Dodaj do ulubionych

Bialorus - swietny moment na promocje marki?

14.06.11, 23:42
Tak sobie czytam dzis o tym co sie dzieje na Bialorusi (w skrocie i duzym uproszczeniu: ocet na polkach, kartki na benzyne i dolary u cinkciarzy) i sie zastanawiam czy nie jest to swietny moment na wypromowanie na tamtym rynku polskich marek. Pierwsze zalozenie - ten system sie sypie - nie dzis to jutro nie jutro to za rok, ale padnie. Drugie zalozenie - musisz liczyc sie ze stratami wchodzac przed upadkiem systemu.
W zamian - najlepsza ekspozycja na pustych polkach, swiadomosc marki, ktora mozesz uksztaltowac juz teraz, kiedy ludzie sa otwarci na zmiany i nie maja przesytu reklam.
Nie wiem czy pojedynczej firmie oplaca sie to robic - ale juz panstwu to chyba tak. Wyobrazcie sobie np, ze robimy zbiorke towaru np tylko z godlem "Teraz Polska" i rozdajemy na Bialorusi w ramach pomocy humanitarnej. Albo nawet sprzedajemy za grosze/nic nie warte ruble Bialoruskie/barter w czymkolwiek. Krotkoterminowo na pewno jestesmy stratni, ale dlugoterminowo to moglaby byc swietna inwestycja. Masz konsumentow spragnionych produktow (choc na razie tez bez kasy) i masz niepowtarzalna okazje przekonac ich do twojego asortymentu. Szczegolnie zywnosc ma szanse na sukces, bo od smaku trudniej sie odzwyczaic (vide np. lokalny Majonez Kielecki vs Helmans, tanie, kiepskie i mocne herbaty ktore nadal maja wiekszosc polskiego rynku itp). Za pare lat mozesz potrzbowac wydac majatek na reklamy, hostesy w punktach sprzedazy, pozycjonowanie na polkach, a obecnie wystraczy tylko tanio sprzedawac (po kosztach lub nawet ze strata) by zdobyc rynek.
Obserwuj wątek
    • remmm-o Re: Bialorus - swietny moment na promocje marki? 17.06.11, 00:02
      > (w skrocie i duzym uproszczeniu: ocet na polkach
      > Szczegolnie zywnosc ma szanse na sukces

Oprzytomniej człowieku!!!

Żywność to Białorusini szmuglują do Polski, a Luka im tego zabronił.
      Więc przemytnicy "sztuk kilka" się zbuntowali , a gazeta poinformowała ze to wielka rewolucja.

W jakim świecie ty żyjesz?

Co chcesz uzyskać tymi głupotami?
      Jedź i inwestuj.....

• szutnik Re: Bialorus - swietny moment na promocje marki? 17.06.11, 09:29
        > Więc przemytnicy "sztuk kilka" się zbuntowali , a gazeta poinformowała ze to wi
        > elka rewolucja.
        Widzę, że kolega dobrze poinformowany z Radia Mińsk. To medium stale głosi mniej więcej to samo....zapomniałeś dodać jeszcze, że Baćka to najlepszy władca Białorusi w całej jej historii. To nieładnie tak ciąć cytaty!

> W jakim świecie ty żyjesz?
        >
        > Co chcesz uzyskać tymi głupotami?
        > Jedź i inwestuj.....
        Mimo wszystko warto zachować pewien poziom wypowiedzi...

Co zaś do pomysłu bieda-inwestora: problemem jest Czas. Nim społeczeństwo Białorusi wzbogaci się na tyle, by kupować polskie towary w dużej ilości minie dużo czasu (lata), a obciążenie państwa długiem rzędu 100% PKB niestety ten czas znacząco wydłuży...
        To byłaby wieloletnia operacja promocyjna. Nie sądzę, by jakikolwiek biznes działał promocyjnie na tak dużą skalę czasową "do przodu" przy tak niepewnym wyniku końcowym.
        • leny20-4-7 Re: Bialorus - swietny moment na promocje marki? 17.06.11, 10:42
          1. Polskie, czy tez wyprodukowane albo kojarzone z Polska, produkty maja bardzo dobra marke akurat na Bialorusi!

2. Bialorusini byli ( teraz takze sa, niestety takze bez srodkow platniczych) duzo bardziej chetni do kooperacji niz tacy np. Rosjanie. Jest to dowod anegdotyczny oparty o swoje doswiadczenia oraz opinie mojego przyajciela, ktory szyje kredyty eksportowe dla polskich.

3. Bialorusini - wierchuszka - ma zal do Polakow ( rzadzacych) za to, ze weszli do "sojuszu" berlina z moskwa i "nie pozostawili im wyboru".

w sumie tyle. propozycja/glos wprowadzajacy interesujacy, niestety w duzej mierze teoretyczny, glos kolejny niepotrzebna wycieczka osobista w jednym miejscu, a wypowiedzi szutnika pragnalem jak kania dzdzu! "trzeba się weselić i cieszyć z tego, że ten brat twój był umarły, a znów ożył, zaginął, a odnalazł się"!!!smile

Pozdrowienia dla wszystkich na nowy dzien!

• remmm-o Re: Bialorus - swietny moment na promocje marki? 17.06.11, 11:12
          > Widzę, że kolega dobrze poinformowany z Radia Mińsk.

Jaki poinformowany to przecie propaganda tak pisała.
          wyborcza.pl/1,86672,9778455,Na_Bialorusi_wrze__a_Rosja_przykreca_srube.html
          Może i trochę przesadziłem, ale jak widzę kłamstwa 100x powtarzane "tylko ocet"

Co do eksportu żywności to jaki ona może mieć sens jeśli ogólnie w Polsce jest droższa jak Niemczech Austrii, Włoszech , Hiszpanii itd.
          W Białorusi obecnie jest 2x tańsza i przemycają ją do Polski.

Żywność jeszcze w miarę dobrą i 3x tańszą trzeba było exportowac 6lat temu, teraz Polska żywność importuje.

Zainteresuj się nielegalnym importem z Białorusi żywności i paliwa zarobisz krocie wink
    • tertyklublin Re: Bialorus - swietny moment na promocje marki? 19.06.11, 03:42
      Białoruś to specyficzny rynek, więc może to się niestety nie opłacić

Rządzący robią nam kiepski PR sad

produkcja.rolnicy.com/answers/view/18-skory-owcze
    • stoje_i_patrze Re: Bialorus - swietny moment na promocje marki? 05.10.11, 00:24
      www.analizy.pekao.com.pl/pdf.php?id=4503
      • aggy80 Re: Bialorus - swietny moment na promocje marki? 05.10.11, 10:37
        znajomy byl w delegacji i zwiedzal mleczarnie bialoruskie - wszedzie super sprzet niemiecki..
    • zlotyrozbojnik Co Ty pieprzysz bieda-I ? Ręce precz od Białorusi! 05.10.11, 22:39
      bieda - I ! Jeśli dla Ciebie wiarygodnym źródłem informacji jest GW to masz chłopie długa drogę edukacji życiowej przed sobą. Najlepiej jakby Ci ktoś porządnie kiszki przeczyscil własnie z wykorzystaniem GW jako zaplecza propagandowego. Wtedy zrozumiesz mechanizmy manipulacji i propagandy właściwie.

A wracając do Białorusi. No byłem, widziałem i zaczynamy tam inwestować. To Taiwan Europy. Żadnego upadku systemu nie będzie. Unia z Rosja i Kazachstanem to genialne posunięcie Putina. Polska powinna się wokół tego solidnie zakręcić. Białoruś obecnie to Polska na początku lat 90tych. Odważni i sprytni zarobią tam krocie inwestując teraz. Ale trzeba to robić z głowa.

Z moich obserwacji wynika ze ich system polityczno-gospodarczy jest o wiele bardziej wydajniejszy niż polski i tej całej UE. Białoruś będzie na szybkiej ścieżce wzrostu zamożności społeczeństwa i rozwoju infrastruktury tego kraju. W mojej ocenie korzyści z dynamicznego rozwoju tego kraju są na tyle duże i odczuwalne ze na dzisiaj obywatele białorusi nie maja powodu do nie głosowania na Lukaszenke. A to ze zagraniczne media naglosnia ze paru opozycjonistow dostało palami nie oznacza ze klimat do rozwoju biznesu i wzrostu zamożności spoleczenistwa jest nie dobry. Palowanie na Tienanmen tez naglasniali pod szyldem pseudodemokratycznych czy demokratycznych haseł i co ? Chiny się cofnęly w rozwoju ?! Nie, a wprost przeciwnie, wykupily sobie USA.

No wiec kolego nie powielaj tu propagandy. Pojedz i zobacz a potem pisz.
      Ciao
      ZL
    • bieda_inwestor Polityka i Gospodarka 06.10.11, 03:09
      Glupio mi troche tak odpowiadac po czasie, ale tak sie zlozylo, ze po napisaniu tego postu mialem dluzsze wakacje i zanim wrocilem zupelnie o nim zapomnialem i gdyby nie post stoje i patrze to pewnie wszystko skonczyloby w archiwum, zanim bym sobie przypomnial....
      W kazdym razie skoro mi o nim juz przypomniano, to winnien jestem pare wyjasnien.

Zaczne od tego ze nie znam Bialorusi, nigdy tam nie bylem i w najblizszym czasie raczej sie nie wybieram, bo mam za daleko na weekendowy wypad, a na wiecej tez nie mam czasu. W kazdym razie fakt czy ja znam, czy nie, nie ma tu nic do rzeczy, bo chodzilo mi bardziej o samo rozwazanie na ile oplaca si promowac marke w okresach niedoboru towarow. W czerwcu bylo akurat glosno bylo o Bialorusinach uciekajacych z cashu do gospodarki towarowej jako o sposobie zabezpieczenia sie przed spadkiem kursu walut, przy reglamentacji tychze, ale rownie dobrze moglbym napisac o Kubie i o tym czy warto jest juz teraz budowac marke stawiajac na urynkowienie po smierci Fidela.

Tymczasem zamiast dyskusji merytorycznej o gospodarce (poza fragmentem postu szutnika), okazuje sie ze niefortunnym doborem przykladow wplatalem sie w dosc emocjonalna dyskusje na temat polskiej polityki wschodniej (jesli takowa w ogole istnieje), polityki informacyjnej Bialorusi i obiektywizmu mediow. Tego typu watki przypominaja mi, ze to pierwszy czlon nazwy tego forum to jednak "Polityka" a nie "Gospodarka".

Tak sie sklada jednak, ze polityczny aspekt tej sprawy ani mnie grzeje ani ziebi, a tak ogolnie to staram sie unikac dyskusji o polityce przed wyborami, bo w takiej dyskusji jeszcze nikt nikogo nie przekonal, a tylko obrazil, uznajmy wiec moze po prostu ze mojego postu nie bylo.
      • bieda_inwestor korekta 06.10.11, 03:11
        spadkiem kursu walut -> wzrostem kursu walut (a spadkiem kursu BRL).
      • kondzio.b Re: Polityka i Gospodarka 19.02.12, 13:44
        www.legislator.org.pl

Zakres usług:

- przygotowywanie projektów aktów normatywnych, w tym w szczególności aktów prawa powszechnie obowiązującego

- projektowanie aktów normatywnych z uwzględnieniem zgodności z Konstytucją i prawem UE, a także zasadami techniki prawodawczej

- sporządzanie uzasadnień oraz Ocen Skutków Regulacji projektowanych aktów normatywnych

- przygotowywanie założeń niezbędnych aktów wykonawczych w przypadku ustaw

- udział w poszczególnych etapach procesu legislacyjnego dotyczących projektowanego aktu normatywnego
    • stoje_i_patrze Rosjanie 17.01.12, 01:23
      Białoruś: Rosjanie masowo przejmują prywatne firmy
      Rosjanie konsekwentnie przejmują kontrolę nad białoruską gospodarką. Po prywatyzacji państwowych aktywów ruszyła masowa wyprzedaż małych, prywatnych firm, które z powodu kryzysu przynoszą straty.
      forsal.pl/artykuly/584609,bialorus_rosjanie_masowo_przejmuja_prywatne_firmy.html
      • leny20-4-7 Re: Rosjanie 17.01.12, 01:33
        z tego co ja wiem to Bialorusy wrecz blagali o powiekszenie pewnej puli z BGKu...ale po tym jak rzucil haslo minister Radzio, ze tam straszna dyktatura wpisujac sie tym samym w swoisty sojusz Berlina i Moskwy, coz innego Minsk mial zrobic? najzwyczajniej w swiecie sprzedaja sie kupujac czas. przeciez to wzroce znad Wisly.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka