Dodaj do ulubionych

Pan Bronislaw w NY. Plaaaaamkaaaaaaaa !

22.09.11, 22:35
Po co przyjechal? Wypowiedzial sie Pan Bronek od razu dla TVP1.
Tak wiec zaczal od pierwszych priorytetow , ostro i z kopyta. O szczegolnej wadze sprawie narodowej dla Narodu Zielonej Wyspy:
"- Mam nadzieję, że w przyszłym roku wizy dla Polaków udających się do Stanów Zjednoczonych będą zniesione - powiedział w TVP1 Bronisław Komorowski. Prezydent przebywający z wizytą w Stanach Zjednoczonych udzielił wywiadu "Gościowi Jedynki".
( Tlustym drukiem w Gazecie Wyborczej, pragraf otwierajacy )

PYTANIE" Dlaczego wlasciwie na tym siem wizyta nie zakonczyla? Delegacja moglaby wrocic do chaty i zoaszczedzic troche grosza?

Ale gdzie tam. Siedzi Pan Bronek nam tu dalej. Tak wiec siem wypowiedzial o sprawach praktycznie bez zadnego znaczenia dl Zielonej Wyspy i swiata:
"Komorowski mówił też o 66. sesji Zgromadzenia Ogólnego ONZ, podczas której ma zabrać głos. Ma na niej dojść do głosowania nad uznaniem Autonomii Palestyńskiej jako państwa."

Na zakonczenie i dla rozluznienia zas poruszyl "temat o pogodzie":"Komorowski podkreślił, że rozmawiał z kierownictwem nowojorskiej giełdy na temat jej współpracy z giełdą warszawską. - Była też rozmowa, tu na giełdzie nowojorskiej z częścią biznesu amerykańskiego zainteresowaną lokowaniem kapitału w Polsce - dodał."

"Dodal". Na koniec sobie miszczu dodal.

Bronku, po cos ty tu przyjechal, nie czasami na sesje ONZ? Bo jesli na sesje, to po cholere mamlasz o jakich tam Palestycznykach? Popros o zniesienie wiz i wizyte chlopie zakoncz smile bo Jankes nie lubi jak mu dzis marudza o pierdolach, Palestyna, gospodarka, co jeszcze moze wojny albo bomby atomowe, rozbrojenie jakies ???? Androny takie .......

wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosci/1,80277,10339108.html
Obserwuj wątek
    • szczurek.polny Jednak konsekwencje mogą być znaczące 22.09.11, 22:44
      Mimo wszystko, na twoim miejscu bym nie ironizował.
      Oto bowiem Bronisław Komorowski otworzył sesję nowojorskiej giełdy:

zezorro.blogspot.com/2011/09/komorowski-otworzy-sesje-na-wall-street.html
      Czy muszę ci przypominać, co się działo po tym, gdy w 2008 roku sesję nowojorskiej giełdy otworzył inny Polak, niejaki Kaczyński?
      • byly-kadi-lak Re: Jednak konsekwencje mogą być znaczące 22.09.11, 22:55
        Nie pamietam, a co? Dzis DJI poszedl w dol o 390 a dolowal do 500. Zloto o $70 .....
        A na powaznie to mnie mocno dziwi i bawi, ze PO tak sie czepilo tych wiz. Z dyskusji w narodzie, najwyrazniej rozsadniejszym od politykow, jasno wynika ze ludziom juz wcale nie zalezy na tym zniesieniu wiz. Robic to u tak nie beda mogli (kupe moze) , a kto ma kase etc. to sobie przyjedzie i tak. w koncu kto nie narozrabial albo nie siedzial tu 10 lat to wize dostnaie na mur.
        • lastboyscout Re: Jednak konsekwencje mogą być znaczące 22.09.11, 23:22

> A na powaznie to mnie mocno dziwi i bawi, ze PO tak sie czepilo tych wiz<

Nalezaloby w koncu wyjasnic sprawe zniesienia tych wiz...

Wbrew pozorom jakie probuje tworzyc zniesienie wiz dla Polakow byloby dla nich samych niezwykle ...niekorzystne!

Najlepiej mowia o tym "interesie" np. Slowacy.
          Amerykanie zniesli im formalnie wizy co wcale nie oznacza, ze przy przekraczaniu granicy nie sa poddawaniu szczegolej weryfikacji co do ewentualnego lamania prawa emigracyjnego (w gruncie rzeczy chodzi o te sama procedure co w przypadku wydawania wiz).
          Jezeli cokolwiek nie gra sa zawracani.
          Co jest wazne dostaja prawo pobytu tylko do 3 miesiecy a przekroczenie tego terminu oznacza te same konsekwencje co w przypadku wiz.

Duzo lepiej wychodzi na tym Polak poniewaz jezeli jak Slowak, nie zlamal przepisow imigracyjnych dostaje wize na 10 lat i kazdorazowo zezwolenie na polroczny pobyt.
          Jezeli jezdzi turystycznie to w ogole nie odczuwa faktu istnienia wiz poza kosztem $100 za jej odnowienie (koszt polskiego paszportu na 10 lat to $150).
          Pracujac co prawda musi oplacac koszty podrozy ale co jest zlego w okresowym odwiedzeniu rodziny, Polski, zrobienia sobie naleznych wakacji?

Chyba rzeczywiscie jest blizej do zniesienia wiz ale bez watpienia PO jak zwykle mowi Polakom tylko czesc prawdy ...
          • tartaczek Re: Jednak konsekwencje mogą być znaczące 23.09.11, 00:52
            @lsb
            Drobna korekta Twojej wypowiedzi : koszt wydania polskiego paszportu w kraju to 140zl (ubiegly rok) , a nie 150 dolarow. Ambasady przypuszczalnie pobieraja sobie oplaty dodatkowe.
            • lastboyscout skubia bo nie lubia! :) 23.09.11, 18:32

Ooooo, dziekuje za podpowiedz.

Mnie podano cene $150 za jeden paszport (czyli trzy razy drozej!), nie mowiac o problemach w konsulacie (ostatnio poprosilem urzednika konsularnego o podanie mi imienia i nazwiska ... a on odmowil, twierdzac, ze to... bezprawne ... kiedy poprosilem o umozliwienie mi kontaktu z jego przelozonym w celu zlozenia skargi ... rozlaczyl sie ... Hmmm, pewnie nie wiedzial, ze ja nigdy nie odpuszczam wink ).

Wiem, ze mialbym pewne ulatwienia podrozujac po Europie z paszportem unijnym ale mnie tam skubia bo nie lubia to chyba pojade w bardziej radosne miejsca z paszportem amerykanskim.
              Pozdrawiam!
              • byly-kadi-lak Podpowiadam 23.09.11, 18:48
                Polski paszport olalem. Mam, ale niewazny. W Polsce nei zalatwie bo nie siedze tak dlugo by zlozyc wniosek i odebrac a jak pojade nastepnym razem, to znow wrzuca w miedzyczasie na shredder....
                Wiec to olalem. natomiast za 30 zliciszow wyrobilem sobie dowod osobisty. bez adresu, bo nie mam meldunku w PL, po prosu piszesz zes bezdomny jest i juz. Jak masz meldunek to jeszcze lepiej.
                Dowod sie przydaje , w PL albo przy przesiadce czy w Niecznech jak lece do PL. Pokazuje to w bramce Schengen i juz jestem w srodku po przyjezdzie z miasta, bo lubiwe w Monachium na piwo isc . Przy okazji oszczedzam paszport USA smile bo mi nie stempluja nic.
                • lastboyscout Re: Podpowiadam 23.09.11, 20:01

Piekne dzieki!
                  To naprawde moze nam ulatwic zycie.
                  Milego dnia.
          • byly-kadi-lak Re: Jednak konsekwencje mogą być znaczące 23.09.11, 04:01
            Alez pewnie .....zakladam sie o kazda kase, ze pol roku po "zniesieniu" wiz zacznie sie wrzask, zeby wizy wprowadzic smile
            6 miechow pobytu to jedno, dwa to ze kazdy kraj ktory wszedl do VWP jest pod szczegolna obserwacja prze poltora roku, po to przeciez zadanie paszportow biometrycznych i tej calej nowej, polaczonej z kilku/ nastu (?) bazy danych . Kazde przedluzenie pobytu wprowadza sie do bazy danych i po okresie probnym decyduje co zrobic. Przeciez grecy maja wizy a nie mieli juz jakis czas.
            • viper39 czegos nie rozumiem 23.09.11, 18:08
              po co komu wjazd bezwizowy? przeciez w Polsce jest zielona wyspa... to przeciez nie ma po co

poza tym z tego co slysze wizy daja teraz bez problemow i to na 10 lat....

kadi...
              bronek przyjechal do NYC na wycieczke i na zakupy daj mu spokoj, przeciez czlowiek nie moze caly czas na zielonej wyspie siedziec bo moze szalu dostac... z jednej strony ruskie z drugiej niemce...od polnocy szwedy... i tylko z czechami jakos jest OK ...

no ale jak to jest bronek nie zalapal sie na audiencje u buraka?
              • byly-kadi-lak Re: czegos nie rozumiem 23.09.11, 18:31
                Moze Bronislaw przyjechal zalatwic zielone karty dzieciom? I przy okazji Rostowskiego dzieciom i paru innym ?
                No ze pare par Levisow przywiezie do PL to normalka....w koncu tu po 29.99 a w PL 4 razy tyle smile
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka