10.02.05, 23:04
iip czyli miedzynarodowa pozycja inwestycyjna polski. to ciekawa wielkosc
publikowana przez nbp od niedawna. okresla aktywa netto inwestorow
zagranicznych w polsce.

dane z lat 1997-2003 mozna znalezc
www.nbp.pl/statystyka/DWN/iip2003.pdf
z publikacji tej mozna wyczytac ze iip po pod koniec 2003 to bylo -92 mld usd
wobec -31 mld usd w roku 1997. pasywa wynosily w 2003 153 mld usd a aktywa 63
mld usd

dane mowia same za siebie
Obserwuj wątek
    • robisc no niekoniecznie 10.02.05, 23:10
      mnie mowia niewiele; o co wlasciwie chodzi?
      • bush_w_wodzie Re: no niekoniecznie 10.02.05, 23:39
        chodzi tylko o to ze pomiedzy 1997 rokiem a 2003 rokiem zagraniczni wlasciciele
        zwiekszyli stan posiadania w polsce o 60 mld usd. daje to srednio naplyw 10 mld
        usd rocznie. pomiedzy rokiem 2002 a 2003 nastapil spadek iip o 19 mld usd. tyle
        majatku polsiego kupila zagranica. w dodatku wydaje sie ze ten trend przyspiesza.
        a my to przejadamy ku uciesze vice versa. hurrrraaaa!

w 2003 roku zagraniczni inwestorzy mieli w polsce aktywa netto o wartosci okolo
        45% pkb. ile moga miec dzisiaj? jesli rok 2004 byl rownie dobry jak 2003 to
        jakies 50%...
        • viper39 Re: no niekoniecznie 11.02.05, 21:27
          bush_w_wodzie napisał:

> chodzi tylko o to ze pomiedzy 1997 rokiem a 2003 rokiem zagraniczni
          wlasciciele
          > zwiekszyli stan posiadania w polsce o 60 mld usd. daje to srednio naplyw 10
          mld
          > usd rocznie. pomiedzy rokiem 2002 a 2003 nastapil spadek iip o 19 mld usd.
          tyle
          > majatku polsiego kupila zagranica. w dodatku wydaje sie ze ten trend
          przyspiesz
          > a.
          > a my to przejadamy ku uciesze vice versa. hurrrraaaa!

a co chcesz nacjonalizacji i powrotu socjalizmu? to przeciez normalne ze ten
          kto ma kase inwestuje i kupuje, ten kto nie ma musi zadowolic sie praca dla
          kogos kto ma itd.. czyz to nie jest prawo rynku?
          no to jak panie buszwodny? odkopujemy lenina czy nie?

>
          > w 2003 roku zagraniczni inwestorzy mieli w polsce aktywa netto o wartosci
          okolo
          > 45% pkb. ile moga miec dzisiaj? jesli rok 2004 byl rownie dobry jak 2003 to
          > jakies 50%...

to tylko swiadczy o tym ze nadal nie umieja Polacy robic interesow i
          zagospodarowac tego co maja, to tez znaczy ze inni widza u nas biznes i powoli
          mysla ze cos sie w naszym kraju wyklaruje, gorzej jak to wszystko pojdzie w
          innym kierunku i wtedy bedzie wiecej Polskiej...hmmm... czego to no jakie to
          slowo mi brakuje... o juz mam biedy?
          buszwodny zaskakujesz mnie... jestes niepoprawnym socjalista, moze nawet nie
          rozumiesz tego ale jestes. tak przynajmniej piszesz.
          • bush_w_wodzie Re: no niekoniecznie 11.02.05, 21:48
            viper39 napisał:

> a co chcesz nacjonalizacji i powrotu socjalizmu?

czemu tak przypuszczasz?

> to przeciez normalne ze ten
            > kto ma kase inwestuje i kupuje, ten kto nie ma musi zadowolic sie praca dla
            > kogos kto ma itd.. czyz to nie jest prawo rynku?

prawo rynku mowi tyle ze ten kto pozbywa sie wlasnosci i przejada uzyskane w ten
            sposob srodki szybko zbiednieje. zapytam w ten sposob. czy wg ciebie polityka
            polskich rzadow sprzyja bogaceniu sie polakow? czy raczej finansowanu konsumpcji
            w krotkim okresie kosztem wlasnosci? no viper - odpowiedz na to pytanie.

gdyby te 90 mld usd zagranicznych inwestorow to byl fdi to ja bylbym szczesliwy
            a polska by mlekiem i miodem plynela. jesli te 90 mld to coraz wiekszy dlug
            budzetu (i wieksze podatki) albo juz przejedzone srodki za ktore france telecom
            kupil polski monopol telekomunikacyjny - to o czym my tu mowimy?

rozumiem ze wg ciebie taki gierek to byl gosc
            • viper39 Re: no niekoniecznie 12.02.05, 15:51
              bush_w_wodzie napisał:

> viper39 napisał:
              >
              > > a co chcesz nacjonalizacji i powrotu socjalizmu?
              >
              > czemu tak przypuszczasz?

bo tak jakos piszesz dziwnie

>
              > > to przeciez normalne ze ten
              > > kto ma kase inwestuje i kupuje, ten kto nie ma musi zadowolic sie praca d
              > la
              > > kogos kto ma itd.. czyz to nie jest prawo rynku?
              >
              >
              > prawo rynku mowi tyle ze ten kto pozbywa sie wlasnosci i przejada uzyskane w
              ten
              > sposob srodki szybko zbiednieje. zapytam w ten sposob. czy wg ciebie polityka
              > polskich rzadow sprzyja bogaceniu sie polakow? czy raczej finansowanu
              konsumpcji
              > w krotkim okresie kosztem wlasnosci? no viper - odpowiedz na to pytanie.

zastanawiam sie czy ty jestes za a nawet przeciw? mozesz sie okreslic?
              rzady Polskie to do tej pory jakos obrazuja socjalizm wiecj glupie pytanie
              zadajesz, kazdy z nas chcialby sie pozbyc bylych komuchow i nie zastepowac ich
              oszolomami (czasami tez komuchami) takimi jak np andrzejek lepper...

>
              > gdyby te 90 mld usd zagranicznych inwestorow to byl fdi to ja bylbym
              szczesliwy
              > a polska by mlekiem i miodem plynela.

fajnie ale ... musialbys wtedy polubic kapitalizm..

> jesli te 90 mld to coraz wiekszy dlug
              > budzetu (i wieksze podatki) albo juz przejedzone srodki za ktore france
              telecom
              > kupil polski monopol telekomunikacyjny - to o czym my tu mowimy?

mowimy o zlodziejstwie polityczno gospodarczym

>
              > rozumiem ze wg ciebie taki gierek to byl gosc

wedlug mnie? z tego co ty piszesz to myslalem ze on jest woim idolem... czy ty
              zapominasz co piszesz? jeden post nie zmienia oblicza danego nicka

• bush_w_wodzie ech... 13.02.05, 23:21
                znowu dyskusja o mnie zamiast o temacie sad. ale zaciekawilo mnie cos

> czy ty zapominasz co piszesz? jeden post nie zmienia oblicza danego nicka

prosze o wyjasnienia bo wole sie nie domyslac jak ty interpretujesz moje posty.
                zdaje sobie oczywiscie sprawe ze wszsytko co pisze moze byc uzyte przeciw mnie
                ale chcialbym wiedziec bardziej _precyzyjnie_ co _konkretnie_ mi zarzucasz poza
                tym ze czasem patrze na ameryke z - powiedzmy - francuskiej pozycji i ze nie
                znosze dubyi

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka