glupi_jasio 12.11.12, 12:14 Partia liberalow, prowadzaca polityke milosci. Granica sie przesuwa co roku. Kiedy ostra amunicja? Policja strzela w tłum. Marsz Niepodległości Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
szutnik Re: Tak rzadzi Platforma Obywatelska 12.11.12, 13:35 Jeśli ktoś opiera się na Kibolstwie jako politycznej sile wspierającej (a opierają się obie strony i "narodowcy" i nazwijmy to w skrocie ich własnym określeniem siebie: "antifa") musi się liczyć z tym, że sprowadza poziom swoich działań politycznych do poziomu rozrób kibolskich właśnie, z pełnymi tego konsekwencjami, podobnie jak na stadionach. Mam współczuć? Wcale nie widzę takiej potrzeby. W młynie kibolskim zawsze można zarobić w łeb albo od "drużyny przeciwnej", albo od policji. Kto mądry, trzyma się od tego z daleka, a kto się pcha w to, musi się liczyć z tym, ze oberwie. A wystarczy skończyć tolerować gości w chustach i kapturach w swoich szeregach i zaraz będzie dużo lepiej. Tylko kto bedzie tak odważny? Przecież to "aktywna część elektoratu", prawda? Odpowiedz Link
leny20-4-7 Re: Tak rzadzi Platforma Obywatelska 12.11.12, 15:06 MAsz swoje lata to wiesz, że nie ma prostych odpowiedzi: www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=2kUfuIaKIh4 abyś miał jednak co przemyślec to dorzuce i to: gosc.pl/doc/1358177.Kto-rzucal-w-policje oraz to: wsieci.rp.pl/artykul/891373,951009-Roman-Polko--Policja-nie-powinna-nawiazywac-do-taktyk-ZOMO.html a na deser chociażby to, że jak trzeba było wsparcia pewnych środowisk to schylano się po każdy głos* : Pani poseł Małgorzata Kidawa-Błońska, wówczas w sztabie Bronisława Komorowskiego (czerwiec 2010), oraz poseł Andrzej Halicki, szef mazowieckiej Platformy zwrócili się do prezesa Legii, Pawła Kosmali o uchylenie kibicom zakazów klubowych (dotyczyło to również, a może przede wszystkim dzisiejszego wroga numer jeden, czyli Staruchowicza). i tak sobie na szybko myślę, że mimo wszystko ( jak prawie zawsze) masz rację! Gdyby było pewne, że nie będzie "kryterium ulicznego" pomiędzy "sprowokowanymi" (celowo w "") i policją to na Marsz przyszłoby zapewne z 10x więcej osób, a tak każdy musi wkalkulowac ryzyko otrzymania zabłąkanej kuli, racy, czy dyfuzji cząstek gazu...albo pały po nogach, plecach, rękach albo nawe twarzy. Marsz tych rozmiarów trudno byłoby zamilczeć. Ale to tylko spekulacja, bezpodstawna jak mniemam. --------- * ale to było jeszcze zanim Premier ogłosił wojnę z kibolstwem, a jego arwesarze z Matołem. Z tego co pamiętam z lat 2006-7 na stadionach przy kazdej okazji szła przyśpiewka "jeb...ac pzpn" i "kto nie skacze ten...z kaczorem"...ale wtedy były inne czasy. "Spokojnej" i "propaństwowej" opozycji, której więcej było wolno, prawda? Odpowiedz Link
nsfast Re: Tak rzadzi Platforma Obywatelska 12.11.12, 17:25 Nie myl kibiców z kibolami. Jak dotąd tylko PiS zniżył się do tego by kibolską hołote uczynić swoim sojusznikiem. Teraz ten wybór parzy w łapki, wiec desperacko zwalają na "prowokatorów". Odpowiedz Link
leny20-4-7 Re: Tak rzadzi Platforma Obywatelska 12.11.12, 19:12 notso ale tak szczerze - tzw. Staruch to jeszcze kibic czy juz kibol - bo ciekawy podział w kontekście tego roku 2010r i działań PO zarysowałeś? Odpowiedz Link
dorota_333 Posłanka PiS Kempa i Staruch 12.11.12, 20:22 Czy mnie pamięć myli - to posłanka Kempa (moja ulubienica nota bene), jak jeszcze była w PiS to poręczyła za niejakiego Starucha. Potrafiła rozpoznac patriotę Odpowiedz Link
leny20-4-7 Re: Posłanka PiS Kempa i Staruch 12.11.12, 21:08 czekaj, czekaj...a to nie jesteś przypadkiem Ty, która najgłośniej zawsze gardłujesz, że albo wyrok jest nieprawomocny albo będzie apelacja? Jakże to teraz "skazujesz" bez prawomocnoego wyroku? Dzielisz Polaków na gorszych i lepszych patriotów? No nie ładnie, nie ładnie...tym bardziej, że wprost rzucasz kalumnie na posłankę Kidawę i posła Halickiego że na ludziach się na znają?! nooooo nagana do akt! Odpowiedz Link
glupi_jasio Re: Tak rzadzi Platforma Obywatelska 12.11.12, 15:33 Na razie tylko krotkie ad vocem, wiecej bedzie poznym wieczorem. Ad vocem mam pytanie: czy nie uwazasz, ze Twoje wnioski sa nieco zbyt latwe, proste i pospieszne, skoro jest coraz wiecej przeslanek, ze Policja sama prowokowala, a chyba wrecz wspoltworzyla, huliganskie wybryki. Jak wyjasnilbys z Twoich pozycji, udzial tajniakow w prowokowaniu i wywolywaniu zamieszek? Odpowiedz Link
nsfast Re: Tak rzadzi Platforma Obywatelska 12.11.12, 17:20 > Coraz wiecej przeslanek, ze Policja sama prowokowala, a chyba wrecz wspoltworzyla, huliganskie wybryki Tysiące świadków, większość wyczulona przez lekturę GP w poszukiwaniu prowokacji, niemal każdy ma komórkę z kamerą w kieszeni i... co? Parę zdjęć, "przesłanek" z których nic nie wynika? Udajesz, czy naprawdę chcesz by czytać dosłownie Twojego nicka? Odpowiedz Link
szutnik Re: Policja sama siebie prowokowała? 14.11.12, 18:32 Mariusz Kamiński uważa, że do zapewnienia bezpieczeństwa uczestnikom manifestacji potrzebna jest dobra współpraca z policją. - My mamy pomysły i wiemy jak to zrobić, żeby w przyszłym roku do takich incydentów nie doszło - mówił. Wiceprezes PiS przyznał, że nie wierzy w rozpowszechnianą przez część mediów wersję, jakoby za zamieszki w trakcie Marszu Niepodległości odpowiedzialni byli policyjni prowokatorzy. Kamiński wyraźnie też zaprzecza Twoim tezom, Jasiu: - Policja musi działać w sposób zdecydowany, jeśli prawo jest łamane, natomiast nie może tego nadużywać - stwierdził Kamiński na antenie Polsat News. Jego zdaniem, w tym roku nie doszło do przekroczenia uprawnień przez funkcjonariuszy policji, www.polskatimes.pl/artykul/697669,pis-dystansuje-sie-od-narodowcow-kaminski-nie-wierze-w,id,t.html?cookie=1 I komu mam wierzyć? Wam? Kamińskiemu? Zawiszy i Winnickiemu? Romanowi Polko, ktory powiedział, że błędy owszem były, ale Policja musi dbac tez o swoje bezpieczeństwo, stąd kominiarki? Odpowiedz Link
szczurek.polny Szutnik - wywrotowiec 12.11.12, 18:57 > A wystarczy skończyć tolerować gości w chustach i kapturach w swoich szeregach > i zaraz będzie dużo lepiej. Znaczy co? Organizatorzy marszu mieli poprosić policjantów w chustach i kapturach o opuszczenie szeregów marszu? A jakby ci odmówili, to siłą? Odpowiedz Link
szutnik Re: Szutnik - wywrotowiec Szczurkowi 13.11.12, 18:55 A słyszałes o takim pojęciu jak "własna służba porządkowa marszu"? To jest stary patent: jesli boisz się prowokacji, zrób marsz ubezpieczany własną służbą z czytelnymi już z daleka identyfikatorami, rozdawanymi tuż przed marszem, by nikt niepowołany ich nie dostał. Niech pilnują swoich o zbyt gorących glowach i wyłapują prowokatorów. Nie mów mi, ze to było zbyt trudne. Owszem jest zbyt trudne dla tych, ktorzy mają podejście "idiom wpieriod i jakoś to będzie". Dla tych, ktorzy rozumieją, czym jest organizacja dużej imprezy, gdzie moga być zadymy, a zalezy im na image'u nie jest to wcale trudne. Odpowiedz Link
szczurek.polny Straż Niepodległości jednak potrzebna! 13.11.12, 21:32 > A słyszałes o takim pojęciu jak "własna służba porządkowa marszu"? Słyszałem. I zdaje się organizatorzy Marszu Niepodległości też słyszeli. W tym celu powołano Straż Niepodległości - żeby agresywni faceci w kominiarkach nie byli bezkarni. Pożyteczna inicjatywa, prawda? > Niech pilnują swoich o zbyt gorących glowach i wyłapują prowokatorów. Amen. chlodnyzolw.salon24.pl/463626,pochwala-policji-goldeneye-ponaddzwiekowa-kominiarka Odpowiedz Link
przyjacielameryki Re: Tak rzadzi Platforma Obywatelska 12.11.12, 13:39 glupi_jasio napisał: > > Partia liberalow, prowadzaca polityke milosci. > > Granica sie przesuwa co roku. Kiedy ostra amunicja? > Dobry nick sobie Jasiu wymyśliłeś. Faktycznie jesteś głupi. Kolejna rozróba w Warszawie w Dniu Niepodległości to robota wspieranych przez twojego idola J.Kaczyńskiego kiboli i chuliganów. Byłem tam, widziałem na własne oczy!!!! Ci chuligani zjechali się z całego kraju żeby psuć ten ważny dzień. Zdaje się, że J.Kaczyński już stanął w ich obronie. Brawo!!! A tzw. Młodzież Wszechpolska to co to takiego??? To ci najwybitniejsi współcześni Polacy, patrioci, przyszłość narodu??? Kompletna żenada i wstyd!! Przeszkadza ci normalna praca policji pilnującej porządku a nie dość, że nie przeszkadza ci destrukcyjna robota J.Kaczyńskiego, bojkotowanie i anarchizowanie państwa polskiego przez tego chorego z nienawiści człowieka, oskarżanie polskiego rządu o "zamach", i wspieranie chuliganów stadionowych, to jesteś jeszcze z tego dumny. Faktycznie głupi jasio! Owszem, teraz możemy już otwarcie powiedzieć, że polskie społeczeństwo zostało podzielone na normalnych ludzi akceptujących demokrację, wybór prezydenta w wolnych demokratycznych wyborach i szanujących tego prezydenta czy premiera, uczestniczących w przemianach społeczno-gospodarczych kraju, akceptujących nasz udział w UE i w NATO oraz na ludzi chorych z nienawiści do wszystkiego co żyje, negujących demokratyczne wybory a tym samym negujących demokrację, negujących korzyści z UE, zawłaszczający dla siebie wszelki patriotyzm, łatwo przyjmujących absurdalne wizje i teorie spiskowe nie poparte żadnymi dowodami, wpisujący się w psucie państwa polskiego tylko dlatego że im się nie powiodło a swoją frustrację, lenistwo i nieudolność tłumaczą złym państwem. Bo oni są przecież mądrzy i im się należy . . . . . . . . ! Druga grupa psujących i bojkotujących państwo polskie to osoby starsze, nie wykształcone, typowe mohery, różni dewiaci i dewoci. Znam i jednych i drugich, to wyborcy J.Kaczyńskiego, kompletni zakompleksieni nieudacznicy - zupełnie jak ich lider. Tragedia!!! Ale zdecydowana większość polskiego społeczeństwa jest rozumna i mam nadzieję, że w następnych wyborach psychopaci w rodzaju J.Kaczyński czy A.Macierewicz wylądują na śmietniku historii, znikną na zawsze z polskiej sceny politycznej i tego życzę tym wyjątkowym szkodnikom!!!!!!!! Odpowiedz Link
nsfast Re: Tak rzadzi Platforma Obywatelska 12.11.12, 17:28 > Kiedy ostra amunicja? Kiedy druga strona zamiast kostki brukowej przyniesie koktajle mołotowa. Może jak się Tobie i Twoim kolegom propagandzistom uda, to już w przyszłym roku będziemy mieli po kilka ofiar śmiertelnych po każdej ze stron. Odpowiedz Link
robisc Re: Tak rzadzi Platforma Obywatelska 12.11.12, 17:58 znizasz sie do poziomu tych bandziorow, ktorzy wczoraj po raz kolejny demolowali moje miasto; pamietam, jak jakis czas temu chyba Kadi pisal tu o bezceremonialnym potraktowaniu przez nowojorska policje demonstrantow na Wall Street, a przeciez demonstrowali pokojowo; ciekawe jak by zareagowali na zamaskowanych zadymiarzy rzucajacych plytami chodnikowymi; Odpowiedz Link
leny20-4-7 Re: Tak rzadzi Platforma Obywatelska 12.11.12, 19:07 oj robi, Robi...myślę, że zgodzi się z Tobą każdy tylko co do momentu BANDZIORÓW. 1. demolka miasta? została podliczona na 20tyś (zniszczenia) plus 30tyś(sprzątanie po marszach)...rok temu było to razem 72tyś. PKiN jak stał tak stoi, Narodowy i Łazienkowska również...zniszczeń ani na Wiertniczej ani na Czerskiej - brak. zaznaczam, że szkoda i tych środków bo w kasie miasta coraz większe pustki i może ich zabranąc na podstawowe cele. 2. przejaskrawiając przekaz...po co brac przykład z USA? Po co się ograniczac na USA? Toż może idźmy w takicj przypadkach na całośc i wzorujmy się na ojczyźnie wszystkich demokracji...oto link www.youtube.com/watch?v=9-nXT8lSnPQ zdziwiłbyś się ile operujących w cywilu mogłoby wtedy oberwac... dlaczego w myśl durnego i SZTUCZNEGO podziału albo broni się "swoich" albo naparza w "obcych". Czy faktycznie nie można oczyścic mundurowego środowiska z ewidentnych psycholi? Częsci z nich wydaje sie, że wystarczy włozyc mundur i byc ponad albo nad NAD. Tożsamo widzę z niektórymi, którzy głosują albo zapisali się do PO i myślą, że z automatu słoma im "sama" wyjdzie z butów. Cóż życia nie oszukasz ( zaznaczam, że nie piję do Robiego, tylko ogólnie mne naszło). Odpowiedz Link
glupi_jasio Re: Tak rzadzi Platforma Obywatelska 12.11.12, 22:52 robisc napisał: > znizasz sie do poziomu tych bandziorowtorzy wczoraj po raz kolejny demolowal > i moje miasto; > Nie, to Ty sie znizasz do poziomu kibola politycznego, akceptujacego klasyczne panstwo policyjne sluzace interesom partyjnym. Akceptujesz policyjne prowokacje, strzelanie do ludzi. Akceptujesz zomowskie metody, bo tak Ci dyktuja sympate polityczne. Sledze wydarzenia wokol Marszu Niepodleglosci trzeci rok. Mam relacje z pierwszej reki, od zaufanych przyjaciol, z dwu ostantich marszow. Trzy lata temu lewactwo usilowalo zaklocic marsz, policja zachowala sie wlasciwie, odrozniajac lewackich zadymiarzy od swietujacych obywateli. Rok temu, juz, policja bronila prawa garstki lewackich zadymiarzy do zablokowania pokojowego marszu 50 tysiecy ludzi. Po dzialaniach umundurowanych w kominiarki prowokatorow, usilowal rozbic mardz 50 tysiecy normalnych obywatreli. Kto wie, czy nie lepszych, niz Ty. Widzialem ich twarze. Normalne, dobre. W tym roku znow doszlo do prowokacji policyjnej i proby rozbicia marszu przez policje, po zainicjowaniu przez nia rozrob. Sa na to dowody. Metody ZOMO. Odpowiedz Link
glupi_jasio PS: Robiemu do zeszytu 12.11.12, 23:11 eska.salon24.pl/463478,powolutku-saczy-sie-zniechecenie PS.2. I jeszcze jedno – ktoś tu napisał, że była to udana prowokacja policji. Otóż nie była udana, wcale! Gdyby była udana, to poszłyby szyby w okolicznych sklepach i lokalach – to jest zawsze charakterystyczne. Jeśli nie poszły, to znaczy że ten wielki tłum ludzi zachował się wzorowo i nie dopuścił do prawdziwej prowokacji. Czy wiesz, dlaczego blogerka Eska ma racje? Odpowiedz Link
mecenas_misiura Re: PS: Robiemu do zeszytu 13.11.12, 21:15 Prowokacja wiadomych sił to typowe komusze hasełko, które teraz przejęła katobolszewia. Kto jak kto - ale tzw. "prawica", która powinna być za silnym państwem i przestrzeganiem prawa - obawia się państwa policyjnego? Oczywiście gdyby to "prawica" zdobyła władze nie używałaby policji do wymuszenia przestrzegania prawa? Litości... Wy nie jesteście żadna prawica, tylko katoliccy anarchiści chyba. A już odwracanie kota ogonem, że to wyznawcy PO to w sumie sa kibole i to oni odpowiadają na zbydlęcenie święta niepodległości jest albo skrajnym (opłacanym ze subwencji dla partii, a więc ukradzionych z budżetu) cynizmem, albo symptomem zaniku istoty szarej. Ps. Zapłacę 1000pln za zdjęcie policjanta rzucającego w innych policjantów kamieniem, celem dokonania "prowokacji". Odpowiedz Link
dorota_333 Państwo zdało egzamin 12.11.12, 20:31 Zadyma została bardzo sprawnie i profesjonalnie wyizolowana i uspokojona. Marsz był kontynuowany - co też trzeba policzyć na plus władz miasta, że oparły się pokusie szybkiej i pochopnej delegalizacji. Ogólnie rzecz biorąc - policja i miasto zdały egzamin. Medialnie ten dzień był miażdżący dla tzw. "prawicy". Rano - fajna, radosna i spokojna manifestacja prezydencka. Po południu - zamieszki "prawicowe". W kraju - ludzie cieszący się świętem, bez agresji i nienawiści. "Prawica" przyprawia sobie gębę toczących pianę z pyska zadymiarzy. Tylko tak dalej, chłopaki, tylko tak dalej. Odpowiedz Link
leny20-4-7 Re: Państwo zdało egzamin 12.11.12, 21:11 Pamiętam jak w lipcu 2009r miałem z Tobą różnicę zdań w kwestii "zdania egzaminu" podczas pacyfikacji Hali KDFu przez władze Warszawy...przypomnij może wyrok sądowy po tej akcji. Bo byłaś wtedy także identycznie pewna siebie. Odpowiedz Link
szczurek.polny Państwo :) zdało egzamin :) :) :) 12.11.12, 22:08 Wyczuwam subtelną ironię w określeniu "Państwo zdało egzamin". Odpowiedz Link
glupi_jasio Re: Państwo :) zdało egzamin :) :) :) 12.11.12, 23:03 szczurek.polny napisał: > Wyczuwam subtelną ironię w określeniu "Państwo zdało egzamin". A ja, czytajac watek tej pani o tym marszu, sprzed kilku dni, "bedzie sie dzialo" - mam niemile wrazenie, ze ta pani - zwyczajnie miala informacje, ze bedzie sie dzialo. Od tych, ktorzy zaplanowali to, co sie dzialo. Nie znajduje tu ironii, to raczej orwellizm w wersji na bezczela. Wyborcy PO, w swoim kibolstwie, za zakladnikami tego policyjnego panstwa do tego stopnia, ze nie sa w stanie przyjac do wiadomosci tezy o prowokacji. Tym mniej sa do tego zdolni, im bardziej jest to ewidentne. Psychologia podaje wyjasnienie tego zjawiska: to sie nazywa redukcja dysonansu poznawczego. Jesli latami wspiera sie gangsterow u wladzy, to bardzo trudno jest przyznac, ze sie pozwala ozynac na zywca i wspierac dranstwo. Tym trudniej, im to dranstwo jest bardziej bezczelne i otwarte. A poza tym, autoironia wymaga pewego poziomu inteligencji i wgladu... wiec .. raczej... na pewno nie. Odpowiedz Link
leny20-4-7 Re: Państwo :) zdało egzamin :) :) :) 12.11.12, 23:35 sory Jasiek ale tym razem częściowo mocno generalizujesz! jak się wsłuchuję w głosy znajomych z PO to częsc z nich to po prostu - TOMASZE - bo bardzo twardo stąpa po ziemi i w "cuda" nie wierzą. Potrzebują dowodu, a nie samego zestawienie jakiś zbójów pod ścianą w asyście policji z wnioskiem - policja chroniła bandytów. Tożsamo jest z Katastrofą Smoleńską. Nie ma dowodów czyli nie ma pewności, a zatem nie ma tematu i obowiązuje wersja oficjalna. W tej chwili to piloci zeszli za nisko i nie dali rady wyciągnąc, to "prawica" zrekrutowała kiboli i nie mogła nad nimi zapanowac. Takie są Fakty ( domyśl się dlaczego akurat tak pisane). Jeśli nawet Ty tak potrafisz spłycić to czego ja oczekuję od Twoich adwersarzy? Wyborcy PO to w większości bardzo spoko ziomale i ziomalki. Moi znajomi wracali z Marszu Prezydenckiego, zobaczyli mnie na pasach, zatrzymali auto, pogadali, życzyli aby nic mi się na stało na MArszu Niepodległości...kibole, zakładnicy? Akurat w/w to sybaryci i hedoniści ale mam i innych jakby coś. PiSiaki znowu ( aby zawęźic dyskusję tylko do tych dwóch quasi prawicowych ugrupowań) też ucieleśnieniem wszelakich cnót sam wiesz, że nie są. PJNki ( że tak brzydko zabrzmi) dali się wykolegowac temu czy tej i co mam zerwac z nimi kontakty bo zdracjcy/krety albo naiwniaki? itp, itd... Jasiek masz moją ( i kilku osób ktorych bardzo cenię) sympatię za wiedzę, ogładę i kulturę. Mógłbyś czasem tak odpowiedziec aby sie zafajdali jeden z drugim, a trzymasz linię. Nie zniżaj poziomu, proszę. Czas wskaże, które z poglądów były prawdziwe nie ma co się spieszyc, to nei pchły, a ludzie. cześć! Odpowiedz Link
glupi_jasio Re: Państwo :) zdało egzamin :) :) :) 13.11.12, 00:07 leny20-4-7 napisał: > sory Jasiek ale tym razem częściowo mocno generalizujesz! > > jak się wsłuchuję w głosy znajomych z PO to częsc z nich to po prostu - TOMASZE > - bo bardzo twardo stąpa po ziemi i w "cuda" nie wierzą. Potrzebują dowodu, a > nie samego zestawienie jakiś zbójów pod ścianą w asyście policji z wnioskiem - > policja chroniła bandytów. Tożsamo jest z Katastrofą Smoleńską. Nie ma dowodów > czyli nie ma pewności, a zatem nie ma tematu i obowiązuje wersja oficjalna. W t > ej chwili to piloci zeszli za nisko i nie dali rady wyciągnąc, to "prawica" zre > krutowała kiboli i nie mogła nad nimi zapanowac. Takie są Fakty ( domyśl się dl > aczego akurat tak pisane). > Leny, mysle, ze dowiesz sie z czasem, ze zycie nie jest sztuka dowodzenia, jest sztuka wyborow. Wazna jest hierarchia i sila wartosci, konsekwencja. Kto i jak dowiodl formalnie, ze komuna to zlo? Jaki dowod zbrodniczosci komunizmu przeszkodzil brytyjczykom uhonorowac Stalina honorami? > Jeśli nawet Ty tak potrafisz spłycić to czego ja oczekuję od Twoich adwersarzy? Mylisz splycanie z wyostrzaniem. Jak ktos nie widzi rzeczy ostro, to musi rozmywac kontury. Jak chcesz sie wszystkim podobac to znaczy, ze jeszcze nie rozumiesz, co to jest kregoslup. Jak na to forum, naprawde nie splycam, jedynie wyostrzam, zmuszam do refleksji i wyborow. > Wyborcy PO to w większości bardzo spoko ziomale i ziomalki. Moi znajomi wracal > i z Marszu Prezydenckiego, zobaczyli mnie na pasach, zatrzymali auto, pogadali, > życzyli aby nic mi się na stało na MArszu Niepodległości...kibole, zakładnicy? > Akurat w/w to sybaryci i hedoniści ale mam i innych jakby coś. No wlasnie Ale mam i innych, jakby cos Oni, na pewno tez. To ile warte sa te znajomosci? >PiSiaki znowu ( aby zawęźic dyskusję tylko do tych dwóch quasi prawicowych ugrupowań) też ucieleśnieniem wszelakich cnót sam wiesz, że nie są. Leny, policja robi prowokacje i strzela do ludzi. 50 tysiecy osob, w 99,5% normalnych, swietnych obywateli ponosi koszta, ryzyko, by stanac po stronie jakiejs idei, ktora to panstwo usiluje zgnoic. Rozumiesz chociaz o jaka idee idzie i dlaczego ci ludzie poswiecaja czas, ryzykuja zdrowie, klopoty, obrazenia? >PJNki ( że tak brzydko zabrz > mi) dali się wykolegowac temu czy tej i co mam zerwac z nimi kontakty bo zdracj > cy/krety albo naiwniaki? itp, itd... > PJNki to ci od poslanki PO, Kluzik-Rostkowskiej? Nie znam nikogo tak glupiego, co by sie nabral na to przedsiewziecie, nie moge sie wypowiadac > Jasiek masz moją ( i kilku osób ktorych bardzo cenię) sympatię za wiedzę, ogład > ę i kulturę. Mógłbyś czasem tak odpowiedziec aby sie zafajdali jeden z drugim, > a trzymasz linię. Nie zniżaj poziomu, proszę. Czas wskaże, które z poglądów był > y prawdziwe nie ma co się spieszyc, to nei pchły, a ludzie. > Milo mi bardzo, ze mnie tak chwalisz, ale ja sobie najbardziej cenie tzw. jaja. Inaczej mowiac, z cala sympatia dla Ciebie, nie wiem, czy nie pochopnie sie bierzesz za wyznaczanie poziomu i przywracanie do pionu. Delikatnie pozdrawiam Odpowiedz Link
leny20-4-7 Re: Państwo :) zdało egzamin :) :) :) 13.11.12, 01:35 Motto: "Kto wkłada kij w mrowisko musi się liczyć z reakcją mrówek." Myślę, że nie muszę już dzielić włosa na czworo i doprecyzowywać co miałem na myśli bo dokładnie Ty wiesz co robisz i ja już także. Teraz myślę, że powinienem był napisać list ale po "kontroli" korespondencji jaką nam tutaj zgotowano poszedłem na łatwiznę. Dostałem lekcję. Jest to druga nauka od Ciebie, w sumie dość zbieżna z tą z 13.08.12, 23:56. Naprawdę duże dzięki. Aby nie różnicowac/stopniowac już pozdrowień po prostu trzymaj się. "Ja uchażu w odstawku". Da Bóg to wrócę jak brzytwa Odpowiedz Link
szczurek.polny Re: Państwo :) zdało egzamin :) :) :) 13.11.12, 00:28 Jasiu! Od dwóch i pół roku co jakiś czas słyszę, że "państwo zdało egzamin". Zawsze po jakimś nieszczęściu albo "większej wtopie". No to teraz, jak słyszę znowu, że "państwo zdało egzamin", to myślę sobie: "oho! znowu coś poszło nie tak". W sumie to pytanie do Doroty: co poszło nie tak jak należy, że "państwo zdało egzamin"? Odpowiedz Link
glupi_jasio Re: Państwo :) zdało egzamin :) :) :) 13.11.12, 00:55 szczurek.polny napisał: > Jasiu! > Od dwóch i pół roku co jakiś czas słyszę, że "państwo zdało egzamin". Zawsze po > jakimś nieszczęściu albo "większej wtopie". No to teraz, jak słyszę znowu, że > "państwo zdało egzamin", to myślę sobie: "oho! znowu coś poszło nie tak". No tak. A to jest, przeciez, odwolanie, do dosc podstawowych doswiadczen, osob legitymujacych sie dyplomami licencjata lub magistra, ktorzy maja w pamieci jakosc i skutek rozmaitych egzaminow. Ladny przyklad tego, co moze oznaczac "zdanie egzaminu" daje blogger Croyllus: coryllus.salon24.pl/462559,brzezinski-wroblewski-i-owady Tylko, w tym forumowym wykonaniu, to nie jest ironia. To jest puszczenie oka do tych - dosc prostych czytelnikow tego forum - egzamin = skuteczne oszustwo. > W sumie to pytanie do Doroty: co poszło nie tak jak należy, że "państwo zdało egzamin"? Dla mnie ten tekst: "panstwo zdalo egzamin" w odniesiniu do tej sprawy- zostal opracowany ze dwa tygodnie temu, przy zatwierdzaniu scenariusza policyjnej prowokacji. Pytanie o to "jak poszlo" adresowane w ten sposob to groteska Serdecynie pozdrawiam Odpowiedz Link
dorota_333 Normalność, Panowie, normalność 13.11.12, 10:19 Tak czytam dyskusję poniżej, i nie chce mi się odpowiadać, jak widzę tą konwencję perwersyjnego odwracania znaczeń. Znowu ktoś, kto robi tutaj partyjną robotę zarzuca mi, że wiedziałam wcześniej o zamieszkach na Marszu... Czyż to tak trudno przewidzieć, że jak sie mobilizuje kiboli, to będzie wyrywanie kostki brukowej? Zdziwieni? Naprawdę? Leny, Twoi znajomi są po prostu NORMALNI. Ja też znam takich ludzi, którzy - podobnie jak ja - uśmiechają się z politowaniem na widok chorego z nienawiści faceta bredzącego coś o "zbrodni niesłychanej". Wzruszenie ramion. Szkoda czasu na zajmowanie się takimi duperelami. Nie podpalicie Polski, chłopaki, choć chcielibyście. Na szczęście przeważa normalność, a te partyjne bijatyki mało kogo interesują. PS. Czy państwo zdało egzamin? Stanowczo: tak. Akcja policji była skuteczna i nienadmierna. Marsz się odbył do końca - i bardzo dobrze. Przy okazji - wypłynął jakiś zabawny kurdupel, który uważa się za "rycerza" No, taki mamy folklor, na jaki zasługujemy. Odpowiedz Link
glupi_jasio Re: Normalność, Panowie, normalność 13.11.12, 12:31 dorota_333 napisała: > Nie podpalicie Polski, chłopaki, choć chcielibyście. Skoro to wpis pod moim postem, to chyba jest dosc uprawnione stwierdzenie, ze jest to zwykle oszczerstwo. Sprostuj i przepros. Odpowiedz Link
mecenas_misiura Re: Normalność, Panowie, normalność 13.11.12, 21:05 Czyli nie chcecie podpalić Polski? To o co chodziło Panu Winnickiemu i temu drugiemu o żydowskim nazwisku, jak wzywali do "obalenia republiki"? Odpowiedz Link
glupi_jasio Re: Normalność, Panowie, normalność 14.11.12, 08:30 mecenas_misiura napisał: > Czyli nie chcecie podpalić Polski? To o co chodziło Panu Winnickiemu i temu dru > giemu o żydowskim nazwisku, jak wzywali do "obalenia republiki"? Dorota, to ma byc sprostowanie i przeprosiny za oszczerstwo? Odpowiedz Link
dorota_333 No własnie, kto chce podpalić Polskę 14.11.12, 10:21 Jasiu, używam jednego nicka i nie odpowiadam za wystąpienia innych dyskutantów. Dłuższą chwilę się zastanawiałam, czy zlinkować tą stronę - ale spójrz, kto zapraszał na Marsz Niepodległości: www.bhpoland.org/strona/pl_news.htm To są tylko Twoi bliscy współpracownicy, czy należysz do tej organizacji? Odpowiedz Link
glupi_jasio Re: No własnie, kto chce podpalić Polskę 14.11.12, 12:26 dorota_333 napisała: > Jasiu, używam jednego nicka i nie odpowiadam za wystąpienia innych dyskutantów. Ale za swoje tak... oskarzenie "chcecie podpalic Polske" nie ma najmniejszych podstaw, a jest powaznie uwlaczajace. Juz napisalem, czego oczekuje. Odpowiedz Link
mecenas_misiura Re: Normalność, Panowie, normalność 14.11.12, 11:01 To, ze Ty piszesz pod kilkoma nickami nie znaczy, ze wszyscy tak robią Odpowiedz Link
glupi_jasio dlaczego PO chce zamieszek? 13.11.12, 12:07 Jak juz pisalem w tym watku, to Platforma Obywatelska i podlegle jej sluzby odpowiadaja za eskalacje przemocy przy obchodach 11 listopada. Warto przypomniec historie tego marszu. Pierwszy Marsz Niepodleglosci zorganizowala bodaj Mlodziez Wszechpolska i ONR w roku 2008. Bralo w nim udzial kilkaset osob. Podobnie - w roku 2009. Oczywiscie, marsze te, postrzegane jako faszyzujace, byly sola w oku neo-trockistow, z centrum dowodzenia w wiadomej fundacji i gazecie, z przyleglosciami. Dzieki temu, w 2010 roku, w Marszu Niepodleglosci poszlo juz okolo 10 tysiecy osob: >> Marsz stał się tematem dyskusji publicznej ze względu na ostrą krytykę środowisk lewicowych i „Gazety Wyborczej”. W demonstracji wzięło udział wówczas ok. 10 tys. osób z różnego rodzaju organizacji prawicowych oraz środowisk kibicowskich. W komitecie poparcia marszu znaleźli się wówczas m.in. Janusz Korwin-Mikke, Artur Zawisza, Rafał Ziemkiewicz, Jan Żaryn, Jacek Bartyzel, Ryszard Bender, Jerzy Robert Nowak, Anna Raźny, Stanisław Pięta, Artur Górski, Paweł Kukiz i Adam "Pih" Piechocki. Marsz próbowały zablokować organizacje lewicowe i antyfaszystowskie. Podczas marszu zatrzymano grupę osób oskarżoną o napaść na policjantów. Był w niej m.in. blokujący marsz Robert Biedroń[1].<< pl.wikipedia.org/wiki/Marsz_Niepodleg%C5%82o%C5%9Bci Jak widac, w owym czasie, lewactwo usilowalo zastosowac przeciw Marszowi Niepodleglosci przemoc bezposrednia. Policja w owym czasie, zadzialala, po prostu, zgodnie z prawem. Uczestnicy marszu zadnych burd i zamieszek nie prowokowali. Rok 2011. W Marszu bierze juz udzial 20-30 tysiecy osob. Legalny marsz 30 tysiecy osob jest poprzedzony bandyckimi wystepami antify, zagranicznych lewakow, a potem blokowany przez niewielka grupke lewakow z Krytyki Politycznej, ze wsparciem policji. W zamieszkach poprzedzajacych marsz prym wioda postaci w bialych kominiarkach, zdjecia zrobione po marszu wskazuja na to, ze to policyjni prowokatorzy. Rok 2012. Sytuacja przypomina sytuacje z roku 2011, ale nowym elementem jest czysto pijarowski, nieliczny marsz zainicjowany Komorowskiego. W Marszu Niepodleglosci bierze juz udzial okolo 50 tysiecy osob. Policja uzywa armatek wodnych, gazow lzawiacych, broni palnej. Sytuacja jest bardzo czytelna. Od kilku lat srodowiska lewackie, trockistowskie, usiluja zniszczyc narodowcom mozliwosc obchodzenia polskiego Swieta Niepodleglosci. Od roku 2011, srodowiska lewackie otrzymaly aktywne wsparcie wladz publicznych (Komorowski, Tusk, Gronkiewiecz) w dziele niszczenia tego marszu. Prowokacje, straszenie, blokady, przemoc. Zamieszki wybuchajace zawsze w mysl tego samego scenariusza: zaczyna sie od demonstracji sily i agresji policji, policyjnej blokady trasy marszu. Potem pojawiaja sie prowokatorzy, byc moze do wywolanej zadymy dolaczaja jacys huligani. Potem czas dla prasy i telewizji, wezwanie do rozwiazania marszu, straszenie uczestnikow przemoca i delegalizacja. A potem 10, 30, 50 tysiecy ludzi spokojnie idzie ulicami Warszawy. Dlaczego co roku wiecej ludzi przyjezdza do Warszawy i bierze udzial w Marszu? Dlaczego co roku poziom przemocy policyjnej osiaga wyzszy poziom? Odpowiedz jest prosta: bo wladze panstwowe nie moga tego marszu zakazac legalnie, a chca go za wszelka cene uniemozliwic. Obywatele, coraz liczniej, biora udzial w tym marszu wlasnie dlatego, ze widza oblude i zamordyzm tej wladzy, usilujacej, na zamowienie trockistowskich srodowisk, zatruc obywatelom Swieto Narodowe. Przyczyna narastania przemocy wokol Marszu Niepodleglosci jest gleboka korupcja wladz publicznych i panstwa. Dlatego, w przyszlym roku, do Warszawy przyjedzie jeszcze wiecej ludzi. Odpowiedz Link
glupi_jasio I jeszcze: swiadectwo Jana Zaryna 13.11.12, 12:19 niezalezna.pl/34762-oddalamy-sie-od-systemu-demokratycznego Trafna uwaga: (...) Kilka godzin wcześniej, podczas marszu „Razem dla Niepodległej”, prezydent Bronisław Komorowski wraz z Romanem Giertychem składał kwiaty przed pomnikiem Romana Dmowskiego. Wielu wyborców PO musiało przeżyć szok, widząc Giertycha w środowisku ich politycznych reprezentantów. Tym bardziej że niedawno za faszystę uznali Dmowskiego ulubieńcy salonu Janusz Palikot i Kuba Wojewódzki. To jest realizacja projektu politycznego prezydenta Bronisława Komorowskiego. Jest on oparty na tradycjach BBWR – jeśli szukać gdzieś wzorca czy punktu odniesienia w historii Polski. Łączył on w sposób niedemokratyczny wszystkich ze wszystkimi po to, by „odstrzelić” tych, którzy nie godzą się na warunki integracji stawiane przez najwyższych urzędników państwowych. To jest odniesienie do propozycji przedwojennego obozu sanacyjnego, jest ono przede wszystkim antydemokratyczne i w bardzo widoczny sposób dławiące, poprzez manipulację, kłamstwa, propagandę, ale także użycie siły, wobec czegoś, co ja nazywam zjawiskiem samorządności. To jest pewien projekt budowania spoistości społeczeństwa i jego lojalności nie wobec państwa polskiego, ale jego urzędników. W tej grze chodzi tylko o jedno: o koncentracje wladzy i niszczenie wszystkiego, co jej zagraza, w tym przejawow samodzielnej aktywnosci obywatelskiej. To jest dryf w kierunku rosnacego zamordyzmu, panstwa poddanego Partii, w sluzbie kasty wladzy. Odpowiedz Link
przycinek.usa lista pytan posla 13.11.12, 19:34 niezalezna.pl/34759-11-listopada-poslowie-chca-wyjasnien 9. Według świadków uczestniczących w Marszu oraz na podstawie wykonanych zdjęć przez dziennikarzy, nieoznakowani funkcjonariusze posiadali pałki teleskopowe oraz zbierali kostkę brukową. Czemu miało służyć takie wyposażenie funkcjonariusz? 12. Ile pocisków z broni gładkolufowej wystrzelono podczas Marszu Niepodległości? he he he Odpowiedz Link
wolo Re: dlaczego PO chce zamieszek? 14.11.12, 23:44 glupi_jasio napisał: > Marsz stał się tematem dyskusji publicznej ze względu na ostrą krytykę środowis > k lewicowych i „Gazety Wyborczej”. W demonstracji wzięło udział wów > czas ok. 10 tys. osób z różnego rodzaju organizacji prawicowych oraz środowisk > kibicowskich. W komitecie poparcia marszu znaleźli się wówczas m.in. Janusz Kor > win-Mikke, Artur Zawisza, Akurat Janusz Korwin-Mikke to chyba się za bardzo działaniami policji nie przejmuje, jeżeli już to raczej uznałby je za zbyt łagodne: "Policja, o ile wiem ma pałki. Oprócz tego ma również naboje. Również ostre. Przypominam, że nie po to płacimy podatki na ostre naboje, żeby ich nie używać." "Blokady? Jakie blokady? Za mojej władzy żadna nie utrzymałaby się dłużej jak 5 minut. Blokadę bym rozwalił, chłopom poobijał mordy, a ciągniki spalił!" www.wykop.pl/ramka/376760/zlote-mysli-janusza-korwina-mikke/ Policja raczej sobie nie wzięła do serca wskazówek jednego z ojców-założycieli tych marszów. Odpowiedz Link
glupi_jasio Re: dlaczego PO chce zamieszek? 16.11.12, 12:59 wolo napisał: > Akurat Janusz Korwin-Mikke to chyba się za bardzo działaniami policji nie przejmuje, jeżeli już to raczej uznałby je za zbyt łagodne: > > "Policja, o ile wiem ma pałki. Oprócz tego ma również naboje. Również ostre. Przypominam, że nie po to płacimy podatki na ostre naboje, żeby ich nie używać." > > "Blokady? Jakie blokady? Za mojej władzy żadna nie utrzymałaby się dłużej jak 5 minut. Blokadę bym rozwalił, chłopom poobijał mordy, a ciągniki spalił!" > No, JKM jaki jest, to mniej wiecej wiadomo, ale nigdzie nie widze u niego cienia wsparcia dla policyjnych blokad, prowokacji i pacyfikacji legalnego marszu. Odpowiedz Link
przycinek.usa 2 artykuly 13.11.12, 20:28 "Zieliński przypomina, że prezydent Bronisław Komorowski, wspierany przez posłów Platformy Obywatelskiej, usilnie dążył do tego, by zakazać uczestnikom zgromadzeń zasłaniania twarzy. Zieliński podkreśla, że jeśli potwierdzą się doniesienia medialne o zamaskowanych policjantach, będziemy mieli do czynienia z sytuacją szczególnie oburzającą." www.naszdziennik.pl/polska-kraj/14926,poslowie-chca-wyjasnien.html i "Odnosząc się do licznie publikowanych w internecie materiałów pokazujących młodych mężczyzn ubranych w kominiarki i bluzy z napisem „POLICJA”, przyznał, że „jest to wyposażenie, ubranie taktyczne policyjnych antyterrorystów i grup specjalnych Centralnego Biura Śledczego”. – Są to nasi policjanci, którzy byli pogrupowani w kilkunastoosobowe zespoły. Miały one zatrzymywać najbardziej krewkich kibiców. Najczęściej znajdowały się poza umundurowanymi pododdziałami prewencji. Mieli „wyłapywać” m.in. tych, którzy rzucali kamieniami w policję – przekonywał insp. Sokołowski. " www.naszdziennik.pl/polska-kraj/14886,co-zawiodlo.html Odpowiedz Link
klip-klap Re: 2 artykuly 13.11.12, 22:08 Prezio zreszta do pomyslu powrocil, jak typowy faszysta, ktory wykorzystuje pojedyncze zdarzenia do ograniczania swobod obywatelskich. Zamaskowani policjanci to nie problem, problemem byla nieudolnosc policji, bo trudno nazwwac sukcesem wypuszczanie gazu i strzelanie do normalnych uczestnikow manifestacji, w tym kombatantow i dzieci. Teraz trzeba tylko ustalic, kto wszczynal burdy. \Jesli to prowokacja, to sklaniam sie ku wersji, ze to byli ludzie zwiazani z antifa. Ale rownie dorze mogli to byc kibole czy po prostu chuligani. W wersje, ze to policja nie wierze, bo to mozna latwiej zrobic za pomoca prowokatorow ze sluzb funkcjonujacych wewnatrz antify czy kiboli. Odpowiedz Link
glupi_jasio Re: Tak rzadzi Platforma Obywatelska 14.11.12, 08:38 Taka mala refleksja dwa dni po. Pomyslec, ze dzieki akcjom garstki nawiedzonych, pod wodza Blumsztajna i wsparciu Platformy Obywatelskiej z jej "internacjonalami" - w trzy lata - z malej imprezy narodowcow zrobilo sie 11 marszow na 11 listopada (w tym wiekszosc o charakterze narodowym, niepodleglosciowym) w samej Warszawie, z dziesiatkami tysiecy uczestnikow, a Komorowski musial sie pokazac z Giertychem pod pomnikiem Dmowskiego. No i - zdecydowanie najwiekszy i najwazniejszy, jest ten "marsz faszystowski". Co za nieudacznicy... Odpowiedz Link
dorota_333 "PiS musi się odciąć od Marszu Niepodległości. 14.11.12, 12:11 Koniec z tą farsą" ...nie, nie to nie moja opinia. Tako rzecze znany bloger pisowski Rybitzky: rybitzky.salon24.pl/463667,pis-musi-sie-odciac-od-marszu-niepodleglosci-koniec-z-ta-farsa A dlaczego tak rzecze; oto krótkie wyjasnienie: lubczasopismo.salon24.pl/rodzynkizzakalca/post/463763,kochani-dzien-swistaka-sie-zakonczyl-sluchajcie-rybitzkyego Ciekawe, jak teraz potoczy się ten wątek Odpowiedz Link
robisc Re: "PiS musi się odciąć od Marszu Niepodległości 14.11.12, 18:07 dzieki Dorota za link, normalnie tam nie zagladam; komentarze, jak mniemam, glownie blogerow o prawicowych pogladach sa rewelacyjne; w przeciwienstwie do naszych kolegow z tego forum, tam mieli refleks, zeby nie "zecfelic" sie do konca, jak to ladnie okreslili tu tez ladny tekst wywczas.salon24.pl/463763,kochani-dzien-swistaka-sie-zakonczyl-sluchajcie-rybitzkyego a na potwierdzenie stanowiska PiS www.polskatimes.pl/artykul/697669,pis-dystansuje-sie-od-narodowcow-kaminski-nie-wierze-w,id,t.html Odpowiedz Link
glupi_jasio Re: "PiS musi się odciąć od Marszu Niepodległości 14.11.12, 19:16 robisc napisał: Nie na temat. Robi, puk, puk, watek jest o calkiem czyms innym - mianowicie o panstwie policyjnym. Mnie nie interesuja, jak Ciebie, czy Dorotke, partyjniackie gierki, tylko postepujaca destrukcja panstwa i stosunek tego panstwa do kwestii suwerennosci. I to nas, szczesliwie rozni Jak chcesz poczytac kogos z odrobina jajec (choc nie podejrzewam tego ) na S24, to czytaj np. Eske. eska.salon24.pl/463732,hej-wy-tam-na-prawicy-ruszcie-glowami-na-litosc Tekstu Rybitzkiego litosciwie nie skomentuje, podobniez od sposobu Twojej dzialalnosci na tym forum Odpowiedz Link
robisc Re: "PiS musi się odciąć od Marszu Niepodległości 14.11.12, 19:45 czyzbym awansowal z leminga na "dzialacza"? ; Odpowiedz Link
glupi_jasio Re: "PiS musi się odciąć od Marszu Niepodległości 14.11.12, 20:31 robisc napisał: > czyzbym awansowal z leminga na "dzialacza"? ; > Nie, to nie to Na grzech mlodosci )) Odpowiedz Link
dorota_333 Re: "PiS musi się odciąć od Marszu Niepodległości 14.11.12, 20:42 Tematem wątku jest Marsz Niepodległości. I macie z Zawiszą i Winnickim (nie wiem, czy dobrze cytuję nazwisko, nowa postać) niejaki kłopot, nieprawdaż? BTW - Eska to jest ta pani, która na Salonie wrzeszczała wniebogłosy, że policja strzela do dzieci? > Tekstu Rybitzkiego litosciwie nie skomentuje, podobniez od sposobu Twojej dzial > alnosci na tym forum Byłoby ładnie docenić fakt, że Robi zakładał to Forum. On je stworzył, Tobie (prawdopodobnie) uda się je pogrzebać. Jest żywotna różnica, czyż nie? Odpowiedz Link
glupi_jasio Re: "PiS musi się odciąć od Marszu Niepodległości 14.11.12, 21:06 dorota_333 napisała: (...) Sie nie wcinaj w rozmowy starej gwardii, bo zabanowany troll, usilujacym narzucic tu zarzad komisaryczny Agory, jest ostatnia osoba do takich wcinek. Niech sie Robi wypowiada sam za siebie, pamietam go jako ciekawego goscia, ktorego warto bylo sluchac Np. ciekawi mnie odpowiedz Robiego na pytanie, co go sklonilo, by wlasnie teraz zaczac pisac na ten forum, w dodatku, wspierajac zabanowane trolle? Odpowiedz Link
damkon Re: "PiS musi się odciąć od Marszu Niepodległości 14.11.12, 21:37 Panowie! Starzy kumple i takie docinki! Dobrą zasadą jest to, że pod lupą powinni być rządzący a nie opozycja. Opozycje możemy krytykować tylko okazjonalnie, natomiast to właśnie tym drugim powinniśmy przede wszystkim patrzeć na ręce. Jednak z goła czym innym jest merytoryczna krytyka a czym innym kupowanie propagandowych „argumentów” produkowanych na potrzeby opozycji, a za takie właśnie uznaję naciąganie nieudolności policji do retoryki państwa policyjnego. Rządy Platformy i ludowców faktycznie wypadają dość mizernie, jednak trudno jest również mówić o jakiejkolwiek konstruktywnie działającej u nas opozycji. P.S. Robi z tego, co pamiętam, zawsze miał poglądy takie jakie ma, jednak Ty Jasiu, widzę, że trochę się nam zradykalizowałeś. Odpowiedz Link
glupi_jasio Re: "PiS musi się odciąć od Marszu Niepodległości 14.11.12, 21:58 damkon napisał: > > Panowie! Starzy kumple i takie docinki! Jakie docinki? Jak taka postac, jak Robi, postanawia wrocic na forum, to niech wraca frontem, a nie od kuchennego wejscia > > Dobrą zasadą jest to, że pod lupą powinni być rządzący a nie opozycja. Opozycje możemy krytykować tylko okazjonalnie, natomiast to właśnie tym drugim powinniś my przede wszystkim patrzeć na ręce. Jednak z goła czym innym jest merytoryczna krytyka a czym innym kupowanie propagandowych „argumentów” produkowanych na potrzeby opozycji, a za takie właśnie uznaję naciąganie nieudolności > policji do retoryki państwa policyjnego. Rządy Platformy i ludowców faktycznie > wypadają dość mizernie, jednak trudno jest również mówić o jakiejkolwiek konstruktywnie działającej u nas opozycji. Damianie, zwolenniku zlota, czy wiesz, ze napisales duzo, a nie powiedziales calkiem nic? Nie dosc, ze nic pozytywnego, ale nawet nie zajales zadnego stanowiska, nie przyjales zadnej odpowiedzialnosci. Wiec gdzie jest to zloto? Gdzie jest Twoja wartosc pozytywna? > P.S. Robi z tego, co pamiętam, zawsze miał poglądy takie jakie ma, jednak Ty Jasiu, widzę, że trochę się nam zradykalizowałeś. Mylisz sie Jasiu nie "sie zradykalizowal", Jasiu porownal realizacje z obietnicami, pozostajac wierny tym samym wartosciom. Robi pozostal wierny tej samej partii, ale nie przeczytasz juz u niego u polskiej suwerennosci, czy "every government are liers", czy o wolnym rynku, ani o panstwie prawa. Przeczytasz jedynie o partyjnych gierkach. Jasio sie zradykalizowal, czy moze Robi wsiakl w zdegerowany system? Bo np. - jak jest z centralna dla zalozenia PiG - kwestia eurosceptycyzmu? Kto dzis jest faktycznym eurosceptykiem, a kto juz nie? Albo wolnorynkowosc - kto jest za niskimi podatkami, niskim i krotkim ZUS i przejrzystymi finansami publicznymi, a kto przeciw? Kto walczy dzis o niezalezne od wladzy sady i korpus urzedniczy, a kto wspiera zalezenosc tych wladz od rzadu? Media... wolne... komu z nimi po drodze, a komu nie? Kto jeszcze pamieta, z wiernosci jakim wartosciom, ideom, wzial sie PiG? Odpowiedz Link
damkon Re: "PiS musi się odciąć od Marszu Niepodległości 14.11.12, 22:22 > Damianie, zwolenniku zlota, czy wiesz, ze napisales duzo, a nie powiedziales calkiem nic? > > Nie dosc, ze nic pozytywnego, ale nawet nie zajales zadnego stanowiska, nie przyjales > zadnej odpowiedzialnosci. Wiec gdzie jest to zloto? Gdzie jest Twoja wartosc pozytywna? Fakt, dużo wyprodukowałem tekstu a treści w tym nie za wiele > Jasiu nie "sie zradykalizowal", Jasiu porownal realizacje z obietnicami, pozostajac wierny > tym samym wartosciom. > > Robi pozostal wierny tej samej partii, ale nie przeczytasz juz u niego u polskiej > suwerennosci, czy "every government are liers", czy o wolnym rynku, ani o panstwie prawa. > Przeczytasz jedynie o partyjnych gierkach. Jeżeli mówisz tu o obietnicach Platformy – to pełna zgoda! Jeżeli zaś twierdzisz, że Twoje poglądy się nie zradykalizowały .... – no dobra niech Ci będzie, chociaż tutaj akurat nie czuje się do końca przekonany. Odpowiedz Link
glupi_jasio Re: "PiS musi się odciąć od Marszu Niepodległości 14.11.12, 22:32 damkon napisał: > > > Damianie, zwolenniku zlota, czy wiesz, ze napisales duzo, a nie powied > ziales calkiem nic? > > > > Nie dosc, ze nic pozytywnego, ale nawet nie zajales zadnego stanowiska, n > ie przyjales > > zadnej odpowiedzialnosci. Wiec gdzie jest to zloto? Gdzie jest Twoja wart > osc pozytywna? > > Fakt, dużo wyprodukowałem tekstu a treści w tym nie za wiele > To moze sprobuj sie poprawic? Czy dasz rade napisac, co Ty uwazasz za dobre, wazne? > > Jasiu nie "sie zradykalizowal", Jasiu porownal realizacje z obietnicam > i, pozostajac wierny > > tym samym wartosciom. > > > > Robi pozostal wierny tej samej partii, ale nie przeczytasz juz u niego u > polskiej > > suwerennosci, czy "every government are liers", czy o wolnym rynku, ani o > panstwie prawa. > > Przeczytasz jedynie o partyjnych gierkach. > > Jeżeli mówisz tu o obietnicach Platformy – to pełna zgoda! Tak, mowie o razacym oszustwie Platformy. > Jeżeli zaś twierdzisz, że Twoje poglądy się nie zradykalizowały .... – no dobra niech Ci będzie, chociaż tutaj akurat nie czuje się do końca przekonany. Absolutnie tego nie wymagam Wymagam, natomiast, od Ciebie refleksji na temat roznicy miedzy wiernoscia partii (zwlaszcza partii wladzy), a wiernosci zasadom, dawniej zwanym ideami, wartosciami. Damianie, de facto, dystansujesz sie od wiekszosci aspektow zycia publicznego. Nie wierze, ze nie ma czegos, w co mocno wierzysz. Co to jest? Ujawnisz? Odpowiedz Link
przycinek.usa Re: "PiS musi się odciąć od Marszu Niepodległości 15.11.12, 04:30 nie przypominam sobie, zeby mnie ktos wyzywal od cweli - to trzeba byc prawdziwym chamidlem Odpowiedz Link
przycinek.usa Re: "PiS musi się odciąć od Marszu Niepodległości 15.11.12, 04:28 "Np. ciekawi mnie odpowiedz Robiego na pytanie, co go sklonilo, by wlasnie teraz zaczac pisac na ten forum, w dodatku, wspierajac zabanowane trolle?" to sie juz nie doczekasz, bo go wpisalem na liste banow. Odpowiedz Link
glupi_jasio Re: "PiS musi się odciąć od Marszu Niepodległości 16.11.12, 13:07 No, bywa. Zalowalbym przerwania tej rozmowy z Robim znacznie mocniej, gdyby to byla naprawde rozmowa. Sprawdz prosze maila. Z podrowieniami Odpowiedz Link
dorota_333 Forum jako propagandowa tablica ogłoszeniowa 16.11.12, 15:34 prowadzona przez aparatczyków pisowskich? Do tego zmierza: mamy po prostu wrzucanie linków przez Głównego Propagandzistę - dyskusja zamiera. Czy tego właśnie chcesz usuwając krytycznego dyskutanta? Odpowiedz Link
glupi_jasio Re: Forum jako propagandowa tablica ogłoszeniowa 16.11.12, 17:42 dorota_333 napisała: > prowadzona przez aparatczyków pisowskich? Droga Krolewno Sniezko, licz sie ze slowami, slowo "aparatczyk" jest nie tylko obrazliwe, ale takze obosieczne. Poczytaj swoje watki, a potem zarzucaj komukolwiek partyjniactwo. Fakt, ze Platforma, razem z Czerska i Wiertnicza morduja wolnosc slowa i rzeczowa dyskusje o meritum w przestrzeni publicznej, oznacza dokladnie tyle, ze na dobrym, niezaleznym forum musza byc skuteczne mechanizmy obronne przeciw platnym i spolecznym aparatczykom Platformy. Zgnoiliscie media publiczne, Rzepe, odcieliscie TV Trwam od platformy cyfrowej, ale jako totalisci, chcecie zamordowac nawet ducha tego forum. A fige. PiS, nie PiS, to calkowicie niewazne, wazne, zeby zachowac kregoslup. Bo przeciez cala atrakcyjnosc tego forum polega na tym, ze nie jest tak ostentacyjnie sluzbiste wobec interesu Partii, ani tak wazeliniarskie wobec wladzy, jak ta, czy ten zabanowany nick. Prawdziwa smierc tego forum nastapilaby wtedy, gdyby zostalo opanowane przez aparatczykow systemu wladzy i zatonelo w wazelinie i oportunizmie, jak wiekszosc mediow. Ale na razie na to nie grozi, dlatego wlasnie tacy jak Ty nie ustaja w probach niszczenia tego forum. Szkoda tylko, ze ktos taki, jak Robi, zamiast zajac sie rzeczowa dyskusja, zaczal sie bawic w podpuszczanie trolli i przytyki wobec adminow, co doprowadzilo do smutnych i nieprzyjemnych skutkow. Odpowiedz Link
dorota_333 Re: Forum jako propagandowa tablica ogłoszeniowa 16.11.12, 21:07 Pytanie kierowałam do Przycinka. Twojej opinii moge się domyślić Odpowiedz Link
glupi_jasio Re: Forum jako propagandowa tablica ogłoszeniowa 16.11.12, 21:23 dorota_333 napisała: > Pytanie kierowałam do Przycinka. Pytanie, jak pytanie, nie o tym pisalem, tylko o tym, ze notorycznie obrazasz ludzi, za co zreszta, juz pare razy wylecialas. Odpowiedz Link
dorota_333 Re: "PiS musi się odciąć od Marszu Niepodległości 14.11.12, 20:45 Rzuć okiem na komentarze pod tym wpisem, szczególnie pochodzące od autora bloga. Możliwe scenariusze rozwoju sytuacji na "prawicy": stary.salon24.pl/463828,mowy Odpowiedz Link
przycinek.usa Re: "PiS musi się odciąć od Marszu Niepodległości 15.11.12, 04:25 "glownie blogerow o prawicowych pogladach sa rewelacyjne; w przeciwienstwie do naszych kolegow z tego forum, tam mieli refleks, zeby nie "zecfelic" sie do konca," za te opinie dostajesz bana - znajdz sobie inne forum Odpowiedz Link
szczurek.polny Żadnego odcinania nie będzie 14.11.12, 22:37 1. Żadnego odcinania nie będzie, bo i po co? 2. Zrozumiałe jest, że nawet mglista wizja powstania prawicowego ugrupowania w jakimś sensie konkurencyjnego wobec PiS budzi sprzeciw części "etatowych" działaczy PiS. Jednak dotyczy to tylko "etatowców", a nie "pisowskiego ludu". My na prawicy uważamy, że konkurencja rzecz dobra, a powstanie nowego ugrupowanie w niczym PiSowi nie zaszkodzi, a jedynie zmusi "etatowców" do większego wysiłku. Ku pożytkowi Polski i nas (prawicowców) wszystkich. 3. Pojawiają się od czasu do czasu ciągoty niektórych działaczy albo blogerów (albo i pisarzy), żeby oto stać się "supermichnikiem prawicy" i "posiąść rząd dusz". Tylko że na prawicy to tak nie działa. Jakbym chciał, żeby mi kto mówił co mi się podoba i na jaki marsz mam iść, to bym się zbratał z Platformą albo innym jakim lewicowym ugrupowaniem. Prawica to wolność i różnorodność. Nawet za Kaczyńskim ludzie by nie poszli, gdyby zaczął pleść androny (a widać ludzie tak nie uważają, bo za nim idą). Ludzie i tak zrobią, co będą chcieli, a wygląda na to, że w przyszłym roku znów będą chcieli iść na Marsz Niepodległości. 4. Można iść i na 11 listopada, i na 13 grudnia i na 10 kwietnia. Terminy nie kolidują. Jak kto chce, to może. No to w czym problem? 5. Każda inicjatywa zmierzająca do gonienia czerwonego z Polski jest słuszna, zasługuje na poparcie i jest bardzo potrzebna. Marsz Niepodległości taką inicjatywą niewątpliwie jest. A więc należy go popierać. Odpowiedz Link
dorota_333 Re: Żadnego odcinania nie będzie 15.11.12, 11:17 Przedstawiasz wyidealizowany, całkowicie fałszywy obraz prawicy. Tak fałszywy, że aż śmieszy - bo chyba zakładasz, że czytelnicy nie pamietają historii mordowania się partyjek kanapowych i wycinania konkurentów przez Jarka (ostatnio: LPR, czego mecenas Giertych nie wybaczył i nie wybaczy ). > Prawica to wolność i różnorodność. Prawica to Yaro, przynajmniej w jego przekonaniu. Będzie jeszcze duzo okazji, żeby o tym pisać. Odpowiedz Link
szutnik Re: Żadnego odcinania nie będzie. Na pewno? 15.11.12, 11:43 W świetle tej Twojej deklaracji nie wiem, jak mam rozumieć słowa Vice PiS, M. Kamińskiego: Mariusz Kamiński uważa, że do zapewnienia bezpieczeństwa uczestnikom manifestacji potrzebna jest dobra współpraca z policją. - My mamy pomysły i wiemy jak to zrobić, żeby w przyszłym roku do takich incydentów nie doszło - mówił. Wiceprezes PiS przyznał, że nie wierzy w rozpowszechnianą przez część mediów wersję, jakoby za zamieszki w trakcie Marszu Niepodległości odpowiedzialni byli policyjni prowokatorzy. - Policja musi działać w sposób zdecydowany, jeśli prawo jest łamane, natomiast nie może tego nadużywać - stwierdził Kamiński na antenie Polsat News. Jego zdaniem, w tym roku nie doszło do przekroczenia uprawnień przez funkcjonariuszy policji, No to jak to w końcu jest? Policja bije Naszych (wersja Zawiszy) czy Policja robi dobrą robotę, a przekroczeń nie było (wersja Kamińskiego, nie wierzę, że nie uzgodniona z JK)? Jeśli to nie jest odcięcie się od "oficjalnej narracji" uczestników Marszu, to co to jest? Odpowiedz Link
glupi_jasio Re: Tak rzadzi Platforma Obywatelska 16.11.12, 13:20 niezalezna.pl/34871-sonda-faktu-policja-wywolala-zamieszki Aż 62 proc. osób, które wzięły udział w internetowej sondzie portalu fakt.pl, uważa, że zamieszki podczas Marszu Niepodległości wywołała policja. Tylko 38 proc. głosujących wskazało na chuliganów. A tu taka niespodzianka... Policja nie byla sama, "ktos" jej pomagal... mampytanie.salon24.pl/464418,komorowski-byl-na-biezaco-informowany-o-przebiegu-pacyfikacji-mn Szef Biura Bezpieczeństwa Narodowego przesłał na ręce Komendanta Głównego Policji podziękowania za umożliwienie przedstawicielom BBN obecności w Centrum Operacyjnym KGP podczas koordynacji zabezpieczania obchodów Święta Niepodległości, dzięki czemu Prezydent RP był na bieżąco informowany o szczegółach zabezpieczenia uroczystości. - taka informacja widnieje na stronie policja.pl Swoja droga, dziwnie to wyglada, prezydent to niby tylko zyrandol, a tu sie nagle bierze za jakies reczne zabiegi przy pracy policji. Odpowiedz Link
glupi_jasio zlapali terroryste... 20.11.12, 23:10 Oto smiercionosne akcesoria, ktore zabezpieczono: Nie musze dodawac, ze to prawicowiec, antysemita, ksenofob, narodowiec i nacjonalista. Te smiercionosne akcesoria mialy byc uzyte przeciw polskiemu Sejmowi, rzadowi i prezydentowi, stanowily tez material szkoleniowy na tajnych kompletach, na ktore uczeszczaly dwaj agenci ABW, i dwie osoby z utajniona przynaleznoscia sluzbowa. Nie to, zebym mial uzywac fraz - "jaki prezydent, taki zamach", bo nawet prymitywnymi srodkami mozna zrobic krzywde, ale, jak mi sie zdaje, cala ta sprawa razi nieco dysproporcjonalnoscia prezentacji do realiow i jakas taka sztucznoscia. No ale ABW swietnie sie spisala, mozemy spac spokojnie, o ile, naturalnie, nie piszemy za duzo w sieci o polityce i nie mamy zbyt wielu nowych, dziwnych znajomych. Czuwaj! Odpowiedz Link
glupi_jasio Re: Tak rzadzi Platforma Obywatelska 26.11.12, 21:51 Ach ten BGK... juz nie wiem, gdzie go wklejac... oprzecinek.salon24.pl/467370,temu-misiu-budzet-sie-rozlazi-na-wyplate-emerytur-zadluza-bgk Bank Gospodarstwa Krajowego wyemitował 5-letnie obligacje własne o łącznej wartości nominalnej 1 mld zł - poinformował bank w zeszły wtorek. Polski obywatel powinien się ucieszyć, wszak BGK ma z tego długu finansować szeroko zakrojony program Inwestycji Polskich, wspierający rozwój naszego kraju. Co prawda w razie bankructwa banku wszystkie długi spłacą podatnicy, ale przecież to zadłużenie formalnie nie jest wliczane do długu państwa, więc nie ma się co martwić na zapas. Ktoś mądry pomyślał: a może by tak, nim Inwestycje Polskie się rozkręcą, spożytkować te pieniądze w lepszy sposób? Nie minął tydzień i okazało się, że akurat przypadkiem BGK pożyczył dokładnie ten sam miliard ZUS-owi. Środki te zostaną przeznaczone na wypłaty świadczeń z Funduszu Ubezpieczeń Społecznych, czyli na bieżącą obsługę zobowiązań emerytalno-rentowych. Być może niektórych zdziwi, dlaczego na dotację do FUS-u zadłużył się BGK, a nie budżet państwa, który zwykł to robić do tej pory. (...) Odpowiedz Link
leny20-4-7 Re: Tak rzadzi Platforma Obywatelska 27.11.12, 10:03 Jasiu, co to za njus z tym, że Najlepszy Minister Finansów wypycha z budżetu koszty? Toż to jest grane od lat... Chcesz prawdziwego njusa? To Ci powiem tutaj bo na blogu mam zakaz wchodzenia w to. Od listopada ubiegłego roku trwa czystka w BGKu. Na zdaje sie 12 dyrektorów poleciało 11. Wywalonych (w części) od razu zatrudnili "prywaciarze" bo ci udowodnili, że nawet "pod palmą" udało im się wygenerowac multum kasy...na ich miejsce przyszli ludzie, którzy np. na początku lat 90tych byli "na placówce" w Luxemburgu...albo przewijali sie w aferze FOZZuuuu - jednym słowem FACHOWCY. Chodziły spekulacje po co to wszystko, ja snułem jakies piramidalne hipotezy aż... p. Donald miał swoje "2 expose", wtedy zadzwonił do mnie jeden z wyrzuconych i powiedział to jedno zdanie: "czystka nabrała sensu". Chciałeś njusa to masz. Jak go przeczytasz to wykasuj ten post. Odpowiedz Link
glupi_jasio Hajdarowicz cntd. 28.11.12, 21:51 Wlasnie - kolega Grasia - uzdrawia "Uwazam Rze". Geniusz medialny, magnat prasowy, ktory nie wstydzi sie tego, ze mozna spotkac pod oknem dozorcy nieruchomosci (ciec to bylaby juz chyba mowa nienawisci ). Nigdy nie dosc powtarzania, ze rzad PO jak lew walczyl o to, by wydrzec Presspublike brytyjskiemu koncernowi i sprzedac ja... koledze Grasia. Odpowiedz Link
glupi_jasio "wprowadzimy nowa norme w kazaniach" 29.11.12, 20:59 niezalezna.pl/35291-boni-wprowadzmy-inna-norme-w-kazaniach Okazuje się, że to Michał Boni stanie na czele rządowej rady monitorującej przejawy „mowy nienawiści”. Ministrowi, zarejestrowanemu przez SB jako TW "Znak", nie podobają się m.in. treści kazań głoszonych w kościołach. (...) Na antenie radia TOK FM Boni zapewniał, że rząd nie wprowadza cenzury, choć w dalszej części swojej wypowiedzi tłumaczył, że wprowadzenie swoistej „tamy przeciwko obojętności na mowę nienawiści” jest konieczne. Za cel swojej działalności Michał Boni obrał głównie internet oraz... kościoły, zwłaszcza te, w których księża w czasie homilii ośmielają się mówić krytycznie o władzy. - Nie będzie żadnej cenzury. Nikt tu niczego nie będzie blokował. Chodzi o to, żeby po prostu troszkę inną normę wprowadzić w tym, co się dzieje na forach internetowych, ale też w kościołach w czasie niedzielnych kazań. Padają tam słowa poza normą deprecjonujące polski rząd – mówił Boni w TOK FM. (...) TW SB bedzie uczyl ksiezy, jak maja wygladac kazania. Smieszne, prawda? Odpowiedz Link
glupi_jasio a o tym - co sadzicie? 03.12.12, 10:55 www.naszdziennik.pl/polska-kraj/16667,abw-dreczy-licealistow.html Cytuje szeroko fragmenty artykulu: >> Policja, strasząc i grożąc, przesłuchuje sześciu licealistów z Krakowa. Chodzi o sprawę Brunona K. Funkcjonariusze ABW przy pomocy Straży Granicznej interweniowali w szkole, do której chodzą chłopcy, i przeszukali mieszkania ich rodziców. Chłopcy mają po 17 i 18 lat. Akcja rozkręciła się po anonimowym donosie, w którym ktoś oskarżył ich, że mają związki z Brunonem K. - Oskarżono nas w tym e-mailu o posiadanie materiałów wybuchowych, broni i planu wysadzenia w powietrze Dworca PKS w Krakowie - relacjonuje w rozmowie z "Naszym Dziennikiem" jeden z zatrzymanych licealistów. (...) Jak wyglądało najście tajnych służb i policji na mieszkania rodziców chłopców? 22 listopada funkcjonariusze policji i Agencji Bezpieczeństwa Wewnętrznego pojawili się w jednym z krakowskich liceów, zażądali od dyrekcji szkoły spotkania z sześcioosobową grupą uczniów. Wypytywali ich o poglądy polityczne, opinie na temat Unii Europejskiej i NATO. Potem chłopców przewieziono do komendy miejskiej. - Doprowadzili nas niczym kryminalistów pod eskortą kilku policjantów do osobnych pokoi i zaczęli rozpytywać - relacjonuje Michał Cieślawski. - Pytania były najróżniejsze. Od "Co Pan lubi jeść?" do "Czy armia gen. Andersa miała możliwość wyzwolenia Polski?". Ale oczywiście również takie, czy miałem jakiekolwiek powiązania z Brunonem K. lub czy interesuję się materiałami wybuchowymi - relacjonuje chłopak. Funkcjonariusze pytali także, czy ich organizacja jest związana z "faszystowską organizacją Młodzież Wszechpolska". Sugerowali, że prowadzona przez nich działalność "ma wszelkie znamiona działalności terrorystycznej", za co grozi nawet do 8 lat więzienia. (...) W mieszkaniach uczniów przeprowadzono rewizję. Oczywiście żadnej broni i materiałów wybuchowych nikt nie znalazł. W domu jednego z chłopców funkcjonariusze wyszperali łuski od Mausera, które dostał od członków grupy rekonstrukcji historycznej. - Jeden z przeszukujących dom funkcjonariuszy próbował straszyć, że być może jest to ładunek wybuchowy i będzie trzeba ewakuować całą kamienicę - relacjonuje licealista. (...) Jak wyglądała "terrorystyczna" działalność Młodych NSZ, którą zainteresowała się ABW i policja? Relacje można zaleźć w internecie. Jak sami mówią, "ubrani w wojskowe stroje maskujące, z replikami uzbrojenia, wymaszerowaliśmy na pierwsze ćwiczenia terenowe. Zajęcia rozpoczęliśmy kilkoma podstawowymi zagadnieniami z musztry; jak trzymać broń, jak formować szereg etc. Po tym zajęcia taktyczne, przeczesywanie lasu tyralierą itp. Po ćwiczeniach w lesie wyszliśmy na wolną przestrzeń, gdzie najpierw ćwicząc atakowanie określonej pozycji - zdobywanie wzgórza, przez podstawy samoobrony, przeszliśmy ponownie do podstaw musztry" (...) Licealiści tłumaczą, że są pasjonatami historii, zawiązali grupę z inicjatywy krakowskich kombatantów ze środowiska Narodowych Sił Zbrojnych i zgodnie z decyzją kpt. Konstantego Kopfa podlegają Zarządowi Głównemu Związku Żołnierzy Narodowych Sił Zbrojnych. Organizacja działa od kilku miesięcy. Na razie należy do niej około 15 osób. Swoją działalność, wzorowaną na Związku Strzeleckim, chcieli rozszerzyć na całą Polskę. Różnica miała polegać na tym, że w miejscu idei piłsudczykowskich i czynu niepodległościowego chcieli propagować idee Narodowych Sił Zbrojnych. (...) << Odpowiedz Link
przycinek.usa znieczulica spoleczna 04.12.12, 05:22 znieczulica ogarnela forumowiczow. To + rozowe okulary na oczy wyborcow platformy uniemozliwia jakikolwiek dialog. PO jest po prostu swietne i koniec. Niewazne afery, przestepstwa, bandytyzm - oni sa po prostu wyjatkowi. W sprawie ABW jest osobny watek. Tutaj: forum.gazeta.pl/forum/w,17007,140855355,140855355,Polska_panstwo_policyjne.html A tu kolejny kwiatek - o oszukiwaniu w komisji: www.naszdziennik.pl/polska-kraj/16851,tak-oszukuje-platforma.html "Senator Platformy Obywatelskiej Jan Rulewski rezygnuje z pracy w senackiej Komisji Rodziny i Polityki Społecznej." [...] "Czarę goryczy przelało zachowanie jego partyjnego kolegi, przewodniczącego komisji Mieczysława Augustyna, a konkretnie sposób procedowania nad projektem nowelizacji ustawy o świadczeniach rodzinnych. Miał tak manipulować czasem i przebiegiem obrad, aby uniemożliwić senatorom zgłaszanie poprawek." "W trakcie debaty nad tym projektem pominięto też konsultacje ze środowiskami niepełnosprawnych. "Wręcz okłamano nas, że rzekomo on [Augustyn - red.] uzyskał od nich zgodę na dalsze prowadzenie projektu. Przed chwilą to sprawdziłem. Ci ludzie protestują i jasno mówią, że nikt z nimi niczego nie konsultował" - relacjonuje Rulewski." Ten Rulewski to jest niezly PiSowiec, moher jeden. Odpowiedz Link
przycinek.usa Romuald Szeremietiew o zakupach broni 04.12.12, 06:16 romualdszeremietiew.salon24.pl/469313,o-zakupach-broni-z-sensem-i-bez-sensu W dzisiejszej „Rzeczpospolitej” (3.12.2012) zamieszczono informację o perypetiach MON z KTO Rosomak. Okazuje się, że kupiono KTO w dziwny sposób bowiem po dziesięciu latach i wyprodukowaniu ponad 600 pojazdów za około 6 mld PLN Polska nie może ich dalej produkować, ani modernizować. Wiceminister Waldemar Skrzypczak mówi: „Negocjujemy przedłużenie licencji, ale Finowie postawili zaporowe warunki.” Okazuje się bowiem, że „Patria żąda, by wszystkie polskie wynalazki, zastosowane w przyszłości podczas modernizacji i rozwoju transporterów, stały się bezpłatnie jej własnością.” To jest próba kradzieży polskiej własności intelektualnej, czyli zwyczajny bandytyzm. Do tego Finowie wykręcają się od wykonania offsetu: „W świetle podpisanych umów Patria nie zrealizowała zamówień m.in. na zakup części i komponentów w spółkach Bumaru i Huty Stalowa Wola.” Finowie zobowiązali się też do zakupu w Polsce gotowych transporterów za 60 mln euro, ale tego nie zrobili. Teraz zaskarżyli Polskę do arbitrażu w Wiedniu twierdząc, że strona polska nie pozwala im wywiązać się z zobowiązań offsetowych więc oni nie muszą płacić Polsce kar umownych. W Hucie Stalowa Wola produkujemy haubicę Krab. W 1999 r. MON kupił licencję na produkcję tego działa. Zakup został przeprowadzony w czasach, gdy jako wiceminister obrony odpowiedzialny za techniczną modernizację armii nadzorowałem zespoły dokonujące zakupów. Teraz po dokonaniu całkowitej polonizacji wytwarzamy działo do którego tylko Polska ma wszelkie prawa. W 2000 r. przygotowaliśmy też procedurę zakupu licencji na produkcję transportera opancerzonego. Ówczesny minister obrony Komorowski nie wyraził zgody na rozpoczęcie przetargu. W lipcu 2001 r. media ogłosiły o wykryciu wielkiej afery korupcyjnej w MON - ja byłem podejrzany. Komorowski usunął mnie ze stanowiska i pozwalniał moich współpracowników. Dokumenty przygotowanego już przetargu poszły do kosza. Następnie na stanowisko dyrektora Departamentu Zaopatrywania Sił Zbrojnych MON Komorowski powołał swojego zaufanego niejakiego Pawła Nowaka, pułkownika, awansowanego wkrótce na generała. Jemu zlecił przeprowadzenia zakupu KTO i Nowak transporter kupił. Widzimy jak kupił. Odpowiedz Link
glupi_jasio niezależna prokuratura przestała się Tuskowi... 29.11.13, 19:43 podobać wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,114871,15046255,Premier_nie_podpisze_sprawozdania_Prokuratury_Generalnej.html#BoxWiadTxt Premier Donald Tusk poinformował, że w przyszłym tygodniu spotka się z prokuratorem generalnym Andrzejem Seremetem i poinformuje o swojej decyzji co do sprawozdania z prac prokuratury w 2012 roku. - Wszystko wskazuje, że sprawozdanie nie zostanie podpisane - powiedział Tusk. Dodał, że nie oznacza to braku zaufania dla Seremeta. Premier pytany był przez dziennikarzy, czy i kiedy podpisze sprawozdanie. Odpowiedział, że w przyszłym tygodniu spotka się z Seremetem i poinformuje go o decyzji. - Wszystko na to wskazuje, że jak już publicznie zapowiadałem, w związku z zastrzeżeniami, ale one nie odnoszą się do samego Prokuratora Generalnego, sprawozdanie nie zostanie podpisane - powiedział szef rządu. Dodał, że nie oznacza to braku zaufania do samego Seremeta. Jak myślicie, co spowodowało, że Tuskowi przestała się podobać działalność - ponoć NIEZALEŻNEJ OD RZĄDU prokuratury? Bo chyba nie jest to determinacja prokuratury do tropienia wielkiej korupcji, nawet jeśli podejrzenia dotykają kolegów, współpracowników, ministrów i wieceminstrów, związanych z Partią? Odpowiedz Link
dorota_333 Ale Seremet zostaje? 30.11.13, 15:19 > Jak myślicie, co spowodowało, że Tuskowi przestała się podobać działalność - po > noć NIEZALEŻNEJ OD RZĄDU prokuratury? To, że się dobrała do dooopy Hofmanowi. Był tak beznadziejnym rzecznikiem prasowym, że nie należało go odstrzeliwać. Odpowiedz Link
glupi_jasio KGHM to prywatna firma, a wybory w PO to... 04.12.13, 23:16 ... wewnętrzna sprawa partii Dlatego prokuratura, po tym, jak Tusk po 8 miesiącach rozmyślań zdecydował, że w roku 2012 prokuratura sprawowała się nie teges, orzekła, że w wyborach partyjnych (w PO) jakieś tam propozycje pracy w prywatnej firmie KGHM w zamian za głosy nie są godne uwagi śledczych naszlubin.pl/policyjne/4172-stanowisko-prokuratury-w-sprawie-oferowania-pracy-w-kghm-w-zamian-za-gosowanie.html Wobec stwierdzenia, iż znamiona przestępstwa płatnej protekcji, czy też innych czynów, będących przedmiotem złożonych zawiadomień nie zostały zrealizowane, odmówiono wszczęcia postępowania w tej sprawie. Powody takiej decyzji to: • niemożność uznania KGHM Polska Miedź S.A za podmiot, w którym sprawca przestępstwa płatnej protekcji z art. 230 § 1 k.k. może powoływać się na wpływy, • ustalenie, że z kontekstu rozmowy Pawła Frosta z Michałem Jarosem i Tomaszem Borkowskim nie wynika, aby w zamian za głosowanie przez Pawła Frosta za kandydaturą Jacka Protasiewicza, Michał Jaros i Tomasz Borkowski obiecali pomoc w sprowadzeniu rodziny Pawła Frosta z Ukrainy przy pomocy Ministra Spraw Zagranicznych, • ustalenia, że wobec tego, iż działania Norberta Wojnarowskiego i Michała Jarosa podejmowane były w ramach wyborów wewnątrzpartyjnych, ich zachowania nie miały charakteru władczych działań funkcjonariuszy publicznych, to jest posłów na Sejm, a tym samym nie przekroczyli oni swych uprawnień, ani nie dopełnili obowiązków (art. 231 k.k.), • niemożność zakwalifikowania zachowań Norberta Wojnarowskiego, Michała Jarosa i Tomasza Borkowskiego, a także Jacka Protasiewicza i Jacka Kardeli w kontekście przepisów art. 228 k.k. oraz art. 229 k.k., to jest przyjmowania korzyści majątkowej lub jej udzielenia albo obietnicy udzielenia korzyści majątkowej lub osobistej osobie pełniącej funkcję publiczną w związku z pełnieniem tej funkcji, • niemożność ustalenia, czy i jakie propozycje w związku z głosowaniem na kandydaturę Jacka Protasiewicza otrzymali bliżej nieokreśleni członkowie Platformy Obywatelskiej z Głogowa. Odpowiedz Link
glupi_jasio no i zajumane... 06.12.13, 13:10 W trybie pilnym, bo budżet się nie domyka, a długi przekraczają kolejne progi ustawowe, partia Tuska z przystawką Piechocińskiego, znacjonalizowała ponad 100 miliardów kapitałów emerytalnych obywateli. Liberałowie, buchachacha )) Sprawa, niewątpliwie, trafi do Trybunału Konstytucyjnego i będzie "bardzo śmieszne", jak się okaże, że tą nacjonalizacją Tusk z kumplami naruszyli święte prawo własności i muszą zwracać... To posunięcie w tym trybie, jest nie tylko bezczelne, jest także skrajnie nieodpowiedzialne. Nic dziwnego, że Rostowski wolał się zawczasu ewakuować. Odpowiedz Link
dorota_333 Krokodyle łzy 06.12.13, 15:05 Rzeczywiście obrabowanie OFE zasługuje na potępienie (i Trybunał Konstytucyjny). Ale oburzenie akrat ze strony zwolennika PiS jest całkowicie fałszywe. Prezes wypowiadał się w tonie wyjątkowo krytycznym wobec OFE i nie ulega najmniejszej wątpliwości, że zrobiłby z nimi to samo, co rząd Tuska. Ktoś PiS ubiegł i podreperuje dzięki temu budżet tuż przed wyborami. I to was tak wkurza : jesteście jak bandzior, któremu inny - sprytniejszy! - zajumał kasę tuż sprzed nosa. Stąd to święte oburzenie Odpowiedz Link
glupi_jasio Re: Krokodyle łzy 06.12.13, 18:23 dorota_333 napisała: > Rzeczywiście obrabowanie OFE zasługuje na potępienie (i Trybunał Konstytucyjny). ... a być może i Stanu. I tu się kończy (wyjątkowo - trafna) część merytoryczna Twojego postu, a zaczynają cieniutkie wycieczki personalne, dywagacje na podstawie spekulacji, jakieś rojenia o rzekomym bandytyzmie Kaczyńskiego. Czyli Twoja zwyczajowa słabizna erystyczna. A przecież nawet głupek wie, że to Tusk z Rostowskim doprowadzili budżet i dług publiczny - ze znakomitego stanu w 2007 roku do poziomu, który wymaga zajumania 100 miliardów z kont emerytalnych - chyba po to, by móc dalej pożyczać na rozmaite formy kiełbachy wyborczej i tantiemów dla krewnych i znajomych królika: a to dla życzliwych mediów, a to etaty ze środków publicznych dla w/w krewnych i znajomych królika, a to wielkie wydatki publiczne na wielkie, mniej lub bardziej słomiane inwestycje. Fakty leżą na stole: to Tusk tak zadłużyl Polskę, że, by uniknąć konstytucyjnych obowiązków wynikających z przekroczenia progów zadłużenia - konieczne stało się zajumanie 100 mld z kont emerytalnych. Pieniądze pokazują prawdę o tych rządach, szkoda, że niektórym trzeba zabrać kasę z portfela, żeby się obudzili i przestali pomagać temu gangowi Olsena. Odpowiedz Link
dorota_333 podgryzasz, Jasiu 07.12.13, 13:01 > A przecież nawet głupek wie, że to Tusk z Rostowskim doprowadzili budżet i dług > publiczny - ze znakomitego stanu w 2007 roku Śmiertelnie nudne te wymiany zdań, gdzie (kilkunasty już raz) trzeba przypominać, że PiS rządził w warunkach bardzo silnej koniunktury. I nie przeszkodziło mu to w generowaniu corocznego deficytu budżetowego. Jasiu, łzy zwolennika PiS wylane nad OFE są szczytem obłudy. Taki fakt "leży na stole" Odpowiedz Link
glupi_jasio Re: podgryzasz, Jasiu 07.12.13, 16:03 dorota_333 napisała: > > A przecież nawet głupek wie, że to Tusk z Rostowskim doprowadzili budżet > i dług publiczny - ze znakomitego stanu w 2007 roku > Śmiertelnie nudne te wymiany zdań, gdzie (kilkunasty już raz) trzeba przypomina > ć, że PiS rządził w warunkach bardzo silnej koniunktury. I nie przeszkodziło mu > to w generowaniu corocznego deficytu budżetowego. > Dorota, skup się. Czy kwestionujesz te fakty: 1) Tusk drastycznie zwiększył dług publiczny, przekraczając dwa progi ostrożnościowe. 2) Po to, by móc ominąć ustawowe obowiązki wynikające z tego przekroczenia, chce znacjonalizować prywatne kapitały emerytalne. 3) Nacjonalizacja tych kapitałów jest posunięciem naruszającym prawo własności obywateli (np. prawo do dziedziczenia kapitałów z OFE) oraz fałszującym obraz stanu zobowiązań państwa. 4) To Tusk i PO, a PiS nie nacjonalizuje OFE - i czyni to wbrew deklarowanej linii programowej, publicznym deklaracjom i obietnicom - z najniższych pobudek - bo publicznej kasy zabrakło i nie da się dalej rządzić na mega kredyt. Jeśli się z tym nie zgadzasz, to podaj argumentu merytoryczne, ad rem, a jeśli nie, to łaskawie głowy nie zawracaj dyrdymałami. ==== A teraz mój komentarz do tej niedołężnej próby zatrollowania tematu prymitywną zagrywką erystyczną: > Jasiu, łzy zwolennika PiS wylane nad OFE są szczytem obłudy. Taki fakt "leży na > stole" Jasiu ma ten przywilej, że ma własne, całkowicie niezależne poglądy i zasady, a w sprawach finansowych Jasiu ma doskonałego nosa i dokładnie wie, kiedy i po co go okradają. A fakt nacjonalizacji własności Jasia i to po to, by obciążyć Jasia dodatkowym długiem, jest całkowicie apolityczny. Widzę, że Ci się w głowie nie mieści, że ktoś może myśleć samodzielnie... A PiS - o PiSie moglibyśmy mówić, gdyby na stole leżała konkretna ustawa o OFE. Nie leży, a ja nie mam czasu na dywagacje o Twoich fantazjach. Zajumali ci, co zajumali i tyle... Ty trutniu )) Koniec dygresji. Nie życzę sobie dalszych prób personalizacji tego podwątku, na temat, albo wcale. ============= Odpowiedz Link
dorota_333 Re: podgryzasz, Jasiu 09.12.13, 10:57 Jasiu, rzecz w tym, że Twoje powyższe twierdzenia, to tylko część prawdy (są przy tym niektóre zbyt wyostrzone, ale mniejsza o to). Tymczasem pólprawda to jest w istocie taki trzeci rodzaj prawdy wymieniony niegdyś przez ks. Tischnera. Pomijasz bowiem to, że Tusk (w przeciwieństwie do Kaczyńskiego i Marcinkiewicza) działał w warunkach silnego kryzysu zewnętrznego - a to wymagało innej polityki wewnętrznej. Nie zauważasz również sporej modernizacji infrastruktury, jaka została przeprowadzona w ostatnich latach. Ani najstarsi górale ani Ślązacy nie pamiętają, żeby kiedykolwiek budowało się taką ilość dróg w kraju. Że przejęcie środków OFE jest nacjonalizacją - tu się akurat zgadzam i wielokrotnie to pisałam. Ale to znowu pół prawdy - bo Kaczyński zrobiłby dokładnie to samo, choć może nie tak samo. Z mojej strony kończę ten wątek. Podsumowując: pozostaje Wam (zwolennikom i członkom PiS) conajmniej półtora roku (do wyborów) obserwacji, jak rząd koalicyjny wydaje spore unijne środki. Nie ograniczony brakiem dofinansowania krajowego (dzięki zagrabieniu OFE). Będziecie przez półtora roku zagryzać wargi z wściekłości, że to nie Wy zajumaliście ---------------------------------------- Odniosę się jeszcze do tego aneksu, bo jest kapitalnie śmieszny. Z Twojej wypowiedzi wynika bowiem, że uważasz dwie cechy: "bycie zwolennikiem PiS" i "niezależność poglądów" za wzajemnie wykluczające się Skoro tak, to pozostaje mi się tylko zgodzić. Jeżeli przy tym obraziłam Cię posądzeniem o to, że jesteś zwolennikiem PiS - od czego zdajesz się mocno odżegnywać - to niniejszym przepraszam Koniec dygresji. -------------------------------------- Odpowiedz Link
glupi_jasio słabo 09.12.13, 11:38 Pomijam wypełniającą Twój post zupę erystyczną, z której wynika, że choć mam rację i napisałem prawdę, to i tak jestem gupi; Twoje nieustanne przekłamania, imputowanie, wycieczki personalne są dokładnie tymi powodami, z których już parę razy wyleciałaś z tego forum, za jego psucie. Ad meritum, z nowości, tłumaczących Platformę z zajumania kasy Jasia i drastycznego zadłużenia państwa: -rządzenie w warunkach kryzysu zewnętrznego. Owszem, sytuacja w niektórych krajach starej UE jest kryzysowa, ale to nie tłumaczy ani nadmiernego zadłużania państwa, ani ekspansji administracji, ani omijania konstytucyjnej bariery zadłużenia przez jumanie kasy z kont emerytalnych. Choćby dlatego, że: 1. Orban rządzi w wielokrotnie trudniejszej sytuacji (po rujnujących kraj rządach takiego węgierskiego Tuska) i oddłuża Węgry, a nie zadłuża państwa, jak Tusk. 2. Polska nie miała kryzysu bankowego pod koniec poprzedniej dekady i miała elastyczną walutę oraz rozkręcającą się konsumpcję, dzięki czemu nie odnotowała większych problemów gospodarczych. Inaczej mówiąc poprzednicy Tuska tak przygotowali gospodarkę, że ta ekipa miała ultrakorzystne warunki; mimo to wpędzili kraj w ogromne deficyty. 3. Sytuacja zewnętrzna jest korzystna dla Polski, bo nie tylko dochodzi do opłacalnej konwergencji z bogatą gospodarką niemiecką, ale także, akurat Niemcy radzą sobie z kryzysem doskonale (m.in. dzięki repatriacji kapitału i ultratanim kredycie dla nich). 4. Tusk działał w warunkach przejadania wielkich dotacji unijnych. Nie dość, że je przejedli, to jeszcze skonsumowali Fundusz Rezerwy Demograficznej, zadłużyli państwo na kilkaset miliardów, zadłużyli fundusze celowe, a teraz jumają oszczędności emerytalne... piękny bilans rozpirzania publicznej kasy 5. Kryzys monetarny w starej UE = bardzo tani kredyt; kolejny bonus zmarnowany przez tę ferajnę nierobów. Punkt 2: Bardzo dużo się buduje. Cóż, owszem, buduje się, bo Unia inaczej nie da kasy. Pytanie, czy buduje się efektywnie, tanio, racjonalnie. UE przekazała Polsce pod zarządem Tuska coś koło 50 mld euro. Za tyle można by wybudować np. 10 tysięcy kilometrów autostrad. Aha, akurat długi na budowę dróg są księgowane poza budżetem, jako długi Krajowego Funduszu Drogowego... więc nie bardzo da się wyjaśnić lawinowe zadłużanie finansów publicznych rozbudową infrastruktury, przynajmniej drogowej. Nie, Doroto, Tusk nie zadłuża kraju, bo tak jest dobrze dla kraju, zadłuża, bo tak jest dobrze dla niego i jego władzy; bo tak jest najłatwiej; można nic nie robić, tylko wydawać. Owszem, obserwowanie tego procederu drenowania państwa na wszystkie sposoby przez tę ferajnę, jest irytujące; chyba nikt nie lubi zadłużać się na utrzymywanie bezczelnych pasożytów. Odpowiedz Link
thor-sten Re: słabo 09.12.13, 11:52 > 1. Orban rządzi w wielokrotnie trudniejszej sytuacji (po rujnujących kraj rząda > ch takiego węgierskiego Tuska) i oddłuża Węgry, a nie zadłuża państwa, jak Tusk Dajesz za przykład Orbana który zlikiwidował całkowicie OFE a jedziesz po Tusku które likwiduje OFE tylko w połowie??? Jak tak można? Odpowiedz Link
dorota_333 Re: słabo 09.12.13, 11:57 Można, można. Gdyby pieniądze z OFE ukradł Kaczyński, to byłoby całkowicie koszer. Patriotycznie i ku chwale Ojczyzny. Odpowiedz Link
glupi_jasio Re: słabo 09.12.13, 12:23 thor-sten napisał: > > 1. Orban rządzi w wielokrotnie trudniejszej sytuacji (po rujnujących kraj > rząda > > ch takiego węgierskiego Tuska) i oddłuża Węgry, a nie zadłuża państwa, ja > k Tusk > > Dajesz za przykład Orbana który zlikiwidował całkowicie OFE a jedziesz po Tusku > które likwiduje OFE tylko w połowie??? > Jak tak można? To już było dyskutowane; nie wchodząc w detale - Orban objął władzę w sytuacji katstrofalnej, w której Węgry były technicznym bankrutem po rządach takich węgierskich odpowiedników Tuska i PO. Różnica między Tuskiem a Orbanem jest taka, jak między Gurcsyanym a Orbanem: jeden drenuje i psuje, a drugi naprawia i ratuje. Sytuacja Węgier pod rządami Orbana się szybko i stale poprawia, sytuacja gospodarcza Polski pod rządami Tusk się konsekwentnie pogarsza. Nie śledziłem reformy Orbana we wszystkich detalach prawnych, więc na temat rozwiązania prawnego się na razie nie wypowiem, ale jedno jest pewne: Orban użył środków ekstremalnych w sytuacji wyższej konieczności i użył ich dla reform. Tusk zaś rozpirza wszelkie rezerwy po to tylko, by utrzymać bajorko status quo swoich miernych rządów. Odpowiedz Link
dorota_333 Re: słabo 09.12.13, 12:37 > Sytuacja Węgier pod rządami Orbana się szybko i stale poprawia, sytuacja gospod > arcza Polski pod rządami Tusk się konsekwentnie pogarsza. Hm Do jakich wygibasów umysłowych zmusza człowieka niezależność osądu Odpowiedz Link
glupi_jasio Re: słabo 09.12.13, 12:50 dorota_333 napisała: > > Sytuacja Węgier pod rządami Orbana się szybko i stale poprawia, sytuacja > gospodarcza Polski pod rządami Tusk się konsekwentnie pogarsza. > > Hm Do jakich wygibasów umysłowych zmusza człowieka niezależność osądu No przecież nie musisz mnie przekonywać, że nie masz pojęcia o sprawach gospodarczych, wszyscy to dobrze wiemy. Odpowiedz Link
dorota_333 słabo, Jasiu, słabo 09.12.13, 11:54 > Owszem, sytuacja w niektórych krajach starej UE jest kryzysowa > 3. Sytuacja zewnętrzna jest korzystna dla Polski > 5. Kryzys monetarny w starej UE = bardzo tani kredyt No cóż, chyba szkoda czasu na polemikę. Jak tak dobrze, to się cieszę. Odpowiedz Link
glupi_jasio Re: słabo, Jasiu, słabo 09.12.13, 12:25 dorota_333 napisała: > > Owszem, sytuacja w niektórych krajach starej UE jest kryzysowa > > 3. Sytuacja zewnętrzna jest korzystna dla Polski > > 5. Kryzys monetarny w starej UE = bardzo tani kredyt > > No cóż, chyba szkoda czasu na polemikę. Jak tak dobrze, to się cieszę. No cóż, mogło być gorzej, mogłaś wyciąć z mojego postu pojedyncze słowa. Zawsze podejrzewałem, że treści dłuższej od zdania prostego nie ogarniasz Odpowiedz Link
thor-sten Re: podgryzasz, Jasiu 09.12.13, 11:51 > 1) Tusk drastycznie zwiększył dług publiczny, przekraczając dwa progi ostrożnoś > ciowe. To jest chyba prawda > 2) Po to, by móc ominąć ustawowe obowiązki wynikające z tego przekroczenia, chc > e znacjonalizować prywatne kapitały emerytalne. To nie prawda ponieważ progi mają być obniżone stosownie do wartości umorzonych obligacji > 3) Nacjonalizacja tych kapitałów jest posunięciem naruszającym prawo własności > obywateli (np. prawo do dziedziczenia kapitałów z OFE) oraz fałszującym obraz s > tanu zobowiązań państwa. To też chyba nieprawda, bo ma być dziewdziczona wartość na subkontach w ZUS wyborcza.biz/finanse/1,105684,14583057,Czy_wybierzemy_OFE__czy_ZUS_bedziemy_dziedziczyc_zgromadzone.html > 4) To Tusk i PO, a PiS nie nacjonalizuje OFE - i czyni to wbrew deklarowanej li > nii programowej, publicznym deklaracjom i obietnicom - z najniższych pobudek - > bo publicznej kasy zabrakło i nie da się dalej rządzić na mega kredyt. Tez nieprawda, bo jeśli faktycznie obniżą progi to nie da się pod to umorzenie zaciągać nowych kredytów. Jednocześnie Polski podatnik zaoszczędzi 9mld pln tylko w roku 2014. Już po kilkunastu latach oszczędności dzięki umorzeniu środków z OFE i braku konieczności obsługu tego długu przekroczą wartośc umorzonych środków. Jasiu, jesteś chyba naprawdę cyniczny. PIS popiera rozwalanie OFE, tylko jako opozycja się stawia odnośnie szczegółów www.pis.org.pl/article.php?id=22410 PIS za wzór reformy emerytalnej ograniczającej OFE podaje Węgry, gdzie całkowicie OFE padło Odpowiedz Link
glupi_jasio Re: podgryzasz, Jasiu 09.12.13, 12:46 thor-sten napisał: > > 1) Tusk drastycznie zwiększył dług publiczny, przekraczając dwa progi ost > rożnoś > > ciowe. > > To jest chyba prawda punkt > > > 2) Po to, by móc ominąć ustawowe obowiązki wynikające z tego przekroczeni > a, chc > > e znacjonalizować prywatne kapitały emerytalne. > > To nie prawda ponieważ progi mają być obniżone stosownie do wartości umorzonych > obligacji > błąd logiczny. Potencjał to nie fakt. A fakt jest taki, jak opisałem. Brak punktu. > > 3) Nacjonalizacja tych kapitałów jest posunięciem naruszającym prawo włas > ności > > obywateli (np. prawo do dziedziczenia kapitałów z OFE) oraz fałszującym o > braz s > > tanu zobowiązań państwa. > > To też chyba nieprawda, bo ma być dziewdziczona wartość na subkontach w ZUS To byłby jakiś pocieszający element tej ponurej sprawy; pytanie, co zapisano w przyjętej ustawie. Sprawa bardzo istotna, na pewno do niej wrócimy. > > 4) To Tusk i PO, a PiS nie nacjonalizuje OFE - i czyni to wbrew deklarowa > nej li > > nii programowej, publicznym deklaracjom i obietnicom - z najniższych pobu > dek - > > bo publicznej kasy zabrakło i nie da się dalej rządzić na mega kredyt. > > Tez nieprawda, bo jeśli faktycznie obniżą progi to nie da się pod to umorzenie > zaciągać nowych kredytów. Ten błąd logiczny już omawiliśmy. Do tego: nie po to jumają, żeby sobie ręce wiązać tylko po to, by powiększyć deficyt. Na zakończenie: chyba nie potrafisz czytać ze zrozumieniem, czego wymagam od dyskutantów wcinających się rozmowy. Już to pisałem: w sprawach moich pieniędzy autorytetem jest dla mnie, nieco upraszczając, mój portfel i liczy się dla mnie to, kto z niego faktycznie wyciąga kasę lub go obciąża. Czy jeszcze jakieś uwagi personalne masz? Odpowiedz Link
thor-sten Re: podgryzasz, Jasiu 09.12.13, 13:59 > > To nie prawda ponieważ progi mają być obniżone stosownie do wartości umor > zonych > > obligacji > > > > błąd logiczny. > > Potencjał to nie fakt. A fakt jest taki, jak opisałem. Brak punktu. www.forbes.pl/kosiniak-kamysz-mniejsze-progi-ostroznosciowe-po-reformie-ofe,artykuly,167607,1,1.html Może się okazać że kłamią, ale niestety musimy stosowac domniemanie niewinności i uznać że skoro planuja obniżanie progów to tak właśnie będzie > To byłby jakiś pocieszający element tej ponurej sprawy; pytanie, co zapisano w > przyjętej ustawie. Sprawa bardzo istotna, na pewno do niej wrócimy. Jeśli obniżą progi i zapewnią dziedziczenie środków to w zasadzie kompletnie nie ma się o co pieklić. W zasadzie ja uważam że nie powinno być żadnego dziedziczenia, ale to nie wżne co ja akurat uważam. > Na zakończenie: chyba nie potrafisz czytać ze zrozumieniem, czego wymagam od dy > skutantów wcinających się rozmowy. Już to pisałem: w sprawach moich pieniędzy a > utorytetem jest dla mnie, nieco upraszczając, mój portfel Twój portfel to również zadłużenie Polski (jeśli w Polsce płacisz podatki) Więc obecnie znikają obligacje, ale pojawia się zapis w ZUS - dla Twojego portfela jest to neutralne. Inna sprawa że spadają koszty obsługi długu publicznego o wiele miliardów, i tak ma być co roku - dla Twojego portfela zysk. Więc na całej operacji Twój portfel zyskuje a nie traci. Odpowiedz Link
glupi_jasio Re: podgryzasz, Jasiu 09.12.13, 16:06 thor-sten napisał: > > > To nie prawda ponieważ progi mają być obniżone stosownie do wartośc > i umor > > zonych > > > obligacji > > > > > > > błąd logiczny. > > > > Potencjał to nie fakt. A fakt jest taki, jak opisałem. Brak punktu. > (...) > Może się okazać że kłamią, ale niestety musimy stosowac domniemanie niewinności > i uznać że skoro planuja obniżanie progów to tak właśnie będzie Nieźle manipulujesz znaczeniami, przecież oni jeszcze nie siedzą na ławie oskarżonych w procesie karnym. W stosunku do polityków jumających prywante kapitały obowiązuje domniemanie oszustwa www.rp.pl/artykul/828145.html Rząd nie planuje zmian dotyczących II filaru systemu emerytalnego w przewidywalnej przyszłości - powiedział premier Donald Tusk Rząd nie pracuje nad zmianami systemu emerytalnego w II filarze i nie planuje takich zmian w najbliższej przyszłości - poinformował premier Donald Tusk podczas konferencji prasowej. -Tak, jak to wczoraj podkreślałem, rząd nie pracuje nad zmianą systemu w II filarze - powiedział Tusk. - Rząd nie planuje zmiany systemu emerytalnego - mówię o zrębach tego systemu - w tej przewidywalnej przyszłości - dodał. A Kosiniak Kamysz mu wtedy sekundował. Po prostu, nikt Ci tyle nie da, ile PO, czy PSL Ci obieca; a na ogół zrobią dokładnie odwrotnie, niż zadeklarują. Przyznam, że czuję się zażenowany tym, że można brać lobbying Kosiniaka za dobrą monetę, w sytuacji, w której ustawę na 150 mld uchwala się w 4 dni, z jawnie deklarowanych przyczyn fiskalnych, po przekroczeniu progów ostrożnościowych i zawieszeniu finansowych ograniczeń dotyczących finansów publicznych (Tusk, Rostowski i ska), "pomyłkach" w prognozie deficytu budżetowego na dziesiątki miliardów (Tusk, Rostowski i ska), niespełnionych obietnicach tych ludzi dotyczących podwyżek podatków itp. Sytuacja jest jasna jak słońce, skończyły się proste możliwości zadłużania kraju, to sięgnęli po prywatne zasoby i manipulacje prawno-księgowe. W obietnicach są całkowicie niewiarygodni, co dobitnie udowodnili wiele razy, chyba tylko głupek może im uwierzyć... > Już to pisałem: w sprawach moich pieniędzy a > > utorytetem jest dla mnie, nieco upraszczając, mój portfel > > Twój portfel to również zadłużenie Polski (jeśli w Polsce płacisz podatki) > Więc obecnie znikają obligacje, ale pojawia się zapis w ZUS - dla Twojego portfela jest to neutralne. Byłoby w przybliżeniu, pod pewnymi warunkami, gdyby nie to, że jest jeszcze uczciwa opcja oszczędności, racjonalizacji wydatków, ale ta ekipa nie jest w stanie po nią sięgnąć: przyzwyczaili się do politycznego ślizgania się na kredyt i za dotacje UE, jak to różowi. Tak ekipa, po prostu, jest dobra tylko w wydawaniu publicznych środków i zadłużaniu państwa. Więc nie, to nie jest neutralne dla jakości finansów publicznych i portfela Jasia - to jest wysoce szkodliwe posunięcie niewiarygodnych polityków, z bardzo niepokojących powodów. Odnośnie Twojego kolejnego postu, tego poniżej, już prosiłem, byś się wysilił i przeczytał ze zrozumieniem dyskusję, w którą się wcinasz, zamiast mnożyć puste merytorycznie posty. Ad rem, albo wcale. Odpowiedz Link
thor-sten Re: podgryzasz, Jasiu 09.12.13, 23:04 > Przyznam, że czuję się zażenowany tym, że można brać lobbying Kosiniaka za dob > rą monetę, w sytuacji, w której ustawę na 150 mld uchwala się w 4 dni, z jawnie > deklarowanych przyczyn fiskalnych, po przekroczeniu progów ostrożnościowych i > zawieszeniu finansowych ograniczeń dotyczących finansów publicznych (Tusk, Rost > owski i ska), "pomyłkach" w prognozie deficytu budżetowego na dziesiątki miliar > dów (Tusk, Rostowski i ska), niespełnionych obietnicach tych ludzi dotyczących > podwyżek podatków itp. Dlatego pisałem że nie mam pewności ze tak będzie ale nie mogę zakaładac że zrobią inaczej trzeba poczekać i ewentualnie wtedy skrytykować, teraz jeszcze nie pora > Byłoby w przybliżeniu, pod pewnymi warunkami, gdyby nie to, że jest jeszcze ucz > ciwa opcja oszczędności, racjonalizacji wydatków, ale ta ekipa nie jest w stani > e po nią sięgnąć: przyzwyczaili się do politycznego ślizgania się na kredyt i z > a dotacje UE, jak to różowi. To byłaby kolejna oszczędność Nie można deprecjonować tej wynikajacej z mniejszych kosztów obsługi zadłużenia "racjonalizacji wydatków" to często zwolnienia ludzi w urzędach, ludzi którzy nie znajdą gdzie indziej pracy (wiem że urzędnikó mamy za dużo), więc mimo że oszczędnosci są ok, to jednak niosą przykre skutki uboczne, typu spadek konsumpcji i bezrobocie. Natomiast obniżenie kosztów obsługi zadłużenia nie niesie takich przykrych konsekwencji. > Więc nie, to nie jest neutralne dla jakości finansów publicznych i portfela Jas > ia Zgadzam się, nie jest neutralne, jest korzystne. > ia - to jest wysoce szkodliwe posunięcie niewiarygodnych polityków, z bardzo ni > epokojących powodów. To mówisz Jasiu jako zaangażowany politycznie, a nie myślący racjonalnie bezstronny obserwator. Masz do tego prawo, ale w oczach wielu tracisz wiarygodnośc tak samo, jak politycy gadajacy to co im w danej sytuacji pasuje. Tusk narzekał że PIS wprowadza fotoradary a teraz sam to robi. Ty Jasiu jesteś gotów krytykować PO za likwidację OFE, ale gdyby robił to PIS wtedy podejrzewam krytyki nie było - wynika to z Twoich wypowiedzi. Jestem zaskoczony jak wiele "siedzących w ekonomii" ludzi kompletnie nie widzi że OFE to tylko i wyłacznie przekręt a nie emerytura. Jak można uważać za normalne że sam sobie muszę płacić w postaci podatków coraz większe odsetki od coraz większej kasy odłożonej na emeryturę? To ma tyle sensu co płacenie podatków w związku z lokatą którą sobie założyłem a której wartość rośnie, wiec musze tych podatków przez tą swoją lokatę płacić coraz więcej. Obligacje w OFE to dom wariatów i tyle > Odnośnie Twojego kolejnego postu, tego poniżej, już prosiłem, byś się wysilił i > przeczytał ze zrozumieniem dyskusję, w którą się wcinasz, zamiast mnożyć puste > merytorycznie posty. Ad rem, albo wcale. Ok, przepraszam, już się nie wcinam. Pozdrawiam! Odpowiedz Link
glupi_jasio Re: podgryzasz, Jasiu 09.12.13, 23:33 thor-sten napisał: > Dlatego pisałem że nie mam pewności ze tak będzie > ale nie mogę zakaładac że zrobią inaczej > trzeba poczekać i ewentualnie wtedy skrytykować, teraz jeszcze nie pora To całkowicie niezrozumiała postawa wobec systematycznego łamania obietnic finnsowych i programowych przez tę ekipę i zupełny brak logiki; skoro skok na OFE był konieczny, by zmanipulować wartość długu publicznego, to z obniżka progów byłaby skrajnym nonsensem. Nawet skrajnie prorządowa Dorota to przyznaje, wyrażając satysfakcję z oczekiwanych politycznych skutków rozpirzania nowych zasobów kredytu przez tę ekipę. Inaczej mówiąc, Twoje zawiśnięcie na bajerze Kosiniaka pachnie uprawianiem grubej propagandy prorządowej. > > Więc nie, to nie jest neutralne dla jakości finansów publicznych i portfela Jasia - to jest wysoce szkodliwe posunięcie niewiarygodnych polityków, z bardzo niepokojących powodów. > > To mówisz Jasiu jako zaangażowany politycznie, a nie myślący racjonalnie bezstr > onny obserwator. E tam, jesteś tak prorządowy, że bardziej nie można, więc nie bajeruj proszę. Ja zaś krytykuję te posunięcia z pozycji klasycznej ekonomii i starej zasady wg której różowi politycy generują dług publiczny, bo to pozwala im bawić się w "dobrych wujków" teraz, na koszt odłożony w przyszłość, gdy nie będą rządzić. Klasyczny mechanizm niszczenia finansów publicznych przez zdemoralizowanych karierowiczów. Masz do tego prawo, ale w oczach wielu tracisz wiarygodnośc tak samo, jak politycy gadajacy to co im w danej sytuacji pasuje. > Tusk narzekał że PIS wprowadza fotoradary a teraz sam to robi. > Ty Jasiu jesteś gotów krytykować PO za likwidację OFE, ale gdyby robił to PIS w > tedy podejrzewam krytyki nie było - wynika to z Twoich wypowiedzi. > Widzę, że jak rzep psiego ogon uczepiłeś się zapętlonych spekulacji pt. co by było gdyby. Ile razy mam powtarzać, że spekulacje tego rodzaju świadczą jedynie o ucieczce o meritum przez ich autora? > Jestem zaskoczony jak wiele "siedzących w ekonomii" ludzi kompletnie nie widzi > że OFE to tylko i wyłacznie przekręt a nie emerytura. Jak można uważać za no > rmalne że sam sobie muszę płacić w postaci podatków coraz większe odsetki od co > raz większej kasy odłożonej na emeryturę? > To ma tyle sensu co płacenie podatków w związku z lokatą którą sobie założyłem > a której wartość rośnie, wiec musze tych podatków przez tą swoją lokatę płacić > coraz więcej. > Obligacje w OFE to dom wariatów i tyle > No właśnie, widać, że nie siedzisz w ekonomii i nie rozumiesz różnicy między własnością gwarantowaną wekslem a łaską tzw. ustawodawcy (którego nierzetelność i pokrętność możemy właśnie obserwować), ani tego, że od ukrycia zobowiązań ich na pewno nie ubędzie, a przeciwnie - przybędzie. Doraźnie - Tusk z kumplami sobie poużywa, jak Gierek, zostaną po nich długi do spłacania przez dziesięciolecia i niższe emerytury, jak po Gierku. Odpowiedz Link
dorota_333 Re: podgryzasz, Jasiu 10.12.13, 10:19 > skoro skok na OFE b > ył konieczny, by zmanipulować wartość długu publicznego, to z obniżka progów by > łaby skrajnym nonsensem. Nawet skrajnie prorządowa Dorota to przyznaje, wyrażaj > ąc satysfakcję z oczekiwanych politycznych skutków rozpirzania nowych zasobów k > redytu przez tę ekipę Nic podobnego, Jasiu, nie pisałam nigdy o potencjalnej obniżce progów. Natomiast jestem konsekwentnie silnie przeciwna zmianom w OFe nazywając je wielokrotnie "grabieżą". Jeżeli to jest "skrajna prorządowość", to chyba coś Ci umknęło. Co do "rozpirzania" - środki uwolnione podtrzymają koniunkturę w ciągu kluczowego roku (półtora roku nawet) przedwyborczego. Wyrażałam wielokrotnie rozbawienie bezsilną wściekłością zwolenników PiS z tego powodu. Jasiu - jestem ciekawa, czy gdyby PiS "zajumał" środki z OFE, czy nazwałbyś to grabieżą. Serdecznie wątpię. Odpowiedz Link
thor-sten Re: podgryzasz, Jasiu 09.12.13, 14:08 > Czy jeszcze jakieś uwagi personalne masz? Sorry, za to "cyniczny", ale kojarzę Cie z PIS-em po Twoich wypowiedziach, a wiem że PIS jest za likidacją OFE ciężko mi więc zrozumieć Twoja krytykę dotyczącą przycinania OFE. Ja mam np. powaznego "zonka", zawsze uważałem że PO broni interesów obcego kapitału, a przycięcie OFE jest uderzeniem w te interesy, i nie wiem co mam o tym myśleć, czyżby Tusk chciał zrobić coś dla Polski? Bo nie ma wątpliwości ze odebranie tej kasy zagranicznym OFE, przycięcie prowizji, jest korzyścią dla Polski, bez względu na to z jakich powodów Tusk to robi. Odpowiedz Link
klip-klap halo, tu ziemia 10.12.13, 19:51 Tu ziemia, mamy rok 2013, powtarzam 2013. Premierem jest Donald Tusk, powtarzam Donald Tusk. Utawe przeglosowaly PO i PSL, powtarzam PO i PSL. Bez odbioru. Odpowiedz Link
klip-klap to bylo Re Dorota 10.12.13, 19:54 Dorota napisala >Ale oburzenie akrat ze strony zwolennika PiS jest całkowicie fałszywe. Prezes wypowiadał się w tonie wyjątkowo krytycznym wobec OFE i nie ulega najmniejszej wątpliwości, że zrobiłby z nimi to samo, co rząd Tuska. Ktoś PiS ubiegł i podreperuje dzięki temu budżet tuż przed wyborami. I to was tak wkurza : jesteście jak bandzior, któremu inny - sprytniejszy! - zajumał kasę tuż sprzed nosa. Stąd to święte oburzenie smile Odpowiedz Link
bagracz Re: to bylo Re Dorota 10.12.13, 20:41 To klasyczny przykład, zupełnej paranoi, wywołanej medialną nierzeczywistością. Wielu ludzi tak ma. Taki mechanizm, a u was biją murzynów. Tacy ludzie nawet nie wiedzą, jak żalośnie wygląda ich wdrukowane uwarunkowanie. Odpowiedz Link
glupi_jasio "prace nad ustawą trwały 4 dni" 06.12.13, 18:34 Tyle potrzebowała PO i Tusk, by "zniknąć" ponad 100 mld zł długu publicznego. Zapraszam obrońców Pinokia do cytowania jego opinii, że przecież eksperci pracowali nad tym latami, więc taki tryb procedowania w Sejmie takiej ustawy nie jest pokazem buty i demontażem demokracji i kluczowych instytucji państwowych Odpowiedz Link
glupi_jasio o OFE - prosto spod zyrandola... ;) 11.12.13, 20:45 nacjonalizacja OFE całkiem nie optymalna, ale konieczna )) Czyli: nie chcem, ale muszem podpisać, bo bez tego budżet Donka padnie i wszyscy wyjedziemy na taczkach... inaczej mówiąc, wciąż jeszcze 150 mld zl kasy do pożyczenia i rozpirzenia, a tym bardziej, straszna wizja losów nomenklatury pod jakimiś nie skorumpowanymi rządami, cementuje szorstką przyjaźń Bronka i Donka... i będzie ekpresowa pieczątka żyrandola pod ustawą o nacjonalizacji OFE i kreatywny przeksięgowaniu długu publicznego. Całe szczęście dla PO, że te gry są na koszt państwa i obywateli, zbyt leniwych i ogłupiałych, by się pozbyć pasożytów. Odpowiedz Link
glupi_jasio Re: o OFE - prosto spod zyrandola... ;) 07.01.14, 23:17 glupi_jasio napisał: > nacjonalizacja OFE całkiem nie optymalna, ale konieczna )) > > Czyli: nie chcem, ale muszem podpisać, bo bez tego budżet Donka padnie i wszysc > y wyjedziemy na taczkach... inaczej mówiąc, wciąż jeszcze 150 mld zl kasy do po > życzenia i rozpirzenia, a tym bardziej, straszna wizja losów nomenklatury pod j > akimiś nie skorumpowanymi rządami, cementuje szorstką przyjaźń Bronka i Donka.. > . i będzie ekpresowa pieczątka żyrandola pod ustawą o nacjonalizacji OFE i krea > tywny przeksięgowaniu długu publicznego. > > Całe szczęście dla PO, że te gry są na koszt państwa i obywateli, zbyt leniwych > i ogłupiałych, by się pozbyć pasożytów. > Wszystko schematyczne i przewidywalne do bólu (oooops Dla "Faktu", "zaniepokojony" przed Świętami: www.fakt.pl/prezydent-bronislaw-komorowski-zaniepokojony-zmianami-w-ofe,artykuly,436014,1.html Dla G..W "miał wątpliwości" wyborcza.pl/1,75478,15186093,Komorowski_przyznaje__W_sprawie_zmian_w_OFE_sa_watpliwosci_.html ale w Święta myślał i myślał i.... TADAM! wiadomosci.onet.pl/kraj/bronislaw-komorowski-podpisal-ustawe-dot-zmian-w-ofe/fvpg7 .. podpisał!!! ... ale, niestety, nie ogłosił ani decyzji, ani uzasadnienia w żadnej telewizji. Niespodziewana, planowana operacja przeszkodziła... Słodkie są nawet te ich gimnazjalne gierki i intrygi, tyle, że bardzo, bardzo kosztowne. Odpowiedz Link
glupi_jasio rosnący deficyt - 70 mld w 2014 14.12.13, 12:41 urrrrraaaaaaaaaa! PO uchwaliła sobie budżet na 2014! Już są pierwsze skutki reformy OFE! Tuskowy deficyt budżetowy, paribus ceteris, skacze w górę z około 50 mld zł w 2013 do 70 mld zł w 2014! Zajumali i teraz będą rozpirzać! 20 mld publicznego grosza... ileż środowisk będzie można kupić za ten nowy publiczny dług! A to 70 mld to jest tylko nowy deficyt budżetowy (oczywiście, z teg, 20 mld będzie schowane, dzięki zajumaniu obligacji z prywatnych kont emerytalnych) Odpowiedz Link
glupi_jasio "gospodarskie wizyty" 07.01.14, 22:58 nie wiem, czy to prawda, ale ponoć I sekretarz PO wykorzystał okres Świat Bożego Narodzenia, by pokazać (za pośrednictwem rozmaitych telewizji) swoją dobroć wobec biednych i poszkodowanych. Gratuluję panu premierowi tego wzmożenia! Dobre uczynki mają wartość samą w sobie, o ile, oczywiście, nie są tylko pijarową przykrywką, służącą zatuszowaniu zajumania 150 mld złotych przez cwanego karierowicza. Ale to już jest kwestia sumienia i racjonalnego rozeznania. Bo może być tak, że ktoś odczuwa prawdziwą potrzebę czynienia dobra, jak np. Putin przed igrzyskami. Odpowiedz Link