprost, bez kluczenia, bez wyzwisk, i bez uciekania w "tu nie ma i nie może być porównania" : czy poparłbyś polski rząd, gdyby taką tablicę bez dyskusji zdjął, czy też nie?
        • sevenseas Re: GWno usprawiedliwia Rosjan... ZMIEŃMY FORUM!! 10.04.11, 18:07
          To wytlumacz nam jeszcze jak mamy rozumiec pojednanie z Rosja? Potem powiedz nam dlaczego ta tablica nie przeszkadzala nikomu przez prawie rok? I dzien przed rocznica, Rosjanie usuwaja ja w nocy.
          To Ty najwyrazniej nic nie rozumiesz .
          • frusto Re: GWno usprawiedliwia Rosjan... ZMIEŃMY FORUM!! 10.04.11, 18:31
            sevenseas napisał:

> To wytlumacz nam jeszcze jak mamy rozumiec pojednanie z Rosja?
            A co, ma wyglądać tak, że Rosja się kaja i pokornie słucha, co my mówimy? A potem zmienia nazwę na kacapstan może jeszczE? Prawda jest taka: przyjechała ekipa, zawiesiła własną tablicę nie uzgadniając z Rosjanami jej treści i pojechała. Powtarzam jeszcze raz: czy gdyby to byli wterani np wehrmachtu, którzy postawili tablicę upamiętniającą bohaterską obronę cytadeli w czysto niemieckim mieście Posen, to czy popoarłby Pan władze usuwającę tą tablicę, czy też nie? Ciekawi mnie, czy stosuje Pan podwójne standardy, czy też nie.

>Potem powiedz
            > nam dlaczego ta tablica nie przeszkadzala nikomu przez prawie rok? I dzien prz
            > ed rocznica, Rosjanie usuwaja ja w nocy.
            > To Ty najwyrazniej nic nie rozumiesz .

Tak, nie rozumiem. Nie rozumiem wielkiego halo i zaraz przypisywania wielkich intencji. Najwidoczniej przyjechał oficjel sprawdzić, czy wszystko jest w porządku przed wizytą, zobaczył tablicę, wk* się i kazał zdjąć. jest to wystarczająco wiarygodne wyjaśnienie, i nie trzeba dorabiać żadnego drugiego dna.
            • sevenseas Re: GWno usprawiedliwia Rosjan... ZMIEŃMY FORUM!! 10.04.11, 19:14
              "Prawda jest taka"

Jest jedna, najprawdziwsza, panska prawda.

", czy wszystko jest w porządku przed wizytą, zobaczył tablicę, wk* się i kazał zdjąć. jest to wystarczająco wiarygodne wyjaśnienie, i nie trzeba dorabiać żadnego drugiego dna."

"Powtarzam jeszcze raz: czy gdyby to byli wterani np wehrmachtu, którzy postawil
              i tablicę upamiętniającą bohaterską obronę cytadeli w czysto niemieckim mieście
              Posen, to czy popoarłby Pan władze usuwającę tą tablicę, czy też nie? "

Coz za porownanie, strzal w TYL GLOWY ZE ZWIAZNAYMI REKAMI Z TYLU i obrona cytadeli. Przepraszam zaraz strace cierpliwosc. Zegnam.

Moze dla Ciebie. Takie wytlumaczenie jest poprostu naiwne.
              • sevenseas Errata 10.04.11, 19:15
                "Prawda jest taka"

Jest jedna, najprawdziwsza, panska prawda.

", czy wszystko jest w porządku przed wizytą, zobaczył tablicę, wk* się i kazał zdjąć. jest to wystarczająco wiarygodne wyjaśnienie, i nie trzeba dorabiać żadnego drugiego dna."

Moze dla Ciebie. Takie wytlumaczenie jest poprostu naiwne.

"Powtarzam jeszcze raz: czy gdyby to byli wterani np wehrmachtu, którzy postawil
                i tablicę upamiętniającą bohaterską obronę cytadeli w czysto niemieckim mieście
                Posen, to czy popoarłby Pan władze usuwającę tą tablicę, czy też nie? "

Coz za porownanie, strzal w TYL GLOWY ZE ZWIAZNAYMI REKAMI Z TYLU i obrona cytadeli. Przepraszam zaraz strace cierpliwosc. Zegnam.
                • frusto Re: Errata 10.04.11, 19:25
                  sevenseas napisał:

> "Prawda jest taka"
                  >
                  > Jest jedna, najprawdziwsza, panska prawda.
                  Nie. Sevenseas, to PAN przyjmuje taką postawę. To PAN uważa, że istnieje tylko jedna, pańska prawda, a jak ktoś ją podważa, to należy go wyśmiać i zakończyć rozmowę.

> ", czy wszystko jest w porządku przed wizytą, zobaczył tablicę, wk* się i kazał
                  > zdjąć. jest to wystarczająco wiarygodne wyjaśnienie, i nie trzeba dorabiać żad
                  > nego drugiego dna."
                  > Moze dla Ciebie. Takie wytlumaczenie jest poprostu naiwne.

No to może takie: przyjechała ekipa, bez konsultacji z nikim przybiła tablicę, po polsku, niezgodną z wielokrotnie wyrażaną opinią oficjalnych władz Rosji. Rosjanie poprosili raz, drugi raz, wkurzyli się i pomyśleli "jak wy nas tak traktujecie, to my wam pokażemy".

> Coz za porownanie, strzal w TYL GLOWY ZE ZWIAZNAYMI REKAMI Z TYLU i obrona cyta
                  > deli. Przepraszam zaraz strace cierpliwosc. Zegnam.
                  Więc niech to będą niemieccy więźniowie Łambianowic, upamiętniający komunistyczne zbrodnie ludobójstwa w Łambianowicach. Lepsze porównanie?

Pytanie jest proste. Czy gdyby Ukraińcy postawili gdzieś w Polsce tablicę upamiętniającą polskie zbrodnie, tylko po ukraińsku, tablice sprzeczne ze stanowiskiem polskiego rządu, bez uzgodnień z kimkolwiek, to czy rząd Polski miałby prawo tą tablicę zdjąć?

Sevenseas, czy Pan potrafi wyjść na chwilę ze swoich butów i spojrzeć na toz punktu widzenia Rosjan?
                  • sevenseas Re: Errata 10.04.11, 19:36
                    "Sevenseas, czy Pan potrafi wyjść na chwilę ze swoich butów i spojrzeć na toz punktu widzenia Rosjan? "

Przykro mi, jestem Polakiem, nie potrafie patrzyc panskimi oczami.
                    • sverir Re: Errata 10.04.11, 22:05
                      > Przykro mi, jestem Polakiem, nie potrafie patrzyc panskimi oczami.

Przyjedzie Erika Steinbach z ekipą do Rumi, tam wstawi jakąś tablicę mówiącą o zbrodni przeciw ludzkości jaką były wypędzenia, całość podpisze jakimś Ziomkostwem Pruskim czy podobnym. I co Polak zrobi z taką tablicą i dlaczego?
                    • frusto Analogia 11.04.11, 11:00
                      sevenseas napisał:

> "Sevenseas, czy Pan potrafi wyjść na chwilę ze swoich butów i spojrzeć na toz p
                      > unktu widzenia Rosjan? "
                      >
                      > Przykro mi, jestem Polakiem, nie potrafie patrzyc panskimi oczami.

Sevenseas, JA jestem Polakiem. Pan natomiast jest człowiekiem do tego stopnia zaślepionym, że odmawia Pan prawa do polskości ludziom, którzy mają po prostu inne zdanie niż Pan. Prawda jest taka, że tutaj Rosjanie mają ewidentnie rację. Próbując mnie obrazić, sam Pan sobie wystawia ocenę. Właśnie pan się przyznał, że nie jest ważna prawda, sprawiedliwość itd
                      • vice_versa Re: Analogia 11.04.11, 17:33
                        Ta, jesteś Polakiem który WOLI Ruski punkt widzenia. To się nazywa Homo Sovieticus.
                        Nieprawdopodobne, żebym ja z żydowskimi korzeniami musiał tłumaczyć Polakom czym jest patriotyzm. Wy po prostu nie macie instynktu samozachowawczego, ciekawe czy prowadząc negocjacje handlowe czy biznesowe też punkt widzenia drugiej strony uważasz za WAŻNIEJSZY niż Twój. Pokręceni jesteście jak świński ogonek.
                        • zbignieff Re: Analogia 11.04.11, 22:16
                          A w jakiej to szkole negocjacji uczą stawiać partnerów w sytuacji bez wyboru? A takim właśnie zagraniem było to "ludobójstwo". Prawdopodobnie gdyby na tablicy stało, że "zostali zamordowani na rozkaz władz stalinowskich", to Rosjanie by to łykneli i wilk byłby syty i owca cała. Ale nie... Przecież takie coś nas nie urządza. Ruscy powinni wylizać nam buty, a potem palnąć sobie w łeb ze wstydu i wtedy ewentualnie pomyślimy o jakimś tam częściowym wybaczeniu.... Zaiste taktyka na miarę Jarosława II Wielkiego.

• frusto Kto jest zaprzańcem i kto zdradzil polskie interes 12.04.11, 10:46
                          vice_versa napisał:

> Ta, jesteś Polakiem który WOLI Ruski punkt widzenia.
                          G* prawda. To nie jest Ruski punkt widzenia. Czy to tak trudno zrozumieć? Nikt na całym świecie nie przyzna racji Polsce w tym sporze. Co najwyżej niektórzy wzruszą ramionami, że Ruscy postąpili małostkowo. Oznacza to, że wywoływanie takiego sporu było nie tylko błędem, było po prostu kretyńskimi działaniem na szkodę Polski. Osoby, które postawiły tą tablicę bez zgody lokalnych władz i nie uzgadniając jej treści, były albo idiotami, albo świadomie działały na szkodę mojego kraju, wbrew oczywistym interesom narodowym Polski. Patriotyzm to nie jest pchanie się w awantury, w których z góry wiadomo, że się przegra.

Z drugiej strony, trudno wyjaśnić niedołęstwo naszego MSZ. Jeżeli Rosjanie od grudnia monitowali i prosili o zmianę tablicy, to fakt, że przez 4 miesiące MSZ nie był w stanie odpowiedzieć świadczy albo o kompletnej nieudolności naszego MSZ, albo o świadomej woli wywołania awantury. Ja stawiam na to pierwsze.

> czy prowadząc negocjacje handlowe czy biznesowe też punkt widzenia drugiej stro
                          > ny uważasz za WAŻNIEJSZY niż Twój. Pokręceni jesteście jak świński ogonek.
                          Vice_versa, czy Pan udaje, że nie rozumie, czy naprawdę nie rozumie?
                        • sverir Re: Analogia 13.04.11, 17:44
                          > ciekawe czy prowadząc negocjacje handlowe czy biznesowe też punkt widzenia drugiej strony
                          > uważasz za WAŻNIEJSZY niż Twój.

Dobre porównanie. Tylko czy przypadkiem nie jest tak, że najlepsze interesy można załatwić współpracując z drugą stroną a nie obrzucać ją kalumniami, oskarżać o torpedowanie wszelkiej współpracy i na każdym kroku działać na szkodę partnera biznesowego? Taka metoda może być dobra na krótką metę, a potem dostaje się w de. dlatego zwykle w negocjacjach biznesowych chodzi o wypracowanie wspólnego stanowiska, a nie przeforsowanie własnego i wciśnięcie go drugiej stronie.
                  • dorota_3 Re: Errata 10.04.11, 19:48
                    Zgadzając się z Twoją wypowiedzią, Frusto jedna maleńka errata: nazwa brzmi Łambinowice
                    pl.wikipedia.org/wiki/%C5%81ambinowice
        • vice_versa Re: GWno usprawiedliwia Rosjan... ZMIEŃMY FORUM!! 11.04.11, 00:43
          Nic mnie nie oślepia. Racje Kremlowskie mam W POWAŻANIU. GŁĘBOKIM. Bo racja POLSKA, drogi frustro, jest INNA. A ja jestem (głównie) Polakiem. I nie mam ochoty czytać w jednej z głównych gazet w kraju RACJI ROSYJSKICH.

Dotarło że TO NIE JEST NORMALNE???

W szczególności że nie są to racje ROSJAN, jak niecnie twierdzisz, tylko WŁADZ KREMLOWSKICH, czego najwyraźniej nie rozróżniasz.

Uprawiasz bezczelną propagandę, bo nikt, oszczerco i wierutny kłamco, nie wpadł do Rosji cichaczem, tylko tablica ta od niemal roku znajdowała się w Smoleńsku, na kamieniu przywiezionym przez gubernatora. To raz. Dwa to fakt, że obowiązkiem polskiego rządu i polskich gazet jest prezentacja polskich racji, a nie racji innych narodów.

Odpowiadam: nawet w tak zarysowanym absurdalnym "porównaniu" odpowiadam: nie poparłbym, bo właśnie na WŁASNYM terytorium może być stać na wyrozumiałość wobec MNIEJSZOŚCI czy szacunek dla OBCYCH, jasne????
          Nie zrobisz ze mnie nacjonalisty, żebyś nie wiem jak się starał.
          • frusto Re: GWno usprawiedliwia Rosjan... ZMIEŃMY FORUM!! 11.04.11, 11:06
            vice_versa napisał:

> Nic mnie nie oślepia. Racje Kremlowskie mam W POWAŻANIU. GŁĘBOKIM. Bo racja POL
            > SKA, drogi frustro, jest INNA. A ja jestem (głównie) Polakiem. I nie mam ochoty
            > czytać w jednej z głównych gazet w kraju RACJI ROSYJSKICH.
            Aha, czyli też reprezentuje Pan niski tp moralny, który uważa, że jak Kali ukraść krowę, to dobrze, a jak Kalemu, to źle.

> Dotarło że TO NIE JEST NORMALNE???
            Tak, nie jest normalne, gdy grupka osób wpada do cudzego kraju, i tam przybija tablicę o treści nieuzgodnionej z nikim i na dodatek jawnie prowokacyjną wobec władz tego kraju.

> Uprawiasz bezczelną propagandę, bo nikt, oszczerco i wierutny kłamco, nie wpadł
            > do Rosji cichaczem, tylko tablica ta od niemal roku znajdowała się w Smoleńsku
            > , na kamieniu przywiezionym przez gubernatora.
            Manipulujesz. Kamień przywiózł gubernator. Tablicę przybito na nim bez porozumienia z Rosjanami. Rosjanie protestowali - wg ich MSZ - od grudnia co najmniej, domagając się wyjaśnienia tej sytuacji.

> To raz. Dwa to fakt, że obowiązk
            > iem polskiego rządu i polskich gazet jest prezentacja polskich racji, a nie rac
            > ji innych narodów.
            Czyli: gdyby to Żydzi wpadli do Polski i w Jedwabnym w hebrajskim napisaliby o mordzie na 1600 ludzi, to by było dobrze, gdybyśmy taką tablicę usunęli. Gdy analogicznie postępuje rząd Rosji, jest to obrzydliwe. Dla mnie jest obrzydliwe i niekompatybylne z polskością naginanie prawd moralnych do interesów narodowych. To jest jakieś nasiąknięcie obcymi nam zwyczajami.

> Odpowiadam: nawet w tak zarysowanym absurdalnym "porównaniu" odpowiadam: nie po
            > parłbym, bo właśnie na WŁASNYM terytorium może być stać na wyrozumiałość wobec
            > MNIEJSZOŚCI czy szacunek dla OBCYCH, jasne????
            Być może Pan by nie poparł, ale tutaj Rosjanie byli w swoim prawie. Mogli zachować się wyrozumiale, ale nie musieli.

> Nie zrobisz ze mnie nacjonalisty, żebyś nie wiem jak się starał.
            Nie muszę. Koń yaki jest, każdy widzi.
            • frusto "Polski obóz koncentracyjny" 11.04.11, 11:49
              inna analogia: wpada do Oświęcimia grupka rabinów, i do bramy przybija tablicę, na której upamiętnia po hebrajsku milion ofiar polskiego obozu koncentracyjnego. Następnego dnia wielka konferencja, prezydent Polski składa kwiaty pod tą tablicą, zdjęcia idą w świat. Czy również tutaj p. v_v wyraziłby wyrozumiałość i zrozumienie oraz szacunek dla obcych?

Oficjalne stanowisko Rosji jest jasne: Katyń to była zbrodnia sowiecka. Ale nie zgadzają się na określenie ludobójstwo. Z punktu widzenia Rosjan, taka tablica była próbą wymuszenia czegoś na Rosji metodą faktów dokonanych.
              • przebi Rosjanie mają oczywiście 100% racji. 11.04.11, 16:54
                Nikogo Frusto nie przekonasz. Kondycja emocjonalna chyba niestety większości osób na tym forum osiągnęła taki poziom, że żadna merytoryczna argumentacja nie jest już możliwa. Nie przyjmą żadnych argumentów a jedyny sposób jak potrafią odpowiadać na celne argumenty to obelgami, które wynikają z frustracji tym, że rozumna większość nie chce się przyłączyć po ich stronie do wojny przeciwko zdrajcom Tuskom, demokratycznie wybranym władzom Polski, zbrodniczym Rosjanom etc... Dlatego ciężko jest nawet czytać to co się pisze na tym forum od dłuższego czasu.

Kto nie jest 100 % z nami jest przeciw nam. To są dzieci rewolucji. I pomyśleć, że wiodłem z Tobą spór na temat Jarosława. Widzisz... Każdy kto w 100 % nie myśli tak jak najbardziej radykalni rewolucjoniści jest zdrajcą albo potencjalnym zdrajcą... Albo idziesz bezmyślnie i bezkrytycznie z tłumem albo tłum Cię zdepcze.
    • dorota_3 Wyjaśnienie 10.04.11, 14:23
      Po spojrzeniu na to, co zlinkował Lastboyscout widze, że muszę wyjaśnić pewną sprawę.

Ta pani w linku to nie jestem ja. Jako Ilona Kowalska zalogowałam się kiedyś na Twitterze, zeby dodać komentarz na blogu Zezowatego Zorro. Podałam pierwsze z brzegu imię i nazwisko, jakie mi przyszło do głowy (nazwisko możliwie jak najbardziej popularne). Moich danych osobowych (ani tym bardziej zdjęcia) w sieci nie ma.

Wyjaśniam to nie dlatego, żebym chciała Was koniecznie wyprowadzić z błędu, ale po to, żeby uniknąć ewentualnych skutków prawnych , gdyby przyszło Wam do głowy pomawiać publicznie p. Ilonę Kowalską. Powtarzam jeszcze raz: te dane są przypadkowe, to nie jestem ja. Przestrzegam przed naruszaniem czyichkolwiek dóbr osobistych.

Wahałam się, czy zareagować w ogóle , ale skoro pojawiło się przywołanie konkretnej osoby, to musiałam odnieść się do tego.
      • sevenseas Re: Wyjaśnienie 10.04.11, 15:50
        No prosze. Funkcjonariuszka na etacie na naszym forum. Trzeba bylo sie podpisywac z imienia i nazwiska, w koncu to za pieniadze podatnikow Pani urzadza sobie kabaret. Prosze wyjasnic ktore to wpisy na naszym watku tak znerwicowaly MON ze musial interweniowac?
        • dorota_3 Re: Wyjaśnienie 10.04.11, 19:50
          Właśnie tłumaczę Panom, że nie jestem tą osobą. I że lżenie konkretnego człowieka, wskazanego z imienia i nazwiska jest sprawą poważniejszą niż nasze pieszczoty werbalne.
    • frusto odpowiedz MSZ Rosji. 10.04.11, 19:12
      "MSZ Rosji liczy na to, iż polskie osobistości oficjalne wiedzą, że językiem państwowym na terytorium FR jest rosyjski "

Kapitalne.
    • herr7 pisywanie głupot o Rosji 11.04.11, 13:02
      Mam takie wrażenie, że wielu moich skądinąd inteligentnych rodaków jakoś dziwnie głupieje, gdy przyjdzie im wypowiedzieć się na tematy rosyjskie. Warto może pamiętać o tym, że Smoleńsk leży na terytorium Federacji Rosyjskiej i to tamtejsze władze decydują jaka tablica i o jakiej treści może wisieć lub nie. Również polskie władze decydują jakie treści mogą być na pomnikach w Polsce. Kilka lat temu zwolennicy Bandery z Ukrainy zawiesili tablicę w Bieszczadach nie pytając się nikogo o zgodę. Tablicę tę usunięto, pomimo tego, że Ukrainą rządził wówczas popierany przez Polskę Juszczenko.
      Tablica w Smoleńsku pojawiła się za sprawą wdowy po szefie IPN Kurtyce. Rosjanie mogli, a w zasadzie powinni byli ją usunąć następnego dnia. Zrobili to dopiero teraz, po tym, gdy apele do polskiego MSZ nie skutkowały. W treści tablicy umieszczonej przez panią Kurtykę było zawarte słowa "ludobójstwo", z czym Rosja się nie zgadza, powołując się na to, że w Katyniu mordowano funkcjonariuszy polskiego państwa (co było zbrodnią wojenną), ale nie ludobójstwem. Z pewnością ludobójstwem były rzezie na Wołyniu, gdyż tam w okrutny sposób mordowano Polaków tylko dlatego, że byli Polakami, a nie policjantami czy oficerami wojska. Tak się składa, że w imię tej samej polityki, która każe naszej elicie ciągle podnosić sprawę Katynia, elita ta jest bardzo niechętna w upamiętnieniu zbrodni dokonywanych na dawnych kresach przez ukraińskie organizacje nacjonalistyczne. Sam nieboszczyk Kaczyński uważał za swojego sojusznika i przyjaciela prezydenta Juszczenkę, który na Ukrainie stawiał pomniki ludziom odpowiedzialnym za rzezie Polaków.
      • dorota_3 Re: pisywanie głupot o Rosji 11.04.11, 14:13
        "Z pewnością ludobójstwem były rzezie na Wołyniu, gdyż tam w okrutny sposób mordowano Polaków tylko dlatego, że byli Polakami, a nie policjantami czy oficerami wojska. Tak się składa, że w imię tej samej polityki, która każe naszej elicie ciągle podnosić sprawę Katynia, elita ta jest bardzo niechętna w upamiętnieniu zbrodni dokonywanych na dawnych kresach przez ukraińskie organizacje nacjonalistyczne. Sam nieboszczyk Kaczyński uważał za swojego sojusznika i przyjaciela prezydenta Juszczenkę, który na Ukrainie stawiał pomniki ludziom odpowiedzialnym za rzezie Polaków."

Właśnie wczoraj o tym myślałam. Sto kilkadziesiąt tysięcy Rodaków - ofiar bestialskiego okrucieństwa nie zajmuje w tym kraju nikogo.

Dlatego, że nie można na tym temacie robić bieżącej polityki.
        • smutek20 Re: pisywanie głupot o Rosji 11.04.11, 14:27
          jasne, Rosjanie napluli nam w twarz w związku z zamianą tablic a w GW jak i na tym forum zjawi sie paru lizidup, , którzy napiszą- brawo Rosjanie. Słusznie zrobiliście.
          Gdyby juz chcieli zamienić tablice bo nie podobało sie słowo ludobójstwo to dlaczego nie znieniono wyrazu - na zbrodnia wojenna np.

Takie to trudne??
          • frusto Nie rozumiesz 12.04.11, 10:50
            Kto jest winny bardziej: Rosjanie, którzy "napluli w twarz", czy też ci, którzy dali im do tego idealny pretekst, podstawili twarz do plucia i to w taki sposób, że nikt na całym świecie się nie oburzy?

Jak ktoś działa na szkodę Polski, to nie jest patriotą, choćby wycierał sobie gębę frazesami o Ojczyźnie. Podstawienie Ruskim d* do bicia na pewno było działaniem na szkodę Polski.
            • kurt76 Re: Nie rozumiesz 12.04.11, 11:28
              Kwestia podejscia do naszych poteznych sasiadow jest tutaj walkowana od podstaw co srednio 2 mies.

V-V reprezentuje taktyke stracenczej, samobojczej szarzy... prosze bardzo, ale beze mnie.
              Sfera psychologiczna nie istnieje... kiepsko.
    • dorota_3 Rocznica przed Pałacem Prezydenckim 12.04.11, 21:41
      Nie całkiem w temacie wątku, ale nie chciałam tworzyć nowego. Wpis na Salonie24, który wywołał sporą dyskusję, z filmem nakręconym przed Pałacem podczas "żałobnych obchodów rocznicowych":
      chwilowozdaleka.salon24.pl/297023,nie-wytrzymalem
      • leny20-4-7 od wojny, ognia... 20.04.11, 14:25
        dobrze, ze dalas ten link.

tym ktorym nie chce sie samodzielnie kliknac i poczytac przeklejam klu wypowiedzi reklamowanego przez dorotke autora: "Mili Państwo - za komuny wartownik wydałby tylko 3 komendy.. Stój służba wartownicza, stój, stój bo będę strzelał. Ani wtedy ani teraz nie ma tam słowa o immunitecie!"

i tak sobie mysle...dobrze, ze ten kolezka jest "chwilowozdaleka". ciare az idzie po plecach co mogloby sie stac gdyby byl "na sluzbie".

wiecej tego typu wypwoiedzi...miod na "polityke milosci"!!!
        ----------------------------------------------------------------------------

ps. przypominam, ze poprzednie starcie silowe obecnej wladzy z miejscowa ludnoscia zakonczylo sie przegrana w sadzie i odebraniem licencji dla "ochroniarzy" reprezentujacych wladze...i z tego co pamietam dorotka takze i wtedy zachwalala uzycie sily przeciwko rodakom. co poczac, jesli sie pracuje w silowym urzedzie...
    • jack79 Tablica pod Strzałkowem... 16.05.11, 12:04
      wiadomosci.onet.pl/swiat/media-partyzanci-odpowiedzieli-na-skandal-w-smolen,1,4305159,wiadomosc.html
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka