Dodaj do ulubionych

Tauron kontra Rafako

12.01.23, 12:24
...czyli jak wykończyć firmę prywatną węglem z Indonezji.

Tematyka stricte gospodarcza ustępuje na tym forum politycznej (żyjemy w zbyt ciekawych czasach), ale warto i gospodarce poświęcić chwilę uwagi.

Konflikt Tauronu z Rafako na tle eksploatacji bloku 910 MG w elektrowni Jaworzno należącej do Tauronu trwa od lata 2022. To wtedy nastąpiły pierwsze istotniejsze problemy z jakością węgla dostarczanego do bloku.*

Teraz wielka spółka z udziałem Skarbu Państwa postanowiła postraszyć prywatnego wykonawcę nakładając na niego 1300 mln kary umownej. Oczywiście sprawa nie jest przesądzona, ale samo zgłoszenie tak dużego roszczenia (to jest jakieś 20% wartości kontraktu o ile pamiętam) postawiła zarząd Rafako w trudnej sytuacji. Dzisiejsze posiedzenie zarządu zaskutkowało decyzją o zgłoszenie wniosku o ogłoszenie upadłości.** Spółka dokumentowała jakość podawanego węgla więc to na pewno nie koniec sprawy.

A jak już spółki państwowe wykończą te prywatne, to wejdziemy w okres radosnej gospodarki sterowanej ręcznie z jednego centrum i chwalebnie planowanych sukcesów. PRL wraca, także w gospodarce, i to jest temat wątku.

*
www.money.pl/gospodarka/zlej-jakosci-wegiel-moze-doprowadzic-do-awarii-elektrowni-w-jaworznie-nawet-200-zatrzyman-tasmy-6798051816524288a.html

**
businessinsider.com.pl/gospodarka/rafako-oglasza-upadlosc/b51nwmj
Obserwuj wątek
    • dorota_333 ...i co dalej z Rafako? 12.01.23, 13:07
      ...komentatorzy podsuwają ciekawy scenariusz*:

"RAFAKO przejmie Polimex Mostostal, którego głównym udziałowcem jest PGNiNG należący do PKN Orlen."

Tak z ciekawości sprawdziłam. PXM ma następujący akcjonariat:
      PGNiG 16.40%, PGE 16.39%, Energa 16.39%, Enea 16.39%. Razem mają 65.57% akcji (i tyle samo głosów).

W wymienionych wyżej spółkach głównym udziałowcem jest Skarb Państwa (PGNiG, PGE, Enea) lub Orlen (Energa).

*
      next.gazeta.pl/next/7,151003,29350260,rafako-upada-przez-tauron-smutny-koniec-sporu-o-blok-weglowy.html
    • dorota_333 Prezes Rafako to jest pistolet 12.01.23, 20:49
      ...nie dał się zastraszyć:

forsal.pl/biznes/energetyka/artykuly/8633899,rafako-wystapi-do-taurona-z-roszczeniami-na-kwote-1-mld-zl.html
      • dorota_333 ale ja jestem naiwna 12.01.23, 21:06
        ...to jest kłótnia w rodzinie. Morawiecki z Sasinem się leją:

businessinsider.com.pl/biznes/rafako-leci-w-dol-wielkie-kontrakty-ambicje-i-polityka/9en82kc

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka